Aborcja - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-20, 11:33   #1411
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Aborcja

Wreszcie jakiś głos rozsądku w sprawie farmaceutów: http://wyborcza.pl/1,75478,11575826,...azeta_Wyborcza

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 15:09   #1412
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Wreszcie jakiś głos rozsądku w sprawie farmaceutów: http://wyborcza.pl/1,75478,11575826,...azeta_Wyborcza
Głos rozsądku? Cóż, niektóre rzeczy brzmią tam absurdalnie...

Ale dlaczego farmaceuta ma być zmuszony do sprzedawania czegoś, czego moralnie nie akceptuje?

- Bo został aptekarzem. Otrzymał państwowy dyplom uprawniający do wykonywania zawodu na określonych warunkach. I te warunki zaakceptował.

Czyli: Ale dlaczego lekarz ma być zmuszony do przepisywania czegoś, czego moralnie nie akceptuje?

- Bo został lekarzem. Otrzymał państwowy dyplom uprawniający do wykonywania zawodu na określonych warunkach. I te warunki zaakceptował.

Jeśli przyjmiemy zasadę, że aptekarz może odmówić, to każdy. Także w miejscowości, gdzie jest tylko jedna apteka. I wtedy jej mieszkańcy będą dyskryminowani w dostępie do leków. A przecież nie mogą być zakładnikami sumienia aptekarza.

A co jak ten jedyny aptekarz w mieście zwinie swój interes, bo uzna, że za mało zarabia? Wtedy państwo każe mu otworzyć na nowo aptekę, bo mieszkańcy danej miejscowości są dyskrymonowani w dostępie do leków?
Stary 2012-04-20, 15:17   #1413
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam, niestety wątpię, by jak przyjdzie co do czego, takie głosy rozsądku miały wielką siłę przebicia

Ciekawe, ile ten szum antyantykoncepcyjno antyaborcyjny ma wspólnego ze spadającym na łeb na szyję przyrostem naturalnym...
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 15:20   #1414
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Chyba nie przeczytałaś całości, główna myśl zawarta jest tutaj:

Jest zasadnicza różnica pomiędzy lekarzem a farmaceutą. Lekarz leczy: diagnozuje i wybiera odpowiedni sposób terapii. Usługa, którą świadczy farmaceuta, polega na sprzedaży prawem dopuszczonych do obrotu preparatów. Sprzedaż produktów - jakichkolwiek, w tym farmaceutycznych - podlega zupełnie innym regułom niż działalność lecznicza. I aptekarz, i lekarz odbyli studia medyczne, ale tylko lekarz podlega przysiędze Hipokratesa, stawiającej na pierwszym miejscu dobro pacjenta. I tylko w absolutnie wyjątkowych przypadkach może się powoływać na klauzulę sumienia, przez co stawia swoje sumienie niejako przed tym dobrem.

Uważasz, że kasjer w Tesco ma prawo odmówić Ci sprzedaży prezerwatyw (bo jest katolikiem) albo mięsa (bo jest wegetarianinem)? Albo płyty z muzyką "szatanistyczną"? Bo to niezgodne z jego poglądami?

Podkreślę jeszcze raz:
Sprzedaż produktów - jakichkolwiek, w tym farmaceutycznych - podlega zupełnie innym regułom niż działalność lecznicza.

Cytat:
A co jak ten jedyny aptekarz w mieście zwinie swój interes, bo uzna, że za mało zarabia? Wtedy państwo każe mu otworzyć na nowo aptekę, bo mieszkańcy danej miejscowości są dyskrymonowani w dostępie do leków?
Jeśli zwinie interes, na pewno pojawi się ktoś kto otworzy drugą aptekę, wyczuwając niszę. Jednak leki antykoncepcyjne to za mało żeby utrzymać całą aptekę, jeśli do jednej ludzie się przyzwyczaili. Widzisz różnicę? Źle pojmujesz wolny rynek chyba.

Cytat:
Czyli: Ale dlaczego lekarz ma być zmuszony do przepisywania czegoś, czego moralnie nie akceptuje?
Lekarz ma obowiązek przede wszystkim dbać o dobro pacjenta, a potem o swoje.

I tylko w absolutnie wyjątkowych przypadkach może się powoływać na klauzulę sumienia, przez co stawia swoje sumienie niejako przed tym dobrem.

