![]() |
#91 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw
Cytat:
A dlaczego nie można wprowadzić rozwiązania polegającego na propozycji: badania okresowe do pracy i jednoczesna zachęta aby dodatkowo zrobić cytologię i mammografię. Dziewczyny ale nie przymus. Każdy jest dorosły i odpowiada za siebie. Pójście do ginekologa nie odbiera godności ale jest poniżające rozkładać nogi pod przymusem. jeszcze przed ginekologiem prawdopodobnie wybranym przez zakład pracy. Ja to tak odbieram i zdania nie zmienię.
![]() Edytowane przez Mary Louu Czas edycji: 2010-05-04 o 17:50 |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Słuchałam kiedyś audycji w radiu, wypowiadał się lekarz ginekolog z Białegostoku. Opowiadał ,że swego czasu w województwach :podlaskim i lubelskim jeździł ambulans w którym można było zrobić mammografię. Trasa obejmowała miejscowości poniżej 2 tyś ludz, wsie, miasteczka. Do badania uprawnionych było około 8 tysięcy kobiet łącznie , a na badanie ( bezpłatne, na miejscu!) zjawiło się około 10-11%. To jest tragedia. To nawet nie lenistwo( za daleko, płacic tez trzeba) tylko głupota by nie skorzystać z takich badań.
Dlatego, uważam za obowiązek wprowadzenie takich badań obowiązkowych. Leczenie raka jest kilkukrotnie droższe niż profilaktyka.
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawiązując do sprzeciwu - dziś podpisujecie protest, jutro będziecie płakać, że umieracie albo ktoś bliski wam umiera, bo "po co się badać". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Ale czy któraś z nas podpisuje protest przeciwko tego typu badaniom ??
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytuję jeszcze raz Skoro uważasz, że będę jutro płakać umierając - sądzę- , że jest to jednoznaczne z twoim przekonaniem , że tych badań nie robię i robić nie będę a co za tym idzie wykryją u mnie chorobę Mogę się oczywiście mylić wiec proszę uprzejmie naprowadź mnie na właściwy tok rozumowania ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
DOMator
|
Cytat:
Tak samo w przypadku badań cytologicznych. Idziesz do lekarza medycyny pracy, który kieruje cię do ginekologa. Robisz bezpłatnie badanie. Przynosisz do lekarza zaświadczenie, że zrobiłaś badanie (wynik to tylko twoja sprawa i w razie czego sama kontynuujesz leczenie). Lekarz medycyny pracy wystawia ci zaświadczenie o przydatności do pracy bez względu na wynik badania, liczy się fakt jego wykonania. Pracodawca nie zna wyniku. Dzięki temu więcej kobiet przejdzie badania profilaktyczne, dla pracodawcy to nie jest koszt, płaci NFZ ze składek, które jako pracownik zaczęłaś odprowadzać. Warto, żeby choć część została przez ciebie sensownie wykorzystana i to na badanie, a nie leczenie skutków zaniedbań. Kolejna sprawa, to fakt, że badania obejmą wszystkie kobiety pracujące i te wykształcone z korporacji i te setki tysięcy siedzących na kasach w hipermarketach i te zatrudnione w maleńkich sklepikach na wsi i te pracujące w fabrykach i fabryczkach i nauczycielki ze ze szkoły molocha w mieście i z małej szkółki na wsi mające do najbliższego ginekologa kilkadziesiąt km. Takie kobiety również pracują i stanowią znaczącą większość kobiet na rynku pracy, więc odnoszenie się wyłącznie do tych z korporacji i dużych firm jest ogromnym nadużyciem. A dla tych mówiących o profilaktyce: NFZ promował badania profilaktyczne, wysyłał nawet listy z zaproszeniem na badania i listą placówek. Wystarczyło wybrać jakąkolwiek i umówić się telefonicznie na wizytę. Mimo imiennych zaproszeń tylko niewielki odsetek kobiet skorzystał z badań, a przecież dostały wszystko na tacy, wystarczyła jedna chwila, żeby skorzystać z badań. Nie wierzę w samą profilaktykę. Nie przy naszej słabej świadomości w tym temacie i strachu przed ginekologiem. Może kiedyś to się zmieni. Narazie, żeby poprawić te tragiczne statystyki rodem z trzeciego świata trzeba wymagać badań. Proszenie nie przyniosło skutku. Niestety.
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
Tak czytajac niektore opinie stwierdzam, że powinni dać wybor co do badań: nie chcesz sie badać, to podpisujesz świstek, że w razie, gdy zachorujesz na raka będziesz się leczyć z własnej kieszeni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pochwy do pracy nie używam więc dlaczego akurat muszę się przebadać w taki sposób przed przystąpieniem do pracy ?? Promocja tego typu badań nie musi wiązać się z roznoszeniem ulotek. Czemu lekarze ginekolodzy czy nawet codziennego kontaktu nie promują tego i nie zlecają takich badań ? To aż trzeba nas zmuszać i naganiać jak bydło. Proponuje tak samo zmuszać na badania jelit i do wizyt u dentysty ! jak badać wszystko to wszystko
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Jestem jak najbardziej za takimi badaniami. Wiele kobiet się nie bada, nie wiem czy wynika to z ich niewiedzy na temat chorób typowo kobiecych czy ze skrępowania podczas badania, ale fakt jest faktem- taka ustawa może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi.
Nie liczę dni, Sprawiam, że to dni się liczą... Edytowane przez drusia Czas edycji: 2010-05-04 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
DOMator
|
Cytat:
Ja trafiałam na takich lekarzy, którzy informowali o badaniach i pilnowali terminów, ale znam wiele kobiet, które nie trafiły na takich lekarzy i wiele, które nigdy albo bardzo dawno nie były u ginekologa. Żeby lekarz mógł spełnić swoją rolę, to kobieta musi do niego trafić. Problem polega na tym, że wiele dorosłych kobiet nie bywa u gina, nie robi badań i w efekcie wiele niepotrzebnie umiera z powodu nowotworów, których już nie da się leczyć. Dla przykładu mój tata co prawda facet, ale nawet u lekarza pierwszego kontaktu latami nie bywał, a jak już to mówił, że wszystko ok, nikt mu nie badał ciśnienia, nie robił morfologii, kompletnie nic. Do czasu kiedy nie dostał udaru w wyniku nieleczonego nadciśnienia o którym nie wiedział. Przecież dobrze się czuł, więc po co miał się badać.... Takie jest podejście wielu osób - nawet lekarzy do profilaktyki. To, że się badasz z własnej woli to fajnie, tylko, że na ciebie jedną przypada kilka kobiet, których wołami nie zaciągniesz do lekarza. I to o nie ta walka.
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Sądzę, że większość podpisujących dba o swoje zdrowie i chodzi na badania. To Ci, którym ktoś zmarł bo nie był leczony lub same nie chodzą na badania są przeci podpisaniu protestu i wolałyby wybrać się "pod przymusem" niż samemu o to zadbać. Bo przynajmniej się wybiorą a tak odkładają nie wiadomo jak długo wizyty i dopiero wstrząs w postaci chorej babci/matki/ciotki uświadamia, że badać się trzeba - czy jest przymus czy nie.
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-05-04 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mel89 - nie rozumiem - albo profilaktyka wszystkich chorob, albo zadnej?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Pusty śmiech mnie ogarnia kiedy słyszę te wszystkie głosy sprzeciwu, te argumenty, że w pracy pochwy się nie używa, że to jest przymus, że to jest seksizm... luuuuuuuudzie
![]() Wg mnie pomysł przymusowych badań jest super, może dzięki niemu uda się zmniejszyć liczbę zachorowań ![]() Niestety, zazwyczaj tak jest, że 'mądry Polak po szkodzie" - a czasem na leczenie niestety jest za późno... Naprawdę nie rozumiem tych głosów sprzeciwu, wg mnie ten program ma same korzyści, takie buntowanie się bez przyczyny uwazam za bezsensowne... "w pracy pochwy nie używam" hi hi hi hi ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() Czy ty dziewczyno nie chodzisz do ginekologa, czy po prostu trafiasz na tak kiepskich lekarzy, że masz takowe doświadczenia? Jak to - idziesz do ginekologa i nie spotkałaś się nigdy z tym, że zaproponował Ci jakieś badanie? Nigdy żaden Ci nie wspomniał o możliwości zaszczepienia się przeciwko rakowi szyjki macicy? Nigdy, kiedy poszlaś do przychodni nie natknęłaś się na plakat promujący mammografię??? Jakoś w to nie wierzę, no chyba, że sama rzadko odwiedzasz lekarzy.. Przecież nagłaśnianie problemu już było, promowanie profilaktycznych badań już było - tylko, że to się nie sprawdza! Mam wrażenie, że dla niektórych "przebadanie się w TAKI sposób" to jakieś mega mistyczne doznanie, skoro sie tak bronią rekami i nogami. ![]() Edytowane przez Sarrai Czas edycji: 2010-05-04 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Mi żaden nie zaproponował, sama musiałam stawiać na swoim, ba jeszcze mi wypominali że darmową cytologie mają kobiety powyżej 26 roku życia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyrak, w dyskusji powiedziałam, że dlaczego jedna choroba kobieca, a nie na przykład zawał? Albo nie wszystkie? Bo jak już przymusowe badania to dlaczego akurat te? Dlaczego nie zainteresować się zawałem? Albo cukrzycą? Jak badania przymusowe to może wszystkie? Poza tym to co napisałeś brzmi tak jakby powiedziała że jestem przeciwna profilaktyce. A ja jestem ZA wszelkimi badaniami, bo zdrowie jest najważniejsze i dopiero kiedy się je traci okazuje się jak bardzo jest cenne. Ale każdy ma swój łeb - tym, co nie chodzą na badania życie niemiłe czy jak? Może warto postawić sobie pytanie - dlaczego nie chodzą na badania? Nie popieram przymusów państwowych - mam wrażenie, że kiedy coś jest przymusem to za to się płaci ogromne pieniądze. Dlatego mam sama podzielone zdanie na ten temat.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy nawet jeśli, w jakiejś tam państwowej przychodni bronią się przed wykonaniem badania rękami i nogami to można sie na nich wypiąć i przeznaczyć te kilkadziesiąt złotych na wykonanie tej cytologii prywatnie.. To jest 30 zł. na rok! I powtórzę się raz jeszcze - sądząc po większości wypowiedzi za zakazem są te kobiety, dla których pójście do gina to jest "rozkładanie nóg", jedna wielka olaboga i poniżenie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Nie bronią ale im się nie chce. Nie wiem u mnie wizyta + cytologia (bo tylko razem występuje) prywatnie waha się od 90 do 150 zł.
Zrobiłam już dwa razy państwowo, bo przysługuje mi raz na trzy lata. Jestem za badaniami ale zdecydowanie dla obu płci (powtórzę się po raz setny, mężczyźni mają OGROMNY, nie kobiety) Tylko nadmieniam że nie witali mnie z otwartymi rękoma i termin cytologi miałam ustalony za 3 miesiące ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Mary Louu Czas edycji: 2010-05-04 o 22:01 |
|||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
A co wtedy jak nie będe mogła wykonać mammografii ze względu na mały biust?, nie przyjmą mnie do pracy?.Pójdę do pracodawcy i powiem ''wykonałam jedynie cytologie, mammografii mi nie zrobiono bo mam za małe cyce'' , no super, dzięki za upokorzenie!!!.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
DOMator
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Nic tam o alternatywie dla mammografii nie wyczytałam, no ale spoko, będe zmuszona do tego dopiero za ok. 30 lat.
![]() Edytowane przez Ivy123 Czas edycji: 2010-05-04 o 22:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |||
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kompletnie nie rozumiem osób, które są przeciwko tej ustawie. ![]() A jakby była ustawa, że jest obowiązek chodzenia do dentysty, albo badania serca czy jeszcze coś innego to też by takie głosy sprzeciwu były? ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
Jeśli tak się nie da tego zrobić, to taka ustawa jest bardzo dobra i na pewno komuś uratuje życie.
![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
Wydaje mi się,że to przymusowe badanie jest dla kobiet po to,aby zmotywować kobiety,które się nie badają itp. Nie aby uprzykrzyć wam życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Mylisz motywację z przymusem. Bo kobiety do badań od dawna się motywuje.
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Cały czas powtarzam że to problem jest w mężczyznach, nawet sobie nie zdajecie sprawy ile kasy przez ich wstyd się marnuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak jestem przeciwko przymusowi - czy jest jakas inna droga efektywnej profilaktyki takich schorzen jak rak szyjki macicy, rak prostaty, niz przymus na szeroka skale?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, u mnie w mieście dziewczyny mają w gimnazjach i liceach zajęcia z lekarzem i nauczycielem biologii połączone z prezentacją. Prezydent Gdyni rozsyłał "zaproszenia do uczestniczenia w badaniu" a jakaś grupa wiekowa dostała nawet za darmo szczepienia przeciwko raku szyjki macicy (koszt jednej szczepionki to 500 zł, one dostały trzy dawki) także wśród młodych osób działa się prężnie. Wiem, bo miałam osobiście w rękach list jaki dostała młodsza siostra mojego chłopa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.