Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-02-12, 18:14   #91
zuhanka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 30
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku

nie wszystko zale¿y od okoliczno¶ci, od tego ile czasu siê znacie itp.
zuhanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 18:19   #92
201803080934
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 779

to ju¿ trzeci dok³adnie taki sam temat w ostatnim czasie, podejrzewam, ¿e jest ich wiêcej, ale spojrza³am w wyszukiwarkê bardzo pobie¿nie

zarêczyny - czy nie za wcze¶nie
zbyt wczesne zarêczyny

i dodatkowo:
Kiedy zarêczyny, wspólne mieszkanie, jaki sta¿?
201803080934 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 20:16   #93
CzarnaAmericana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 51

A ja am jestem zdania, ¿e mo¿na kogo¶ poznac w rok, oczywi¶cie nie chodz±c tylko do kina, ale np. mieszkaj±c ze sob± razem to juz na pewno.
CzarnaAmericana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 20:25   #94
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 11 173

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Poka¿ wiadomo¶æ
Albo ruletka i szczê¶liwy traf, albo i ruletka i ci±gniêcie ma³¿eñstwa za wszelk± cenê, bo tego nigdy nie wiadomo. Ludzi, którzy s± ze sob± nieszczê¶liwi, ale trwaj±, jest ca³a masa, sta¿ tu nic nie mówi.

Dlatego mnie bawi± te historie o dziadkach, co siê zarêczali na drugiej randce, a prze¿yli ze sob± 50 lat - a co mieli zrobiæ, jak podej¶cie by³o w wiêkszo¶ci takie, ¿e ma³¿onka los rzuca i takiego jaki jest, trzeba akceptowaæ, bo wyj¶cia nie ma/¶lubowa³o siê przed Bogiem?

moi rodzice wziêli ¶lub po roku i s± ju¿ razem ok 25 lat - szczê¶liwi

mnie za to bawi± ludzie, którym siê wydaje, ¿e d³ugi sta¿ zwi±zku daje pewno¶æ, ¿e ma³¿eñstwo siê nie rozleci

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez CzarnaAmericana Poka¿ wiadomo¶æ
A ja am jestem zdania, ¿e mo¿na kogo¶ poznac w rok, oczywi¶cie nie chodz±c tylko do kina, ale np. mieszkaj±c ze sob± razem to juz na pewno.
ano dok³adnie
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 20:28   #95
isiaczekk
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 604

Cytat:
Napisane przez Varga Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e nie studiujemy, ale przez pó³ roku spêdzali¶my ze sob± tylko jeden dzieñ w tygodniu. Dopiero od kilku miesiêcy zaczêli¶my siê spotykaæ czê¶ciej. Razem zamieszkamy dopiero po ¶lubie. Czy to oznacza, ¿e jeste¶my niegotowi na ma³¿eñstwo? No proszê Ciê.
Przepraszam, ¿e cytujê wypowied¼ z pocz±tku watku.

Ale czy ja co¶ takiego napisa³am? Napisa³am odno¶nie temtu czyli jak wed³ug mnie wyglada sprawa zarêcznym po roku zwi±zku. Napisa³am jak z reszta wiele dziewczyn tutaj, ¿e ludzie na pewno znaj± siê lepiej jesli siê spotykali czêsto ni¿ ci, którzy spotykali sie tak jak Ty ze swoim facetem do tej pory. (Nigdzie nie napisa±³m, ¿e para która nie mieszka³a ze sob± przed slubem nie jest gotowa na ma³¿enstwo. Chocia¿ osobi¶cie nie wyobra¿am sobie mieszkaæ z facetem dopiero po ¶lubie. Podczas wspólnego mieszkania mo¿na na prawdê poznaæ drugiego cz³owieka) I nie przeoknasz mnie, ¿e jest inaczej. Ale nie musisz siê ze mn± zgadzaæ, to tylko moje zdanie.
isiaczekk jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 20:58   #96
kaledonia
zielony stworek

Wiadomo¶ci: 16 993

Cytat:
Napisane przez agus wawa Poka¿ wiadomo¶æ
Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uwa¿acie, ¿e zareczyny po nieca³ym roku zwi±zku to zbyt szybko ?
Nie,u nas by³y o¶wiadczyny po roku zwi±zku,¶lub cywilny pó³ roku pó¼niej,choæ chcieli¶my szybciej,ale siê nie da³o.
Cytat:
Napisane przez Leszy Poka¿ wiadomo¶æ
Nie.
Rodzice mojej znajomej wziêli ¶lub po 2 tygodniach znajomo¶ci. S± razem 24 albo 25 lat, nie pamiêtam dok³adnie. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby.

Cytat:
Napisane przez tyene Poka¿ wiadomo¶æ
Zale¿y o czym siê rozmawia. Dopiero na wiza¿u odkry³am, ¿e mo¿na byæ z kim¶ 5 lat w zwi±zku i nigdy nie poruszyæ powa¿nych tematów. Je¿eli jednak kto¶ naprawdê rozwija swoj± relacjê, poznaje swoje pogl±dy, mówi o warto¶ciach, przekonaniach, to rok to nie jest a¿ tak ma³o.

No i zale¿y te¿ od wieku. Inaczej rozmawiamy o przeciêtnych 20latkach zaczynaj±cych studia, inaczej o 25latkach ze sta³± prac±, inaczej o 30latkach z ustabilizowan± karier±.
Dok³adnie. Nie wiedzia³am,¿e trzeba odczekaæ by siê dowiedzieæ od partnera czy zamierza zwi±zek legalizowaæ i kiedy,mieæ dzieci itp. Dla mnie to pytania kluczowe,to samo dotyczy wyznawanej religii, stosunku do ¶lubu ko¶cielnego.
Zadziwi³o mnie kiedy¶,¿e para jest x lat,a on nie przedstawi³ dziewczyny rodzinie i ¶wiêta spêdzaj± osobno. Kosmologia dla mnie

Gdybym mia³a poni¿ej 25 lat w dniu o¶wiadczyn to bym odmówi³a,bo to nie by³ dla mnie czas na ¶lub.
kaledonia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 21:33   #97
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Napisane przez paula78 Poka¿ wiadomo¶æ
Zarêczyny to nie podpisanie kredytu- mo¿na siê milion razy zareczaæ i zrywac zareczyny, poodbnie brac ¶luby- co wy takie "obrzêdy" traktujecie tak powa¿nie?
znakomite podsumowanie
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 21:39   #98
leniwca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 853

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Poka¿ wiadomo¶æ
Przecie¿ o¶wiadczyny nie oznaczaj±, ¿e bêdziesz ¿on± pojutrze.
Niektórzy nie uznaj± zarêczyn, je¶li w nied³ugim czasie nie ma perspektyw na ¶lub. A ju¿ szczególnie, jak kto¶ w ogóle nie czuje siê gotowy, dojrza³y na taki krok jak ma³¿eñstwo.

Co do tematu, ja podobnie jak Sziket, teraz bym chyba zwia³a, jakby mi siê facet o¶wiadczy³ Kocham go, chcê z nim ¶lubu, ale nie teraz. G³ównie ze wzglêdów finansowo-materialnych. Najpierw wola³abym siê jako tako ustabilizowaæ zawodowo i mieszkaniowo, poczuæ pewniej w ¿yciu. Nie chcê braæ czy planowaæ ¶lubu mieszkaj±c z rodzicami albo dalej osobno. W ka¿dym razie m.in. przez te aspekty czujê siê niedojrza³a do zak³adania rodziny.
Na szczê¶cie mój T¯ ma takie samo zdanie, wiêc siê nie obawiam, ¿e w najbli¿szym czasie wyskoczy mi z pier¶cionkiem

Szkoda, ¿e niektórzy nie rozumiej±, ¿e to mi do szczê¶cia nie jest potrzebne, mam inne priorytety, nie czujê ci¶nienia na ¶lub itp.

Cytat:
Napisane przez cava Poka¿ wiadomo¶æ
Po trochê ponad roku zwi±zku (1,5 roku znajomo¶ci), to ja by³am ju¿ ze swoim mê¿atka i szczê¶liwie jestem mê¿atka z tym samym "swoim" do dzi¶, a stuknie nam za rok 20ta rocznica ¶lubu.
Nie ma regu³.
Wow, gratulujê i ¿yczê szczê¶cia dalej
*o w³osy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 21:42   #99
Niebieskooka arystokratka
Marsza³kini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Wiadomo¶ci: 5 547

Nie, nie uwa¿am, aby to by³o za szybko.
Choæ jest za szybko jak siê ma 20 lat i jest siê dalekim od stabilno¶ci emocjonalnej i podejmuje siê takie decyzje pod wp³ywem chwili, a takich przypadków jest sporo. W wieku 25+ ¶lub po nieca³ym roku nie jest czym¶ niezwyk³ym i mnie to nie dziwi.
Paula78 - mo¿e niektórzy danie s³owa traktuj± powa¿nie?
Niebieskooka arystokratka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 23:08   #100
mary_poppins
sissy that walk

Wiadomo¶ci: 10 668

Cytat:
Napisane przez paula78 Poka¿ wiadomo¶æ
Zarêczyny to nie podpisanie kredytu- mo¿na siê milion razy zareczaæ i zrywac zareczyny, poodbnie brac ¶luby- co wy takie "obrzêdy" traktujecie tak powa¿nie?
Zale¿y jakie kto ma podej¶cie, ja mam bardzo powa¿ny stosunek do zarêczyn I zerwanie takowych by³oby dla mnie chyba tak samo "mocne", jak dla niektórych rozwód. Jasne, wystarczy rzuciæ pier¶cionkiem i wyj¶æ, ale jak kto¶ powa¿nie traktuje deklaracje, to ju¿ nie jest takie hop siup.

---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4512197 9]
moi rodzice wziêli ¶lub po roku i s± ju¿ razem ok 25 lat - szczê¶liwi

mnie za to bawi± ludzie, którym siê wydaje, ¿e d³ugi sta¿ zwi±zku daje pewno¶æ, ¿e ma³¿eñstwo siê nie rozleci [/QUOTE]
No i ¶wietnie, ¿e im siê uda³o. Nie musia³o, w moim odczuciu prawdopodobnie byli na takim etapie zwi±zku, gdzie jeszcze bardzo ³atwo jest siê pomyliæ.

Nie, d³ugi sta¿ zwi±zku nie daje takiej pewno¶ci, ale uwa¿am, ¿e znacznie zwiêksza prawdopodobieñstwo. Oczywi¶cie pod warunkiem, ¿e ten zwi±zek jest udany, a nie do dupy.
mary_poppins jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 23:55   #101
chwast
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 367

Ogólnie? Nie.
Dla mnie? Tak.
chwast jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-14, 01:05   #102
Candy_lips
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 016

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Poka¿ wiadomo¶æ
Masz 22 lata a rodzice sa po slubie 23..

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dlatego, ¿e mojej mamie uda³o siê bardzo szybko zaj¶æ w ci±¿e ze mn± po ¶lubie . Jak moi rodzice brali ¶lub, to by³a ju¿ moja siostra- mia³a 5 lat, czyli ok 5 lat starsza ode mnie. Z tym, ¿e to siostra przyrodnia z innego ojca, tak ¿e jak mój tata pozna³ moj± mamê, to mia³a ju¿ dziecko z innym mê¿czyzn±, ale nie wysz³o im ogólnie. A moi rodzice s± dla mnie przyk³adem dobrego ma³¿eñstwa ogólnie. Jak mówiê wziêli ¶lub po roku znajomo¶ci. Oboje mimo m³odego wieku, mama-22 lata, tata 21 lat- jest rok m³odszy od mamy, byli dojrza³ymi lud¼mi. Pewnie ¿ycie ich tego nauczy³o. No, ale wszystko zale¿y od sytuacji, jak mówiê, ja po roku bym siê nie zdecydowa³a na ¶lub, a przynajmniej nie w tym wieku co jestem, czyli 22 lata- owszem, moja mama tyle mia³a jak bra³a ¶lub, ale jednak teraz na ten krok ja jeszcze nie by³abym gotowa, a ona by³a i ok. No ale po rodzicach i nie tylko wiem, ¿e da siê i nie musi siê rozpa¶æ zwi±zek jak jest ¶lub po roku, mo¿e byæ mimo tego bardzo stabilny, zale¿y od pary, ich charakteru, podej¶cia Niezale¿nie od tego po jakim czasie ludzie wezm± ¶lub czy po roku czy po paru latach, to uwa¿am, ¿e najwa¿niejsze, by trafiæ na odpowiedni± osobê. Najlepiej na tak odpowiedni±, ¿e bêdziemy po prostu czuli, ¿e z nikim innym nie bêdzie nam lepiej, a jest to mo¿liwe. Tylko my¶lê, ¿e wielu ludzi wik³a siê w kiepskie zwi±zki i po prostu wtedy tego nie zauwa¿a.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2014-02-14 o 01:12
Candy_lips jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-14, 19:47   #103
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 958

Ja ze swoim T¯ zarêczy³am siê po nieca³ych sze¶ciu miesi±cach znajomo¶ci. Znamy siê "jak ³yse konie" i nie mamy przed sob± ¿adnych tajemnic. Kiedy¶ pomy¶la³abym, ¿e pó³ roku to zdecydowanie zbyt krótki okres czasu, ¿eby podejmowaæ jakie¶ powa¿niejsze decyzje, jednak w praktyce okaza³o siê inaczej. Po prostu wszystko zale¿y od okoliczno¶ci
SorbetMalinowy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-15, 18:38   #104
mamDosc
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 179

Wszystko to kwestia indywidualnego podej¶cia i w³asnych odczuæ. Ja z moim T¿tem jeste¶my razem 9 miesiêcy, mieszkamy ze sob± 6. W lipcu bierzemy ¶lub i wcale nie czujê, ¿e to za szybko.
mamDosc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-02-15 19:38:20

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.