Antykoncepcja nie jest absolutnie wyjątkowym przypadkiem.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-04-20, 15:32   #1415
manymanyways
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nie myślałaś nigdy o sterylizacji za granicą?
zależy jeszcze gdzie, ale to też nie taka łatwa sprawa, sama poddałabym się temu zabiegowi od razu. Np. Skandynawii, w Szwecji dokładnie granicą wieku do sterylizacji jest 25 lat, a do tego trzeba być obywatelem szwedzkim Ogólnie nie wiem czy są kraje gdzie po prostu przyjeżdżasz z zagranicy, nie jesteś obywatelem tego państwa, masz powiedzmy mniej niż 25 lat (i nie spełniasz żadnych innych warunków niektóre państwa stawiają do sterylizacji, np. posiadanie już 3 dzieci itp.), płacisz i zostajesz wysterylizowana? Ktoś się orientuje?
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 15:35   #1416
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Uważasz, że kasjer w Tesco ma prawo odmówić Ci sprzedaży prezerwatyw (bo jest katolikiem) albo mięsa (bo jest wegetarianinem)? Albo płyty z muzyką "szatanistyczną"? Bo to niezgodne z jego poglądami?
Nie, nie ma prawa. Ale ma prawo otworzyć własny sklep. Bez przerwatyw, mięsa i muzyki szatanistycznej. Uważam, co chyba zresztą już tutaj pisałam, że farmaceuta nie powinien mieć prawa do odmówienia sprzedaży czegoś, co jest w sklepie. ALE powinny powstać DOBRZE OZNAKOWANE katolickie apteki, w których środków antykoncepcyjnych by nie było.

Cytat:
Jeśli zwinie interes, na pewno pojawi się ktoś kto otworzy drugą aptekę, wyczuwając niszę.
Na pewno? Nie byłabym tego taka pewna...
Skoro jednemu aptekarzowi się nie udało, to i wielu innym może się nie opłacać prowadzenie apteki w tej miejscowości. Niekoniecznie ktokolwiek będzie chciał się podjąć ryzyka otworzenia apteki.
Sama znam wsie, w których aptek nie ma. Mieszkańcy jakoś sobie radzić muszą.

Cytat:
Antykoncepcja nie jest absolutnie wyjątkowym przypadkiem.
Dla Ciebie nie jest, a dla katolika jest.
Stary 2012-04-20, 15:39   #1417
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Ktoś się orientuje?
wszelakie podziemia, nawet w Polsce.

Cytat:
Dla Ciebie nie jest, a dla katolika jest.
nie jest, obiektywnie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-04-20, 15:45   #1418
manymanyways
Rozeznanie

Cytat:
wszelakie podziemia, nawet w Polsce.
pisałam o regulacjach prawnych nt. sterylizacji w różnych krajach, nie pytam więc o podziemia tylko państwa, gdzie legalnie można taki zabieg wykonać jeśli nie ma do tego przeciwwskazań medycznych of kors (czyli na np. zdrowej bezdzietnej kobiecie która dzieci nie chce i już).
Stary 2012-04-20, 15:48   #1419
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
nie jest, obiektywnie.
Jakim cudem?

Zresztą, istotne jest tylko czy w prawie zostały owe wyjątkowe przypadki wypisane. Jeśli nie zostały wypisane, to każdy sam może uznać, co dla niego jest wyjątkowym przypadkiem.
Stary 2012-04-20, 15:57   #1420
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez manymanyways Pokaż wiadomość
pisałam o regulacjach prawnych nt. sterylizacji w różnych krajach, nie pytam więc o podziemia tylko państwa, gdzie legalnie można taki zabieg wykonać jeśli nie ma do tego przeciwwskazań medycznych of kors (czyli na np. zdrowej bezdzietnej kobiecie która dzieci nie chce i już).
Wydaje mi się że w Czechach, ale głowy nie dam.

Cytat:
Zresztą, istotne jest tylko czy w prawie zostały owe wyjątkowe przypadki wypisane. Jeśli nie zostały wypisane, to każdy sam może uznać, co dla niego jest wyjątkowym przypadkiem.
Powinny być. Inaczej żyjemy w takiej patologii, w jakiej żyjemy.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-04-20, 16:09   #1421
Chatul
ma zielone pojęcie

O dostępności i legalności sterylizacji: http://medplaneta.pl/bez-tabu/sterylizacja-w-polsce-nie-jest-zabroniona
Stary 2012-04-20, 18:21   #1422
katarzynka1978
Raczkowanie

Cytat:
zależy jeszcze gdzie, ale to też nie taka łatwa sprawa, sama poddałabym się temu zabiegowi od razu. Np. Skandynawii, w Szwecji dokładnie granicą wieku do sterylizacji jest 25 lat, a do tego trzeba być obywatelem szwedzkim Ogólnie nie wiem czy są kraje gdzie po prostu przyjeżdżasz z zagranicy, nie jesteś obywatelem tego państwa, masz powiedzmy mniej niż 25 lat (i nie spełniasz żadnych innych warunków niektóre państwa stawiają do sterylizacji, np. posiadanie już 3 dzieci itp.), płacisz i zostajesz wysterylizowana? Ktoś się orientuje?
masz racje, nie 35 jak napisalam wyzej ale 25 lat
katarzynka1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 16:31   #1423
passion80
Zakorzenienie

mam nadzieję, że wejdzie w życie http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gowin...wiadomosc.html
Stary 2012-04-24, 18:29   #1424
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ej, dziewczyny, a jak to jest z tym grejpfrutem i tabletkami? Bo wiecie, ja od czasu do czasu lubię sobie zjeść z cukierem i jakoś nie chce mi się wierzyć, że od jednego owocu w tygodniu może spaść skuteczność tabletek? Wytłumaczycie miiii?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 19:06   #1425
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ej, dziewczyny, a jak to jest z tym grejpfrutem i tabletkami? Bo wiecie, ja od czasu do czasu lubię sobie zjeść z cukierem i jakoś nie chce mi się wierzyć, że od jednego owocu w tygodniu może spaść skuteczność tabletek? Wytłumaczycie miiii?
E tam, nie wiem ile musiałabyś zjeść go, żeby obniżył działanie tabletek.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-24, 19:29   #1426
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Znalazłam takie informacje:

„Czy grejpfrut obniża skuteczność pigułek?” Tak. Grejpfrut jest bogaty we flawonoidy i furanokumaryny, które blokują działanie enzymów odpowiedzialnych za wchłanianie tabletek antykoncepcyjnych. Nie spożywaj grejpfruta i nie pij soku grejpfrutowego przez co najmniej 4 godziny przed i 4 godziny po zażyciu tabletki. Już jedna szklanka soku może obniżyć działanie pigułki.
Uwaga!
Niektóre gatunki pomarańczy mogą wywołać podobne działanie, unikaj też preparatów z wyciągiem z grejpfruta.

źródło: http://www.medme.pl/artykuly/zobacz-co-obniza-skutecznosc-tabletek-antykoncepcyjnych,2636,1. html

>>a ja mam pytanie czemu grejpfrut odpada jak się przyjmuję tabletki antykoncepcyjne ? <<
Grejfrut posiada substancje która moze zmniejszyc wchłanianie tabletki
Bardziej chodzi tu o dużą zawartość witaminy C w tym owocu. Ta witamina wpływa na wydzielanie zwiększonej ilości estrogenu. Zastrzeżenie tyczy się również innych owoców z dużą zawartością tej witaminy, np. czarnych porzeczek. Przy antykoncepcji powinno się tez zwrócić uwagę na przyjmowanie takich leków jak rutinoscorbin, bo zawiera sporo tej wit.

