Katolicka propaganda w publicznej przychodni - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-12, 22:27   #121
rockandrollqueen
Zadomowienie

Dot.: Katolicka propaganda w publicznej przychodni

Cytat:
Napisane przez Babygia Pokaż wiadomość
Jezeli -dzialam lub wypowiadam sie krzywdzaca lub dyskryminujaco wobec osob stojacych pod ochrona prawa/konstytucji,naruszam prawo,i moge zostac przez to pociagnieta do odpowiedzialnosci.Ze wielu sie wykreci,bo ma zrecznego adwokata,ze wiele rzeczy da sie zalatwic za pieniadze,mamy rzeczywistosc,jaka mamy,i to tez fakt
Można zostać pociągniętym do odpowiedzialności za zniesławienie, grożenie, szantażowanie itp. Ale nie za wyrażanie spowich poglądów?

Cytat:
A wielu powinno siedziec,ale nie siedza,niestety.Jezeli -Twoim zdaniem kazdy ma prawa wyrazac swoje poiglady,to dlaczego nie pozwolic wyrazac ich np.Nazistom,pedofilom,ter rorystom??? Jak wolnosc to wolnosc,nieprawdaz,inacze j zylibysmy-jak piszezsz-w faszystowsko-socjalistycznym systemie?
Jakies normy i granice prawne/moralne sa i dobrze,bo skonczy sie to anarchia-o to Ci chodzi?
Wiesz, nie można skazać ludzi za poglądy, bo każe się za czyny.

Chociaż fakt, że w UE ludzie idą do więzienia za negacjonizm Holokaustu np. David Irving. I co - za to, że ktoś sobie tezę historyczną postawił (bez względu na to czy jest słuszna, czy nie) do więzienia?

Cytat:
Napisane przez Anuschka Pokaż wiadomość
Życie w ogromnej mierze polega właśnie na podejmowaniu rozmaitych wyborów. Jednak na wszystko jest miejsce i czas; jakoś w urzędzie skarbowym nie zdarzyło mi się nigdy natknąć na ulotki nawołujące do bojkotowania podatków, chociaż wielu ludzi uważa, że są za wysokie (niektórzy z nich formułują tę swoją niechęć dość bezpośrednio ), a co tu mówić o tak delikatnej materii jak zdrowie reprodukcyjne człowieka i wybory, których w związku z tym podejmuje.
Szkoda, że mi się nie zdarzyło zobaczyć nigdy takich ulotek. Nie uznałabym ich za coś niestosownego, bo to skandal, żeby te podatki były takie wysokie!
Stary 2010-12-12, 22:37   #122
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Co wy z tymi podatkami?! Podatki dochodowe w Polsce WCALE nie sa wysokie w skali Europy, wrecz bym powiedziala, ze sa srednei lub niskie. Te wszystkie Vaty sraty i inne sa wysokie oraz ZUSy i inne fusy...

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 23:02   #123
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Co wy z tymi podatkami?! Podatki dochodowe w Polsce WCALE nie sa wysokie w skali Europy, wrecz bym powiedziala, ze sa srednei lub niskie. Te wszystkie Vaty sraty i inne sa wysokie oraz ZUSy i inne fusy...
To że vaty sraty są za wysokie to fakt, a jeszcze mają wzrosnąć. Co do podatku dochodowego, to najlepiej jakby w ogóle go nie było ( jak to powiedział Ronald Reagan "Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie"), a jeśli już to liniowy.

A ZUSy to jedno wielie skorumpowane złodziejstwo.
Stary 2010-12-12, 23:11   #124
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Podatek liniowy sie nie sprawdza, najlepiej sprawdza sie progowy. Podatki byc musza, bo o ile opieke zdrowotna czy szkolnictwo mozna sobie w zakresie wlasnym wybrac i zaplacc (jak to jest w US) to juz z sadownictwem czy straza pozarna jest jakby "gorzy"...

ZUS jest niesmiertelny jak Cher.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2010-12-12, 23:23   #125
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Podatek liniowy sie nie sprawdza, najlepiej sprawdza sie progowy. Podatki byc musza, bo o ile opieke zdrowotna czy szkolnictwo mozna sobie w zakresie wlasnym wybrac i zaplacc (jak to jest w US) to juz z sadownictwem czy straza pozarna jest jakby "gorzy"...

Sądzę, że podatki progresywne hamują gospodarkę, bo ograniczają siłę nabywczą tych, którzy mają ją najwięszką i mogą ją odpowiednio wykorzystać.
A jak siła nabywcza obywateli jest wysoka, wydatki konsumcyjne i inwestycyjne wyższe, to i wyższy wzrost PKB.

A tak oddajemy pieniądze państwu, które w połowie je marnotrawi i rokrada, a za resztę funduje nam byle jaką służbę zdrowia i szkolnictwo. To ja wolę dostać całą swoją kasę i ufundować to sobie sama.

Zalazłam takie oto filmiki, UPR zrobił pikietę pod Urzędem Skarbowym przeciwko podatkowi dochodowemu
http://www.youtube.com/watch?v=ZB8a3_6z1PE
http://www.youtube.com/watch?v=Qp0jy...eature=related

W ogóle badzo cieszę się, że połączyli się z WiPem, sądząc po wynikach uzyskanych w wyborach samorządowych są już coraz bliżej przekroczenia progu 5%.

A jeśli chodzi o ZUS, to najprawdopodobniej za jakiś czas zbankrutuje.

Edytowane przez rockandrollqueen
Czas edycji: 2010-12-13 o 00:00
rockandrollqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 23:36   #126
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez rockandrollqueen Pokaż wiadomość
Sądzę, że podatki progresywne hamują gospodarkę, bo ograniczają siłę nabywczą tych, którzy mają ją najwięszką i mogą ją odpowiednio wykorzystać.
A jak siła nabywcza obywateli jest wysoka, wydatki konsumcyjne i inwestycyjne wyższe, to i wyższy wzrost PKB.
Podaj przyjlad kraju, bo ja znam tylko takie, gdzie akurat podatek progowy sie swietnie sprawdza. Placi sie % od kolejnych sum, dzieki temu nie ma efektu pt " jesli zarobie o 200 zl wiecej to finalnie strace 1000 zl bo przekrocze prog podatkowy i wzrosnie podatek od calosci". Placisz 1 % za pierwsze 10 tys, 2 % za kolejne 3 tys (czyli 15 z 10 tys plus 3% z 3 tys) itd. i sie kreci

Cytat:
A jeśli chodzi o ZUS, to najprawdopodobniej za jakiś czas zbankrutuje.
Z punktu widzenia ekonomii, ZUS zbankrutowal juz z 5 razy, tylko panstwo po cichu pompuje do niego kasiorke, bo inaczej by padl trupem i by spadla wina na aktualnie rzadzaca bande baranow

Cytat:
W ogóle badzo cieszę się, że połączyli się z WiPem, sądząc po wynikach uzyskanych w wyborach samorządowych są już coraz byliżej przekroczenia progu 5%.
Zeby tylko jeszcze JKM nie gadal takich ******* czasem. Ja rozumiem, ze on chce zwrocic uwage na sprawe, bo go w mediach publicznych cenzuruja, ale czasem jak go slucha to oranyboskie. A przeciez to rozsadny facet.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-12-12, 23:58   #127
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Podaj przyjlad kraju, bo ja znam tylko takie, gdzie akurat podatek progowy sie swietnie sprawdza. Placi sie % od kolejnych sum, dzieki temu nie ma efektu pt " jesli zarobie o 200 zl wiecej to finalnie strace 1000 zl bo przekrocze prog podatkowy i wzrosnie podatek od calosci". Placisz 1 % za pierwsze 10 tys, 2 % za kolejne 3 tys (czyli 15 z 10 tys plus 3% z 3 tys) itd. i sie kreci
Ok, ok. Z tego, co wiem to u nas działa to tak, że 18% do progu 85, 528 zł a po jego przekroczeniu od każdej złotówki 32%. Wiadomo, że jest to lepsze niż płacenie 32% od całej kwoty nawet jeśli minimalnie przekroczy się próg. Tylko pytanie: z jakiej racji, ktoś kto zarabia więcej ma płacić wyższe podatki? Bo, że jest to efektywne w ściąganiu od obywateli kasy przez państwo to fakt, ale gospodarce, to nie służy dobrze.

Cytat:
Z punktu widzenia ekonomii, ZUS zbankrutowal juz z 5 razy, tylko panstwo po cichu pompuje do niego kasiorke, bo inaczej by padl trupem i by spadla wina na aktualnie rzadzaca bande baranow
Z finansami państwa, też jest już coraz gorzej i niedługo nie będzie komu ZUSu ratować .

Cytat:
Zeby tylko jeszcze JKM nie gadal takich ******* czasem. Ja rozumiem, ze on chce zwrocic uwage na sprawe, bo go w mediach publicznych cenzuruja, ale czasem jak go slucha to oranyboskie. A przeciez to rozsadny facet.
Faktycznie, niektóre poglądy ma dosyć kontrowersyjne, ale też media niezbyt mu sprzyjają i często ukazują jako wariata, dziwaka, lub nie pokazują wcale .
Stary 2010-12-13, 00:02   #128
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Ok, ok. Z tego, co wiem to u nas działa to tak, że 18% do progu 85, 528 zł a po jego przekroczeniu od każdej złotówki 32%. Wiadomo, że jest to lepsze niż płacenie 32% od całej kwoty nawet jeśli minimalnie przekroczy się próg. Tylko pytanie: z jakiej racji, ktoś kto zarabia więcej ma płacić wyższe podatki? Bo, że jest to efektywne w ściąganiu od obywateli kasy przez państwo to fakt, ale gospodarce, to nie służy dobrze.
.
Chodzi mi o taki podatek, jak opisalam, a nie taki jaki jest w Polsce, nie wiem, jak sie po polsku nazywa taki podatek, od kolejnych sum.

Podatek to kwestia ekonomiczna, nie moralna. Liniowy nie dziala az tak dobrze, jak taki, jak opisalam, to co sie mamy napinac.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-12-13, 01:04   #129
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Podatek to kwestia ekonomiczna, nie moralna. Liniowy nie dziala az tak dobrze, jak taki, jak opisalam, to co sie mamy napinac.
Wiesz, ja pisałam o tym, że najlepiej jakby w ogóle tego podatku nie było .

Co do kewstii ekonomicznych, podatek liniowy sprawdził się w Polsce (PIT od osób prowadzących działalność gospodarczą), który wprowadził Kołodko(poza tym obniżył CIT), co pobudziło gospodarkę, zwiększyło dochody do budżetu z PITu, CITu i VATu. Niektórym może się to wydawać paradoksalne, ale niższe podatki od większej liczby przedsiębiorstw mogą przynieść więcej niż wysokie od niższej liczby przedsiębiorstw. Poza tym więcej pięniędzy w obiegu, większa konsumcja, większe przychody z VAT. W tym przypadku sprawdziły się założenia krzywej Laffera. Jeszcze stawki podatku dochodowego obniżyła i urpościła(PIT od osób fizycznych) Zyta Gilowska, trzy progi zamieniając na dwa(18% i 32%). Dzięki temu, że obniżyliśmy podatki, nie wstąpiliśmy do strefy euro i nasze rynki finansowe nie są aż tak powiązane z rynkami zachodnimi unikneliśmy ujemnego wzrostu PKB i kryzysu zalewającego eurosocjalizm(czytaj UE ). Tylko, że działania najnowszego rządu i zadłużanie nas na potęgę niedługo zmieni tę sytuację.

* Tak w ogóle w kraju takim jak nasz, gdzie obciążenia podatkowe są bardzo duże i wynoszą 40% PKB, każda obniżka podatków jest milewidziana.
Niestety od przyszłego roku podatki rosną, co może na chwilę uratuje budżet, ale później pewnie pogorszy sytuację(miejmy nadzieję, że stanie się to przed wyborami i że dni PO są policzone, chociaż cwaniaki już kombinują, aby przenieść wybory na wiosnę). Grozi nam katastrofa budżetowa.

Taki offtop.

Czas edycji: 2010-12-13 o 13:12
Stary 2010-12-13, 04:57   #130
Babygia
Zadomowienie

Cytat:
Można zostać pociągniętym do odpowiedzialności za zniesławienie, grożenie, szantażowanie itp. Ale nie za wyrażanie spowich poglądów?

Wiesz, nie można skazać ludzi za poglądy, bo każe się za czyny.

Chociaż fakt, że w UE ludzie idą do więzienia za negacjonizm Holokaustu np. David Irving. I co - za to, że ktoś sobie tezę historyczną postawił (bez względu na to czy jest słuszna, czy nie) do więzienia?

Szkoda, że mi się nie zdarzyło zobaczyć nigdy takich ulotek. Nie uznałabym ich za coś niestosownego, bo to skandal, żeby te podatki były takie wysokie!
Zalezy gdzie,przy kim i jak wyraza sie te poglady.Mozesz komus ublizyc,oklamac,znieslawi c-i tlumaczyc sie tym,ze wyrazasz TYLKO swoje poglady-granice sa bardzo plynne i jak ma sie dobrego adwokata,to moze sie nawet udac...
Jezeli kazdy zawsze i wszedzie bedzie lazil i gledzil co mus slina na jezyk przyniesie,to zrobi sie z tego anarchia.
Chociaz po czesci niestety juz tak sie dzieje-w imie tzw.politycznej poprawnosci-ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.To juz nie demokracja tylko idiokracja.

NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad

FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile
Babygia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 23:21   #131
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Zalezy gdzie,przy kim i jak wyraza sie te poglady.Mozesz komus ublizyc,oklamac,znieslawi c-i tlumaczyc sie tym,ze wyrazasz TYLKO swoje poglady-granice sa bardzo plynne i jak ma sie dobrego adwokata,to moze sie nawet udac...
Jezeli kazdy zawsze i wszedzie bedzie lazil i gledzil co mus slina na jezyk przyniesie,to zrobi sie z tego anarchia.
Chociaz po czesci niestety juz tak sie dzieje-w imie tzw.politycznej poprawnosci-ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.To juz nie demokracja tylko idiokracja.
To wobec tego należałoby w ogóle, wszystkim i wszędzie zabronić wyrażania jakichkolwiek poglądów?

Santos, co do podatków, proponuje obejrzenie filmików, które wrzuciłam .

Od siebie dopiszę jeszcze, że wiadomo - podatki muszą być, bo są kwestie, którymi wolny rynek się nie zajmie np. wojsko, czy inne służby, ochrona środowiska, administracja państwowa(ale nie tak rozrośnięta w tej chwili), ale najlepiej dla gospodarki jest, gdy są one jak najniższe. To wiaże się z prywatyzacją części sektora publicznego, której niektórzy zapewne się obawiają - ale ma to swoje zalety, choćby poprawę jakości usług, rozwój wolnego rynku, kapitalizmu i mniejsze wydatki z budżetu państwa. Propozycja UPRu, aby zlikwidować podatek dochodowy i obniżyć VAT do 7% wydaje się całkiem ciekawa. Jeśli ktoś spyta, w którym kraju europejskim funkcjonuje tak liberalny system podatkowy, to fakt - w żadnym(tylko, że niektóre europejskie gospodarki są dosyć mocno socjalistyczne, w szczególności kraje skandynaskie, gdzie prodatki są wysokie, a progresja bardzo zróżnicowana), co nie znaczy, że do tego modelu nie można dążyć. Właściwie to się raczej powinno.

Czas edycji: 2010-12-14 o 00:16
Stary 2010-12-14, 04:47   #132
Babygia
Zadomowienie

Cytat:
To wobec tego należałoby w ogóle, wszystkim i wszędzie zabronić wyrażania jakichkolwiek poglądów?

Santos, co do podatków, proponuje obejrzenie filmików, które wrzuciłam .

Od siebie dopiszę jeszcze, że wiadomo - podatki muszą być, bo są kwestie, którymi wolny rynek się nie zajmie np. wojsko, czy inne służby, ochrona środowiska, administracja państwowa(ale nie tak rozrośnięta w tej chwili), ale najlepiej dla gospodarki jest, gdy są one jak najniższe. To wiaże się z prywatyzacją części sektora publicznego, której niektórzy zapewne się obawiają - ale ma to swoje zalety, choćby poprawę jakości usług, rozwój wolnego rynku, kapitalizmu i mniejsze wydatki z budżetu państwa. Propozycja UPRu, aby zlikwidować podatek dochodowy i obniżyć VAT do 7% wydaje się całkiem ciekawa. Jeśli ktoś spyta, w którym kraju europejskim funkcjonuje tak liberalny system podatkowy, to fakt - w żadnym(tylko, że niektóre europejskie gospodarki są dosyć mocno socjalistyczne, w szczególności kraje skandynaskie, gdzie prodatki są wysokie, a progresja bardzo zróżnicowana), co nie znaczy, że do tego modelu nie można dążyć. Właściwie to się raczej powinno.
Poglady sobie mozna miec,tylko musisz sie z tym liczyc,ze upubliczniajac je mozesz naruszyc czyjas godnosc.Czasami lepiej ugryzc sie w jezyk i zatrzymac je dla siebie,-po prostu nie klepac na lewo i prawo co slina na jezyk przyniesie.
ja bym sie nie odwazyla pojsc np.do Skinheadow albo Hells Angels z krytyka ich postepowania-mogloby sie to skonczyc z uszczerbkiem dla mojego zdrowia lub-nawet -zycia.To tylko przyklad.

NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad

FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile
Babygia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 16:48   #133
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli chodzi o podatek dochodowy, to stopy podatku w Polsce sa nizsza niz stopy podatkowe w Europie Zachodniej, ale wyzsze niz w reszcie panstw sr i wschodniej.

Pol biedy stopa - problemem jest sila nabywcza i od kiedy dane stawki wskakuja. Tak przykladowo, w UK kwota wolna od podatku to 6,500funtow, w Niemczech 8,000euro, w Polsce 3,090zl

Cytat:

Jak to "sie nie sprawdza"? Oczywiscie, ze sie sprawdza. Nie przypadkowo wszystkie panstwa bylego bloku wschodniego, probujace dynamicznie sie rozwijac, maja podatek liniowy.

Nie mowiac o tym, ze jest to zdecydowanie sprawiedliwszy podatek, niz progresywny - dlaczego ktos ma placic wiekszy % haraczu za to, ze ciezej pracuje/odnosi sukces?

Argument z podtrzymaniem funkcji publicznych jest zupelnie chybiony - podatek dochodowy od osob fizycznych to niewielka (~ 10%-15%) czesc przychodow budzetowych.

No i ostatnia sprawa - nizsze podatki wcale nie musza sie rownac nizszym przychodom z podatkow (krzywa Laffera sie klania).

Cytat:
Podaj przyjlad kraju, bo ja znam tylko takie, gdzie akurat podatek progowy sie swietnie sprawdza.
Na jakiej podstwie stwierdzasz, ze "swietnie sie sprawdza" ?

Co do liniowego, to cala Europa Sr-Wsch go wprowadzila w przeciagu ostatnich kilku lat.

Inna jeszcze sprawa, ze argument dotyczy nie tyle "liniowy a progresywny" a "prosty a skomplikowany"; im prostszy system, tym lepiej, efektywniej.

Cytat:
Placi sie % od kolejnych sum, dzieki temu nie ma efektu pt " jesli zarobie o 200 zl wiecej to finalnie strace 1000 zl bo przekrocze prog podatkowy i wzrosnie podatek od calosci".
A gdzie jest taki system i jak sie to w ogole ma do podatku liniowego ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 17:05   #134
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

No i ostatnia sprawa - nizsze podatki wcale nie musza sie rownac nizszym przychodom z podatkow (krzywa Laffera sie klania).
No tu Ameryki nie odkryles, od dawna to wiadomo Nikt tu tego nie negowal

Cytat:

Co do liniowego, to cala Europa Sr-Wsch go wprowadzila w przeciagu
Poza Polska, chociaz jestesmy najwiekszym z krajow w tej grupie....

Cytat:
Inna jeszcze sprawa, ze argument dotyczy nie tyle "liniowy a progresywny" a "prosty a skomplikowany"; im prostszy system, tym lepiej, efektywniej.
Zgoda

Cytat:

A gdzie jest taki system i jak sie to w ogole ma do podatku liniowego ?
Nijak sie ma, kolezanka mowla o liniowym, a ja ze taki jest lepszy w mej skromnej opinii.

Temat nie jest o podatkach, chyba nam sie OT robi ;P

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2010-12-16, 17:18   #135
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No tu Ameryki nie odkryles, od dawna to wiadomo Nikt tu tego nie negowal
Zdziwilabys sie jak to z tym "wiadomo" jest Zreszta, to Ty cos pisalas o brakach na wydatki typu sadownictwo, to i napisalem co napisalem

Cytat:
Poza Polska, chociaz jestesmy najwiekszym z krajow w tej grupie....
Akurat Rosja, ktora ma podatek liniowy jest najwiekszym panstwem w Europie Sr-Wsch

Nie jestem niewiadomo jakim proponentem tego rozwiazania i zdaje sobie sprawe, ze jest to zmiana, ktora nalezy dokladnie i ostroznie zaplanowac, ale rozmiar panstwa (w sensie ilosci podatnikow), nie jest przeszkoda sama w sobie - choc oczywiscie im mniejsze panstwo, tym niejako bardziej hop siup

Cytat:
Nijak sie ma, kolezanka mowla o liniowym, a ja ze taki jest lepszy w mej skromnej opinii.

Temat nie jest o podatkach, chyba nam sie OT robi ;P
Dlaczego jest lepszy? Przy takiem samej kwocie wolnej od podatku, przy liniowym zawsze placisz taki sam procent, przy progresywnym czesc Twojego dochodu moze wpasc w wyzsze widelki. Co w tym dobrego ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości