![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać
Cytat:
![]() ![]() No dobra, odjechałam z tematem. Chyba nikt autorce nie odpowie czy ją stać czy nie na dziecko. Ale ja bym się chyba zastanowiła nad jakimś mieszkaniem dla młodych na początek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5117730 0]O, to nie wiedzialam zakonna. To odszczekuje, bedzie i na pyry okraszone sloninka i jajo sadzone
![]() Zarty zartami, ale nie pojmuje jak mozna komus wmawiac, ze mozna cale zycie przezyc za 500zl na glowe. Bez uszczerbku na zdrowiu ja sobie tego nie wyobrazam, predzej czy pozniej wyjda konsekwencje takiej ubogiej diety[/QUOTE] Nie strasz plis, bo są też tu mamy mega niejadków- np. ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5117730 0]
Zarty zartami, ale nie pojmuje jak mozna komus wmawiac, ze mozna cale zycie przezyc za 500zl na glowe. Bez uszczerbku na zdrowiu ja sobie tego nie wyobrazam, predzej czy pozniej wyjda konsekwencje takiej ubogiej diety[/QUOTE] I pomyśleć, że ja się głupia stresuję jak mi dziecko rybę z kanapki zdejmuje i chleb z masłem wcina, aż mu się uszy trzęsą albo kiedy z obiadu wybiera same ziemniaki i gardzi innym warzywem. Wygląda na to, że powinnam mu bez wyrzutów sumienia zafundować taką dietę, bo "da się tak przeżyć" ![]()
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5117730 0]O, to nie wiedzialam zakonna. To odszczekuje, bedzie i na pyry okraszone sloninka i jajo sadzone
![]() Zarty zartami, ale nie pojmuje jak mozna komus wmawiac, ze mozna cale zycie przezyc za 500zl na glowe. Bez uszczerbku na zdrowiu ja sobie tego nie wyobrazam, predzej czy pozniej wyjda konsekwencje takiej ubogiej diety[/QUOTE] Obliczenia te nie uwzględniają, że matce i ojcu też się kiedyś podrą majtki i galoty i trza będzie kupić nowe, prędzej czy później również ktoś się pochoruje. Czasem ludziom też przydają się ręczniki, pościele, ścierki, kosmetyki, środki czystości, buty, dziecko wyrośnie z łóżeczka...
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Vretka, nie narzekaj więcej zostaje dla Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Jest podstawowa roznica, gdy dziecko samo wybiera taki tryb a inna, gdy my jako rodzice je na to skazujemy.
Tez jestem mama mega niejadka (wlasciwie bylam, bo w wieku 7 lat cudownie sie nawrocil) i widze roznice w wygladzie/zachowaniu/chorobach wtedy i teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Nawet jedzą z jednej miski
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Naczelna Nastolatka
|
Nawet moje koty mają osobne miski. Biedne dzieci...
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
No właśnie- a jak dziecko zapragnie zwierzaczka? Ja wtym miesiącu wydałam na zwierzyniec tyle, że jak o tym pomyślę to aż mnie głowa boli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Naczelna Nastolatka
|
Weź nic nie mów nawet o wydatkach na zwierzęta. Jeśli dzieci tyle kosztują, jak zachorują to dobrze, że dzieci nie mam. Naprawdę mnie nie stać.
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moje też mają. Oddzielne miski, oddzielne kule na chrupki, a i tak jedzą razem. Wyjątek: mokrą karmę zjadają ze swoich, a jak jedna skończy, to idzie do miski drugiej ^^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
U mnie jednak zwierzęta w razie chorób są bardziej kosztowne. Za wizytę w przychodni dziecięcej chociaż nie muszę płacić, a tam za samo spojrzenie na futrzaka już 5 dych w plecy!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wyłącznie kp jest przez 6 miesięcy, potem głównie kp, ale dochodzą inne posiłki, od 12 miesiąca dziecko powinno zjadać 5 stałych posiłków, więc ta "oszczędność" jest niedługa. Straszna krótkowzroczność. ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- No i za 2 zł kupię raptem 2 bułki, bo chleb kosztuje od 4,50-6 zł.
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
No ja chleba za 6 zł nie kupuję, nawet w piekarni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja kupuje za dwa złote połówkę dobrego chleba żytniego.
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie czytając wasze wpisy jestem zaskoczona :-( od bardzo dawna czytam to forum, zawsze było dla mnie wsparciem, wskazówką i ogromną pomocą. Nie udzielałam się co prawda na nim ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że do tej pory znalazłam tu odpowiedz na każde swoje pytanie. I teraz czytając wasze szyderstwa jest mi przykro :-( Nie mam ochoty wdawać się w pyskowkę bo nic ciekawego nie wniesie ona w tę "dyskusję" po prostu jestem zaskoczona waszą złośliwością. Argumenty w kwestii wydatków na dzieci rozumiem ale nie rozumiem braku zrozumienia dla innego punktu widzenia :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
U mnie tyle kosztuje dobry razowiec 700 g z dodatkami. Kupuję z reguły ten po 4,50. ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
Ale jakiego innego punktu widzenia, że 1 pokój i 500 zł na jedzenie to godne życie? I że ktoś świadomie powinien wtedy decydować się na dziecko? Bo po co dziecku przedszkole?
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój bochenek chleba kosztuje 4,5 zł. Warzywa - owszem, w sezonie można kupić tanio. Ale całą zimę jemy paprykę, ogórki, kielki - które wcale tanie nie są. Na obiad mielone, z 500g mięsa 10 kotletów? Niesamowite. Ja kupuję 500g mięsa, dodaję cukinię, marchewkę i mam obiad na DWA dni dla mnie i TŻta. A gdzie dziecko? Gdzie warzywa do obiadu? Gdzie w ogóle jakieś drugie śniadanie, owoc, cokolwiek? Okej, można mieć klapki na oczach, żyć byle rpzetrwać, ale serio to takie fajne nie iść z dzieckiem nigdy do ZOO*, czy do kina, nie kupić mu roweru, nie rozwijać jego pasji lub talentu? *byliśmy we Wrocławiu: bilet normalny 30,00zł, ulgowy 20,00. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2015-04-26 o 09:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 1200 zł to płaciłam miesięcznie opiekunce do dziecka (9 zł /h) co stanowiło połowę mojej pensji na część etatu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wczoraj trafiłam gdzieś na info, że alergicy stanowią 50-70% społeczeństwa. Mając alergika trzeba brać pod uwagę około + 200 zł/ miesiąc na kosmetyki (np. sama emulsja do mycia to 100 zł i to w promocji) i leki stałe, w przypadku dodatkowych chorób infekcyjnych to nawet drugie tyle. Nie wspominając o innym jedzeniu. Moje dziecko miało np.uczulenie na marchew, jabłka i gluten przy wprowadzaniu pokarmów (to, co najtańsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przynajmniej koszt utrzymania dorosłego x 1.5 albo i 2x. Cytat:
Chleba akurat jemy dość mało, ale wydatki na owoce (choćby bio z lidla), bezcukrowe soki, możliwie dobrej jakości warzywa i mięso (filet z indyka, chude czerwone mięso, szynka z 2 dodatkami chemicznymi zamiast 10) nabiał (jogurty bio)- to spore kwoty. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-04-26 o 13:43 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I z wami dziewczyny też się zgadzam jeśli chodzi o temat wątku, ale mam wrażenie że merytoryczna dyskusja skończyła się na 2 stronie, a teraz to już tylko szydera leci... nic dziwnego że autorka tu więcej nie napisała, bo by została przez was dosłownie zjedzona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że mocno przesadzasz. ![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie nic
![]() Ale ostatnio trafiłam na mocną dyskusję na temat "jak biedronkowe żarcie jest bezwartościowe i powinnśmy wspierać nas polski przemysł, a nie kupować rzeczy w taniej Biedrze, gdzie jakość jest fuj, be" Też tak myślę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorce poradzono, zreszta uwazam, ze dobrze, ze zapytala, ze ma watpliwosci, ze chce porady. Ale czy dobra rada jest napisanie, ze inni zyja za 500 zl miesiecznie, zyja w nedzy ale zyja, ba, porownanie do czasow komuny, gdzie porownujacej jeszcze nie bylo na swiecie, to mi sie wydaje dopiero nietaktem. A co do pyskowki to gdzie dzie ona jest, jaka pyskowka? Owszem, sa posty w tonie zartobliwym, ale do pyskowek to im daleko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Ale gdzie jest szydera? W tym, że wyliczamy, że 500zł dla 2 dorosłych + dziecka nie ma szans? Że podajemy przykładowe ceny chleba, obiadów, analizujemy podane menu?
No ja bym nie chciała jeść tylko 3 posiłków dziennie, z czego 2 to biały spulchniony chleb z wyrobem szynkopodobnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię, że jest szydera z autorki tylko generalnie z tematu i jak tylko ktoś ma inne zdanie to od razu jest marginalizowany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Jaka "szydera z tematu"
![]() Każdy pisze co sądzi/ jak to u niego wygląda. Naprawdę rodząc pierwsze dziecko nie przypuszcza się, utrzymanie go tyle kosztuje. Nikt mnie nie uprzedził o wydatkach na buty co kwartał ![]() Naprawdę trzeba brać pod uwagę, że utrzymanie dziecka kosztuje więcej niż dorosłego- bo rośnie, rozwija się fizycznie i intelektualnie-potrzebuje więcej produktów (ubrania, zabawki) i zwykle lepszych jakościowo/droższych (żywienie, pielęgnacja). Już teraz dysponując niewielkim budżetem, autorka wątku powinna poważnie przemyśleć dodatkowe wydatki i przede wszystkim- zwiększenie dochodu oraz zmianę mieszkania- może uda się wcześniej to osiągnąć niż za 5 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.