Wasze sposoby na bycie eko? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-24, 17:28   #91
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Wasze sposoby na bycie eko?

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Materiałowych?
To wtedy luz, ale jesli papierowych, to zamienil stryjek siekierke na kijek po prostu

Cytat:
Napisane przez Little miau miau Pokaż wiadomość
Tak naprawdę nie trzeba byc ekstremalnym. Bez sensu mówic "chcesz byc eko wsiadfaj na rower, myj sie raz w tygodniu". Każdy z nas robiąc coś - robi sporo. To samo ze świadomym konsumowaniem Uwierzcie mi firmy robią masę wykresików dotyczących tego na co ich klienci są skłonni wydac kasę. Nikt nie robi np bio bawełny bo jest modna tylko bo klienci chcieli taką kupowac i trzeba było odpowiedziec na zapotrzebowanie. Łatwiej jest dac ludziom to czego już chcą niż wykreowac całkiem nową potrzebę.
Tak, tyle, ze to czesto jest szastanie haslami - zdrowe jedzenie, ekologiczne materialy, tiru riru worki zwiru, a do rzeczywistosci sie ma jak piesc do nosa.

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
Otóż ma się do ekologii. Radzę troszeczkę poczytać.
Jako ze Ci sie nie chce uzasadnic, to mi nie chce odpowiedziec na powaznie, wiec: krowki produkuja metan (ktory sie przyczynia do "globalnego ocieplenia" ), rosliny zamieniaja CO2 w tlen. Ergo, Ty ja zjadam problem, Ty jego rozwiazanie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 17:30   #92
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Też kiedyś pilnowałam i dwa telewizory popsuły się przez to wyłączanie. Teraz mam gdzieś to czerwone światełko, aż tyle prądu na to nie idzie. Na pewno nie zaoszczędzę tyle, ze kupić nowy sprzęt, kiedy obecny się popsuje przez chęć bycia eko.
A ja nie wyłączam sprzętów z lenistwa głównie. Telewizor wyłączam pilotem, złóżka. kazałby mi kto wstawać, żeby go wyłączyć u źródła Jak ja już prawie śpię, ciepło mi pod kołderką i myślę o tym, by jak najszybciej paść w objęcia Morfeusza a nie przez pokój się ciągnąć by TV wyłączyć...
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 17:35   #93
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilypad Pokaż wiadomość
A ja nie wyłączam sprzętów z lenistwa głównie. Telewizor wyłączam pilotem, złóżka. kazałby mi kto wstawać, żeby go wyłączyć u źródła Jak ja już prawie śpię, ciepło mi pod kołderką i myślę o tym, by jak najszybciej paść w objęcia Morfeusza a nie przez pokój się ciągnąć by TV wyłączyć...
Zawsze miałam ten problem, ale stwierdziłam, że wolę się podnieść, niż zostać w nocy obudzona tym tururu ;p

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 17:37   #94
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Zawsze miałam ten problem, ale stwierdziłam, że wolę się podnieść, niż zostać w nocy obudzona tym tururu ;p
Ja nie mam tego problemu Wyłączony (w sensie uśpiony) TV nie emituje dzwięków
Stary 2010-01-24, 17:38   #95
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
To wtedy luz, ale jesli papierowych, to zamienil stryjek siekierke na kijek po prostu

Tak, tyle, ze to czesto jest szastanie haslami - zdrowe jedzenie, ekologiczne materialy, tiru riru worki zwiru, a do rzeczywistosci sie ma jak piesc do nosa.
zjadam problem, Ty jego rozwiazanie
Ja się odnoszę do prawdziwe "ulepszonych" rozwiązań a nie do eko sloganów typu "eko kosmetyk" który jest eko bo ma świetlika w sobie ale ani certyfikatu ani wiadomo skąd ten świetlik i niby czemu akurat on jest eko? Nie mówię o modzie na takie produkty tylko o faktycznych produktach wytwarzanych w taki czy inny sposób. Dajmy na to "slow" czy jak w NY gdzie modne są małe sklepy gdzie ci dwóch braci wytwarza czekoladę tylko ręcznie a obok nich pani wg receptury dziadka robi włoski ser z prawdziwego mleka, kóry jak się szybko nie sprzeda to się popsuje.

Oczywiście, że jest też cała masa firm, które żerują na tych sloganach i wtedy zapychanie sobie dziur w sumieniu" ho ho ale jestem pro planeta" jest durne i tyle.
Stary 2010-01-24, 17:52   #96
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mam tego problemu Wyłączony (w sensie uśpiony) TV nie emituje dzwięków
Kurcze, jakiś dobry tv ;p

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-01-24, 17:59   #97
lilypad
BAN stały

Cytat:
Kurcze, jakiś dobry tv ;p
20letni Sharp
Stary 2010-01-24, 18:18   #98
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
20letni Sharp
No to ja mam złą aurę

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-01-24, 18:50   #99
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Nie dramat, tylko czyjeś święte prawo.
Bardzo się cieszę, że nie wszyscy tak myślą.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Czyli jakich, papierowych?
Myślisz, że nie ma innej alternatywy?

Cytat:
Też kiedyś pilnowałam i dwa telewizory popsuły się przez to wyłączanie.
Nie wiem o czym piszesz.
Mnie się to nie zdarzyło.
Funkcjonują tak u mnie 3 odbiorniki.
Może miałaś felerne egzemplarze?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 19:01   #100
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Bardzo się cieszę, że nie wszyscy tak myślą.
Wiesz jak bardzo niszczysz teraz środowisko siedząc dla przyjemności przy włączonym komputerze?
Stary 2010-01-24, 19:15   #101
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Ano , biedne , notorycznie się do nich przykuwają jacyś ekolodzy . Jak to człowiek musi uważać , co do pieca wsadza .
A właśnie , lubię sadzić rośliny , czy to też jest bycie eko ? ( Bo w sumie , to one ten tlen , co go wytworzą za dnia , nocą przerabiają na dwutlenek węgla ). I choinkę bożonarodzeniową mam co roku żywą ( trzebię drzewostan czy daję zarobić lokalnym małym firemkom rodzinnym , wspierając lokalną ekonomię , ktoś wie ? )
- nie pryskam drzewek owocowych ( tzn. pryskam , jak lenia pokonam , takim własnym pokrzywowym maceratem , bo mszyce niektóre ludy jadają co prawda zamiast miodku , ale ja raczej wolę je tępić )

- wspieram rybołóstwo ( o ich ekologiczność to sobie dba chyba urzędnicza machina ) - jem sporo ryb i takich tam , przemysł drobiowy też wspieram , sezonowo o ekonomię krajów bardziej cytrusowych od naszego też dbam , bo co będę się ograniczać z moim "byciem eko"
- skoro widzę , że jakieś buty ( tudzież płaszczyk ), które by mi się zdały , są skórzane , to je kupuję , grunt pod "eko" , to współgranie z naturą , prawda ?
- zdarza się , że niekiedy pozwalam robakom zjeść jakieś owocka , co to już nie dało rady ich przerobić
- ptaki dokarmiam zimą ( bo miło na nie popatrzeć )
- wege nie jestem i nie będę , bo mój organizm domaga się mięsa i przetworów odzwierzęcych , ale to też przecież zgodne jest z naturą człowieka , więc znów jestem "eko"

Rośliny mimo, że produkują CO2 są potrzebne. Nie bez powodu pani w szkole mówi "dbajmy o lasy, są płucami naszej ziemi". Więc tak - sadzenie roślin jest dobre.

- zajadanie się rybami średnio dobre jeśli zjadasz pangę - też dla ciebie. Chyba, że z kontrolowanych łowisk bla bla bla. Rybki sa bardzo chłonne na chemię. Z zaufanych źródeł tez wiem, że na nasz rynek docierają głównie ryby z daleka. Z resztą nawet jadąc do chorwacji czy innych krajów nad morzem śródziemnym - jeśli zamówisz rybkę w knajpie z widokiem na morze - będzie to prawdopodobnie ryba spoza tego kraju, mrożona, kupiona w markecie - wiem, mam w rodzinie ludzi związanych z "rynkiem rybnym" hehe

- zjadanie kurczaków z pewnością nie jest pro - cokolwiek. Chów klatkowy, obcinanie im dziobów, choroby, antybiotyki. Meczarnia dla nich, sam syf dla nas. Chyba, że ktoś z rodziny hoduje kury, kurki biegają po wybiegu a potem dostają w łeb i na rosół - wtedy jesz zdrowe mięso i pewnie jest to eko. W imię "musze zjadac mięso" dobrze jeśc mięso wyhodowane naturalnie, że tak to ujmę.

- noszenie skórzanych rzeczy - tak bo się szybciej rozkłada niż sztuczności. Nie, bo i tak mniejszy ślad weglowy zostawia wyprodukowanie sztucznej niż utrzymanie zwierząt, żeby potem zrobic z nich buty. Ale jeśli zjadasz takie zwierzeta a nie kupujesz futra ze zwierzaków, które są tylko na futro - jest to w jakiś sposób gospodarowanie zasobem.

Moje wyjście to kupowac skórzane tylko używane. Nie stwarzam popytu a jeśli naprawdę potrzebuję butów ze skóry, które będę nosic latami - ok. To moja wizja.

Większośc tego co napisalaś to głupoty. Nie wiem czy o tym wiesz i piszesz to z wielką ironią czy robisz to nieświadomie - właściwie nie wiem nawet co byłoby hm... gorsze?

XXXX

Co do jajek - warto kupowac albo te gdzie kury mają wolny wybieg (alma, krakowski kredens itp) - ale kosztują majątek lub właśnie starac sie kupic/dostac od kogoś kto sam ma niewiele kur. Babcie to superrozwiązanie chociaz moze i na targu tez da sie dostac.

Takie jajka są sensowne bo są zdrowsze (kury zazwyczaj nie są faszerowane podłą karmą, mogą pobiegac, są zdrowsze) smaczniejsze no i to lepsze ze względu na same kury.

Więc tu jeśli ma się tanie źródło to jest i ekonomicznie i lepiej pod względem naszego zdrowia oraz walorów smakowych jajek (i te wielkie żółtka!).

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Wiesz jak bardzo niszczysz teraz środowisko siedząc dla przyjemności przy włączonym komputerze?
Aha czyli jak ma komputer to powinna go wyrzucic, przestac farbowac włosy, zamieszkac w szalasie i jesc tylko to co spadnie z drzewa?

Na tej samej zasadzie można powiedziec - skoro palisz papierosy nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś brał heroinę.

A może jednak korzystanie z kompa nie oznacza, że nie można segregowac smieci, zakrecac wodę podczas mycia zębów i nie kupowac tysiąca kosmetyków, które się zaraz przeterminują i trzeba je bedzie wywalic.

Jak myślisz? Bo nie rozumiem takiej logiki i chętnie posłucham co masz do powiedzenia.
Stary 2010-01-24, 19:30   #102
emememsik

Cytat:
Jak myślisz? Bo nie rozumiem takiej logiki i chętnie posłucham co masz do powiedzenia.
Skoro ona twierdzi, że nie można zużywać dla przyjemności dużej ilości wody, niech będzie konsekwentna i sama z powodu własnych przyjemności nie niszczy środowiska.
Stary 2010-01-24, 19:38   #103
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:
Skoro ona twierdzi, że nie można zużywać dla przyjemności dużej ilości wody, niech będzie konsekwentna i sama z powodu własnych przyjemności nie niszczy środowiska.
Dlaczego tak sądzisz? Czyli jak powiem "nie mogę wyrzucac jedzenia bo mam okropnego kaca moralnego" to poradzisz mi, żebym przestała malowac paznokcie?

Wiesz to raczej źle pojęta konsekwencja. To jakby powiedziec komuś "skoro nie chodzisz do kościoła regularnie i lamiesz tym jedno z 10 przykazań to bądźże konsekwentna i złam pozostałe".

Lepiej chyba tak "nie umiem odmówic sobie wizażowania więc oszczędzam wodę i wyłączam wtyczki po naładowaniu urządzeń a poza tym segreguję śmieci" niż "cholera, lubie surfowac po sieci więc co mi tam, chętnie zużyję te kilkaset litrów wody dziennie - i tak jestem grzesznicą".

No nie wiem. Wydaje mi się, że postawa "tu hulam i cięzko mi się ograniczyc więc zrobię coś dobrego w innej materii" jest ideologią, która sprawia, że jesteśmy dobrymi ludzmi. Nie mówię już o dbałości o środowisko czy portfel tylko w ogóle o pewne kompromisy, także moralne.
Stary 2010-01-24, 19:46   #104
emememsik

Przecież nie chodzi o to. Niech nie ocenia i nie krytykuje zachowań innych, skoro sama nie jest idealna i niszczy środowisko w inny sposób. Tyle.

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2010-01-24 o 19:47
emememsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 19:51   #105
Little miau miau
Rozeznanie

No ale to słabe bo wtedy każdy kto robi coś dobrego może zostac "zniszczony" argumentem pt "nie jesteś kryształowy". Może tu nie chodzi o bycie kryształowym ale o staranie się, podnoszenie sobie poprzeczki. Przyznaj, że jednak korzystanie z kompa nie jest takim samym marnotrawstwem jak lanie wody w wannie do pełna nawet kilka razy dziennie.

To po prostu nie jest ten kaliber. I korzystanie z komputera nie jest tak bezmyślne, coś daje, może coś zostawic, nauczyc nas, bywa narzędziem pracy. Równie głupie by było gdyby laska zostawiala włączonego kompa całymi dniami nawet kiedy jej przy nim nie ma "bo ją stac".

Chodzi o pewne podejście.

I krytykowac można własnie podejście a nie ludzi. Nawet jeśli brzmi to trochę inaczej
Stary 2010-01-24, 21:10   #106
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość

Nie wiem o czym piszesz.
Mnie się to nie zdarzyło.
Funkcjonują tak u mnie 3 odbiorniki.
Może miałaś felerne egzemplarze?
Facet z serwisu mi powiedział, ze kiedy wyłaczam guziczkiem telewizor, zeby dioda nie świeciła, to coś się magnesuje i dlatego po tygodniu mam wielką, fioletową łunę przez pół kineskopu.
Mnie lampeczka nie przeszkadza, może sobie nawet robić "tratata tratata", śpi mi się bardzo dobrze.

Co do ekologii - co to za oszczędność, ze np. co roku zmieniają się podręczniki szkolne, wielkie larum, żeby kupić nowe, a później okazuje się, że jeden obrazek zmienili i już.
Rozumiem, interes interesem, ale ja sobie mogę wyłączać telewizor na całe miesiace i to guzik da, jeśli tam, do góry, nikt nie ruszy szanownego siedziska.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 21:15   #107
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Co do ekologii - co to za oszczędność, ze np. co roku zmieniają się podręczniki szkolne, wielkie larum, żeby kupić nowe, a później okazuje się, że jeden obrazek zmienili i już.
Hoho, albo zadania są w innej kolejności, albo - uwaga - jak mój podręcznik od matmy - dodali szary paseczek przy niektórych tematach i na tym polega nowość. A nowy podręcznik wymagany

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 21:18   #108
larva
Wtajemniczenie

Dlatego zawsze miałam to gdzieś, co kogo obchodzi, jakie mam książki .
Stary 2010-01-24, 22:29   #109
Neciak89
Zakorzenienie

Już nie mówiąc o tym, że dzieciom z podstawówki każą kupić też ćwiczenia, i nie dość, że dzieci dzwigają biedne to na dodatek połowa z tych ćwiczeń nie jest używana..

Kosmetycznie

Cytat:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 22:35   #110
rapifen
Zakorzenienie

Tja... ja mam na szczęście w szkole szafki ale jak byłam mała to nie było tej wygody. I plecak był większy i bardziej załadowany niż w liceum

Stary 2010-01-25, 00:11   #111
Neciak89
Zakorzenienie

Ja już nawet nie pamiętam, ale szafek nie bylo na pewno. A pamiętam ze od peirwszej klasy sama chodziłam do szkoly, mimo ze mialam tak z 10-15 minut drogi (wtedy to bylo daleko, teraz to hop siup :P)

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-01-25, 12:41   #112
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Rośliny mimo, że produkują CO2 są potrzebne. Nie bez powodu pani w szkole mówi "dbajmy o lasy, są płucami naszej ziemi". Więc tak - sadzenie roślin jest dobre.

- zajadanie się rybami średnio dobre jeśli zjadasz pangę - też dla ciebie. Chyba, że z kontrolowanych łowisk bla bla bla. Rybki sa bardzo chłonne na chemię. Z zaufanych źródeł tez wiem, że na nasz rynek docierają głównie ryby z daleka. Z resztą nawet jadąc do chorwacji czy innych krajów nad morzem śródziemnym - jeśli zamówisz rybkę w knajpie z widokiem na morze - będzie to prawdopodobnie ryba spoza tego kraju, mrożona, kupiona w markecie - wiem, mam w rodzinie ludzi związanych z "rynkiem rybnym" hehe

- zjadanie kurczaków z pewnością nie jest pro - cokolwiek. Chów klatkowy, obcinanie im dziobów, choroby, antybiotyki. Meczarnia dla nich, sam syf dla nas. Chyba, że ktoś z rodziny hoduje kury, kurki biegają po wybiegu a potem dostają w łeb i na rosół - wtedy jesz zdrowe mięso i pewnie jest to eko. W imię "musze zjadac mięso" dobrze jeśc mięso wyhodowane naturalnie, że tak to ujmę.

- noszenie skórzanych rzeczy - tak bo się szybciej rozkłada niż sztuczności. Nie, bo i tak mniejszy ślad weglowy zostawia wyprodukowanie sztucznej niż utrzymanie zwierząt, żeby potem zrobic z nich buty. Ale jeśli zjadasz takie zwierzeta a nie kupujesz futra ze zwierzaków, które są tylko na futro - jest to w jakiś sposób gospodarowanie zasobem.

Moje wyjście to kupowac skórzane tylko używane. Nie stwarzam popytu a jeśli naprawdę potrzebuję butów ze skóry, które będę nosic latami - ok. To moja wizja.

Większośc tego co napisalaś to głupoty. Nie wiem czy o tym wiesz i piszesz to z wielką ironią czy robisz to nieświadomie - właściwie nie wiem nawet co byłoby hm... gorsze?
.
Przede wszystkim , to ten wątek świadczy o pomyleniu pojęć . Ekologia to po prostu nauka o wzajemnych stosunkach między organizmami a otaczającym je środowiskiem . I w tym ujęciu moje posty świadczą jak najbardziej o tym , że jestem świadoma swojej ludzkiej roli w ekologii świata . Nie występuję przeciw naturalnej pozycji człowieka w środowisku . Występuję przeciw głupocie ludzi , którzy w samozadowoleniu mówią o sobie "jestem eko " i tworzącym jakieś nowomodne żargony , "sposoby bycia" , równocześnie ignorując podstawę , czyli czym jest ekologia.
A tutaj , od pierwszego postu , widzę pomieszanie z poplątaniem - bardziej adekwatny byłby tytuł "Wasze sposoby na środowiskowo-ekonomiczny savoir-vivre + czy chwytacie wszystko , co nosi przysłówek eko- " .

Bo takie rzeczy , jak sortowanie śmieci , nieplucie na chodnik , sprzątanie po sobie i nierozrzucanie śmietków to zwykła uprzejmość i zasady współżycia międzyludzkiego . Natomiast , jak ktoś chce ignorować np. że oko człowieka ewolucyjnie jest przystosowane do widma słonecznego , a najbliższe temu jest światło zwykłej żarówki ( de facto , jak najbardziej ekologicznej , bo nie zawierającej rtęci i jej produkcja nie jest aż tak energochłonna ) , natomiast świetlówki "energooszczędne" sa baaardzo dalekie od emitowania światła przyjaznego naszym oczkom , to jego sprawa . Ale niech nie narzuca tym , co wolą dbać o swój wzrok ( i swój portfel oraz naturę ) , takich głupot i to podlanych pseudo - eko bełkotem .
Po za tym:
- panie w szkole wiele rzeczy potrafiły "mówić nie bez powodu" , ale nie znaczy to , że zawsze miały rację , bądź potrafiły bez żadnej wątpliwości wytłumaczyć tęże rację . Zwrócę też uwagę , że "bezmózgie" zalesianie/zasadzanie dawnych nieużytków ( dziś bardzo często również zabudowanych przez ludzi ) niszczy naturalne środowisko życia wielu organizmów , a przez to jak najbardziej wpływa ( destrukcyjnie ) na lokalny ekosystem . Bo jak i czy na globalny , to nie wiem , były jakieś wiarygodne badania ? ( Najlepiej takie od początku świata prowadzone , ale z tym to raczej problem chyba ) . Łatwo wpaść , niestety w pułapkę wierzenia w "profesorskie tytuły" , czego przykładem jest obecny skandal ->
http://www.polskatimes.pl/fakty/swia...ke-z,id,t.html

Dlatego warto pytać , bo może jednak ktoś coś wie , ale koniec-końców należy używać swojego własnego rozumu i nie dać się zwariować. Jeden wybuch wulkanu ma zdaje się o wiele większy wpływ na środowisko , niż większość ( o ile nie wszystkie ) działania człowieka .
A teraz co do podpunktów , proszę uprzejmie , wyjaśniam :
- nigdy wzmiankowanej przez Ciebie pangi nie jadłam , zdecydowanie wolę wędzonego łososia czy makrelę , ewentualnie takie coś bardziej "masowe" , to tuńczyk w sosie własnym . Nad morzami ( w tym Śródziemnym też , tyle , że od strony mojej ukochanej Hiszpanii ) , "żrę" wszystko - i ryby lokalne i owoce morza ( ja raczej zauważyłam , że tam sklepikarze i restauratorzy kupują na miejscowych rynkach rybnych , zresztą ja też tam się chętnie zaopatruję , a że widziałam również przeładunek świeżego połowu na tenże , to wątpliwości nie mam co do tego , skąd to i co to . Przykład praktyki "rodzinnej"
wspomniany przez Ciebie nienajlepiej świadczy , ale ... o nich samych )
- spożywany przeze mnie drób lata sobie wcześniej na gospodarstwie moich sąsiadów , więcej mi do wiedzy nie trzeba , smaczny jest ( na co przeznaczają kasę , jaką im płacę za "drobiznę" , nie mam pojęcia , ale pewnie wspierają jakąś kolejną gałąź gospodarczą )
- co do skór i przerobu mięsa , kwalifikuję się znaczy ( tak jak mnóstwo innych ludzi przez wieki ) , z tym , że nie przeszkadzają mi hodowle , "istnieją nie bez powodu" ( i ich właściciele też pewnie wolą mieć za co opłacić rachunki i zapłacić za dobra wszelkiego rodzaju )
Wytknij mi te "głupoty" , chętnie się odniosę w wolnej chwili .
A propos wpływu człowieka na środowisko , to śmieszy mnie , że mało kogo bulwersuje obszczywanie poprzez część ludzi murków , krzaczków itp miejsc bardzo często publicznych , a za złe ma się psiakom, kotom i innym zwierzętom , że załatwiają swoje potrzeby " na nasz śliczny chodniczek i trawniczek" w tej zabranej im przestrzeni w końcu ( tam , gdzie zwierzę ma właściciela i są poustawiane w przestrzeni wspólnej dla organizmów żywych specjalne pojemniki na ekskrementa , nie powinno oczywiście być problemu z posprzątaniem po pupilu , ale tam , gdzie w architekturze przestrzeni nie zadbano o takie cóś , to pretensje należałoby kierować może do lokalnych decyzjonalnych , hmm ? . No i te pakowanie kufna w plastikowe torebeczki , jakże ... budujący wpływ mają , czyż nie ? )
Rozwala mnie jeszczo jedno - gdy gospodarki , które swobodnie psuły otoczenie w etapie "dorobkowym" bezczelnie dyktują tym , które nie miały takiej szansy wówczas , że "Tak już nie wolno . "

eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 13:50   #113
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Już nie mówiąc o tym, że dzieciom z podstawówki każą kupić też ćwiczenia, i nie dość, że dzieci dzwigają biedne to na dodatek połowa z tych ćwiczeń nie jest używana..
Można się zadźgać w takiej sytuacji. Dwadzieścia złotych to nie jest mało, a na koniec roku okazuje się, że jedno zadanie było zrobione... Ale nie masz zeszytu ćwiczeń, to od razu pała jak ta malowana lala.

Też miałam szafki w gimnazjum i liceum i to mi guzik dało, bo był jeden komplet książek, a plan taki, że i tak musiałam dźwigać wszystko do domu, zeby zadanie zrobić albo nauczyć się.
Stary 2010-01-25, 15:22   #114
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Można się zadźgać w takiej sytuacji. Dwadzieścia złotych to nie jest mało, a na koniec roku okazuje się, że jedno zadanie było zrobione... Ale nie masz zeszytu ćwiczeń, to od razu pała jak ta malowana lala.

Też miałam szafki w gimnazjum i liceum i to mi guzik dało, bo był jeden komplet książek, a plan taki, że i tak musiałam dźwigać wszystko do domu, zeby zadanie zrobić albo nauczyć się.
Wiesz, pal licho jak książke można sprzedać na koniec roku, a teraz książki zmieniają co rok, dwa lata i weź tu sprzedaj :|

W niektórych państwach mają fajnie, żadnych prac domowych, książki w szkole zostają..

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-01-25, 16:39   #115
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się odnoszę do prawdziwe "ulepszonych" rozwiązań a nie do eko sloganów typu "eko kosmetyk" który jest eko bo ma świetlika w sobie ale ani certyfikatu ani wiadomo skąd ten świetlik i niby czemu akurat on jest eko? Nie mówię o modzie na takie produkty tylko o faktycznych produktach wytwarzanych w taki czy inny sposób. Dajmy na to "slow" czy jak w NY gdzie modne są małe sklepy gdzie ci dwóch braci wytwarza czekoladę tylko ręcznie a obok nich pani wg receptury dziadka robi włoski ser z prawdziwego mleka, kóry jak się szybko nie sprzeda to się popsuje.

Oczywiście, że jest też cała masa firm, które żerują na tych sloganach i wtedy zapychanie sobie dziur w sumieniu" ho ho ale jestem pro planeta" jest durne i tyle.
W jaki niby sposob to reczne wytwarzanie czekolady jest bardziej eko od nierecznego?

Cytat:
Nieprawda - nie kazdy drob rowna sie obcinanie dziobow i antybiotyki

Cytat:
Aha czyli jak ma komputer to powinna go wyrzucic, przestac farbowac włosy, zamieszkac w szalasie i jesc tylko to co spadnie z drzewa?
Tak wlasnie Bo robienie rzeczy, ktore sa dla Ciebie korzystne (bo oszczedzasz) i nic Cie nie kosztuja (jak np. niejedzenie miesa, bo masz takie a nie inne przekonania), to zadne poswiecenie.

Cytat:
A może jednak korzystanie z kompa nie oznacza, że nie można segregowac smieci, zakrecac wodę podczas mycia zębów i nie kupowac tysiąca kosmetyków, które się zaraz przeterminują i trzeba je bedzie wywalic.

A ja nie rozumiem Twojej logiki, ktora dorabia do takich normalnych, oczywistych rzeczy wielka ideologie bycia eko.

Cytat:
To po prostu nie jest ten kaliber. I korzystanie z komputera nie jest tak bezmyślne, coś daje, może coś zostawic, nauczyc nas, bywa narzędziem pracy. Równie głupie by było gdyby laska zostawiala włączonego kompa całymi dniami nawet kiedy jej przy nim nie ma "bo ją stac".
Teraz pewnie go do pracy uzywasz ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 16:54   #116
kaileight
Zadomowienie

- myje w zmywarce( oszczędność wody)
- kupuje głównie polskie produkty, uprawiam sama warzywa, mam donice z ziołami
- używam jak najmniejszej ilości detergentów
- używam toreb z materiału, nie foliowych
- segreguje śmieci
- zbieram makulaturę
- oszczędzam wodę, prąd i gaz
chodzę dużo na piechotę, autem jeżdżę tylko wtedy kiedy nie ma wyboru
- kupuje duże opakowanie produktów( mniej opakowań- mniej śmieci)
- w dziedzinie ubrań, kosmetyków panuje minimalizm- tylko to co jest potrzebne nic ponad
- nigdy nie wyrzucam jedzenia- kupuje takie ilości żeby się nie zmarnowało
chyba tyle. nic szczególnego jak sądzę
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 19:32   #117
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam jeden komplet książek, zadania domowe robię na następny dzień na przerwach żeby nie targać do domu

Stary 2010-01-25, 20:14   #118
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Ja mam jeden komplet książek, zadania domowe robię na następny dzień na przerwach żeby nie targać do domu
Eee no, szacunek, ja na przerwach zajadałam śniadanie .
Stary 2010-01-26, 10:20   #119
rapifen
Zakorzenienie

Hehehe ja nigdy śniadania ze sobą nie brałam :d o 12;30 mam obiad w stołówce i na tym żyję od 7 rano gdy otworzę oczy do 17 gdy jestem w domu
Albo po prostu tych zadań domowych nie robię ;p

Stary 2010-10-16, 23:37   #120
Midnight Summer Dream
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamaagape Pokaż wiadomość

- wstaje o wschodziesłońca, by wykożystać naturalne światło
- stosuje Naturalną Higienę Niemowlaka - jednorazowe pieluchy rozkładają się 300 lat!! Bo w Polsce raczej się ich nie recykluje.
Chcesz powiedzieć, że latem wstajesz 0 3-4? O takiej godzinie to ja często spać chodzę A na czym polega ta Naturalna Higiena Niemowlaka?

No cóż, przyznaję szczerze, nie jestem bardzo eko. Mam żarówki energooszczędne, bo innych w sklepie obok już nie było, nie zostawiam sprzętów elektronicznych z włączoną czerwoną lampką, ale to kwestia rachunków za prąd, które od paru lat sama płacę, patrzę na oznakowanie na jajkach (nie kupuję trójek, tylko jedynki) i staram się nie brać plastikowych reklamówek - i chyba tyle.

Uwielbiam kąpiel w wannie i nie zamieniłabym jej na żaden prysznic, mam słabość do kosmetyków i sporą kolekcję kolorówki, której przez parę lat nie zużyję, no i jadam mięso - nie potrafiłabym zrezygnować. A już pomysł z wielorazowymi podpaskami wydaje mi się skrajnie obrzydliwy. Myślę, że nie po to przez tyle lat ludzie szukali sposobu, by sobie pod tym względem ułatwić życie, aby teraz je sobie utrudniać.

Edytowane przez Midnight Summer Dream
Czas edycji: 2010-10-16 o 23:41
Midnight Summer Dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości