|
|
#91 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Skad ci ludzie biora pieniadze?
Cytat:
pierwszy, lepszy http://www.hostelworld.com/hosteldet...=prfs&sc_pos=7 płaciliście bardzo drogo (choć i sam Londyn tani nie jest).
|
|
|
|
#92 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla ludzi niewyedukowanych podaje definicje szpanu, zeby Wam sie nigdy przypadkiem nie pomylilo ze zwyklymi zakupami! ![]() Cytat:
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pokojach kilkunastoosobowych rzeczywiscie tanio jets.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sezonie (patrzylam 14-15 Lipca) ten sam pokoj 350 zl ![]() Zreszta nie o to chodzi w tym watku.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
|
#96 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Generalnie - to wszystko nie jest takie proste, jak wam się wydaje - jasne, można jakoś się dotelepać do kraju pociągami, stopem czy jadąc 68 godzin autobusem (chociaż chyba już zlikwidowali to połączenie), przeżyć tam ten tydzień na chlebie i wodzie, nie wchodzić do żadnych muzeów etc. - ale moim zdaniem nie o to chodzi. |
||
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Może jak sama zaczniesz zarabiać, to to Ci przejdzie, takie patrzenie co sobie kupił Jasiu i Kasia. Bo teraz to nawet jakbyś latała z mamą do Nowego Jorku na shopping (masz rację, to teraz trendy jest
), to i tak znalazłabyś sobie inny powód do zawiści.Sprawiasz wrażenie właśnie takiej bardzo zawistnej, ale to jest pewnie wyniesione z domu i Twoi rodzice tacy są, że tylko patrzą co kto ma. Może Ciebie też postrzegają jako wydatek, w myślach kalkulują ile taniej by wyszły tropiki bez Ciebie, ile kasy muszą się pozbyć na Twoje prawo jazdy, ile wydać, żeby kupić Ci mieszkanie, itd. i to podejście się na Tobie negatywnie odbija przez to, że jesteś na ich łasce. to tylko hipoteza, ale tak jest w niektórych domach, więc być może gdzieś tutaj też jest problem. Jeśli Twoi rodzice spłacają jakąś inwestycję, to znaczy, że jednak nie wywalają wszystkiego na konsumpcję.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
BAN stały
|
a ja mam taką kuzynkę
![]() na życie mają z TŻ ok 8-9 tys ( po spłacie kredytów ) nie mają nawet auta (on jeździ słóżbowym, ona nie ma prawka ), komórki też mają słózbowe. Kuzynka wiecznie narzeka, że na nic nie mają kasy, i jaka to ona jest biedna i nieszczęśliwa, bo ją nawet na pożądną torebkę nie stać ( ma na myśli firmówki od Chanel, czy Diora) ![]() Na co wydają ???? - co roku 2 razy wypasione zagraniczne ne wakacje - prawie co miesiąc ( a czasem nawet 2 razy w miesiącu ) a to wyjazd za granicę na zakupki, a to narty w Austrii, a to weekend w zameczku za SPA - jak akurat nigdzie nie jadą to w sobotę w klubie potrafią na drinki przepuścic 500 zł - praktycznie nie jedzą w domu, tylko w eleganckich knajpach - ona ubiera się w Simple i Max Marze, tusz za 100 i krem za 400 to u niej podstawa - jej TŻ to gadżeciaż, ciagle ma nową komórkę, a to iPon, a do iPod, czy coś tam jeszcze, oczywiscie wszystko za gotówkę Pieniędzy nie starcza im do końca miesiąca, przeważnie na 2 dni przed wypłatą muszą parę stów pożyczyć ( bo już nie mają na jedzenie), ale żeby ugotować coś w domu, zamiast iść do knajpy, to im nie przyjdzie do głowy. Nie wiem, dlaczego tak głupio wydają? obydwoje pochodzą z przeciętnych, raczej biednych rodzin.... |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a kiedy jak nie teraz mają z życia korzystać - jak stetryciałymi dziadkami się staną?Nie każdy ma potrzebę oszczędzania.Ja tam dziewczynę rozumiem - na jej miejscu tez bym przeżywała, że sobie nie mogę na torebkę pozwlić bo mi nie starczyło kasy
|
|
|
#100 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za komuny nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, to teraz właśnie jest takie chomikowanie na gorsze lata, bo się przyda.... Coraz mniej są spotykane take przypadki ale są, to właśnie takie zachłyśnięcie się tak dużymi dla nich pieniędzmi... Co do autorki wątku... Po prostu kocham i ubóstwiam takie wątki vixen aż się z Tobą wyjątkowo zgodzę kredyt pogania kredyt... ![]() FreakChic u mnie tak samo się mówi na takich ludzi, i przez takich ludzi człowiekowi odechciewa się żyć w tym kraju. Taka zazdrość bo drugi ma. Najlepiej ten co ma mało kasy to powinien chodzić w worku po ziemniakach... o ludzie co za świat Ja mam kasę ale jak to może być że drugi ma mniej ode mnie a sobie radzi, TO JEST SZOK NORMALNIE HISTORIA DLA DETEKTYWA CZY CZEGO TAM ![]() Mamy takie czasy, że wszystko jest w zasięgu ręki.... Albo sobie odłożysz, masz na raty, albo kupujesz z jednej pensji, full możliwości... To nie są czasy gdzie działacze PZPR mieli wszystko w zasięgu ręki.... A i tak wówczas ludzie potrafili sobie radzić, za to chwała im... Polak zawsze sobie da radę - jednak coś w tym jest ![]() Ja naprawdę nie wiem nad czym się tutaj rozwodzić A te twoje dziwowanie to raczej zasłyszane z rozmów między rodzicami... tylko pogratulować...
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 Edytowane przez katepew Czas edycji: 2012-03-02 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalnie powalająca logika, jak u mojego znajomego: facet ma żonę, dwójkę dzieci i mieszka w najmowanym mieszkaniu, bo dom musiał sprzedać, gdyż już komornik wchodził mu na majątek, tak był zadłużony. Ale nadal jeździ na zagraniczne wakacje, non stop zakupy w galerii i śmieje się z tych, którzy starymi samochodami jeżdżą, bo przecież "są kredyty".A jak już będą tymi "stetryciałymi dziadkami", to przy takim trybie życia i naszych przewidywanych emeryturach chyba tynk ze ścian będą jeść. Rozsądny człowiek umie kontrolować wydawanie pieniędzy i nie wpędza się w zachowania typu "muszę to mieć" i bezmyślne kupowanie dosłownie wszystkiego, na co ma się tylko ochotę czy co jest modne/jest nowością. |
|
|
|
|
|
#102 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dokładnie
|
|
|
|
#103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś, ja sobie tak ironizuję troszkę, co nie znaczy że sama takie zachowanie popieram.
![]() No ale pomyśl, każdy ma swoje pieniądze i powinien robić z nimi co mu sie podoba. Wiesz, jeżeli to są młodzi ludzie, bez dzieci, nie muszą się martwić o nic poza sobą no to czemu nie mogą przehulać wszystkiego, no czemu? A ten wspomniany przez Ciebie znajomy...no cóż, Nie każdy musi być rozsądny. Nie każdy nierozsądny musi trafić na rozsądnego partnera ![]() Zresztą to nie Ty rujnujesz swoją rodzinę, i nie Ty będziesz jadła ten nieszczęsny tynk.
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
Jesteś nadęta jak ta ryba morska, no przysięgam.
Co Cię obchodzi kto ile ma, kto ile zarabia, kto jak zarabia? Jeśli chcesz tak samo to starajcie się zarabiać więcej i będziesz miała to samo. Jak dla mnie to możesz nawet mafię założyć i sprzedawać ściągi tym koleżankom. Piszesz, że chcesz się skupić na maturze, a ewidentnie musi Ci się bardzo nudzić, skoro temat to aż tak ważny problem dla Ciebie, że musiałaś się oderwać od książek i pobulwersować
|
|
|
|
|
#106 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
jakoś nie wierzę, żeby rodzicie dokładnie omawiali ze swoim nieletnim potomstwem wszystkie wydatki
![]() przypominam, że średnia krajowa to bodajże 2850 na rękę, mediana jest pewnie sporo niższa są zawody, w których zarabia się naprawdę dobrze i są zawody, w których mimo 'kariery' pensje są głodowe wydatki - kwestia priorytetów ![]() można zarabiać 1500zł i kupować tusz Diora, można zarabiać 5000zł i twierdzić, że tusz za 40zł jest drogi co kto lubi i nikomu nic do tego
|
|
|
|
#108 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#109 | ||||
|
DOMator
|
Podczytywałam wątek w pracy i przeczuwałam, że dyskusja rozwinie się w tym kierunku.
Cytat:
Cytat:
Może to jakaś specyficzna konstrukcja charakteru i innych czynników, która sprawia, że człowiek niemal kompulsywnie wydaje pieniądze? Mam taki nawyk, że od razu po wypłacie kalkuluję ile w danym miesiącu mam wydatków, doliczam kasę na życie i przyjemności, a resztę przelewam na drugie konto. W przeciwnym razie nadwyżka szybko by się rozeszła na duperele. Może panowanie nad własnym budżetem, to kwestia tego, czy rodzice nauczyli nas gospodarowania pieniędzmi od najmłodszych lat? Cytat:
![]() Cytat:
Edit: 4 tys. przekroczyło w sektorze przedsiębiorstw, ogółem wynosi ok 3,5 tys. Dane ze strony GUS. Ze zróżnicowaniem zarobków w różnych branżach zgadzam się z tobą. Są takie branże, gdzie mimo doświadczenia, wiedzy i awansów zarabia się mniej niż w innych. Tak funkcjonuje rynek Co do omawiania wydatków z niemal dorosłymi dziećmi uważam, że rodzice powinni wraz z wiekiem coraz bardziej włączać dzieci do spraw domowych - również wydatków. Dzieci powinny się uczyć tego ile kosztuje życie, jakie rachunki i w jakiej wysokości się płaci. Świadomość cen wody może nieco ostudzić zapędy do niekontrolowanego lania wody ![]() Ja od kiedy skończyłam naście lat wiedziałam ile zarabiają rodzice, jaką część zarobków pochłaniają opłaty i ile będzie kosztował np. remont albo zakup czegoś do domu. Dzięki temu znam wartość pieniądza, umiem oszacować miesięczny budżet itd. Zdarzało się, że płaciłam domowe rachunki, co też uczy samodzielności. To, że dzieci nie mają pojęcia ile kosztuje utrzymanie mieszkania, rachunki, wydatki na jedzenie nie jest dobre. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2012-03-02 o 21:42 |
||||
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Jak czytam niektore wypowiedzi to, az mi przykro, ze ktos mowiac mi, ze jestem zawistna, musi sie dowartosciowac?
Gdyby kazdy byl taki jak Wy, moje drogie, to swiat bylby taki piekny, ojejej. Jak latwo jest kogos krytykowac, ale wiekszosc i tak bedzie uparcie trwala w swojej swietosci. Ja nikogo o zarobki nie pytam. Skoro wysulyscie taki wniosek to chyba Wy musicie to robic (przeciez to nie ladnie! ale ja wam nie mowie ze jestescie zawistne ) Wiem jakie to stanowiska a jezeli to znasz to chyba mozna sie dowiedziec czegos orientacyjnie, to samo czy ktos ma firme czy nie. Boze, takie rzeczy sie roznosza, wszyscy o tym mowia. Co poniektore to chyba w innym swiecie swietosci zyja. Zreszta wykreowanym przez siebie. Dziwi mnie to jak ludzie gospodaruja pieniedzmi, zarabiajac mniej, a majac wiecej niz my. Tyle. Podalam przykladem a tu plucie jadem wobec mojej osoby. Ja zawisci nie propaguje, ale jest to dla mnie DZIWNE. Poszukajcie sobie niektore, w slowniku co oznacza to slowo, bo mam wrazenie, ze ten watek zaczal zmierzac w innym kierunku, niz powinien.Napisalam jak to jest u mnie w domu, a te mi lamentuja ze jestem chamska, ze swiat w zlym kierunku zmierza i inne odzywki, ktore coz, nie maja nic wartosciowego do przekazania. Gdybym nie napisala czesci o swojej rodzinie to prawdopodobnie bylaby to dyskusja bardziej na poziomie. Nabijaj posty gdzie indziej, a nie piszesz odpowiedzi typu "Oh, rece opadaja". Proponuje dalej rozmawiac o tym, ze zagladam ludziom w portfel, oceniac maja rodzine, jacy to ludzie, ciekawa jestem co jeszcze zostanie tu wysnute. Moze wlamuje sie komus na konto bankowe i sprawdzam kazdy wydatek i zarobek?
|
|
|
|
|
#111 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyno ty tu nikogo nie będziesz uczyć, co najwyżej sama weź się do nauki żebyś miała na te przyszłe zakupy w USA... I przestań tu trollować swoimi problemami bo widać że cię to bawi wyjątkowo.... A i jeszcze jedno plebs też ma jakieś potrzeby i marzenia, i na pewno ma więcej kultury niż ty w dwóch butach albo i cała
|
|
|
#112 |
|
BAN stały
|
Podajesz przykład koleżanki, że rodzina ma 5 tyś, że widzisz, jak kupuje kiecki za tysiaka, są nowe laptopy, komórki. Jesli chodzi o telefon to akurat można go wziąć w abonamencie, i wtedy to nie jest jednorazowy wydatek iluś tam setek zł, tylko może to być stosunkowo drobna kwota na miesiąc, z laptopem podobnie, w sumie mają różne parametry i zróżnicowane ceny, można kupic kompa za 1,5 koła, mozna za 7 tysięcy, poza tym można wziąć na raty. A ta sukienka to taka do ciekania, czy może na studniówkę? Wesele? W sensie czy to tak na co dzień czy od większego dzwonu? Ogólnie to jest mało realne, żeby za 5 tysięcy w 3 osoby żyć jak mega burżuje i szaleć dziko po sklepach, zagranicznych zakupach itp, więc w takie rzeczy nie wierz, jesli widzisz, że dziewczyna ma kasy jak lodu to wg mnie ma wieksze miesięczne przychody niż Ty o tym wiesz.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-03-02 o 22:33 |
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Ten temat jest obrazem naszej Polskości
Dla niektórych najwazniejsze w życiu jest ile sąsiad/znajomy zarabia, na co wydaje. Jak kupi sobie samochód - na pewno lewe intersy i go stać. Jak wybuduje/wyremontuje dom - na pewno zatrudnił firmę która nie płaci podatków. Nawet jak ktoś sobie często ciuchy nowsze kupuje - to też już trzeba obgadać i jakies chore insynuacje. Bo my mamy takie "coś", że nie wierzymy że ktoś się uczciwie dorobił. Mieliśmy taki chory okres kiedy w młodej Polskiej demokracji 20 lat temu ludzie porobili szybko fortuny, kupowali za grosze budynki czy ziemię i teraz chociażby ktoś załozył legalnie firmę i ciężko pracuje to i tak powiemy że nakradł i wogóle oszust. Ja mieszkałam z takimi zazdrośnicami kiedyś... Na 2 roku studiów. Wszystko miały, nie były biedne ale jak ja sobie cos kupiłam to zaraz jakieś głupie komenty, że one to nie mają na to kasy itd. Ale na fajki to miały i na impreze co weekend. A jak upolowałam coś fajnego w sh to zaraz kpiny, że co z tego że fajne jak to z lumpeksu. Ja takich ludzi nie komentuje ani nie wdaje się z gadki bo nie ma co. Niech tam zazdroszczą z tej zawiści to kilka lat mniej pożyją. Miałam koleżankę która mieszkała z mama tylko i nie wiem ile ta mama mogła zarobić z 1500zł na rękę. Ale były zaradne i jak mama coś jej kupowała to porządnego i na długi czas np. buty ze skóry. I miały talent wyszukiwania ciuchów ze SH i przerabiania ich, szycia. Dlatego kumpela była tak ładnie zawsze ubrana. A dziewczyny z klasy to już wymyslały że pewnie d*** daje i stąd kase ma to skąd ciuchy ma jak matka mało zarabia. Ludzie są tacy straszni... Czytałam artykuł ostatnio, że bardzo często składane są anonimy do urzędu skarbowego bo np. sąsiad kupił samochód a zarabia tyle i tyle (jak to ludzie wszystko wiedzą ) i napewno go nie stać i niech US sprawdzi czy nie prowadzi czegoś na boku.Przecież ktoś musi kurcze zarabiać i konsumować później kupując w spożywczakach, w galeriach handlowych, kupując artykuły rtv/agd/samochody żeby ekspedientki, pracownicy produkcyjni itd. mieli pracę!!! |
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no, bekowy jest ten wątek. Chyba bym się posikała ze szczęścia, gdybyśmy razem z partnerem mieli 9tysięcy - za to można spokojnie się wybudować, utrzymać dwa samochody, opłacić, robić zakupy, a i jeszcze odłożyć kasę na jakiś ekstra wydatek. Ludzie powinni przechodzić kursy w szkole z gospodarowania pieniędzmi
![]() U mnie na rodzinę 4-osobową jest 5,5 tysiąca razem, też rodzice mają kredyty (spłacają mieszkaniowy), mamy samochód, moja siostra studiuje, nie głodujemy, nie chodzimy z gołymi tyłkami, rodzice mnie posyłają na korki, jeżdżą na urlop itp. itd. W pale mi się nie mieści, że 9 tysięcy można tak rozpierdzielić, żeby nie mieć oszczędności... |
|
|
|
|
#115 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Im ktoś ma mniej pieniędzy tym lepiej nimi dysponuje. |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą - potwierdza się stara reguła - nic tak nie drażni ludzi jak rozmowy o pieniądzach. |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak jak napisałam wcześniej. Wypowiedzi autorki jasno pokazują, że już w tak młodym wieku ma nieuzasadniony żal o rzeczy materialne. To dla mnie jest najgorsze w tym wszystkim, bo mieszkam w miejscu, gdzie większość mieszkańców to starsze osoby, które interesują się wyłącznie tym kto ma samochód, kto okna wymienił czy remont zrobił. A jak już ktoś się tego dopuści, to zostaje objechany z góry na dół, bo jak on w ogóle śmiał coś zrobić, i skąd na to miał. Zupełnie, jakby to te osoby to finansowały... To jest... Żałosne. |
|
|
|
|
|
#118 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
I tak, widziałam Twój post o dwóch kierunkach, wszystko rozumiem, jasne, za to nie rozumiem - skoro mogłabyś sobie czasowo pozwolić na wyjazd za granicę, to co miałoby Cię hamować przed podjęciem tam pracy?Cytat:
Cytat:
No, I'm no ones wife But oh, I love my life And all that jazz Edytowane przez All That Jazz Czas edycji: 2012-03-03 o 00:25 |
||||
|
|
|
|
#119 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czas na wyjazd mogę wygospodarować tylko w wakacje. A nie powiedziałam, że w wakacje nie mam czasu pracować (w roku akademickim i owszem to odpada) - wakacje to nie kwestia czasu, to zupełnie inna kategoria. Nie będę się spowiadać na forum, bo to raczej prywatne sprawy, których nie zamierzam tu wywlekać, ale wakacje muszę mieć wolne i tyle - niekoniecznie z mojej inicjatywy. |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie napisałaś tylko, ze na wakacje to was stać najwyżej raz na pół roku, a na mieszkanie idą ogromne kwoty. Chciałam nawet napisać że może koleżanki mają 2 pokoje w bloku a ty hacjendę na 500 m2, ale doczytałam że na budowę domu was nie stać. Skłaniam się więc do koncepcji , że "ogromne kwoty" to normalne pięniądze za takie mieszkanie, ale tobie (zgaduję, że licealistce) wydają się niewyobrażalnie wysokie, względnie (tu już uruchamiam wyobraźnię) pakujecie kasę w mieszkanko 100 m2 w kamienicy z ogrzewaniem na prąd? Nie wiem. Może bym wiedziała po zobaczeniu arkusza przychody- rozchody ale rozumiem - nie ty te pieniądze zarabiasz, wydajesz tylko część, twoi rodzice nie mają obowiązku nikomu się spowiadać (może tylko US )Co do twoich pławiących się w dobrach konsumpyjnych koleżanek - może po prostu traktujesz je jako całość - nie widzisz że Kasia dostała ajfona, Monika laptopa a Halina kieckę za 1000 zł, tylko kondensujesz sobie to w jedną myśl - koleżanek rodzice mają tylko 5 tysi pensji a one mają ajfony laptopy kiece od szanel i to co miesiąc! Po drugie jakoś nie wydaje mi się żeby twoi znajomi tak ci się zwierzali ile co do złotówki zarabiają ich starzy, więc ich zarobki to twoje prognozy co najwyżej. Poza tym, ( jak ktoś wyżej pisał) komórkę można wziąć u operatora, laptopa na raty, a na kieckę może dali dziadkowie, może się przyda na kilka okazji więc rodzice dali się namowić, a może kosztowała 300 zł, a koleżanka rzuciła 1000 zebyś miała zagwozdkę ![]() Po trzecie, skąd wiesz ile wydają ich rodzice i ile mają dochodu, może oszczędnie żyją na codzień, a może mają jakąś nieruchomość, albo inne dodatkowe źródelko kaski . Po czwarte, mam jakieś takie wewnętrzne przeczucie że w tych 9 tys czai się gdzies jakiś potężny wydatek, może masz rodzeństwo na studiach? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.

Już co najmniej 4 razy mogłaś przejść 3miesięczny kurs praktycznej nauki języka za granicą - dorabiając sobie. Właśnie z takiej filozofii wynika brak oszczędności przy wysokich dochodach.
), to i tak znalazłabyś sobie inny powód do zawiści.

coraz droższe samochody, piękniejsze domy.. tylko pozazdrościć.