![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy tutaj możliwy jest kompromis?
Słowo-klucz. Zastanawiam się, czy serio serio w każdej jednej dziedzinie jest świetnie lub co najmniej dobrze, czy to typowy wątek pt. w szafie jest więcej trupów, a skupiłam się na jednym problemie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja i wiele innych par, które przed ślubem były świadome niezgodności, ale uważały, że jakoś im się ułoży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardziej mam na myśli żeby Autorka w końcu otworzyła buzie skoro dostrzega że ich wcześniejsza ustalenia nie są przestrzegane -a ona siedzi cicho i czeka aż problem sam się rozwiąże ,w takim sposób nic nie zdziała a tylko sprawi że mąż będzie sobie na coraz więcej pozwalał ,więc zanim zdecyduje co dalej powinna z nim porozmawiać. A co szantażu -Autorka napisała ; Powiedzieć słuchaj, umawialiśmy się tak i tak, ale najwyraźniej to nie działa, więc albo rezygnujesz całkowicie albo koniec z nami? Nie powinien się czuć oszukany? Mąż umówił się na pewne ustępstwa w swojej pasji a nie jego całkowitą rezygnacje to raz ,dwa słowo kluczowe abo robisz to albo tamto-to nie jest żadna ludzka dyskusja o jej uczuciach i tym że sobie nie z działalnością męża a zwykłe stawianie warunków wobec niego. Ja coś takiego zdecydowanie odebrałabym jako zwykły szantaż . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63595456]Bardziej mam na myśli żeby Autorka w końcu otworzyła buzie skoro dostrzega że ich wcześniejsza ustalenia nie są przestrzegane -a ona siedzi cicho i czeka aż problem sam się rozwiąże ,w takim sposób nic nie zdziała a tylko sprawi że mąż będzie sobie na coraz więcej pozwalał ,więc zanim zdecyduje co dalej powinna z nim porozmawiać. [/quote] No to jak ma to zrobić, żeby nie użyć słowa "rozstanie" w momencie, kiedy już doszło do tego, że brzydzi się tego człowieka. A doszło, bo bardzo się starała przestrzegać swojej części "kompromisu". On ze swojej strony raczej nie zrobi nic więcej, no chyba, że całkiem zrezygnuje z polowań, bo nie ma siły żeby obracając się w towarzystwie myśliwych odgrodzić ją zupełnie od tematu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63596166]Ja to wszystko rozumiem naprawdę-ale nawet jeśli (jakimś cudem) maż zrezygnuje z tej pasji to i tak weszła do kręgów rodzimych i otoczenia który się lubuje w myślistwie i traktują to jak tradycje -Autorka będzie słyszała o tym notorycznie . Chyba że odetnie się od wszystkie ,marnie to widzę.[/QUOTE]
Ona nie ma problemu z tym, że to się dzieje, ale z tym, że jej mąż się tym zajmuje. Inna sprawa, że nie każdemu będzie po drodze z człowiekiem tak zaangażowanym w tradycje rodzinne, życie z teściami itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63596166]Ja to wszystko rozumiem naprawdę-ale nawet jeśli (jakimś cudem) maż zrezygnuje z tej pasji to i tak weszła do kręgów rodzimych i otoczenia który się lubuje w myślistwie i traktują to jak tradycje -Autorka będzie słyszała o tym notorycznie . Chyba że odetnie się od wszystkie ,marnie to widzę.[/QUOTE]
O to to. Ja myślę, że jednak wszystko, co łączy się z mieszkaniem na takiej głębokiej prowincji, w obcym otoczeniu (podwójnie obcym - inny kraj) Autorkę mogło przerosnąć. A wszystkie problemy zaczęła widzieć tylko w tej jednej kwestii. Przecież to jest ogromna zmiana w życiu, a nie spacer do parku. I może sprawy, nad którymi mogłaby jednak się spokojnie zastanowić, jakoś to obgadać na spokojnie z mężem, sprawiają że wręcz dostaje rozstroju nerwowego, nie potrafi sobie poradzić z tymi silnymi emocjami. ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- I mnie się coś wydaje, że Autorce wcale nie jest. Chociaż może sama sobie do końca tego nie uświadamia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63595456]mąż będzie sobie na coraz więcej pozwalał[/QUOTE]
ależ mąż już sobie na coraz więcej pozwala - bo jak się raz ustąpi i "pójdzie na kompromis", to nie ma przebacz, trzeba będzie ustępować dalej, bo przecież inaczej w internetach napiszą, że to "niby" miłość. Jakby to była "naprawdę" miłość, to by ustąpiła i po problemie, w końcu jej potrzeby / przekonania / warunki umowy się nie liczą, ważne są tylko pomysły misiaczka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Hobby mojego męża nie pasowało mi od początku, nie chcę sobie wizualizować co robi, czy trafia za pierwszym strzałem czy za piątym, czy dobija. Nie chcę też rozkminiać czy ta plama na podłodze to od wina czy od krwi. Nie chcę tego w ogóle mieć w swoim otoczeniu i mu o tym powiedziałam. Oczywiście z jego strony padły komentarze podobne do tych tutaj - o mojej hipokryzji, o tym że te nowoczesne bronie są o wiele bardziej skuteczne niż sobie wyobrażam, że to są takie ich tradycje, które i tak kultywują o wiele mniej niż dawniej. Stanęło na tym, że on miał to ograniczyć i całkowicie usunąć z mojego widoku wszelkie przygotowania, sprzęty i rezultaty. To jest bajka, bo nie da się przeprowadzić akcji, w którą zaangażowane jest kilka osób tak, żebym nic nie wiedziała. Myślałam, że będę w stanie utrzymać ten kompromis, na takiej samej zasadzie jak nie wgłębiam się i nie zastanawiam co dzieje się w rzeźniach. Tylko zamiast się na ten temat uodparniać czuję, że jest coraz gorzej. Próbowałam, ale niestety mam taką wrażliwość, że nie daje rady. Zresztą dajmy na to będziemy mieć kiedyś dzieci i on będzie z nimi "trenował" zabijanie? Ciężko mi to sobie wyobrazić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc, nie do końca do mnie dociera, jak można być mega wrogiem polowania, aż takim że po nocach się nie śpi i z mężem nie chce sypiać, a zarazem tak perfekcyjnie olewać kwestię przemysłu mięsnego na szeroką skalę.
Na pewno nie ma tutaj jakiegoś innego problemu niż to nieszczęsne polowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy starasz się na bieżąco, tak do bólu szczerze z nim o tym rozmawiać? Ale serio serio wprost, bez lukrowania tego, bez ukrywania uczuć? Czy jest szansa (jak nie zapytasz, to nie dowiesz się), że mąż spotkałby się z jakimś były myśliwym, który przeszedł na "jasną stronę mocy"? Pogadać, wymienić opinie. Twoje słowa, jako osoby super na nie, mogą na nim nie robić aż takiego wrażenia, nawet jeżeli bardzo Cię kocha. Ale słowa kogoś, kto w tym siedział, a potem zmienił zdanie? Przynajmniej musiałby to przemyśleć. ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie rozumiem autorki. W związku się czuje źle, coraz gorzej, obsesyjnie myśli o tym czy przypadkiem krów w domu nie zobaczy i mimo wszystko upiera się aby to kontynuować?
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Aha, czyli niby był kompromis, ale z podtekstem "on się dla mnie zmieni?" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To paradoksalnie, może powinna poczytać, o tym, co się dzieje w rzeźniach? Wtedy, dojdzie do wniosku, że polowanie na sarny jest bardziej humanitarne niż jedzenie kurczaka. Żeby nie było, jestem wrogiem i jednego i drugiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Naczelna Nastolatka
|
Już przestań z tym zbawieniem świata. Autorka nie prosi o umoralnianie w kwestii mięsa tylko ma inny problem.
