![]() |
#91 | |||||||||
Konto usunięte
|
Dot.: Karmić kilkulatka.. Karmić publicznie?
Cytat:
Cytat:
a) moje dziecko ma adhd b) moje dziecko wychowuję bezstresowo ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A z tymi sprawami logopedycznymi to jasne - nie jest to norma, ale jednak znacznie większe ryzyko ich wystąpienia. Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja akurat tych wszelkich termometrów itp nie krytykuję bo pewnie sama bym takich rzeczy używała. Nie widzę w tym nic zdrożnego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Moja bratowa kupowała dziecku tyle pierdół, że naliczyliśmy dla 1 (tak, jednej!) 2,5 letniej dziewczynki: 3 różne wózki w różnych kolorach (każdy w co najmniej 2 opcjach - spacerówka, gondolka itd.), 2 różne foteliki do samochodu, jak była mniejsza to: mata edukacyjna, rowerek, chodzik, rowerko-chodzik, krzesełko do karmienia, krzesełko do bawienia, krzesełko do bujania (taki mały leżaczek), stoliczek i małe krzesłeka do zabawy, huśtawka.... generalnie cały dom mają zarąbany jakimiś pierdołami, nawet nocniki dziecko ma 2 i jedną nakładkę na kibelek... samych wanienek mała miała ze 3 różne, "dostosowane do wieku"... przypominam, że to dziecko ma dopiero 2,5 roku. Ja już zapowiedziałam w rodzinie, że nie chcę aby mi kupowano takie pierdoły i jak mają coś kupić to żeby się najpierw pytali, a nie zagracali mi moje małe mieszkanie rzeczami, które są niepotrzebne. Ludzie po prostu na punkcie dzieci przesadzają - czasem od karmienia piersią aż po niesamowitą gadżeciarnię, której dziecko tak na prawdę wcale nie potrzebuje.
![]() |
![]() |
#94 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Gdzieś muszą być granice, i jeżeli rodzice nie chcą mieć tony gadżetów niech ich inni nie nawracają (co teraz jest bardzo częste...). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Żeby nie było nieporozumień
![]() Ja nie mam nic do termometru jako takiego, ale do parcia na posiadanie "niezbędnych gadżetów" owszem. Akurat termometr "dowanienkowy" jest jedynym gadżetem, który zapamiętałam. Prawodpodobnie jest to spowodowane tym, że był najmniej irracjonalny, stąd łatwiej było mi to zakonotować. ![]() To jest nic innego jak chwyt marketingowy: jesteś kochającą mamą? Musisz mieć "x", "y" i "z" - dla dobra i szczęścia twojego dziecka. ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ja mam i niestety kiedy dziecko które właśnie zaczyna być odpieluchowywane woła siku to musi zrobić siku właśnie teraz. Nie bronię tu starszych dzieci pow. 3 lat ale takie 1,5-3 lata niestety takie dzieci nie utrzymują dłuzej moczu, tak by zdążyć z nimi dotrzec do odpowiedniego miejsca. Więc by skutecznie odpieluchowac trzeba czasem nagiąć "dobre obyczaje". ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Wracając do tematu Nie drażni mnie publiczne karmienie o ile to jest karmienie tylko w nagłych potrzebach a nie wystawianie cyca tak byle go wystawić. Jesli chodzi o długosć karmienie to max. do 3 roku życia sama karmie już 2 lata i 5 m-cy i za 2 m-ce kończę. Skończylabym wczesniej ale niestety jest zima, a moje dziecko chodzi do żłobka - więc zdecydowaliśmy z mężem ze to zły czas na odstawianie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
1,5 roczne dziecko to jeszcze pieluchę nosi więc o czym mowa?:P
![]() |
![]() |
#98 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak np. dwie baby są zajęte gadaniem i dziecko jednej z nich przez kilkanaście minut próbuje coś tam do niej powiedzieć i jęczy maaaamooo, maaamooo, maaaamoooo, a mamunia ma to wołanie centralnie w...głębokim poważaniu i gada sobie w najlepsze. Druga pani również. Albo jak wczoraj gościłam u siebie w domu kuzynkę i jej 3 letniego "dzikusa", który - gdybym nie zwróciła kuzynce uwagi - zabiłby mi kota i rozpiżył chałupę w drobny mak...a ta nic, siedzi i nie reaguje. Normalnie ślepa i głucha. Takich przypadków znam tysiące i fenomen rodzicielskiego ignora niezmiennie mnie fascynuje. Żeby tak wypracować w sobie zlewkę na własne dziecko...Hmmm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Dziwne żeby z 1,5 rocznym dzieckiem wychodzić DALEKO na DŁUGO bez pieluchy. Uczyć to oczywiście że jest to idealny okres na naukę, ale wychodząc z domu na cały dzień i nie założyć pieluchy? Ludzie ...
Ale dobrze, nie mówmy o tym i niech każda wychowuje dziecko po swojemu.
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ubierz sobie moze kiedys pampersa w upał, najlepiej troche zsikanego, to zobaczysz, ze niezbyt to wesołe. ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Czy stwierdzenie KONIEC TEMATU (o sikaniu) to za mało dla ciebie?:P Chcesz się ze mną bić na pieluchy czy co?
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chciałam ci wytłumaczyc dlaczego małe dzieco sika kolo drzewka a nie goni do domu, bo widac było widac, ze nie masz pojecia, a sama zaczełas temat. Btw w walce na pieluchy poległabys z kupą na głowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |||
Zakorzenienie
|
Obrzydza mnie widok ponad dwuletniego dziecka przy piersi
![]() Jednak Jestem w stanie zrozumiem mame karmiącą w miejscu publicznym pod warunkiem, ze nie siedzi z piersią całą na wierzchu. Cytat:
Cytat:
mój syn miał 1,5 roku kiedy zaczął trening czystości i będzie się pewnie uczył jeszcze długo. Dziecka nie da się zaprogramować ![]() Cytat:
Za to srające i szczające byle gdzie psy są w porządku ![]() widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia akurat trening czystości to chyba jedna z trudniejszych rzeczy jaką musi opanowac takie małe dziecko ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kancia dzieci które miałam w domu inaczej przyzwyczajano do nocnika. Nie mam zamiaru kłócić się tutaj o metody przyzwyczajania dzieci. Czy ja po prostu nie mogę stwierdzić że obrzydza mnie widok matki która trzyma w parku dziecko robiące siku? (podałam przykład 3-4 latka NIE ROCZNEGO DZIECKA) Na prawdę nie mam prawa stwierdzić że jest to dla mnie widok brzydki i niemiły?:P Bo tak się zachowują tutaj niektóre osoby.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-02-15 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A dla kogoś innego to jest super sprawa i koniecznie chce, no więc jeśli chce, to niech ma. Skoro go/ją stać. Dla mnie trzy wanienki i ileś tam wózków ( ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
karminie dziecka powyżej 3 letniego piersią, uważam za dość dziwaczne. Zawsze mnie dziwiło, ze te dzieci same się nie odstawiły. Moje się same poodstawiały w pewnym momencie i jako 2 latki juz nie ssały.
7 latek ma już swój honor, dużo przebywa z kolegami i przynajmniej moje dzieci, prędzej by mi powiedziały żeby im wstydu nie robić, nić praktykowały ssanie piersi. Nie wiem, dla mnie dziwne. natomiast co do karmienia publicznie to: - jak musiałam to karmiłam. Siadałam sobie gdzieś z boczku, tyłem najlepiej jak już nie było możliwości schowania się i karmiłam. osoby optujące o ściąganiu i podawaniu mleka piersią, może niech najpierw same spróbują a potem komuś takie atrakcje radzą. ![]() Nie wiem co w tym obrzydliwego, bo wiekszość ludzi i tak nie zorientuje się co się dzieje i nie pozna, czy dziecko jest karmione czy tylko matka trzyma go na ręku i przytula. Przecież nikt nie wywala biustu na widok publiczny, nie rozbiera się i nie eksponuje. A to co odkryte (sutek) zakrywa główka dziecka. Tyle się nasiedziałam z innymi matkami na placach zabaw, a nigdy zadnego eksponowania się nie widziałam, i tylko znów internetowe doniesienia o bezwstydnych matkach polkach machających piersiami przed zażenowanym tłumem. Jak świecić stringami i tyłkiem z pod za krótkiej spódnicy czy za niskich biodrówek to się nie wstydzą różni obrońcy estetyki, a matka karmiąca dziecko ich brzydzi nagle.
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
rapifen jasne, ze możesz ale ton Twoich wypowiedzi jest dla mnie trochę dziwny
![]() bo z mojego doświadczenia i doświadczenia moich koleżanek mam, nie tylko w realu ale w dużej mierze i wizażowych, wynika całkiem coś innego ![]() mając taką wiedzę jak napisałam dziwię się, ze można się oburzać na sikające na trawie dziecko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Nie oburza mnie ale nieco zniesmacza, tak samo jak gołe dzieci na plaży gdzie faktycznie jest dużo ludzi (plaża śródmieście Gdynia, nie ma gdzie stopy postawić, zaznaczam że nie mówię tu o plaży gdzieś na półwyspie). Przecież tam może być jakiś pedofil który przychodzi sobie dzieci pooglądać. Ech.
Ja uważam że mama która uczy swoje dziecko sikać w parku gdzieś za ławką no raczej nie przekazuje mu dobrych wzorców. Pięciolatek już trochę kuma i odbiera jasną informacje: tak można robić, można się pokazać nago w parku i nie jest to złe. (Wcale nie przypomina mi to wpajania norm, zasad życia itp :p) No właśnie, a gołe dzieci na plaży, nad jeziorem?:P
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
![]() No cóz, chyba ZADNA mama nie uczy sikac dziecka pod ławka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Btw mowie o małych dzieciach, 5 latek juz z reguły rozumie, co sie do niego mowi, utrzymuje dłuzej mocz i mozna mu wytłumaczyc. Co do plazy, to musze sie zgodzic. Nie wpuszczam nagich dzieci, tazkze ze wzgledów higienicznych. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2010-02-15 o 16:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
ja mojego maluszka musiałam dokarmiać ponieważ sama miałam bardzo mało pokarmu . a więc jak szliśmy gdzieś z małą to przed wyjściem dostawała pierś , a na wypadek gdyby zgłodniała zabieraliśmy zrobione już ciepłe mleko w "termosie" dla dzieci . zawsze staraliśmy się robic zakupy w takim czasie aby ona nie zdążyła zgłodnieć ale jak juz się trafiło to dostawała butlę
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() dumna mama i żona ![]() *zapuszczam włoski <27cm-30cm jest > , 55m będzie (na razie sztuczne) ![]() *solarium *wybielam ząbki ![]() *odwyk od zakupów ![]() oby się udało ![]() waga : 48kg ![]() wzrost : 174cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
rapifen no ale gołe dzieci na plaży to nie to samo co nauka czystości 2 lub 3 latka
![]() takie dziecko nie potrafi kontrolowac zwieraczy a musi się nauczyć i to nie jest wybór mamy, ze akurat zachce mu się sikać w danym momencie. Przeciez matka nie wychodzi do parku uczyć sikac dziecko bo jej tak wygodnie ![]() przykładowo, moja koleżanka kiedys poszła z córeczką na zakupy do sklepu. Dziecko pomimo tego, ze wysikało się przed wyjsciem w sklepie znów chciało. To mama się pyta "czy można skorzystać z toalety bo dziecko jest na etapie uczenia się wołania o siku". Pani ekspediantka odmówiła, to co ta kobieta miała zrobić z dzieckiem?? wyszła przed sklep i je wysikała z boku na trawnik ![]() ![]() także każdy kij ma dwa końce bo akurat Ty mogłas przechodzić obok tego sklepiku i pomyślec "Boże co za matka wysikuje po chamsku dziecko na trawnik" : ] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
O właśnie. Tego też nigdy nie jestem w stanie zrozumieć - nie widziałam jeszcze plaży/kąpieliska, gdzie nie trafiłabym na nagie dziecko - wiek różny, od ledwo siedzącego, do kilkulatka w wieku późnoprzedszkolnym. Czy matki naprawdę nie wpadną na to, że ich dziecko może stać się obiektem pożądania dla jakiegoś gnojka? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
ja bardzo nie lubię używać określenia "jak zostaniesz matką to zobaczysz" jednak po niektórych postach widać, ze osoby nie mające dzieci często nie potrafią zrozumieć mam, pewnie z braku doświadczenia w niektórych sprawach.
