![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Cytat:
nie musiała im nic obiecywać, obiecała i jej jedynym prawem jest teraz dotrzymanie obietnicy. Każde inne zachowanie jest świnstwem Cytat:
Ja naprawdę nie rozumiem tego przyzwolenia na to, żeby własnych, niczym nie wymuszonych obietnic nie dotrzymywać. Młodszemu dziecku obieca się coś: trzeba dotrzymać. Starszemu to samo. Rodzic MUSI dotrzymywać obietnic, chyba, że są bardzo ważne przesłanki aby ich nie dotrzymać.
![]() |
#92 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mieszkamy osobno w roznych krajach, wiec nie ma wielkiego wplywu, kiedys wydzwaniala albo sie wpraszala na tydzien o zgrozo. Teraz cisza, obrazila sie na mnie, bo nie odbieralam telefonow, bo dziecko spi gdy ona dzwoni i mam do niej dzwonic gdy mala wstanie, bo chce posluchac jak gada. Wkurzylam sie, Tz tez i probowalismy przeprowadzic z nia rozmowy no i walnela focha. Takie baby to istna katorga, zyc sie z nimi nie da, moj tesc rozwodl sie, bo nie wyrabial. Odetnijcie sie od niej, nie bierzcie tej chaty, bo bedzie pewnie wypominala. Nam wypominala, ze dala nam w swieta prezenty, laskawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
No jest swinstwem, zgadzam sie, ale ona ma prawo do tego swinstwa! No bo co zrobisz, zeby temu zapobiec? Na takie zachowanie nie ma paragrafow ani przepisow. Tesciowa jest wlascicielem mieszkania i stawia warunki, taka jest rzeczywistosc. Oczekiwanie, ze tesciowa powinna zachowywac sie inaczej jest idealistyczne i do niczego nie prowadzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorka powinna sie albo odciąć, albo przestać całkowicie polegać na tej kobiecie, kóra będzie jej teściową, bo jest ona niesłowna i nie ma honoru. Tak czy tak, trzeba będzie żyć na własny rachunek bo z teściową czy bez niej sytuacja "młodych" będzie taka sama. ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- Cytat:
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sytuacja nie jest taka jak Autorka by tego chciala, ale takie jest zycie. Tak jak Ty i Autorka macie prawo do idealizmu (sama tez jestem idealistka, chociaz juz troche bardziej doswiadczona zyciem), tak tesciowa Autorki ma prawo do manipulatorstwa - to prawo nazywa sie wolna wola ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
.
|
Luba, facet zna swoją matkę nie od dziś. autorka zna przyszłą teściową też od wielu lat. znając jej charakter chyba nie trudno przewidzieć, że nie wszystko będzie takie łatwe, nawet jeśli obieca. po drugie - nie dam sobie ręki odciąć, że była mowa o podarowaniu kawalerki. bo coś mi się kołacze po głowie, że chodziło o użyczenie jej - to też spora różnica.
cóż, mnie tam rodzice nauczyli, żeby zawsze liczyć na siebie. może dlatego, że sami nie mogli liczyć na pomoc rodziców, mimo, że finanse nie były problemem. autorka ma bardzo roszczeniową postawę "należy mi się" i dzielenie skóry na niedźwiedziu zaczęła sporo przed tym, jak w ogóle znalazła tego niedźwiedzia.
#98 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Od razu na myśl przychodzi to, kiedy ona obiecała im użyczyć kawalerkę. Może jeszcze nie wiedziała, że dla autorki wątku ślub katolicki to tradycja, która nie ma niczego wspólnego z chęcią życia po katolicku?
![]() |
#99 |
.
|
ależ oczywiście, że ma do tego prawo. nikt jej nie zabroni. i nikt nie ma mocy prawnej, żeby wyegzekwować daną obietnicę. nikt nie mówi, że to poprawne zachowanie, ale ludzie są różni. jak się uprze to przechodząc od prezentu może dojść do wydziedziczenia i nikt jej nic nie zrobi.
-27,9 kg ![]() Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2014-01-04 o 23:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyszła teściowa z własnej, wolnej woli obiecała synowi mieszkanie. Teraz nie dotrzymuje słowa. Jest niesłowna i nie należy jej wierzyć. nie zmienia to faktu, że postępuje zle i nie ma prawa do rozporządzania czymś co już komuś obiecała. nie ma prawa do anipulowania ludzmi, bo nikt takiego prawa nie ma. To się odbywa, owszem, ale to nie znaczy, że jest to postępowanie prawidłowe i ktoś ma do niego prawo. I nie można autorce wyrzucać, że jest interesowna, że jej tesciowa ma prawo rozporządzać mieszkaniem. Bo prawa jako takiego teściowa nie ma żadnego. A, przepraszam, jedno ma. Dotrzymać tego co obiecała. Tak, są ludzie, którzy obietnic nie dotrzymują. Tyle tylko, że reszta ludzkości nie moze tego przyjmować jako coś normalnego i wcale się temu nie dziwić a jeszcze klaskać może ![]() Ja naprawdę nie wiem jak Ci to przystępniej wytłumaczyć.
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Teściowa zachowuje się jak małe dziecko. Z teściami to najlepiej na odległość mieszkać i starać się żyć niezależnie finansowo od nich.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I nauczyli tego, że mogę na nich polegać, tak samo jak na siostrze. A oni na mnie. I żadne z nas nie pomaga aby miec z tego korzyść lub żeby rządzić
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-01-05 o 10:16 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uwazasz, ze tesciowa Autorki nie ma prawa rozporzadzac swoja wlasnoscia tak jak jej sie to podoba? To bardzo dziwne, bo kazdy prawnik powie, ze jednak ma ![]() Widzisz, idealizm jest bardzo niepraktyczny, frustrujacy i czesto tez niebezpieczny. Pewnie, byloby wspaniale, gdyby wszyscy byli uprzejmi, sprawiedliwi i grali fair, ale tak nie jest. Kazdy z nas ma wybor - ja wybieram uczciwosc, slownosc i otwartosc, ktos inny wybiera klamstwo i manipulatorstwo - mamy takie samo prawo do naszych wyborow, bo jestesmy rownymi, wolnymi istotami. Taka jest rzeczywistosc na planecie zwanej Ziemia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Natomiast mogę sobie wyobrazić sytuację, w której matka TŻ-a jest przekonana, że jej synowi i przyszłej synowej z KK jest po drodze, skoro np. syn podczas mieszkania z nią do kościoła chodził, a teraz ze swoją partnerką ślub w KK planują. A jak zrozumiała, że tak naprawdę dla nich ślub w KK to szopka, to stwierdziła, że wcale nie ma ochoty dawać im w użytkowanie mieszkania. Tak sobie, oczywiście gdybam tylko, jak było, to nie wiem. Z opowieści wynika jednak, że obie strony swoje za uszami mają i żadna tak naprawdę do końca fajnie i przewidywalnie się nie zachowuje. A w ostatecznym rozrachunku wszystko sprowadza się do tego, co już ustaliłyśmy – autorka musi wybrać, czy kościół i mieszkanie, czy brak kościoła i zapewne brak mieszkania. Można deliberować nad tym, czy matka TŻ-a ma prawo nie dać im obiecanego mieszkania, ale to i tak wiele nie da, bo prawnie do niczego w tej kwestii zobowiązana nie jest. I jakkolwiek duże byłoby poczucie niesprawiedliwości u autorki wątku, to i tak pewnie postawy mamy jej TŻ-a to nie zmieni. Jej podejście autorka zna i całkiem świadomie może przed ślubem zdecydować, co wybiera.
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Z taką kobitką nic nie zrobisz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Autorko, albo od teściowej nic nie chcesz i nic wobec niej nie musisz, albo bierzesz mieszkanie, które daje i z wdzięczności za to - przystajesz, chociaż częściowo, na jej warunki. Jasne, do chodzenia do kościoła nikt nikogo zmuszać nie może, TAK SAMO jak nie może nikt zmusić jej, by Wam dała kawalerkę, nawet, jeśli to obiecała. Obietnic należy dotrzymywać, pewnie, ale w takich przypadkach można się też wycofać. Równie dobrze może uznać, że bardziej ta kawalerka przyda się np. rodzeństwu Twojego TŻta albo jako ich zabezpieczenie na starość czy wszelki wypadek.
I nie rozumiem, skąd w tylu z Was przekonanie, że skoro przyszła teściowa Autorki obiecała, że da im kawalerkę, to nie może zmienić zdania. To jest jej majątek, nieważne, czy go dostała czy zarobiła w kamieniołomie. Rodzice nie mają obowiązku kupować/dawać dzieciom mieszkań, ziemi czy samochodów, mają zapewnić ich potrzeby, dać wykształcenie i miłość. Ja na miejscu Autorki bym się w szopki ze ślubem kościelnym, kościołem co niedziela nie bawiła. I nie ciskała gromów, że nie mam obiecanej kawalerki. Nie jestem osobą wierzącą, generalnie mi lata, czy inne osoby niewierzące biorą ślub w meczecie, synagodze czy kościele, ale nie zgodziłabym się na narzucanie mi tego, jak mam wziąć własny ślub. |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny o co te klotnie. Autorka poczuła zapach kawalerki na wlasnosc i tego ile ona jest warta. Aż w tym odurzeniu sama uwierzyla, ze przyszla tesciowa dawno obiecala ją dać po slubie. A guzik, bo mowila ze udostepni wiec mlodzi beda mogli tam razem zamieszkac. Czy kiedys przepisze? Nie wiadomo
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#109 |
Zadomowienie
|
![]() Wiedziałam, że dyskusja tak się potoczy. Ludzie zrozumcie, że w dzisiejszych czasach nie ma prawdziwych katolików, lub jest ich BARDZO BARDZO mało (piszę o kategorii wiekowej przed 30) i gdyby nie Ci hipokryci nikt nie brałby ślubów kościelnych, a to oznacza brak sałaty dla księży, więc na wszystko się zgodzą ![]() Chcąc nie chcąc, sorry, ale nie znam osób (z wyjątkiem jakiejś części ludzi w weku moich rodiców i dziadków), którzy nie uprawialiby regularnie seksu przed ślubem. Nawet znajomi bardzo wierzący, chodzący do kościoła, na kółka różańcowe, będący lektorami w Kościele itp robią to przed ślubem. Mam koleżankę, bardzo wierzącą i udzielającą się, która chodzi do spowiedzi co tydzień przez seks. Mówi, że to jest zbyt przyjemne żeby mogła z tego zrezygnować, ale żeby iśc do komuni co niedzielę musi się wyspowiadać, bo nie potrafi nie przyjąc do serca Jezusa i że Bóg jej wybacza taką słabość... No hipokrytka. Ślub w USC i na stos. Ktoś jest leniem, ktoś bałaganiarzem, a ktoś inny hipokrytą. Wolno mu. Nikt nie jest bez wad. Wam się to może nie podobać, lub podobać, ale wasze preferencje w tej kwestii nie mają żadnego wpływu na kulistość Ziemi. Tak było jest i będzie. W Polsce ludzie biorą kościelny choć nie są katolikami z prawdziwego zdarzenia i należy się z tym pogodzić lub zaprzestać kontaktów z ludźmi. Rozumiecie teściową cukraktywnej, że jest niesłowna i odmawia im OBIECANEGO mieszkania, bo to jej własność może mieć taki kaprys, więc dlaczego odmawiacie cukraktywnej kaprysu wzięcia ślubu w Kościele? To jej życie i może mieć taki kaprys. Na dodatek nikogo tym nie krzywdzi, ba uszczęśliwia siebie (spełniając kaprys), rodziców (spełniając ich nadzieje o ślubie kościelnym jak Bóg przykazał), księdza (dając mu kasę), najbliższych (cieszą się ich szczęściem). Tak naprawdę ten ślub przeszkadza jedynie Wam, ale zmartwię Was.... To co Wy o tym myślicie jest dla autorki nieistotne, bo nie o to pytała. Nie podniecajcie się zatem tematem, bo niestety robicie to na marne ![]() Ja nie mam wielkich rad. Nic z nią nie zrobisz. Wg mnie wystarczy uzbroić się w cierpliwość, bo mieszkanie i tak Wam da. W końcu przywyknie i przełknie to, że nie może rządzić dorosłym synem, lub zerwie kontakt, ale jak ma zerwać kontakt to na osłodę i pamiątkę choć mieszkanie zostanie ![]()
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... Edytowane przez dziad kalwaryjski Czas edycji: 2014-01-05 o 01:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Wiem, ale tak bedzie niestety jeszcze dlugie lata, a watek nie jest o tym...
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Teściowa niespecjalnie coś obiecywała. Autorka wie tyle, ile powie jej TŻ, bo rodzina jest skryta. Nie wiadomo, czy rodzice TŻ powiedzieli coś w rodzaju - "pomożemy Wam i udostępnimy na trochę mieszkanie" czy "po ślubie pogadamy o mieszkaniu" czy "zrobimy wam darowiznę po ślubie".
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Dziad kawaleryjski - A widzisz, przez takie zachowania hipolrytów ja słyszę, że prawdziwych katolików nie ma. Najwyraźniej ja i gros mojego środowiska to nieistniejące roboty. Ludzie wierzący istnieją, praktykują i mają się dobrze.
#114 |
Raczkowanie
|
Bardzo, bardzo ci współczuję. Teściowa prowadzi wojnę psychologiczną stosując wszystkie możliwe nieetyczne środki. Ponieważ sama uznaje wyłącznie władzę kobiet (piszesz, że jej mąż nie ma nic do powiedzenia), więc w rzeczywistości jest to wojna z tobą, twój TŻ jest, tak mi się wydaje, tylko pionkiem w tej walce. Jeśli pójdziesz na ustępstwa, później będzie tylko gorzej - wyobraź sobie kto będzie wszystko wiedział najlepiej i w jaki sposób wprowadzi swoje metody wychowawcze, gdyby pojawiło się kiedyś dziecko. Czym szybciej pokażecie charakter, tym lepiej. Wzajemne relacje muszą opierać się na szacunku, a twoja teściowa chyba mija się z tym pojęciem na każdym kroku. Przygotowania do ślubu to trudny okres i powinniście dostać wsparcie od bliskich. W zamian dostajecie ordynarny szantaż.
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie bez powodu jest milion dwieście kawałów o teściowej ![]() Ja miałam podobnie jak Ty, ale na początku znajomości - chyba miesiąc czy dwa, po koncercie jak nocowałam u TŻta, był problem... Tzn. nie taki, że wygoniła mnie z domu, ale tekst, jakim rzuciła synusiowi (jedynakowi, rzecz jasna.) zbiła mnie z nóg: "A ona nie ma swojego domu?!" Jeszcze jakieś 4 miesiące temu miała pretensje do TŻta, że on nocuje u mnie - gdy przyjeżdżał do domu była kłótnia, podniesiona głowa, zadarty nos i nie odzywanie się przez tydzień. Ale że TŻ zna swoją mamusię, jej możliwości, to ignorował - i co? I przeszło samo. Teraz mamusia się przyzwyczaiła, zrozumiała parę rzeczy. I co? I jest super ![]() A mianowicie - powiedzmy 2-3 razy w miesiącu sypiam u chłopaka, on u mnie częściej, raz na tydzień może. Po sylwestrze teściowa zrobiła nam śniadanko i prosiła, żebym została na obiad. Jest na prawdę spoko, na imprezach rodzinnych u TŻta (imieniny, urodziny, chrzciny, po prostu "posiadówy ![]() Do lubienia synowej, każda mamusia musi dojść ![]() Najgorzej jest wtedy, gdy syn jest jedynakiem - wtedy na prawdę przerąbane. No i każdy synuś jest mamusi, a córeczka tatusia (z małymi wyjątkami) Powodzenia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli się na to godzimy, jeśli to powielamy, to nie dziwmy się, że nic się nie zmienia...
![]() |
#117 |
Flawless
|
W przypadku darowizny musi być zawarty akt notarialny. Inaczej umowa jest nieważna. Co prawda można ją knowalidować, ale tylko wtedy, gdy takie świadczenie zostanie spełnione. Tu przedmiotem darowizny jest nieruchomość, więc i tak akt notarialny wchodzi w grę.
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
To jeszcze raz: Czy teściowa jest niesłowna, bo obiecała? - tak
Czy stosuje szantaż emocjonalny, wymuszając wspólne chodzenie do kościoła (dziwne w przypadku dorosłych ludzi)?- tak. Czy jest osobą trudną,niesłowną, wkurzającą?- tak. Czy powinna się tak zachowywać? - NIE. ALE: jeśli nie chcemy brać udziału w czymś, co nam nie odpowiada, wkurza, jest WBREW nam, naszym zasadom/poglądom itp.- to nie biorę w tym udziału. I tak, mam opcję domu i kasy- bo kiedyś przed laty właśnie z domem był problem, gdy żyli moi teściowie- i nie, zrezygnowaliśmy, bo chcieliśmy żyć po swojemu, tak, jak nam odpowiada- powoli sami doszliśmy do wszystkiego. Za to mieliśmy jedną rzecz bezcenną- niezależność. Dziewczyna robi jeden błąd (sprawy wiary/ślubu itp. kompletnie już pomijam)- łudzi się, że w cudowny sposób ta nieznośna teściowa się zmieni- nie, nie zmieni, bo ludzie się nie zmieniają, gdy ktoś tego oczekuje. I nie widzi, JAKIE koszty poniesie, będąc "grzeczną" dla teściowej. Dla mnie- za duże i niewarte tego. Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-05 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
No Dziewczyny muszę przyznać, że jestem mile zaskoczoną większością wypowiedzi dotyczącą hipokryzji nie ze strony teściowej, a właśnie ze strony autorki wątku.
Jeśli tak jest Ci źle z teściową, to sami sfinansujcie sobie wesele i dalsze życie. Wtedy problem z głowy. ![]() Nigdy nie pojmę ludzkiej hipokryzji odnośnie wiary katolickiej. Każdy sobie tworzy własne zasady - wierzący, ale niepraktykujący albo wierzę w Boga, ale w księży nie, bo to tylko pedofile, złodzieje lub jeszcze nie chodzę do kościoła całe życie i otwarcie o tym mówię, ale ślub wezmę w kościele, bo jak to tak, dla rodziny przecież, a co znajomi powiedzą itp. itd. Ludzie, bądźcie odpowiedzialni za swoje słowa i czyny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (To o moich rodzicach pisałam bez zacytowania odpowiedniego posta na który odpowiadałam, będę to musiała zedytować, bo wprowadza mętlik) Mnie po prostu chodzi tylko i wyłącznie o pisanie, że teściowa "może ze swoim majątkiem robić co chce". Owszem, mogła i obiecała kawalerkę dać czy użyczyć "młodym". Od tego momentu już ma pewne ograniczenia, które sama sobie dała, obiecując coś dziecku. Tyle. edycja. Zgadzam się z Chatul, możliwe, że teściowa wycofuje się z obietnic, bo wg niej niechodzenie z nią do kościoła jest wystarczającą podstawą do cofniecia obietnic. Jednak powinna o tym wcześniej powiedzieć uczciwie, że to jest dla niej na tyle ważne, że może cofnąć obietnicę.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-01-05 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.