Rodzina kontra zwierzątko = klops! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-02, 21:34   #91
mpt
Zakorzenienie

Dot.: Rodzina kontra zwierzątko = klops!

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
plotę bzdury jak pokićkana
I co, będziesz tego zwierzaka wyciągać, jak poczujesz się samotna, a jak będziesz w pracy, to będzie siedział sam w jakimś dusznym kącie? Zwierzę to nie jest rzecz do umilania sobie czasu, żeby "cię rozśmieszało".

Edit: gwoli wyjaśnienia: cytat oczywiście nie jest z Gofrzycy, to moje słowa, bo dopiero potem trafiłam na cytat z "szafką".

Edytowane przez mpt
Czas edycji: 2013-04-02 o 21:37
mpt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:35   #92
sante
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Wiesz co proszę cię, to było zabawne ale opanuj się. Może kup sobie od razu prosiaka i załóż mu różowe kowbojki bo to takie słodkie.
wez idz,przez ciebie dokumentację zaplułam jak to przeczytałam

ale tak szczerze,zmówiłyście się?która pisała scenariusz
sante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:35   #93
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
myślałam żeby klatkę do szafki w biurku chować, mam ogromną, to i może by sie karma tam zmieściła i cała reszta
ja pie*dolę.
Stary 2013-04-02, 21:36   #94
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Oj zaraz bez przesady,świnke wietnamską proponuje.
nie musi być wietnamska, zwykła to też latwa do ukrycia, np. pod kołdrą.

jak bożenka http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater
Stary 2013-04-02, 21:36   #95
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przeraznica Pokaż wiadomość
Zawsze można spróbować przekonać się do mniej uroczych stworzeń...taki pająk może sam się schować tak, że nawet Tobie będzie ciężko go znaleźć. A małego węża można owinąć wokół szyi i udawać że to naszyjnik.
O,mam pomysł patyczaka. Zawsze można ściemnić potem,ze to zwykły badyl jakiś który spadł i niechcąco się przyniosło do domu.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:36   #96
Magdallen
Zakorzenienie

Cytat:
myślałam żeby klatkę do szafki w biurku chować, mam ogromną, to i może by sie karma tam zmieściła i cała reszta
Szkoda, że Ciebie rodzice nie potrzymali trochę w szafie, jak byłaś mała.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:37   #97
granica
Raczkowanie

Szczerze? Nie wierzę. Często podczytuję plotkowe, na posty Gofera natykam się co rusz i nie chcę mi się wierzyć, że to ona napisała... Bardziej stylem pasuje mi to do niejakiej "romantycznej" osóbki. Prowo wyczuwam, milordzie.

Edytowane przez granica
Czas edycji: 2013-04-02 o 21:38
granica jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 21:39   #98
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
nie musi być wietnamska, zwykła to też latwa do ukrycia, np. pod kołdrą.

jak bożenka http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater
O tego niewiedziałam Jaka słodka Bożenka
Stary 2013-04-02, 21:39   #99
Djoeke
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
No to masz problem bo zwierzaka nie da się ukryć.
pfff

kot lampa

kot pudełko

kot doniczka
Djoeke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:40   #100
Lubie Milke
Wtajemniczenie

Po tym co przeczytałam to mam ochotę Ciebie wpakować do maciupkiej klatki i schować do biurka z całą resztą. Dawać do jedzenia to co akurat będę miała pod ręką. Jesteś egoistką ! Myszka wzięła sobie i zdechła Pierw polecam lekturę o chomiku czy innym zwierzęciu. Potem przemyślenie tego dziesięć razy, a następnie podjęcie decyzji. ZWIERZE TO NIE ZABAWKA !
Stary 2013-04-02, 21:40   #101
_ent_
serum z nanopletami

GG do _ent_

Gofrze! Mam fantastyczny pomysł!
Takie pleśniaki się hodowało kiedyś w szkole na biologię - trzeba było toto trzymać w ciemnym miejscu (szafka się nada), w słoiczku (mało miejsca zabiera i nie budzi podejrzeń), wystarczył temu pleśniaku kawałek chlebka (ludzkie jedzenie!) i TAAAAAAAAKIE futro mu wyrastało!
_ent_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-02, 21:41   #102
sante
Wtajemniczenie

jak myślicie zjadła nieświeże jajeczko?nie no ktoś podmienił Gofrzycę
Stary 2013-04-02, 21:42   #103
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djoeke Pokaż wiadomość
pfff

kot lampa

kot pudełko

kot doniczka
Dobre
Stary 2013-04-02, 21:43   #104
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez granica Pokaż wiadomość
Szczerze? Nie wierzę. Często podczytuję plotkowe, na posty Gofera natykam się co rusz i nie chcę mi się wierzyć, że to ona napisała... Bardziej stylem pasuje mi to do niejakiej "romantycznej" osóbki. Prowo wyczuwam, milordzie.
Może jakaś zazdrosna wizażanka włamała się jej na konto
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:43   #105
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
jak myślicie zjadła nieświeże jajeczko?nie no ktoś podmienił Gofrzycę
Trzymą ja chyba coś-%,albo dzisiaj coś piła.
Stary 2013-04-02, 21:43   #106
MalaWredna
Zadomowienie

Gofrzyco, zwierząt nie wolno chować. Zwierzęta wydają odgłosy, mają swój zapach, potrzeby. Widzę, że po 3 stronach nie zrozumiałaś. Mogę ci wymienić, co mam. Mam 7 szczurów, 8 myszek, 3 koszatniczki, kota i 4 psy. Ach no i papugi. Wiesz, żeby to wszystko utrzymać trzeba było się wyprowadzić z domku jednorodzinnego na wieś.
A teraz powróćmy do ogólnego tematu. Chciałabyś coś pluszowego, co możesz poprzytulać? Niektóre zwierzęta nie lubią przytulania, nie potrzebują go. Poprzytulać możesz dziecko bądź maskotkę. Rozumiem, ze rodzice dali kategoryczny zakaz zwierząt? Porozmawiaj z nimi na poważnie, ale usiądź i porozmawiaj. Nie zaczynaj rozmowy od JA CHCĘ - bo chcieć to sobie możesz w nieswoim mieszkaniu. Zacznij lepiej od strony tej: Brakuje mi towarzystwa zwierzęcia, i czy mogłabym mieć..
Czemu rodzice się nie zgadzają? Podali powód?
A teraz kwestia twojej odpowiedzialności. Zwykły szczur potrzebuje codziennej uwagi, bo zdziczeje. Trzeba mu wymieniać żwirek(nie używam wiórków, bo śmierdzą jakby coś zdechło) co 2 dni, myć klatkę. Na początku - ok, zrobię to. Ale jak masz gryzonie parę lat to już robisz to bo musisz. Przypomnijmy, że gryzonie to małe szkodniki. Bluzka wisi 10cm od klatki? Żaden problem, wciągną ją i zeżrą, a co tam, wytniemy pańci setny numer z ubraniem 'na jutro'.
Jak miałam 13 lat to kupiłam myszki w tajemnicy i ukrywałam je. Wiesz, odkryli je po 4 dniach, bo w pokoju zaczął być inny zapach.. taki.. no czuć było że w domu jest zwierzę.
Najpierw porozmawiaj na spokojnie z mamą: czemu nie możesz mieć zwierzęcia?

Pisałam na szybko, więc może być trochę chaosu

Dostać bana za brutalną prawdę, to jak dostać w pysk za dobry uczynek dla lepszej reszty ludzkości
MalaWredna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:45   #107
Magdallen
Zakorzenienie

Skoro już proponujemy zwierzątka, to ja kiedyś trzymałam w pudełku po TicTacach takiego maleńkiego ślimaczka wodnego. Był bardzo poręczny, nosiłam go w piórniku i cała moja klasa go lubiła. Wziął i zdechł po kilku dniach, ale był miłym zwierzątkiem.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:48   #108
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
Skoro już proponujemy zwierzątka, to ja kiedyś trzymałam w pudełku po TicTacach takiego maleńkiego ślimaczka wodnego. Był bardzo poręczny, nosiłam go w piórniku i cała moja klasa go lubiła. Wziął i zdechł po kilku dniach, ale był miłym zwierzątkiem.
Zabiłaś go.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:48   #109
DontSaySorry
Zakorzenienie

Weźcie już dajcie dziewczynie spokój. Chyba już zrozumiała, że NIE DA się ukryć zwierzaka przed rodziną, chyba że jest to pająk (zanim ogarnęłam, że siedzę w jednym pokoju z kilkoma ptasznikami minęło ponad pół roku).

Jak już się zdecydujesz na małe zwierzątko, które nie sprawia kłopotu i nie będziesz go ukrywała przed wszystkimi domownikami, to polecam chomika Są małe, nie wymagają specjalnej troski 24h na dobe (jeśli mają samotnie spędzać sporo czasu warto im zapewnić jakąś rozrywkę w formie wybajerzonej klatki z pięterkami, kołowrotkiem), nie ma problemu z pokarmem (można kupić gotowe mieszanki, witaminki, ogólnie pokarm nie jest specjalnie drogi).
Za to nie polecam świnek morskich ani królików jeśli masz taką pracę, że Cie nie ma długo w domu.

Btw. u mnie w domu z rodzeństwem mieliśmy tak, że kto przyniósł zwierzaka ten musiał się nim zajmować. W efekcie przez nasz dom przewinęło się mnóstwo różnych (bardzo różnych...) zwierzaków i mimo że za każdym razem rodzice narzekali to jednak po jakimś czasie akceptowali nowego domownika. Nie wierzę, że rodziców nie da się przekonać do przygarnięcia jednego malutkiego zwierzaka.

Edytowane przez DontSaySorry
Czas edycji: 2013-04-02 o 21:49
DontSaySorry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:49   #110
201604181004
Konto usunięte

psa możesz schować na podjeździe
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:49   #111
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Stary 2013-04-02, 21:49   #112
MalaWredna
Zadomowienie

Cytat:
Ja kiedyś trzymałam w akwarium mrówki z biedronkami i chciałam stworzyć nową rasę. Ach te czasy podstawówkowe kiedy każdy był naukowcem

Dostać bana za brutalną prawdę, to jak dostać w pysk za dobry uczynek dla lepszej reszty ludzkości
Stary 2013-04-02, 21:51   #113
sante
Wtajemniczenie

kup sobie Rechaka Pospolitego całkiem miłe i nie śmierdzące zwierzątko
Stary 2013-04-02, 21:52   #114
201604190949
Konto usunięte

Zacznij namawiać rodziców na kota. Długo. Bądź bardzo smutna. A potem poproś o "chociaż chomiczka". Może to zadziała. Jak nie - trudno.
Ale na litość boską... NIE CHOWAJ ŻADNEGO ZWIERZAKA W SZAFIE.

Przykro mi ale kasuję cię ze znajomych na fb. Po prostu nie mogę tak...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:52   #115
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Większość warzywek jest pryskana chemią, chomik się zatruje, weźmie se i zdechnie.
Właśnie dlatego, opryski mają okres karencji i prewencji
Stary 2013-04-02, 21:55   #116
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przeraznica Pokaż wiadomość
Zawsze można spróbować przekonać się do mniej uroczych stworzeń...taki pająk może sam się schować tak, że nawet Tobie będzie ciężko go znaleźć. A małego węża można owinąć wokół szyi i udawać że to naszyjnik.
boję się pająków

Cytat:
Zacznij namawiać rodziców na kota. Długo. Bądź bardzo smutna. A potem poproś o "chociaż chomiczka". Może to zadziała. Jak nie - trudno.
Ale na litość boską... NIE CHOWAJ ŻADNEGO ZWIERZAKA W SZAFIE.

przykro mi, chciałam tylko podpowiedzi. Twój wybór, szkoda tylko że się zawiodłaś.
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:56   #117
201604190949
Konto usunięte

Uwierz, mi również jest przykro.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:57   #118
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
wypraszam sobie nie jestem rozkapryszona!

brzydzę sie owadami.
Bardziej obstawiam jakiegoś chomika czy może świnkę morską, odpadają myszki bo juz kiedyś miałam i straszny hałas robiły w nocy.
myszka robi hałas a chomiczek nie? chomiki prowadzą nocny tryb życia. podobnie jak szynszyle.

Mam świnki morskie. jak chcesz mogę napisać duzy elaborat na ten temat. jeśli idzie i miejsce: klatka 100x50 - nie da się ukryć. koło klatki stoi zawsze jakieś siano i pudełko z karmą.
Na szafie trzymam transporterek i zapas kolb. W szafie różne suszone smakołyki.
W toalecie duży wór żwirku.

Jedzenie częściowo ludzkie. Jak masz własne niepryskane warzywa to super. Ale poza tym karma, siano (obowiązkowo codziennie, to podstawa wyżywienia świnek).

Poza tym świnki są zwierzętami stadnymi. najlepiej trzymać min. 2. Zwłaszcza jak zdarza się całe dnie spędzać poza domem.

Czy hałasują? Nie są to głośne zwierzęta. Ale w nocy słychać jak jedzą, jak piją z poidełka, jak czasem się pokłócą. Ale i tak są kochane

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość

do autorki: chyba sobie kpisz. nie ma takiego zwierzęcia które będzie jadło ludzkie jedzenie i będzie można je trzymać w szafie czy innym kącie.zwierzę ma swoje wymagania i potrzeby, poza tym piszesz że jest ciasno i rzadko jesteście w domu a każdy zwierzak (poza różnymi terrariowymi ale Ty chcesz słitasnego futrzaczka) potrzebuje towarzyswa ludzkiego i wybiegów. dla przykładu wymienione przez Ciebie królik i świnka morska potrzebują dużej klatki (do tego dochodzi żwirek i karma) i musza się wybiegać kilka godzin dziennie. świnki do tego są stadne. może Cię zaskocze ale nawet "głupi" mały chomik potrzebuje klatki minimum 60x40.
Dokładnie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Skąd wiesz? Może komputer jej zamula

Cytat:
na kilka dni może by to przeszło ale nie na dłużej, już widze jak mama stoi nade mną i przypomina zebym zrobiła coś z TYM.

no ale chomiczek może jakieś warzywka, owocki czy coś, u mnie dużo się tego je. A klatka takich rozmiarów jest łatwa do ukrycia. Myslisz, że chomik by był dobry?
każdą klatkę jest łatwo zdobyć. ale zrób demo z papieru klatki. to nie jest takie nic

Cytat:
nie planuje nigdzie żadnych wyjazdów, a jak zachoruję to go moge w rękach zanieść, mam blisko.

Dlaczego ci się nie chce wierzyć?
Zanieść możesz to nie jest problem. Ale pomyśl, że u weterynarza możesz czasem spotkać inne zwierzęta. takie psy np. są bardzo ciekawskie. podejdzie bliżej, chomiczek przestraszy się i w nogi. Tragedia gotowa. Nie trzeba mieć transporterka z prawdziwego zdarzenia. wystarczy jakiś pojemnik z którego zwierze nie ucieknie (+dziurki. no i odpowiednia izolacja w zależności od temperatury zewnętrznej)

Cytat:
Najpierw wątek innej autorki o ukryciu choinki,teraz zwierzątka.Niewierze czasami w to co czytam
ukrywanie choinki?

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Co będzie następne- brzydki mąż

Cytat:
Przecież zwierze tam się udusi.
No właśnie Tak na serio to przemyśl to autorko. To nie tylko czas i miejsce w domu są potrzebne. zwierzęta generują też koszty. Mogę Ci napisać o świnkach morskich, bo tylko je (i psa mam, ale psa chyba nie chcesz?). Żwirek np pinio 35 l. spokojnie w miesiąc idzie (u mnie na dwa łebki, ale na jednego niewiele mniej). to koszt 50 zł. karma na jednego 1 kg około 8-10 zł. siano min. 10 zł (często do 20). kolba od czasu do czasu (np. 1 w tygodniu/2) to 7 zł. + wiele dodatków + warzywa.
Jak dochodzi weterynarz to już są astronomiczne kwoty, ale płacisz bo
chcesz aby zwierzak był zdrowy.

Koszty bez szaleństw i bez weta to 75-100 zł. A wydaje się, że to "tylko świnka". A karmy wcale nie są z tych nadroższych

Już nie wspominając o wyprawce na start

jest jedno urocze zwierze, które je mięso, jest kudłate i niewielkie
SZCZUREK

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-02, 21:58   #119
MalaWredna
Zadomowienie

Cytat:

Jaa, nie ma to jak kasować kogoś z znajomych na fb tylko dlatego, że zrobiło się jeden błąd świadczący o niedojrzałości do posiadania zwierzęcia. Też chcę takich znajomych

Stary 2013-04-02, 21:58   #120
kawa_zmlekiem
damn good coffee

To tez jest fajne zwierzątko. Zawsze możesz po prostu wyjąć baterie i wrzucić do szafy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ferbie.jpg (14,3 KB, 2 załadowań)
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości