Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-24, 12:12   #1411
magolina
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość

Na 12 idę do gin z tym USG i naczyniami jakimiś co wyszły. Martwię się.
Będzie dobrze trzymam kciuki.

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Ale tak się dzieje nie tylko w lasach... jak teraz chodzę z psem to są takie chodniki, że w tym momencie bardzo ciężko mi się idzie... a jak sobie pomyślę, że mam jeszcze trzymać psa i pchać wózek to sobie tego nie wyobrażam
U nas niby miasto, a musiałabym środkiem ulicy iśc, żeby jako tako pchać wózek, bo chodniki jak odśnieżone to na szerokość niewielkiego rozkroku no ale może być i tak, że kolejna zima nie będzie śnieżna i będzie można spokojnie śmigać na spacerki

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
wczoraj szukaliśmy z mężem mebli do pokoju dziecięcego i nic nie mogliśmy fajnego znaleźć w sklepach stacjonarnych (black & white, vox, ikea, agata meble itp.) ale zobaczcie co znalazłam w necie:

http://www.baggidesign.pl/sklep/meble-dla-dzieci.html

Africa i Panda dla nas wymiata
Tylko te ceny...
Taki zestaw jaki my potrzebujemy co pokoju to razem około 5-6 koła
Mebelki super a niektóre zestawy nawet nie aż tak bardzo dziecinne i mogłyby posłużyć na dłużej no ale ceny faktycznie zawrotne, choc my mamy malutki pokoik i dużo mebli nam nie potrzeba
magolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:18   #1412
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
smacznego i pachnących bąków życzę
mnie fasola nie rusza :P

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
he he he no jak dla mnie to dziś kończysz 17 tydzień i jutro zaczynasz 18
Należą się brawa za kolejny tydzień
dziękuje dziękuje jeszcze troche i półmetek i tylko 1 kg jestem do przodu
a brzuch stanał w miejscu w 12 t i jak narazie bez zmian.
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:22   #1413
d0tkaaa
Zakorzenienie

Czesc.. nie bylo mnie pol dnia a tu tyle naskrobalyscie
Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
No to teraz się pochwalę udaną wizytą i dzidziolem Mój gin zrobił mi usg i wszystko w porządku. Dzidziol pięknie się rozwija, pokręcił się troszkę, machał nóżkami, wręcz wierzgał i kopał..ruszał rączkami i przekręcał się, aż w pewnym momencie odwrócił się przodem do nas i tak zastygł jeszcze tylko brakowało, żeby nam pomachał Mój gin potwierdził słowa gina, ktory robił usg genetyczne, też widział narządy męskie i mówił, żeby raczej szykować się na kolor niebieski Nawet zaznaczył je długopisem na zdjęciu Na następną wizytę zlecił mi badanie ogólne moczu i morfologię krwi i nic więcej, żadnej tarczycy i mam się przerzucić na zestaw witaminkowy, zamiast samego folika.

Pytałam też o promieniujące bóle koło kości ogonowej. Mówił, że to niekoniecznie z braku ruchu i niekoniecznie ćwiczenia pomogą. Mogą być one spowodowane rozpychaniem się macicy i jej podnoszeniem się do góry, być może uciska przy tym kłębuszki nerwowe i stąd takie bóle. Ale oczywiście pilatesy, basen, spacery wskazane.

Jak to powiedział moja ciąża przebiega czysto fizjologicznie bez żadnych problemów (odpukać!). Następna wizyta za miesiąc 25.02. A od 20. tc polecił zapisać się do szkoły rodzenia
gratuluje.. wybieracie sie wlasnie do szkoly rodzenia?
Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Pomyśl poważnie o L4. Jak będą ci obcinać godziny to i pensja mniejsza, i od tej mniejsze ci będzie ZUS L4 płacił i macierzyńskie później. Nie ma sensu sobie tego obniżać przez złośliwość lub zawiść innych.
ja tez w takim przypadku poszlabym na l4 bo bez sensu zanizac sobie pozniejsza srednia do l4 ktora jest brana z 12 miesiecy..Zreszta jak one tak sie zachowuja to nie myslalabym o tym ani chwili..

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość
Czemu nie mogę wejść na zdjęcia załączone przez d0tkę w 2 poście?
Cytat:
Ja też nie mogę Pewnie jakoś tak je dodała

Niunia20 za wizytę
wlasnie tez niewiedzialam czemu nie mozna ich otworzyc ale juz wiem ale niestety nie mam ich na lapku a zanim bym je znalazla to minie miesiac :P poprostu niektore (oprocz tych co dzis dodalam) nie otwarlam najpierw i nie dalam zapisz jako tylko na miniaturkach klikalam zapisz jako i tak wyszlo nawet niewiedzialam ze jest jakas roznica pozniej no ale widac ze jest
Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
mi się zazwyczaj śni jedzenie jak jestem godna to znaczy budzę się rano strasznie głodna, a w nocy takie smakołyki we śnie jem
haha ja tez tak mam.. a dzis cala noc mi sie węze snily niewiem czemu

Wczoraj jak sie zabralam za sprzatanie .. zjadlam obiad ogorkowa i racuszki mmmm to padlam i drzemka godzine a pozniej nie mialam czasu juz wejsc bo z TZ do sklepu itp.. a tu tyle stron wariujecieAle i tak nie wyprasowalam ciuchow haha.. no coz jest jeszcze czas.. lece sie zbierac i ide do TZ milego dnia.

Zuza

Razem

Edytowane przez d0tkaaa
Czas edycji: 2013-01-24 o 12:24
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:24   #1414
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magolina Pokaż wiadomość
U nas niby miasto, a musiałabym środkiem ulicy iśc, żeby jako tako pchać wózek, bo chodniki jak odśnieżone to na szerokość niewielkiego rozkroku no ale może być i tak, że kolejna zima nie będzie śnieżna i będzie można spokojnie śmigać na spacerki
Jak sobie przypomnę pogodę jaka była w święta to mi tęskno za wiosną

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
dziękuje dziękuje jeszcze troche i półmetek i tylko 1 kg jestem do przodu
a brzuch stanał w miejscu w 12 t i jak narazie bez zmian.
U mnie raczej też Ale podobno potem wywala z dnia na dzień więc czekam Jak pójdę spać z moją oponką a wstanę z wielgachnym brzucholem

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:26   #1415
d0tkaaa
Zakorzenienie

Wogole to zazdroszcze Wam tych kopniakow ja mysle sobie ze moge ich nie zauwazyc czy nie skapnac sie ze to wlasnie one.. niby juz 16 tydzien (14 ogolnie) .. to jeszcze troche papa

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:30   #1416
Margosia__
Zakorzenienie

Ja się do szkoły rodzenia nie wybieram
Chciałam się zapisać do Żeromskiego, ale jak dzwoniłam w 9tc czyli w listopadzie(?) to na marzec nie było już wolnych miejsc, a na maj pani powiedziała, że mnie nie zapisze, bo mogę urodzić i nie zdążę być na wszystkich zajęciach i szkoda, żebym zajęła miejsce komuś innemu
A najlepsze jest to, że Dziewczynę, która ma termin 3 dni po mnie zapisali bez problemów

Mały
Stary 2013-01-24, 12:32   #1417
czarownica1
Zakorzenienie

a mnie chyba wywala brzuchol, od długiego czasu mam tak jakbym ciążę miała od pępka w górę, ale wczoraj wieczorem miałam taki fajny zarys brzuszka na linii pępek i poniżej, dziś czuję twardszy brzuch w tym miejscu i mam wrażenie że dziecko mi się rozpycha na wszystkie strony
nie to nie gazy
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:50   #1418
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
Chciałam się zapisać do Żeromskiego, ale jak dzwoniłam w 9tc czyli w listopadzie(?) to na marzec nie było już wolnych miejsc, a na maj pani powiedziała, że mnie nie zapisze, bo mogę urodzić i nie zdążę być na wszystkich zajęciach i szkoda, żebym zajęła miejsce komuś innemu
A najlepsze jest to, że Dziewczynę, która ma termin 3 dni po mnie zapisali bez problemów
Pewnie miała jakieś znajomości

Pisałyście o Waszych cerach. A u mnie odkąd jestem w ciąży cera bardzo się poprawiła, a spodziewam się dziewczynki. Przed ciążą też nie była jakaś bardzo zła, ale z tego względu że miałam tłustą cerę czasami coś tam wyskoczyło. A teraz cera zrobiła mi się jakby normalna, a czasami nawet sucha i mam spokój. Przyznam, że cieszy mnie to i chciałabym żeby już tak zostało nawet po ciąży

Jeśli chodzi o zimowe spacery z dzieckiem to też się nad tym zastanawiałam. Jak będą takie śniegi jak teraz to z wózkiem nie ma szans żebym wyruszyła po moich wiejskich, nieodśnieżonych drogach. Zastanawiam się nad sankami, ale takimi żeby miały oparcie i najlepiej jeszcze jakieś pasy żeby dziecko można było przypiąć. W przyszłą zimę będzie miało już pół roku więc może coś takiego się wymyśli. A jeśli nie, to pozostaje mi spacerowanie z dzieckiem na rękach chociażby po podwórku.

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 12:50   #1419
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
a mnie chyba wywala brzuchol, od długiego czasu mam tak jakbym ciążę miała od pępka w górę, ale wczoraj wieczorem miałam taki fajny zarys brzuszka na linii pępek i poniżej, dziś czuję twardszy brzuch w tym miejscu i mam wrażenie że dziecko mi się rozpycha na wszystkie strony
nie to nie gazy
No tam gdzie tak fajnie czuć twardsze to jest macica

Mały
Stary 2013-01-24, 12:54   #1420
malinka0525
Zadomowienie

Ooo mniej więcej takie sanki mogą być
http://allegro.pl/sanki-z-oparciem-p...938477868.html

Albo takie
http://allegro.pl/polskie-sanki-z-op...940006364.html

Milenka

Edytowane przez malinka0525
Czas edycji: 2013-01-24 o 12:58
Stary 2013-01-24, 12:55   #1421
iwona335
Zakorzenienie

Ja od tygodnia jestem w domu i obawiam sie ze teraz dużo przytyje i to nie z powodu ciaży tylko z nadmiaru czasu na gotowanie pysznosci
i tydzień temu lekarz mi powiedział ze dziecko do 3 tygodni urośnie mi prawie dwukrotnie
i dlatego nie robił mi usg dokładniego bo powiedział ze na połówkowym bedzie wsio widac pięknie
Stary 2013-01-24, 12:57   #1422
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka0525 Pokaż wiadomość
Pewnie miała jakieś znajomości

Jeśli chodzi o zimowe spacery z dzieckiem to też się nad tym zastanawiałam. Jak będą takie śniegi jak teraz to z wózkiem nie ma szans żebym wyruszyła po moich wiejskich, nieodśnieżonych drogach. Zastanawiam się nad sankami, ale takimi żeby miały oparcie i najlepiej jeszcze jakieś pasy żeby dziecko można było przypiąć. W przyszłą zimę będzie miało już pół roku więc może coś takiego się wymyśli. A jeśli nie, to pozostaje mi spacerowanie z dzieckiem na rękach chociażby po podwórku.
Jak już będzie siedzieć to sanki się sprawdzą, gorzej jeśli nie będzie

A co do znajomości to nie miała Musiała trafić na przyjemniejszą położną przy zapisie

Mały
Stary 2013-01-24, 12:58   #1423
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiedziałam, że są takie kolejki do szkół rodzenia
Ja właśnie ciągle myślę czy warto zapisać się. Mąż mnie namawia i mówi, że na pewno to się przyda.
Z drugiej strony u mnie w malutkiej miejscowości są 2 położne, które w ramach nfz przeprowadzają dla chętnych mam taką indywidualną szkołę rodzenia przed porodem jak i opiekę po porodzie, więc raczej z tego skorzystam.
Stary 2013-01-24, 13:00   #1424
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Od koleżanki dziecko ma teraz 8 m-cy (jeszcze nie siedzi), i kupili mu sanki żeb móc się przemieszczac na wsi, jednak dziecko sie strasznie boi ich i nie mogli go długo uspokoić, i saneczki stoją sobie zapaowane
Stary 2013-01-24, 13:05   #1425
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

http://www.youtube.com/user/LeFloofTV/videos?view=0
jakby ktos mial ochote obejrzeć filmiki z rodziny, ktora nakreca wazne momenty ze swojego zycia, teraz maja mala coreczke, super )

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:05   #1426
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
Jak już będzie siedzieć to sanki się sprawdzą, gorzej jeśli nie będzie

A co do znajomości to nie miała Musiała trafić na przyjemniejszą położną przy zapisie
No właśnie Ale myślę, że w ciągu zimy nauczy się siedzieć
Tak czy inaczej, myślę, że sanki z tego drugiego linka nam się przydadzą chociażby na kolejne zimy naszego maluszka

Może gdybyś próbowała do skutku to i dla Ciebie by się znalazło miejsce? Ja bym im nie dała spokoju

Milenka
Stary 2013-01-24, 13:06   #1427
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od tygodnia jestem w domu i obawiam sie ze teraz dużo przytyje i to nie z powodu ciaży tylko z nadmiaru czasu na gotowanie pysznosci
jeśli chodzi o pyszności, to dzięki ten stronie: http://www.mojewypieki.com/

mój mąż zrobił się jakby szerszy
Z racji l4 i nadmiaru wolnego czasu czasami szaleję z wypiekami, a że nadal sporo wymiotuję, to większość porcji pochłania mąż
Uwielbiam ciasta i chleby z przepisów tej babki- polecam!
Stary 2013-01-24, 13:10   #1428
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiedziałam, że są takie kolejki do szkół rodzenia
Ja właśnie ciągle myślę czy warto zapisać się. Mąż mnie namawia i mówi, że na pewno to się przyda.
Z drugiej strony u mnie w malutkiej miejscowości są 2 położne, które w ramach nfz przeprowadzają dla chętnych mam taką indywidualną szkołę rodzenia przed porodem jak i opiekę po porodzie, więc raczej z tego skorzystam.
To jest podobno jedyna bezpłatna szkoła rodzenia w krk, podobno w tych płatnych nie ma takich kolejek, ja ja chciałam, bo mam zamiar rodzić w tym konkretnym szpitalu i ogólnie, tam jest zwiedzanie porodówki itp. Ale pójdę sobie pozwiedzać prywatnie

Cytat:
No właśnie Ale myślę, że w ciągu zimy nauczy się siedzieć
Tak czy inaczej, myślę, że sanki z tego drugiego linka nam się przydadzą chociażby na kolejne zimy naszego maluszka

Może gdybyś próbowała do skutku to i dla Ciebie by się znalazło miejsce? Ja bym im nie dała spokoju
Od kiedy mi Dzidziol wyszedł ciutkę większy na usg, mam nadzieję, że urodzę wcześniej i może faktycznie nie warto już się tam zapisywać

Mały
Stary 2013-01-24, 13:10   #1429
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:

Z racji l4 i nadmiaru wolnego czasu czasami szaleję z wypiekami, a że nadal sporo wymiotuję, to większość porcji pochłania mąż
Dobrze, ze Cie nie znam osobiście bo bym CIe udusiła , na pierwszym zdjeciu taaakie ciacho !!!
Stary 2013-01-24, 13:11   #1430
dzoan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
gratuluje.. wybieracie sie wlasnie do szkoly rodzenia?
Zamierzam się wybrać Koleżanki były i bardzo polecały. Czuły się lepiej przygotowane do porodu i do postępowania z noworodkiem. A i położne im tłumaczyły, że widzą od razu, która kobieta przeszła przez szkołę, a która nie, bo współpraca z taką 'doświadczoną' przebiega zupełnie inaczej, lepiej. Chcę się też dowiedzieć jak się zachować przy skurczach, kiedy jechać do szpitala, żeby nie trafić na fałszywy alarm i żeby mnie nie przykuli za szybko do łózka szpitalnego. Co ze sobą mieć w szpitalu i takie tam.. No i niech nauczą męża jak kąpać noworodka

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:14   #1431
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Hej dziewczyny!
Moja noga dziś znów daje o sobie znać, dzwoniłam do gabinetu usg, babka w rejestracji powiedziała, że zapyta lekarza, czy mnie przyjmie dodatkowo, bo boję się nawrotu zakrzepicy
Trzymajcie kciuki, żeby było ok!

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:18   #1432
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
To jest podobno jedyna bezpłatna szkoła rodzenia w krk, podobno w tych płatnych nie ma takich kolejek, ja ja chciałam, bo mam zamiar rodzić w tym konkretnym szpitalu i ogólnie, tam jest zwiedzanie porodówki itp. Ale pójdę sobie pozwiedzać prywatnie

Od kiedy mi Dzidziol wyszedł ciutkę większy na usg, mam nadzieję, że urodzę wcześniej i może faktycznie nie warto już się tam zapisywać
Margosia bez szkoły rodzenia też damy radę A przynajmniej musimy dać
Ja to nawet nie myślałam o szkole rodzenia bo u mnie w mieście takiej nie ma

Milenka
Stary 2013-01-24, 13:19   #1433
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Moja noga dziś znów daje o sobie znać, dzwoniłam do gabinetu usg, babka w rejestracji powiedziała, że zapyta lekarza, czy mnie przyjmie dodatkowo, bo boję się nawrotu zakrzepicy

Mały
Stary 2013-01-24, 13:19   #1434
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, ze Cie nie znam osobiście bo bym CIe udusiła , na pierwszym zdjeciu taaakie ciacho !!!
znalazłam Ci zajęcie na wolne dni
Stary 2013-01-24, 13:23   #1435
dzoan
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny!

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:23   #1436
malinka0525
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny!

A ja wczoraj zauważyłam, że nie mogę długo leżeć na plecach. Wcześniej gdy kładłam się spać, zawsze najpierw układałam się na plecach bo czułam, że wtedy mój kręgosłup odpoczywa, tak mi jakoś dobrze było. A teraz jak poleżę kilka minut żeby chociażby poczuć kopniaczki to zaraz mnie kręgosłup zaczyna boleć. Chyba mój brzuch zaczyna ważyć

Milenka
Stary 2013-01-24, 13:25   #1437
sammi24
Zadomowienie

Cześć mamusie
odzywam się dopiero bo mnie wczoraj lekko rozłożyło z migdałem i dzisiaj zaliczyłam już lekarza

Dziękuję za kciuki - mocno trzymałyście bo na wczorajszym usg genet. wszystko super Najwspanialszy był moment kiedy zobaczylam, że okruszek się rusza, bo tak jak pisałam przed, bałam się czy wszystko dobrze, bo nie czuje żadnych oznak ciąży od dłuższego czasu

Żałuję, że nie widziałam miny tż podczas badania bo zasłoniła mi go gin ale po wyjściu zaraz mnie przytulił i cały wieczór przeżywał "ale jak to możliwe, że on tam jest, że się rusza" i zdjęcia ciągle oglądał

Maluch mial mierzoną kość nosową i to NT, szerokość główki, sprawdzone narządy, przepływy, słyszeliśmy serduszko. W ogóle stale się wiercił, sama gin powiedziała, że nawet jak się w miarę fajnie ustawi, to i tak go zdjęciem nie złapie, bo zaraz się przekręci nawet tż po pytał czy to normalne że tak wierzga no i w związku z tymi wywijasami miałam usg najpierw przez brzuch, potem dowcipnie i znowu przez brzuch, dobre 15 min .
A maluszka od dziś nazywamy kręciołkiem

Co do spacerów - właśnie z 15 min temu obserwowałam jak przez park jakiś tatusiek taranował zaspy wózkiem
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:26   #1438
czarownica1
Zakorzenienie

Cytat:

znam tę stronę i polecam, ale ja profilaktycznie na nią nie wchodzę odkąd jestem w ciąży
moje dziecko postanowiło, że będzie miało mamę szerszą niż wyższą, japy o jedzenie nie drze jeszcze ale... ciągle mnie ssie z głodu więc jem i jem normalnie co 2-3 h karmienie.
Jak teraz byłam w kuchni szykować jeść to mi normalnie skakało po bebechach
czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-24, 13:26   #1439
lachryma
Zakorzenienie

dziewczyny, ćwiczycie regularnie mięśnie Kegla?
Ja właśnie nie i zaczynam mieć wyrzuty sumienia...
Stary 2013-01-24, 13:27   #1440
iwona335
Zakorzenienie

Question Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

Cytat:
znalazłam Ci zajęcie na wolne dni
tylko nie mów ze robilas ten kolorowy torcik
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości