Mycie włosów odżywką - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-29, 17:49   #1201
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez dori. Pokaż wiadomość
a jeszcze mam takie pytanie.. czy to prawda, że stosujac tą metodę raz na jakiś czas trzeba umyć włosy szamponem? jeśli tak to co ile i czy może być to szampon z SLSami?
Zaleca się umyć.
Jak często zależy od własnych odczuć, może to być np. co 1-2 miesiące a może i co 2 tygodnie. Zależy co kładziesz na głowę (pomijając silikony i polyquaternia są jeszcze inne substancje zmywalne szamponem jak np. PVP występujący w środkach stylizujących).
Umyj włosy, kiedy zaobserwujesz obciążenie lub kiedy będziesz podejrzewała, że z powodu obciążenia gorzej się zachowują/układają.
Tak, może to być szampon z SLESami.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 15:14   #1202
taliena
Raczkowanie

GG do taliena

Możecie mi powiedzieć czy kosmetyk zawierający Dimethicone Copolyol ujdzie? Jest on rozpuszczalny w wodzie w sumie...

edit: już w sumie znalazłam moją odpowiedź, przepraszam za kłopot!

Edytowane przez taliena
Czas edycji: 2010-01-31 o 15:19
taliena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 17:23   #1203
@g@t@90
Raczkowanie

czy szampony Lorys albo mrs Potters można dostać w Rossmanie?
Stary 2010-01-31, 17:31   #1204
anka.d
Wtajemniczenie

niestety nie.
kiedys pottersy byly, ale juz coraz ciezej je dostac.
widzialam ostatnio w almie i w Społemie.

a lorysy to chyba maski, nie szampony (chyba ze szampony tez istanieja)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 13:04   #1205
aniuska93
Rozeznanie

Nie wyszło mi to mycie odżywką myłam hegronem bez spłukiwania, po częsciowym wysuszeniu mialam wrazenie ze włosy są przetłuszczone i takie niemile w dotyku. Umyłam w koncu herbalem:/
aniuska93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 13:12   #1206
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniuska93 Pokaż wiadomość
Nie wyszło mi to mycie odżywką myłam hegronem bez spłukiwania, po częsciowym wysuszeniu mialam wrazenie ze włosy są przetłuszczone i takie niemile w dotyku. Umyłam w koncu herbalem:/
Oczyściłaś wcześniej włosy z silikonów itd.?
Spłukiwałaś długo i dokładnie?
A może po prostu Hegron nie tobie pisany?
Jesli się nie zraziłaś całkiem spróbuj Yunga (różowego lub wygładzającego, Rossmanna) albo Mrs Potters.
Stary 2010-02-10, 13:26   #1207
aniuska93
Rozeznanie

A jak mozna wlosy oczyscic z silikonów? Aspiryna do szamponu np? Jezeli tak to zrobic to bezposrednio przed umyciem czy przy poprzednim myciu włosów?
Wydaje mi sie ze długo spłukiwalam? A ile mniej wiecej odżywki uzywasz do jednego mycia? I ile masujesz skalp?
Myśle ze bede szukać dalej jakiejs odzywki bo nie chce juz dlużej katować moich włosów SLSami
Stary 2010-02-10, 14:00   #1208
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak mozna wlosy oczyscic z silikonów? Aspiryna do szamponu np? Jezeli tak to zrobic to bezposrednio przed umyciem czy przy poprzednim myciu włosów?
Wydaje mi sie ze długo spłukiwalam? A ile mniej wiecej odżywki uzywasz do jednego mycia? I ile masujesz skalp?
Myśle ze bede szukać dalej jakiejs odzywki bo nie chce juz dlużej katować moich włosów SLSami
Wystarczy najprostszy szampon z SLESem w składzie i bez silikonów, dobrze, żeby nie miał również polyquaterniów (polyquaternium z cyfrą w nazwie), może to być np. Barwa.
Umyj nim włosy, a kolejne mycie już odżywką.

Mi odżywki schodzi sporo, tak, żebym miała dobry poślizg. Można po nałożeniu odżywki dodatkowo zmoczyć miejscami włosy wodą, masuje się jeszcze lepiej.
Ja myję na zmianę odżywką i szamponem więc specjalnie długo nie masuję, ale Eloe z wątku o kręconowłosych mówiła ostatnio o ok. pięciu minutach delikatnego masażu.
I wydaje mi się, że ważne jest też ciśnienie wody, żeby nie było zbyt słabe.
Możesz zacząć od OMO jeśli mycie odżywką z początku nie będzie Ci wychodziło.
O - odżywka do mycia włosów, kładziesz ją na długość włosów
M - mycie skalpu szamponem, spłukujesz wszystko i
O - odżywka - treściwsza, odżywiająca na całe włosy
Spłukujesz.
Nałożenie pierwszej prostej składowo odżywki w jakimś stopniu chroni włosy przed szamponem.
Możesz spróbować łagodnego szamponu do OMO np. Hipp lub Babydream, nie mają SLESów.
Stary 2010-02-10, 14:14   #1209
aniuska93
Rozeznanie

Dziękuje Ci bardzo za pomoc
Stary 2010-02-10, 14:22   #1210
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo za pomoc
Stary 2010-04-06, 14:48   #1211
shopoholic
Rozeznanie

Dołączam się do wątku, Moge?
Zaczne mycie wlosow odzywka od jutra, bo teraz mam juz swiezo umyte wiec nie mialoby to sensu . Kłaczki mam przetłuszczające sie, ale jakby 3 x bardziej sie przetluszczaly, to bd. myc sama skore glowy szamponem dla dzieci A jeszcze...

odzywka z tym skladem da rade?

AQUA : Cetaryl Alcohol : Quaternium-87 : Propylene Glycol : Ispopropyl Myristate :
Distearoylethyl Hydroxythlmonium Methosulfate : Glyceryl Stearate : Niacinamide : Panthenol : Citric Acid : Stearamidopropyl Dimethylamine : Ceteareth-20 : Sodium Methylparaben : Phonexyethanol : Parfum : Benzyl Alcohol : Linalool : Hexyl Cinamal : Butylphenyl Methylpropional : Benzyl Salicate : Limonene .

Sprawdzalam i silikonow nie ma, ale czy zmyje ? A tak btw. jest to syoss Shine boost .
Bd. wdzieczna za odp.
shopoholic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 20:16   #1212
ToTyLkoJa2
Zadomowienie

GG do ToTyLkoJa2

a ja jestem po pierwszym myciu odżywką [emulsją glorią] i ładnie się błyszczą chociaż wydawały sie mocniej przesuszone i nie wiem czy iśc myć czy nie iść, wydaje mi się ze są niedomyte i nie wiem czy to przez to ze zmywałam odżywką rycyne i nie poradziła sobie czy przez to ze dałam odżywkę gliss kura na chwilę ?

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

a ja jestem po pierwszym myciu odżywką [emulsją glorią] i ładnie się błyszczą chociaż wydawały sie mocniej przesuszone i nie wiem czy iśc myć czy nie iść, wydaje mi się ze są niedomyte i nie wiem czy to przez to ze zmywałam odżywką rycyne i nie poradziła sobie czy przez to ze dałam odżywkę gliss kura na chwilę ?
Stary 2010-04-06, 20:37   #1213
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez ToTyLkoJa2 Pokaż wiadomość
Myślę, że zarówno olej jak i odżywka mogą być przyczyną efektu niedomytych włosów. Gloria nie jest w stanie zmyć takich substancji.
Stary 2010-04-06, 20:45   #1214
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez shopoholic Pokaż wiadomość
odzywka z tym skladem da rade?

AQUA : Cetaryl Alcohol : Quaternium-87 : Propylene Glycol : Ispopropyl Myristate :
Distearoylethyl Hydroxythlmonium Methosulfate : Glyceryl Stearate : Niacinamide : Panthenol : Citric Acid : Stearamidopropyl Dimethylamine : Ceteareth-20 : Sodium Methylparaben : Phonexyethanol : Parfum : Benzyl Alcohol : Linalool : Hexyl Cinamal : Butylphenyl Methylpropional : Benzyl Salicate : Limonene .

Sprawdzalam i silikonow nie ma, ale czy zmyje ? A tak btw. jest to syoss Shine boost .
Bd. wdzieczna za odp.
Ja ja srednio widze w funkcji myjacej - jest polimer wysoko. Proponowałabym do mycia cos prostszego, a te odzywke zuzyj jako podstawe do innych odzywek (dodaj chocby miód lub aloes).
Cytat:
Napisane przez ToTyLkoJa2 Pokaż wiadomość
a ja jestem po pierwszym myciu odżywką [emulsją glorią] i ładnie się błyszczą chociaż wydawały sie mocniej przesuszone
Przesuszone?
Cytat:
i nie wiem czy iśc myć czy nie iść, wydaje mi się ze są niedomyte i nie wiem czy to przez to ze zmywałam odżywką rycyne i nie poradziła sobie czy przez to ze dałam odżywkę gliss kura na chwilę ?
Mogło zawinic niedomycie rycyny. Mozesz zostawic do jutra, by olej jeszcze podziałał i umyc ponownie. Powinno juz byc ok.
Mnie nakładanie odzywki po myciu nie przeszkadza, ale moge miec rozna od Twojej porowatosc włosa.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 14:53   #1215
ToTyLkoJa2
Zadomowienie

GG do ToTyLkoJa2

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ja ja srednio widze w funkcji myjacej - jest polimer wysoko. Proponowałabym do mycia cos prostszego, a te odzywke zuzyj jako podstawe do innych odzywek (dodaj chocby miód lub aloes).
Przesuszone?
Mogło zawinic niedomycie rycyny. Mozesz zostawic do jutra, by olej jeszcze podziałał i umyc ponownie. Powinno juz byc ok.
Mnie nakładanie odzywki po myciu nie przeszkadza, ale moge miec rozna od Twojej porowatosc włosa.
przesuszone takie siano
Stary 2010-04-07, 23:54   #1216
anka.d
Wtajemniczenie

jesli chodzi o odzywke sysoss do mycia, to probouzywalam pomaranczowej serii repair.
jest bardzo przyjemna w uzyciu - wydajna i jak na odzywke to mocno sie pieni

ale - po 4-5 myciach pod rzad moim wlosom cos sie stalo. byly obciazone, zle sie ukladaly. nie wiem czy to wina odzywki bo robie z wlosami mnostwo roznych rzeczy, wiec obciazyc moglo cos innego.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 13:32   #1217
miikki
Raczkowanie

Szczerze mówiąc stosowanie odżywki do mycia włosów zamiast szamponów jest dziwne. Nie ma co się dziwić, że masz obciążone włosy w końcu odżywka ma odżywiać i ułatwiać rozczesywanie. Więc jak jej używamy ciągle i dużo to obciąży na włos.
miikki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 14:01   #1218
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miikki Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc stosowanie odżywki do mycia włosów zamiast szamponów jest dziwne. Nie ma co się dziwić, że masz obciążone włosy w końcu odżywka ma odżywiać i ułatwiać rozczesywanie. Więc jak jej używamy ciągle i dużo to obciąży na włos.
A przeczytałaś chociaż kilka stron z tego wątku zanim napisałaś swojego posta? Bo jeżeli tak byś zrobiła, to dowiedziałabyś się, że niektóre Dziewczyny z powodzeniem myją głowę odżywką latami i nic im nie jest.

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-10, 11:59   #1219
phenomena
Zakorzenienie

czy mycie odżywką nie powoduje wypadania włosów?
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-10, 15:08   #1220
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
czy mycie odżywką nie powoduje wypadania włosów?
Może wypadać więcej włosów z powodu większego ciągnięcia włosów przy masowaniu skalpu i myciu włosów, ale wypadają wtedy te włosy, które i tak by wypadły. Żeby tego uniknąć/zmniejszyć zjawisko, można odżywkę zmieszać z wodą czyniąc ją mniej gęstą.
Stary 2010-05-03, 19:11   #1221
emmi578
Raczkowanie

czy ma znaczenie to jak ciepłą wodą bedę spłukiwała odzywke?m to takie głupie pytanie ale jeśli ma to znaczenie to wolałabym o tym wiedzieć
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 20:48   #1222
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Tak, ma to znaczenie. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to poparzysz sobie skalp i narazisz włos na niepotrzebny stres. Woda powinna być jak to ładnie brzmi po angielsku "luke warm", czyli ciepława.
Zależy też od tego, co dalej robisz z włosami. Jeśli nakładasz odżywkę do spłukiwania, taka wystarczy. Jeśli to koniec mycia i pojawi się tylko odżywka bes spłukiwania, to warto zakończyć płukanie wyraźnie chłodną wodą.
Istotne jest jednak masowanie skalpu podczaas spłukiwania i odpowiednio silny strumień wody - zbyt lekki lub skoncentrowany w jednym miejscu może nie dopłukać wszystkich zanieczyszczeń.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 22:23   #1223
emmi578
Raczkowanie

a tak jescze co do tego się spytam;]
bo jeśli na koniec spłukuje zimną wodą to czy ma to być taka naprawde lodowata woda? Bo z tego co wiem to włosy nie lubią zimnych temperatur wiec moze zbyt zimna woda może im szkodzic?
Stary 2010-05-03, 22:32   #1224
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emmi578 Pokaż wiadomość
a tak jescze co do tego się spytam;]
bo jeśli na koniec spłukuje zimną wodą to czy ma to być taka naprawde lodowata woda? Bo z tego co wiem to włosy nie lubią zimnych temperatur wiec moze zbyt zimna woda może im szkodzic?
Włosy wręcz przeciwnie- lubią zimną wodę Dzięki niej łuski domykają się, przez co włosy bardziej się błyszczą Jednak uważałabym na skórę głowy- można nabawić się zapalenia zatok Dlatego zimna woda- , ale to tylko na długość

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 22:43   #1225
emmi578
Raczkowanie

aaaaaaaaaaaaaaa;] dzięki
ja ostatnio jak polewałam przez kilka minut zimną wodą skórę, to nie dość że prawie zamarzłam to jeszcze chwilowy katar mnie złapał ;/
a dodając do kataru moje popękane naczyńka krwionośne to juz zupełna katastrofa;/
hmmm... ale swoją drogą skoro zimna woda zamyka łuski włosa to powinno si.e nią jednak polewać też skórę a nie tylko na długość;]
czy ja sie myle;> ?
Stary 2010-05-04, 15:43   #1226
shopoholic
Rozeznanie

Oj tam
Ja lodowatą, nie zimną spłukuje ok. 15 min. i nic mi nie jest
Ale to jest naprawde dobra rzecz, zauważyłam że po płukaniu włosów ciepłą\gorącą wodą są bardziej sianowate, wyglądają gorzej
shopoholic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 15:57   #1227
emmi578
Raczkowanie

no to w takim razi się poświece czego się nie robi dla pięknych włosów
dzisiaj właśnie kupiłam w roossmanie różowego yunga i przy okazji zaczynam mycie odżywką chwalone bardzo przez wizażanki (zwłaszcza metoda OMO) zobaczymy il to bedzie warte
Stary 2010-05-04, 16:06   #1228
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
no to w takim razi się poświece czego się nie robi dla pięknych włosów
dzisiaj właśnie kupiłam w roossmanie różowego yunga i przy okazji zaczynam mycie odżywką chwalone bardzo przez wizażanki (zwłaszcza metoda OMO) zobaczymy il to bedzie warte
Oczyściłaś wcześniej włosy szamponem z SLES a bez silikonów i polyquaterniów?

Lepiej nie ryzykować choroby i płukać włosy zimną ale nie lodowatą wodą.
Żeby domknąć łuski lepiej zastosować zakwaszającą płukanę o ph w okolicach 4-4,5.
Stary 2010-05-04, 16:39   #1229
emmi578
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Oczyściłaś wcześniej włosy szamponem z SLES a bez silikonów i polyquaterniów?

Lepiej nie ryzykować choroby i płukać włosy zimną ale nie lodowatą wodą.
Żeby domknąć łuski lepiej zastosować zakwaszającą płukanę o ph w okolicach 4-4,5.
]

jeszcze nie oczyściłam, ale mam zamiar, tyle że ja nie wiem czy mój szampon będzie to potrafił, a nie chce kupować nowego szamponu tylko na ejden raz i tak gdzieś przeczytałąm coś o aspirynie w szamponie i tym głowe umyć, ale nie wiem czy dobrze to zrozumaiłam... poratuje ktoś?? bo jeszcze mi coś na głowie wybuchnie

P.S.: Mam szampon babydream(dziś kupiony) i z avonu jakiś migdałowy i chciałabym jakoś tyak zrobić żeby użyc któregos z nich tylko może z wczesniej wspomnianą aspiryną;]

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

a propos;] ja nie umiem rozróżniać tego SLES, SLS, i silikonów ;] dla mnie to ejst jedno i to samo innymi słowy ZŁO !! ale ja się nie znam
Stary 2010-05-04, 16:51   #1230
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
]

jeszcze nie oczyściłam, ale mam zamiar, tyle że ja nie wiem czy mój szampon będzie to potrafił, a nie chce kupować nowego szamponu tylko na ejden raz i tak gdzieś przeczytałąm coś o aspirynie w szamponie i tym głowe umyć, ale nie wiem czy dobrze to zrozumaiłam... poratuje ktoś?? bo jeszcze mi coś na głowie wybuchnie

P.S.: Mam szampon babydream(dziś kupiony) i z avonu jakiś migdałowy i chciałabym jakoś tyak zrobić żeby użyc któregos z nich tylko może z wczesniej wspomnianą aspiryną;]

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

a propos;] ja nie umiem rozróżniać tego SLES, SLS, i silikonów ;] dla mnie to ejst jedno i to samo innymi słowy ZŁO !! ale ja się nie znam
Silikony to nie zło
Babydream nie ma silikonów ale nie ma też SLES (Sodium laureth sulfate), za to Avon przypuszczam, że ma jedno i drugie. Więc ostatecznie tę aspirynę wsyp do Babydreama albo kup szampon Barwa, kosztuje ok. 3zł.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości