![]() |
#1201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
czesc
![]() Troche mi sie dostalo od rodzicow.. ![]() Z chrzcinami nie wiem co robic. Chcialabym w Polsce, a tam jedziemy dopiero w maju - to chyba nie jest problem. Z chrzastna nie bede miala problemu - moja siostra lub jej corka, ale nie wiem kto chrzestnym.. Zwlaszcza, ze TZ ma bardzo jasne podjescie do tej funkcji. Dla niego kwestie religijne sie nie licza, ale chrzestny w razie czego ma przejac opieke nad dzieckiem, wiec musi to byc osoba, ktorej sie ufa. Moich kuzynow prawie nie znam, a koledzy albo maja takie funkcje gdzies.. albo sa niewierzacy, albo buddysci..
#1202 |
Zakorzenienie
|
U nas wiadomo, że chrzestną będzie moja siostra cioteczna a chrzestnym brat męża natomiast nie wiemy dokładnie kiedy chrzciny chcemy albo wielkanoc albo któraś niedziela w kwietniu.
niedługo jedziemy z Matim do ortopedy na kontrolę bioderek i naszego nieszczęsnego obojczyka, troszkę martwię się tym co lekarz powie bo Mati ewidentnie inaczej rusza tą rączką i zauważyła to pediatra i pielęgniarka. Ewcia ja stosuję tabletki te na c (nie mam obok opakowania a nazwy nie pamiętam)
#1203 |
Rozeznanie
|
Misia nic nie bój tej kontroli... nawet jeśli coś jest nie tak to w tym wieku ewentualna rehabilitacja przynosi szybkie i dobre efekty. Pitu ma kręcz szyji i wogóle lekką asymetrię buzi. Po 2 tyg masowania szyjki i karku kręcz prawie znikł i mały coraz swobodniej obraca łepetynką w obie strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, chcialam sie upewnic:
Jesli wyjme z zamrazarki torebke mleka to mam ja zostawic w lodowce do calkowitego rozmrozenia, po odgrzaniu od razu podac dziecku, tak? A jesli rozmroze ale nie podgrzeje, to ile czasu moze w tej lodowce byc max.? Sprawdzalyscie juz moze ile czasu to trwa (w przypadku powiedzmy 100ml torebki)? Zakladam, ze podobna predkosc topnienia jak wody?
#1205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Zakorzenienie
|
Celka, no wlasnie nie jestem pewna tej cieplej wody.. niektorych rzeczy nie wolno tak rozmrazac, tylko nie wiem czemu
![]() Misiu, zgadzdam sie z Ewcia, u takich maluszkow wszystko da sie jeszcze skorygowac ![]() Moj glodomorek dzis caly czas je.. ![]()
#1207 |
Zadomowienie
|
ewcia123 ja właśnie zauważyłam, że Jaś cały czas patrzy tylko w prawą stronę. Gdy śpi, również ma skierowaną buźkę w tę stronę. Próbowałam ostatnio delikatnie obrócić mu główkę ale skończyło się płaczem. Czy to może być kręcz szyji?? Jak wygląda takie masowanie?
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Według wiadomości, które znalazłam (wiadomo, że różnie czasami piszą) jeżeli rozmrażasz szperrr w lodówce, to potem może tak sobie stać (od momentu rozmrożenia) przez 3 godziny i w ciagu tych 3 godzin trzeba je zużyć. Jeżeli tak jak Celka w ciepłej (nie gorącej wodzie!!!), to w ciągu pół godziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Rozeznanie
|
Kuseczko jeśli skończyło się aż płaczem to myślę, że trzeba to sprawdzić. Każdy pediatra może to sprawdzić, albo rehabilitant. Byłam u rehabilitantki, niekoniecznie ze specjalizacją do dzieci. Byliśmy 20 min, zapłacilam 20 zeta. Kręcz szyji oznacza przykurcz mięśnia, lekko uciskając sprawdź ścięgno które biegnie zza ucha do obojczyka, jeśli wyczujesz zgrubienie w którymś miejscu to to jest ten kręcz. Masaż kręcza to najzwyklejsze rozmasowywanie całego ścięgna i karku. Trzeba układac dziecko do snu raz na jednej raz na drugiej stronie, korygować w czasie snu główkę i podkładać coś pod policzek żeby dziecko nie układało główki cały czas na jednej stronie.
Radzilabym konsulatcję u lekarza, gdyż taki kręcz może powodować zmiany w kręgosłupie, a im szybciej zaczniecie rehabilitację tym ona krócej będzie trwała. |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
Policja chyba nie poda ci namiarów... mój brat miał kiedyś taką sytuację, ż ena drodze zaczął im jakiś samochód zajeżdżać drogę - że prawie wpadli do rowu. Jacyś gówniarze się bawili
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Chcialam być w nocy przebiegła i podałam młodemu butelkę z mlekiem NAN. Liczyłam, że się dzięk temu prześpię trochę. Oskar najpierw nie chciał zassać (nie dziwie sie, jakieś gorzkie to mleko w smaku na pierwszy łyk..nie takie smaczne ja moje ![]() ![]() A co so naciągania siusiaka - mój brat w wieku 4 mies trafił do szpitala z zapaleniem prącia. Wtedy powiedzieli, że to dlatego, że mama nie naciągała i wdalo się zakażenie z brudu. Brat miał gorączkę i ogólnie ciężko z nim było. Ale ja naczytałam się o tym, że nie wolno naciągac i nie naciągam. I tak porozmawialiśmy z rodzicami i wyszło, że oni bratu naciagali, ale podobno niedostatecznie. A ja myślę, że mu naciągali i uszkodzili coś i to od tego pojawiła sie ropa i zakażenie. Probowali Oskarowi naciągac ale nie pozwalam. Boję się, bo jeśli skórka jest przyrośnieta do prącia to delikatne naciaganie to nic innego jak powolne systematyczne odrywanie skorki. Tak myslę. A z chrzcinami sie nie spieszymy. Może zrobimy za rok? A może we wrześniu jak bedziemy urządzać nasze wesele w Polsce? Oboje nie jesteśmy religijni i to raczej ceremonia dla rodziców. Nie mamy pomysłu na matke chrzestną. Nie mamy NIKOGO. No chyba że jakąś moją koleżankę, ale wtedy to będzie chrzestna własnie taka komunijno-ślubna, tak jak ja mam. Nie widziałam kobiety od komunii i na ulicy bym jej nie poznała. Rozpisałam się szalenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Rozeznanie
|
To znowu ja
![]() Pytalaś annLee o łatwy plan. Z tego co zrozumiałam z ksiązki to chodzi o to, żeby maluch miał regularne pory jedzenia, zabawy i spania, czyli ogólnie rutynę??? Czy ja dobrze myslę? Bo nie doczytałam do końca. Starałam się go wprowadzic i chyba costam działa. Oskar je o regularnych porach, chyba że tak jak teraz miałam problemy z laktacją. Po jedzeniu jest aktywny jakis czas. Potem spi, albo omija drzemkę, je i znów się bawi. Niestety jesli ziewa to rzadko kiedy udaje mi sie go położyc do łóżeczka i uspić. Jak juz to chce zasypiać na mojej klatce piersiowej i spi 20min. Na spacer staram się wychodzic o tych samych porach. Kąpiemy go zawsze o tej samej porze i idzie spac też o tej samej porze. bardzo pomogla mi ta tabelka opisująca jakie ruchy dziecko wykonuje jak chce nam coś powiedzieć. dzieki temu szybko zorientowalam się, kiedy go boli brzuch a kiedy mu sie nudzi. No i smoka używam tak jak każe Tracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Zakorzenienie
|
kuseczka - a czy przypadkiem nie masz tak lozeczka ustawionego ze jak patrzy w prawa strone to wszytsko widzi a w lewa ma tylko sciane?
![]() Ja wlasnie po 2 miesiacach zmienilam uklad. I maly juz nie patrzy ciagle w lewa strone tylko prawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny pytanie mam... kupilismy z mezem do przewozenia Łucji fotelik samochodowy dla najmlodszych jak to pisali na allegro... od 0 do 13kg... i dzisiaj był jej pierwszy raz w nim, ale mam wrazenie,ze powinien on byc bardziej plaski, ze dziecko za bardzo sie zapada, ze jest pogięte i wogole... kurde jak to bylo u was? w czym wozilyscie dzieci?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1216 |
Joanna Małgorzata
|
bassienkaw ja mam podobny i wydaje mi że jest ok Mikołaj w nim nie narzeka ale niestety muszę mu zdjąć kombinezon więc wsiadamy do auta jak musimy i nie jeździmy z nim po mieście zakupy robimy spacerując a nie autem ale u mnie w Kołobrzegu jest to możliwe Dzięki Bogu nie mieszkam w dużym mieście. Jak jedziemy do moich rodziców to miki jedzie w takim wełnianym kombinezonku i przykryty kocykiem
Kuseczko z tym co pisze Celka to jest racja Zalecana jest zmiana ustawienia łóżeczka lub chociaż przełóż poduszkę w drugą strone tak jak ma teraz nogi W tedy sprawdzisz jak to z jego główką jest A CO DO NACIąGANIA NAPLETKA Z TWIERDZIłAM ZE NIE BęDę NACIąGAć wczoraj moj żółwik był tylko na cycu nie dałam mu butli i się najadł to chyba to moje mleko się naprawia ![]() ![]() ![]() ![]()
#1217 |
Zakorzenienie
|
hmmm kurcze no Łucja też nie narzeka, spi sobie ladnie w tym foteliku,ale mi sie wydaje,ze za bardzo jest pokrzywiona... nie wiem czy nie lepiej bedzie ją wozik w tym nosidelku z wozka... cholerka sama nie wiem. twoj Mikołajek jest tylko 12 dni starszy od Łucji (swoja droga ja jestem urodzona w Mikołaja)... a jak spacerujecie z małym to na rękach go trzymacie czy jak? bo nie zrozumiałam?
a może inne dziewczyny też się wypoweidzą |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
byliśmy wczoraj u tego ortopedy z bioderkami wszystko ok, następna kontrola w 4 m-cu życia, co do obojczyka to wg niego też wszystko w porządku ale powiedział, żeby to jeszcze obejrzał neurolog i do neurologa idziemy dziś. Dziewczyny co z naszą listą???? jak z tymi imieninami, będziemy je dopisywać?
![]() |
#1219 |
Joanna Małgorzata
|
Basieńko nie nie rękach tylko w wózku
![]() Misiu masz rację że w kombinezonie to masakra w tym foteliku ale bez jest ok Widzicie jeżeli takie foteliki robią i to nie jedna firma tzn że są dobre one przecież przechodzą testy więc wydaje mi się ze można im ufać. My do ortopedy za tydzień w czwartek i tego samego dnia Miki ma szczepienie. Ja od jutra zaczynam maraton szkolno-egzaminacyjny i tak dwa tygodnie tylko niedziele wolne ![]()
#1220 |
Zakorzenienie
|
Ja to jestem zszokowana co tu piszecie.
Dziecka nie wolno przewozić w nosidle no chyba, że ma specjalne mocowania do pasów bezpieczeństwa. Każdy liczy na łut szczęścia, ale kiedy zdarzy się wypadek (czego oczywiście nikomu nie życzę), to kręgosłup dziecka jest nieochroniony. Tylko fotelik daje gwarancję bezpieczeństwa, że nic złego się nie zdarzy podczas kraksy. Faktem jest, że dziecko jest zwinięte w kłębek, że nie jest mu za wygodnie (a komu jest wygodnie w pasach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie, mnie tez tak jak Ivy zaskoczylo to, ze chcecie wozic dzieciaczki bez fotelika
![]() Ten ksztalt fotelika faktycznie nie jest idealny, dlatego wszyscy zaznaczaja, ze fotelik jest tylko do przewozenia, max. 2 godziny, bo niektore mamy uzywaja ich jako przenosnego miejsca do spania - do spania jest lozeczko, do spacerow wozek. A w foteliku wiele mozna skorygowac odpowiednio ustawiajac pasy ![]() Koletynko, tez mialam zamiar wprowadzic latwy plan.. i jakos nie wyszlo. Prawdopodobnie wynika to z tego, ze jestem typowym nr 1 w jej kategoriach :p Ale po tym, jak przeczytalam Twoj post wczoraj, wrocilam do ksiazki.. i juz od wczorajszej kapieli staram sie trzymac pewnego schematu.. zobacze jak Hania zareaguje. Na pewno zauwazylam juz jeden wielki plus - mala poszla wczoraj spac duzo wczesniej ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez szperrr Czas edycji: 2008-01-10 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry mamusie
![]() bassienkaw zgadzam sie z Tobą co do wrażeń w wożeniu w foteliku ![]() ![]() Dziewczyny mam takie pytanie czy już ktoś jest w posiadaniu becikowego?... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze mam drugie pytanie czy dajecie dzieciom witaminę K?... Bo ja dostałam polecenie ze szpitala żeby dawać od drugiego tygodnia czyli od wczoraj no ale mam problem bo ja karmie piersią pokarmu nie ociągam - no może czasem jak mi sie leje za bardzo ![]() ![]() Miłego dzionka wszystkim ![]()
#1223 |
Joanna Małgorzata
|
ale kicha narobilam sie z nasza lista a tu ramki nie wchodza
#1224 |
Zakorzenienie
|
Ja dolaczam do tych co narzekaja na fotelik. Dziecko jest pokrzywione, wpada mu tylek w fotelik i pewnie kregoslup tez nie ma sie dobrze w takich warunkach. Ale podobnie jak poissonivy - uwazam ze KONIECZNE jest bezpieczne porzewozenie dziecka! Bezpieczenstwo na pierwszym miejscu!
Ja mam inne wyjscie ktore stosujemy na dluzsza jazde do lekarzy (bo na krotkie do przychodni to fotelik)- GONDOLA specjalnie przeznaczona do przewozenia w aucie ![]() ![]() ![]() ![]() Dzis bylam u pediatry - tak kontrolnie. Mowie ze maly ma problemy z kupa (ze ciezko mu ja wydusic z siebie). Wiecie co doradzila (poza dicoflorem ktory juz bralismy miesiac) - podawanie JABLUSZKA GERBERA!! ![]() Slawka - ja ta witamine K wlasnie podaje ta szklana zalaczona pipetka. Ciach do buzi i od razu wszytsko wlewam. Jak byl mniejszy - to wlewalam pol, czekalam jak polknie i potem znowu pol dawki. Teraz od razu cale 0,5 ml. |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zakorzenienie
|
celka a u nas jabłko wcale nie rozrzedza kupki
![]() ![]() ale oczywiscie to tylko moje zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedno, pamiętajcie, że kręgosłup dziecka jest bardzo elastyczny (dowód-niech któraś spróbuje włożyć sobie palca u nogi do ust... dziecko robi to bez problemu
![]() Już ktoś mądrzejszy od nas te foteliki wymyślił i testował, a na pewno każdy jeden jest projektowany pod czujnym okiem pediatrów i ortopedów, bo inaczej nie dostałby taki fotelik atestu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 | |
Zakorzenienie
|
oo.. to brzmi jak bajerancka lista !!
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1228 |
Konto usunięte
|
szperrr; niewiem czy sprawdzalas juz jakie jedzenie jest dostepne w UK od 4 miesiaca: kurczak, jogurt, kalafior, brokuly, ser itd, itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Wtajemniczenie
|
Celko a czy mieszasz z mlekiem czy tak bezośrednio tylko i wyłacznie witaminę K?...
Czytałam o Twoich przejściach z samochodem właśnie... Ludzie to potrafią mieć fantazję... Zwyczjny oszust i tyle mam nadzieje, że uda Ci sie gościa dorwać i powiedzieć co o nim myślisz ![]() Jabłko po 10 tygodniach?... No powiem Ci, że mnie to troszkę rozwaliło.. ![]() ![]()
#1230 |
Zakorzenienie
|
a ja sobie wsadze palec od nogi bez problemu
![]() no to widze,ze dyskusje wywolalam tym fotelikiem, ale pewnie macie racje,ze to przetestowane i wogole jets, i nie jest zle. Najwazniejsze że łucja nie płacze, a nawet i śpi ładnie w foteliku, więc nie taki diabeł straszny ![]() myśmy wczoraj mieli cięzki wieczór... mała od 21 do prawie 1 przy cycu była, cyc już pusty, a ona ciągle głodna... chyba miałam jakiś kryzysik laktacyjny, dzisiaj już wporzadku... najgorsze,ze mąż na noc w pracy, wzial samochod... i dzwonilam juz nawet do niego,ze jak tak dalej pojdzie to bedzie musial z pracy na chwile wyjsc,do apteki zajechac, kupic butelke, mleko modyfikowane... i mi przywiezc... bo prawda jest taka,ze my nawet butelki w domu nie mamy... smoczka, nic z tych rzeczy... ale dzisiaj bedzie trzeba kupic... tak na wszelki wypadek... i herbatke na laktacje tez sobie kupie... tez na wszelki wypadek... a wlasnie,apropo witaminy K... mi nic w szpitalu nie powiedzieli na jej temat... Łucja ma już 3 tygodnie i 2 dni i nie przyjmujemy nic. W poniedzialek mamy wizyte u pediatry, teraz byla niedawno polozna... pytalam ja o witamine D3 czy jaka tam to jest... a zapomnialam o K... D3 pewnie lekarka przy najblizszej wizycie mi przepisze... a co z K? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:10.