|
|
#1171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Cytat:
Oilatum wcale nie jest, aż takie dobre, ja używałam Oilatum, a teraz używam (według mnie lepszego, bo lepiej natłuszcza) Oillanu (ma jeszcze taki plus, że łatwiej sie go wlewa, a Oilatum zawsze wypaćkana cała butelka). Nie muszę dodawać, że jest tańszy niemal dwukrotnie. Ja przemywam przy zmianie pieluchy naparem szałwi (wcześniej stosowałam rumianek, ale szałwia jest lepsza), no i musiosz rozchylić, bo inaczej nic nie umyjesz. |
|
|
|
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
Ivy-a dlaczego szałwia? profilaktycznie?
całą pupę czy tylko kaczuchę? nie,no ja właśnie rozchylam i wymywam-tylko właśnie zaczęłam się zastanawiać czy czasem nie za dużo jej tam gmeram ![]() jakiejś bariery nie uszkadzam czy cóś bo ona taka malutka,delikatniutka,że i tak mam stresa podczas mycia ![]() no,ale jak Wy też myjecie tzn.że dobrze,ufff... jakie śliczne te Wasze bobaski i rosną w zastraszającym tempie
|
|
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czytałam apropo Oilatum i Oillam... a macie jakies fajne kremy/balsamy do smarowania malenstwa z przesuszona skórą?
|
|
|
|
#1174 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mamy 5 tydzień - i burze nad nami. Poczytałam trochę - i dziś po jedzeniu położyłam Huberta sobie na brzuchu - i przespał 2,5 godz (pierwszy raz od 3 dni) Chyba faktycznie miał wzmożone zapotrzebowanie na bliskość i dlatego wybudzał sie w łóżeczku. Po kąpieli zjadł - i od razu zasnął Cytat:
Cytat:
![]() Podobny jest do tatusia - i powtorzę za innymi: karnacja cudo Cytat:
Zastrzyku nie chcę, chyba zostaj a te tabletki ![]() Cytat:
Szukaj po nazwisku w książce telefonicznej może? |
|||||
|
|
|
#1175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja do kąpieli uzywam olejek z Rossmana, a po kąpieli oliwkę z tej serii - szybko sobie uporały z suchą skórą |
|
|
|
|
#1176 |
|
Zakorzenienie
|
bylo juz o myciu dziewczynki to teraz pytanie o chlopca i peniska. Czy ta skore trzeba jakos ruszac przy myciu? Czy po prostu wziac siurka w reke i polac woda i juz umyty?
W sumie ja zawsze tak delikatnie na dol przesuwam ta skorke, ale bardzo bardzo malutko (moze milimetr lub dwa)., zeby w ogole woda dostala sie do ujscia.Moj maly chyba juz zasnal wiec i ja sie zmykam (ostatnio jakas niedospana sie czuje, a rano jeszcze wizyta u rehabilitantki, wiec sobie nie pospie). W ogole postanowilam przez tydzien nie jesc nabialu - zobacze czy to bedzie mialo jakikolwiek wplyw na malego. Choc zauwazylam ze on miewa po prostu lepsze i gorsze dni/tygodnie i nie mam pojecia czy to zalezy od tego co jem, od podawanych lekow, czy nie... |
|
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja naciągam - ale nie wiem, ile ![]() Hmm, tyle, ile "idzie", z 2-3 mm chyba? |
|
|
|
|
#1178 |
|
Konto usunięte
|
celko: my juz poruszalysmy ten watek na jesiennych mamusiach, ze kategorycznie nic nie naciagamy ani nie przesuwamy
Ale jak juz wiadomo, co polozna i lekarz to inne zdanie... |
|
|
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko kaczuchę ![]() Tak jeden za 2,17zł CIEKŁA PARAFINA, wprawdzie zapachu nie ma zbyt miłego, ale za to skuteczność nie porównywalną z niczym innym. Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2008-01-11 o 22:09 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
a to się normalnie tą parafiną smaruje? czy do kąpieli dodaje, bo ja nie wiem...
a tutaj kilka zdjęc mojego 3 tygodniowego dziecka... o tej porze to juz bylo blisko rozwiazania... mała pojawiła się na świecie o 22:35 |
|
|
|
#1181 |
|
Rozeznanie
|
annLee dzięki za linka o skokach! Ratujesz mi zycie, dając nadzieję, że to minie, bo my własnie mamy 5 tydzień...
Piękne Wasze bobaski, uwielbiam ogladac zdjęcia maluchow ![]() U mnie wciąz kryzys laktacyjny, już 4 dzień, chyba jest lepiej, ale najgorzej wieczorami. Własnie zamierałam iśc wczesniej spac a młody sie obudził i rządzi. Cycki muszą biec do niego.. Miłej nocki.
|
|
|
|
#1182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do kąpieli nie dodasz, bo się nie rozpuszcza w wodzie. To co jest w Oilatum,. Oillanie, Balneum itp. to też ciekła parafina, ale w postaci emulsji i dlatego w wodzie daje zawiesinę (takie białe mleczko jakby). |
|
|
|
|
#1183 |
|
Zakorzenienie
|
a jak jest z wchłanianiem jej?
|
|
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wchłonie się tak jak balsam, czy krem. Działa podobnie jak oliwka, ale ma uboższy skład i brak środków zapachowych. Czyli najogólniej rzecz biorąc pozostaje tłustawa warstwa.
Generalnie rzecz biorąc ja używam z kosmetyków (od 4 miesięcy): do kąpieli Oillan, rzadko do natłuszczania ciekłej parafiny (bo już po Oillanie nie ma potrzeby natłuszczać), Sudokremu (bo Olcia ma tendencje do odparzeń w fałdkach) i kremu Nivea baby Krem na każdą pogodę (to na dwór i na suchą skórę na policzkach od ślinienia). |
|
|
|
#1185 |
|
Zakorzenienie
|
no my mamy jeszcze oilatum,ale sie konczy powoli, a poza tym drogie jest... i wyczytalam dzisiaj tutaj o oillanie i ten mam zamiar kupic... zobacze jak skora po nim bedzie wygladac... narazie mam probke jednego aptecznego balsamu, i jest super.... sudokremu nie uzywam, jak dla mnie lipa straszna z nim, ogolnie ciezko sie wchlania,w sumie to malo co, ciezko go usunac... i wogole nie jestem na tak.
|
|
|
|
#1186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz Basiu masz złe pojecie o Sudokremie. Wlaśnie na tym pic polega, że on nie ma się wchłaniać, tylko podczas kontaktu ze skóra wysuszać. Tworzy on warstewkę oddzielającą skórę od powietrza i wtedy zaczyna działać tlenek cynku. Podkreślam jeszcze raz wysuszać. Nie jest to środek na suchą skórą, tylko doraźnie na odparzenia. A ja go usuwam suchą pieluszką to co się nie wchłonęło zwykle po nocy. Absolutnie go się nie zmywa!!!, nie rozpuszcza się w wodzie więc nie zejdzie w ten sposób. |
|
|
|
|
#1187 |
|
Zakorzenienie
|
apropos siusiaka, nam tez nie kazano ruszać. Kiedyś były zalecenia, zeby zsuwac skórkę ale teraz od tego się odchodzi bo mozna zrobic wiecej szkody
jeśli strumien moczu jest mocny tzn, ze wszystko ok z siuskiem i lepiej nie ruszac. Około 2 - 3 roku życia lekarz sprawdza peniska i wtedy albo sie "cwiczy" albo robi zabieg ale najczęsciej samo do tego czasu sie rozkleja
|
|
|
|
#1188 |
|
Joanna Małgorzata
|
dzieńdooberek
ale się wyspaliśmy ![]() Ja na wysuszona skóre Mikusia (ż popękaną z wysuszenia) używałam alantanu podziałało w szybkim tempie bassienkaw jeśli chodzi o sudokrem zgadzam się z poissonivy Jak do niego w ten sposób podejdziesz to jest rewelacyjny lea29 a czemu uważasz że nie naciągać napletka? ja przy pierwszym synku zaniedbałam i mieliśmy komplikacje Ale śliczne te nasze dzieciaczki wszystkie wszyściusieńkie ![]() Mamy ustalony termin chrzcin na 20 stycznia. Kogo macie za chrzestnych u nas siostra męża i kolega bo z rodziny nikogo nie moglismy wymyślić
|
#1189 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
Lea prawda
![]() edit: prosze znalazłam artykuł mozna poczytac ![]() http://ww.babyonline.pl/niemowle_zdr...ykul,2336.html a tu jeszcze taka informacja ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
no my chciny będziemy mieć 17 lutego
![]() a własnie przyszedl do mnie kurier z wozkiem, ale sie ciesze
|
|
|
|
#1192 |
|
Joanna Małgorzata
|
KANCIA, LEA to co czytam jest logiczne tylko dlaczego specjalista jak jeździłam z Norbusiem zmieszał mnie z błotem?
zwyzywał - flejtuch kobieto zamiast dziecka powinnaś mieć lalkębassienkaw chrzciny w tygodniu? u nas to tylko 2 razy w miesiącu i z tym problem
|
#1193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Crzestnymi będą mój brat i bratowa tż Mieliśmy super noc Hubert zjadł o 20 (bez płaczu, bez dokarmiania, bez wiszenia na cycku), potem o 1,4,7 no i teraz właśnie wcina. Nie dawałam mu butli - no i chyba się najadł moim mlekiem, bo inaczej by nie spał A z tym napletkiem to już sama nie wiem? |
|
|
|
|
#1194 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry wszystkim
![]() Ja używam do kąpieli Oilanu i skórka jest super bo bardzo się łuszczyła a smaruje oliwką z hippa i też jestem zadowolona Mnie położna powiedziała, że troszkę siusiaka można odsunąć ale ja sie tyle naczytałam, żeby tego nie robić , że jednak nie robię.. Wybieramy sie do lekarza w tym tygodniu zobaczymy co on powie... Celka ma rację ile lekarzy tyle opini... ![]() Mój mały chyba też ma problemy z kupką i purkaniem... Tak was troche podczytałam i myśle, że to to... Stęka pręży sie i nawet popłakuje i zasnąć nie może mam nadzieje, że lekarka coś na to poradzi ![]() A co do chrzcin to my jeszcze nie wiemy Zastanawiamy sie nad lanym poniedziałkiem ale nie wiem czy to nie za późno... Chciałam pogadać z ksiedzem podczas kolędy a on będzie dopiero 26 stycznia A chrzesnymi będą siostra TŻ i mój kolega z Wiednia któremu pomagałam przy dzieciach no w zasadzie jego żonie A co... Niech sie chłop odwdzięczy ![]()
|
|
#1195 |
|
Zakorzenienie
|
17 lutego - to niedziela... chyba przez przypadek nie dojrzalas i myslalas ze styczen
owszem to bylby srodek tygodnia. U nas chrzty sa raz w misiacu, w 3 niedziele miesiąca... normalnie chrzest mielismy robic w styczniu, ale nie chcemy na hop siup sie spieszyc, mała dopiero 18ego skonczy miesiąc ![]() nasza Łucja też dziś w nocy mniej więcej budziła się jak Hubert. Zjadła o 21, potem po 1, potem po 4 i o 7 ![]() a chrzestnymi będzie: mój brat, i siostra męża |
|
|
|
#1196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chrzestnych nie mamy jeszcze, bliskiego rodzeństwa brak, pozostają znajomi, a z tymi roznie bywa, często traci sie kontakt ze znajomymi. Takich prawdziwych przyjaciół mamy aż w Olsztynie, to kawałek drogi z Lublina, ale jakby się zgodzili to żaden problem.
|
|
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
A u nas najblizszy termin chrzcin jest dopiero na wielkanoc. Rozmawialismy z ksiedzem na koledzie. W ogole to jest raz w miesiacu, a teraz z racji niebawem Wielkiego Postu nie ma chrzcin. A na Wielkanoc pewnie bedzie tak hurtowo jak teraz na Boze Narodzenie
![]() Wiecie co - rano jechalismy na rehabilitacje - ja sie patrze a to nasze auto niezle wgniecione! No i ogladam - krzycze. A tu idzie pan ze sklepu obok i mowi ze ma namiary na to auto co nam wgniotlo I ze gosciu jak wyjezdzal to od razu dwa auta stuknal. Juz wiem dlaczego ten cham jeden zostawil kartke za wycieraczka - bo go ktos widzial!. Ale zeby zle namiary zostawic Ja bym sie bala, zwlaszcza ze ten ze sklepu go spisal. Ze tez sie nie bal. Moze podal wlasciwe nazwisko, a tylko numer tel NIBY PRZYPADKIEM mu sie pomylil.
|
|
|
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
Inka to jakis szajbus ale bym panu pojechała. Nawet jesli miał zastrzezenia to powinien normalnie powiedziec a nie tak
Oczywiście rób jak uważasz
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki Celko-mojemu małżowi też jakaś baba rysnęła jak był w pracy,ale jakiś facet akurat ją namierzył i spisał ![]() dla mnie to chamstwo uderzyć i odjechać ![]() Inko-normalnie ![]() _____________________ cieszę się,że link się przydał-mnie też podniósł na duchu ![]() a chrzciny ustaliliśmy wstępnie na 8 marca ![]() i prawdopodobnie chrzestnymi będą brat małża i moja bratowa(ale jej jeszcze nie pytaliśmy )a Zuzek po delikatnym marudzeniu i leżeniu przy cycu o 20 padł i spał do 1 |
|
|
|
|
#1200 |
|
Zakorzenienie
|
I co potem zrobiliscie? Mieliscie tylko numery tablic? Czy dane tej babki? Bo wiesz, u nas to nie jest jakas rysa, tylko porzadne wgniecenie nad kolem. I jak juz bede miec (mam przyjsc po poludniu do tego sklepu) numery tablic to co dalej? Na policje? Czy jak...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.

i obok jego najblizszy przyjaciel

Zastanawiamy sie nad lanym poniedziałkiem ale nie wiem czy to nie za późno... Chciałam pogadać z ksiedzem podczas kolędy a on będzie dopiero 26 stycznia