|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
1. Kupiła gry
Taką gigantyczną (kiedyś pisałam) dla siostrzeńca męża na 18-tkę. A dla nas przy okazji dwie łamigłówki. Takie:http://www.terazgry.pl/index.php?p13...ick-poziom-3-3i http://www.terazgry.pl/index.php?p13...-11-poziom-3-3 Mąż chciał trudne, więc wzięłam najwyższy poziom trudności, ale nie spodziewałam się, że to aż tak upiorne będzie Dosłownie przed sekundą udało mi się rozplątać pierwszą, a siedziałam nad nią (z przerwami oczywiście) od południa ![]() Cytat:
Jak przeczytałam o zabezpieczeniach, to chciałam Ci już dobrych rad odnośnie prezerwatyw udzielać Dopiero potem doczytałam ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
smacznego edit - Brumek ubiegłaś mnie
|
|
|
#123 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak Wy to robicie.....???
5 stron ![]() Dobra uciekac spac...nic nie pisac bo ja musze nadrobic...sio wszystkie do lozek....a sio....
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek - super te łamigłówki - uwielbiam takie rzeczy
pobawiłabym sięa odnośnie zabezpieczenia - miałam te same skojarzenia na pierwszy rzut oka ale mnie zmyliło bo przecież tż Kajool wyjechał dziś i do maja go nie będzie więc oprzytomniałam
|
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. mam chyba ariston (nie chce mi sie isc) ale ogolnie wszystko poza beco i amica , bo wiem ze sa awaryjne 3. nie i miec nie bede. wole sama odkladac albo nawet akcje kupic, na lokate wrzucic. wg mnie wieksze prawdopodobienstwo nie nic sie z tym nie stanie i bede ta kase miec... swego czasu byly ksiazeczki dla dzieci i po 18 latach zbierania cukierka mozna bylo za to kupic... a polisy zdrowotne maja tyle wyjatkow ze szkoda gadac... |
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pa do jutra dziewuszki Agni: Przepis na to niezwykle efektowne, a do tego przepyszne danie pochodzi stąd. Na Wielkim Żarciu, gdzie także go zamieściłam, obejrzało go już 11571 osób! Składniki (dla dwóch głodnych osób): 1 pierś z kurczaka, ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), 2 plastry żółtego sera, 2 plasterki szynki, kilka pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, oregano, sól i pieprz. Wykonanie: Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy". Pieczarki oraz cebulę myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja używam takiego gotowego, niemrożonego z Lidla), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Wygląda to tak: ![]() Gotowe zawiniątka wkładamy na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu - niesamowity ![]() ![]()
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-02-13 o 22:39 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kupowaliśmy już parę różnych i większośc po jakimś czasie odpadała. w szafkach i szufladach nie mieliśmy nigdy, Filip nauczył się szybko jak się obchodzić z tym. no i oczywiście mamy też bramkę na schody, bo mieszkamy na piętrze. Mamy już drugą - teraz z Ikei i jest świetna, solidna. Pierwsza była kupiona na allegro za kilkadziesiąt złotych i była porażką, baliśmy się że Filip ją otworzy bo była marnie zabezpieczona. Te obecną to niejeden dorosły nie umie otworzyć ![]() Cytat:
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
CZY PRZEPIS NA TE PIERSI mozna bez sera robic? bo ja nie moge za bardzo (nabial) a maż niejedzacy sera poza pizzza...
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
teraz juz spadam definitywnie
|
|
#131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Widze monia83 że nie tylko ja mam takie plany. kayool a ja mysłałam, że tydzień to długo.a Twego męża aż do maja nie będzie. biedna ty |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
beta_1988 prosze bardzo link dla Ciebie....
http://www.argos.co.uk/static/Produc...HUMIDIFIER.htm eveewe dla Marysi.....Lili 83 i Elika dzieki za przepis.... moze wyprobuje na jutrzejsze swieto
|
|
|
|
#133 |
|
Zadomowienie
|
Beatko dziekuję
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
jacy są ludzie (mozna czytac, nic strasznego czy szokujacego, sama prawda o Polakach...) http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...as__Magdo.html
|
|
|
|
#135 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i podziwiam, jak kilka dni byłam na bezmlecznej diecie to szału dostawałam Cytat:
![]() Cytat:
Gratulujeja czekam aż mój chodziaż brzuszek i dupkę do góry podniesie a wiem że będzie cięęęężko ![]() Cytat:
![]() herbatą ![]() Cytat:
amasujesz mu dziąsełka czy to nic nie daje? 2)tiaaa od razu byłam w temacie budowlanym ![]() 3) 4)nie lubisz tiramisu ![]() hmmm serniki uwielbiam a ten faktycznie wygląda obłędnie no i dobra kaloria z niego mascarpone, tłusty twaróg śmietanka-to nie może być nie dobre ![]() Cytat:
już wiem kto mi tą kumulację w lotto sprzed nosa wygarnąl ![]() nie pytam co jest w składzie![]() Cytat:
no i łatwiej je przetrzeć ściereczką 2) podziwiam Cie że jesteś taka twarda uff dobrnełam do końca i witam opisze wam krótko historię z kasą otóż jak pisałam wcześniej mój brat(ten starszy, z którym pracuje) postanowił mi pomóc jak się okazało odszukał tego "delikwenta" przywiózł do naszego biura i poprosił o natychmiastowe przelanie kasy okazało się że delikwent środków już nie ma bo jak twierdzi wydał na śpiew, wino i kobiety(czytaj dziw.ki, wódę i imprezy) wiec sprawa beznajdziejna brat go troche postraszył sądem, dodatkowymi kosztami i komornikiem itp (co dla delikwenta było to oczywiście bez znaczenia- bo w danym momencie był zamroczony alkoholoem) zapomniałam wam wczesniej dodać że ojciec delikwenta jest tez naszym pracownikiem i on w sumie sie troche wystraszył i zobowiązał się spłacić syna kilka dni temu sprzedawali działkę i otrzymali jakieś środki wiec ojciec delikwenta przyniósł i spłacił syna szkoda mi tego faceta bo to wszystko przez moją nieuwagę i głupotę ale cieszę się z drugiej strony bo to było dużo kasy i kamien spadł mi z serca uff to sie napisałam
|
|
#136 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
2. Dlatego właśnie dobrze zabezpieczać się trzeba ![]() Cytat:
Można np. dać zioła włoskie, suszone pomidory, rukolę Albo po hawajsku z ananasem (ale za tym nie przepadam akurat). Albo też kurczak, jako, rukola, cebula - pycha
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
witam i uciekam spać
))
|
|
|
|
#138 | ||
|
Wtajemniczenie
|
tiaaaa
myślałam że nadrobiła i podczas pisania posta wy już kolejną stronę spłodziłyście ![]() Cytat:
Cytat:
2) mam siemensa, jest bezawaryjny ale głośny 3) kupiłam fundusz inwestycyjny Legg Mason na 15 lat z dowolnymi wpłatami ale dopiero za kilka miesięcy sie wypowiedziec mogę ![]() 4) ![]() ![]() napisz co u was
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-13 o 23:13 |
||
|
|
|
#139 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo smutne i bardzo prawdziwe ![]() Cytat:
) i oboje to lubiliśmy Ale dziś nawet jak dotykam w okolicach górnej wargi to się krzywi i ucieka Wewnątrz dotknąć też nie bardzo pozwala. Po prostu dużo bardziej dokucza niż dotąd. Ale nic dziwnego - już teraz widzę że te górne zęby są dużo szersze niż dolne jedyneczki i muszą męczyć. Tamte to takie szpileczki cienkie, a te wielkie woły ![]() 4. Nie lubię, bo ja nie lubią kawowych rzecz. CUkierki kawowe, czekolada, ciasta, lody są dla mnie fuj Za to samą kawę kocham ![]() Cytat:
Ale na tego kolesia brak mi słów. nie dość że takie coś zrobił, jak można To jeszcze ojciec musi długi spłacać brak honoru, brak uczuć, brak rozumu.
|
|
#140 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tez sie oddalam dzisiaj swojej corce.... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
chyba zorganizuje jakas kolacje.... a potem sie zobaczy.... ale w domku bedziemy siedziec.... przy winku... ![]() Cytat:
owoce lesne... moze i moja sie skusi.... i wypije az tyle.... ![]() Cytat:
2 tyg.... o rany .... ja juz dzisiaj mialam taki popis.... ze az sie poplakalam.... dalam malej viburcol i zasnela.... Cytat:
Cytat:
a sama robilas rybke?? jak tak to pochwal sie ..... bo ja wlasnie sie zastanawiam jak mam malej rybke zrobic... ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Brunetko czy Ty przypadkiem nie wysylalas zdjecia swoejego maluszka do gazet w ramach jakiegos konkursu ?? |
||||||||
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Ellika - powstał nowy portal dla rodziców dzieci z niedosłuchem: http://www.dzieckozniedosluchem.pl/. Założyli go lekarze z tego centrum w Kajetanach. Może znajdziesz tam coś ciekawego
|
#142 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale nie chce ich uzywac za czesto... Cytat:
u mnie tez taki zwyczaj.... ![]() uffff nadrobilam..... oj ciezkie dni mnie czekaja.... jesli to zabkowanie to musze zaczac pic duzo melisy... I dzisiaj moja Olivka pierwszy raz ,moze nie jadla ale memlala chrupka kukurydzianego....o ile bylo radosci....Ale jak juz widziala ze mam cos w rece dla niej to tak fajnie dziubek otworzyla.... |
||
|
|
|
#143 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też póki co z pracą stoję... Cytat:
Zdrówka2. Dziękuję A na narty namawiam gorąco, ja uwielbiam Cytat:
![]() Cytat:
Brumek nurofen jest super! Jak Domek miał gorączkę i był osłabony to paracetamol w ogóle nie pomgół, a nurofen praktycznie zaraz zaczął działać i jakby nie te dziecko |
||||
|
|
|
#144 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Ida, Krystianku wszystkiego najlepszego z okazji skończonych miesięcy!
![]() Cytat:
Myślę, że 7kg to całkiem niezły wynik patrząc na wagę wyjściową. ![]() Cytat:
Cytat:
Takie zakupy od razu poprawiają człowiekowi humor. Oj nie gadaj głupot!I wszystkiego najlepszego Kasiu. Cytat:
![]() Cytat:
Strasznie mi przykro...Nie da rady się wyrwać na jakiś weekend? ![]() Cytat:
Ona to cudo nazywa kartoflakiem.![]() Cytat:
Pralkę mam whirpoola, ale nie jestem z niej jakoś super extra zadowolona, więc nawet nie będę sprawdzać co to za model. Co do polisy dla malucha to się podpinam pod pytanie.Aaa i daj proszę przepis na rosołek do klubu w odpowiednim miejscu. ![]() Cytat:
![]() 2. U nas też taki zwyczaj. ![]() Cytat:
Muszę się pochwalić bo dzisiaj zrobiłam 10 różnych słoiczków 200 ml dla Hani. Co prawda dziwne takie nieprzyprawione, ale o niebo lepsze niż słoiki kupne- skromna jestem nie ma co. Tż chodzi do kuchni jak zahipnotyzowany i je podziwia. ) cup- jak powiedziałam tż, że Hania będzie teraz z niego piła, to minę miał co najmniej dziwną. Podałam w nim Hani wodę i byłam w szoku jak szybko załapała o co chodzi.
Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-02-14 o 00:12 |
|||||||||
|
|
|
#145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
EDIT: Kurczę o tej babce ziemniaczanej to chyba Beatka pisała, a mi zacytowało jako eveewe.
Szymon ' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym ' http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html Edytowane przez Madziulka_17 Czas edycji: 2012-02-14 o 00:19 |
|
|
|
|
#146 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór.
Agni ja jak najbardziej pisze sie na spotkanie. Trzeba Cos podumac. Beata, Marzena to danie z ziemniaków pieczonych to albo babka ziemniaczana, albo kartoflak (babcia dobrze mówiła). Jest to danie typowo kurpiowskie. W mojej kuchni gości czesto. Conajmniej raz na miesiąc pieke. Moj maz uwielbia kartoflaka w moim wykonaniu ja z reszta tez. Pyyyycha Bede musiała w tym tygodniu zrobić. Narobilyscie mi smaka. A tak BTW to najlepszy jest ba drugi dzien odsmazany na patelni. Niektórzy mlekiem go popijaja. Ja nie Lubie. Marzenka a skad babcia pochodzi? Nataaaszka dziekuje za zyczenia zdrowka. Przyda sie. Tz nadal smarkacz. Boje sie aby Wiki nie złapała od niego. Uciekam lulu. Dobranoc |
|
|
|
#147 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Uciekam do spania, trzeba trochę się zregenerować. Może wreszcie mi się nos odetka, bo na razie to tż się ze mnie nabija, że dyszę jak Lord Vader... Dobranoc kobietki. Edytowane przez marzena_S Czas edycji: 2012-02-14 o 00:50 |
||||
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze kombinujesz
![]() Cytat:
kalski: A powiesz mi jak mrozicie te dania i w czym? Wiem że nie raz była o tym mowa, ale wtedy kulinarn-dzieciowe tematy tak tylko jednym okiem omiatałam, a teraz by sie przydało A - będę szczera do bólu - szukać się nie chce ![]() A za "do Idy" kubek brawa dla Hani Że za pierwszym razem złapała o co chodzi, to godne podziwu Za przeziębienie (a w zasadzie jego koniec)
|
|
#149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Brumeczku, słoików nie mroziłam tylko je pasteryzowałam (po raz pierwszy w życiu , ale nie ostatni bo ku mojemu zdziwieniu okazało się to całkiem proste ). Moim zdaniem mrożone warzywa tracą w smaku, stąd taki sposób na ich przechowanie. W sumie to nic trudnego, trzeba jedynie napełniać słoiki tak, żeby było 1,5-2cm wolnego miejsca od góry i pozakręcać słoiki na pół obrotu. Wstawić je do garnka z wyłożoną na dnie szmatką i zalać wodą (zimną jeśli warzywa/owoce są zimne, ciepłą jeśli ciepłe) tak aby jej poziom sięgał 1cm od nakrętek. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min. Później dokręcić i zostawić do wystygnięcia. ![]() Jeśli chciałabyś mrozić to możesz to zrobić w pojemniczkach do przechowywania mleka, albo w szklanych słoikach. Musisz tylko pamiętać, żeby szklanych słoików nie zakręcać od razu tylko dopiero kiedy zawartość zamarznie, bo mogą popękać. Powodzenia. I dziękuję za przeganianie choróbska. |
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.

)

Dosłownie przed sekundą udało mi się rozplątać pierwszą, a siedziałam nad nią (z przerwami oczywiście) od południa
Jak przeczytałam o zabezpieczeniach, to chciałam Ci już dobrych rad odnośnie prezerwatyw udzielać 

pa do jutra dziewuszki

Od rana jest płacz i krzyk, wielkie łzy i wykrzywiona, czerwona buzia. Nawet Panadol mu dałam i pomogło tylko na trochę, teraz znowu boli. Tak okropnie twarz wykrzywia, widać że cierpi 
nie pytam co jest w składzie
Albo po hawajsku z ananasem (ale za tym nie przepadam akurat). Albo też kurczak, jako, rukola, cebula - pycha 

brak honoru, brak uczuć, brak rozumu.

Zdrówka
taki placek ziemniaczany w wersji piekarnikowej - kroje to na kawałki na talerze plus sosik do tego albo kto co lubi - pyszniejsze jak dla mnie niż takie tradycyjne placki z patelni 

kalski: A powiesz mi jak mrozicie te dania i w czym? Wiem że nie raz była o tym mowa, ale wtedy kulinarn-dzieciowe tematy tak tylko jednym okiem omiatałam, a teraz by sie przydało