![]() |
#1291 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciąża i poród w Lublinie/Mamusie 2011
TRUSKAWKI!!!!! Jadę zaraz do jakiegoś sklepu po szorty i kupię sobie truskawki, bo już niebawem nie będę mogła ich jeść to się teraz nawpie....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj zrobiłam ostatnie pranie ręczne - bo takie rzeczy, które mi pozostawały i nie chciało mi się pralki uruchamiać na jakieś 5 szt. No i przełożyłam ubranka z mojej szafki do regału na właściwe miejsce ![]() Jeszcze dziś lub jutro ma teść przyjechać i będę miała total sajgon bo będzie wiercenie dziur w ścianach, szpachlowanie dziur i zamalowywanie starych dziur, montaż łóżeczka i ogólny ropier.... A najgorsze jest to, że ten pokój jest taki nieustawny że mnie już krew zalewa! Za każdym razem brakuje mi dosłownie parę centymetrów... ![]() Mieliśmy to wszystko robić w ten weekend ale się nie wyrobiliśmy, zresztą cały czas coś się odkłada na jutro, pojutrze i popojutrze.... Mam jeszcze pytanko, czy któraś z Was kupuje może rzeczy na angielskim amazonie? Bo chciałam spróbować ale ciekawi mnie jak to jest z przesyłkami. W sumie do Polski wysyłają ale niestety gdzieś doczytałam, że chyba ubranek dziecięcych nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Wtajemniczenie
|
hej
pytalyscie o ruchy i kiedy trzeba sie martwic. jesli nie czujecie ruchow to zjedzcie cos - najlepiej slodkie- i polozcie sie na godzine, w tym czasie musicie poczuc min 10 ruchow, jesli ich nie ma to lepiej jechac na ktg. W szpitalu kaza mi liczyc ruchy 3 razy dziennie - 8-9, 14-15 i 20-21. Pod koniec ciazy dziecko rusza sie inaczej - bo sie przeciaga a nie kopie, ale ruchy powinnyscie czuc codziennie.
![]() |
#1293 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Truskaweczki mniam, ale mi narobiłyście smaku ![]()
![]() |
![]() |
#1294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wtedy to w ogóle pierwszy raz w życiu to czułam, po porodzie ustąpiło, teraz cisza póki co ![]() Heheh odnośnie wagi - jutro zaczynam 24tc, a na plusie już 8 kg ![]() Ale słyszałam też, że w drugiej ciąży szybciej się tyje ![]() Pierwszą zakończyłam +15kg, potem elegancko wszystko zrzuciłam, więc się nie martwię ![]()
![]() |
![]() |
#1295 |
Zakorzenienie
|
zjadłanm 2 kanapki i 2 cukierki i leze i przktycznie nic
![]() ![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-05-23 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A propos wagi - mnie też troszkę przerażało to, że od 6 m-ca tyję średnio 2 kg na miesiąc (choć się nie objadam), ale po ostatnim usg okazało się, że maleństwo waży 2170 g, a to dopiero 32 tc był ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam nadzieję, ze wrócę do 70 - ciu, więcej nie wymagam, a to tylko 7kg więc może dam radę ![]() ![]() ![]() Kurczę, a ja nie mogę truskawek kupczych - diabetolog mi zabroniła bo powiedziała, że tam sama chemia ... winogronka i banany tez nie - cukier ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1298 | |
Zakorzenienie
|
ciasto wyszło genialne
![]() ![]() Kruchy placek z rabarbarem Ciasto: 2 szklanki maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru dżem Kruszonka: 185g maki 100g cukru pudru 1/2 kostki masla cukier waniliowy Make przesiac z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki maslo i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce lub rwąc kawałki do blachy 33x23cm lub okrągłej do tarty i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku. Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac cukrem pudrem. ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 |
Raczkowanie
|
Na dodatek wczoraj naszła mnie jakaś melancholia wieczorem siedziałam i płakałam, że boję się porodu, że nie dam rady.
