![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Powstanie Warszawskie
Współpraca to rzeczywiście za mocne słowo, ale dochodziło do tego, że często jakieś oddziały Armii Krajowej na Wschodzie paktowały z Niemcami. Na przykład zawieszenie broni za uzbrojenie od Niemców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Londyn (tj. rzad na emigracji) nie chcial wcale powstania, z dowodctwem AK bylo roznie, ale tak czy siak, by sie ruszylo - bo to nie Twoje dywagacje po 70 latach wiedzac co sie stalo, tylko miasto ktore bylo katowane 5 lat i czekalo tylko mozliwosci wyrwania sie Niemcom ![]() Cytat:
![]() Podpisuje sie pod zagrozeniem dostania w szczene na zywca jesli bedziesz takie kalumnie prawil ![]() Cytat:
![]() Oczywiscie w 1944-1945 AK/NSZ gdy mogly, to nie mialy sensu wykrwawiac sie przeciwko Niemcom... ale od zachowaniu zywotnych sil narodu, do kolaboracji z ktoryms z okupantow daleka droga i to co piszesz brzmi jak z jakis paszkwili po wojnie za stalinizmu ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z drugiej strony jakbym żył w tamtych czasach to kto wie czy nie zdecydowałbym się na walkę, aby odpłacić niemcom wszystkie szkody, cierpliwość ludzi ma swoją granicę a niemcy na ziemiach Polskich robili naprawdę straszne rzeczy. i to wiem z relacji dziadka który brał udział w powstaniu, który w czasie wojny widział publiczne egzekucje na ulicach Warszawy i widział to co zostało po przejściu niemców przez Mokotów, widok ludzi zmasakrowanych w domach gdzie naziści nawet nie wysilali się na strzelanie do ludzi był przerażający. więc Imperialisto nie bredź że ktoś tu by się z niemcami w układy by wchodził przeciwko ruskom, bo wszyscy chcieli pozbycia się jednych i drugich, a wsparcie (nawet delikatne, przy udziale propagandy sowieckiej mogłoby zostać przedstawione jako zwykła kolaboracja z niemcami) Adolfa mogło się źle skończyć, nie dość że to mogłoby spowodować odwrócenie się "aliantów" (i nie wyskakuj z tym że nas olali, bo wtedy tego nie wiedziano) a to w przypadku porażki "sojusznika" by nas zniszczyło bo wtedy Stalin by wszedł i nawet nie byłoby tego co mieliśmy po wojnie tylko byśmy się stali prawdziwą częścią Rosji i dzisiaj zamiast flagi Polski na urzędach wisieć by mogła flaga Rosji, a na historii uczyłbyś się o dobrym wujaszku Józefie itd zresztą AK wiedziało co naziści robili, wiedzieli że nie wolno niemcom ufać bo tu my będziemy się wykrwawiać za nich walcząc z ruskimi, a wtedy niemcy gdy przestaniemy być potrzebni nas zlikwidują. a poza tym już widzę Polaków walczących z ruskimi bo Adolfik obiecał im miasto, już by biegli walczyć bo zbrodniarz z wąsem coś im obiecał. no i Adolf który ROZKAZAŁ walczyć do końca o Berlin od tak odpuściłby Warszawę? nie był aż takim ćpunem aby nie myśleć logiczne, na pewno czuł że takie coś sprawi że nagle zaczną powstawać inni i moglą chcieć układów i jego rządy mogą upaść w końcu jak pisałem nie po to kazał walczyć do końca o Berlin aby oddawać Warszawę i to jeszcze komu? podludziom z Polski... Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-08-11 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ja nie widzę powodu odpuścić walkę z niemcami i zająć się walką z ruskimi bo niby niemcy dadzą nam Warszawę, z jakiej okazji niby mieliby nam ją dać? czy naprawdę masz Hitlera i jego otoczenie za totalnych debili? zresztą gdzie tu konsekwencja? tu dadzą Warszawę a tam wydają rozkaz walki do ostatniego człowieka? i nie kupuję tekstów że tam mieli stolicę a tu była Polska, bo najlepiej walczyć na terenie wroga (o tym wiadomo od wieków) aniżeli na swoim a oddając Warszawę by się wyraźnie musieli cofać (nawet mając Polaków jako cichych sojuszników, którzy i tak rady ruskim by nie dali, a nie daliby bo alianci mogliby postawić na Polsce krzyżyk jako sojusznik Hitlera, a co za tym idzie i tak ofensywa sowiecka by się od razu szybko przemieściła coraz bliżej granic Rzeszy) a to nie jest dobre posunięcie w działaniach zbrojnych, nawet wtedy gdy przeciwnik napiera. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-08-11 o 22:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to bardzo ciężkie pytanie, bałabym się okropnie i nie wiem czy stawiłabym czoło wrogowi, który chce zmieść nas z powierzchni ziemi. mogę jedynie powiedzieć, że chciałabym walczyć i mieć taka odwagę jak powstańcy 70 lat temu. a co faktycznie bym zrobiła w takiej sytuacji to już nie podlega mojej ocenie ![]()
czekam aż zdam na prawko - zdałam 29.12 ![]() Edytowane przez anja415 Czas edycji: 2014-08-11 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.