wp³yw znaku zodiaku a charakter cz³owieka... czy wierzycie w to? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-02-29, 18:53   #121
Kota
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 947
Dot.: wp³yw znaku zodiaku a charakter cz³owieka... czy wierzycie w to?

Cytat:
Napisane przez Sabbath Poka¿ wiadomo¶æ
Ludzie, zastanówcie siê. Tak na zdrowy rozum:
(...)
Sabbath, no ale to dwie sprzeczne sprawy, wiara w znaki zodiaku i wspomniany przez Ciebie zdrowy rozum.
Stary 2012-02-29, 19:23   #122
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Wiadomo¶ci: 11 216

Cytat:
Ludzie, zastanówcie siê. Tak na zdrowy rozum:
Dziêki rozwojowi medycyny jeste¶my aktualnie w stanie nieomal co do minuty wybraæ datê urodzenia dziecka. Cesarskie ciêcie jest wykonywane coraz powszechniej. Gdyby te teorie mia³y w sobie choæ ¶ladow± ilo¶æ prawdy, regulacja charakteru dziecka prezez wybór daty i godziny urodzenia by³aby ju¿ praktyk± powszechn±. Rodzice maj±cy okre¶lon± wizjê przysz³o¶ci swojego potomka mogliby wp³yn±æ na to, czy urodzi siê intelektualista, czy atleta.

Moment, moment. Chcê dziecko, idê do ³ó¿ka z mê¿em , robimy bara-bara i ju¿ jestem zap³odniona? Przecie¿ nie po ka¿dym wspó³¿yciu mo¿na zaj¶æ w ci±¿ê...

Moja ciotka ma syna, on mia³ 3-4 lata, jak starali siê o drugie dziecko. Zasz³a w ci±¿ê po 2 latach i poroni³a. Chodzi³a regularnie do ginekologa, bada³a siê i nic

A cesarka jest na ¿±danie Chcê i mam? Czy jednak istniej± jakie¶ przeciwwskazania

I jeszcze: czy dla rodziców wa¿niejsza jest konkretna data urodzenia czy cechy charakteru, czy mo¿e raczej zdrowie? Czym taka para kieruje siê planuj±c dziecko?

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
W kwestii wcze¶niaków: je¶li mama spadnie ze sto³ka i w wyniku urazu urodzi wcze¶niej, to ca³y astrologiczny "boski plan" bierze w ³eb, zmienia siê budowa mózgu dziecka, ¶cie¿ki nerwowe zmieniaj± bieg, a impulsy nerwowe zaczynaj± wêdrowaæ innymi drogami. Jasne.
Có¿, ja mia³am urodziæ siê w lutym, przysz³am na ¶wiat 3 tygodnie pó¼niej. I nikt nie mia³ na to wp³ywu. A mog³abym byæ Wodnikiem...
Nimfa20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-02-29, 23:29   #123
Mileva_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 679

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Poka¿ wiadomo¶æ

Ja kiedy¶ te¿ w to nie wierzy³am, a Ty na ilu osobach sprawdza³a¶ zgodno¶æ?
No patrz, a ja kiedy¶ w to wierzy³am (w wieku dwunastu lat i ko³o tego), a¿ zaczê³am analizowaæ ca³e otoczenie po kolei (nieco pó¼niej) i wysz³o ¿e gucio.

Cytat:

Bo ja dosz³am do wniosku, ¿e nie mo¿na doszukiwaæ siê prawdziwo¶ci na jednej lub 2 osobach, które zna siê z widzenia lub tylko z pracy
Kto pisa³ o jednej czy dwóch osobach? Wszyscy po kolei których przeanalizowa³a¶ maj± podrêcznikowe cechy Bli¼niaka, Raka i co tam jeszcze jest? W okresie swojej fascynacji analizowa³am ka¿dego, kto mi wpad³ w rêce I prawdziwo¶ci, jakoby sam znak zodiaku decydowa³ o charakterystycznych cechach doszuka³am siê w jednej osobie, któr± znam niestety nie z widzenia ani z pracy lecz nieco lepiej, bo jest to mój skorpionowaty tato Ale to jest w ogóle ciekawy przypadek, bo i znak zodiaku, Ksiê¿yc i Merkury w Skorpionie. I kwadratura S³oñca do Plutona na dodatek.

Cytat:

Siad³am kiedy¶, zrobi³am listê osób, które znam bardzo dobrze i wiêkszo¶æ cech znaku zgadza³a siê z charakterem danych osób (choæ oczywi¶cie nie wszyscy przyznaj± do cech negatywnych, ale jednak, jestem osob± obiektywn± i mówiê, kiedy kto¶ jest sk±py, leniwy czy lubi kombinowaæ ).
Nie wszystkie, bo np. nie wiem, jaki mój brat ma stosunek do pracy, bo jeszcze siê uczy.

Porównanie zrobi³am na rodzicach, bracie, s±siadach, kuzynce, kuzynie, kole¿ankach.
Pogrubione - ¿eby to stwierdziæ, to akurat on nie musi mieæ podpisanej umowy o pracê, wystarczy, skoro jeste¶ obiektywna, zastanowiæ siê jaki ma stosunek do obowi±zków, nauki, czy jest odpowiedzialny, kreatywny, dotrzymuje s³owa itd i ju¿ masz niemal pewn± odpowied¼.

Moja mamu¶ka nie ma praktycznie ¿adnych cech Byka - jej znak zodiaku. Za to sporo ma w sobie Wagi - jej ascendent.

OT Sorry, ale co to znaczy ¿e nie ka¿dy siê przyznaje do cech negatywnych? To ¿eby zrobiæ tak± analizê, dana osoba musia³a potwierdziæ z rêk± na sercu , ¿e jest leniwa/ manipuluje/ wykrêca siê/ jest m¶ciwa/ czepialska? Skoro dobrze znasz te osoby, to chyba nie potrzebujesz do analizy astrologicznej tego typu wyznañ
Mileva_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-03-01, 15:00   #124
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Poka¿ wiadomo¶æ
No patrz, a ja kiedy¶ w to wierzy³am (w wieku dwunastu lat i ko³o tego), a¿ zaczê³am analizowaæ ca³e otoczenie po kolei (nieco pó¼niej) i wysz³o ¿e gucio.

Kto pisa³ o jednej czy dwóch osobach? Wszyscy po kolei których przeanalizowa³a¶ maj± podrêcznikowe cechy Bli¼niaka, Raka i co tam jeszcze jest? W okresie swojej fascynacji analizowa³am ka¿dego, kto mi wpad³ w rêce I prawdziwo¶ci, jakoby sam znak zodiaku decydowa³ o charakterystycznych cechach doszuka³am siê w jednej osobie, któr± znam niestety nie z widzenia ani z pracy lecz nieco lepiej, bo jest to mój skorpionowaty tato Ale to jest w ogóle ciekawy przypadek, bo i znak zodiaku, Ksiê¿yc i Merkury w Skorpionie. I kwadratura S³oñca do Plutona na dodatek.

Pogrubione - ¿eby to stwierdziæ, to akurat on nie musi mieæ podpisanej umowy o pracê, wystarczy, skoro jeste¶ obiektywna, zastanowiæ siê jaki ma stosunek do obowi±zków, nauki, czy jest odpowiedzialny, kreatywny, dotrzymuje s³owa itd i ju¿ masz niemal pewn± odpowied¼.

Moja mamu¶ka nie ma praktycznie ¿adnych cech Byka - jej znak zodiaku. Za to sporo ma w sobie Wagi - jej ascendent.
No, na mojej analizie wiêkszo¶æ cech siê zgadza³a z osobami

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:

OT Sorry, ale co to znaczy ¿e nie ka¿dy siê przyznaje do cech negatywnych? To ¿eby zrobiæ tak± analizê, dana osoba musia³a potwierdziæ z rêk± na sercu , ¿e jest leniwa/ manipuluje/ wykrêca siê/ jest m¶ciwa/ czepialska? Skoro dobrze znasz te osoby, to chyba nie potrzebujesz do analizy astrologicznej tego typu wyznañ
Nie, kiedy¶ sprawdza³am zgodno¶æ charakteru ze znakami razem z s±siadami- jak wysz³o, ¿e s±siad ma -przyk³adowo- sk³onno¶ci do manipulowania lud¼mi, to mega siê oburzy³, ¿e bzdury pisz± . A znaj±c go - 21 lat mieszkamy w tym samym bloku, ale rozmawiamy na 'powa¿niejsze' tematy od ok. 12 lat, wiêc co nieco mogê powiedzieæ Natomiast, ¿e jest inteligentny, bystry itd- to jak najbardziej pasowa³o

Wiesz, ja to robi³am tak z przymru¿eniem oka, ale sporo rzeczy siê zgadza.

Mia³am kiedy¶ gazetê, w której by³o napisane, jakiemu znakowi podarowaæ jaki prezent. I te¿ na ró¿nych przyk³adach sporo siê zgadza³o.
Stary 2012-03-01, 16:59   #125
Sabbath
Wied¼ma

Wiadomo¶ci: 12 013

Cytat:
Napisane przez Kota Poka¿ wiadomo¶æ
Sabbath, no ale to dwie sprzeczne sprawy, wiara w znaki zodiaku i wspomniany przez Ciebie zdrowy rozum.
No wiem, wiem. Tak± pracê spo³eczn± chcia³am uskuteczniæ.

Cytat:
Moment, moment. Chcê dziecko, idê do ³ó¿ka z mê¿em , robimy bara-bara i ju¿ jestem zap³odniona? Przecie¿ nie po ka¿dym wspó³¿yciu mo¿na zaj¶æ w ci±¿ê...

Moja ciotka ma syna, on mia³ 3-4 lata, jak starali siê o drugie dziecko. Zasz³a w ci±¿ê po 2 latach i poroni³a. Chodzi³a regularnie do ginekologa, bada³a siê i nic
Kobieto, ale o czym ty do mnie rozmawiasz?
Wy¿ej Idis48 napisa³a, ¿e data zap³odnienia nie ma znaczenia, liczy siê data urodzenia. Napisa³a te¿, ¿e godzina ma znaczenie.
Cesarka nie jest robiona przy poczêciu, tylko przy urodzeniu.

Cytat:
A cesarka jest na ¿±danie Chcê i mam? Czy jednak istniej± jakie¶ przeciwwskazania
Przeciwwskazania mog± byæ do naturalnego porodu.
Prywatne szpitale, a tak¿e wiele pañstwowych wykonuj± cesarskie ciêcie na ¿±danie (choæ zwykle po rozmowie u¶wiadamiaj±cej skutki). Decyduj±c siê na cesarkê mo¿esz z lekarzem uzgodniæ nie tylko godzinê, ale te¿ dzieñ.
Sabbath jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-03-01, 17:32   #126
Mileva_
Zakorzenienie

Wic polega na tym, ze te gazetowe horoskopy opisowe uk³adane s± tak, ¿e zawsze co¶ tam siê znajdzie

Ja siê kiedy¶ zastanawia³am nad porodem zupe³nie nie pod k±tem astrologicznym, tylko zwyczajnie, godziny urodzenia. No bo w sumie co o niej decyduje? Kiedy wyjdzie g³ówka, tu³ów, nó¿ki? Czy ca³kiem?

Co do cesarki, to ludzie - za kasê mo¿na (zw³aszcza w Polsce) za³atwiæ wszystko, zw³aszcza taki zabieg. Kwestiê wskazañ i przeciwwskazañ pominê, bo to nie ten w±tek , do¶æ ¿e lekarz prêdzej NIE zrobi cesarki nawet za cenê mo¿liwego upo¶ledzenia dziecka, ni¿ bezinteresownie zrobi j± na wszelki wypadek, gdy co¶ bêdzie sz³o nie tak - bo to kosztuje i czas, i wysi³ek, a co kogo obchodzi nastêpny niepe³nosprawny bachor
Stary 2012-03-01, 18:35   #127
kolorowatecza
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 244

A moim zdaniem, co¶ w tym jest, ale w znikomym stopniu
Nie znam np. spokojnego kozioro¿ca, panny-ba³aganiary, albo ponurej Ryby

cel na ten rok - rzuciæ palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2012-03-01, 21:43   #128
VampIrzyca
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 771

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Poka¿ wiadomo¶æ
spokojnego kozioro¿ca
A ja mysla³am, ze kozioro¿ce w³a¶nie s± spokojne... Zawsze opisuj± je jako spokojnych nudziarzy
VampIrzyca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-03-01, 22:25   #129
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca Poka¿ wiadomo¶æ
A ja mysla³am, ze kozioro¿ce w³a¶nie s± spokojne... Zawsze opisuj± je jako spokojnych nudziarzy
No w³a¶nie, archetyp Kozioro¿ca to taki kalkuluj±cy, opanowany, z zimn± krwi± i nieco wyrachowany cz³owiek, praktyczny, skryty i ukierunkowany na cel...

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-03-02 o 13:25
Stary 2012-03-02, 10:23   #130
Atenya
summer vibes;)

Wiadomo¶ci: 4 541

Ja jestem Kozioro¿cem, ale ascendent mam w Rybach co wiele by wyja¶nia³o. Generalnie z przymru¿eniem oka do tego podchodzê.
Atenya jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-03-02, 14:41   #131
Nimfa20

Cytat:

Kobieto, ale o czym ty do mnie rozmawiasz?
Wy¿ej Idis48 napisa³a, ¿e data zap³odnienia nie ma znaczenia, liczy siê data urodzenia. Napisa³a te¿, ¿e godzina ma znaczenie.
Cesarka nie jest robiona przy poczêciu, tylko przy urodzeniu.

No jak nie ma? Je¶li chcê by moje dziecko by³o spod Pany, to muszê zaplanowaæ poród na wrzesieñ. Czyli rozpocz±æ starania w grudniu. Wtedy dziecko powinno urodziæ siê w danym miesi±cu. A ta godzina jako¶ mnie nie przekonuje. Chcê cesarkê o 14 i tak mi zrobi± ?

No przy urodzeniu, ale nie ka¿de wspó³¿ycie koñczy siê zap³odnieniem. Je¶li chcê dziecko na wrzesieñ, staram siê od grudnia i nic, a zajdê w ci±¿ê np. w styczniu czy lutym, to ju¿ dziecko bêdzie a pa¼dziernik czy listopad.

No, tak mo¿na sobie filozofowaæ, bo tak jak pisa³a Mileva_ , w PL mo¿na wszystko, nawet cesarkê w 8 m-cu...

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Atenya Poka¿ wiadomo¶æ
Ja jestem Kozioro¿cem, ale ascendent mam w Rybach co wiele by wyja¶nia³o. Generalnie z przymru¿eniem oka do tego podchodzê.
A nie w Wodniku?

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-02, 14:49   #132
Atenya
summer vibes;)

Cytat:

A nie w Wodniku?
No w³asnie na jakiej¶ stronie zagranicznej wysz³y mi Ryby, a widzia³am kiedy¶ jak±¶ tabelkê i wyszed³ mi Wodnik. Jako¶ tak trzymam sie pierwszej wersji no ale nie wiem.
Stary 2012-03-02, 15:09   #133
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
No w³asnie na jakiej¶ stronie zagranicznej wysz³y mi Ryby, a widzia³am kiedy¶ jak±¶ tabelkê i wyszed³ mi Wodnik. Jako¶ tak trzymam sie pierwszej wersji no ale nie wiem.
Polecam astro.com, wyrysowuje od razu ca³y wykres planet i domów w momencie Twojego urodzenia.
Stary 2012-03-02, 15:41   #134
Atenya
summer vibes;)

Cytat:
Polecam astro.com, wyrysowuje od razu ca³y wykres planet i domów w momencie Twojego urodzenia.
To w³a¶nie na tej stronie sobie wyliczy³am. Nawet sprawdzi³am dzisiaj jeszcze raz i Ryby.
Stary 2012-03-02, 17:22   #135
Nimfa20

Cytat:
Wiêc Wodnik, bo to chodzi o znak bli¿szy. Po Kozioro¿cu jest Wodnik
Stary 2012-03-02, 17:33   #136
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiêc Wodnik, bo to chodzi o znak bli¿szy. Po Kozioro¿cu jest Wodnik
Jakim cudem Wodnik? Program, którym operuje ta stronka, wyrzuca ascendent z uwzglêdnieniem miejsca i godziny urodzenia. Je¶li wyrzuci³a Atenyi Ryby, to to one bêd±, o ile dane zosta³y dobrze wpisane.
Stary 2012-03-02, 18:09   #137
Atenya
summer vibes;)

Cytat:
Jakim cudem Wodnik? Program, którym operuje ta stronka, wyrzuca ascendent z uwzglêdnieniem miejsca i godziny urodzenia. Je¶li wyrzuci³a Atenyi Ryby, to to one bêd±, o ile dane zosta³y dobrze wpisane.
Dok³adnie. Moja kole¿anka jest Kozioro¿cem, a ascendent wyszed³ jej w Skorpionie. Ten program jest ¶wietny, w³a¶nie tak jak piszesz uwzglêdnia godzinê, datê i miejsce.
Stary 2012-03-03, 04:16   #138
Nimfa20

Cytat:
To nie wiem Niech bêd± Ryby
Stary 2012-03-03, 08:44   #139
Wyrak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 268

Nie ma to jak figle, jakie ludziom plataja ich wlasne mozgi.
Z kazdego horoskopu znajdzie sie kilka cech, ktore do danej osoby pasuja i beda juz baza do stwierdzenia, ze "w tym cos jest". Oczywiscie - to, ze sa cechy nie pasujace, badz takie, co je horoskopy pomijaja, to juz inna brocha

Ba, jesli ktos wierzy, ze jest taki czy siaki przez dany horoskop, to i na zasadzie samospelniajacej sie przepowiedni bedzie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-03, 17:40   #140
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Wyrak Poka¿ wiadomo¶æ
Z kazdego horoskopu
Ale to nie chodzi chyba o horoskop z gazety, a o cechy charakteru przypisywane danym znakom i to, czy maj± wp³yw na ludzi.
Stary 2012-03-03, 18:34   #141
paulinka3110
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 363

Ja sama nie wiem. Staram siê nie wierzyæ w takie rzeczy. Bo w sumie, ja nie jestem jedynym skorpionem na ¶wiecie, wiêc wszyscy jeste¶my tacy sami pod wzglêdem charakteru? jakie¶ takie to niewyobra¿alne.

Z drugiej strony, wiele cech przypisywanych skorpionom siê jako¶ tam pokrywa z moim charakterem. Wiêc nie wiem sama

Moja ksi±¿kowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-03-03, 20:32   #142
Wyrak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 268

Cytat:
Ale to nie chodzi chyba o horoskop z gazety, a o cechy charakteru przypisywane danym znakom i to, czy maj± wp³yw na ludzi.
A co za roznica? Jeden grzyb. To tak na marginesie tego, ze ja wlasnie pisalem o cechach przypisywanym danym znakom.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-04-06, 22:48   #143
Koczilla
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

To wtedy w interakcjê z cz³owiekiem wchodzi inna konstrukcja planetarna, "w asy¶cie" której zdarzy³o mu siê przyj¶æ na ¶wiat. Proste.

Na czerwonym ¶wietle stojê na wysepce dla pieszych i nie potr±ci³ mnie samochód. Czy to oznacza, ¿e nie ma absolutnie mo¿liwo¶ci, ¿eby jad±cy samochód by³ w stanie zrobiæ mi krzywdê, gdybym w tym samym momencie stanê³a na pasach?
Koczilla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-04-06, 23:22   #144
Koczilla
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

"
Cytat:
Ludzie, zastanówcie siê. Tak na zdrowy rozum: "

M. Karwat w swojej pracy O demagogii zwraca uwagê na pewn± nieuczciwo¶æ w odnoszeniu siê do stereotypowej "m±dro¶ci potocznej zwyk³ego prostego cz³owieka." Warto chyba o tym pamiêtaæ, je¶li chce siê unikn±æ oskar¿eñ o manipulowanie odbiorc±.

"Dziêki rozwojowi medycyny jeste¶my aktualnie w stanie nieomal co do minuty wybraæ datê urodzenia dziecka. Cesarskie ciêcie jest wykonywane coraz powszechniej. Gdyby te teorie mia³y w sobie choæ ¶ladow± ilo¶æ prawdy, regulacja charakteru dziecka prezez wybór daty i godziny urodzenia by³aby ju¿ praktyk± powszechn±."

To dosyæ naiwny argument. "Je¶li co¶ jest naprawdê dobre, to jest masowo stosowane." (Id±c tym tokiem my¶lenia , mo¿na by uznaæ, ¿e komora gazowa to szczytowe osi±gniêcie na drodze do rozwoju cz³owieka.) Tak siê jednak sk³ada, ¿e istnieje wiele niekwestionowanych dobrodziejstw cywilizacji, do których dostêp nie jest powszechny. W niektórych krajach to np. szczepionka przeciwko cholerze, studnia z wod±...

"Rodzice maj±cy okre¶lon± wizjê przysz³o¶ci swojego potomka mogliby wp³yn±æ na to, czy urodzi siê intelektualista, czy atleta."

Analogicznie mo¿na by za³o¿yæ, ¿e w przysz³o¶ci naukowcy odkryj± "gen geniuszu matematycznego" lub "gen wybitnego poety" i ka¿dy kto zap³aci, zdo³a skutecznie "zaprojektowaæ" rozwój swojego potomka.

Tymczasem ju¿ teraz naukowcy twierdz±, ¿e za okre¶lone cechy charakteru wp³ywa nie jeden gen lecz ich ca³a grupa i wchodz± one ze sob± w interakcje, które nie do koñca da siê przewidzieæ lub odwzorowaæ. Czy analogiczny tok my¶lenia naprawdê jest tak trudny do przeprowadzenia w rozwa¿aniu o astrologii?

"Nie mówi±c ju¿ o takich oczywisto¶ciach, jak fakt, ¿e moment narodzenia jest wy³±cznie momentem wyj¶cia na ¶wiat gotowego, kszta³tuj±cego siê przez wiele miesiêcy p³odu.
Niby która z czynno¶ci mia³aby byæ t± graniczn±? Wy¶cie g³ówki? Wyj¶cie nó¿ek? Przeciêcie pêpowiny? Pierwszy oddech?"

Byæ mo¿e to jest klucz do zagadki: Dlaczego nie potrafimy skorzystaæ ze wszystkich dobrodziejstw astrologii. Tak samo jak przez ca³e lata nie u¶wiadamiali¶my sobie sposobu, w jaki u p³odu wykszta³caj± siê organy itp.

"W kwestii wcze¶niaków: je¶li mama spadnie ze sto³ka i w wyniku urazu urodzi wcze¶niej, to ca³y astrologiczny "boski plan" bierze w ³eb, zmienia siê budowa mózgu dziecka, ¶cie¿ki nerwowe zmieniaj± bieg, a impulsy nerwowe zaczynaj± wêdrowaæ innymi drogami. Jasne.
"

Dlaczego zak³adaæ, ¿e istnieje jaki¶ "boski plan"? Je¿eli "mama" urodzi wcze¶niej, inny uk³ad gwiazd bêdzie wchodzi³ w grê. Je¿eli nie urodzi w ogóle, temat nie zaistnieje.

W³a¶ciwie trochê mnie dziwi to konkretne uprzedzenie do astrologii. Ma ona przecie¿ wiele wspólnego z perfumiarstwem. Ta sama nieoczywisto¶æ przyczyny i skutku, subiektywizm. . .

Kto¶ w±cha kompozycjê zapachow± tak prostych sk³adników jak kadzid³o, drewno, ja¶min, a wydaje mu siê, ¿e jest w ko¶ciele. Wariat? Naiwniak? Nie, ESTETA, ZNAWCA. Niekiedy mo¿na wznie¶æ siê na jeszcze wiêksze wy¿yny abstrakcji i uznaæ, ¿e w³a¶nie pow±cha³o siê "nocne niebo" (choæ za oknem samo po³udnie).

I nic to, ¿e wiele osób nie podzieli tych doznañ ni zachwytów. Mo¿na wydaæ na "ko¶ció³ w butelce" setki je¶li nie tysi±ce z³otych, znale¼æ rzesze ludzi, którzy chc± o nim poczytaæ, a nawet - za przyk³adem - te¿ kupiæ co¶, czego zmys³ wzroku, s³uchu, dotyku ani zdrowy rozs±dek za ko¶ció³ nie uznaj±. Ba! Mo¿na wreszcie o ko¶ciele, nocnym niebie (choæ bez planet i znaków zodiaku) pisaæ ku powszechnej uciesze i na zachwycaniu siê "rzeczami nieistniej±cymi" wcale nie¼le zarobiæ.

Wg mnie wielbiciel perfum ma wiele wspólnego z klientem "wró¿ki" lub - je¶li umie pasjê przekuæ w biznes - z "wró¿k±" we w³asnej osobie.
Koczilla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-03, 18:01   #145
kamu789
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Ja bardzo w to wierzê. Proszê bardzo, wysmiewajcie mnie za to... Nie ma sprawy. Ja i tak wiem swoje. Ja wiem swoje i nie chce nikogo do niczego przekonywaæ. Bardzo nie lubiê, gdy ludzie obra¿aj± osoby takie jak ja i wyzywaj± od g³upków. To nie jest fair i swiadczy wylacznie o waszej nietolerancji. Tak na prawde astrologia przez wiele wieków, by³a nauk±, która by³a uznawana przez ludzkosc. Pseudo astrolodzy sprawili, ¿e horoskopy ciesz± siê takim powodzeniem jakim siê ciesz±. Zainteresowani mog± poczytaj wiêcej tu http://pl.horoskop.com/astrologia/
kamu789 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-27, 20:21   #146
201605131805
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 172

A ja sk³aniam siê ku temu, ¿eby wierzyæ we wp³yw znaków zodiaku na intro- i ekstrawertyzm.

Edytowane przez 201605131805
Czas edycji: 2016-05-13 o 15:33
201605131805 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-27, 21:27   #147
radioheadka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 042

nie wierzê. bzdura i zabobon.
a jak widzê wywiad z gwiazd± rozpoczynaj±cy siê od "jestem zodiakaln± wag±, wiêc balansujê na granicy" to mi s³abo
radioheadka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-28, 07:16   #148
201605131805
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 172

Radioheadka, ale to o czym wspomnia³a¶ nawet nie sta³o obok astrologii Jeste¶ introwertyczk±, czy ekstrawertyczk± i spod jakiego znaku?

(Uwielbiam Radiohead!)
201605131805 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-11-28, 19:40   #149
VampIrzyca
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 771

Wierzê, ale w prawdziw± astrologiê, czyli horoskop indywidualny wraz z planetami, ascendentem itd., a nie samym znakiem s³onecznym (wg niego jestem kozioro¿cem). S³oneczny i ksiê¿ycowy razem z ascendentem maj± ponoæ najwiêkszy wp³yw na osobowo¶æ cz³owieka.
Jednego jestem pewna i powtarza siê to niezmiennie - ¿adnej wagi raczej nie polubiê

Edytowane przez VampIrzyca
Czas edycji: 2014-11-28 o 19:41
VampIrzyca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-14, 04:24   #150
Emilka020c
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 158

Ja wierzê. Jestem zodiakalnym koziorozcem i posiadam dok³adnie wszystkie cechy charakterystyczne dla tego znaku. Ponadto przeczyta³am, ze kozioro¿ce bardzo dobrze rozumiej± siê ze spokojnymi bykami a mam grupkê przyjaciolek, z której tylko jedna nie jest bykiem i faktycznie od ponad 6lat nie mialysmy ani jednego mieporozumienia. Za to ta jedna jedyna, która siê wylamala takze jest kozioro¿cem - jest przys³owie, które mówi ze nikt nie zrozumie kozioro¿ca jak drugi kozioro¿ec i z tym tez siê zgodze
podczas której masz totaln± pewno¶æ,
¿e spotkasz mi³o¶æ swojego ¿ycia
Emilka020c jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-12-19 13:29:51

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.