Akademia Pedagogiczna Kraków :) - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-05, 19:08   #1201
tastemycherries
Raczkowanie

Dot.: Akademia Pedagogiczna Kraków :)

Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość
filologie jaa, w Krakowie też
ach Koleżanko droga, jaką,jaką?

ech,a propo wczorajszego polskiego-też chciałam wiersze do intepretowania (najchętniej Młodą Polskę-Tetmajer,Kasprowicz), noo, ale w końcu wybrałam temat 2. Może dostanę maksymalną liczbę punktów za walory,bo napisałam tyle, ile pamiętałam :P ale były trudne tematy,porównując do tych z poprzednich lat -tak uważam

tastemycherries jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:04   #1202
Sklonowana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tastemycherries Pokaż wiadomość

ech,a propo wczorajszego polskiego-też chciałam wiersze do intepretowania (najchętniej Młodą Polskę-Tetmajer,Kasprowicz), noo, ale w końcu wybrałam temat 2. Może dostanę maksymalną liczbę punktów za walory,bo napisałam tyle, ile pamiętałam :P ale były trudne tematy,porównując do tych z poprzednich lat -tak uważam
Były zdecydowanie trudniejsze...różne matury pisałam przeglądałam ale tego co wczoraj dali sie w najczarniejszych koszmarach nie spodziewałam.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez zagubiona_w_swoich_snach Pokaż wiadomość
nie wiem jak teraz:P wiem tlyko ze tak bylo poprzednio. Malo osob chce isc na nienauczycielska specjalna dlatego ten podzial jest wczesniej - zeby nie bylo problemow z utworzeniem grup.
Ja myślałam nad nienauczycielską. A jest na tyle chętnych żeby w ogóle otwierać takie specjalizacje?
Sklonowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:12   #1203
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:

hmm.. ciężko powiedzieć, zależy od jutrzejszej matury i od tego, jak ocenią mój polski rozszerzony. W każdym razie celuję na anglistykę na UP i na pewno na coś na UJ (jeśli będę miała w miarę wyniki). Myślałam też o italianistyce, slawistyce progi na iberystykę mnie przerażają
ale to wszystko niepewne niestety. Także jutro muszę coś wykombinować żeby mieć .. sporo %

Chciałam wiersze z tej samej epoki co Ty, zdecydowanie. Niestety nie wyszło ja 1 temat wzięłam. pisałam też jakieś filozofie itp. to może by mi coś dorzucili punktów
Stary 2010-05-05, 20:15   #1204
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sklonowana Pokaż wiadomość
Były zdecydowanie trudniejsze...różne matury pisałam przeglądałam ale tego co wczoraj dali sie w najczarniejszych koszmarach nie spodziewałam.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Ja myślałam nad nienauczycielską. A jest na tyle chętnych żeby w ogóle otwierać takie specjalizacje?
no wlasnie dlatego jest rekrutacja juz osobno na nauczycielska/nienauczycielska ( w akzdym razie od paru lat tak bylo) zeby otworzyli kierunek wiec sie nie martw Kikerunek napewno bedzie a potem dopiero ejst podzial na te 2 specjalizacje w obrebie nienauczycielskiej.

Poza tym specjalizacje nauczycielskie juz od 1 roku maja elementy dydaktyki itp itd wiec podzial pozniejszy bylby bez sensu jest po 1 roku wewnetrzny na specjalizacje podane w informatorze.
zagubiona_w_swoich_snach jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:45   #1205
Sklonowana
Raczkowanie

Kurcze...zaczynam się teraz zastanawiać nad tym bo sama nie wiem co lepsze czy wczesnoszkolna czy rehabilitacja...jak to w praktyce wygląda?
Stary 2010-05-05, 20:51   #1206
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

mowisz o ogolnie wczesnoszkolnej czy wczesnoszkolnej w specjalnej?
Stary 2010-05-05, 20:57   #1207
Sklonowana
Raczkowanie

Wczesnoszkolnej w specjalnej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-05, 21:04   #1208
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

no to tak: z wczesnoszkolna w specjalnej nie masz pewnosci ze ja w ogole otworza. Na roku rownoleglym do mojego duzo osob wybralo j.polski ( mam z nimi wyklady:P).
Oprocz tego sa to tak zwane drukierunkowe studia wtedy i siedzi sie na uczelni tak ze ma sie ochote juz polozyc gdzies pod lawka najchetniej ( musi byc wyrobiona odpowiednia ilosc godzin , tak jakbys studiowala 2 kierunki).

Co do samego czy wczesnoszkolna czy rehabilitacja to juz samemu trzeba zdecydowac co chce sie robic poźniej. Bardzo ciekawa jest np. potem specjalizacja na mgr nienauczycielskiej wczesne wspomaganie rozwoju , sama nawet o tym mysle w przyszlym roku
Stary 2010-05-05, 21:10   #1209
Sklonowana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zagubiona_w_swoich_snach Pokaż wiadomość
no to tak: z wczesnoszkolna w specjalnej nie masz pewnosci ze ja w ogole otworza. Na roku rownoleglym do mojego duzo osob wybralo j.polski ( mam z nimi wyklady:P).
Oprocz tego sa to tak zwane drukierunkowe studia wtedy i siedzi sie na uczelni tak ze ma sie ochote juz polozyc gdzies pod lawka najchetniej ( musi byc wyrobiona odpowiednia ilosc godzin , tak jakbys studiowala 2 kierunki).

Co do samego czy wczesnoszkolna czy rehabilitacja to juz samemu trzeba zdecydowac co chce sie robic poźniej. Bardzo ciekawa jest np. potem specjalizacja na mgr nienauczycielskiej wczesne wspomaganie rozwoju , sama nawet o tym mysle w przyszlym roku
No właśnie ja sie zastanawiałam nad rehabilitacją tylko po pierwsze nie wiem dokładnie nic o tej specjalizacji bo nie ma żadnego odnośnika na stronie. Poza tym zastanawiam się czy będzie dosć chętnych, żeby powstał. No i czy jest aż tak bardzo oblegany żebym miała kłopoty z dostaniem się xD
Stary 2010-05-05, 21:26   #1210
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

absolwent ( rehabilitacji) jest przygotowany do pracy terapeutycznej z osoboami z glebsza niepelnosprawnoscia intelektualna.Jego zadaniem jest okreslenie kierunkow rehabilitacji spolecznej i zawodowej tej grupy osob.Uzyskane kompetencje umozliwia podjecie pracy w ramach Warsztatow Terapii Zajeciowej, w Srodowiskowych Domach Samopomocy , W Osrodkach adapatacyjno-rehabilitacyjnych itp.

to fragmnet ulotki z UP. Mysle ze spokojnie grupa osob z nienauczycielskiej na 2 spacjalnosci sie podzieli , gorzej jak do wyboru jest wiecej specjalizacji:P
Stary 2010-05-05, 21:34   #1211
Sklonowana
Raczkowanie

No to postanowione tyflopedagogika i rehabilitacja to będzie optymalny zestaw
Dziękuję Ci za pomoc a właściwie jak masz na imię? bo nie zapytałam wcześniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-06, 06:37   #1212
kaczuu
Przyczajenie

A to ja w takim razie z całkiem innej beczki..

Zdawałam matematyke podstawową + rozszerzoną.
Jesli chodzi o podstawową jest szansa na 100% chyba ze mi sie dopieprzą gdzieś ze zapomniałam założeń czy cos ;p

A z rozszerzoną.. ehh, tak patrząc na odpowiedzi na necie to zrobiłam kilka głupich błędów i tak na oko licze na +/- 80%

Wystarczy na matematyke nauczycielskie?
kaczuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 15:49   #1213
aisuga
Przyczajenie

Hej Marzy mi się Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych na UP.
Czy jest tu ktoś kto się orientuje co do tego kierunku?
Czy to jest ciekawe?? Czy trudno się dostać? Jakie są wymagania co do teczki na ten kierunek?? Nie powiem, zdolności plastyczne, jakieś tam posiadam, jednak nie mam zbyt dużo porządnych prac, które nadawałyby się do teczki, zamierzałam startować na ASP, ale że właśnie nie zdążyłam zrobić porządnie tej teczki...
A wyniki egzaminu maturalnego, jaki jest próg na ten kierunek, ktoś się orientuje?? Bo zdaję polski i historię podstawowe, a polski poszedł mi nie najlepiej...
I czy może ktoś wie jaka jest mniej więcej konkurencja, ile jest kandydatów na jedno miejsce???

Pozdrawiam A.
Stary 2010-05-06, 16:07   #1214
kunia1
Zakorzenienie

O znajoma uczelnia to po znajomości poproszę : Czy w ramach wsparcia od Was mogę liczyć na Wasze głosy w konkursie? Dla mnie radocha każdy głos a jak ktos nie bierze udziału to co mu zależy (baner w podpisie) Z góry dzięki, nie bede wiecej tego pisać, zeby nie było że śmiecę

kunia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 23:56   #1215
Suzzi11
Raczkowanie

Nikt się nie wybiera na TiR?
Suzzi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 17:32   #1216
Ellyzka18
Przyczajenie

Ja się zastanawiam Obecnie studiuję anglistykę na Uj i TiR byłby moim drugim kierunkiem. Mam szansę z moimi wynikami??: Pol 74%, Wos 70% i ang 94% (wszystko rozszerzone)??
Ellyzka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 20:58   #1217
Seila
Raczkowanie

Ja sie wybieram na TiR
W sumie angielski rozszerzony mam już za sobą, ale nie wiem... nie spodziewam sie fenomenalnego wyniku. Tak na 60 procent licze. A z podstawowego na ponad 90.
No i teraz jeszcze tylko ta geografia rozszerzona... boje sie, bo nie czuje sie przygotowana za bardzo.

Jeszcze sie zastanawiam czy zaoczne czy dzienne, bo w sumie chetnie zaczęłabym już pracować, bo co jak co ale doświadczenie zawodowe w naszych czasach jest bezcenne.
Stary 2010-05-07, 22:01   #1218
Suzzi11
Raczkowanie

Elyzka myślę, że możesz być więcej niż spokojna, że się dostaniesz

Jak tak patrzę jakie macie wyniki, to chyba mogę pomarzyć o TiRze ;(((

Seila, ja chyba nie będę miała wyboru i pójdę na zaoczne. Z drugiej strony może faktycznie dobrze popracować
Stary 2010-05-07, 22:14   #1219
Claaire
Wtajemniczenie

Czy jeśli zdawałam dwa poziomy to na turystykę liczy się i podstawa i rozszerzenie (skoro sumują wszystkie wyniki z matur) ?
Stary 2010-05-07, 23:32   #1220
Seila
Raczkowanie

Osobiście mam dwie siostry.
Jedna studiuje dziennie, a druga zaoczne i obie są zadowolone.

Ja coś czuje, ze nie zdam tej gegry tak jakbym chciała i czekają mnie zaoczne tak czy siak ;P

Ale... jak co to się spotkamy Suzzi na wykładach

A slyszalyscie moze jakies opinie o TiRze na AP? Bo mi trudno cokolwiek wyszukać... a w sumie wszyscy mowia ze jak Pedagoficzna to tylko jesli chce sie być nauczycielem... ;/
Stary 2010-05-08, 00:28   #1221
Suzzi11
Raczkowanie

Mi w zeszłym roku brakło 1 punktu (!) żeby dostać się na UP ..
Przez ten roku studiowałam co innego + poprawiłam maturę (tzn właściwie nie poprawiałam, a dorobiłam sobie rozszerzenie z angielskiego). Wychodzi mi również jakieś 60% (tak szacuje ).

Myślicie, że przez tegoroczne ( i nie oszukujmy się - raczej proste, a przynajmniej podstawy, matury) progi znacznie wzrosną? Bo teraz widzę, ze nawet mój rozszerzony angielski mi chyba nie pomoże xD
Stary 2010-05-08, 09:49   #1222
Seila
Raczkowanie

Suzzi a zdawałas geografie? I jesli tak to na ile?

1 punkt mówisz... masakra. To jest chyba najwiekszy ból ;/
Ja sie boje bo z matmy nie jestem orłem i pomimo tej prostej matury nie licze na spektakularny wynik.
Ale... wszystko się okaże jak dostane wyniki.
Stary 2010-05-08, 20:31   #1223
karola151753
Przyczajenie

Hey

Jeśli chodzi o maturę wybrałam 1 temat z Olgą Tokarczuk i Rejem, również się zamotałam w połowie.... skończyłam w półtorej godziny i stwierdziłam, że już nic nowego nie wymyślę... Teraz jak patrzę na ten temat to mi się prostu wydaje, a podczas wybierania i pisania dosłownie zamarłam, nie spodziewałam się kompletnie takich tematów. Liczyłam bardziej na "Proces" Kafki albo coś współczesnego.

Mam zamiar składać papiery z UP na filologię polską. Mam świadomość, że pewnie już gdzieś tutaj padło to pytanie, alee zapytam
Jakie były progi punktowe w poprzednim roku na Filologie Polską?
karola151753 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-08, 21:33   #1224
tastemycherries
Raczkowanie

Cytat:
hmm.. ciężko powiedzieć, zależy od jutrzejszej matury i od tego, jak ocenią mój polski rozszerzony. W każdym razie celuję na anglistykę na UP i na pewno na coś na UJ (jeśli będę miała w miarę wyniki). Myślałam też o italianistyce, slawistyce progi na iberystykę mnie przerażają
ale to wszystko niepewne niestety. Także jutro muszę coś wykombinować żeby mieć .. sporo %

Chciałam wiersze z tej samej epoki co Ty, zdecydowanie. Niestety nie wyszło ja 1 temat wzięłam. pisałam też jakieś filozofie itp. to może by mi coś dorzucili punktów
Wybacz zapłon
na iberystykę są większe progi niż na anglistykę..?
bo ja NIGDZIE nie mogę znaleźć informacji o progach,aaa !
hm,coś czuję,że się na chęciach moich skończy.. bo ja z polskiego rozszerzonego -hmm nie mam pojęcia,czuje,że poszło mi dobrze i liczę na 80 %, a angielski rozszerzony-70% pewnie max..
i jak Tobie poszedł angielski??

Stary 2010-05-08, 21:39   #1225
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Wybacz zapłon
na iberystykę są większe progi niż na anglistykę..?
bo ja NIGDZIE nie mogę znaleźć informacji o progach,aaa !
hm,coś czuję,że się na chęciach moich skończy.. bo ja z polskiego rozszerzonego -hmm nie mam pojęcia,czuje,że poszło mi dobrze i liczę na 80 %, a angielski rozszerzony-70% pewnie max..
i jak Tobie poszedł angielski??
Chyba większe, strasznie ten hiszpański jest w modzie
Ja kiedyś szukałam, ale rzeczywiście cięzko coś znaleźć, trzeba latać po forach niestety i w jakimś temacie może ktoś napisze.

z polskiego R nie mam pojęcia ile mogę mieć, z angielskiego max.90%.

teraz mam powazne dylematy nad studiami
ostatnio baardzo zastanawiałam się nad niepublicznymi studiami w WSE Tischnera w Krakowie kierunek lingwistyka stosowana w biznesie międzynarodowym. Niestety troche kosztuje, ale zapewnione są staże i praktyki, żeby sobie CV w trakcie studiowania zapełnić no i zaawansowana znajomość 2-3 języków. Aaa, no i wymiany międzynarodowe
Stary 2010-05-08, 22:01   #1226
tastemycherries
Raczkowanie

Cytat:
Chyba większe, strasznie ten hiszpański jest w modzie
Ja kiedyś szukałam, ale rzeczywiście cięzko coś znaleźć, trzeba latać po forach niestety i w jakimś temacie może ktoś napisze.

z polskiego R nie mam pojęcia ile mogę mieć, z angielskiego max.90%.

teraz mam powazne dylematy nad studiami
ostatnio baardzo zastanawiałam się nad niepublicznymi studiami w WSE Tischnera w Krakowie kierunek lingwistyka stosowana w biznesie międzynarodowym. Niestety troche kosztuje, ale zapewnione są staże i praktyki, żeby sobie CV w trakcie studiowania zapełnić no i zaawansowana znajomość 2-3 języków. Aaa, no i wymiany międzynarodowe
też zauważyłam,że mnóstwo chętnych-mnie naszło po wakacjach na Kubie 3 lata temu i rozmawiałam z koleżanką,która jest na wieczorowych,że jest bardzo szybkie tempo nauki języka i to w sumie bardzo mi odpowiada

no,proszę! bardzo ciekawie zapowiadający się kierunek przede wszystkim brzmi perspektywicznie.. ja też chciałabym język z czymś połączyć najlepiej, z jakimś drugim kierunkiem.. Jak nie iberystyka to bułgarski na filologii słowiańskiej też mnie zadowoli,a że Bułgaria dopiero niedawno w UE, język mało popularny to jakieś perspektywy myślę są..

Stary 2010-05-08, 22:12   #1227
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
też zauważyłam,że mnóstwo chętnych-mnie naszło po wakacjach na Kubie 3 lata temu i rozmawiałam z koleżanką,która jest na wieczorowych,że jest bardzo szybkie tempo nauki języka i to w sumie bardzo mi odpowiada

no,proszę! bardzo ciekawie zapowiadający się kierunek przede wszystkim brzmi perspektywicznie.. ja też chciałabym język z czymś połączyć najlepiej, z jakimś drugim kierunkiem.. Jak nie iberystyka to bułgarski na filologii słowiańskiej też mnie zadowoli,a że Bułgaria dopiero niedawno w UE, język mało popularny to jakieś perspektywy myślę są..

Oj fakt, studiowanie filologii wiąże sie z bardzo szybkim tempem nauki no i zdecydowanie trzeba być systematycznym

Właśnie patrzę też na to żeby kierunek był perspektywiczny, bo nie chcę po 5 latach nagle dojść do wniosku, że niewiele mogę zrobić
z tego co sie kiedyś orientowałam, bułgarski to najrzadziej wybierany język na słowiańskiej, bo twierdzą, że nieprzyszłościowy podobno największe parcie jest na czeski

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-08, 22:53   #1228
tastemycherries
Raczkowanie

Cytat:
Oj fakt, studiowanie filologii wiąże sie z bardzo szybkim tempem nauki no i zdecydowanie trzeba być systematycznym

Właśnie patrzę też na to żeby kierunek był perspektywiczny, bo nie chcę po 5 latach nagle dojść do wniosku, że niewiele mogę zrobić
z tego co sie kiedyś orientowałam, bułgarski to najrzadziej wybierany język na słowiańskiej, bo twierdzą, że nieprzyszłościowy podobno największe parcie jest na czeski
a ja darze ogromną sympatią Bułgarię,do której jeżdżę od paru lat z rodzicami, znamy tam sporą liczbę Polaków mieszkających na stałe, zwiedziłam wiele i jestem także (jak Kubą ) nią zafascynowana, więc wiele stąd się bierze. I czuję się tam jak ' w domu', bardzo lubię słuchać bułgarskiego i sam język jest bardzo ciekawy dla mnie

Stary 2010-05-08, 23:26   #1229
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja darze ogromną sympatią Bułgarię,do której jeżdżę od paru lat z rodzicami, znamy tam sporą liczbę Polaków mieszkających na stałe, zwiedziłam wiele i jestem także (jak Kubą ) nią zafascynowana, więc wiele stąd się bierze. I czuję się tam jak ' w domu', bardzo lubię słuchać bułgarskiego i sam język jest bardzo ciekawy dla mnie
Oj no to pewnie że tak, przynajmniej te studia by Cię interesowały, nie to co niektórzy, co idą tylko po to żeby mieć papier
Na słowiańską tak wysokich progów na szczęście nie ma, chyba 70 pare punktów chodzi mi o UJ.
Stary 2010-05-09, 17:39   #1230
9876543210
Raczkowanie

Chciałam, oj, bardzo chciałabym dostać się na pedagogiczny
Mam pytanie, może ktoś orientuje się, jakie były progi w poprzednich latach na kierunki:
1. pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna
2. wychowanie przedszkolne i opieka nad dzieckiem
3. administracja
4. filozofia z elementami wosu
5. filologia polska
6. filologia rosyjska albo hiszpańska
7. bezpieczeństwo narodowe
8. bibliotekoznawstwo :P
?

Matury poszły mi strasznie cienko, poniżej wszelkich oczekiwań.
Zdawałam polski rozszerzony (ciężko oszacować, ile będę miała, myśle że powinno być ok 55 - 60 %, a z podstawy koło 65%), angielski podstawowy (koło 80%), historia podstawowa jeszcze przede mną ;p Tylko te przedmioty mi są potrzebne na te kierunki.

Orientuje sie ktoś może czy w tym roku jest egzamin praktyczny na dwa pierwsze kierunki? Nigdzie nie moge znaleźć czy jest, i kiedy.
9876543210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości