![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
Jako że nie wywalczyłam żadnego podforum o polityce to zamieszczę taki wątek na forum plotkowym.
Pierwsze pytanie do was - Czy interesujecie się polityką? Czy śledzicie newsy? Jeśli nie - czy chcecie to zmienić ? Czy może nie rusza Was to? Zapraszam do dyskusji. Główny temat - wybory prezydenckie 20 czerwca! Jako że na wątkach o katastrofie pod Smoleńskiem łatwo o dyskusje polityczne - pozwoliłam sobie taki wątek polityczny umieścić. Możemy podyskutować o wyborach prezydenckich, ustawach, zmianach.. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i dyskusje na poziomie.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-27 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
Watkow o polityce jest juz chyba kilka, jeden przynajmniej...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wpisałam "polityka" i nic nie znalazłam.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Widac mam wyszukiwarke premium
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=Polityka
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
DOMator
|
Wolę jednak tematy o szczegółowych problemach związanych z polityką: wyborach czy konkretnych rozwiązaniach legislacyjnych.
A nawiązując do pierwszego postu: tak interesuję się polityką, oglądam newsy, ot skrzywienie zawodowe ![]() Ale po katastrofie w Smoleńsku jest mi trudniej mówić o polityce. Wszystko się posypało, wiele się zmieniło. Kilku osób już mi bardzo brakuje w polityce, jednej szczególnie. Mam milion myśli na minutę i powoli próbuję ogarnąć nową rzeczywistość... już nic nie będzie takie jak wcześniej...
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tamten wątek chyba umarł śmiercią naturalną. Ostatni post z wakacji poprzedniego roku. Gdybym znalazła tobym go podniosła a tak to już po ptokach i trzeba żyć z dwoma ![]() Teraz czekają nas ciekawe miesiące, o polityce więcej się mówi więc jestem zdania że to dobry moment znów wkroczyć z tematem ![]() Dobra, to za zapodam coś na rozgrzewkę: 1.Na kogo zagłosujecie w wyborach prezydenckich i dlaczego? 2. ZUS ![]() ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
![]() Jeśli można wiedzieć - o jakim polityku mówisz?
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-19 o 22:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. ZUS to temat rzeka. Kuleje ale mimo wszystko jest jednym z najlepiej funkcjonujących instytucji tego tylko w Europie(strach pomyśleć co tam mają). Kiedyś czytałam reportaż do sondażu - okazało się że dojrzali ludzie doceniają tę instytucje i nie wyobrażają sobie żeby go nie było - bo Ci już myślą o zabezpieczeniu na starość. Młodzież o tym nie myśli i uważa, że sama jest sobie w stanie zapewnić godną starość i oszczędzać samodzielnie - tylko co z tymi którzy to oleją? to byłaby masowa produkcja biedaków (teraz też emeryci niewiele mają ale jednak mają). ubezpieczenie zdrowotne też jest potrzebne- fakt chodzimy prywatnie coraz częściej, ale w przypadku wypadku, koniecznej kosztownej tomografii - sami sobie tego nie dalibysmy rady oplacic. fakt ze zlodziejstwem jest pobieranie az takiej ilości pieniędzy, ale chyba lepszej opcji nie ma i nie będzie. mnóstwo było prób zreformowanie systemu, nikomu sie jeszcze nie udało;] edit: i jeszcze wracając do ZUSu. Miałam okazje przyjrzeć się mu bliżej, bo pracowałam tam 9 miesięcy(i nic sie nie urodziło ![]() to tak w odpowiedzi na pytania. polityka wzbudza mnóstwo emocji tak samo jak aborcja czy eutanazja i wróżę temu wątkowi liczne ostrzejsze sprzeczki i bałagan, delikatnie to ujmując
Edytowane przez enter code Czas edycji: 2010-04-20 o 07:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Niespecjalnie mnie polityka rusza, raczej - nudzi
![]() ![]() A propos wyszukiwarki - nie pierwszy raz zdarza się, że komuś tematu nie pokaże, a innemu owszem. Też się tak nacięłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jesli bede glosowac to napewno nie na kandydata z PO.Nacielam sie z wyborami do rzadu jak obiecywali nie wiadomo co.A zreszta nie uwazam ze sytaucja w panstwie w ktorej i prezydent i premier sa z jednej partii byla dobra.Jakas opozycja musi byc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Każdy kandydat coś obiecuje, nie wszystko później spełnia. Nie jestem skrajnie zainteresowana polityką, ale mniej więcej wiem o co biega. Bardzo żałuję, że nie ma między nami posła Karpiniuka - poznałam go osobiście i wydał się całkiem normalny - w porównaniu do kilku innych polityków, którzy byli wtedy z nami.
![]() |
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciezko na to pytanie odpowiedziec, gdy sie nie zna kandydatow ![]() Temat rzeka, ZUSu raczej nikt nie ruszy, a juz na pewno nie Donek "dryfuje i nic nie robie, patrzac na sondaze" Tusk. Cytat:
![]() Cytat:
Jesli porownac spelnione obietnice PiSu przez ten czas (czesc) z PO (gruszki na wierzbie, 10 punktow wishful thinking, z tego co kojarze nie spelnione zupelnie nic), to zupelnie oczywista jest postawa cytowanej przez Ciebie osoby.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie interesuje sie polityka, nie czytam wiadomosci z tego zakresu i nie zamierzam tego zmienic.
Najwyzej bede ciemnym ludem, ktorym latwo sie rzadzi ![]() Edytowane przez lotta6 Czas edycji: 2010-04-20 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
To ja się wypowiem, wypowiedź dla wytrwałych, bo pewnie będzie długa
![]() Słowem wstępu pozwolę sobie zacytować: Cytat:
1. Na kogo zagłosuję? Na JKM. UPR popieram od czasów mniejszej lub większej świadomości politycznej, a od niedawna poczułam obowiązek opowiadania o tej partii innym ![]() Dlaczego? Bo zgadzam się z programem UPR, logiczne ![]() 2. ZUS. Cytat:
Inny pomysł który popieram to pomysł Mikke (nie w pełni, dodałam coś od siebie). Otóż nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie można wymyślić nic lepszego od ZUSu. A jeśli ZUS to najlepsza instytucja na jaką nas stać - to ja nie jestem usatysfakcjonowana ![]() A co z masową produkcją biedaków - ktoś zapyta? A co stoi na przeszkodzie żeby Państwo wydało nakaz ubezpieczenia się w jakiejś formie (nie wnika w jakiej firmie obywatel się ubezpiecza, nie wnika też w miesięczną składkę) - wydaje tylko nakaz ubezpieczenia. "Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz". Na koniec podzielę się obserwacją. Obejrzałam niedawno parę odcinków "Młodzież kontra" min. z Cymańskim, Wassermanem, Tuskiem (i oczywiście JKM, ale to już któryś raz z kolei.) i po prostu uderzyło mnie to że żaden z nich nie odpowiadał na pytania im zadane. Tusk za to pochwalił się świetnym PRem, mówię pięknie, składnie, ale nie na temat. Mam takie przekonanie, że 80% polityków nie przekazują żadnych treści tylko mówią. Puste slogany. Jak to powiedział Korwin "Jestem tu dla dyskusji a nie dla politycznego dziamdziolenia." Załuję, że nowe partie lub te z mniejszym poparciem nie mają szansy rozwoju, bo nie mają na to pieniędzy (a przecież partia z większością dostają najwięcej pieniędzy na reklamę - jak dla mnie - nielogiczne). W dodatku PIS, PO, SLD i jakaś jeszcze wystosowała pismo do TVP o usunięcie UPR z programu "młodzież kontra" bo uprowiec powiedział to: http://www.youtube.com/watch?v=wCoXe1PqzIU Świat się wali ![]() To chyba wszystko co mi w gardzieli siedziało ![]() Aha, jeszcze zapodam linka dla głodnych wiedzy Noam Chomsky "Manufacturing consent - and the Media " z lektorem pl. (" Film ten jest próbą przedstawienia poglądów i działalności jednego z najwybitniejszych współcześnie żyjących naukowców. Motywem przewodnim w filmie jest książka Manufacturing Consent tzw. "model propagandy", w której ten wybitny językoznawca wraz z Edwardem Hermanem opisał mechanizmy działania mediów we współczesnej kapitalistycznej demokracji. ") http://www.youtube.com/watch?v=YdXsEpRwH-c Dziękuję za uwagę wszystkim którzy zdołali przeczytać moje wypociny.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-21 o 15:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
sabbra, nie uderzał tak komplent brak emocji, jak np. ten banan na twarzy w czasie kondolencji. Ogólne odczucia w stosunku do niego mam negatywne
Wyrak - ja nie wnikam w to co ten człowiek robił w przeszłości. Ważne co robił teraz. Widzisz, niedaleko naszego miasta jest pewna gmina, jest najlepiej rozwijajacą się gmina w województwie, miała świetnego Wójta, człowiek był niesamowicie przedsiębiorczy, wyprowadził gminę z ruiny. I wiesz co z nim zrobili? Odwołali go, bo okazało się że był aktywnym komunistą. Dla mnie to skandal, żeby ludzi, którzy świetnie pełnią swoją służbę potępiać za to co robili w przeszłości. Cytat:
Cytat:
A co do nowych partii - wystarczy cofnąć się do dwudziestolecia międzywojennego, a potem do początku lat 90-tych. i co widzimy? straszny rozgardiasz i ogromne rozdrobnienie partyjne. przez to sejm sie chwieje i tym samym państwo sie chwieje - partie nie moga uzyskać większości i sprawnie podejmować decyzji. Muszą sie bawić w koalicje. Większośc partii i tak nie przekraczałaby progu wyborczego. Zatem mnożenie partii jest niekorzystne. Polska scena polityczna jest już hmmm..." przeżuta" i przydałby się jakiś świeży aktor, ale i tak pewnie w nowopowstałej partii widzielibyśmy te same twarze ( pamiętacie jeszcze Unię Wolności albo AWS?). i tyle po świeżości. więc jaki byłby sens tworzenia?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=OJuqoDvyXOk Tutaj jest po polsku: http://www.lekturyreportera.pl/ludzi...ata-o-mediach/ ......................... ......................... ........... Polecam takze arytkuly Ignacio Ramoneta http://mondediplo.com/_Ignacio-Ramonet_ Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-04-21 o 09:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"from delusion lead me to the truth.." mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się ![]() Edytowane przez ankasz Czas edycji: 2010-04-21 o 08:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
rządu lepiej nie komentować.dzisiaj znalazłam świetny wywiad, podpisuje sie pod słowami tego Pana wszystkimi kończynami.
http://wiadomosci.onet.pl/1608553,720,1,kioskart.html Tu są też słowa Komorowskiego 'jaki prezydent taki zamach'(po ataku w Gruzji). zero klasy. Polityka powinna polegać na wzajemnym poszanowaniu poglądów innych, a też szacunku dla woli narodu. Jeśli on nie miał szacunku do prezydenta,jakikolwiek by nie był, nie miał tym samym szacunku dla narodu, który go wybrał. i jak głosować na kogoś takiego?
![]() |
![]() |
#20 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patriarchalna (tj. Państwo opiekuńcze=państwo socjalistyczne), gdzie państwo dba o niemal wszystkie aspekty życia obywatela. Ja nie jestem za ideą państwa opiekuńczego. (To już mieliśmy w socjalizmie.) ZUS jest nieefektywną instytucją, która "przeżera" pieniądze i nie inwestuje ich. Prognozy dla przedsiębiorców :"emerytury i renty samozatrudnionych przy składce minimalnej (przypominamy: 782,72 zł) jaką faktycznie wpłacają, mogą być niższe niż świadczenia pozostałych; w niektórych przypadkach nawet niższe od minimalnej emerytury, co będzie oznaczało konieczność dopłat z budżetu Państwa, ponieważ nawet obowiązkowa, minimalna składka ZUS nie gwarantuje uczciwej emerytury w przyszłości.". i " średnia emerytura w I półroczu 2006 (dane wg GUS) wynosiła 1242,16 zł." - i spada. Składki emerytalne nie pokrywają bieżącego zapotrzebowania a ilość emerytów będzie wzrastać. 48% mężczyzn nie dożywa do swojego wieku emerytalnego, więc pieniądze wtłaczane w ZUS nigdy do nich nie trafiają. Ani do nich - ani do rodziny. W jakimś azjatyckim kraju (nie wiem w którym, musiałabym poszukać) nie ma w ogóle ZUSu. Jest obowiązek dysponowania prywatnym kontem emerytalnym, gdzie pracodawca wpłaca ustaloną składkę co miesiąc na te konto. Pieniądze nigdzie nie krążą i trafiają bezpośrednio do pracownika po przejściu na emeryturę. Skoro jest obowiązek - to nie ma samowolki o której piszesz. Obowiązek odprowadzania składek w prywatnej firmie/na prywatnym koncie to już dostateczne wnikanie państwa. Dodam jeszcze, że nie da się kontrolować ludzi - dzisiejszych emerytów co robią z własnymi pieniędzmi z Zus. A przecież mogą je teoretycznie przepić/przepuścić/przegrać w kasynie. ZUS nie daje żadnej gwarancji że za 30 lat będziesz mogła żyć godnie. Cytat:
Nie chodzi o mnożenie partii politycznych ale o umożliwienie wejścia do polityki ludziom z poza obecnego, skostniałego układu. Ewolucja w kierunku dwubiegunowego układu politycznego jest złym kierunkiem. W Polsce wszystkie partie są mniej lub bardziej socjaldemokratyczne, nie ma w Polsce partii która by reprezentowała poglądy konserwatywne w tradycyjnym ujęciu. Nie ma też partii liberalnych. De facto nie mamy nawet dwubiegunowości w sensie gospodarczym, bo wszyscy są mniej lub bardziej socjaldemokratami. Jedyne co różni partie to pogląd na obyczajowość, a to jest najmniej ważne z punktu widzenia gospodarki. ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
![]() Najlepiej oczywiście byłoby, gdyby ktoś był sympatyczny i działał, ale jak mówię - aspekt "sympatyczności" polityka jest dla mnie bardzo mało ważny jeśli chodzi o wybór polityczny. ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
Ale nie popadajmy w skrajności. Szacunek dla woli narodu, jak piszesz - wydawało mi się, że polityk ma - co najważniejsze - służyć narodowi. I pamiętajmy, że nie cały naród głosował na Lecha Kaczyńskiego. W bezwględnych liczbach miał on poparcie rzędu 27% ze WSZYSTKICH uprawnionych do głosowania. (Przy 54% frekwencji) Prawie połowa Polaków siedziała na tyłku przed telewizorem i nie poparła nikogo. Co do artykułu - ale pod czym się podpisujesz? Bo mi to wygląda na artykuł o wspominkach. ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Z tego co mi wiadomo w Polsce nigdy komuny nie było. To taki socjaldemokrata jak wszyscy inni. ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
ups, już poprawiam, bo wkleiłam ten sam link z uprem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
PSL to jest taka obrotowa dziwka, co tu duzo gadac, to partia stolkow ![]() ![]() Cytat:
![]() Zreszta, my tu nie mowimy o szeregowych czlonkach partii, tylko o wspoluczestnictwie w okupacyjnym, chorym i quasizbrodniczym rezimie; ale mniejsza juz o to nawet - dziwi mnie okreslanie go "s.p", to cos jak chowanie ateisty Geremka w obrzadku katolickim - po prostu nie pasuje do przekonan i dzialan zmarlego. Cytat:
![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Klaun" piszesz. A gdzie go ostatnio widziałeś na antenie? Ano nigdzie, bo jest non stop odsuwany od mediów. Z JKM szydzi bardzo wielu ludzi zamiar posłuchać co ma człowiek do powiedzenia. Ja tam nic nie mam do tego, że JKM jest bezkompromisowy - wolę tak niż ta farsa i lizanie się po tyłkach. Eee... ano taki, że wszyscy którzy teraz płacą ZUS płaciliby o wiele niższy KRUS i zostałoby im więcej w kieszeni? ![]() Cytat:
Gdzie Szmajdzińskiego porównujesz do członków hitlerowskiego NSDAP?! ![]() Zaznaczam, że "komuna" skończyła się 20 lat temu i trzeba patrzeć w PRZYSZŁOŚĆ. Ty Wyrak chyba jesteś strasznie sfrustrowany.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nieskuteczny, a nie bezkompromisowy wg mnie. Cytat:
Cytat:
Nie porownuje go do czlonkow NSDAP. Stwierdzam tylko, ze to, ze ktos akurat jest w danym momencie dobrym administratorem, nie zmienia jego odpowiedzialnosci za poprzednie wybory. Cytat:
Daruj sobie takie zalosne i prymitywne podjazdy ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-04-21 o 16:54 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że zależy im na rozgłośnieniu własnej wizji Państwa - co w tym złego? Nie mają pieniędzy na kampanie, nie istnieją w mediach - więc jak mają okazję to mówią dużo i - co najważniejsze - na temat. I za to szanuję Unię Polityki Realnej. Że od ponad 15 lat głoszą te same postulaty i nazywają rzeczy po imieniu. Dla mnie - to wielki plus jeśli chodzi o partie polityczne. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A widzisz - i tym się różnimy. Bo dla mnie - jeśli ktoś jest dobrym administratorem - to w zupełności wystarczy. Jeśli ktoś sprawdza jako polityk - nie interesuje mnie jego przeszłość, czy działał w PZPR czy nie. Bo dla mnie najważniejsza jest skuteczność. I nie bronie SLD bo SLD nie ma się czym popisać, i to jest fakt. I nie ma co się przekonywać - bo dyskusja schodzi na psy. Przypominam, ze zapodałam tematy o polityce w najbliższym miesiącach i chciałabym żebyśmy na tym się skupili. Więc jeśli masz coś do powiedzenia w kwestii na kogo będziesz głosował - chętnie przeczytam. Toć to moja opinia, Wyraku. A w kwestii dyskusji czy to komuna czy socjalizm nie dojdziemy do żadnego porozumienia i chcę zakończyć tą dyskusję, która do niczego dobrego nie doprowadzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Sympatyzuję z UPR'em, ale muszę zgodzić się z Wyrakiem, że Korwin ma tendencję do pajacowania
![]() ![]() Chociaż nie wykluczam, że na niego zagłosuję ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]() Też nie widzę go na tym stanowisku. Ale cóż zrobić - na kogoś głos trzeba oddać (dzisiejsze sondaże: PO- 38% PIS - 25% SLD - 7%). Cieszyłoby mnie gdyby UPR wszedł do rządu w najbliższej przyszłości (wybory chyba 2011?), ale z drugiej strony co oni biedni zdołają zrobić, jaką ustawę przeforsować skoro stołków będzie malutko.. (o ile w ogóle jakiekolwiek będą). Gdyby PSL weszło to można by jeszcze mówić o jakiejś koalicji z tymi kurtyzanami (dziwki na stołkach - jak to powiedział Wyrak ![]()
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-21 o 22:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo lubilam politbiuro - http://politbiuro.gazeta.pl/politbiuro/0,0.html ale niestety juz go nie redaguja od poczatku tego roku. Do tego ogladam dzienniki tv. Cytat:
2. Po co alternatywa do ZUS-u? Nazwa Ci nie pasi czy jak? Trzeba usprawnic dzialanie i tyle. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nie interesuje mnie polska polityka. Szkoda mi czasu i energii na śledzenie "poczynań" ludzi, którzy nie potrafią zrobić czegoś naprawde dobrego dla kraju, za to potrafią się kłócić i obrzucać błotem jeden z drugim. Jak dla mnie za niski poziom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.