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie umoralniam, niech autorka je, co chce. Po prostu może warto uświadomić sobie, że z punktu widzenia mięsożercy nie ma różnicy między mięsem zasztrzelonej sarny, a kurczaka z marketu. Swoją drogą, jak na prozwierzęcą osobę w innych wątkach, w tym jesteś mocno czepliwa wobec osób o bardziej wegańskich poglądach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Naczelna Nastolatka
|
Jestem prozwierzecym miesozerca, to primo.
A secundo, nie widzę związku pomiędzy problemem autorki a ciągłym przypominaniem jej skąd się bierze kurczak na jej talerzu.
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny - Zakonna i CzerwonaArcyksiezniczka - każda z Was ma dużo / trochę racji plus swoje racje. Ale jak zauważyła Zakonna, problem Autorki jest skupiony jednak na polowaniach. Oraz mam nadzieję, że sobie przemyśli, czy ten punkt ciężkości rzeczywiście powinien się tam znajdować, czy to nie efekt jakichś innych obaw.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Niech zgadnę - Norwegia?
No cóż, to jeden z nielicznych krajów w Europie, o którym mogę pomyśleć, w którym polowanie faktycznie jest tak silną częścią kultury i tradycji i gdzie naprawdę bardzo wiele osób poluje, także rodzinnie, przy jednocześnie silnych regulacjach ministerstwa środowiska i generalnie dbaniu o bioróżnorodność. Autorko, czego Ty właściwie byś chciała? Jakie są Twoje oczekiwania? Jaki rodzaj rozwiązania by zaspokoił Twoje potrzeby?
![]() |
#111 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Niestety w takiej sytuacji widzę tylko opcję: powiedzieć mężowi, że starałaś się, ale nie dajesz rady, więc trzeba coś zmienić. Albo w kwestii polowań, albo w kwestii istnienia tego związku w ogóle.
Trochę nie ogarniam jak można wyjść za mąż za kogoś, kto robi rzecz absolutnie sprzeczną z naszym światopoglądem. Musiałaś chyba być bardzo zakochana, skoro wtedy pomyślałaś, ze jakoś to stłumisz, wyprzesz i "jakoś to będzie". Podejrzewam, że teraz to zaślepiające zakochanie nieco już zelżało i przestało pomagać w wypieraniu rzeczywistości. Jak chcesz, to możesz nawet iść na tę terapię i porozmawiać o tym, co czujesz - może Ci takie rozmowy coś uświadomią, a decyzja jest Twoja. Ale moim zdaniem popełniłaś błąd już dużo wcześniej, chcąc się "poświęcić" dla związku i da faceta, a teraz się to mści na Tobie. Ogólnie ja autorkę rozumiem w tym względzie, że je mięso, ale polowań męża nie może przełknąć. Czym innym jest kupić mięso z ubojni (bo owszem, ktoś tego kurczaka zabił, ale raz, że to anonimowy ktoś, a dwa, że robi to dla kasy raczej, niż z pasji), a czym innym widzieć, że osobisty mąż lubi sobie pozabijać zwierzęta i mu to sprawia radość. Ciężar emocjonalny tych dwóch rzeczy jest dość różny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chociaż sądząc po tym uśmieszku to raczej spodziewam się przyspieszenia decyzji o rozstaniu, niż akceptacji. Trochę się zgadzam z Doris, że to może być (wcale się nie zgadzam, że "babskie") przekonanie, że gdyby mu zależało, to by zrezygnował, szczególnie, jeśli motywacją jest tradycja rodzinna, a nie wielka łowiecka pasja. Ja również fatalnie bym się czuła gdyby mój facet cenił rodzinną tradycję, której nie akceptuję, tak wysoko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
嫉妬の魔女
|
Kompromis jest niemożliwy. Nie widzę innego rozwiązania niż ustępstwo z Twojej lub jego strony albo rozstanie się. Wygląda na to, że Ty nie jesteś w stanie zignorować swoich przekonań. Tylko czy naprawdę poczujesz się lepiej, kiedy Twój mąż zrezygnuje z polowań ze względu na Twoje poglądy? Aktywny czy nie, to wciąż człowiek, który nie ma nic przeciwko takiemu zajęciu i nie widzi oporów przed pozowaniem do zdjęcia z upolowanym zwierzęciem. Tak został wychowany i tego już nic nie zmieni, nawet jeśli przestanie się angażować.
"Don't cast your gaze down. When your eyes are clouded, your soul darkens. That means your future is closed to you and you lose sight of your reasons to life. When you do what you know to be right, what can you do by looking downward? Lift your head, face forward and reach out your hands."
Edytowane przez Hakuno Czas edycji: 2016-07-29 o 23:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie robiła z myśliwych już psychopatów. Norwegia nie ma większej ilości psychopatów, oprawców dzieci czy kobiet tylko dlatego, że całkiem spora część społeczeństwa poluje. Dla autorki polowanie jest nie do zaakceptowania. Ale dla większości ludzi polowania mają inny wymiar niż po prostu "radość z zabijania" czy "nie znoszę tego, ale jak trzeba, to zabiję dla mięsa". Polowania, zwłaszcza w krajach, gdzie są tak silnym elementem jak np. Norwegia (to wiele by tłumaczyło, gdyby autorka mieszkała właśnie w Norwegii), są też elementem kontaktu z naturą i spełniają wiele innych zadań kulturowo.
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
O polowaniach słyszymy mniej, jeśli już, to w negatywnym kontekście. Cytat:
I nie jako obojętna tradycja, bo temat został podniesiony i wyraźnie jej powiedział, że prosi, żeby to uszanowała, czyli zaznaczył, że rzecz nie podlega większym negocjacjom. Cytat:
Osobiście też bym wolała myśliwego z pasji, niż kogoś, kto nie ma jaj odmówić udziału w rodzinnej tradycji, albo chce się po prostu popisać przez wujkiem i kolegami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ona mu nic o tym podobno nie mówi, chociaż to też niewiele lepiej o ich związku świadczy. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, wielością zadań kulturowych można tłumaczyć wiele obmierzłych tradycji. Przełóż sobie to, co napisałaś, na jakiś szczególnie spektakularny, nienawistny wobec kobiet obyczaj i rozważ, czy na pewno kontakt z naturą i wielość zadań kulturowych go usprawiedliwia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wierzę, że wraz z postępem cywilizacji nauczymy się obchodzić bez tego, jak i bez przemysłowego chowu i ubóju, chociaż może to naiwne marzenia. Akurat trzymałabym się z dala od myśliwych-tradycjonalistów, którzy nie do końca łapią etos i w zasadzie zadają szybką śmierć, o ile dobrze wycelują i parają się łowiectwem tylko dlatego, że w rodzinie taka tradycja, że każdy, kto nosi portki, musi od czasu do czasu coś ustrzelić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona prosiła go, by uszanował jej poglądy. ale po takim mniej więcej przedstawieniu sprawy została przekonana do podjęcia próby. Cytat:
Cytat:
A bać się można różnych ludzi. Jakby ktoś się uśmiechał do mnie, mówiąc, że nie zawsze zabija od ręki, i trzymał w telefonie pozowane zdjęcie martwej sarny, nie jestem przekonana, że nie pobudziłby mojej wyobraźni. Cytat:
---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Cytat:
Ja generalnie po prostu trzymałabym się z dala od myśliwych w ogóle. Ta linia jest zasadniczo zbieżna z poglądami Autorki, ino jej się zbłądziło, bo "poszła na kompromis" z upodobaniami pana męża. I nie wie, co zrobić. Jak dla mnie, nie ma co rozważać doniosłych funkcji kulturotwórczych polowań (oraz rzeźni i chowu przemysłowego), ale wskazać jakieś rozwiązanie tego fakapu. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.