Wy też tak macie?? Ja się boję, że zasłabnę, bo zawsze jak mnie coś boli to mdleję, że nie dam rady urodzić. I że dla personelu szpitala będę tylko kolejnym przypadkiem, nikt mi nic nie będzie mówił, co mam robić, nikt mi nie pomoże tylko będę się męczyć. Sama nie wiem co mnie tak wczoraj wzięło - mąż mnie uspokajał i jakoś mi przeszło. Wkurza mnie też, że ciągle ktoś mnie pyta czy już mi brzuch opadł. Tak opadł - leży tam na ziemi. No paranoja jakaś.
![]() |
![]() |
#1300 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja sobie nie wyobrazam jeszcze lezenia w szpitalu, to bedzie moj piewszy raz:Pale jak mus to mus ![]() w te upaly tez moj Maluszek mniej sie rusza, ale za to wieczorem daje juz o sobie znac (najlepiej sie polozycc na plecach) i tak jak jedna z Was juz pisala, jak sie niepokoje to uciskam lekko brzuch i przytrzymuje, robi mu sie chyba niewygodnie i odkopuje mi wtedy ![]() ![]() a co do zgagi to mi nic nie pomaga, biore renie ale efekt takooo... ![]()
![]() |
![]() |
#1301 |
Raczkowanie
|
Wiem, wiem, tyle, że mi diabetolog nie kazała jeść ze względu na podsypywanie nawozami itd. itp.
Ale na szczęście mam swoje - ekologiczne hihihi ![]() Przepis sobie zachowam, ale na razie nie zrobię - cukier ![]() Ale kiedyś się skuszę ![]()
![]() |
![]() |
#1302 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() damy rade dziewczyny ![]() ![]() wczoraj jak mnie juz mąż uspokoil co do porodu, spraw po porodowych typu lyzeczkowanie itp to zaczelam myslec o tym, ze wiele kobiet podczas parcia jakby to napisac ladnie...oproznia jelita ![]()
![]() |
![]() |
#1303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 |
Raczkowanie
|
Ja gdzieś wyczytałam, że natura trochę sama pomaga - kiedy zaczynają się skurcze organizm sam się przygotowuje, fundując lekkie rozwolnienie i tak wypróżnia jelita. Wiadomo tylko, że od reguły bywają wyjątki...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1305 |
Zakorzenienie
|
No a najgorsze, to zrobić taka wybuchową kupę, matko np na lekarski fartuch
![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Powiedzciemi, czy pani Lidia dzwoniła do was przez zajeciami żeby powiedzieć co i gdzie? I ile kosztują te zajecia bo nie zapytałam ![]()
![]() |
![]() |
#1306 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez wieka22 Czas edycji: 2011-05-23 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
ciekawe w jakie dni będą spotkania, bo mam zajęcia z ceramiki w lipcu a pewnie w 1 miesiac się nie obrobimy w szkole rodzenia. A jak ustalaliście termin spotkań? czy to ona ustalała?
Ciekawe czy można ukreślić ułożenie dziecka poprzez miejsce ruchów. Mnie się zawsze rusza w lewym boku i po prawej stronie pępka wiec tak sobie myślę, ze po prawej stronie jest główka ![]()
![]() |
![]() |
#1308 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-05-23 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1310 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1312 |
Wtajemniczenie
|
KOCHANE nie bójcie sie porodu ja 4,5 roku temu jak rodziłam córeczkę to też czytałam słuchałam a później bałam się panicznie a co do kupy
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- reni średnio pomoże bo ma smak miętowy a mięta pobudza soki trawienne ja w drugiej ciąży a jest to już 32 t to mam zgagę od samego początku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaa Brunetka mam pytanko jak wspominasz doktora Szlichtynga, bo zapytałam ale post umknął ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 |
Raczkowanie
|
Kurcze a ja dziś omal nie fiknęłam tak mi się słabo zrobiło... Po południu pojechałam po te szorty bo mnie wpieniało, że nie mam w co się ubrać. Pojechałam sobie na Orkana. Ludzi mało bo jeszcze wczesna pora - ogólnie komfort. Ale już po paru chwilach zaczęłam się tak dziwnie czuć - nie mogłam się zdecydować, zaczęło mi się kręcić w głowie i tak mi się spać zachciało, że myślałam, że kimnę w przymierzalni. No ale w jednym sklepie jakoś kupiłam te szorty i taka fajowa sukienkę, w której nawet teraz siedzę bo mi się strasznie podoba
![]() Aż dziwnez tym moim omdleniem, bo dziś jest chłodniej i jest wiaterek, a rano nawet takiego powera miałam, a tu takie zmulenie. Teraz wstałam (musiałam aż się położyć tak mi się w głowie kręciło), a zaraz teść przyjedzie mi dziury w ścianach wiercić - no super! Z tym porodem zauważyłam, że teraz zaczynam się nie tyle bać samego porodu - ten mi dziwnie zobojętniał całkowicie (tak jakby mnie to nie dotyczyło ![]() ![]() ![]() ![]() Bianeczko - fajnie, że ten przepis dałaś ![]() Edytowane przez meeg_ Czas edycji: 2011-05-23 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- MalgosiaM8, widzę po twoim opisie, że w 23 tygodniu dzidzia miała ponad 500 g, a dzisiaj wyczytałam w necie, że jest lzejsza i aż byłam zdziwiona, ale widzę, ze to były błędne informacje ![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-05-23 o 17:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
Zakorzenienie
|
i każdej będzie inaczej z wagą dzidzi w danym okresie, książkowo to mam tylko termin porodu :P a tak wszsytko się różni
![]() |
![]() |
#1317 |
Wtajemniczenie
|
meeg
uważaj na siebie bo sobie tylko kłopotu narobisz coś mi się zdaje że za bardzo się forsujesz a co do macierzyństwa to nie bój się wszystko samo przyjdzie bedziesz wiedziała co robic i nie martw się że bedziesz złą mamą bo jakbyś miała nia być to byś teraz o tym nie myślała a instynkt macierzyński w pełni rozwinie się jak weźmiesz na ręce synka spojrzysz w tą słodką buźkę aż Ci serducho urośnie ze szczęścia pozdr. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Może ja jakaś za ambitna jestem i boję się porażki w tej tak bardzo ważnej dziedzinie życia jaką jest macierzyństwo. A może to te hormony mnie tak nękają i zaczynam głupieć? ![]() ![]() A z tym forsowaniem - to też mam takie teraz parcie na ruch i z jednej strony wiem, że nawet może trochę przesadzam, a po chwili aż mnie nosi i szlag mnie trafia gdy muszę poleżeć. Z jednej strony rozsadza mnie energia, a z drugiej na nic nie mam siły? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 |
Wtajemniczenie
|
kiedyś też taka byłam martwiłam się jak to będzie ale głowa do góry wszystko będzie dobrze ja teraz jestem w drugiej ciąży ale też mnie czasem nosi mycie okien wieszanie firanek i takie tam ale mnie mama nastraszyła że musi się coś stać zebym na du.pę siadła i teraz już korzystam z pomocy męża jeżeli chodzi o zakupy i takie tam a wcześniej to co ja sobie nie dam rady?? na szczęście jest wszystko ok ale nie oszukujmy sie w dzisiejszych czasach kobiety są słabsze nie to co kiedyś babka poszła w pole tam urodziła zaniosła dziecko i dalej w pole dlatego trzeba się trochę oszczędzać bo później będziemy sobie w brodę pluły cieszmy si ę dzidzusiem i dziękujmy Bogu że zdrowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 |
Zakorzenienie
|
Ja się staram do też używać męża jak się tylko da
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.