szajajaba a ja zapytam inaczej co Ty bys zrobiła w podanej przeze mnie wyżej sytuacji? Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2010-02-15 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Wiedząc, że idę gdzieś, gdzie nie ma możliwości wysikania dziecka - założyłabym tego pampersa. Niedopuszczalne jest dla mnie wysikiwanie dziecka na środku chodnika czy w czyimś domu! No ludzie
![]() Z drugiej strony - matki często uważają, że wolno im prawie wszystko tylko dlatego, że mają dzieci. Dla mnie pewne rzeczy są oczywiste i niedopuszczalne, tak byłam wychowana i tyle. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-02-15 o 17:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
A propos plaży i nagich dzieci: niech mi ktoś poda choć jedne argument "na tak"...
![]() Już nawet nie chodzi o tych hipotetycznych pedofilii, ale to przecież jest niehigieniczne! ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
szajajaba no to ja jeszcze nie widziałam, zeby matka wysikiwała dziecko u kogos w domu czy na środku chodnika
![]() Wierz mi, ze nie założysz pampersa jak będziesz wiedziec, ze miesiąc, dwa Twoich starań i wysiłku dziecka pojdzie na marne. To niestety nie jest takie proste, na codzien czytam sporo postów jak trudno jest nauczyć dziecko samokontroli i załatwiania się do ubikacji czy nocnika. Często jest dużo, łez i nerwów. Gdyby to wszystko było takie proste to nie musiałabyś oglądac sikająch na ulicy dzieci ![]() Poźniej powstają wątki "3, 4 letnie dziecko a sika w pieluchy" i co się dziwić jak nie można go nauczyć czystosci. Co do plaż to macie racje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Albo ja mam takie szczęście albo Wy wielkiego pecha
![]() ![]() Karmiłam swoje dzieci publicznie ale jakoś niespostrzeżenie bo nikt nie składał protestów ![]() Jeśli jakaś mamuśka siedzi z piersią na wierzchu to najzwyczajniej w świecie nie umie odpowienio karmić.Przecież dziecko zasłania swoim ciałem prawie całą tą wstrętną krainę mlekiem płynącą ![]() Dzieciaki moje odłuczane od pieluchy chodziły cały dzień bez niej i sikały w ustronnym miejscu (na klatce,pod ławką czy na środku sklepu się nie przytrafio nam nigdy).Ciężko takiemu smykowi wytrzymac długo jak mu się natychmiast chce ![]() Sterylizator do tej pory nie wiem jak ma służyć ![]() Gadzetów zbyt wielu nie używałam bo albo nie było mnie stać albo uważałam za posiadanie niektórych z nich za głupotę i rzecz zbędną.Na 100 takich dziwacznych rzeczy dla dzieci z 5 z nich jest tak naprawde potrzebnych/przydatnych/praktycznych tak pozostałe 95 zbednych wymysłem ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
No widzisz, a ja widuję wiosną/latem stale i niestety mam tego serdecznie dość. Ludzie wściekają się na szczające psy na chodnikach, ale jakoś matce z dzieckiem (czy pijusowi) uwagi nie zwrócą :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Kancia, pokaż mi swoim pięknym palcem (kursorkiem) gdzie ja mówię o dwulatkach
![]() Gdzie ja do jasnej anielki mówię o dwulatkach ![]() Ta rozmowa zaczyna się śmieszyć, bo ktoś tu mówi o bobasach a ja mówię o dzieciach w wieku przedszkolnym. Z resztą co ty wszystkim zarzucasz w tym wątku że dzieci nie mają ![]() ![]() zgadzam się z szajajaba.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-02-15 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.