![]() |
#1201 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
Cytat:
Jak często zależy od własnych odczuć, może to być np. co 1-2 miesiące a może i co 2 tygodnie. Zależy co kładziesz na głowę (pomijając silikony i polyquaternia są jeszcze inne substancje zmywalne szamponem jak np. PVP występujący w środkach stylizujących). Umyj włosy, kiedy zaobserwujesz obciążenie lub kiedy będziesz podejrzewała, że z powodu obciążenia gorzej się zachowują/układają. Tak, może to być szampon z SLESami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
Raczkowanie
|
Możecie mi powiedzieć czy kosmetyk zawierający Dimethicone Copolyol ujdzie? Jest on rozpuszczalny w wodzie w sumie...
edit: już w sumie znalazłam moją odpowiedź, przepraszam za kłopot! ![]() Edytowane przez taliena Czas edycji: 2010-01-31 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 |
Raczkowanie
|
czy szampony Lorys albo mrs Potters można dostać w Rossmanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Wtajemniczenie
|
niestety nie.
kiedys pottersy byly, ale juz coraz ciezej je dostac. widzialam ostatnio w almie i w Społemie. a lorysy to chyba maski, nie szampony (chyba ze szampony tez istanieja) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 |
Rozeznanie
|
Nie wyszło mi to mycie odżywką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spłukiwałaś długo i dokładnie? A może po prostu Hegron nie tobie pisany? Jesli się nie zraziłaś całkiem spróbuj Yunga (różowego lub wygładzającego, Rossmanna) albo Mrs Potters. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1207 |
Rozeznanie
|
A jak mozna wlosy oczyscic z silikonów? Aspiryna do szamponu np? Jezeli tak to zrobic to bezposrednio przed umyciem czy przy poprzednim myciu włosów?
Wydaje mi sie ze długo spłukiwalam? A ile mniej wiecej odżywki uzywasz do jednego mycia? I ile masujesz skalp? Myśle ze bede szukać dalej jakiejs odzywki bo nie chce juz dlużej katować moich włosów SLSami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Umyj nim włosy, a kolejne mycie już odżywką. Mi odżywki schodzi sporo, tak, żebym miała dobry poślizg. Można po nałożeniu odżywki dodatkowo zmoczyć miejscami włosy wodą, masuje się jeszcze lepiej. Ja myję na zmianę odżywką i szamponem więc specjalnie długo nie masuję, ale Eloe z wątku o kręconowłosych mówiła ostatnio o ok. pięciu minutach delikatnego masażu. I wydaje mi się, że ważne jest też ciśnienie wody, żeby nie było zbyt słabe. Możesz zacząć od OMO jeśli mycie odżywką z początku nie będzie Ci wychodziło. O - odżywka do mycia włosów, kładziesz ją na długość włosów M - mycie skalpu szamponem, spłukujesz wszystko i O - odżywka - treściwsza, odżywiająca na całe włosy Spłukujesz. Nałożenie pierwszej prostej składowo odżywki w jakimś stopniu chroni włosy przed szamponem. Możesz spróbować łagodnego szamponu do OMO np. Hipp lub Babydream, nie mają SLESów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 |
Rozeznanie
|
Dziękuje Ci bardzo za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Rozeznanie
|
Dołączam się do wątku, Moge?
![]() Zaczne mycie wlosow odzywka od jutra, bo teraz mam juz swiezo umyte wiec nie mialoby to sensu . Kłaczki mam przetłuszczające sie, ale jakby 3 x bardziej sie przetluszczaly, to bd. myc sama skore glowy szamponem dla dzieci ![]() odzywka z tym skladem da rade? ![]() AQUA : Cetaryl Alcohol : Quaternium-87 : Propylene Glycol : Ispopropyl Myristate : Distearoylethyl Hydroxythlmonium Methosulfate : Glyceryl Stearate : Niacinamide : Panthenol : Citric Acid : Stearamidopropyl Dimethylamine : Ceteareth-20 : Sodium Methylparaben : Phonexyethanol : Parfum : Benzyl Alcohol : Linalool : Hexyl Cinamal : Butylphenyl Methylpropional : Benzyl Salicate : Limonene . Sprawdzalam i silikonow nie ma, ale czy zmyje ? A tak btw. jest to syoss Shine boost . Bd. wdzieczna za odp. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
Zadomowienie
|
a ja jestem po pierwszym myciu odżywką [emulsją glorią] i ładnie się błyszczą chociaż wydawały sie mocniej przesuszone i nie wiem czy iśc myć czy nie iść, wydaje mi się ze są niedomyte i nie wiem czy to przez to ze zmywałam odżywką rycyne i nie poradziła sobie czy przez to ze dałam odżywkę gliss kura na chwilę ?
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- a ja jestem po pierwszym myciu odżywką [emulsją glorią] i ładnie się błyszczą chociaż wydawały sie mocniej przesuszone i nie wiem czy iśc myć czy nie iść, wydaje mi się ze są niedomyte i nie wiem czy to przez to ze zmywałam odżywką rycyne i nie poradziła sobie czy przez to ze dałam odżywkę gliss kura na chwilę ?
![]() |
#1213 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1214 | |||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie nakładanie odzywki po myciu nie przeszkadza, ale moge miec rozna od Twojej porowatosc włosa.
![]() |
![]() |
#1215 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1216 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o odzywke sysoss do mycia, to probouzywalam pomaranczowej serii repair.
jest bardzo przyjemna w uzyciu - wydajna i jak na odzywke to mocno sie pieni ![]() ale - po 4-5 myciach pod rzad moim wlosom cos sie stalo. byly obciazone, zle sie ukladaly. nie wiem czy to wina odzywki bo robie z wlosami mnostwo roznych rzeczy, wiec obciazyc moglo cos innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc stosowanie odżywki do mycia włosów zamiast szamponów jest dziwne. Nie ma co się dziwić, że masz obciążone włosy w końcu odżywka ma odżywiać i ułatwiać rozczesywanie. Więc jak jej używamy ciągle i dużo to obciąży na włos.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
A przeczytałaś chociaż kilka stron z tego wątku zanim napisałaś swojego posta? Bo jeżeli tak byś zrobiła, to dowiedziałabyś się, że niektóre Dziewczyny z powodzeniem myją głowę odżywką latami i nic im nie jest.
![]() |
#1219 |
Zakorzenienie
|
czy mycie odżywką nie powoduje wypadania włosów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Wtajemniczenie
|
Może wypadać więcej włosów z powodu większego ciągnięcia włosów przy masowaniu skalpu i myciu włosów, ale wypadają wtedy te włosy, które i tak by wypadły. Żeby tego uniknąć/zmniejszyć zjawisko, można odżywkę zmieszać z wodą czyniąc ją mniej gęstą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
czy ma znaczenie to jak ciepłą wodą bedę spłukiwała odzywke?m to takie głupie pytanie ale jeśli ma to znaczenie to wolałabym o tym wiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Tak, ma to znaczenie. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to poparzysz sobie skalp i narazisz włos na niepotrzebny stres. Woda powinna być jak to ładnie brzmi po angielsku "luke warm", czyli ciepława.
Zależy też od tego, co dalej robisz z włosami. Jeśli nakładasz odżywkę do spłukiwania, taka wystarczy. Jeśli to koniec mycia i pojawi się tylko odżywka bes spłukiwania, to warto zakończyć płukanie wyraźnie chłodną wodą. Istotne jest jednak masowanie skalpu podczaas spłukiwania i odpowiednio silny strumień wody - zbyt lekki lub skoncentrowany w jednym miejscu może nie dopłukać wszystkich zanieczyszczeń.
![]() |
#1223 |
Raczkowanie
|
a tak jescze co do tego się spytam;]
bo jeśli na koniec spłukuje zimną wodą to czy ma to być taka naprawde lodowata woda? Bo z tego co wiem to włosy nie lubią zimnych temperatur wiec moze zbyt zimna woda może im szkodzic? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1225 |
Raczkowanie
|
aaaaaaaaaaaaaaa;] dzięki
![]() ja ostatnio jak polewałam przez kilka minut zimną wodą skórę, to nie dość że prawie zamarzłam ![]() a dodając do kataru moje popękane naczyńka krwionośne to juz zupełna katastrofa;/ hmmm... ale swoją drogą skoro zimna woda zamyka łuski włosa to powinno si.e nią jednak polewać też skórę a nie tylko na długość;] czy ja sie myle;> ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1226 |
Rozeznanie
|
Oj tam
![]() Ja lodowatą, nie zimną spłukuje ok. 15 min. i nic mi nie jest ![]() Ale to jest naprawde dobra rzecz, zauważyłam że po płukaniu włosów ciepłą\gorącą wodą są bardziej sianowate, wyglądają gorzej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1227 |
Raczkowanie
|
no to w takim razi się poświece
![]() ![]() dzisiaj właśnie kupiłam w roossmanie różowego yunga i przy okazji zaczynam mycie odżywką chwalone bardzo przez wizażanki (zwłaszcza metoda OMO) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1228 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lepiej nie ryzykować choroby i płukać włosy zimną ale nie lodowatą wodą. Żeby domknąć łuski lepiej zastosować zakwaszającą płukanę o ph w okolicach 4-4,5. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jeszcze nie oczyściłam, ale mam zamiar, tyle że ja nie wiem czy mój szampon będzie to potrafił, a nie chce kupować nowego szamponu tylko na ejden raz i tak gdzieś przeczytałąm coś o aspirynie w szamponie i tym głowe umyć, ale nie wiem czy dobrze to zrozumaiłam... ![]() ![]() ![]() P.S.: Mam szampon babydream(dziś kupiony) i z avonu jakiś migdałowy i chciałabym jakoś tyak zrobić żeby użyc któregos z nich tylko może z wczesniej wspomnianą aspiryną;] ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- a propos;] ja nie umiem rozróżniać tego SLES, SLS, i silikonów ;] dla mnie to ejst jedno i to samo innymi słowy ZŁO !! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Babydream nie ma silikonów ale nie ma też SLES (Sodium laureth sulfate), za to Avon przypuszczam, że ma jedno i drugie. Więc ostatecznie tę aspirynę wsyp do Babydreama albo kup szampon Barwa, kosztuje ok. 3zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.