Gość na weselu w białej sukience? - możnaa? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-28, 19:23   #91
mariamarysienka
Zakorzenienie

Dot.: Gość na weselu w białej sukience? - możnaa?

Według mnie ubranie bieli na czyjeś wesele jest potwornym nietaktem. Uważam, że współczesne krawiectwo ma taką szeroką gamę kolorów, że ktoś musi być zwyczajnie złośliwy albo bardzo źle wychowany, żeby przyjść na wesele w białej sukience. I naprawdę, nie kupuję stwierdzenia, że komuś jest do twarzy w bieli, więc nie powinien z niej rezygnować, bo jestem pewna, że jest tej osobie do twarzy w przynajmniej dwóch innych kolorach. Gdyby ktoś na moje wesele przyszedł w bieli byłoby mi bardzo przykro, bo odebrałabym to jako brak szacunku. Prawdopodobnie nie ciskałabym w dziewczynę gromami, bo na weselu jest masa ważniejszych rzeczy, ale niesmak pozostałby mi przez długi czas, zwłaszcza jeśli byłaby z rodziny i później bym ją widywała.

A jeśli chodzi o faux pas względem pana młodego, to wiem, że do niego należy biała/ecru kamizelka Co prawda obecnie bardzo rzadko spotyka się mężczyzn w pełnym garniturze z kamizelką, ale to również jest takie weselno-ubraniowe savoir-vivre

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-08, 18:45   #92
dezire
Zakorzenienie

Ekstremum byly siostry Kardashian

no ale wiadomo ze slub nieprawdziwy, a ten look na pewno byl zamierzony.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kard.jpg (48,7 KB, 208 załadowań)

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-08, 21:50   #93
ktrn
BAN stały

Jeśli chodzi o białe suknie gości na weselu wg. mnie to to troszkę nie wypada.. Panna młoda jest osobą wyjątkową bo to jej dzień, biel jest dla niej zarezerwowana i goście powinni to uszanować..
ktrn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 09:45   #94
mariamarysienka
Zakorzenienie

dezire świetnie to określiłaś - nieprawdziwy ślub

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 11:23   #95
roksana111
BAN stały

Szkoda tylko że nikt się nie przejmuje panem młodym, i nikt nie zwraca uwagi żeby nie zrobić przykrości kolorem swojego garnituru dla pana młodego.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 09:53   #96
misiadelko
BAN stały

Ta, mój przyszły teść kupił sobie smoking.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 13:15   #97
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Ta, mój przyszły teść kupił sobie smoking.
A przyszła teściowa w jakiej kreacji wystąpi skoro ma partnera w smokingu?
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-11, 14:17   #98
magdziaS
Podróżniczka

Uważam, że nie powinno się ubierać w biel będąc gościem na weselu. Generalnie jest to nietakt. Chociaż często gęsto ludzie po prostu nie myślą to tym. Nie przejdzie im przez głowę, że biała suknia (szczególnie długa) może odwracać uwagę od PMki. Poza tym po prostu nie wypada A widziałam różne rzeczy. Świadkową w białej sukni (umówiły sie z Panną Młodą, że świadkowa może się tak ubrać) miała co prawda krótką sukienkę, no ale, przed ołtarzem wyglądały bardzo źle, tym bardziej, że PMka też miała skromną suknię

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-11, 14:22   #99
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
A przyszła teściowa w jakiej kreacji wystąpi skoro ma partnera w smokingu?
Z teściową chciałabym wybrać się sama na zakupy, bo ona jest bardzo skromną osobą w przeciwieństwie do teścia i nie przejmuje się tak swoim wyglądem Jeszcze nie wiem co jej doradzić, jest o ponad 10 lat starsza od mojej mamy, ale wiem, że nie wyskoczy w białej sukni

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Uważam, że nie powinno się ubierać w biel będąc gościem na weselu. Generalnie jest to nietakt. Chociaż często gęsto ludzie po prostu nie myślą to tym. Nie przejdzie im przez głowę, że biała suknia (szczególnie długa) może odwracać uwagę od PMki. Poza tym po prostu nie wypada A widziałam różne rzeczy. Świadkową w białej sukni (umówiły sie z Panną Młodą, że świadkowa może się tak ubrać) miała co prawda krótką sukienkę, no ale, przed ołtarzem wyglądały bardzo źle, tym bardziej, że PMka też miała skromną suknię
Byłam w zeszłym roku na czterech weselach i na dwóch na wschodzie kraju był jakiś boom na białe, krótkie sukienki u młodych dziewczyn
Stary 2013-03-11, 14:47   #100
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość

[/COLOR]Byłam w zeszłym roku na czterech weselach i na dwóch na wschodzie kraju był jakiś boom na białe, krótkie sukienki u młodych dziewczyn
to prawda krotkie biale koronkowe

Stary 2013-03-15, 17:40   #101
wika82
Zakorzenienie

Uważam, że to nietakt.
Przed ślubem byłam przekonana, że się ostro wkurzę, jak kogoś zobaczę w bieli u siebie. Dwie kuzynki miały białe/jasno kremowe sukienki, a mnie to w ogóle nie obeszło.
Czułam się tak wyjątkowo przez cale wesele, że kompletnie o tym nie myślałam, choćby nie wiem co PM-ka zawsze będzie się wyróżniać, no chyba, że któraś z kobiet miałaby kreację jak u kardashianek.
Stary 2013-03-16, 09:48   #102
Ewka:D:D
Rozeznanie

dla mnie kolor bialy jest zarezerwowany tylko i wylacznie dla mlodej w koncu to jej dzien i ma byc wyjatkowa i niepowtarzalna

ok jezeli gosc ma sukienkie biala ale wtedy do niej musza byc wstawki w innym kolorze by biel nie byl w nadmiarze

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 13:29   #103
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
to prawda krotkie biale koronkowe
I jeszcze takie rozkloszowane
Stary 2013-03-17, 13:39   #104
8malina8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Uważam, że to nietakt.
Przed ślubem byłam przekonana, że się ostro wkurzę, jak kogoś zobaczę w bieli u siebie. Dwie kuzynki miały białe/jasno kremowe sukienki, a mnie to w ogóle nie obeszło.
Czułam się tak wyjątkowo przez cale wesele, że kompletnie o tym nie myślałam, choćby nie wiem co PM-ka zawsze będzie się wyróżniać, no chyba, że któraś z kobiet miałaby kreację jak u kardashianek.
Popieram PMka zawsze czuje się wyjątkowo i najpiękniej bo to wieczór jej i Pana Młodego i uważam , że nie powinna psuć sobie dnia , przez to , że jakaś kuzynka przyszła w białej sukience każda z nas była kiedys na weselu - czy zdarzyło się Wam pomylić PMkę z inną panną? chyba nie PMka i tak promienieje i wygląda pięknie bo jest taka szczęśliwa i tego nie da się przebić żadną sukienką
23.12.2012r - zaręczyny
31.08.2013r - ślub
8malina8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 14:44   #105
Fabiola9330
Raczkowanie

Witajcie.
Moim zdaniem goście nie powinni być ubrani na biało no chyba że suknie Panny Młodej jest w innym kolorze co czasami się zdarz. Ale tak to na ślub to powinny być ładne żywe kolory a nie białe albo czarne.
Fabiola9330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 11:40   #106
aliszak
Przyczajenie

Hej, w połowie lipca wybieram się na wesele starszego brata mojego faceta. Kupiłam sukienkę (dodałam w załączniku, ale nie wiem czy się wyświetli) i po przeczytaniu waszych postów zastanawiam się czy wypada ją założyć. Sukienka jest co prawda biała ale cała jest we wzorek, poza tym nie jest strojna ani koronkowa czy błyszcząca - prosta sukienka przed kolano.
No i jeszcze jedno - ślub jest cywilny a panna młoda będzie miała suknię ecru.

Co doradzacie? Założyć z jakimiś kolorowymi dodatkami czy lepiej rozejrzeć się jeszcze za czymś innym?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00788[1].jpg (122,0 KB, 129 załadowań)
aliszak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 21:03   #107
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aliszak Pokaż wiadomość
Hej, w połowie lipca wybieram się na wesele starszego brata mojego faceta. Kupiłam sukienkę (dodałam w załączniku, ale nie wiem czy się wyświetli) i po przeczytaniu waszych postów zastanawiam się czy wypada ją założyć. Sukienka jest co prawda biała ale cała jest we wzorek, poza tym nie jest strojna ani koronkowa czy błyszcząca - prosta sukienka przed kolano.
No i jeszcze jedno - ślub jest cywilny a panna młoda będzie miała suknię ecru.

