![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polska w strefie euro...
Cytat:
![]() W artykule pomoc kuchenna jest wymieniono jako najlepiej płatna profesja w Portugalii dla młodych wykształconych i znających język emigrantów z Polski... Coś tu ewidentnie jest nie tak, ale zostawmy to bo nie o tym ten wątek. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I teraz pytanie - czy to w ogóle normalne, by normalnie, uczciwie wykształcony człowiek (w założeniu: ze studiami nie zrobionymi na odwal się, tylko kontynuowanymi pod kątem zawodu, ciągle się dokształcający itd.) dostawał na rękę 1800zł? Pracując w zawodzie? W Austrii tego nie ma, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj TZ jeździ po europie i tam robi zakupy żywnościowe dla siebie .cenowo wychodzą tak samo jak w polsce. często przywozi towary z niemiec i hiszpanii takie jak proszek i cukier.dla porównania cena cukru,która u nas osiągnęła kwotę 6 zł (bodajrze w zeszłym roku),a w niemczech 2,40 zł po przeliczeniu na złotówki. gdzie tu widzisz sprawiedliwość. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mi ciotka powiedziała, że mają drogie warzywa i owoce (te sezonowe) i zobaczyłam na straganie ceny, trochę mi było głupio, bo w PL były zdecydowanie wyższe. Ceny w koncernach międzynarodowych były podobne. Ceny za wstęp do miejsc kultury podobne jak w PL, ale... Mając 2000 euro a mając 1000 zł... płacąc 5 euro za wejście do muzeum pomyślałam, że w PL jest to 10 zł. Przeliczając i jedno i drugie na złotówki zrobiło mi się bardzo smutno, że tak z nas zdzierają ![]() Pamiętam jak byłam młodsza i odwiedziłam Kijów. Przepaść w cenach i zarobkach była tak ogromna, że obawiam się, że właśnie tak wyglądałoby w Polsce po wprowadzeniu euro. Bo zarobki były na poziomie naszych 200-300 zł (uważane za "godne" - pielęgniarka w szpitalu tyle zarabiała). A ceny trochę niższe niż w PL. Bilet autobusowy czy na tramwaj kosztował w przeliczeniu na naszą walutę 10 groszy, na metro 1 złoty.
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;31027386]I druga rozbieżność. Zapominasz, że w PL nie same duże miasta. Czyli jeśli mieszkam w średnim mieście, małym, na wsi - to już porównanie bez sensu, bo w Austrii duuużo drożej.
I teraz pytanie - czy to w ogóle normalne, by normalnie, uczciwie wykształcony człowiek (w założeniu: ze studiami nie zrobionymi na odwal się, tylko kontynuowanymi pod kątem zawodu, ciągle się dokształcający itd.) dostawał na rękę 1800zł? Pracując w zawodzie? W Austrii tego nie ma, prawda?[/QUOTE] Co do nieruchomości, patrząc pod tym kątem, tu też na wsi domy są sporo tańsze niż w miastach, ale nie wgryzałam się tak szczegółowo w temat by powiedzieć o ile dokładnie. Poza tym występują także spore różnice między regionami. Ponadto wiem, że Wiedeń zestawiając cenę mieszkania do zarobków jest jedną z najtańszych europejskich stolic, natomiast Warszawa zalicza się do najdroższych. W Austrii nie musisz mieć studiów, żeby zarabiać na przyzwoitym poziomie, wyższe wykształcenie albo doktorat to powód do dumy, nawet w przychodni wyczytają tytuł naukowy przed twoim nazwiskiem. ![]() ![]() Cytat:
Niemcy mają rewelacyjne ceny żywności, czy chemii. Te same produkty w Austrii kosztują zawsze trochę więcej. Kupujemy regularnie elektronikę, książki, zabawki, płyty itd. na Amazon.de z darmową przesyłką. Z ich miast najbliższy jest mi Berlin. Z jednej strony to tania stolica, z drugiej boryka się z wysokim jak na ten kraj bezrobociem i niskimi zarobkami. O sytuacji w Hiszpanii wiem co nieco od mieszkającej w Madrycie szwagierki. Ogólnie odróżniłabym pojechanie na zakupy (sama w marcu planuje zrobić tam nalot na Zarę) od przeprowadzki i codziennego życia. Zresztą analogiczna sytuacja jest z kolejną drogą stolica pełną fajnych, tanich sklepów mianowicie Londynem. Wracając do Hiszpanii to kraj pogrążony w kryzysie - ogromne bezrobocie, zwłaszcza wśród wkraczających na rynek pracy, niskie pensje dla młodych (mówi się o pokoleniu 1000 euro) ceny mieszkań kosmiczne, wysokie opłaty, drogie jedzenie. Ludzie nie mogą się usamodzielnić, wyprowadzić od rodziców, a i tak są szczęściarzami mając w ogóle pracę. Nie uważam, żeby było tak teraz jakoś zasadniczo lepiej niż w Polsce. Co do sprawiedliwości to przecież nie napisałam nigdzie, że te różnice są właściwe. Chciałam tylko pokrótce nakreślić sytuacje w kraju ze strefy euro, który radzi sobie dobrze i nie złorzeczy na wspólna walutę.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2011-12-13 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To zreszta nieistotne - bo po prostu, euro w spektakularny sposob ponosi porazke, do tego stopnia, ze sie szuka 200mld EUR na ratowanie tej waluty... od panstw jej nie majacej ![]() Na koniec warto podkreslic - dyskusja o czlonkowstwie w UE a o euro, to dwa zupelnie oddzielne zagadnienia. PS. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2011-12-13 o 22:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Jestem zdecydowanie na NIE.
(Wyrak, miło Cię widzieć znów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam wszystkich, ktorym sie probuje wkrecic, ze ojro to cos niepodwazalnego, trwalego i niezmiernie korzystnego.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plany wlasnie widac, jak sie wdraza po kondycji euro ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Wcale nie chcę Polski w strefie euro, ale... nie ma o czym gadać, mój głos się nie liczy...
Włoska koleżanka pisze mi tak - jesli chcesz kupić mieszkanie zrób to teraz, jesli chcesz postawić dom zrób to teraz... po wejściu euro Włochy spotkała zapaść ( nie tak dawno porównywano stopę bezrobocia Wł i Pl ) Nie znam aż tak sytuacji finansowej Włoch, ludzie tam narzekają że podrożało i jakość życia zmieniła sie na gorsze ... ale kiedyś chyba postrzegałam go jako bogatszy kraj niż Polska. A teraz goni za Grecją. Już teraz musimy się mocno trzymać za portfele. Eurooptymizm się skończył, kończą dopłaty a zaczynają wpłaty w drugą stronę. Myslę że rozpad UE jest bliski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
2 biliony euro dlugu, na ktory to wzrasta oprocentowanie.
Pewnie, ze dziecinne i do tego zaklinanie rzeczywistosci. Bo nie wierze, ze Hultajka nie zdaje sobie sprawy z istnienia roznych wizji integracji europejskiej/formy UE. Tylko nie rozumiem, po co innym kit wciskac i jeszcze pisac takie wrzutki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
![]()
![]() ♥ na wizażu od 2007 ♥ Edytowane przez E f f i Czas edycji: 2016-08-25 o 17:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
well, uważam, że wymiany poglądów z Wyrakiem są w najlepszym razie marnowaniem czasu i nie ma sensu w nie brnąć płodząc eseje. Cytat:
---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- A tak nawiasem mówiąc, to ja akurat wejście do strefu E nie chcę. Tylko mam wrażenie, czytając wątek, że wg Was to jest takie proste, nie chcieć i już. No chciałabym. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-24 o 20:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.