![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Lans z kubkiem kawy w ręku?
Przyznam się szczerze, ze ja musiałam troszeczke powalczyć wokół moich kolegów na uczelni z wmawianiem mi, że bieganie z kubkiem z Coffe Heaven jest lansem
![]() ![]() ![]() Ale dla nikogo z nas nie ejst to styl, życia nas określający, albo próba na pokazanie jacy to jesteśmy modni. Gdy mamy czas [rzadko, ale się zdarza] to wolimy iść gdzies do normalnej kawiarni, spokojnej i z filiżankami ![]() Chociaż z drugiej strony zastanówcie się dziewczyny... Lansować się tym nie lansujemy, bo to kretynizm. Ale gadanie o stylu życia wcale nie jest takie bez sensu. No bo szczerze mówiąc: przecież nie jedna z nas nie ma kiedy usiąść w domu i wypić rano kawę spokojnie, we własnych czterech ścianach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Niewiele z nas stać na luksus wypicia porannej kawy przed pracą, niestety.
Dorabianie ideologii jest śmieszne ![]() Ja, jadąca pociągiem podmiejskim, co rano z kubkiem termicznym w dłoni, też muszę wzbudzać kontrowersje ... "Co ludzie powiedzą, Ryszardzie ?" ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy jakoś nie wierzyłam w te wielkie problemy Polaków z czytaniem ze zrozumieniem. Po przeczytaniu tego wątku jednak muszę zmienić zdanie.
Czy naprawdę tak niewiele osób nie rozumie, że jedni piją tę nieszczęsną kawę na ulicy, bo nie mają czasu, a inni bo czują, że to jest super? Nikt mi nie powie, że nastolatka nie ma czasu na napicie się kawy i musi z nią paradować po mieście. I też nie rozumiem komentarzy typu: 'nie wiedziałam, że się lansuję'. No jak o tym nie wiedziałaś, to tak nie było, proste. Chodzi o te osoby, które same widzą w piciu kawy ze Starbucksa nie wiadomo jaką nobilitację społeczną. Wątek zresztą dotyczy jednej konkretnej sieciówki, która się jakimś amerykańskim symbolem nie wiadomo czego właściwie. Młodych, prężnych, z ambicjami, zabieganych? Zanim jeszcze Starbucksa wprowadzili do Polski, miałam wykładowcę z literatury amerukańskiej, który przywiózł sobie ze Stanów taki ceraminczy kubek i na każde zajęcia przychodził z kawą w nim. Było to dla mnie żenujące. Jakby koniecznie chciał pokazać wszystkim, że po pierwsze był w USA, a po drugie, jak to nie identyfikuje się z tamtejszą kulturą masową...
Edytowane przez lilithin Czas edycji: 2009-09-19 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
a mi się taka moda nie podoba, zresztą wszystko co narzuca zachód mnie wręcz razi a jeszcze bardziej to jak Polacy naiwnie za tym gonią...Najbardziej obrzydliwym widokiem na rynku krakowskim są dla mnie tłumy wycieczek szkolnych przed McDonaldem, tak jakby nie było żadnych atrakcji po za tym fastfudem.
Co do tych kubków to może i lans, ale mnie bardziej przeraża to jak strasznie ludzie nie potrafią zachować porządku po sobie. Idzie takie coś przez miasto, z kubkiem...a jak się już znudzi ten jak to nazywacie "lans" to kubek zostawia gdzie popadnie, nie ważne czy to chodnik czy parapet. Osobiście nie piję kawy wcale, nie jestem uzależniona więc co do smaku i jakości kawy nie wypowiadam się
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
http://stylio.pl/szukaj/starbucks o, w temacie ;D
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że dla gimnazjalistów czy licealistów dla których liczy się lans bycie cool paradowanie po mieście z kubkiem kawy może być trendy. Ale nie demonizowałabym tego zjawiska, ot prawo ich wieku. Dojrzeją, zmądrzeją to zobaczą, że to tylko Starbucks. Poza tym w Polsce Starbucks to nowość, po jakimś czasie ten szał przejdzie. Nie chwalac sie byłam w Starbucksach w różnych miejscach świata i nigdzie nie wywołuje on tylu emocji co w Polsce. Nigdzie też nikt nie dorabiał ideologii do kubka kawy z tej sieciówki. Ale to chyba dlatego, że za granicą to żadna nowość. Ale przyznam, że jedna rzecz mnie ostatnio zdziwiła: dwa tygodnie temu byłam w Seattle, gdzie na Pike Place Market do dziś istnieje pierwszy lokal sieci. Japońscy turyści robili sobie zdjęcia z kawiarnią w tle. I nie wiem czy to dlatego, że są japońskimi turystami czy to Starbucks.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Japońscy turyści to z mało czym nie robią sobie zdjęć
![]() Edytowane przez KawaMarcepanowa Czas edycji: 2009-09-19 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Po to ta kawa na uczelni jest. Chociaż myślę że problem tkwi nie w tym żeby nie pić tylko w tym żeby z tą kawą wszędzie nie biegać.. . Jakby nie można było chwilę usiąść i wypić. Poza tym koleżanka mi opowiadała, że np. na prawie jest taka moda, że studenci od razu po przyjściu na wydział kupują kawę - chodzi o to, że są nie wyspani, bo zarwali noc z powodu nauki..
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, a ja uwielbiam ice coffee (btw, zimna kawa po polsku dziwnie brzmi, prawda?) z biedronki! jest tania i smaczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
kawa marcepanowa napisala:
"Ten cały kult Starbucksa. Jak ktoś rzeczywiście nie ma czasu i stąd to latanie z kawą to ok, ale jeśli ktoś myśli że jest taki kul że już bardziej nie może i tym kubkiem wszystkich bije po oczach, a do tego np. sobie zasiądzie z laptopem to już dla inna historia " Ja pije kawe ze Starbucksa i zasiadam sobie z laptopem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do artykulu to niezla reklama ![]() Sama bym sie nabrala jakbym byla mlodsza i miala wyidealizowany obraz usa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie to sztucznie nadmuchana sprawa.
Nie sądzę, aby dla kogoś lans oznaczał kubek z kawą. Szukanie sensacji tam gdzie nie trzeba. Artykuł na temat Starbucksa uważam za spreparowany-to dość powszechny chwyt marketingowy jak na rynek wchodzi nowa korporacja; sami producenci i osoby odpowiedzialne za promocję robią często sztuczny szum, aby wzbudzić zainteresowanie. Szkoda, że niektórzy się na to nabierają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Najsmieszniejsze to jest to,ze niektorzy odbieraja to jako lans,pokazanie ,niektorzy z nas mieszkaja w USA -bede pisala za siebie-maja taki tryp zycia,jestesmy bardzo zabiegani,i taka kawa w reku to po prostu mus, kiedy jestesmy zmeczeni a nie zaden szpan,bo po pierwsze dla mnie to zaden wydatek,nawet po kilka razy na dzien,czesto po prostu chce sie napic kawy to co mam czekac te kilka godz.az wroce do domu?nie,bo to nie dozeczne.
![]() Edytowane przez emigrantka2009 Czas edycji: 2009-09-20 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
B rzadko pijam Starbucksa
![]() W sumie jak jest deszczowy dzien -ide do pracy rano i nie mam sily czy czasu na samodzielne przygotowanie kawy to kupie ta kawe ktora wg mnie jest srednia jakosciowo. Ale wydawac $5 codziennie na kawe tak jak niektorzy Amerykanie nie zamierzam,poniewaz miesiecznie wychodzi ponad $100 za sama kawe a rocznie ponad $1000,wole leciec do Polski niz wydawac na kawe tyle kasy ![]() Kawe robie sama w domu,kupilam mala maszyne espresso-Tz mowi ze moja smakuje lepiej niz Starbucks ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
![]()
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę ludziom, którzy potrafią pić "w biegu'". A już kawę to szczególnie. Ja się zwykle oblewam wszelkimi płynami, które usiłuje pić własnie w "biegu", niezależnie od tego jak są zabezpieczone przed wylaniem
![]()
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
A mnie wkurza, ze w Polsce czlowiek nie moze sie napic kawy na swiezym powietrzu zamiast siedziec w knajpce gdy jest ladna pogoda, bo Polacy musza sie bezczelnie na wszystkic gapic i oceniac. Oczywiscie oceniac zle. Ktos ma kubek od starbaka ? Napewno pusty lansiasz. Przeciez nie ma takiej mozliwosci, ze po prostu LUBI KAWE i chce posiedziec na swiezym powietrzu. Masz torbe LV? Chcesz zaszpanowac. Przeciez nie ma takiej mozliwosci, ze po prostu podobaja ci sie torby LV, a stac cie i nie jest to dla ciebie wydatek wielkosci polowy pensji. Masz laptopa Appla? Chcesz sie pokazac. Wcale nie chodzi o to, ze sa to stabilne komputery. Etc Etc etc
Wszyscy ktorzy uwazaja, ze ci z kubkiem od starbaka sie lansuja powinni wreszcie zdac sobie sprawe z bolesnej prawdy: to NIE JEST ich sprawa, kto, co i w jakim kubku pije. Musza miec baardzo nudne zycie, ze tak pasjonujace jest dla nich obserowanie logo na kartonowych kubeczkach w dloniach innych ![]()
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpisuje się rękami i nogami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do LV, Apple, Blackberry - nie pokazuj, że masz, najlepiej nie kupuj, bo albo stawiasz na lans i jeszcze chwalisz się, że cię stać. ehhh, porąbany sposób myślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Oj, myslałam, że to chodzi o moje wieczne zabieganie a nie o jakiś lans?
Przyznaję - mogłabym wypić kawkę w domu - ale wole pospać chwile dłużej, więc piję w biegu do biura... A później zawsze w biegu na zdjęcia... No piję kawkę w biegu, ale raczej z "biegu" niż "dla wybiegu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
jak widzę jakąś młodą siksę czy uczniaka z kubkiem kawy na ulicy - to wiem, że to lans,
jak widzę celebrity, buissness woman, jakiegoś biznesmena itp - to wiem, że po prostu piją kawę w biegu, bo nie mają czasu na siedzenie na dupie i sączenie napoju... i tyle w tym temacie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.