|
|
#121 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Moja biżuteria bursztyn naturalny
Gratuluję i życzę duuużej sprzedaży
|
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję serdecznie za miłe słowa dziewczyny
Tak udało się ale to dzięki jednej z Pań z wizażu , nie wiem , czy mogę napisac której , pomogła ona właścicielom galerii zwrócić uwagę i wyłuskać moje zgłoszenie z wielu które do nich docierają . Najprawdopodobniej też, ja cos spieprzyłem wysyłając pierwszy raz zgłoszenie . )Kurcze , tylko nie wiem czy nie przesadziłem z cenami .... |
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Ja również gratuluję
![]() Obserwuję sobie Twój wątek ,choć nigdy chyba nic nie komentowałam ![]() Twoja biżuteria jest bardzo wyjątkowa , a ceny zdecydowanie nie przesadziłeś , tak piękną i oryginalna bizuterie trzeba cenić Życzę dużej sprzedaży
|
|
|
|
|
#124 |
|
Rozeznanie
|
Przyłączam się do gratulacji! Bardzo się cieszę, że mogę oglądać Twoje prace w galerii. Pozostaje mi życzyć ogromnej sprzedaży! A ceny myślę, że są bardzo okej, za takie cuda żadna cena nie będzie chyba za wysoka
|
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
Własnie zobaczyłam twoje prace w galerii- gratuluje
|
|
#126 |
|
Rozeznanie
|
Rewelacyjną biżuterię robisz, widać tu ogromne doświadczenie i niezwykły warsztat!!! Tak pięknie oprawione bursztyny można spotkać tylko za witrynami drogich sklepów jubilerskich, a Twoja biżuteria jest taką z najwyższej półki. Zdecydowanie gratuluję niezwykłego talentu!!!
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
Tez gratuluję obecności w galerii
|
|
#128 |
|
Przyczajenie
|
Witaj Przemku!
Bardzo podobaja mi sie Twoje prace. Zwlaszcza za naszyjnik z postu 9 dalabym sie pokroic Jestem znad morza, ale bursztyn do tej pory niespecjalnie mnie ruszal... Do momentu Gdy zobaczylam prace przyszlego tescia mojej siostry... nigdy w zyciu nie widzialam by ktos cos takiego w bursztynie robil... Jego brat mowil ze jak pojechal z tym za granice to nie chcieli uwierzyc ze to bursztyn, przeciez z bursztynu takiego czegos nie da sie zrobic ![]() Chcialabym pokazac Tobie i wizazankom zdjecia tych prac (autor ma kolo 50lat i niezbyt obeznany w internecie). Czy wyrazisz zgode bym umiescila je w Twoim watku? Naprawde warto, sa cudowne i oryginalne. Rzezby z bursztynu doslownie. Facet cale zycie w tym siedzi. Bede wdzieczna za odpowiedz Serdecznie cie pozdrawiamSonia |
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
ok zgadzam się myślę że to dobre miejsce
)
|
|
|
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Dziekuje za pozwolenie i zalaczam obiecane fotkiNa mnie ta bizuteria zrobila wrazenie, ale ja tam sie nie znam Moze uznasz to za cos zupelnie zwyklegoNajbardziej podoba mi sie bransoletka z roza. oraz jednorozec i kwiaty. Dwa ostatnie wygladaja jak jakies figurki wtopione w bursztyn - nic bardziej mylnego. Facet rzezbi to recznie od tylnej strony, a potem smaruje jakims bialym mazidlem ![]() Zdjecia zupelnie nieprofesjonalne... tzn tak profesjonalne jak tylko moglam A w fotografii nie siedze wogole, i nie mam tez oblednego aparatu.Kwiaty w wisiorze w rzeczywistosci widac duzo lepiej. Co o tym sadzisz? ![]() A mam jeszcze pytanie - czy ten bialy bursztyn nazywa sie czasem kaliningradzkim? Bo kiedys spotkalam sie z takim nazewnictwem, ale od laika - chcialabym sie upewnic ![]() Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#131 |
|
Zadomowienie
|
...
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
cudowne są te bursztyny
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zadomowienie
|
o kurka wodna .....
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zadomowienie
|
Ten wisior jest przepiękny:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...6&d=1273240465
|
|
|
|
|
#136 |
|
Rozeznanie
|
Umieram! Takie śliczności, jedno piękniejsze od drugiego! Dwa ostatnie chyba najładniejsze
|
|
#137 |
|
Zadomowienie
|
Przemo, wyzwanie dla ciebie...
|
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Wyzwanie.... różyczki z maszyny .... gałązki z odlewu... ładne ale sztancowa praca. Nie wiem tylko ( na dzień dzisiejszy jaką maszyną się rzezbi w kaboszonie). ostanie to nie bursztyn
) Pozdrawiam serecznie ale to nie moje kliamaty. Odlewy przecież każdy może zamówic . Lunamin dałas się nabrać haha )---------- Dopisano o 03:29 ---------- Poprzedni post napisano o 03:21 ---------- Druga sprawa ... dla mnie te róże to nie bursztyn, to masa bursztynowa. Taki wisioreczek robi się ... 30 minut. Nie żebym zazdrościł ) Tylko mnie wkurzają podróbki iii potem Ci bardzie kreatywni i świadomi pytają ... jak odróżnić ...syntetyk od miepoprawionej natury. U mnie macie przykład. Nie sądzę że to brzydkie czy cuś. Ale Twój teść tego nie robi ... Te rózyczki są na allegro. Fakt dobry i tani wabik na turystów ) Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#139 |
|
Przyczajenie
|
Przemku, on to robi. Wiem ze listki mozna zamowic ale on wyklepuje. kazdy jest inny - mam od niego jeszcze roze taka i tam dokladniej to widac. zobacz liscie z bransolety, kazdy inny to nie jest zaden odlew. Zamowione to moga byc jedynie galazki od broszki i wiosiorka. I to naprawde jest bursztyn
Bylam u niego w pracowni. Sam to rzezbi, nic nie wkleja, nie zamawia, mowie ci ze facet ma ponad 50lat i to stara szkola jest. Widzialam jak wygladal ten mleczny kawalek przed obrobieniem zanim zrobil z niego roze. On nie kupuje syntetykow a faceta znam od wielu wielu lat i nie mam podstaw mu nie wierzyc. pozyczalam nawet od niego bursztyny by na zajeciach z dziecmi pokazywac ze sie elektryzuja, po prostu mnie wpuscil do pracowni i kazal sobie wybrac. Moze jest ci trudno ogarnac ze cos takiego mozna zrobic, bo sam zajmujesz sie czym innym ale tak jest. U jubilera w polsce nie mieli watpiwosci ze to bursztyn. On rzezbi te roze w bursztynie, i ludzie od niego kupuja hurtem same roze nieraz i doprawiaja sami galazki i listki zamowione ze srebra. Na lotnisku w Gdansku, w jubilerach w 3miescie sa jego roze. To jest caly schemat, rzezbienie, wypalanie, lakierowanie choc nie znam kolejnosci. Robicie zupelnie co innego bo ty zdejmujesz kore z buirsztynu, ladnych kamieni i je gustownie oprawiasz. Ale nieuczciwie tak lekcewazco mowisz o pracy ktora po prostu rozni sie od twojej. Dziewczyny ciesze sie ze wam sie podoba mnie osobiscie zachwycilo tez.
Edytowane przez czabalaja Czas edycji: 2010-05-08 o 13:24 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
To jest caly schemat, rzezbienie, wypalanie, lakierowanie choc nie znam kolejnosci.
rzezbienie wypalanie , lakierowanie..... Kto oprócz ludzi nastawionych na ... a ugryzę się w język .... lakieruje bursztyn. druga sprawa ... Sama sprawę sypnęłaś ) Hurtowo sprzedaje róże .... więc hurtowo je robi ) Ręcznie odpada ) Pewnie nie masz pojęcia ile trwa zrobienie takiej różyczki ręcznie z naturalnego bursztynu... Nie jest to dla mnie niezrozumiałe , widziałem rzezbiących w bursztynie i samemu mi się zdarzało, fakt z różnym skutkiem ).... aaaa dostawcy z towarem wożą te róże i te gałązki ) wiem bo mam sklep... Więc proszę Cię nie działaj mi na nerwy ... i nie wciskaj kitu że to ręczna praca... Wrrrrrr... Co z tego że ma 50 lat ? nie rozumiem ... Stara szkoła haha zlituj się ... Ojca mam też jubilera ... Ustosunkuję się jeszcze do bransoletki .... Lekko porowata struktura i delikatne zagłębienia w miejscach trudno dostępnych dla bębna polerskiego ... Typowe dla odlewu ... Liska dlatego nie są równe, gdyż ktoś je kiedyś zrobił ręcznie, wsadził w gumę zrobił gips , do wirówki i gotowy odlew. 20 zł guma i około 65 groszy za gram odlewu....Gdzieś chyba nawet mam taką oprawę listkową , jak znajdę wrzucę do mojego postu ) a może teść by chciał )...Co do jubilerów... Większość sklepow sprzedaje przetworzony bursztyn. Nie mając o Tym pojęcia .... Tak samo jak samorodek żyły żelazowej tak samo gwóżdz przyciąga magnes... To odnośnie elektryzowania ... Nic nie wkleja ,,, więc ciekawe jak trzymają się te róże )Pokaż teściowi to co napisałem... Jeśli mylę się chodz w jednym słowie niech mnie piekło ... Z całym szacunkiem dla Ciebie i przyszłego teścia, w mojej obecności nie nazywaj tych różyczek z lakierowanej masy bursztynowej i odlewów ręcznie wykonaną biżuterią z bursztynem ... Dziękuję , tyle mam do powiedzenia w tej sprawie. P.s. Nie lekceważę i nie ignoruję pracy niczyjej.... |
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Przemku. Na samym poczatku przepraszam, ja nie chce nikogo denerwowac, porownywac ani oceniac. Chcialam raczej porozmawiac, wymienic sie pogladami, porozmawiac, takie bylo moje zamierzenie.
Nie wiem w czym fakt ze sprzedaje je hurtowo przeszkadza w recznym robieniu. To nie sa ilosci po 2tys sztuk jak zamowienie z Chin, tylk0 np z 50? Dlubie poki nie wydlubie, i troche czasu mu to zajmuje. O bransolecie mowisz: odlew, ale to byl prezent dla mamy i sama wybieralam kamien do obrobki. Mial kore i wszystko ale nie wiem czy to jest znaczace? Listki mowisz ze byly zrobione kiedys recznie, to skoro mozna to skad od razu zalozenie ze on to tylko odlal? Zaraz skresliles opcje ze to mogla byc jednak pierwsza reka ![]() A jak roze przyczepia do galzek to nie wiem, tutaj to chyba musi byc jakis klej prawda? No bo co inaczej, nitow chyba w jubilerstwie sie nie uzywa? Mi chodzilo o to, ze rzezbionych figurek (kwiaty, jednorozec) nie wklejal w jakis sposob tylko je wydlubywal, Napisalam to gdyz moje pierwsze skojarzenie bylo takie, ze to sa gotowe kwiaty, kon i jakos wtopione. Zaraz zalacze zdjecie jak to wyglada z tylu ![]() Koles dobrze z tego kiedys zyl, w czasach gdy nie sprowadzalo sie masowek z Chin czy skads tam, takich o ktorych mowisz. Teraz coraz ciezej mu na tym wlasnie przez myslenie, ze to tylko kwestia maszynek, odlewow i zamowien. Po co brac drozsze skoro mozna tansze? Wiesz jednak ze to dosc mloda kwestia prawda? No bo od kiedy mozna cos takiego zamowic, od 10lat? A co wczesniej? Nie istnialo? Przeciez istnialo. Potem wymyslili jak to robic latwiej, szybciej, taniej. Dlatego ci, ktorzy jeszcze sie tym zajmuja to "dinozaury". No to on jest dinozaurem ![]() Mozesz mi nie uwierzyc Przemku, i jak widze pewnie nie uwierzysz, cokolwiek nie napisze. Mnie to nie przeszkadza, nie zalezy mi by dowodzic czegokolwiek. Ale czy to ze mowimy co innego jest powodem do emocjonowania sie, klotni? Naprawde nie chcialam Ci grac na nerwach nie takie byly moje intencje. Przepraszam jesli tak mnie odebrales. Masz tez utrudniona ocene - to tylko zdjecia. Np nie wiem o czym mowisz w kwestii porowatosci bransolety - w rekach jest gladziutka? O ktorym fragmencie mowisz? Jestem po prostu ciekawa Przemku. Prosze, wyjasnij. Wiesz przyszlo mi tylko do glowy by poprosic tescia jak bedzie robil nastepna rozyczke, to zeby robil zdjecia po kolei w kazdym etapie, od surowego kamienia, podczas rzezbienia itd. Co o tym sadzisz? Prosze nie zlosc sie na mnie. Zle mi ze swiadomoscia ze niechcacy wywolalam jakies burze i negatywne emocje. Przepraszam. Dasz buziaka na zgode? A oprawe listkowa o jakiej mowisz prosze wrzuc Chetnie zobacze. Jestem bizumaniaczka od zawsze![]() Probowalam znalezc cos w necie o tym bursztynie przetworzonym, ale ze slabym skutkiem. Wczesniej tez pisales o jakims kaboszonie. Moglbys napisac cos blizej? Co znaczy termin "bursztyn przetworzony" - moje pierwsze skojarzenie to takie, ze obrobiony, odarty z kory, wyszlifowany itd... ale chyba sie myle skoro mowisz o nim tak jakby juz wtedy bursztynem nie byl, czyli pewnie chodzi o cos innego? Odnosnie porownania ze zarowno samorodek zelaza jak i gwozdz przyciaga magnes... A to jest na odwrot bo to magnez przyciaga je i tak samo przyciagnie szpilke, igle i jakies metalowe drobiazgi. One same w sobie nie jonizuja, to magnes ta jonizacje wywoluje. Sam gwozdz gwozdzia nie przyciagnie - bursztyn wiec jest magnesem nie igielka. No i w magnesie mamy do czynienia ze stalym polem magnetycznym. A to zachodzace w bursztynie takie nie jest, powstaje w wyniku pocierania welna np. i zanika po zetknieciu z cialem od ktorego moze przyjac jony. Elektryzacja a stale pole magnetyczne to zjawiska powiazane, ale odrebne. Z czego robi sie mase bursztynowa i jaka ona ma konsystencje? Mozna ja lac? A bursztyn syntetyczny z czego sie robi? Z plastiku, czy czegos innego? W sumie jak z plastiku to tez bedzie sie eletryzowac jakby nie patrzec Ale skoro diamenty robia labolatoryjnie, to moze busztyn tez juz tak, z zywic ale pod odpowiednim cisnieniem itd?Byloby mi przyjemnie jakbys odpowiedzial na te pytania. Zainteresowal mnie temat. I prosze nie zlosc sie juz przeze mnie
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Sorry ale nie dam Buzi na zgodę .... W ogóle to proszę usunąć fotki z mojego postu. żegnam ozięble.
---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- AAAA i proszę bez demagogi w porównaniach, to jest tak zwana próba manipulowania. |
|
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 |
|
Raczkowanie
|
Ażurek jest dokładnie dopasowany , robiony pod każdy kamień indywidualnie i od wewnątrz wyprowadzony jest długi cwerg zamocowany wewnątrz kamienia.
|
|
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
Wygląda na to, że przez Ciebie polubiłam bursztyn! Miałam niezbyt miłe wspomnienia odnośnie bursztynu a tu bach i wszystko jak ręką odjął!
CUDNE prace i bursztyny cudne!!! Gratuluję galerii- to dobre miejsce dla Twoich cudeniek!!! |
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
Jako że znalazłem trochę czasu, bursztynki w nowym wcieleniu.
|
|
|
|
|
#147 |
|
Przyczajenie
|
Piękne, zwłaszcza ten wisior na trzecim zdjęciu
W tym roku urlop spędziłam nad morzem i napatrzyłam się na wyroby z bursztynu, niektóre...cuuudne. Odkąd pamiętam uwielbiam bursztyn, szczególnie ciemny i mleczny...
Edytowane przez Agar777 Czas edycji: 2010-09-04 o 17:42 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
podoba mi się biżuteria z trzech ostatnich zdjęć, lubię takie surowe formy
|
|
#149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli tak za kilkanaście złotych kupujesz w markecie budowlanym filc na trzpieniu, wiertarkę w imadło lub jakiś inny uchwyt, zamiast wiertła mocujesz filc trzpieniowy. Na to pasta polerska zielona (dostępna w marketach w maleńkich pojemniczkach w okolicach akcesorii do miniszlifierek (dremel) koszt ok 15 zł. pastę nakładasz dotykając filcu. bo i polerujesz. Trzeba tylko uważać z naciskiem bo filc lubi wypalić dziury w bursztynie. Jeśli rysy są głębokie można najpierw wyszlifować papierem ściernym 500-600 i dopiero polerować. Polerować możesz też na plytce filcowej w którą została wtarta pasta. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#150 |
|
BAN stały
|
bizuteriaart- startujesz w konkursach? wszystko robisz sam, czy łączysz również odlewy? Pytam z ciekawości, Twoje prace są przepiękne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.

zdecydowanie nie przesadziłeś , tak piękną i oryginalna bizuterie trzeba cenić
Moje biżutkowanie
Duszy strona papierowa
Zielony ładny kolor
Moze uznasz to za cos zupelnie zwyklego