![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
Cytat:
Bez oczekiwania, że on coś da - ale, żeby był gotów dać wszystko. I bez dawania czegokolwiek, bo on tego oczekuje, ale dlatego, że się ma ochotę to wszystko robić/dawać. Love, unicorns... te sprawy. A jak tej ochoty nie ma, a ludzie zaczynają sobie wzajemnie kasę liczyć i oczekiwać wymiany dóbr i usług to znak, że związek już się rypnął (albo jeszcze nie zaistniał). Nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Można dzielić się kosztami nawet równo i przy okazji się kochac i wspierac w trudnych sytuacjach. Ale kiedy zawsze można liczyć tylko na siebie to rozumiem, że związek jest po to, żeby albo zaoszczedzic na płaceniu za seks, albo zaoszczedzic pieniędze który by się wydało na wyjścia w celu poszukania okazji? Bo innej przesłanki do bycia w związku to ja przy takim podejsciu nie widze ![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
BAN stały
|
Dlaczego nie?Aaa, no to się wyjaśniło.Serio nie, bo ja też nie piszę o grypie.
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Wg mnie powinno być procentowo wg zarobków. Niestety nierzadko jest tak, że mężczyźni zarabiają więcej na tym samym stanowisku co kobieta- mam przykład z kilku firm
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Toż to wyrachowanie ![]() Tzn. postawa typu "wszystko nasze" jak najbardziej mi odpowiada. Ale żeby twierdzić, że jak się ktoś skrupulatnie rozlicza, to nie inwestuje w przyszłość i nie będzie miał takich fajnych profitów jak osoby z podejściem "wszystko nasze"... ![]() Cóż za szlachetne motywy. Prawie jak robienie sobie dziecka z nastawieniem, że się w ten sposób na starość zwróci koszt wynajęcia całodobowej pielęgniarki. Mnie to wytłumacz poproszę - jeśli źle zrozumiałam poprzedni post. Cytat:
Jak będziesz liczyć na siebie, to dasz sobie radę ze wszystkim - tylko łatwiej będzie, jeśli partner pomoże. Jak będziesz liczyć na pomoc partnera, to jak wesprze będzie ok - jak nie wesprze, to ciemna d... Jeszcze mi wytłumacz, że to w jakiś sposób bezinteresowny układ jest ![]() Nie widzisz przesłanki do bycia w związku, który nie jest nastawiony na emocjonalne szantażowanie i uzależnianie partnera od siebie, tudzież traktowania go PRZEDE WSZYSTKIM jako dodatkowego źródła kasy i wsparcia (terapeuta też bierze konkretne pieniądze)? Bo bez tego to już tylko seks ludzie mają sobie do zaoferowania? A bycie ze sobą dlatego, że się chce ze sobą być i spędzać czas, kocha, lubi, szanuje, troszczy (ot tak, z naturalnej potrzeby, a nie w ramach gry na emocjonalnej giełdzie), lubi ze sobą rozmawiać i dobrze d*ma, to bajki dla dzieci są? Czy jak? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Przeczysz sama sobie.
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Copyraptor
|
No dobra, macierzyństwo swoją drogą, ale rozważmy taką sytuację.
Związek nieformalny, nie narzeczeństwo/małżeństwo. Wspólne mieszkanie. Brak dzieci, brak planów na dzieci (teraz ani kiedyś). Ona zarabia dobrze, rozwija się, dokształca, pensja rośnie. On - zarabia średnio, bez szaleństw, ale też nie minimalną. Nie ma ambicji na więcej, to co ma mu odpowiada, lubi to, co robi, nie chce nic zmieniać. Więc nie zapowiada się, żeby w przyszłości to się jakoś zmieniło. Po pracy chce odpoczywać i nic więcej nie robić. Ona zarabia 2x tyle co on, plus dorabia wieczorami na dodatkowych zleceniach, chce podnieść swoją - ich - jakość życia (większe, wygodniejsze mieszkanie, oszczędności, lepsze jedzenie, fajniejsze wakacje). Co w takiej opcji? Czy też ona powinna płacić partnerowi za wakacje, fajniejsze ciuchy, drogie jedzenie i dopłacać do większego mieszkania? ![]() Byłam kiedyś w podobnej (nie identycznej) sytuacji i ciekawa jestem, co byście mi doradziły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie bardziej ciekawi co z sytuacją, gdzie ona zarabia dużo, a on jest nauczycielem z pasji. Kocha tę pracę, kocha dzieci, spełnia się, no ale kokosów nie ma i szans na poprawę te nie, bo dokształcanie owszem, ale pensji mu to nie podniesie. I co wtedy? Mają się rozstać bo ona spełnia się w leiej płatnym zawodzie? Czy do końca żyć na innym poziomie?
![]() |
![]() |
#101 | |
.
|
Cytat:
części postów nie przeczytałam dokładnie, ale co do tego "jak żyją single" odpowiedź jest prosta. jeśli masz związek, który myśli o sobie poważnie to kupują razem większe mieszkanie. w takim przypadku singiel wynajmuje pokój albo kupuje coś mniejszego. skoro osoba w związku spłukała się na wkład w mieszkanie/kredyt, a nagle zachoruje to życzę powodzenia przy liczeniu się 50:50. ![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Nie za bardzo rozumiem o czym tak intensywnie dyskutujecie
![]() To nie jest tak, że ja mam postawę roszczeniową wobec mojego faceta i żądam, żeby płacił za wszystko i utrzymywał mnie jak księżniczkę, bo jak nie to foch ![]() ![]() Ktoś poruszył temat chorób, utraty pracy itp. Gdyby coś takiego się stało (nie daj borze zielony) to oczywistym dla mnie jest, że zrobiłabym co w mojej mocy, żeby zapewnić mu komfort, powrót do zdrowia/pomoc w szukaniu pracy, kwestie finansowe nie mają tu żadnego znaczenia, nieważne jak długo by to trwało.
![]() |
#104 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
z tym `brakiem ambicji`, to ja bym się np. w tej kwestii z facetem nie dogadała, jeśli przeszkadzałby mu mój `brak ambicji`, bo swoją pracę uwielbiam i to co robię, to jest właśnie to, co chcę w życiu robić
![]() a że nie zarabiam wielkich pieniędzy, no cóż, jestem szczęśliwa, a to dla mnie ważniejsze niż największe pieniądze ![]() jakby facet uważał inaczej, to bym się postukała w głowę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
Jak ? Normalnie.
Wynajmują/kupują sobie takie mieszkanie, jak chcą, w lokalizacji, która ich interesuje i im odpowiada, nikomu innemu nie musi. Urządzają je sobie, jak uważają. Nie konsultują z nikim posiadania psa czy chomika. Liczą tylko na siebie, ale też nie biorą nikogo pod uwagę w swoich decyzjach. Co do tematu - myślę, że podział 50/50 albo procentowy, ma sens w 2 przypadkach. 1. jedna lub obie strony nie są pewne, czy to jest to i ludzie chcą sobie oszczędzić problemów w razie rozstania. 2. dla obu stron jest to kwestia światopoglądowa, coś jak czekanie do ślubu dla pary katolików. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To także zależy od sytuacji, czy facet może się rozwijać, ale nie chce i mu to wisi, bo tak wygodnie, czy on lubi swoją pracę, czuje się spełniony zarabiając tyle ile zarabia, wystarcza mu taki komfort życia i nie wymaga więcej. Czy to od razu jest brak ambicji? Można być spełnionym nie zarabiając kokosów, bo można lubić to, co się robi i chcieć żyć, a nie czekać aż nadejdzie życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiec pewnie ciagle bym dazyla do tego by zarabiac tyle co partner, zeby czuc ze wklad jest sprawiedliwy, bo tak bym nie miala takich odczuć. Analogicznie jakbym wiecej zarabiala na pewno bym finansowala wiecej,zeby partner nie czul sie zle , zyjac na moim poziomie . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Chętnie korzysta z wyższego standardu życia zapewnianego przez partnerkę, uważa, że ona powinna procentowo płacić więcej za wszystko, bo zarabia. Jednocześnie obowiązkami domowymi i tak dalej chce się dzielić po połowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN stały
|
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie małżeństwa dzielacego wydatki w jakikolwiek sposób: 50:50, procentowo itp... Jeżeli zwiazek jest partnerski i oparty na trwalych podstawach i do tego dochodzą dzieci to na prawdę nie wyobrazam sobie takiego wyliczania :-/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2015-10-27 o 10:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
My na samym początku 50:50 jeśli chodzi o wynajem mieszkania i rachunki. Jedzenie kupowaliśmy różnie, na zasadzie "komu po drodze", za wyjścia płacił raczej tż. Terazza wszystko płaci tż, bo ja rozkręcam firmę. Generalnie płaci ten, kto akurat ma, kto akurat sięgnie do portfela. Szczerze mówiąc nigdy nie rozmawialiśmy o podziale kosztów, wszystko wyszło spontanicznie. Nie wyliczamy sobie kasy, nie dzielimy się co do grosza, bo na dłuższą metę jest to uciążliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Copyraptor
|
Ona wraca po pracy i siada do zleceń.
On wraca po pracy i siada do gier komputerowych. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Copyraptor
|
Jeżeli mówimy o sytuacji abstrakcyjnej, to cóż, jest abstrakcyjna
![]() Jeżeli mówimy o mnie, to nie uważam się za patologiczną pracoholiczkę, ale często biorę na siebie więcej, niż powinnam. Co wynika głównie z tego, że uparcie dążę do swoich celów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zarabiałam minimalną, facet naście minimalnych. Nie wiem ile dokładnie, bo przez 2 lata związku nie poczuliśmy potrzeby wymiany wyciągami z konta. Były jednorożce, bo chciał płacić za wszystko, obopólne, bo ja nie chciałam, żeby płacił. On sobie żył za swoje, ja pasożytowałam siedząc u niego 6 razy w tygodniu przez pół dnia. Kwestii jedzenia nie było, bo on jadał zupełnie inne rzeczy niż ja. No, wykosztowywał się niezmiernie, bo zaczął kupować sok pomidorowy, żebym nie targała swojego w torebce. Z wyjazdami i ciuchami wychodziłam z obrzydliwego, roszczeniowego i księżniczki godnego założenia, że to nie jest mój problem, że on ma potrzebę pojechania gdzieś ze mną, albo zawleczenia mnie na jakąś imprezę firmową w charakterze d*py ozdobnej. Ani jedno ani drugie mi do szczęścia potrzebne nie było, a wydanie całej pensji na jeden weekend albo pół kiecki nie mieściło mi się w głowie, więc wtedy za takie fanaberie z moim udziałem płacił on. Żeby mnie gnał do roboty po godzinach celem przyspieszenia podwyżki i przejścia do lepszej pracy sobie nie wyobrażam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Ale my tu mówimy o dwukrotności niskich zarobków, czyli, przykładowo, 1500 on i 3000 ona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja bym się nie czuła komfortowo garnąc się do części zarobków partnera, podobnie jak gdyby on mi się do nich garnął. Z zarabiającym znacznie mniej facetem nigdy nie byłam, ale przyjaciołom zdarzało mi się np. fundować wyjazd, kiedy miałam ochotę pojechać z nimi i wiedziałam, że ich nie stać (+ opcjonalnie kłamstwo, że to wszystko w ekstremalnej promocji), albo czuć się ok z tym, że któryś dzień z rzędu jedzą u mnie. Ale jakby mi się ktoś zaczął domagać postawienia byle piwa dlatego, że mnie stać, a jego niespecjalnie to bym za jasny szlag nie kupiła. Póki to wynika jakoś naturalnie, względnie jest efektem wcześniejszych ustaleń to ok., ale żądanie, że skoro on ma, to ma mi dać jednak nie. Przynajmniej do momentu wejścia w poważną fazę związku, ślub czy rozmnożenie. Chociaż ja mimo wszystko jednak raczej z tych, którzy preferowaliby namiot obok *****-gwiazdkowego hotelu. Właściwie to chętnie bym się wybrała, mogłoby być ekscytująco (ale nie wyobrażam sobie, żeby ktoś siłą zmuszony do takiego rozwiązania mógłby się nie czuć źle/skrzywdzony/zdeprymowany). Nie każdy ma za cel permanentny rozwój i pięcie się w górę. Albo się taki stan rzeczy akceptuje, albo prędzej czy później dojdzie do rozstania - im później tym boleśniej mam wrażenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.