|
|
#91 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Cytat:
i sam mowi, ze zrobilby piersionek u zwyklego jubilera, na zamowienie, zeby byl wyjatkowy, ale wyjatkowy to dla niego po prostu ladny, a ladny moze byc i srebrny z cyrkonią![]() no i w zasadzie i jest to kwestia pieniedzy, ale glownie tego, ze dla niego fajne zareczyny z porzadnym pierscionkiem to bezsensowne bzdury, i on by w to miejsce wolal mi kupic cos praktycznego:/ Cytat:
tym bardziej, ze ja mu pokazalam wymarzony pierscionek, a to oznacza odkladanie po 100 miesiecznie przez powiedzmy pol roku, no jak dla kogos kto zarabia to chyba nie jest zbytnie poswiecenie, jesli mu zalezy... |
||
|
|
|
|
#92 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
zaręczyć się można nawet śrubką, węzełkiem z trawy albo ogonkiem od tymbarku - jeśli ludzie mają oboje taki styl, że liczy się uczucie a nie wielki diament i oboje to cieszy, to super. moi znajomi zrobili cos podobnego a potem pobrali się na łące - bez fety, za to ona z wiankiem kwiatów na głowie. niektórzy po prostu tak widzą takie rzeczy.
autorka wątku oczekiwała czegoś wielkiego i może to dostanie - kto wie, czy jej chłopak nie zaplanował czegoś specjalnego na te 'oficjalne zaręczyny'. nie można jej potępiać za to, że chciała pięknego pierścionka i klękania na kolana - przecież to taki mniej więcej 'standard' zaręczyn. z innej strony jeśli to wszystko, co chłopak miał w zanadrzu (poplamiona koszulka i srebrny pierścionek znikąd) to może rzeczywiście zbyt lekko potraktował temat... EDIT: w sumie po zastanowieniu jego zachowanie i ten pierścionek przypomina mi bardziej takie wspólne noszenie metalowych obrączek przez parę - takie 'nie-prawdziwe' obrączki, ale oznaczające niby wielką miłość. osobiście dla mnie to takie z deczka dziecinne, no ale co kto lubi. W gimnazjum było bardzo popularne. Może o coś takiego mu chodziło?
64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55 - 54 - 53 - 52 Edytowane przez mrugacz_iskier Czas edycji: 2010-12-29 o 16:40 |
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
Moja kumpela jest 7 lat ze swoim facetem, marudziła mu o zaręczynach, że to już czas, że kumpele sie już zaręczyły i ona tez by chciała
itd. Facet niewiele myśląc zmotał kase kupił pierścionek z białego złota i sie oświadczył... ale nie dlatego ze ona sam chciał i tak czuł tylko dlatego ze ona naciskała. Więc myśle, ze nie warto na nich naciskac.I wydaje mi sie że duże znaczenie ma rodzaj pierścionka, miejsce, nastrój. Jak facet czuje "to coś" to sie przykłada i stara aby to był najpiękniejszy dzień w ich życiu. Jeśli nie, to zrobi to "ot tak" byle by było. Edytowane przez zielona89 Czas edycji: 2010-12-29 o 16:57 |
|
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wg. mnie oświadczasz się wtedy, kiedy planujesz wziąć ślub, a śmieszne jest planowanie ślubu na 5 lat w przód, więc może lepiej czasem poczekać, uzbierać na wesele i dopiero wtedy się zaręczać? Niektóre kobiety tak bardzo naciskają na swoich chłopów, że nic dziwnego, iż faceci wolą się oświadczyć nieoficjalnie (bez wyznaczania daty ślubu), dla świętego spokoju Moim zdaniem jest to bardziej dojrzałe niż zaręczanie się na poważnie, a potem liczenie na rodziców w kwestii finansowania ślubu, wesela i najlepiej jeszcze mieszkania dla młodej pary
|
|
|
|
|
|
#96 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie imputowanie, ze pierscionek stanowi o gotowosci do malzenstwa, to wierutna bzdura ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pierścionka - powinien być taki, by po roku noszenia nie zniszczył się. Choćby średniej jakości złoto i kiepski diament (kto go ogląda pod mikroskopem? z zewnątrz wyglądają jednakowo )
|
|
|
|
|
|
#98 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego, gdy babeczce nie zależy i jej to zwisa czy pierościonek będzie czy go nie będzie. Cytat:
to forum, nie wiem czy zauważyłeś. Każdy wypowiada swoje zdanie.
|
||
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam Tz powiedzialam, ze on mi moze kapsel od tymbarka zalozyc na palec i ja bede najszczesliwsza osoba na swiecie
Bo przy zareczynach, ktore UWAGA nie sa aktem samym w sobie,tylko krokiem w strone malzenstwa, nie jest wazna ta otoczka tylko uczucia. To, ze ktos chce spedzic cale zycie z Toba. Kto wobec takiej deklaracji mysli o tym czy pierscionek jest z bialego czy z zoltego zlota?
|
|
#100 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I od kiedy diamenty są kiepskie??? Twoim zdaniem to lepiej mieć wielgasną cyrkonie bądz topaz,brylant etc, aby kazdy widział że to zaręczynowy??? Wyszło mi "100" pytań do ![]() Cytat:
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2010-12-30 o 12:44 |
||
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A cyrkonie po jakimś czasie nie wyglądają już tak ładnie jak przy wręczaniu. Jak widać o 2 to już powinnam spać My jako zaręczynowe mamy srebrne obrączki, tylko że w tym momencie są już dość zniszczone. Pierścionek "kiedyś" dostanę - jako prezent/pamiątka, bo wyczekiwany i wymarzony. Może nawet po ślubie. A liczą się uczucia i pewność wyboru partnera, że chcemy być razem.
Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2010-12-30 o 13:23 |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie, jesli kupi pierscionek za kilka tysiecy, to od razu czyni kogos gotowym do malzenstwa? A to tylko aspekt materialny, do tego jeszcze dochodzi gotowosc emocjonalna.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Glodomorek
Dla wyjaśnienia - cyrkonia ma twardość 8,5 - między topazem a korundem (rubinem). Cyrkonią bez problemu zarysujesz szkło. Nie wiem z jakiego powodu cyrkonia miałaby z czasem gorzej wyglądać, skoro niewiele jest w naturze materiałów zdolnych ją uszkodzić. Chyba, że zamierzasz pracować z tarczami diamentowymi do cięcia korundu ![]() Diament o najwyższej czystości ma współczynnik załamania światła 2,47 - a cyrkonia bardzo zbliżony: 2,18. Ponieważ cyrkonie wytwarza się w laboratorium, nie ma niespodzianek z ich czystością. Toteż niedrogi diament (czyli niskiej jakości) może mieć o wiele gorszą "brylantację" niż cyrkonia ![]() Tylko ludzka próżność stawia diament wyżej niż cyrkonię, bo aby je odróżnić trzeba wnikliwego badania i wiedzy, której większość kobiet nie posiada
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2010-12-30 o 22:57 |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, przyznam że nie rozumiem w ogóle aż takiego przejmowania się pierścionkiem. Dla mnie, podobnie jak tu już kilka razy padło, liczy się szczerość uczuć, a nie pierścionek zaręczynowy. Nie forma, a treść bardziej.
Nie wiem czy w takim razie powinnam zacząć się przejmować podejściem mojego TŻ do naszego związku, bo ja żadnego pierścionka zaręczynowego nie dostałam. Szczerze mi nawet przez myśl nie przyszło, żeby się go domagać, skoro niedługo na tym palcu miałam nosić obrączkę (która jako symbol jest dla mnie ważna, ale też nie jej forma, a treść, jaką niesie). Chyba nawet bałabym się nosić na wierzchu biżuterię za jakieś wielkie kwoty
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem jest kolejność, najpierw praca i własne, nawet niewielkie dochody. A potem małżeństwo. Odwrotnie to nie jest dorosłość, to jest namiastka małżeństwa, dokładnie taka, jak ta namiastka zaręczyn jak w tym wątku. |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem pierścionek to fanaberia, byłoby mi naprawdę szczerze żal aż takiej sumy na nieprzydatną do niczego błyskotkę, bo za te pieniądze można mieć coś, co daje korzyść jakąś namacalną. To tak samo, jakby stwierdzić, że chłopak nie jest gotowy do ożenku, bo co prawda ma mieszkanie, ale po opłaceniu rachunków, kupieniu jedzenia i odłożeniu niewielkich kwot na Wasze przyjemności, nie stać go będzie np. na wypasione buty. Ludzie do wszystkiego dochodzą często latami, co nie oznacza, że muszą te lata odczekać "w narzeczeństwie". Czasem warto wspólnie ścisnąć pasa (i wcale nie trzeba latać do rodziców, wystarczy żyć oszczędnie), zresztą wydaje mi się, że to pary wręcz zbliża. |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
ja jestem w tej kwestii tradycjonalistka i moim zdaniem dziewczyna nie powinna dawac do zrozumienia chlopakowi, ze oczekuje i marzy o jego oswiadczynach.
Nie popieram tez oswiadczyn planowanych tj. "tego a tego dnia Ci sie oswiadcze/zareczymy sie", lub zareczyn bez okreslania daty slubu. Zareczyny sa po to by planowac i brac slub, a do samego okazania milosci partnerce oswiadczyn nie potrzeba. Potem sa jakies dziwne sytuacje typu "czy on chce brac slub czy nie/ czy oswiadczyl sie ze wzgledu na mnie". Dawniej kobiety nie mialy takich dylematow, bo mezczyni oswiadzajac sie, od razu planowali slub i wszystko bylo jasne.
"Nie wiem już nawet kto kogo zdradza. Czy zdradzam ja, czy ktoś mnie zdradza... Niepewność straszna zatruwa mi życie. Byle nie widzieć... byle nie słyszeć..." Edytowane przez login_haslo Czas edycji: 2010-12-31 o 00:51 |
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Elfir, widzę w jakim stanie są moje pierścionki, które noszę codziennie. Widać ogromną różnicę - są zarysowane, matowieją i nie odbijają światła jak wcześniej. Czy może chcesz mi powiedzieć, że po roku noszenia diament będzie wyglądał jak zwykły kawałek plastiku z automatu? Bo nie uwierzę
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
daj spokój.
pierścionek to marny dodatek.
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to ile chlopak wydal na pierscionek nie ma znaczenia, nawet gdyby kosztowal owe 40zl (nie kazdy musi przykladac wage do kosztownosci prezentu).
Z tym, ze jesli chlopaka nie stac na pierscionek zareczynowy za pareset zl (a jest roznica miedzy "nie przykladam wagi do ceny" a "nie stac mnie"), to nie stac go tez nie zorganizowanie slubu, wiec po chole*e sie w ogole zareczac skoro daty ceremonii i tak nie bedzie? Dla mnie to tak jakby powiedziec "wreczam Ci ten pierscionek za 40zl, na dowod tego, ze naprawde Cie kocham i planuje z Toba przyszlosc, bo samo moje wyznanie milosci jest gow*o warte, a ten podarunek wiele zmienia". No zmienia cos?
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jasne, jeśli dla niej jest to nie istotne i powiedzmy wolą zbierać na mieszkanie/szalone wakacje czy cokolwiek innego, to wcale a wcale żadnego pierścionka być nie musi. Bo potrzebny nie jest. I to jest ich wspólna decyzja. I to też jest okej. Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2010-12-31 o 01:17 |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no. Jasne. Chyba, że np. strasznie chce jej zmaterializować swoje oddanie, a póki co, nie stać go na ten super brylant. Wtedy taki pierścionek może być "pierścionkiem wstępnym" A ten właściwy może dostać, gdy się chłopak dorobi ![]() Oczywiście też moim zdaniem i dla mnie. Być może mam takie zdanie, bo jak pisałam, nie należę do osób, które wydałyby duże pieniądze na pojedynczy pierścionek (chociaż uwielbiam biżuterię) Rozumiem, że jeśli dziewczyna pół życia czeka na romantyczne zaręczyny z pierścionkiem, to chce, by było tak, jak sobie wymarzyła.
Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2010-12-31 o 01:22 |
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
No jasne
, jeśli babeczka nie chce, to nie ma sensu na siłę kupować, bo co sąsiedzi powiedzą. Mi chodzi o sytuację, gdy ona chce, a mu zwisa. Pomijając finanse i to, czy ich stać na wspólne życie, to jeśli mu zwisa, to też zwyczajnie gotowy na małżeństwo nie jest. O proszę, nawet zacytuję sama siebie: Cytat:
A z drugiej strony nie rozumiem, i nie zrozumiem kobiet naciskających na sam fakt zaręczyn. Te wątki, jak go podjeść, jak przekonać... Dla mnie to dziwne. Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2010-12-31 o 01:28 |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż chłopak wyraźnie dziewczynie akurat w tym przypadku napisał, że to jest tak wstępnie. Mówiła mu o tym, że jej się marzą zaręczyny, to chciał może jej spełnić marzenie chociaż po części. Raczej tak w ramach miłej niespodzianki Mój szwagier też dał siostrze srebrny "przedzaręczynowy" pierścionek. Wypasiony dostała jak ustalali datę ślubu. Osobiście tak samo nie rozumiem tych podchodów i nacisków i szczerze nie rozumiem jak można się z takich zaręczyn cieszyć- nie wiadomo czy chłopak się oświadcza, bo o tym marzy, czy żeby mieć święty spokój. No i brak elementu zaskoczenia, o który chyba niejako w tej podniosłej chwili chodzi? |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jednak jakis romantyzm musi byc
|
|
|
#117 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|||
|
|
|
|
#118 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jej zależy na pierścionku, który może nosić wiele lat a on jej wyskakuje z pierościonkiem za 40 pln kupionym gdzieś chwilę wcześniej i go wręcza miedzy jednym kęsem podwawelskiej a drugim, to on ją zlewa tak samo, jakby jemu się marzyły dwutygodniowe wakacje w górach, uzbieraliby kwotę, po czym ona by ją rozdysponowała samodzielnie na inne rzeczy i zaproponowała mu wakacje w lesie kabackim. Wtedy to i o niej by świadczyło, że na małżeństwo gotowa to ona nie jest. Bo jeśli nie są w stanie dogadać się i porozumieć w takich kwestiach jak marzenia drugiej strony, sposób patrzenia na związek to sorry, ja się trzymam twardo, takie osoby gotowe do stałego związku nie są. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
Od razu inaczej, prawda? ![]() No chyba, ze ona nie chce, nie lubi, nie będzie nosiła, woli kupić stół do domu To bardzo proszę, kto co lubi.
|
||
|
|
|
|
#119 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Sory, ale zakładanie, że im tańszy zaręczynowy pierścionek, tym mniejsza gotowość do małżeństwa + jakieś dziwaczne dorabianie do tego ideologii o niespodziewanych rachunkach, jak dla mnie - trąci oszołomstwem. Swoją drogą, ja swój ukochany srebrny pierścionek z cyrkonią noszę codziennie od wielu lat. Skąd założenie, że tylko szlachetny kruszec może służyć latami ? Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-12-31 o 11:35 |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
a jeśli facet nie jest romantyczny i choć się usilnie stara to i tak jego starania nie zostaną docenione?
ja znałam mojego chłopa wcześniej i wiedziałam,że to typowy shrek.wiedziałam też,że dla niego same kupienie i wręczenie pierścionka z formułką to nie lada wyzwanie. nie potrzeba karatów i diamentu wielkości jaja kurzego,żeby wiedzieć o wielkosci uczuć. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

i sam mowi, ze zrobilby piersionek u zwyklego jubilera, na zamowienie, zeby byl wyjatkowy, ale wyjatkowy to dla niego po prostu ladny, a ladny moze byc i srebrny z cyrkonią
Za przeproszeniem.;-)

Moim zdaniem jest to bardziej dojrzałe niż zaręczanie się na poważnie, a potem liczenie na rodziców w kwestii finansowania ślubu, wesela i najlepiej jeszcze mieszkania dla młodej pary
)