Październikowe mamy 2015 część I - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-22, 17:00   #1411
hawrodytka
Wtajemniczenie

GG do hawrodytka
Dot.: Październikowe mamy 2015 część I

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
witaj :róża:
Gratuluje , bedziesz nasza pierwsza blizniacza mamusia a co bylo widac na usg?
Ja w pierwszej ciazy stosowalam z pharmaceris rano i olej kokosowy wieczorem. Mialam malutkie rozstepy na udach na wysokosci posladkow ale wlasnie tam nie smarowalam pozniej w aptece zrobili mi masc specjalna i zniknely zaraz znajde gdzies kartke ze skladem wystarczy isc do lekarza rodzinnego aby dal recepte i w aptece zrobia ale to jak juz wyjdzie rozstep
Staraliscie sie o dzidzie czy tak wyszlo
Dziękuję za ciepłe przyjęcie!
Na USG widać dwa pęcherzyki. Lekarz powiedział, że mam przyjść za tydzień na kolejne badanie, żeby potwierdzić wynik wczorajszego badania.

W sumie w styczniu po raz pierwszy z mężem podjęliśmy starania o malucha. No i generalnie, jak to moja koleżanka mówi - "zloty strzał". Od razu sie udalo.

Nie wiem tylko skąd te bliźniaki, bo ani po mojej stronie, ani po stronie męża nie ma bliźniaków w rodzinie. Nie brałam także żadnych hormonów,a tabletki antykoncepcyjne odstawiłam ponad 2 lata temu. Śmieję się, że mąż ma dwururkę

Ja też już zauważyłam pewne zmiany w swoim wyglądzie. na pewno trochę większy biust i lepsza cera.
Mam na szczęście mniejszy apetyt na słodycze niż dotychczas. Za to ciągnie mnie do ryb (których co do zasady nie cierpię). Piję też hektolitry wody. Nawet w nocy wstaję i uzupełniam płyny.

Boję się, że strasznie przytyję przy bliźniakach. Lekarz kazał mi jeść 4 nieduże posiłki dziennie i uprzedził, że wkrotce nawiedza mnie mdłości.

Jak u was w tym temacie? Czy oprócz ogólnego zmęczenia dokuczają już wam mdłości i wymioty?
hawrodytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 17:04   #1412
Doorisska
Rozeznanie

Ja mam wymioty tylko jak czegoś nie strawie. Przykład z wczoraj: sos czosnkowy. Dzidziuś nie trawi, ja uwielbiam.

Ijeeeee bliźniaki. Ja i mój TŻ byliśmy obciążeni genettycznie, ale jednak jest jedno.
A ile masz lat?
Stary 2015-02-22, 17:46   #1413
mala29lll
Zakorzenienie

Hawrodytka ja to sie zastanawiam się jak to jest tak szybko zajść w ciążę, a nie latami czekać
Stary 2015-02-22, 18:02   #1414
Doorisska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Hawrodytka ja to sie zastanawiam się jak to jest tak szybko zajść w ciążę, a nie latami czekać
Ja tez zaszłam za 1 razem. Choć myślałam że za 1 razem to nie możliwe albo graniczy z cudem.
Stary 2015-02-22, 18:55   #1415
michalina_84
Raczkowanie

Dziewczyny trochę wam zazdroszczę tych wszystkich mdłości i zachcianek, jak ani teraz ani w poprzedniej ciąży nie miałam kompletnie nic takiego. Poza zmęczeniem i seennoscia która jest normalna w pierwszym trymestrze- jedyne co odczuwam w ciąży ;\ co do rozstępów to są one zazwyczaj uwarunkowane genetycznie( zapytajcie mamy nie tylko o rozstępy z czasu ciąży ale także o ich porody jest bardzo duże prawdopodobieństwo,że będzie miały równie szybki bądź ciężki poród co wasze mamy). Ja całą ciążę od samego początku codziennie po myciu stosowałam zwykłą oliwke i po mimo tego że w ciąży przytyłam całe 25 kg to nie mam żadnego śladu po rozstępach.
michalina_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 19:08   #1416
_Niuszka_
Przyczajenie

Co do bólu brzucha to cały ubiegły tydzień wieczorami mi dokuczał, ale z tego co wyczytałam to wszystko przez rozciągającą się macicę więc staram się nie stresować.
Dziewczyny a czy powiedziałyście już komuś z rodziny, bądź znajomych o ciąży? My chcemy poczekać do końca I trymestru, ale będzie ciężko...
_Niuszka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 19:11   #1417
malinowa4
Zakorzenienie

Witam nowe mamusie

Mi do gardła doszedł wczoraj katar ale walczę dziś gardło lepiej ale z katarem gorzej. Narazie bez temperatury i bólu głowy więc wierzę, że na tym się skończy.

Cytat:
Napisane przez Doorisska Pokaż wiadomość
Dziewczyny możecie powiedzieć ze jestem walnieta, ale musiałam to kupić xD Tż jest zachwycony napisem, bo nie ważne co się urodzi jego marzeniem jest by było rajdowem ahh Ci faceci

Fajne wdzianko Moja mama już maluszkowi kupiła śpiworek na zimę, bo teraz największe wyprzedaże a później znów będzie drogo, od października do zimy niedaleko
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 19:17   #1418
mala29lll
Zakorzenienie

Talking Dot.: Październikowe mamy 2015 część I

Cytat:
Napisane przez michalina_84 Pokaż wiadomość
Dziewczyny trochę wam zazdroszczę tych wszystkich mdłości i zachcianek, jak ani teraz ani w poprzedniej ciąży nie miałam kompletnie nic takiego. Poza zmęczeniem i seennoscia która jest normalna w pierwszym trymestrze- jedyne co odczuwam w ciąży ;\ \.
Wierz mi nie ma czego zazdrościć. Szczególnie jak wymiotujesz z 15 min żółcią i nie masz siły oddechu wziąć, żołądek boli jak cholera i gardło później albo jak do sklepu nie możesz wejść, bo sie nie dobrze robi jak baby się od stóp do głów spryskają perfumami duszącymi albo Cie dopadnie inny zapach. Ciesz się, że dobrze znosisz ciążę. To błogosławieństwo
Stary 2015-02-22, 19:45   #1419
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Niuszka_ Pokaż wiadomość
Co do bólu brzucha to cały ubiegły tydzień wieczorami mi dokuczał, ale z tego co wyczytałam to wszystko przez rozciągającą się macicę więc staram się nie stresować.
Dziewczyny a czy powiedziałyście już komuś z rodziny, bądź znajomych o ciąży? My chcemy poczekać do końca I trymestru, ale będzie ciężko...
A już przeszły te bóle?
My z racji na moje dwa poprzednie niepowodzenia, do końca I trymestru nie zamierzamy mówić nikomu (no chyba, że będę musiała iść na L4, to się dowiedzą w pracy).
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 19:49   #1420
mala29lll
Zakorzenienie

A mi się ciągle chce frytek, tostów i kawy. Wszystko co nie zdrowe i weź tu sie opanuj
Stary 2015-02-22, 20:08   #1421
hawrodytka
Wtajemniczenie

GG do hawrodytka

@Dorriska - mam 27 lat skończylam 19 lutego, wiec wiadomosc o ciazy byla dla mnie niezlym prezentem urodzinowym.
@malinowa - z tym śpiworkiem calkiem niezly pomysł. Może też się rozejrzę. Sama nie wiem, TŻ mowi, zeby nie szalec, bo różne rzeczy moga sie jeszcze wydarzyc.

@michalina_84 - tez mi sie wydaje, ze rozstepy to glownie kwestia genow, ale mimo wszystko wole chuchac na zimne. Kupie Palmer's (bo czytalam na KWC i ma całkiem dobre opinie) i oliwkę. Zastanawiam sie, czy nie smarowac sie tez olejem lnianym. Ktoś probował?

@Pasztetnik - mysle, ze zwolnienie zalezy od przebiegu ciazy. Generalnie ja chcialabym jak nadluzej byc aktywna zawodowo. Aczkolwiek majac na uwadze, podejrzenie blizniaczej ciazy, wiem, ze 8 godzin dziennie przed kompem + dojazdy do pracy raczej nie sluza.

A czy orientowalyscie sie juz jak wyglada kwestia urlopu macierzynskiego? Ja dzisiaj czytalam jakies info w necie i jak na razie jestem trochę zdezorientowana.
hawrodytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 20:14   #1422
mala29lll
Zakorzenienie

hawrodytka Ja musiałam Palmersa odstawić, bo mnie strasznie mdliło od jego słodkiego zapachu i kupiłam z Efectimy w Rossmanie. Olej lniany piję 2-3 łyżki dziennie
Stary 2015-02-22, 20:31   #1423
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
hawrodytka Ja musiałam Palmersa odstawić, bo mnie strasznie mdliło od jego słodkiego zapachu i kupiłam z Efectimy w Rossmanie. Olej lniany piję 2-3 łyżki dziennie
a na co ten olej lniany? bo chyba przeoczyłam ten wątek

hawrodytka - ja jestem dobrej myśli, wiem, że różne rzeczy się zdarzają ale grunt to pozytywnie myśleć.

Edytowane przez malinowa4
Czas edycji: 2015-02-22 o 20:32
Stary 2015-02-22, 20:45   #1424
_Niuszka_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość
A już przeszły te bóle?
My z racji na moje dwa poprzednie niepowodzenia, do końca I trymestru nie zamierzamy mówić nikomu (no chyba, że będę musiała iść na L4, to się dowiedzą w pracy).
Tak od piątku zero bólu brzucha, za to piersi mega obolałe. Oprócz tego że wczoraj zrobiło mi się słabo i miałam delikatne mdłości to nie mogę narzekać na inne objawy. Jestem wrażliwsza na wszystkie zapachy, ale nie wywołują u mnie mdłości, przynajmniej narazie
Stary 2015-02-22, 20:52   #1425
mala29lll
Zakorzenienie

Malinowa zerknij sobie o oleju, bo długo by pisać. Na końcu artykułu jest o ciąży. http://www.olej-lniany.net/olej-lnia...-lnianego.html

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Tak od piątku zero bólu brzucha, za to piersi mega obolałe. Oprócz tego że wczoraj zrobiło mi się słabo i miałam delikatne mdłości to nie mogę narzekać na inne objawy. Jestem wrażliwsza na wszystkie zapachy, ale nie wywołują u mnie mdłości, przynajmniej narazie
Nie wiem od czego to zależy, ale mam dni że zupełnie nic mi nie przeszkadza, a czasem to wszystko. Na szczęście więcej tych dobrych dni
Stary 2015-02-22, 20:53   #1426
malinowa4
Zakorzenienie

[QUOTE=mala29lll;50369960]Malinowa zerknij sobie o oleju, bo długo by pisać. Na końcu artykułu jest o ciąży. http://www.olej-lniany.net/olej-lnia...-lnianego.html[COLOR="Silver"]

ok dzięki
Stary 2015-02-22, 21:00   #1427
Doorisska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hawrodytka Pokaż wiadomość
@Dorriska - mam 27 lat skończylam 19 lutego, wiec wiadomosc o ciazy byla dla mnie niezlym prezentem urodzinowym.
No ja mam 21, jak urodze będzie 22.
Ja w sumie nie liczyłam ze się uda za 1 razem i dowiedziałam się jak okresu nie dostałam.
Stary 2015-02-22, 21:21   #1428
_Niuszka_
Przyczajenie

Cytat:
No ja mam 21, jak urodze będzie 22.
Ja w sumie nie liczyłam ze się uda za 1 razem i dowiedziałam się jak okresu nie dostałam.
To u mnie ta sama historia - nie spodziewałam się że mogło się udać za pierwszym razem. Nawet robiąc test nie wierzyłam, a tu taka niespodzianka dzień po walentynkach
Stary 2015-02-22, 21:23   #1429
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Uff, to i u mnie tez tak z dnia na dzien z bólami się uspokoiło, czyli może nie mam się czym martwić

Stary 2015-02-22, 21:49   #1430
Amelie04
Zakorzenienie

Hej dziewczyny!
Cytat:
Cześć dziewczyny

Ja się cieszyłm, ze już ok, a tu wczoraj znowu koło 23 plamienie Tym razem inne, bo nie żywa krew, ale już taka brązowa i znacznie mniej. Jednak trzeba poleżeć jeszcze. Może znowu się nałaziłam za dużo czy co... nie wiem.
W każdym bądź razie jeszcze poleżę na wszelki wypadek
Oj moze to jeszcze pozostalosci po wczesniejszym plamieniu? Na pewno wszystko jest ok.

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
Widze, ze nie tylko u mnie nocne mdlosci o 3 jadlam jablko bo bylo mi noe dobrze przez pusty zoladek

Witam sie z rana.
Moja cora chyba zrozumiala , ze mamusia musi sie wysypiac i ostatnio spi nawet do 8.30
Moja wstaje o 7

Cytat:
Dziewczyny możecie powiedzieć ze jestem walnieta, ale musiałam to kupić xD Tż jest zachwycony napisem, bo nie ważne co się urodzi jego marzeniem jest by było rajdowem ahh Ci faceci

Piekne.
Cytat:
Napisane przez hawrodytka Pokaż wiadomość
Dziękuję za ciepłe przyjęcie!
Na USG widać dwa pęcherzyki. Lekarz powiedział, że mam przyjść za tydzień na kolejne badanie, żeby potwierdzić wynik wczorajszego badania.

W sumie w styczniu po raz pierwszy z mężem podjęliśmy starania o malucha. No i generalnie, jak to moja koleżanka mówi - "zloty strzał". Od razu sie udalo.

Nie wiem tylko skąd te bliźniaki, bo ani po mojej stronie, ani po stronie męża nie ma bliźniaków w rodzinie. Nie brałam także żadnych hormonów,a tabletki antykoncepcyjne odstawiłam ponad 2 lata temu. Śmieję się, że mąż ma dwururkę

Ja też już zauważyłam pewne zmiany w swoim wyglądzie. na pewno trochę większy biust i lepsza cera.
Mam na szczęście mniejszy apetyt na słodycze niż dotychczas. Za to ciągnie mnie do ryb (których co do zasady nie cierpię). Piję też hektolitry wody. Nawet w nocy wstaję i uzupełniam płyny.

Boję się, że strasznie przytyję przy bliźniakach. Lekarz kazał mi jeść 4 nieduże posiłki dziennie i uprzedził, że wkrotce nawiedza mnie mdłości.

Jak u was w tym temacie? Czy oprócz ogólnego zmęczenia dokuczają już wam mdłości i wymioty?

Tez mam faze na ryby
Ale i nabial teraz jem, wczesniej nie jadlam wcale.

Strasznie mnie ząb boli, ulamal sie i w ogole chyba jakis stan zapalny sie zrobil nie moge isc do dentysty, a podobno chore zęby tez sa grozne dla dziecka... co robic?

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2015-02-22 o 21:51
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 22:30   #1431
ktosiula
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez michalina_84 Pokaż wiadomość
Dziewczyny trochę wam zazdroszczę tych wszystkich mdłości i zachcianek, jak ani teraz ani w poprzedniej ciąży nie miałam kompletnie nic takiego. Poza zmęczeniem i seennoscia która jest normalna w pierwszym trymestrze- jedyne co odczuwam w ciąży ;\ co do rozstępów to są one zazwyczaj uwarunkowane genetycznie( zapytajcie mamy nie tylko o rozstępy z czasu ciąży ale także o ich porody jest bardzo duże prawdopodobieństwo,że będzie miały równie szybki bądź ciężki poród co wasze mamy). Ja całą ciążę od samego początku codziennie po myciu stosowałam zwykłą oliwke i po mimo tego że w ciąży przytyłam całe 25 kg to nie mam żadnego śladu po rozstępach.
A cóż ty opowiadasz! Jakie zazdroszczę? Ja też w pierwszej ciąży i teraz bez żadnych objawów i jestem w siódmym niebie. Tylko senność i zmęczenie , tak jak u Ciebie.

Musimy się cieszyć że takie z nas szczęściary!

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość

Strasznie mnie ząb boli, ulamal sie i w ogole chyba jakis stan zapalny sie zrobil nie moge isc do dentysty, a podobno chore zęby tez sa grozne dla dziecka... co robic?
Możesz wziąć paracetamol i płukać szałwią ale i tak najlepiej żebyś jednak do dentysty poszła

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 22:33   #1432
Amelie04
Zakorzenienie

Ktosiula- i tak mi znieczulenia nie da, na zywca raczej nie bede rwac. Dzis troche mi sie podraznil bo jadlam chrupiaca bulke, mam nadzieje,ze przejdzie, ale po 13tyg bede miala fale wizyt u stomatologa
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 22:54   #1433
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Witajcie dziewczyny!
Od kilku dni nieśmiało czytam Wasze wpisy, chciałam poczekać z przyłączeniem się do momentu wizyty,ale co tam
Tydzień temu zrobiłam pierwszy test- wielkie zaskoczenie 2 bardzo wyraźne kreski, drugi test podobnie.
OM 13.01, termin z kalkulatora wychodzi 19.10, więc jestem w 5 tyg. Wczoraj zrobiłam badania krwi: morfologię, betę, grupę krwi i toksoplazmozę jutro będą wyniki. Wizytę mam w środę tj. 25.2 i już nie mogę się doczekać!
Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze!
Czy w 6 tyg. można już liczyć na serduszko??
Witaj Mamy ten za termin z OM. Ja idę do lekarza dopiero w piątek. A jaki kalkulator Ci wyliczył 19.10, mi aplikacja i 2 kalkulatory wyliczyły 20.10. Ja też jeszcze u lekarza nie byłam, kazał dopiero w piątek przyjść, żeby było coś widać.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 07:04   #1434
Doorisska
Rozeznanie

Cytat:
To u mnie ta sama historia - nie spodziewałam się że mogło się udać za pierwszym razem. Nawet robiąc test nie wierzyłam, a tu taka niespodzianka dzień po walentynkach
To ja się dowiedziałam 20.01 z testu, 21.01 robiłam betę a 22.01 miałam wynik.
Teraz ta moja fasolka ma już ok 2cm. Dziś mam wizytę. Mam nadzieje ze się jakoś wcisne w kolejkę bo miałam tydzień temu ale ze byłam w szpitalu to mi przepadło.
Stary 2015-02-23, 07:56   #1435
_Niuszka_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Witaj Mamy ten za termin z OM. Ja idę do lekarza dopiero w piątek. A jaki kalkulator Ci wyliczył 19.10, mi aplikacja i 2 kalkulatory wyliczyły 20.10. Ja też jeszcze u lekarza nie byłam, kazał dopiero w piątek przyjść, żeby było coś widać.
Hej to mamy podobnie. Wydaje mi się że różnica w terminie uzależniona jest od długości cykli,ja miałam średnio 30 dni. Zobaczę jaki termin wyliczy mi lekarz, a obliczenia pewnie będą dokładne bo akurat ostatnią wizytę miałam 28.01 i był to dzień owulacji. Lekarz zasugerował nawet że jeśli myślimy o dziecku to własnie teraz no i spróbowaliśmy Pewnie mój lekarz się zdziwi jak mnie tak szybko zobaczy:p
Stary 2015-02-23, 08:04   #1436
natalia_b
Wtajemniczenie

Dzień dobry witam się z rana ze strasznymi mdłościami! Ale i tak lepsze to niż wymiotowanie przez 2 miesiące, tak jak w pierwszej ciąży.

witam nowe mamuśki

hawrodytka gratuluję bliźniaków Ja też z Opolskiego

michalina kobieto weź ty przestań zazdrościć bo nie ma czego Sama męka te mdłości

mala a jak Ty sie czujesz? plamienie sie powtórzyło?
Stary 2015-02-23, 08:08   #1437
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalia_b Pokaż wiadomość
Dzień dobry witam się z rana ze strasznymi mdłościami! Ale i tak lepsze to niż wymiotowanie przez 2 miesiące, tak jak w pierwszej ciąży.

witam nowe mamuśki

hawrodytka gratuluję bliźniaków Ja też z Opolskiego

michalina kobieto weź ty przestań zazdrościć bo nie ma czego Sama męka te mdłości

mala a jak Ty sie czujesz? plamienie sie powtórzyło?
Mnie mdłości wzięły wczoraj akurat jak położyłam się spać, razem z uderzeniem gorąca, aż mi J. miskę asekuracyjnie przyniósł

Stary 2015-02-23, 08:22   #1438
natalia_b
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość
Mnie mdłości wzięły wczoraj akurat jak położyłam się spać, razem z uderzeniem gorąca, aż mi J. miskę asekuracyjnie przyniósł
Jeny ja tez śpię z miską przy łóżku, najgorsze jest to, ze jak mnie zaciągnie na wymioty to cały dom słyszy i zaraz moja Ola biegnie do mnie. Tz za żadne skarby nie może jej powstrzymać, no i stoi biedna koło mnie i ryczy bo "musia ziga"
Stary 2015-02-23, 08:24   #1439
barbara6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Oj moze to jeszcze pozostalosci po wczesniejszym plamieniu? Na pewno wszystko jest ok.

Moja wstaje o 7

Piekne.

Tez mam faze na ryby
Ale i nabial teraz jem, wczesniej nie jadlam wcale.

Czemu nie możesz iść do dentysty?
Ja chodzę normalnie i lecze zęby, dostaje znieczulenie bezpieczne dla ciezarnych. Mój dentysta jest doktorem stomatologii i mówi że nie ma zagrożenia dla dziecka w 1 trymestrze.
barbara6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 08:29   #1440
natalia_b
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez barbara6 Pokaż wiadomość
Czemu nie możesz iść do dentysty?
Ja chodzę normalnie i lecze zęby, dostaje znieczulenie bezpieczne dla ciezarnych. Mój dentysta jest doktorem stomatologii i mówi że nie ma zagrożenia dla dziecka w 1 trymestrze.
Ja też muszę iść do dentysty, a myślałam, że w pierwszym trymestrze nie można
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości