![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Polska w strefie euro...
Wizja chyba coraz realniejsza (?)
Chciałam zapytać jakie jest Wasze zdanie na temat ? Za? Przeciw ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polska w strefie euro...
jestem za, ale tylko w tedy, kiedy spełnimy w pełni warunki, które są przewidziane dla przyjęcia euro. no i jak reszta krajów w strefie euro będzie przestrzegać zapisów, które podpisały (ba, jestem za karami. np. nie spełniasz wymogów, wypadasz ze strefy)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jestem na nie. UE się sypie, my jesteśmy w nie najlepszej sytuacji, ceny poszybują w górę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jestem zdecydowanie przeciw, teraz nie jest dobrze, wydaje mi się, że po przejściu na euro będzie jeszcze gorzej ...
Edytowane przez sweil Czas edycji: 2011-12-09 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jestem na nie.
poza tym jak miałaby wyglądac w przyszłości po zmianie waluty kwestia zarobków ? ludzie którzy zarabiają najniższą krajową dostawaliby 400 euro(co jest mało możliwe) ? w Rumuni jest więcej.
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Jestem na tak, bo ceny i bez wprowadzenia euro są delikatnie mówiąc, trudno akceptowalne, a, moim zdaniem, gdyby PL nie była w Unii to by bardzo cienko przędła (ja i tak oceniam wartość złotówki patrząc na jej siłę w stosunku do dolara, funta czy euro. Chociaż nie powiem, zastanawia kwestia tych, którzy chcą powrotu do starej waluty).
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-09 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No ale czy to jest pewna waluta...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
A niby jaka jest pewna. Po prostu jak dla mnie demonizowanie i tyle, jeśli teraz ktoś zarabia 1500 zł, a kawa kosztuje 15 zł, to nie wiem jakim cudem, jeśli będzie zarabiał 300 funtów a kawę kupi za 3, odczułby różnicę.
![]() ![]() Poza tym i tak wiele kupowanych rzeczy pochodzi z importu. Ja tam bym chciała, żeby nasza waluta, jakakolwiek by ostatecznie nie była, miała większa moc nabywczą, ot co. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 00:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
mnie najbardzie przeraza ze politycznie Euro ma swoj sens ale ile ma ekonomicznie? jak na prawde stabilna jest ta waluta i oprocz niemcow kto z tego korzysta (w sumie jedyny narod ktory ma znaczaca produkcje i eksport)
z drugiej strony niemcy podobno po cichu 'bija' marki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Byłam na Słowacji w roku kiedy wchodziło Euro. Pytałam kilku mieszkańców jak odczuwają tą zmianę. Odpowiedzi mnie zaskoczyły, gdyż usłyszałam same pozytywne opinie. Ludziom wypłaty się nie zmniejszyły [wyrównanie], ceny dla nich jakie były takie są. Tylko w innej walucie Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2011-12-10 o 02:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi tata opowiadał, że słyszał, że euro wprowadzono dlatego, że Niemcy mają bardzo silną gospodarkę i dlatego wprowadzono euro, żeby je osłabić wycofując markę...Ponieważ obawiano się nadmiernej siły Niemiec.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
P-R-Z-E-C-I-W
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Are you talking to me?!
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W
![]() ![]() Ja uważam tak samo. Euro mówię stanowcze nie.
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Chcemy czy nie chcemy i tak wejdziemy. Kwestia czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jestem przeciwko. Euro jako projekt się sypie.
Polska nie potrzebuje jeszcze większej niestabilności.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jestem za. Ceny i tak sa wysokie w stosunku do pensji,nie sądzę, zeby cos sie w tej kwestii zmieniło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
ja jestem przeciw i mam nadzieje, ze w razie czego zapytaja nas o zdanie. Po co pchac sie na ten tonacy okret?Juz nawet nie chodzi o to, ze tonacy... Polska bedzie tylko pasazerem a nie kapitanem
![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
i te nasze pensje... bedzie tego z 400 euro ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
1. Szaja podałaś wzrost ceny 6-krotny, odnośnie podnoszenia cen w ogóle to uważam, że jeszcze trochę poszybują i się zacznie w kraju regularna nędza,
2. przykład Niemiec (przyzwyczajeń) też nie do konca by do mnie przemawiał, z tego względu, że Niemcy mają zdecydowanie większą siłę nabywczą swojego pieniądza; w Pl ceny już teraz są bardzo wysokie, 3. przykład sieciówek, ceny w różnych walutach, powiedziałabym, że przelicznik ogólnie zachowany, to, że w danym kraju coś jest tansze, bo jest inna proporcja cenowa do zarobków to druga kwestia, 4. co do tzw. mentalności sprzedawców , kupowanie poprzez np. ebay'a, w Chinach np. jest ogólnie nieskomplikowane, jesli ludzi nie będzie stać na towary ze względu na wyśrubowane ceny w sklepach, to zaczną szukać innych rozwiązań, i znajdą. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie chcę nawet myśleć o rynku nieruchomości ![]() Dobrym rozwiązaniem byłoby referendum. Poza kwestiami ekonomicznymi dochodzi jeszcze jakaś moja patriotyczna cząstka - złotówka to nasza waluta od zawsze ![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zawsze bylam na tak, bo wspolna waluta to fajna idea,jednak uwazam, ze w biezacej sytuacji lepiej sie wstrzymac i poczekac na bardziej stabilna sytuacje ekonomiczna w Europie. Vide - sytuacja w Slowacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja również jestem przeciw - głównie dlatego, że obawiam się wzrostu cen i nie widzę plusów tej wymiany. Ale nie jest to moje ostateczne zdanie...Jeżeli UE była by naprawdę silna (teraz zdecydowanie jej tak nie odbieram - jak dla mnie to jest sztuczny twór, który na siłę próbuje się utrzymać) i ktoś by mi przedstawił konkretne przekonujące argumenty, że jest to nam potrzebne i skorzystamy na tym, to skłonna bym była zdanie zmienić. Na chwilę obecną jestem na nie.
edit: drabineczka - w moim mieście i ościennych od kilku lat ceny nieruchomości utrzymują się na tym samym poziomie - absolutnie nic nie spadło - zwłaszcza na rynku wtórnym. A pozostałe spadki? kurcze to ja chyba w jakimś obszarze drożyzny mieszkam.
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-12-10 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
sandria ale nie patrz tylko na swoją miejscowość, bo to jest fakt a nie opinia że ceny mieszkań na rynku wtórnym najwyższe były 5 lat temu a teraz ceny spadły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
koniec oftopu
![]() |
![]() |
#26 |
Lena
|
jestem na nie! przynajmniej w tej chwili!
z paru przyczyn; pierwsze to wraz z przyjęciem "zachodniej waluty"- nie przyjmiemy zachodnich wypłat- myslę że niewiele albo i wcale nie wzrosną nam emerytury, wynagrodzenia. natomiast wydawać będziemy więcej- ktoś już tutaj wspomniał o "przyzwyczajeniach- 1 marka= 1 euro". po drugie; to nie jest tak że przyjmujemy walutę i od kolejnego dnia sie nim cieszymy.. to szereg procesów i wydawania kasy na jej wprowadzenie; to przestawienie całej gospodarki n a euro, programowanie na nowo instytucji, firm, przestawienie systemów informatycznych przedsiębiorstwi instytucji- a na to wszystko juz teraz nie mamy kasy; potem będę pożyczki, spłacenie i tak w kółko...
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jestem na nie! Z tego co słyszałam na razie uniknęliśmy sytuacji podobnej do innych krajów europejskich dlatego, bo nie mamy tego euro. Czemu Wielka Brytania nie wprowadziła u siebie euro?
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Również jestem na nie. Zbyt wiele się nasłuchałam i naoglądałam klepania biedy w krajach z walutą euro. Na ulicach w Hiszpanii pełno bezdomnych, Włosi narzekają na euro i tęsknią za lirami...Europa pogrążona w biedzie. Już teraz więlu Polaków żyje na granicy ubóstwa, kredyty, zadłużenia, ledwo wiążą koniec z końcem, po co bić leżącego?
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Śmieszne by było gdyby pomniejszyli pensje a np. chleb by kosztował 3 Euro ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- bo chce pozostać przy nominałach z Królową Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2011-12-10 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
też jestem na nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.