![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wizyta w rzeźni zmieniła moje życie- artykul
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Esfiro absolutnie nie miałam tego na myśli (wieś=siedlisko zła).Albo ja sie zle wypowiedziałam albo ty zle zrozumiałas-niewazne.
Chciałam tylko powiedziec ze na wsi czasami gorsze rzeczy sie dzieją.Podkreslam "czasami".Oczywiście ze dobrze ze krowa widzi trawe i moze sobie chodzić itd.Ale musi tez mieć odpowiedzialnego gospodaza.Ktory bendzie dbał o swoje zwierzęta.Chyba mamy podobne spojzenie na ta kwestie tylko zaszło pewne nieporozumienie. Mam pytanie a nie chce zakładać wątku. Co zrobić.Moja kolezanka widziała ogłoszenie ze ktoś szuka psa.Foto psinki tel itd.Powiedziała mi o tym bo moja sunia jest bardzo podobna do psinki tylko poszukiwany jest samczyk.Ogłoszenie było wywieszona na dworcu w Olsztynie ale ona nie wzieła tela.Wczoraj przeglądałam fotki psinek z olsztyńskiego schroniska i tam była bardzo podobna psinka bo mojej Pajuni.Moze to tego szukają?Pies jest b.brudny wiec inaczej troszke wygląda.Wiadomo zadko kąpie sie psy w schronisku i ile wogóle sie coś takiego robi.Nie mam pojęcia jak skątaktować sie z tą rodziną co szuka podobnego psa.Fajnie byłoby gdyby to był ten i na swieta był juz w domku.Jak moge pomuc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
18 lat walki o prawa zwierząt- filmik na youtube
18 lat walki o prawa zwierząt- filmik na youtube.
Minęło już 18 lat odkąd rozpocząłem walkę o lepsze prawa zwierząt. filmik link http://www.youtube.com/watch?v=pTQEZXjcVUY pozdrawiam serdecznie Filip Barche http://www.youtube.com/profile?user=FilipBarche http://www.myspace.com/barchefilip http://barche.blog.onet.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
Dot.: 18 lat walki o prawa zwierząt- filmik na youtube
Wspaniały z Ciebie człowiek,bardzo podziwiam i życzę powodzenia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie łącze kwestii inteligencji z wegetarianizmem, ale akurat Einstein nie jadł mięsa.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
18 lat walki o lepsze traktowanie zwierząt.
18 lat walki o lepsze traktowanie zwierząt.
W tym roku mija 18 lecie mojej działalności na rzecz praw zwierząt.W tej wytężonej pracy zobaczyłem chyba wszystko co może przerazić i spowodować, iż zaczynamy inaczej patrzeć na ludzkie postępowanie. Brutalność człowieka jest przeogromna. Interweniując w sprawach niehumanitarnego traktowania zwierząt widziałem wielokrotnie jakim potworem potrafi być człowiek. Katowane i zabijane zwierzęta są praktycznie każdego dnia.Tysiące zwierząt umiera w zapomnieniu, przerażeniu i ogromnym bólu.Psy na łańcuchach,dziurawe budy, śmierć z braku wody i pożywienia. To dla wielu polskich zwierząt codzienność.W Austrii trzymanie psa na łańcuchu traktowane jest jako znęcanie się nad zwierzęciem. Przez te wszystkie lata byłem na ponad 11 000 interwencji. To co zobaczyłem przeraziłoby niejedną osobę.Ludzie często boją się piekła. To co człowiek zgotował zwierzętom w niczym nie ustępuje wizji piekielnych męk.Widziałem zwierzęta z odrąbanymi kończynami,odciętym kawałkiem głowy.Zwierzęta kopane i bite niemiłosiernie tylko dlatego, że człowiek miał taki kaprys. Żywcem zakopywane, topione,torturowane. Myślisz,że cyrk to rozrywka. Nic bardziej mylnego.Wielokrotnie widziałem zwierzęta bite tylko po to by wykonywały cyrkowe sztuczki. Co powiesz o rzeźni? Wielu powie,że jest dobre prawo dla zwierząt i humanitarny ubój. Odpowiem tylko ,że to bajki, które wymyślają ludzie tylko po to by ich własne sumienie dobrze się czuło. Humanitarny ubój nie istnieje. Zwierzęta czują ból i strach, są przerażone i cierpią, tylko dlatego, że niektórzy ludzie jedzą mięso - martwe ciała zabitych zwierząt. Jedząc mięso jesteś współodpowiedzalny za mordowanie i katowanie zwierząt.Żadne zwierzę nie chce zginąć w rzeźni. Kościół mówi o aborcjii przykazaniu - Nie zabijaj. Szkoda tylko,że dla kościoła życie zwierząt nie ma żadnego znaczenia.To kościół wywyższa człowieka- nie wiem tylko dlaczego - zgodzić się mogę, że nie ma tak podłej i brutalnej istoty jak człowiek. Miłosierdzie gdy zezwala się na zabijanie i bezlitosne eksploatowanie zwierząt zakrawa na kpinę. Ludzie aby żyć nie muszą zabijać zwierząt. Często głoszone są teorie, iż można pomagać zwierzętom jednocześnie jedząc mięso.Myślę, iż tak naprawdę pomożemy zwierzętom tak naprawdę tylko kiedy zaprzestaniemy ich zjadania. Zrezygnujmy z noszenia futer,chodzenia do cyrku, kupujmy tylko kosmetyki i środki nie testowane na zwierzętach. Zwierzęta tak jak my czują, odczuwają ból. Nie zasłaniajmy się religią , ktoś powie, że pozwala na zjadanie i zabijanie zwierząt. Jeśli jakś religia znieważa życie, zezwala na mordowanie, nie jest warta naśladowania. Człowiek ma możliwość wyboru.Może czynić dobrze lub źle. Rezygnując z jedzenia mięsa opowiadasz się przeciw zabijaniu i wykorzystywaniu zwierząt, które również mają prawo do życia. Filip Barche Film na youtube przekrojowy o mojej działalności na rzecz zwierząt link http://www.youtube.com/watch?v=pTQEZXjcVUY inne filmy http://www.youtube.com/profile?user=FilipBarche blog o losie zwierząt link http://barche.blog.onet.pl strona na myspace link http://www.myspace.com/barchefilip |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Humanitarna śmierć zwierząt! Nic takiego nie istnieje.
Humanitarna śmierć zwierząt! Nic takiego nie istnieje.
Czy byłeś kiedyś w rzeźni i widziałeś jak giną zwierzęta? Widziałeś może tą wspaniałą humanitaraną śmierć? Długo byś musiał szukać -nic takiego nie ma, i nigdy nie będzie Myślisz ,że zwierzęta idąc na rzeź są szcześliwe z tego powodu? W sklepach mięsnych widzimy często uśmiechnięte twarze zwierząt, patrzące na nas ze sklepowej reklamy. Lecz ta bajkowa sielanka nie jest prawdziwa. To bujda wymyślona na potrzeby naszych "czystych " sumień. Ludzie sa doskonali i mają duszę. Tak odpowie nie jedna osoba i w wielu kościołach usłyszymy słowa o tym jak to człowiek został wywyższony ponad inne gatunki. Prawda jest jednak taka, że ludzkie okrucieństwo względem zwierząt nie zna granic podłości. Czy byłeś kiedyś w rzeźni i widziałeś jak giną zwierzęta? Widziałeś może tą wspaniałą humaniatraną śmierć? Długo byś musiał szukać -nic takiego nie ma, i nigdy nie będzie.Myślisz ,że zwierzęta z radością witają splamionego krwią rzeźnika? Niestety prawda jest inna, zwierzęta drżą z przerażenia, wyją , wołają o pomoc, która nigdy nie nadzejdzie. Niektóre próbują uciekać. Takich przypadków wcale nie jest tak mało. Wiadomo zwierzę nie ma żadnych szans. Pracownicy rzeźni z pewnością je złapią , metalowymi pałami będą tłuc ile wlezie. Przy okazji często łamiąc zwierzęciu nogi lub powodując inne dotkliwe obrażenia. Ale kogo to obchodzi -w końcu to tylko zwierzę - powie nie jeden duchowny- co dnia jedzący zwłoki zwierząt. Zwierzęta już podczas transportu do rzeźni przeżywają horor. Połamane nogi ,ciasnota - nie raz sie zdarza,iż podczas rozładunku parę zwierząt jest martwych. Lecz to dopiero początek gehenny. Siłą zapędza się do rzeźni- zwierzęcych obozów koncentracyjnych.Są wśród nich takie, które stawiają opór- nie chcą iść dalej lub próbują zawrócić- kopaniem , biciem pałkami zwierzęta są zmuszane do przekroczenia progu rzeźni. Drżą, płaczą, wyją z przerażenia. Słyszą i czują jak inne zwierzęta boją się tego co za chwile nastąpi.Wiele z nich staje i nie chce iśc dalej. Metalowe pałki spadną na ich wystraszone ciała zmuszając często już predzej okaleczone zwierzęta do pójścia dalej... Są takie które mimo wszystko stawiają opór. Biciem i katowaniem -kopaniem , dźganiem szpikulcami próbuje się je zmusić do posłuszeństwa. Lecz i to nic nie pomaga. Co wtedy. Przywiązje się do nogi wystraszonego i ociekającego krwią zwierzęcia linkę, którą mocuje się do jakiegoś pojazdu.Zwierzę ciągnie się po posadzce. W rzeźniach zdarzają się przypaki kiedy to zwierzęta konają w męczarniach wiele godzin lub nawet dni. Wcześniej skatowane , pobite przez ludzi, konają gdzieś na posadzce- nikt nie zainteresuje się ich losem -bo przecież to tylko kawałek mięsa.Błagalne oczy proszą o pomoc która nie nadzejdzie. Sam ubój wydawać by się mogło to już tylko -w całym tym koszmarze- ostatnia podłość człowieka względem zwierzęcia. Zwierzę jednak nie chce prosto trzymać głowy i czekać na śmierć. Wyrywa się, błaga o pomoc przeraźliwym szlochającym głosem. Zdarza się , iż ubojowiec wcale nie zabije pistoletem zwierzęcia za pierwszym razem. Wiele jest przypoadków kiedy to melalowy nabój wceluje np. w oko lub uszkodzi cześć głowy zwierzęcia. No ale co z tego - w końcu "to tylko zwierzę" a człowiek to pan i istota wywyższona- tak z pewnością ludzie sa lepsi od innych zwierząt, lepsi są w sadystycznym torturowaniu niewinnych zwierząt. Jeśli po przeczytaniu tego artykułu stwierdzisz ,że chcesz coś zrobić dla zwierząt. Chcesz im pomóc to możesz zrobić jedno - przestań jeść mięso. Jedząc ciała zamordowanych zwierząt przyczyniasz się do bestialstwa jakie co dnia spotyka zwierzęta ze strony człowieka. Jeśli jesz mięso to powinieneś osobiście zobaczyć parę rzeźni, bo jak pódziesz do jednej to powiesz, widać to tylko jednostkowy przypadek ,że źle traktuje się tu zwierzęta, no ale jeśli np. po 5 wizytach nic się nie zmieni to co wtedy . Okaże się ,iż wstyd być człowiekiem . Tak jak ja 18 lat temu powiedziałem do dziennikarki ogólnokrajowej rozgłośni - Wstydziłem się być człowiekiem. Autor: Filip Barche |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Dot.: Humanitarna śmierć zwierząt! Nic takiego nie istnieje.
Tylko samo to, że ludzie przestaną jeśc mięso nie zmiejszy krzywdy, jaką wyrządzają im ludzie.
Powinni wprowadzic jakieś kontrole i podchodzic do sprawy z powagą i karac tych co przewiną, wprowadzic rygorystyczne przepisy itp. Nie zjem mięsa w Polsce, a w Japoni ubijają delfiny ( mimo, że są pod ochroną). Traktują je jak ryby mimo, że to ssaki. Ciągną za samochodem do rzeżni, biją pałami, i podcinają "gardła", a te męczą się i wykrwawiają się z bólem, co nikt nie wie jakim. Żaden człowiek, żaden rzeżnik.
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
hallo, a jak zwierzę cierpi (no dajmy na to nawet taka krowa mleczna złamie nogę) to ma właściciel czekać, az się zrośnie? czy moze oszczedzic zwierzęciu cierpień i ją ubić?
moze nienajszczęśliwszy przykład, bo i tak by poszła pod nóż... a zwierzę domowe, kot czy pies, królik (królik jest dobry, bo nie je miesa)- jak zachoruje na raka ma czekac na powolną śmierć, bo i tak uśpienie go nie będzie humanitarne?? O_o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie wywody pana Filipa są już nudne.... teksty kiepskie, grnaie na emocjach jedynie- czego bardzo nie lubię. Chłopcze wyluzuj.
P.S. Nie jestem nieczułą osobą, bez serca...to tak na marginesie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie wklejanie tu swoich wypocin bez kompletnie zadnego podjecia dyskusji jest bezsensowne. mnozy sie mnostwo watkow, w ktorych nikt sie nie wypowiada, a ktore zawieraja jedynie przeklejona skads 'tworczosc' pana Filipa. pisalam juz w tej sprawie pare razy do moderatorow, ale cos bez odzewu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Toś się naprodukował.
Chyba kazdy wie jak sa zabijane zwierzeta, i nie zauwazylam zeby robiono z tego jakas tajemnice. Spoleczenstwo jest malo wyczulone na cierpienie, co dopiero cierpienie zwierzat, a religia katolicka wypowiada sie w tym wzgledzie jasno - zwierze to tylko zwierze, stworzone aby sluzyc nam, ludziom, i zaspokoic nasze, ludzkie potrzeby (kompletny bezsens wg mnie, ale teraz nie o tym). Chociaz, jakby nie patrzec, wegetarian jest coraz wiecej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Temat traktowany jest bardzo powierzchownie, autor nie zadaje sobie trudu poznania innego punktu widzenia niż własny, fakty są naginane do potrzeb (np. wklejony na Wizażu tekst o myślistwie). Męczące.
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
a kazdy chętnie kupi mięso z sińcami i krwiakami, z DFD (taka wada mięsa, powstająca w wyniku stresu przedubojowego i za długiego oczekiwania na ubój) ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Gdyby kazdy wiedzial jak naprawde zabijane sa zwierzeta, w tym wy - bo wasze posty wskazuja na kompletny brak uczuc ,zrozumienia itd. Jak krowa zlamie noge nalezy ja zabic ? Ciekawe stwierdzenie i wygodne. A jak ty zlamiesz noge to nalezy Cie uspic ????? Krowa to bardzo inteligentne zwierze. Sa na swiecie osrodki dla zwierzat uratowanych z rzezni. Tworza je ludzie ,ktorzy cos chca zrobic dla zwierzat katowanych na zyczenie wlasnie takich jak wy osob, ktore nie maja za grosz serca ani widac rozumu. Czytajac nieraz posty niektorych tu osob widze jak los zwierzat jest straszny. Zero zrozumienia i wspolczucia. Czlowiek nie musi jesc miesa aby zyc. To co pisze widzialem wielokrotnie na wlasne oczy. To ,ze ktorejs z was sie nie podoba -nie musi- pisze bo zdarza sie ,iz ktos zrozumie jakim zlem jest jedzenie miesa, bo jedzac mieso przyczyniasz sie do wlasnie takiego traktowania zwierzat. Niestety do tego wszystkiego aby to zrozumiec i co najwazneijsze poczuc trzeba troche serca i wspoczucia. Widac wasze zadufanie jest tak wielkie, iz nie rozumiecie o czym tu pisze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego obrazasz innych uzytkownikow? To, ze ktos ma inne zdanie niz Ty nie oznacza, ze 'nie ma za grosz (...) rozumu". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Poważnie?? Krowa ma uczucia i swój rozum?? Nie mów....studiowałam zootechnikę przez 3 lata i mnie nagle oświeciłeś, padam normalnie do nóżek. Dzięki też za stwierdzenie, że jestem bez serca...chyba pójdę wyzwać moje psy i złamać pazur szczurowi (zapomniałam o wypompowaniu wody rybce). Rzeczywiście nie zależy mi na zwierzętach nic a nic. Tylko powiedz mi dlaczego to TY miałeś o tym zdecydować?? Kim ty jesteś w ogóle?? Kto ci dał takie prawo. Zachowujesz się jak napastliwy ekolog (z tych którzy próbują wykoleić wagon z odpadami radioaktywnymi, żeby gdzieś tam nie dojechały). Powiem tylko tyle - ŻENADA.
Edytowane przez Madia Czas edycji: 2008-01-30 o 14:21 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Skoro nie pasuje Ci towarzystwo na tym forum radzę zaoszczędzić swój cenny czas i nas nie zbawiać swoimi natchnionymi artykułami.
A poza tym radykalizm świadczy o prostocie i naiwności, możemy zastanawiać się nad utopią-że nagle wszyscy przestaną jeść mięso -ale, tak nie będzie (np. mi wegetarianizm wybitnie nie służył), można zastanawiać się nad rozwiązaniem systemowym-polepszeniem warunków w ubojniach. Teraz pora na kolejne apele-przestańmy rodzić dzieci-bo tyle jest ich w sierocińcach, przestańmy kupować leki bo są one testowane na zwierzętach, a najlepiej palnijmy sobie w łeb-bo jemy mięso, zużywamy wodę, kupujemy sprzęty/ubrania z krajów 3go świata i w ogóle nasza obecność nie jest przyrodzie do niczego potrzebna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
@Filip Barche
Szkoda ze oceniasz 'nas' nie znajac, i tym samym nie masz zielonego pojecia o naszym rozumie czy wrazliwosci... Ktorej na pewno nikomu nie przybedzie, kiedy przeczyta twoj szczerze mowiac, kiepski artykul. Swoja droga, jako kto pojawiles sie w rzezni, skoro tak chetnie ci pokazali co robia ze zwierzetami? I ew gdyby cie zainteresowala moja wrazliwosc - nie jem miesa, nie kupuje kosmetykow testowanych na zwierzetach. Staram sie im pomagac, niestety narazie sa to raczej drobne rzeczy, typu dokarmianie bezdomnych kotow. W Bstoku nie dziala zadna zoorganizowana grupa, ktorej cel by mi odpowiadal (z tego co mi wiadomo dziala jedna..), a zalozyc wlasnej nie moge - wiek ![]() Ale ok, dalej zarzucaj 'nam' brak wrazliwosci i rozumu. Z takim podejsciem - powodzenia w twojej misji nawracania. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie - misja. Jeden oswiecony wsrod tlumow ciemnoty i znieczulenia.
Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią Edytowane przez czarny kot Czas edycji: 2008-01-30 o 23:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A pseudo fliozofie prosze uskuteczniać na swoim podwórku. Populizm mówcy zawsze świadczy o jego niskich lotach ps: co ma jeść mój pies, bo wiesz warzywa mu nie podchodzą ![]() ![]() .
next life - KNK ![]() Edytowane przez kamisio Czas edycji: 2008-01-31 o 00:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
Na pewno nie moje, sens tej wypowiedzi był taki że dla każdych radykalnych pogladów najlepsze jest własne podwórko, a nie forum publiczne, jeżeli uznajesz to za panoszenie sie na forum to nie taka była moja intencja.
Nie będę edytował bo nie wolno ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Edtytowac wolno - w rozsadnych ilosciach. Nikt Cie nie zje za jednego posta
![]()
![]() |
#145 | |
Raróg
|
Żegnamy się na jakiś czas, może ochłoniesz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
jak by mu tak jeden osobny temat założyć, zeby mógł chłopina publikować, a forum by nie zaśmiecał
![]() wegetarianizm to szczytna idea, ale az wierzyc mi się nie chce, że w szlachetnym obrońcy praw zwierząt jest tyle agresji, myslałam, że warzywa uspokajają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() ![]() Edit, poczytałam, trochę pozamiatałam (głównie ewidentnych dubli), na razie niczego więcej ruszać nie będę, wszystko zależy od dalszego zachowania pana Filipa na forum - tu też moja prośba o rzeczowe dyskusje, a nie spamerstwo tudzież nerwowe przepychanki o to, "kto lepszym/mądrzejszym/bardziej wrażliwym człowiekiem jest", resztę dziewczyny już napisały; sensu w dalszej publikacji w obecnej formie jakoś nie widzę...
🌹14 lat z Wizaż.pl ![]() Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2008-02-03 o 01:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ubijanie zwierząt...może nie zawsze odbywa się tak jak powinno, ale nawet to, że ktos pokaże mi na oczy taka masakre jakoś nie sprawi,że przestane jeść mięso.
Owszem żal i tak dalej...Ale zacznijmy od tego,że w naturze zwierzaki też nie zabijają sie zbyt humanitarnie ![]() Natura tak już sobie to storzyła, tyle ze człowiek ma wybór... Karac takie osoby i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
mhm smutne lecz prawdziwe
ale wiecie co moim zdaniem raczej nie da sie zapobiec takim dzialaniom jedynie zmniejszenie ilosci przewozonych zwierzat bo czlowiek jest miesozerny, wiec nawet jesli wiekszosc ludzi by nie jadla to i tak sie znajdzie jakas osoba ktora jadla by mieso.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Tak wiemy to.Nie wieze zeby jeszcze za mojego zycia polowa ludzi nie jadła mięsa.Ale mozna działać,zeby jedzono mniej mięsa wieprzowego,wolowego itd.Moze ludzie szybciej by sie przstawili gdyby wiecej jedli ryb lub drobiu.Wiem ze to tez zwierzęta ale nawet ja nie jestem w stanie zrezygnować na dzień dzisiejszy z ryby po grecku albo z kurczaka z rozna.Ale zato nie jadam innych mięs.Nigdy nie zjem cielęciny,mięsa z owcy (nawet nie wiem jak sie nazywa dokladnie) wolowiny itd.
Kto moze nie wierzyć to niech nie wierzy ale w małych miejscowościach takich jak np gucine na warm-maz normalnie ludzie chodzą do ubojni i kupują mięso.Widzą przecież jeszcze nie oprawione zwierzęta,cielkaczki powieszone na chakach i jakoś to ich nie rusza.Wybierają sobie jeszcze z jakiej cześci mięso chcął.Wiem bo moja siostra zawiozła sąsiada do tej ubojni bo chciał kupić.Widziała wszystko.Nawet to jak zaganiają do takiego dołu z wogą zwierzaki zeby lepiej prąd ich kopał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.