|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() ja czasem sikam ze śmiechu jak np. kot zasypia w naszej pościeli i każę mu delikatnie ją wynieść (żeby się nie obudziła i nie zdenerwowała ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Zakorzenienie
|
Ja to się raczej od mojego męża uczyłam jak dziecko trzymać czy jak przewijać
![]() a koty to on może dwa czy trzy naraz nieść, ale on kociarz z urodzenia.
#1203 | |
Zakorzenienie
|
Jok3r pocieszyłaś mnie że Mateo zjadał ok30ml
![]() ![]() ![]() Cytat:
ja też jestem w szoku mój zawsze mówił że on sobie nie wyobraża jak to będzie, że będzie się bał itd... a od pierwszego dnia nosi przewija, nawet do kupy się przekonał hehe ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez z tz.kapiemy razem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Zakorzenienie
|
ja uwielbiam patrzeć na mojego męża z niunia, często robię im wspólne fotki.
#1206 | ||
Zakorzenienie
|
My juz po kapieli
![]() Wykapalam mala i zyje ![]() ![]() Jak mala byla w reczniczku to TZ gmeral ja po stopkach i ona sie usmiechala. Dziwne, ze takie malenstwo juz sie smieje. Na bank nieswiadomie ![]() Co do kupek to gdzies czytalam, ze zielone kupiki sa ok jelsi nie ma w nich sluzu albo krwi ![]() Moja mala robi zolte kupki z grudkami, takie ala jajecznica. Dzis obkupkala sobie plecy, a wczoraj obsikala TZta. Ostatnio lubi sikac w trakcie zmiany pieluszki ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Wczoraj plakalam pol dnia i nocy. Co do macicy ![]() Jak sprawdzic czy macica sie obkurcza?
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
u mnie tez mąż trzyma w wanience i myje, a ja tylko myje. już mamy cały system opracowany.
dopadł cie babyblues? ja płakałam tylko w niedziele poprzednia i pon. co do obkurczania, to z tego, co czytałam, patrzysz, gdzie an gorze zaczyna się dno macicy (u mnie jest wciąż ponad pępkiem,a już powinno być po, przez co mam brzuch jak w piątym miesiącu ciąży (tłuszczu nie mam,a le macica mnie już wnerwia) http://www.ebrzuszek.pl/index.php?op...308&Itemid=103 u mnie jest tak miedzy 24 a 28, a powinno być 20-16
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() no i sikać też lubi na czystego pampersa ![]() a właśnie czym kremujecie buźkę? ![]()
![]() |
#1209 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak czy siak nie jest zle. Teraz Tz probuje uspic Lenke, ale ona biedna nie chce zasnac. Wstajemy na zmiany, a jak TZ do pracy pojdzie to pewnie ja bd musiala wstawac, nie wiem czy dam rade. Wogole boli mnie krocze, tzn tak jak bol miesni jakos dziwnie. Co do macicy to wyczuc nie potrafie ![]() ![]() Na razie poszlo 8kg i jakos wiecej nie chce... Ide pomoc TZtowi, bo od godizny spiewa i nic... ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
Ja tez leniuch jestem, dlatego staram się jak najszybciej nauczyć rodzajów płaczu mojej Nadii, żeby sobie czasu zaoszczędzić.
to samo mam z kroczem, najgorsze jest, jak się w nocy chce przewrócić z boku na bok czy jakoś przesunąć w łóżku. I kości mi dziś bardzo pykały, jak próbowałam sobie poćwiczyć.
#1211 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a Ty gotujesz to mleko czy jak ty je robisz??? ja uwazam narazie podgrzewacz za zbedny zakup, mam wode odlana zimna, uzupelniam w odpowiedniej proporcji wrzatkiem i mleko gotowe. i zajmuje mi to mniej niz 4 minuty. Eirene ja nie smaruje buźki, tylko kremem bubchen jak idziemy na dwór, a jak w domu to nie ma potrzeby ładowac na jego skórę. przecieram tylko wacikiem z woda przegotowana.
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-10 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja w nocy jakis strasznych boli nie mam, plecy juz przestaly bolec, podbrzusze tez... tylko to krocze, ale to glownie jak chodze. Problem w tym, ze jak mala usypiam to zazwyczaj musze spacerowac ![]() Ja jeszcze nie cwicze, bo troszke chyba za wczesnie. Spacerki robimy codziennie dlugie i musi wystarczyc ![]() Ide poprzytulac TZta i spac. On ma nastepne karmienie, a ja tak okolo 2-4 w nocy ![]()
![]() |
#1213 |
Zakorzenienie
|
No właśnie sama byłam w szoku, może te moje mleko jest nienajadające, nie wiem
![]() Wodę gotuje w czajniku i studzę w pojemniku z zimna woda, a podgrzewacz sie bardzo przyda, bo kuchnie mamy daleko od sypialni, a tak to się postawi na nocnej szafce i w nocy się będzie robiło bez łażenia po domu. ![]() Ja nie mogę na spacerki chodzić z powodu pogody i tego, ze jak dłużej pochodzę, to szew ciągnie i boli, a zauważyłam, ze ćwiczenia pobudzają skurcze macicy, to się może trochę obkurczy.
#1214 | ||||
Zakorzenienie
|
Moje małe nie daje mi dokończyć postu, bo sobie grymasi,
tatuś poleciał po mleko do sklepu ![]() Jutro do pediatry ![]() tak się cieszę, mam nadzieje że się nie rozczaruje jeśli chodzi o wybór lekarza ![]() Cytat:
mi położna w 4 i 5 dobie życia kazała podawać 30ml na każde karmienie, potem dawałam 60 ml, a tak już od ostatniego dnia 2 tyg. podaję małej 90ml ale moja ma tak ok 8 karmień przez całą dobę Ja wybudzałam przez pierwsze 3 dni ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() mam kilka zabawek z melodyjkami ale wg mnie są za głośne i nie uspokajają Cytat:
i tak ładnie wam minęło ![]() Wanilia dajesz małej ten Sab Simplex? Cytat:
![]() i też chyba jest ok, jutro idziemy do lekarza zobaczymy co powie na to mleko natomiast jeśli chodzi o liczbę karmień, to moja położna uważa, ze standardowy noworodek powinien jeść co2-2,5h ![]() ale oczywiście to tylko teoria a w praktyce może być przeróżnie ![]()
![]() |
#1215 |
Zakorzenienie
|
u mnie kazała co 3 godziny karmić, ale np w dzień czasem niunia szybciej zgłodnieje, w nocy ma trochę dłuższą przerwę, bo na śpiocha nieraz nie chce jej się jeść i pluje.
#1216 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,ktore karmia piersia.....jak wasze pociechy z kupkami??/Moja od wczoraj sie prezy kopie nozkami...i nie wiem czy to przez kupke bo nie moze zrobic?<a jak zrobi to jest taka zolciutka ok> czy moze kolki ja lapia???Macie jakies psosoby????Jem tylko to co mozna i guzik nie pomaga....bralam do przedwczoraj zelazo i zastanawiam sie czy moze nie od tego ale z drugiej strony przedtem nie miala...juz sama nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
żółciutka kupa jest prawidłowa
ja biorę żelazo i mojej to nie zatwardza ani nic wczoraj zważyliśmy nasza niunie przed kąpielą i wyszło około 3800 ![]()
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-11 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Zadomowienie
|
chyba mnie jakieś przeziębienie łapie
![]() ![]() Lustereczko witaj na odchowalni ![]() ![]() eirene ja kremuje jak wychodzimy kremem na każdą pogodę z bubchen, fajnie się rozsmarowuje ![]() traicionera skąd ty masz tyle czasu na siedzenie na necie ![]() Cytat:
my też jesteśmy szczęśliwi ![]() ![]() Iza ja podawałam bobotic ( ponoć to to samo co sab simplex) teraz podajemy tylko debridat i chcemy już powoli odstawiać bo młoda nie ma takich napadów płaczu jak wcześniej, płacze tylko przed karmieniem jak mama się ociąga z podaniem cyca :P dlatego jak mi po 2-3 godzinach zaczyna stękać przez sen biorę i daje cyca - dziecko szczęśliwe i mamusia tyż ![]() ![]() trzyrazyi Nadia też robi żółte kupy i to jest ok, u nas przy kupie też często jest złość ale czy to są kolki ![]()
![]() |
#1219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prężenie się i kopanie nóżkami to 2 charakterystyczne objawy kolki ![]() plus twardy brzuszek i płacz przy tym chyba, że dzieję się to dokładnie wtedy kiedy robi kupę a kupka jest twarda, to mogą być zaparcia ja też na początku myślałam, że to od zaprać to prężenie i kopanie, ale raz podczas przewijania zrobiła mi kupkę i wtedy widziałam, że nie sprawiło jej to problemu niestety moją też dopadła ta dolegliwość, mam nadzieję, ze jutro pediatra coś nam zapisze na kolki ![]() na razie daje jej Espumicot i wydaje mi się, że jest trochę lepiej
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-11 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Zakorzenienie
|
Mi pediatra kazała niczym nie smarować buzi, bo nie ma mrozu, a moja ma delikatna skore i kremy mogą ja zapychać.
wanilia- moja córcia jak na razie jest bardzo spokojna, płacze rzadko- jeśli jest głodna przed porą karmienia lub ma pełną pieluchę, a tak to albo śpi, albo patrzy/bawi się smoczkiem. Wczoraj się teściowa nie mogła nadziwić, ze takie mam grzeczne dziecko. Poza tym na razie siedzi ze mną mąż.