Co doradzacie? Założyć z jakimiś kolorowymi dodatkami czy lepiej rozejrzeć się jeszcze za czymś innym?
Zakładaj śmiało, sukienka ma czarny wzór na całej długości, więc nie ma opcji, żeby ktokolwiek mógł Cię pomylić z PM.
Stary 2013-07-21, 20:50   #108
dezire
Zakorzenienie

U nas na weselu były 2, 3 osoby ubrane na biało a właściwie biało/ecru.
Jeśli mi się wcześniej wydawało, że raczej wolałabym żeby nikt inny nie był w białym - to w rzeczywistości zupełnie mi to nie przeszkadzało. To były własnie takie letnie, koronkowe sukienki - a zauważałam je przez kilka sekund może (gdzie był czas żeby analizować kto w czym był i dlaczego

mimo że nie doradzałabym białego na wesele (bo jednak tradycja) - to z drugiej strony wiem, że problemu nie ma, ani wrażenia, że ktoś kradnie kolor

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2013-07-21 o 20:52
Stary 2013-07-22, 23:07   #109
bozka91
Przyczajenie

Nie spodziewałam się tylu przeciwniczek białego koloru na weselu i nigdy na to nie zwracałam uwagi, kupiłam sobie już białą sukienkę i nie zamierzam z niej rezygnować, myślicie że nie powinnam w niej iść?

link:

http://www.google.pl/imgres?start=17...36&tx=78&ty=83
bozka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-23, 10:49   #110
ollka27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bozka91 Pokaż wiadomość
Nie spodziewałam się tylu przeciwniczek białego koloru na weselu i nigdy na to nie zwracałam uwagi, kupiłam sobie już białą sukienkę i nie zamierzam z niej rezygnować, myślicie że nie powinnam w niej iść?
szczerze to na ślubie byłam i w białej i czarnej sukience i nikt nie był zdziwiony... wiec czemu nie
Pani młoda i tak skupia swoją uwagę bo jej "całokształt" przebija wszystkich
ollka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-23, 12:24   #111
anannke
Zakorzenienie

podsyłam ciekawy link w związku z tym tematem http://kobieta.onet.pl/slub/obyczaje...gnorowac/7022k

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 14:52   #112
kama_ostaszewska
Przyczajenie

Osobiście uważam, że osoby, które zakładają białą / ecru / śmietanową / itp. sukienkę (szczególnie jeżeli jest to jeszcze ich ślubna przerobiona trochę na dzienną), robią niewłaściwie, tzn. ja to odbierałabym jako brak szacunku dla mnie, jako PM. Po prosty jest to kolor tradycyjnie zarezerwoany dla PM i bym sobie odpuściła - może jestem tradycjonalistką Z drugiej strony możesz zapytać PM, co ona na taką suknię - czy nie będzie jej przykro.

Niby nikt Ci w twarz nie powie, że nie jesteś ubrana OK, bo każdy chce się bawić, a nie dyskutować.

Co innego biała sukienka przykryta np. czekoladową lub srebrną koronką lub jeżeli nie jest to tkanina typu atłas, satyna, jedwab, tylko np. fajna wełna grubo tkana (załącznik).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg krotka-sukienka-koktajlowa-biznesowa-wizytowa-nozo-1.jpg (72,8 KB, 74 załadowań)
kama_ostaszewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 16:03   #113
ollka27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
podsyłam ciekawy link w związku z tym tematem http://kobieta.onet.pl/slub/obyczaje...gnorowac/7022k
bardzo fajny artykuł
Czyli można pójść w białej sukience tylko zależy od kroju i dodatków... Moja koleżanka była w białej sukience na moim ślubie i mi to w ogóle nie przeszkadzało.

Tutaj wszystko dyktuje nam krój. Jeżeli założymy białą, zwiewna sukienkę, a panna młoda wystąpi w takim samym rustykalnym stylu, to oczywiście robimy jej konkurencję. Jeśli natomiast nasza sukienka będzie biała, ale krótka, koktajlowa, do której założymy kolorowe buty, torebkę czy biżuterię, to już wygląda to inaczej.

Tutaj wszystko dyktuje nam krój. Jeżeli założymy białą, zwiewna sukienkę, a panna młoda wystąpi w takim samym rustykalnym stylu, to oczywiście robimy jej konkurencję. Jeśli natomiast nasza sukienka będzie biała, ale krótka, koktajlowa, do której założymy kolorowe buty, torebkę czy biżuterię, to już wygląda to inaczej.

Tutaj wszystko dyktuje nam krój. Jeżeli założymy białą, zwiewna sukienkę, a panna młoda wystąpi w takim samym rustykalnym stylu, to oczywiście robimy jej konkurencję. Jeśli natomiast nasza sukienka będzie biała, ale krótka, koktajlowa, do której założymy kolorowe buty, torebkę czy biżuterię, to już w
ollka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 13:52   #114
anannke
Zakorzenienie

Dodatkowo myślę że fajnie zwrócono uwagę na stroje mężczyzn, na to co wypada na daną porę dnia i roku No i na drobiazgi że z zaproszenia można co nie co wyczytać

Stary 2013-07-27, 23:06   #115
piankowa
Wtajemniczenie

Ja wszystkim odradzam białe sukienki. Od zawsze byłam uczona, że biel jest zarezerwowana dla panny młodej, bardzo się zdziwiłam ostatnio gdy na weselu około 10 dziewczyn było w bieli. Niby sukienki letnie, skromne i nie pomyliłby ich nikt z panną młodą, ale ja jako gość czułam się dziwnie- nie chcę myśleć jak musiała się poczuć panna młoda.
piankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 09:42   #116
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piankowa Pokaż wiadomość
Ja wszystkim odradzam białe sukienki. Od zawsze byłam uczona, że biel jest zarezerwowana dla panny młodej, bardzo się zdziwiłam ostatnio gdy na weselu około 10 dziewczyn było w bieli. Niby sukienki letnie, skromne i nie pomyliłby ich nikt z panną młodą, ale ja jako gość czułam się dziwnie- nie chcę myśleć jak musiała się poczuć panna młoda.
Ale nie wszyscy byli tak uczeni i nie wszystkim to przeszkadza więc weźmy poprawkę też na to a nie od razu krytykujmy. W ogóle kiedyś wesele nie miało tyle reguł, zasad, etykiety takiej jak teraz więc myślę że to pojawiło się stosunkowo nie dawno jak zaczęły się zmieniać oblicza wesela.

Stary 2013-07-29, 09:56   #117
Sarrai
Wtajemniczenie

Ja bylam w zeszłą niedzielę na weselu.... nosz kurna, dziewczyna świadka założyła białą koronkową ołówkową sukienke z dodatkowo koronkowymi rękawami - taką samą miala panna młoda !!! z tymże długą i bardziej rozkloszowaną.... wyglądało to naprawdę dziwnie, jak dla mnie ta dziewczyna popełniła nie lada nietakt.
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 13:00   #118
kama_ostaszewska
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
W ogóle kiedyś wesele nie miało tyle reguł, zasad, etykiety takiej jak teraz więc myślę że to pojawiło się stosunkowo nie dawno jak zaczęły się zmieniać oblicza wesela.
Dlatego jeżeli już komuś bardzo zależy na tym, aby załozyć białą sukienkę (choć nie rozumiem, dlatego AKURAT białą na AKURAT tę okazję), to najlepiej IMO pogadać z PM i poznać jej zdanie. Bo z tej dyskusji widać, że i te z nas, które są już po ślubie, miały doświadczenia z białymi sukienkami i im to nie przeszkadzało, jak i takie, które to wkurzało
kama_ostaszewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 19:18   #119
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:

link:

No tak, przecież jesteś najważniejsza na tym weselu, czemu miałabyś rezygnowac przez taką bzdurkę jaką jest PM
Sukienka, którą wstawiłaś jak dla mnie zdecydowania odpada na wesele. Ja bym się poczuła urażona jako PM.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-07-29 o 19:21
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 19:31   #120
Dione
Zakorzenienie

Cytat:

link:

Nie ,wygląda tandetnie
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości