![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
Co do dzieci z downem rzeczywiście ujął to za ostro, aczkolwiek ma dużo racji. Wystarczy pogadać z ludźmi, którzy mieli ową nieprzyjemność chodzić z ludźmi upośledzonymi do szkoły. Często są to osoby agresywne, przeszkadzają, nie umieją zastosować się do tego, że teraz jest cisza, bo mówi nauczyciel, podkradają innym dzieciom ich rzeczy, wtrącają się nie podnosząc ręki itd. Ogólnie często po prostu rozwalają zajęcia a nauczyciel poświęca im jakieś 4 razy tyle czasu co innym dzieciom. Poza tym często pracuje się w grupach i grupa w której jest takie dziecko jest z góry pokrzywdzona bo zdąży zrobić mniej, takie dzieci pracują wolniej, albo w ogóle odmawiają współpracy. Zaznaczam, piszę to wszystko z własnych doświadczeń. Może ktoś spotkał się z dziećmi z zespołem Downa i grzecznymi, na pewno takie są. Większość ma jednak problemy z dostosowanie się do ogólnie przyjetych norm i zdyscyplinowaniem. Tak samo dzieci autystyczne.
Są to tak specyficzne choroby, że moim zdaniem dzieci te powinny mieć jakieś indywidualne toki nauczania albo uczyć się w specjalnych szkołach. Tudzież rodzic powinien mieć zawsze wybór czy chce, zeby jego dziecko chodziło do klasy integracyjnej czy do takiej ze zdrowymi dziecmi. Gdyby mi urodziło się chore dziecko na pewno nie zabraniałabym mu kontaktu z dziecmi zdrowymi, ale wybrałabym dla niego szkołe specjalna. Poswiecono by mu tam wiecej uwagi, fachowej pomocy, nie przeszkadzałoby normalnym dzieciom a i ono samo nie czułoby sie gorsze, bo jedno dziecko chore na cała klase zdrowa musi czuc sie strasznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, nie ma nic złego jeżeli dziecko z ZD w klasach 1-3 chodzi do szkoły ze zdrowymi dziećmi. W takim wieku i tak dziecko zwykle osiaga takie wyniki w szkole proporcjonalne do tego z jakiego domu się wywodzi. I to dobry wiek na to, żeby dzieci uczyły się, że nie wszyscy są zdrowi, bystrzy, tylko są też inni ludzie. A w Polsce wszelka inność wciąż jest wytykana paluchem
A u JKM ten język, jakim wyraża swoje zdanie, jest poniżej wszelkiej krytyki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przecież szowinizm JKM jest oczywisty. No i fakt, że chciałby, aby kobiety zostały pozbawione praw wyborczych. http://www.youtube.com/watch?v=qxXg4jlqo9E minuta 10:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja nigdzie nie napisałam, ze popieram go w 100%, bo popełnia wiele błędów ( w dużej mierze dlatego, że nie stoi za nim sztab specjalistów opłacanych z NASZYCH podatków), ale jak można oddawać głos na takiego kandydata jak Bronisław Komorowski, który ma tak totalnie gdzieś wyborców, że nawet nie raczył zamieścić nigdzie swojego programu wyborczego, bo, cytuję "muszę go uporządkowac, a zresztą i tak nikt programów nie czyta". Zresztą w ogóle nie wiem jak można popierać partie, na których już tyle razy się zawiedliśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Fajnie Atwa napisałaś i popieram każde Twoje słowo. Chyba warto toczyć takie dyskusje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
BAN stały
|
Dzięki mel89, ja zawsze chętnie podyskutuję, polityka frapowała mnie od zawsze, a na dodatek studiuje nauki polityczne więc wiedze merytoryczną też posiadam. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do rzeczy - ja nigdy nie miałam kontaktu z dziećmi z ZD więc nie wiem jak to jest w klasach 1-3. Mogę wypowiedzieć się tylko w kwestii klasy starszej. Mój Tż miał w 5 klasie podstawówki dziecko opóźnione w rozwoju (nie z ZD); był 5 lat od nich starszy a jeśli chodzi o naukę to był jednym z najgorszych uczniów. Opowiadał mi, że klasa go po prostu nie znosiła. Bijatyki były na porządku dziennym, nikt nie chciał z nim rozmawiać. Sam TŻ dostał od niego w nos, a jego koleżanka z klasy cierpiała na nerwicę, bo Robert (tak miał na imię ten opóźniony chłopiec) się w niej zakochał. Robert jeśli miał dobry dzień to było w porządku, ale tych "dobrych dni" było bardzo mało w roku.. To smutne i przykre, bo z jego relacji wynika, że ani Robert nie czuł się w takiej klasie dobrze, ani klasa nie czuła się dobrze z Robertem. Jeśli są placówki dla opóźnionych dzieciaków gdzie pedagodzy poświęcają im całą swoją uwagę - to ja jestem za tym całym sercem. Pewnie, że kiedy dziecko jest jeszcze małe to świetnie potrafi nawiązywać kontakty z rówieśnikami, lecz ten okres prędzej czy później się kiedyś kończy i trzeba zmierzyć się z rzeczywistością. Trzeba pamiętać że zdarza się, że dzieciaki są wobec inności okrutne, bo nie rozumieją. Rozumiem natomiast, że rodzice dzieci z ZD chcą dla swoich pociech jak najlepiej i chcą, żeby jak najdłużej prowadziły normalny tryb życia, normalny tok nauczania. Sądzę, że każde dziecko z ZD to sprawa indywidualna; jedni będą mogli dłużej się uczyć ze zdrowymi dziećmi a inni krócej. Linia jest pewnie cienka i trzeba uważać, żeby nie wyrządzić dziecku krzywdy w ramach "to dla jego dobra". Nie wiem prawie nic nt. ZD, być może klasy 1-3 to dobry okres na naukę ze zdrowymi uczniami i że dziecko z ZD nie będzie traktowane jako ktoś gorszy a jego zdolności uczenia się nie będą odstawały od zdolności zdrowych dzieci; skoro tak piszesz to wierzę, że to prawda.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-10 o 23:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Nie twierdzę, że zdolności dziecka z ZD nie będą odstawały od innych dzieci, bo będą, ale w klasach od 1 do 3 nie przekazują wiedzy tajemnej i dziecko wywodzące się z domu, gdzie się o nie dba, nie powinno mieć żadnych problemów z opanowaniem tego materiału.
Dobrym pomysłem są zwłaszcza przedszkola integracyjne. Nie powinno się dla dzieci upośledzonych tworzyć "gett" już od pierwszych lat życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Można uczyć dzieci tolerancji w inny sposób, a z moich obserwacji wynika, że dzieciaki, które miały w klasie upośledzonych, są do nich nastawione znacznie gorzej niż te, które nie miały z nimi kontaktu. Pomijając już techniczne kwestie - wyposażenie, personel - nie trzeba nikomu tłumaczyć, że upośledzone dzieci mają znacznie inne potrzeby.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Co do JKM - dla mnie sie kloci tyle pisania/mowienia o wolnosci i jednoczesny sprzeciw demokracji.
Demokracja ma swoje konkretne wady, ale jaka alternatywe proponuje JKM, przy zachowaniu tejze wolnosci ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
A mnie dziwi, że zadajesz to pytanie. A w tym zdaniu z programu WiP jest (prawie) wszystko: "Prawo obowiązujące w państwie będzie respektować wolności osobiste obywateli ograniczając działania urzędników państwa jedynie do zabezpieczenia interesów ludzi . "
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O tym, ze w ogole, ale to nic a nic nie odpowiada to na pytanie - skoro demokracja jest be, co by bylo lepsze w zapewnianiu tej wolnosci lepsze...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ja interesuje się polityką. W tym roku zdawałam maturę i wybieram się na politologię
![]() ![]() ![]()
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
A ja nie będę głosować na JK, bo byłoby mi zwyczajnie wstyd
![]() Rozsądni ludzie raczej nie dali sobie zamydlić oczu "przemianą" Jarosława. Nadal będzie żądnym władzy, małostkowym awanturnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Wstyd? Ja nie daję sobie zamydlać oczu . Śledzę politykę od kilku lat i wiem że PiS to ludzie uczciwi, którzy dążą do prawdy i nie rozkradają Państwa.
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykłady, nazwiska i konkrety. Młoda dziewczyna, a gada jak babka zasluchana w Radio Maryja i jedyną słuszną "prawdę". I już można darować sobie to "zamydlanie oczu", wielcy przenikliwcy się nagle znaleźli. To za rządów JK Lepper był ministrem, Giertych tak samo (bardzo kompetentni ludzie... ![]() ![]() Dobrze, że się na politologię wybierasz, może przejrzysz trochę na te "niezamydlone" oczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
piszecie, że PO jest zakłamane - nie chciałabym przypominać, kto powiedział "Nie będę premierem, jesli mój brat zostanie prezydentem".. ot, szczyt uczciwości
![]() |
![]() |
#114 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwyczajnie wstyd to na postkomune glosowac. Cytat:
![]() Cytat:
W jaki sposob Giertych jest mniej kompetetny od Wiatra chocby? Wiesz co Vixen, przyganial kociol garnkowi, jak piszesz o jedynie slusznej prawdzie i szukasz konkretow, jakbys Ty nie wierzyla w inna "sluszna prawde" i przytaczala konkrety ![]() Cytat:
Co do tego tekstu - no i nie zostal premierem. Zostal dopiero pozniej, w zupelnie innych okolicznosciach ![]()
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na jakie konkretnie szpitale dała PO pieniądze z z uwagi na jakich zatrudnionych tam znajomych? W sumie pierwsze słyszę, że są szpitale, które nie potrzebują pieniędzy, zawsze przecież sprzęt lepszy się przyda. Donald Tusk chociażby chyba słabo "kradnie", skoro w zwykłym bloku mieszka i niezbyt szałowym samochodem jeździ. Jakie jest zadłużenie Polski teraz, a jakie było za rządów PiSu? Co do Barbary Blidy, to jest takie zdanie "Dajcie mi człowieka, a ja już znajdę na niego paragraf". Co to w ogóle za twierdzenie, że jakby miała czyste sumienie, to by się nie zastrzeliła? Chyba nie wiesz, co może przeżywać człowiek, do którego domu Z KAMERAMI o 6 rano zapukają służby specjalne - chodzi o styl tego zatrzymania. Nie rozstrzygam, czy była winna czy nie. Zarzuty też o winie nie świadczą, skoro mamy domniemanie niewinności. Mało też znasz historię, skoro wygłaszasz tezy, że boją się tylko ci, którzy mają coś na sumieniu. Żydzi też się w latach '30 w Rzeszy bali. Ludzie podczas II WŚ związani z AK też się bali po jej zakończeniu. Działacze Solidarności w latach '80 zapewne też. Podpowiem: to władza często wytwarza atmosferę strachu i robi z ludzi przestępców, usprawiedliwiając się tym oto pięknym zdaniem, ze tylko ci się boją, którzy mają nieczyste sumienie. Blado widzę Twoją przyszłość na politologii jeśli tylko na poziomie inwektyw rodem z Radia Maryja potrafisz "dyskutować". No chyba że ta politologia na alma mater u ojca dyrektora ![]() Zastanów się głęboko nad zmianą kierunku studiów. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-05-17 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O ile mi wiadomo działają dwie komisje śledcze za nasze pieniądze. Jedna komisja naciskowa do zbadania nieprawidłowości w CBA i w PiS-ie, druga d/s Blidy. Żadna z nich nie wykazała jak do tej pory najmniejszego uchybienia, nieprawidłowości ani przekroczenia uprawnień w CBA. Nie wiem czy wiesz że Ziobro miał trzydzieści spraw w sądzie i wszystkie umożone bo w wyniku przeprowadzonych postępowań nie wykazano najmniejszego błędu czy nieprawidłowośći. Obecny rząd niczym innym się nie zajmuje tylko ściganiem "domniemanych zbrodni " PiS-u i jakoś do tej pory nic nie znalazł. Mało tego nie znalazł również ani jednego nielegalnego podsłuchu. Okazało sie że wszystko co platforma mówiła na PiS to bajeczki dla kurzych móżdżków. Acha, przepraszam Pitera znalazła dowody na niegospodarność PiS-u. Dorsza za 8.50 ![]() A co do stwierdzenia " tylko ci się boją, którzy mają nieczyste sumienie" - To było stwierdzenie dotyczące strachu przed rządami Pis-u a nie ogólnie.
![]() |
![]() |
#120 | ||||
Zakorzenienie
|
http://forsal.pl/grafika/349928,2660...y_deficyt.html
http://www.finanse.egospodarka.pl/25...gi,1,48,1.html Jak widac, zarowno deficyt budzetowy, jak i dlug publiczny byly za PiSu nizsze, niz za PO ![]() Cytat:
![]() Nigdzie nie twierdze, ze miala czyste, czy nie czyste sumienie, odnioslem sie tylko do przeinaczajacego fakty stwierdzenia, jakim sie wczesniej posluzylas: "zatrzymano Barbarę Blidę ze skutkiem śmiertelnym". Nie "zatrzymano ze skutkiem smiertelnym", tylko zastrzelila sie w trakcie zatrzymania. O jej winie czy nie nierozstrzygam, od tego jest sad. W przeciwienstwie do Ciebie, nic nie sugeruje - a Ty ordynarnie sugerujesz, ze to wina PiS, ze ona sie zastrzelila ![]() Nawiasem mowiac - nie z kamerami, a z kamera, to taki ewenement, ze cos nagrywali ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
"za PiS zatrzymano ze skutkiem smiertelnym Barbare Blide" - to ma byc oparta na faktach dyskusja ![]() Ze zacytuje: Cytat:
![]()
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.