![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
Spodnie - to ubiór mężczyzny - mówiła o tym MB w swoich objawieniach. Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-07-10 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() I kto to sprawdził, ile tych osob boskich wystepuje, jedna w trzech czy trzy w jednej ![]() ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-07-10 o 15:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Z racji że mieszkam w mieście świetej wieży wakacje to okres najgorszy z nagorszych bowiem idą pielgrzymki.
Juz ktoś wspomnial o Ojcu Muchomorku, tutaj mozna sobie przeczytac, co mowil: http://czestochowa.gazeta.pl/czestoc...kaplanami.html Pielgrzymku to jest jedn z glownych powodów mojego zatwardziałego antyklerykalizmu. Kocham sierpien, jak tlumy wbijaja sie do miasta drąc sie na caly glos o 6.00 rano, tamują ruch, smiecą, sikaja po bramach. Kocham nieprzejezdne miasto, setki policjantow ochraniajacych pielgrzymke, remonty pod te pielgrzymi, koscioly co 100 metrow, swiete pomniki. A naglosnienia na jasnej gorzej niejedna firma organozująca imprezy masowe moglaby pozazdroscic, msze slychac w caly centrum. Ale im wolno. Katolikom wolno dezorganizowac zycie calemu 250 000 miastu, bo oni idą z pielgrzymką. Warto dodac, ze o tym, jaki czestochowianie mają stosunek do religijnej strony zycia miasta swiadczy fakt, ze w miescie rządzi Lewica.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
Ja jestem u TŻa w Czewie. Pielgrzymki przechodzą pod samiuśkimi drzwiami jego domu, przez co czasem nie można się dostać po 15 minut do domu. Śpiewy po piątej rano, cała ulica zajęta.
PS. Zastanawia mnie jedno. Vixen_ i Awia, udzielały się w wątku o pielgrzymkach. Zostały iście po chrześcijańsku zrugane, że to przecież nie jest wątek dla ludzi o takich poglądach... Pytam się, co robią w takim razie chrześcijanie w wątku o antyklerykalizmie?:confus ed: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie na mysl o pielgrzymkach cierpnie wszystko. Pol miasta rozkopane, tramwaje nie chodza, w godzinach szczytu stoi sie w korkach bardzo dlugo, a od sierpnia bedzie kolejna ulica zamknieta. Do tego wszytskiego zaczna sie pielgrzymki......... a potem sie pielgrzymi dziwia, ze nie są cieplo witani w miescie ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() TŻ opowiadał mi o facecie z Czewy, który chciał zorganizować bieg przez Czewę ku czci Jana Pawła. poszedł do urzędu miasta, gdzie powiedziano mu, że za utrudnienia w ruchu spowodowane tym biegiem będzie musiał zapłacić 30 tysięcy... A pielgrzymki coś płacą? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Od sierpnia zamknieta dla ruchu bedzie al. wolności, nie zdązą tez zrobic placu bieganskiego przez co centrum miasta jest zupelnie nieprzejezdne.
Kilometrowe korki są w godzinach szczytu na alejach jana pawla. 3 dzielnice miasta są odciete od swiata przez budowe lini tramwajowej, co jak co ale miasto nie nadaje sie na przyjecie pielgrzymow. I co z tego. Nikt ich nie zaprasza - sami przylezą. Ps. Jak mi ktos powie, ze Czestochowa zarabia na pielgrzymach albo ze z nich sie utrzymuje - przysiegam, zabije smiechem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polityka moze agitowac, Michnik moze agitowac, Walter moze agitowac (zreszta - ma w tym praktyke), ale Rydzyk juz nie moze. Ja tam Rydzyka nie lubie*, ale taka obluda: LPR - zagitowani, a partia, ktora sie popiera, to zorientowani wyborcy ![]() * No i sie zgadzam z czescia rzeczy wyzej na jego temat pisanych Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zastanawiam sie teraz, czy Ty mowisz o KK, czy ortodoksyjnym Judaizmie ![]() Cytat:
![]() A ten watek, toczy sie zgodnie z utartym scenariuszem ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na forum czestochowskim sie smieja, ze to zólta kartka dla rydzyka.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Elwirka-Elmirka :D
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2805000 9]Nie rozumiem przymuszania do chodzenia do kościoła. [/QUOTE]
A ja znam pewną rodzinę, u której opuszczenie mszy nie wchodzi w rachubę- nie wiem czym to jest kierowane: czy gorącą wiarą, czy czymś innym (nie dociekam), ale wiem, że pewien 7-8 letni chłopiec, który z nimi mieszka, chodzi na mszę co niedziela, od długiego czasu ( odkąd skończył 2 latka czy jakoś tak). Jeżeli dziecko ma świadomość po co idzie do kościoła, to nie widzę w tym nic złego. Ale moja koleżanka chodziła zmuszana do kościoła przez rodziców , bo "co sąsiedzi powiedzą!?" Jaki sens ma branie dziecka 2,3,4 letniego do kościoła i trzymanie go 1,5-2h w jednym miejscu?
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee nie będę OT tworzyć ![]() Cytat:
Nie uznaję idei watku pt. ponarzekajmy sobie, pouzywajmy, napiętnujmy, bo nam wolno. Inna sprawa; mimo wszystko na wizazu panuje wolność wypowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Wiecie co, jak zobaczyłam ten wątek rano to pomyślałam, że można go zgłosić na najgłupszy i bezsensowny temat roku. A teraz tu dyskusja się toczy aż miło
![]() Ta cała nagonka na KK...naprawdę staje się już strasznie nudna ![]() Ktoś się pytał jak to jest u prawosławnych - kobieta w trakcie okresu nie może wejść do cerkwii, matka jeśli jest w połogu nie uczestniczy przy chrzcinach dziecka - i w jednym i drugim przypadku jest nieczysta. To to dopiero zwapniałe zasady...ganienie krótkich spódniczek i dekoltów w kościele to przy tym pikuś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To, że Ty nie uznajesz idei wątku, to nie znaczy, że on jest zły. Mogę sobie używać na czym mi się podoba, w tym wypadku na kosciół katolicki, i jestem jak najbardziej w temacie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
|
Cytat:
Poprawiam się: ogólnie mnie denerwuje niedostosowanie się Kościoła do INTERPRETACJI ![]() ![]() ![]() I denerwuje mnie ta interpretacja przez księży: każdy interpretuje, jak mu pasuje ![]() A ja miałam kiedyś wykład, że nie ma czegoś takiego jak "wierzący-niepraktykujący" ![]() Bo to trochę tak, jakby twierdzić, że jest się kucharzem, ale nie umie się gotować ![]() ![]() Ja też nie lubię chodzić do Kościoła przez niektórych księży, ale jak kiedyś powiedział mi ktoś z rodziny: do Kościoła chodzisz dla Boga, a nie dla księdza... Ale, żeby nie było tak prosto: W podstawówce katechetka twierdziła, że pan Bóg jest wszędzie, że wszędzie możemy się do Niego pomodlić itd. A kiedy ja (?) stwierdziłam, że nie chodzę do kościoła, ale w Boga wierzę, to miałam wspomnieny wcześniej wykład, że nie ma czegoś takiego jak "wierzący-niepraktykujący", i że muszę chodzić do kościoła, bo to dom Boga itd... Zawsze się wtedy wkurzałam, bo księża i katechetki robili mi wodę z mózgu i o co nie zapytałam ( a jak na swój wiek pytałam logicznie i nie dało się mnie zbyć byle czym ![]() ![]() Do tej pory, jak zapytałam się księdza, skąd się wzięła reszta ludzi na Ziemi, jeżeli Adam z Ewką mieli tylko 2 synów- nie otrzymałam odpowiedzi, tylko ochrzan, że zadaję głupie ![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-07-10 o 18:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||||
Zakorzenienie
|
W ktorym Ty niby masz racje
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiec powtorze - gdzie Ty masz niby racje? Cytat:
Secundo: to ta Matka Boska sie objawia, a Ty nie widzisz zadnych dowodow na istnienie Boga ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Ja nie nawracam :x Ale na wizażu ten temat był wałkowany trylion razy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
|
Cal do cala to nie, bo aż tak nie jestem tym zainteresowana
![]() Jest to moje zdanie i tak czy inaczej go nie zmienię ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#144 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Tak, osobiście w parafii do której przynależysz (najczęściej gdzie mieszkasz). Tam ksiądz Cię przepytuje, rozmawia (a co! ma Cię przekonać do zostania!) a potem powinien wysłać list do parafii gdzie jesteś w księgach chrztów by Cię wykreślono. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
|
Cytat:
![]() Wtedy mi nie było do śmiechu ![]()
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Dlatego ja już swoich dzieci nie będę chrzcić i nic mnie do tego nie przekona, chociaż też czuję że będzie to wiadomość roku dla wielu znajomych, w tym rodziny. Z KK też się wypiszę oficjalnie... ale to też będzie jakaś masakra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dodatkowo stwierdziłeś, że jest wielu co forsują swoje interesy u polityków i że oni niekoniecznie są politykami. Pewnie, że lobby też istnieje. Rydzyk jednak kręci swoje lody wspierając się autorytetem kościoła, w ten sposób załatwia potężne wsparcie partiom politycznym, z którymi mu po drodze, a w zamian za to - kiedy dojdą już do władzy - dostaje od nich wsparcie i poparcie. Agituje, aktywnie i skutecznie wpływa na kształt sceny politycznej i załatwia w ten sposób swoje biznesy. Jak rasowy polityk. Mówię tylko i wyłącznie o tym, ani słowem nie wspomniałam, że inni wyborcy nie są agitowani i że podejmują swoje decyzje absolutnie bez niczyjego wpływu. Nie dopowiadaj sobie rzeczy, o których nie było mowy, bo się znowu zestresujesz i zaczniesz nerwowo ziewać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę, że sobie poradzisz jeśli chcesz wiedzieć i znajdziesz odpowiednie źródła ![]() Cytat:
To jak to jest? Nie wiesz czegoś i krytykujesz to czego nie wiesz? Co do decyzji o chrzcie czy komunii św. Jednymi z najgłupszych argumentów za, które usłyszałam był argument albumów ze zdjęciami.: Żeby dziecko miało ładne zdjęcia w odświętnym stroju i pamiątki ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.