#1222 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do mam karmiących piersią które ściągają pokarm ile wypijają jednorazowo wasze maluchy mój ma miesiąc i nie wiem ile mu zostawić mleczka
#1223 | ||
Wtajemniczenie
|
super chłopak ![]() ![]() he he, a mnie ten szum morza zaintrygował... uwielbiam morze, a mam daleko... u mnie sprawdza sie bardzo muzyczka od maty do zabawy Tiny love, tzn na razie nie mam tej maty całkiem zlozonej, tylko samo dno z muzyczką i światełkami i puszczam- tam jest melodyjka Mozarta, która leci chyba przez 10-15 minut i mała bardzo przy niej sie uspokaja ![]() ![]() Cytat:
moja ma żółte kupki jak jajecznica, rzadkie z drobinkami , czasem jeszcze rzadsze i bardziej zielonkawe, to zalezy od tego co zjem, pręzy sie i steka przy każdym wypróznianiu, to u niej norma, ale raczej nie płacze, pomagam jej tzw gimnastyka nóżek, z reguły robi mi kupe po karmieniu, bo ja najpierw karmię, potem odbijam a potem przewijam i podczas przewijania, jak odepne pieluche, to najczęsciej robi mi kupke, wiec potem zakładam czysta pieluche i mam spokój do nastepnego karmienia najczęsciej, czasem dorobi jeszcze w międzyczasie. tzn nie robi kupki po kazdym karmieniu, ale tak kilka kup dziennie to spokojnie robi Cytat:
Kolka to w ogóle jest raczej niezalezna od tego czy dziecko ma czy nie ma problemu z robieniem kupek, raczej mówi sie ze to jest niedojrzałośc układu nerwowego, z którym organizm radzi sobie własnie tak, mozliwe tez ze ponieważ kolki wystepują "od zawsze" i niezaleznie od warunków zyciowych/zdrowotnych dziecka i sa tak częste , to jest to po prostu jeden z mechanizmów przystosowawczych wystepujący u tych dzieci. i tak naprawde nic nie pomaga na to, to trzeba po prostu przejśc razem z dzieckiem, będąc przy nim i nosząc je na rekach. tw wszystkie sab simplexy itd działaja raczej na psychike rodziców, a nie na dziecko, powie wam to wiele połoznych, a ja potwierdzam, bo mój syn miał kolki i nic nie pomagało, owszem wydawało mi sie że np taki simeticon pomagał, ale to trwało chwile, złudnej mojej nadzieji, a juz nastepnego dnia było to samo.
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-11 o 12:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny zaraz was doczytam
ale musze sie wyzalic... Rafał schodł teraz 4,1 wazy... pediatra powiedziala zeby dokarmiac mm ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zadomowienie
|
kasiu nie martw się. wiem jak bardzo walczysz o karmienie piersią i trzymam mocno kciuki, aby udawało sie, ale skoro pediatra radzi dokarmianie mm, to widocznie tak będzie najlepiej dla Rafałka
#1226 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Gratulujemy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() walcze i widze ze zadnych efektow - przez to lapie dola co moze mi jeszce zmniejszyc laktacje :-( ogolnie jest do dupy i co ja mam zrobic??? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Rozeznanie
|
Niutka1 dzięki za informację o niedrapkach, nawet nie wiedziałam o tym. To w takim razie muszę się jakoś odważyć i obciąć mu te pazurki.
Dopada mnie coraz częściej słynny baby blues, bo zarówno mama jak i teściowa wzbudzają we mnie poczucie winy, że jestem złą matką, dlatego że nie karmię piersią, tylko podaje MÓJ POKARM w butelce. Mam kiepskie sutki , w ogóle nie wyciągnięte więc mały nie ma za co złapać. Próbowałam przez kapturki to się strasznie męczył i prawie w ogóle mi nie opróżniał piersi. Nie wiem czy to taka wielka różnica czy je pokarm z cycka czy z butelki, chyba najważniejsze jest to że mam pokarm i mam czym go wykarmić. Przecież w karmieniu piersią nie chodzi o samego cycka, tylko o wartościowy pokarm. Niestety moje mamy tego nie rozumieją i mają do mnie jakieś głupie pretensje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Zadomowienie
|
lustereczko nie przejmuj się tym głupim gadaniem. może powiedz im, że tylko niepotrzebnie cię dołują i wpędzają w zły nastrój, więc nie życzysz sobie takich komentarzy
kasiupr. a pijesz karmi?? podobno dobrze robi na laktację. nie wiem ile w tym prawdy, ale chyba nie zaszkodzi ![]()
#1230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moja tez robi zolciutkie kupeczki ale strasznie sie prezy przy tym i napina i krzyczy...juz sama nie wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.