Substancje zawarte w grejprutach - furanokumaryny mają wpływ na wydzielanie enzymów wątroby (głównie enzymu CYP3A4), które biorą udział w rozkładaniu wielu leków. Ujmując to prościej - furanokumaryny zaburzają wchłanianie dziesiątek medykamentów, m.in. tabletek antykoncepcyjnych.
źródło: http://diety.wp.pl/forum4,450721,1_Suplement y-wspomagajace-odchudzanie-ranking.html
Stary 2012-04-25, 11:46   #1427
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
ale lekarze boja sie przeprowadzac zabieg tylko w celu zapobiegania płodności tzn jako osobny zabieg. zwykle podwiązuje się jajowody po trzecim cięciu cesarskim przy okazji tej operacji po wcześniejszym ustaleniu zgody na ten zabieg z kobietą ze względu na zagrożenie życia wynikające z ew.kolejnej ciązy. jednak robia to tylko niektóre szpitale i chyba nie wpisują do dokumentacji.W każdym razie jak byłam obecna przy wyrażaniu zgody na zabieg cc to nie było słowa o podwiązywaniu - ustalano to ustnie.
Fakt, zabronione jest pozbawianie płodności przemoca i jest to kwestia interpretacji czy wolno robić to za zgoda pacjenta. myślę że lekarze nie chca tych zabiegów robić również dlatego,że nie wiadomo czy sie komuś nie odwidzi.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 13:01   #1428
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
ale lekarze boja sie przeprowadzac zabieg tylko w celu zapobiegania płodności tzn jako osobny zabieg. zwykle podwiązuje się jajowody po trzecim cięciu cesarskim przy okazji tej operacji po wcześniejszym ustaleniu zgody na ten zabieg z kobietą ze względu na zagrożenie życia wynikające z ew.kolejnej ciązy. jednak robia to tylko niektóre szpitale i chyba nie wpisują do dokumentacji.W każdym razie jak byłam obecna przy wyrażaniu zgody na zabieg cc to nie było słowa o podwiązywaniu - ustalano to ustnie.
Fakt, zabronione jest pozbawianie płodności przemoca i jest to kwestia interpretacji czy wolno robić to za zgoda pacjenta. myślę że lekarze nie chca tych zabiegów robić również dlatego,że nie wiadomo czy sie komuś nie odwidzi.
Pono da się przeprowadzić legalną sterylizację w Polsce. Tak słyszałam. Ale sporo z tym zachodu Niemniej jak ktoś ma czas i siły, to czemu nie Przynajmniej będzie miał do końca życia spokój
Stary 2012-04-25, 13:02   #1429
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Pono da się przeprowadzić legalną sterylizację w Polsce. Tak słyszałam. Ale sporo z tym zachodu Niemniej jak ktoś ma czas i siły, to czemu nie Przynajmniej będzie miał do końca życia spokój
z tego co wiem można wazektomię, ale trzeba spełnić kryteria:

Ogólne kryteria:
  • wiek min. 30 lat
  • posiadanie dzieci (przez co należy rozumieć potomstwo z obecnego związku, ze związków poprzednich lub z adopcji)

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-04-25, 13:03   #1430
manymanyways
Rozeznanie

jasne, że się może odwidzieć. To już w kwestii pacjenta leży, jak bardzo jest pewny swojej decyzji. Zresztą są też przecież przypadki że człowiek ma już x dzieci i nie chce więcej, i i tak musi się męczyć z antykoncepcją.
Zresztą i tak uważam że lepiej by ktoś, kto się poddał wazektomii/sterylizacji nie mógł mieć dziecka, gdy mu się odwidzi i zachce, niż by ktoś, kto dziecka nie chce, je miał
Stary 2012-04-25, 14:11   #1431
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
z tego co wiem można wazektomię, ale trzeba spełnić kryteria:

Ogólne kryteria:
  • wiek min. 30 lat
  • posiadanie dzieci (przez co należy rozumieć potomstwo z obecnego związku, ze związków poprzednich lub z adopcji)
Takie same zasady dotyczą podwiązania jajowodów?

Cytat:
jasne, że się może odwidzieć. To już w kwestii pacjenta leży, jak bardzo jest pewny swojej decyzji. Zresztą są też przecież przypadki że człowiek ma już x dzieci i nie chce więcej, i i tak musi się męczyć z antykoncepcją.
Zresztą i tak uważam że lepiej by ktoś, kto się poddał wazektomii/sterylizacji nie mógł mieć dziecka, gdy mu się odwidzi i zachce, niż by ktoś, kto dziecka nie chce, je miał
Nie ogarniam argumentu „bo może się komuś odwidzieć”. Przecież przed zabiegiem dana osoba byłaby dokładnie poinformowana o skutkach ubezpłodnienia.
A jak jej się kiedyś odwidzi... Cóż, bywa. Operacja plastyczna też się może odwidzieć. Wszystko się może odwidzieć. A jakoś nie chroni się ludzi na siłę przed operacjami plastycznymi, kupnem domu w nieciekawej okolicy i innymi takimi
W ogóle do mnie nie trafia chronienie ludzi na siłę
Stary 2012-04-25, 14:25   #1432
manymanyways
Rozeznanie

Cytat:
Nie ogarniam argumentu „bo może się komuś odwidzieć”. Przecież przed zabiegiem dana osoba byłaby dokładnie poinformowana o skutkach ubezpłodnienia.
A jak jej się kiedyś odwidzi... Cóż, bywa. Operacja plastyczna też się może odwidzieć. Wszystko się może odwidzieć. A jakoś nie chroni się ludzi na siłę przed operacjami plastycznymi, kupnem domu w nieciekawej okolicy i innymi takimi
ale ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam uważam, że to jest jednak decyzja która powinna być pozostawiona wyłącznie pacjentowi (o ile nie ma oczywiście przeciwwskazań zdrowotnych do tego itp., swoją drogą nie wiem jakie mogłyby być? no ale gdyby ).
Stary 2012-04-25, 19:12   #1433
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Takie same zasady dotyczą podwiązania jajowodów?

Ale to tez kwestia że ubezpłodnienie jest wbrew fizjologii człowieka i jest pozbawieniem go zdrowia, a lekarz przysięga wspierać zdrowie i zasadniczo część może uważać to za nieetyczne bo trudne do odwrócenia podczas gdy istnieją mniej ingerujące sposoby antykoncepcji (pomijam przypadki gdy ktoś np jest takim wyjątkiem co akurat żadnej metody nie mógł by stosować; większość może).Operacja plastyczna nie zaburza funkcji fizjologicznych, a gdyby to czyniła jej wykonywanie byłoby dyskusyjne - co jest większym dobrem utrata f-cji na rzecz polepszenia np.fizyczności czy jej zachowanie przy cierpieniu psychicznym jakie sprawia wygląd. z operacjami plastycznymi jest tak,że za mało ludzi chodzi do terapeuty za miast do chirurga.
Stary 2012-04-25, 19:41   #1434
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Ale to tez kwestia że ubezpłodnienie jest wbrew fizjologii człowieka i jest pozbawieniem go zdrowia, a lekarz przysięga wspierać zdrowie i zasadniczo część może uważać to za nieetyczne bo trudne do odwrócenia podczas gdy istnieją mniej ingerujące sposoby antykoncepcji (pomijam przypadki gdy ktoś np jest takim wyjątkiem co akurat żadnej metody nie mógł by stosować; większość może).Operacja plastyczna nie zaburza funkcji fizjologicznych, a gdyby to czyniła jej wykonywanie byłoby dyskusyjne - co jest większym dobrem utrata f-cji na rzecz polepszenia np.fizyczności czy jej zachowanie przy cierpieniu psychicznym jakie sprawia wygląd. z operacjami plastycznymi jest tak,że za mało ludzi chodzi do terapeuty za miast do chirurga.
Operacje plastyczne też są wbrew fizjologii. Nikomu np. nie wyrastają implanty same z siebie. Nawet zastrzyki z botoksu, które przecież operacją nie są, zaburzają fizjologiczną funkcję mięśni. Zdrowe to raczej nie jest Ubezpłodnienie też przecież może polepszyć samopoczucie tak samo jak operacja plastyczna.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 20:14   #1435
manymanyways
Rozeznanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33771785]Operacje plastyczne też są wbrew fizjologii. Nikomu np. nie wyrastają implanty same z siebie. Nawet zastrzyki z botoksu, które przecież operacją nie są, zaburzają fizjologiczną funkcję mięśni. Zdrowe to raczej nie jest Ubezpłodnienie też przecież może polepszyć samopoczucie tak samo jak operacja plastyczna.[/QUOTE]

dokładnie.
Zresztą, nie trzeba szukać przykładów typu operacje plastyczne. sterylizacja to forma antykoncepcji. Chyba nie powiecie mi, że inne formy anty są zgodne z fizjologią człowieka, np. instalowanie sobie spirali w macicy albo wszywanie implantu pod skórę?
Stary 2012-04-25, 21:46   #1436
Chatul
ma zielone pojęcie

Red face Dot.: Aborcja

Cytat:
Na tej zasadzie to i tabletki antykoncepcyjne mogą być traktowane jako środki, które mają szansę pozbawić człowieka zdrowia. Więc niech lekarze ich nie przepisują, bo są nie ingerujące w organizm prezerwatywy i NPR
Stary 2012-04-26, 10:29   #1437
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Jednak hormonalna antykoncepcja, wkładka działa odwracalnie, a podwiązanie jajowodów praktycznie nie , a nawet żeby spróbować odwrócić ten zabieg należy przeprowadzić kolejny obciązający.Botoks nijak ma sie do ubezpłodnienia tak samo implanty. Choć akurat te ostatnie powinny być zarezerwowane dla pacjentek z rzeczywiście niewykształconymi sutkami.Jest duża róznica między chirurgią plastyczna pomagajaca ludzim po urazach, oparzeniach i z rzeczywistymi defektami, a chirurgia wspierającą mode na perfekcyjne ciało i proste wyjście z kompleksów. ta ostatnia rzeczywiście czasem robi coś co w gruncie rzeczy kłóci sie z zadaniami medycyny majac na celu zadowolenie pacjenta/klienta. Ale nawet takich zabiegów nie porównywałabym do ubezpłodnienia bo to jednak pozbawienie zdolności których nijak nie da się zastąpić czy kupić.
Stary 2012-04-26, 10:34   #1438
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jednak hormonalna antykoncepcja, wkładka działa odwracalnie, a podwiązanie jajowodów praktycznie nie , a nawet żeby spróbować odwrócić ten zabieg należy przeprowadzić kolejny obciązający.Botoks nijak ma sie do ubezpłodnienia tak samo implanty. Choć akurat te ostatnie powinny być zarezerwowane dla pacjentek z rzeczywiście niewykształconymi sutkami.Jest duża róznica między chirurgią plastyczna pomagajaca ludzim po urazach, oparzeniach i z rzeczywistymi defektami, a chirurgia wspierającą mode na perfekcyjne ciało i proste wyjście z kompleksów. ta ostatnia rzeczywiście czasem robi coś co w gruncie rzeczy kłóci sie z zadaniami medycyny majac na celu zadowolenie pacjenta/klienta. Ale nawet takich zabiegów nie porównywałabym do ubezpłodnienia bo to jednak pozbawienie zdolności których nijak nie da się zastąpić czy kupić.
A nie jest tak, że powiększanie i pomniejszanie biustu skutkuje tym, że kobieta potem nie może karmić piersią?
Stary 2012-04-26, 11:22   #1439
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Powiększenie przez implant nie wpływa na karmienie, chyba że technika wprowadzenia implantu wymagała przecięcia przewodów wyprowadzających gruczołów mlecznych (sa różne techniki). a na zmniejszaniu piersi sie nie znam. Jednak nawet gdyby kobieta po 'zaimplantowaniu'/pomniejszeniu piersi/mastpeksji nie mogła karmić to nie jest to takie zaburzenie fizjologii jak ubezpłodnienie - wszak w ciażę może zajść jedynie karmic będzie mlekiem modyfikowanym.
Stary 2012-04-26, 11:36   #1440
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Powiększenie przez implant nie wpływa na karmienie, chyba że technika wprowadzenia implantu wymagała przecięcia przewodów wyprowadzających gruczołów mlecznych (sa różne techniki). a na zmniejszaniu piersi sie nie znam. Jednak nawet gdyby kobieta po 'zaimplantowaniu'/pomniejszeniu piersi/mastpeksji nie mogła karmić to nie jest to takie zaburzenie fizjologii jak ubezpłodnienie - wszak w ciażę może zajść jedynie karmic będzie mlekiem modyfikowanym.
No i co z tego? Karmienia piersią też się kupić nie da, a sama pisałaś „(...) nawet takich zabiegów nie porównywałabym do ubezpłodnienia bo to jednak pozbawienie zdolności których nijak nie da się zastąpić czy kupić.
I tak, mleko matki można zastąpić mlekiem modyfikowanym (zwykle ze szkodą dla dziecka). Ale tak samo można wynająć sobie mniej lub bardziej legalnie surogatkę.

Na dobrą sprawę lekarze często nie leczą. Antykoncepcja hormonalna czy spirale negatywnie wpływają na ciało kobiety, a jednak są legalne i zazwyczaj lekarze nie wzbraniają się przed nimi. Przed operacjami plastycznymi dla urody też wielu lekarzy się nie wzbrania.
Rozumiem, że są lekarze, które uważają, że lekarz ma leczyć. Wtedy tacy lekarze nie podejmują się przepisywania antykoncepcji hormonalnej/zakładania spiral/robienia operacji plastycznych. Ale jak ktoś nie ma niczego przeciwko środkom hormonalnym i spiralom, a potem mówi, że sterylizacja jest zła, bo nie jest zabiegiem leczniczym, to dla mnie jest to co najmniej dziwne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości