|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
no już nie chowam wkleję coś od czasu do czasu ![]() Cytat:
trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło
|
||
|
|
|
#1202 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Będę szukała wśród znajomych najpierw, może ktoś akurat się skusi a jak nie to nie wiem, wolałabym uniknąć szukania z ogłoszenia. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() ale się Szymcio zmienił, przystojniak jednak pozostał ![]() Mam jeszcze pytanie: Chcę kupić kilka kaszek Holle, jakie polecacie? Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-29 o 16:26 |
||
|
|
|
#1203 | |
|
Zakorzenienie
|
Timii, pytałaś o pracę... niewielka firma, usługi inżynierskie świadczymy
W sumie jak tak myślę to nawet lubię tę pracę. :rolleyes : No i cieszę się, strasznie się cieszę, że ją mam ![]() Z tego co widziałam, Ty gdzieś spod Kielc jesteś? ![]() Może jak przybędziesz to się spotkamy? Jeśli oczywiście będziesz miała ochotę ![]() Cytat:
![]() Żółtko oczywiście ugotowane. Możesz ugotować jajko na twardo i obrać z białka, i dodać pół żółtka, albo ugotować samo żółtko (wrzucasz na wrzątek i jakieś 5 minut na twardo). Ew. jak gotujesz sama zupkę to do zupki dodać pół surowego i zagotować ![]() Aha, i nasz bilans - 10 kg!
|
|
|
#1204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To duży chłopak, masz co nosić. Mój waży teraz około 7,5 i pecy mi siadają, a w foteliku to już prawie nie daje rady przenieść co będzie jak przytyje?Dzisiaj mi się udało kupić dady za 22.99zł bo otwirzyli kolejną biedronkę i duuuuużo rzeczy w promocji było. Co prawda używam narazie huggies'ów, ale widzę, że te rozmiar trzy i cztery są fajne bo 1 i 2 mi nie odpowiadały takie jakieś grube były. |
|
|
|
|
#1205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tyle co z i do łóżeczka i z miejsca na miejsce przenieść. Robi się już coraz bardziej mobilny więc czasami trzeba go nawrócić ![]() Jak u nas była taka cena to się obkupiłam, ale zapasy się skończyły Teraz kupiłam z reniferami
|
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1207 | |
|
Wtajemniczenie
|
No to ja też pojadę z bilansem , a co!
6250 kto podskoczy My jeszcze ubrania na 68cm nosimy ![]() Co do Nutelli, to robiłam na "czuja". Nie lubię sztywno trzymac się przepisów i zawsze coś kombinuję.Składniki: * śmietanka 30% (kubeczek 200ml, użyłam lidlowego Pilosa) * 2,5 szkl. mleka (ja dałam tylko 1,5% bo takie miałam, ale najlepiej jak jest tłustsze) * 3/4 szkl. mleka w proszku * 1 i 3/4 szkl. cukru * 2 tabliczki czekolady gorzkiej (min. 70% kakao - fajna jest z lidla za 2,99) * min. 100g orzechów laskowych * 50g zmielonych migdałów Do garnka wlac śmietankę, mleko, dosypac cukier i gotowac do całkowitego rozpuszczenia się, czasem przemieszac. Gdy masa się zagotuje, dac nieco mniejszy ogień, aby masa sobie bulgotała, i tak przez min. 1,5h. Masa musi miec kolor karmelowy i byc coraz gęstsza. Jak nie masz mleka w proszku to nie szkodzi, nie trzeba go wcale dawac (ja dałam bo mi się jego ważnoscv konczy, ogólnie przyśpiesza proces powstawania masy). W międzyczasie całe orzechy laskowe wsyp do brytfanki i wsadź do pieca nagrzanego do 180st. C na 10minut. Skórka ma odchodzic, a orzechy ładnie zrumienic. Aby całą skórka z orzechów odeszła, trzeba je przełozyc np. do czystej szmatki i trochę nimi pouderzac Następnie zmielic orzechy na miazgę w malakserze. W osobnym garnku roztopic czekolady w kapieli wodnej. Dodac do masy kajmakowej i wymieszac. Dodac miazgę z orzechów i zmielone migdały. Wymieszac. Przechowywac w lodówce. U mnie nie ma już połowy słoika ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Kurczę ja to już nie wiem kiedy ostatnio w biedrze byłam , chyba ze 2 miesiące temu. Teraz u mnie numer jeden to lidl. ![]() Jakie są pieluchy z lidla??? ma któras???
|
|
#1208 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u nas "tylko" 8500 ![]() Agata ochote mam i to dużą . niedzielny kierowca ze mnie więc musiałabym brać chłopa ze sobą. on jest z nami tylko tydzień, potem wraca do Irl na 2 tyg i znów przyjeżdża na święta. dotrzeć do kielc to trochę "wyprawa". mamy 40km w jedną stronę i tak jakoś wszystko organizowałam żeby nie musieć tam jechać. a tu teraz taka propozycja!! mam nadzieję że wybaczysz i że jeszcze będzie okazja spróbować Twojego tortu bezowego
|
|
|
|
|
#1209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pieluch z lidla to ja nigdy nie używałam, ale moja koleżanka z pracy była nimi zachwycona. Jaka cena jest tych pieluc? ile na szt. wychodzi? |
|
|
|
|
#1210 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, cale szczescie, ze nie musisz go tyle nosic. Ja duzo nosze Oliwke i czasami nie czuje juz kregoslupa:PCo do spatkania, ostatnio poniosla mnie fantazja i naszla taka dziwna mysl, ze fajnie byloby sie spotkac wszystkie w jakis weekend np. w centrum Polski... przedstawialybysmy sie sobie naszymi nickami i na zywo przedstawily nasze pociechy, hehe Cytat:
Nie uzywalam z lidla, a sleep ang play moim zdaniem tez beznadziejne- kupilam raz. Teraz kupuje z biedronki.. rozmiar 3 i 4 moim zdaniem super.. bo 1 i 2 to porazka.Cytat:
a waga podobna do mojej Oliwki Cytat:
![]() Dzis Oliwka nie spala od 2-30 do 5-30 i myslalam, ze juz nie dam rady. Pozniej obudzila sie o 7 i koniec spania. Rano ledwo co chodzilam nawet kawa nie pomogla... Teraz usypia, mam nadzieje, ze da nam sie dzis wyspac
|
||||
|
|
|
#1211 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzeba było pytać o te Pampersy, bo ja je planowałam kiedyś kupić ale opinie mam na kieleckim wątku skutecznie mnie zniechęciły. Nic w nic sleep, a tym bardziej play Te z Lidla raz kupiłam, jak byłam to przy okazji wzięłam. Ale jeśli chcesz to kup Toujours https://www.google.pl/search?hl=en&q=toujours+p ieluchy&bav=on.2,or.r_gc. r_pw.r_qf.&bpcl=38897761& biw=1024&bih=653&um=1&ie= UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N &tab=wi&ei=icO3UILSKvLV4Q SB34HIBw , a nie te drugie, bo to masakra jest. Tourjours ujdą, nie ma tragedii ![]() Cytat:
![]() Organizuj się ![]() ![]() A w którą stronę od Kielc mieszkasz? Cytat:
ale z dzieciakami ciężk ochyba by się było zorganizować, jednak samemu to samemu ale nie mówię nie![]() W tajemnicy napiszę, że dzisiaj Maciek się obudził w nocy 2 razy, brzuch go bolał... nie chciał spać od 5.30 do 6.40. Myślałam, że umrę rano, normalnie jakby mi ktoś zaproponował, że mi w łeb strzeli to bym się zgodziła bez wahania! Tym bardziej podziwiam Was dziewczyny, którym dzieciaki się budzą w nocy często.
|
|
|
#1212 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie proszę jak to jest z tym bilansem bo ja nic nie wiem
Mam taką lipną przychodnie, że hej. Nie mogę zmienić narazie. Czy ja muszę sama pójść jak Antoś skończy pół roku czy jak to jest? Tak patrzę w książeczkę i tam najwcześniej bilans jest w wieku 2 lat. Wy mówicie o wizycie i pomiarach na szczepieniu? Ja już głupieje! A głowę o tych wszystkich wizyt, dat, szczepinek, kontroli etc. to mam jak balon ile to trzeba pamiętać Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-29 o 21:58 |
|
|
|
#1213 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1214 |
|
Zakorzenienie
|
E, u nas żadnego bilansu nie było. Nie chodzi się na bilans wcześniej niż jak dziecko ma 2 lata.
Teraz tylko obowiązkowo na szczepienia, a później na bilanse ![]() W siódmym miesiącu jest szczepienie na żółtaczkę (rzuć okiem na koniec książeczki), a później dopiero jak skończy rok.
|
|
#1215 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas to wygląda tak: - czasami jak Maciek się obudzi ok. 5 to jest cyc - ok. 8 cyc (jak obudzi się o tej 5 to śpimy dłużej i wtedy cyc np. o 9-10) - ok. 10.30 owoce - ok. 11 cyc i drzemka (jak śpimy dłużej to wszystko się przesuwa) - ok. 12.30 obiad (jarzynowa z mięsem lub rybą, co drugi dzień pół żółtka), czasami dam popić cycem jak nie zje zbyt dużo, idziemy na spacer - ok. 15 cyc (zależy jak wrócimy ze spaceru) - ok. 17-17.30 cyc - ok. 19-19.30 cyc przed spaniem, DUŻO CYCA
|
|
|
#1217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuj może i Twojej córci pomoże. A propos przepis na tę kąpiel wygrzebałam właśnie na wizażu
|
|
#1218 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie też mierzą i ważą przy szczepieniach, ale mam już nadmiar informacji na temat kiedy, gdzie i po co musze z małym iść, że jak przeczytałam bilans, a nie szczepionka to uznałam, że coś przeoczyłam ![]() Lepiej zapytać niż czegoś nie załatwić
|
|
|
|
|
#1219 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja to myślałam właśnie o spotkaniu z dziećmi Ty planowałaś Maćka odstawić? ![]() Cytat:
u nas jest tak: 6 - cyc 10-owoce 14-zupa 17-cyc 19.30-cyc |
||
|
|
|
#1220 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 6120 i nosimy ubranka 62-68 (3-6 mies) ![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Dziewczyny czy owoce słoiczkowe mogę dodać do kaszki? Planuję wprowadzić przed południem kaszkę Sinlac i do niej dodać jakieś owoce Ja jestem zadowolona z Pampersów active baby. Moja kruszyna szaleje ostatnio w nocy że ho ho. Śpimy razem i wyrywa mi włosy, kopie przez sen. Ostatnio odkryła firankę A najlepsze, że przekręca się na brzuch i nie zawsze potrafi z powrotem, budzi mnie więc krzykiem ![]() I chyba dalszy ciąg zębów nastąpił... |
|
|
|
|
#1221 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta masa jest jak dla mnie identyczna jak ta kupna, w konsystencji oczywiście, bo w smaku to nie ma porównania , na korzyśc domowej \ ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
![]() Jakby to było spotkac się wszystkie, gdzie to by wypadło, aby dla wszystkich było dogodnie ![]() No, która ma jaką duża hacjendę gotową pomieścic rozkrzyczane maluchy??? ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
Ogólnie to czekam na promocję papmersów 87zł za 150szt. ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
![]() Jedynym pozytywem tej szczupłości jest też to, że ciuszki jednego rozmiaru starczają na dłużej
|
|
#1222 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Widzę, że nie tylko my ostatnio się szczepiliśmy. My byliśmy wczoraj. Mała waży 7,5 kg, wzrost ok 70 cm, płacz byl, ale znośny. szybko jej przeszło. we wtorek mąż pojechał z malwiną na kolejne usg, wszystko super, kolejne za 4 miesiące. kurde... u Was też tak często robią usg bioderek?? czy tylko u nas chcą kasę z nfz zgarnąć?? Malwina dzisiaj przespała całą noc, praktycznie od 20-6. z tym, że trzeba było jej dać 3 razy smoczek, ale na szczęście jeszcze zanim myśmy się położyli
|
|
|
|
#1223 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze w 9 mies ma być badanie na posiew ,tak mówiła mi pielęgniarka.
|
#1224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Badanie polega na tym, że ortopeda podchodzi, popatrzy, dotknie bioderek i mówi: kontrola za 6 tygodni. Więc chodzimy, bo nie ma wyjścia. Jak dziecko kończy pł roku, to dodatkowo ma robione zdjęcie rtg bioder i dopiero wtedy dostaje adnotację w książeczce zdrowia. Nawet gdybym poszła gdzieś prywatnie na usg, to i tak musiałabym zaliczyć wszystkie wizyty w przychodni...
|
|
|
|
|
#1225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i na samych owocach nie wytrzymałby 4 godziny. Marta je w nocy czy nie? Ile zjada zupy? Maciek jak zje 130-140 g to jest święto. Zazwyczaj ok. 80-100 g i koniec jedzenia.
|
|
|
#1226 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1227 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i butla a nie cyc ![]() a my dziś kończymy pół roczku ![]() wczoraj w sklepie widziałam takiego malutkiego bobasa- no może ze 2 mies. miał- ale kruszynka ![]() a moje dziecko nauczyło się mówić baba.. generalnie gada bababababa jak mówię powiedz baba to się śmieje i nie powtórzy...ale jak tylko odejdę to woła bababa, poza tym opanowała cześć i pa pa, śmiesznie to wygląda w wykonaniu takiego dzieciaczka a zarazem bardzo słodko za to jeżeli chodzi o mobilność to leń z niej ogromny jak jej wypadnie zabawka poza zasięg ręki to patrzy na nią jakby mówiła chodź do mnie
|
|
|
|
|
#1228 | |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
|
|
#1229 |
|
Rozeznanie
|
a z tym usg to Wszystkie chodzicie? kurcze myśmy byli tylko jakoś w pierwszych tyg życia i potem już nikt nic nie mówił , wszystko było ok
|
|
|
|
#1230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas schemat jedzenia wyglada tak 7.00 cyc 10.00 kaszka 13-14 obiadek (zupka) 16.00 cyc 18.00 owoc/deserek 20.00 cyc na dobranoc i w nocy pobudki co 1h do godziny 2 a od godziny 2 pobudki co 2h na jedzenie.próbowałam w dzień dawac wiecej mleka ale nie chce ssać, piersi nie zje a kaszke z apetytm pochłania. Próboje jeszcze miedzy posiłkami ją przystawiac ale nie chce pociagnie łyka i nie jest zainteresowana. Nie wiem co robić z tymi nocami. Czy jej nie dawać piersi? raz tak próbowałm ale to płakała i ie mogłazasnąć? a moze zęby jeszcze nie mamy żadnego? Postanowialm ze jednak do pracy wracam od stycznia.dzis szef prosił zebym dała odpowiedz kiedy wracam. Sara zostanie z moja mama szef zgodził sie zebym przychodziła wczesniej czyli od 7-14. Wiec schemat jedzenia byłby ok. Tylko poranne mleko by na 6 przestawić. Moja mama nie pracuje jest na kuroniówce więc zostanie z Saruśką a jak coś znajdzie to wtedy moze wykorzystam wychowawczy jak nie będzie z kim zostawic Małej. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

:rolleyes : No i cieszę się, strasznie się cieszę, że ją mam 

Dlatego chciałam mu dawać jakąś kaszkę, która by była dobra w smaku i nie wymagała doprawienia owocami.
nic tylko tyc w najlepsze

. niedzielny kierowca ze mnie więc musiałabym brać chłopa ze sobą. on jest z nami tylko tydzień, potem wraca do Irl na 2 tyg i znów przyjeżdża na święta. dotrzeć do kielc to trochę "wyprawa". mamy 40km w jedną stronę i tak jakoś wszystko organizowałam żeby nie musieć tam jechać. a tu teraz taka propozycja!!
, cale szczescie, ze nie musisz go tyle nosic. Ja duzo nosze Oliwke i czasami nie czuje juz kregoslupa:P

ale z drugiej strony chce robic cos wiecej niz siedziec w domu. O!!! Najchetniej poszlabym do pracy z niania i Oliwka
A najlepsze, że przekręca się na brzuch i nie zawsze potrafi z powrotem, budzi mnie więc krzykiem
13.08.2011