|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzieciaki świetnie obserwują Cytat:
Dla mnie szczepionki w przychodniach to trochę nieetyczne jest Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o Katowice to bardzo dobra przychodnia i super lekarze są na Ceglanej. To ta była Klinika Gierkowej. Tak z kolei jest taki problem że ludzie tam zjeżdżają z całej Polski po pomoc, ślepną, chcą odzyskać wzrok, z różnymi ciężkimi chorobami itp. Robią cuda ale nie miałam odwagi tam jechać (z dodzwonieniem miałam problem). W poradniach jest czarno od ludzi. Koleżanka też jeździła do poradni przyszpitalnej na Ligocie do poleconej lekarki. Podobno dobra ale bardzo nieprzyjemna dla rodziców, niestety nie znam nazwiska
![]() |
#1202 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010
Cytat:
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- To ja się żegnam z Wami i jadę do mojego słońca ![]() Dzisiaj jadę pod Kielce więc samochodem.
![]() |
#1203 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piersi - jak nie twardnieją, pokarm nie leci, nie robią się grudki, nie bolą to nie ściągać. Jak pokarm leci to wystarczy palcami delikatnie po troszku wyciskać (najlepiej pod ciepłym prysznicem). Gdyby twardniały to mi pomagały ciepłe okłady (nie miałam wrażenia pełności) Cytat:
Pamiętam jak kiedyś koleżanka która pracowała tam w jakiejś poradni mówiła że Gierkowa przyjmuje absolutnie wszystkich i nie uznaje żadnych znajomości. Nie zwracała też uwagi na NFZ ani inne formalności. Przychodził chory to znaczyło ze potrzebuje pomocy, to jej wystarczało. Pracowała tyle że nieraz się zastanawiali czy ona wogóle wychodzi z roboty i czy śpi. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1204 |
Zakorzenienie
|
dobiłam się waszymi postami nt gadania waszych dzieci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1205 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Piersi nie twardnieją a troszkę bolą ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masuj, ogrzewaj i wyciskaj po troszku
![]() |
#1207 |
Zakorzenienie
|
u nas w przychodni szczepionki są przechowywane tak jak powinny moja znajoma tam szczepi i ona wlaśnie odradzała nam kupowanie w aptece bo jak szczepionke przetransportujesz z apteki do lekarza ? czy tuż przed szczepieniem ją będziesz wiozla w odpowiednich warunkach ? oni jak dostaja szczepionki to przedstawiciel zawsze wiezie w lodówce i odrazu przekładają do lodówki a kupujac w aptece nie bedziesz przeciez taszczyła lodówki ja najbliższą aptekę w której mogłabym kupić szczepionke mam 30 minut od przychodni i nie wyobrazam sobie żeby tyle czasu była poza lodowką dwa jak kupuje w przychodni to place przeważnie o 20-40 złotych mniej niż w aptece więc nie ma o czym mówic ja wolę te z przychodni
![]() Baobabku ja wiedzialam że Ty mnie pocieszysz ![]() a mam takie pytanie czy sa jakies dziewczyny z okolic Krakowa chętne na spotkanie ? bo ja za 2 tygodnie bedę w krakowie na seminarium dotyczacym pieniądza i może miały byście sie ochotę spotkać ![]()
#1208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z ciekawości - to jaki przedstawiciel ? My się wybieramy do Krakowa w drugiej połowie sierpnia ale jeszcze nie wiemy kiedy
![]() |
#1209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do pocieszania, to weź mnie nie denerwuj! Twoja Jula rozgadana nie tak jak mój "osioł", nie ma nawet co porównać ![]() ![]()
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
nie wiem nie wnikałam nie dopytywałam mówiła tylko że przedstawiciel z hurtowni im te szczepionki przywozi
ja będę w 3 tygodniu sierpnia jak masz ochotę na spotkanie to daj znac kiedy będziecie to może uda nam się spotkac ![]()
#1211 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja dzisiaj ostatni dzień w pracy,nie wiem czy jutro będę miała czas zajrzeć-chyba nie-więc życzę Wam miłych chwil a tym co jeszcze wyjeżdżają udanych wakacji
![]() Drcron mój tez nie gada,jak móił wyrażnie tata(na wszystko) nawet tatuś mu wychodziło to jak zaczął móić mama to teraz znowu tata jakoś inaczej mówi nie tak wyraźnie jak wcześniej. Mój Danielek za pół godzinki ma szczepienie ![]() Ja chciałam kupić w środę szczepionkę w aptece ale nie było,też tylko na zamówienie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wezmę sobie Twój numer z klubu bo naprawdę nie wiem kiedy pojedziemy. Niby plan jest ale później ciężko z realizacją przy dwójce "potworków" ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- U nas w aptekach tez szczepionki tylko na zamówienie. Ja to załatwiałam przy okazji spaceru, czyli najpierw przychodnia - recepta i umówienie na szczepienie, później apteka - zamówienie na konkretny dzień (może być nawet po południu tego samego dnia). Ja mam ten plus że aptek na osiedlu jest kilka i do przychodni nie jest daleko
![]() |
#1213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- PS. MOJ SASIAD nie zyje.. Andrzej Lepper sie niby powiesił..nie wierze w to.. ![]()
![]() Edytowane przez madziwnia Czas edycji: 2011-08-05 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ooo nie słyszałam o tych szczepionkach ![]() Cytat:
Ty już nic o ninkowym spaniu nie pisz, bo znów was będę musiała znienawidzić ![]() Cytat:
I nie miej żadnych głupich myśli, bo masz śliczną, BARDZO mądrą córeczkę. I myślę, że po części też z tego powodu tak dokazuje-bo jest inteligentna i wszystko ją interesuje, wszystko chce poznać i też się szybko nudzi. I jak dziewczyny piszą mówi więcej niż większość naszych dzieci. te policzki z twojego opisu to mi skazowo brzmią-córeeczka kruszyny ( z bloga dzieciowo mi) w wieku 3 latek chyba atopowego zapalenia skóry dostała i podejrzanymi są przetwory mleczne (typu danonki, bakusie) i kakao. Może spróbowałabyś odstawic na razie tylko jedną grupę np własnie melczne i zobaczyc czy będzie rezultat. A w razie co mam namiary na ponoć dobrą dermatolog na NFZ na biskupinie, bo już kilkakrotnie spotkałam sie z opinią, że warto najpierw do dermatologa się udać zanim do alergologa co do szczepionek, to mi też to pasuje, że w przychodni są-cenowo tak samo albo właśnie nawet niżej i nie muszę się martwić o transport itp. Mi osobiście nawet do głowy nie przyszło, że to nieetyczne. Jakby było taniej to bym w lodówie tachała, ale jak ta sama cena to mi się niec che i cieszę się , że nie muszę. No to jak się chwalimy [matka w swoim żywiole ![]() a propos tego mówienia-czytałam dziś w poczekalni "mamo to ja" i był tam artykuł o mówieniu i pisali, że to, że dziewczynki mówią szybciej i więcej to mit, że nie a na to żadnych dowodów etc. A parę stron później, w poradach babka się skarżyła, że jej synek tak słabo mówi itp, i jej odpisali, że to normalne i jakieś tam pierdoły i żeby się nie martwiła, b przecież DZIEWCZYNKI SZYBCIEJ MÓWIĄ NIŻ CHŁOPCY". I jak tu wierzyć tym gazecinom.... zresztą te gazety to głownie propaganda firm dzieciowych (ale i tak czytam czasem, ale zawsze krytycznie) ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- no właśnie-ciekawe jak to z lepciem było....kątem ucha tylko w w faktach słyszałam ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- a jeszcze wam dla śmiechu powiem, że sobie właśnie sprawdzałam jakie nagrody proponują mi za punkty w aptece i mogę sobie np wziąć CEWNIK ![]() ![]() z z dawno nieodzywających się to można by jeszcze yoonke wymienić...ciekawe jak jej w nowej robocie ferrou, a c u ciebie, skryoczytaczu?
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-08-05 o 20:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1215 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bo u mnie od paru miechów wystawiali normalne paragony za szczepionki , jak zwykle czyjeś ( zapewne ) nasza kasa pójdzie w błoto Cytat:
Cytat:
Panowie mi dach skończyli super wyszlo ![]() MOja też prawie nie mówi gada i pokazuje po swojemu ale się nie ciśnieniuje z tego powodu jej ulubionym słowem jest - fajnie , to akurat umie powiedzieć
![]() |
#1216 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Aż się boję Wam pisać jakie słowa mówi, bo nie wyliczyłabym wszystkich i wyszedłby post-gigant. Przykłady z ostatnich dni: 1) niestety nadal kończymy dzień butlą z mlekiem podczas której zwykle zasypia lub chociaż odpływa-wypluwa w pewnym momencie smoka od buti i mówi "nie, chimy" (nie wiadomo dlaczego "chimy" oznacza smoczek) Pytam "idziesz spać?" "ta", "idziemy do łóżeczka?" "ta". Kładę ją, a ona "mama,tu" pokazując na podłogę. "Rącia"=rączka. Trzeba podać jej rękę i po chwili zasypia. 2) "Bysia am maja"=Gabrysia je marchewkę. Wczoraj powiedziała swiadomie słowo "je". 3) w książeczkach potrafi rozpoznać wiele zwierzaków, a ostatnio też sprzetow/rzeczy z domu-efekt długiej jazdy nad/z morza: dzi=drzwi "a czym się otwiera?" "tuci"=kluczyk, onto=okno, siasia=sąsiad,"co robi dziewczynka? "pimpi"= kąpie się "a co ma na głowie?" "paja"=pianę itd itd itd. Można się z nią normalnie dogadać, ona chyba przekracza wszelkie normy jeśli chodzi o gadanie co te bywa niedobre, bo często potem pojawia się jąkanie z prostego powodu, że głowa chciałaby już wszystko powiedzieć, a artykulatory jeszcze nie nadążają i się zacina dziecko. Oby nas ominęło. Nauczyła się też liczyć ![]() dziś była druga w historii kupa na nocniku u mnie apteka jest bezpośrednio przy przychodni więc problemu nie ma Cytat:
Anakazar, co Ty polecałaś do suchych włosów??pomocy
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2011-08-05 o 21:05 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Zakorzenienie
|
młoda dzięki za info o tych hurtowniach obuwniczych za grosze juz stanełam do 2 par na jesien
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- a wiecie co jego dorosły juz syn ma starszne problemy zdrowotne córka młoda jeszcze studiuje a druga juz męzatka chyba i zoina z cała ta gospodarkąsama zostanie .. okropienstwo.. tez go nie lubiłam ale przykro
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
co dla dzieci na komary mozna używać?
jutro na grilla mamy iść, a komarów jest strasznie dużo teraz. Nie możemy nawet wyjść do ogrodu bo od razu pełno bąbli;/
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-08-05 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
są te offy dla dzieci i inne cuda .
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
u nas dzisiaj tragiczny wypadek byl;/
32 latek po wiadukcie chcial zaszpanowac czy co...nie wiem co o tym myslec, zstracil kontrole nad motocyklem na ktorym jechal na jednym kole i zerwalo go z motoru, porozrywalo na czesci, obijal sie o barierki, osierocil syna:/ przyjechal z Anglii na urlop....
![]() |
#1221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie jazda na jednym kole bardzo mądra rzecz ![]() U nas czesto wypadki z udziełem tirów są ostatnio 70 letnia babka się władowała pod tira ze swojej winy przetransportowali ją do wawy ale czy żyje nie wiem . Rowerzyści nie raz nie patrza co się dzieje wokół nich
![]() |
#1222 |
Raczkowanie
|
czesc!
pop dziękuję za pamięć... niestety nie mam czasu czytać... przeglądam tylko zdj! (dziś nie umiem żadnego otworzyć;/) w domu remont... mala juz ponad miesiac pomieszkuje u moich rodziców a ja razem z nia... kursuje tak codziennie miedzy jednym a 2gim domem... jeszcze w miedzyczasie mialam praktyki... tesciowa mi sie pochorowala i w szpitalu lezy... wiec ogólnie padam na pysk! a mala tez raczej z tych wszedobylskich i niespiacych noca (dniem zreszta tez) dzieci... chociaz nocki juz coraz lepsze... obudzi sie raz trzeba ja zabrac do lózka i pospi do 8... w dzien spi 1-1,5 sama pózniej wyje trzeba sie z nia polozyc i pospi 2ie tyle... a uparta jest jak jej mama ![]() ![]() ![]() ![]() ehh to się nachwaliłam mowę mojego dziecięcia... to teraz na nią ponarzekam... nie chce w ogóle siadać na nocnik.. od stycznia nie było problemu chciała siedzieć na nocniku a teraz jak już usiądzie to nic do niego zrobi... i mam pytanie czy waszym dzieciom też wyskakują takie bąble po ugryzieniach komarów?? kala ma chyba jakieś uczulenie.. jak ją coś ugryzie to jej to napuchnie i ma takie ropne bąble... ide prasować ciuszki małej bo jutro jedziemy do Turawy na weekend... może uda nam się do zoo w niedziele pojechać.. eh znowu się rozpisałam... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
mrowak, P0P i młoda jestem z wami w ekipie wolnozwiązkowych
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Darusia musimy się w końcu spotkać, musze wyściskać tą twoją śmiechawkę ![]() tylkooliwka miłego urlopowania i słońca przede wszystkim!! ja uwaga! jadę jutro na woodstock ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
czytałam własnie, mama mi to wysłała http://sieradz.com.pl/wiadomosci/sie...wiadukcie.html ![]() ![]() machaj ja tez zbyt często nie piszę, ale jak już napiszę to powieść wychodzi ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1224 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Mój tez mało mówi , ale pewnie jak później zacznie to jeszcze mi w pietach zastygnie jak mi nagada dlatego się nie przejmuję.Z powodzeniem za to stosuje onomatopeje , i głównie w ten sposób sie porozumiewamy , nasladuje wszystko co usłyszy ,szumiacą wodę , kosiarkę , piłę czy maszynę do szycia , kazde inny warkot , nieraz jak chcę żeby cos powiedział to mówi tylko pierwszą sylabę wyrazu . P0P świetne filmiki ![]() Lindsley dobre z tym konikiem ![]() Dzieci to jednak są udane Tez słyszałam o tych szczepionkach , na szczęście jak dostałam na miejscu w przychodni i nie musiałam po aptekach latać z lodówką. ludzie idę spać bo juz która ---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:25 ---------- Minka zazdroszczę Ci tego woodstocku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1226 |
Zakorzenienie
|
bao, dupa to ty jesteś, jako koleżanka moja po fachu wiesz dobrze, że w języku ojczystym tez istnieje silent period, a 16 miesięcy to na pewno nie jest wiek kiedy należałoby się jakkolwiek przejmować, że dziecko nie mówi, no proszę cię!do 3 lat nie nie należy się przejmować. A ponoć często jest tak, że dzieci, które mało/wcale nie mówią pojedynczych słów od razu zaczynają zdaniami mówić.
I to raczej dzieci dużo mówiące w wieku naszych się pospieszyły niż twój opóźnił. Na pewno kubuś nie będzie do teścia podobny!!!! nie obcuje z nim za bardzo, a to ma duży wpływ na rozwój charakteru u dziecka Bao, kochana, nie wpadaj w pułapkę mamusiowych porównań i wyścigów, wiadomo, że każda mam by chciała żeby jej dziecko we wszystkim przodowało, ale tak se ne da. trochę luzu więcej ![]() więc a propos, mrówa twoja gabi "rządzi" w tym gadaniu ![]()
![]() |
#1227 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem,wiem Evitka-ja pewnie też bym brała ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Mrówcia mi ciężko tak teraz coś poradzić,bo ja już od paru miesięcy używam tylko i wyłącznie kosmetyków naturalnych.I do włosów mam takie cudeńka ![]() Jedynym godnym polecenia wydaję się być seboradin lotion-apteka no i maski waxa,ale polskiego,nie zagranicznego. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Moja mała bardzo uczy się od nas-ja dużo z nią rozmawiam,śpiewamy razem.Tż bardzo dużo czasu poświęca jej na rozmowy,pokazywanie i nazywanie po dziesiątki razy różnych przedmiotów. Dużo też się uczy z tych swoich grających zabawek.Ma ten stoliczek anglogadający i z niego podłapała "green"i już wie,że jeden z jej wózków też jest"green".W Szwecji znowu od ludzi nauczyła się mówić"haj"i tak chodziła i się ze wszystkimi witała.Czasami też jak ją zapytam czy chcę jabłko to powie mi"ok"bo tam też to podłapała i ja też często tak mówie to codziennie to słyszy. Nie mam parcia,żeby moje dziecko coś mówiło/robiło.Tak samo niczym się nie przejmuje:jak czegoś nie potrafi to olewam to,bo wiem,że ona ma jeszcze na wszytsko czas.Odpuść Bao,bo niepotrzebnie się stresujesz.Twoje dziecko jest wyjątkowe i tak o nim myśl. A zacznij się martwić jak za rok nie będzie potrafił tego co w Twoim mniemaniu powinien potrafić już teraz.
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Bao - nic nie pójdzie na marne on sobie w główce gdzieś to co mu wkładasz zostawi . mam koleżankę której trzy latek nie mówi i nikt nie widzi w tym nic dziwnego , jedne później inne wcześniej a na pewno nie jest tępy
![]()
#1229 |
Zakorzenienie
|
bao nie przesadzaj, jak mozesz pisac o Kubusiu ze jest TĘPY????????
![]() bo w wieku 16 czy 17 miesiecy mowi mniej od innego dziecka? to jest madre ?? no sorry ale bez przesady. Przyjdie czas bedzie gadal.... wstydz sie.
![]() |
#1230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.