(nie)Samodzielność dziecka - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 18:49   #121
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: (nie)Samodzielność dziecka

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Mówienie "dla kogoś" zamiast "komuś" nie jest regionalizmem. Podałam tylko taki przykład, trzeba tu pomieszkać, żeby to wszystko usłyszeć, bo ludziom z innych miast to się w głowach nie mieści, jak można tak niepoprawnie mówić.

Co do poświęcenia zgoda... można poświęcać czas, poświęcać uwagę, poświęcać pieniądze.... a wszystko to razem to poświęcanie się
ja to "dla kogoś" spotkałam tylko u osób ze wschodu,więc potraktowałam jako regionalizm

mieszkam na zachodzie i tutaj tez uszy bolą "tatowi" , "torta"(zamiast tort), "pora"(zamiast por) ,"weź śe" zamiast weź sobie...ale cóż,mnie drażni "ich" mowa,ich drażni moja

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 18:50   #122
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Haha moja teściowa ze świętokrzyskiego a mnie gul chodzi jak słucham
a tż chodzę i poprawiam :P

Ale to wszystko zależy od tego czy zwraca się na to uwagę w domu.
Moja mama ze wschodu (lubelszczyzna) i to ona poprawia wszystkich.
Nawet nauczycielki mówią niepoprawnie. (chłopacy, wyrżłam)
Moja teściowa też ze świętokrzyskiego oj tam też niezłe kwiatki dają, ale u nich bardziej sprowadza się to do specyficznego zaśpiewu, a mniej do błędów, choć oczywiście te też są...Ja wychowałam się na wschodzie, ale moja rodzina pochodzi z innego regionu, a do tego nacisk na poprawną mowę w domu był ogromny...dlatego taka męka jak się takiego kalecznego języka słucha.
Nauczyciele od j. polskiego w moim mieście popełniają błędy, których nie powstydziliby się ich uczniowie... i potem jadą Ci ludzie studiować do większych miast i są zdziwieni, że ludzie się z nich nabijają.

Ja uwagę zwracam tylko mężowi, bo on wie, że to nie jest moja złośliwość.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 18:54   #123
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

a ja tam lubię ten wschodni akcent miałam kiedyś przemiłą sąsiadkę,repatiankę,ona tak wlasnie mówiła -spiewnie

Stary 2012-09-07, 18:57   #124
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a ja tam lubię ten wschodni akcent miałam kiedyś przemiłą sąsiadkę,repatiankę,ona tak wlasnie mówiła -spiewnie
Mój dziadek z Wilna pochodził...ale to zupełnie inaczej brzmiało, niż ten tutaj... ten jest zwyczajnie irytujący...prawie jak w Białymstoku...
Stary 2012-09-07, 19:00   #125
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
"weź śe"
Używam
Stary 2012-09-07, 19:07   #126
DariaKom
Zakorzenienie

Stokrotka, wpadaj na Mazury...w sezonie pięknie, łódka i inne atrakcje... a jak dasz się miejscowym wygadać to wszystkie błędy, które wymieniłaś zaraz przestaną być irytujące.
Swoją drogą tu też popełniają te błędy a "weź se" to chyba w całej Polsce.
Stary 2012-09-07, 19:08   #127
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja też ze Wschodu i też mnie ogromnie drażnią niektóre błędy. "dla kogoś" zamiast komuś to zbrodnia Ale to raczej północny wschód chyba, bo na południowym nie słyszę.

Za to forma "tatowi" jest poprawna (chociaż wychodzi już z użycia) i jest regionalizmem, ale wtedy kiedy używa się również formy "tato". Kiedy mówisz "tata", musisz odmieniać na "tacie", kiedy mówisz "tato" powinnaś odmieniać "tatowi" Taka ciekawostka
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 19:12   #128
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Ja też ze Wschodu i też mnie ogromnie drażnią niektóre błędy. "dla kogoś" zamiast komuś to zbrodnia Ale to raczej północny wschód chyba, bo na południowym nie słyszę.

Za to forma "tatowi" jest poprawna (chociaż wychodzi już z użycia) i jest regionalizmem, ale wtedy kiedy używa się również formy "tato". Kiedy mówisz "tata", musisz odmieniać na "tacie", kiedy mówisz "tato" powinnaś odmieniać "tatowi" Taka ciekawostka
Tak... chodzi o północny wschód Jesteście bliskie rozwiązania zagadki, gdzie tak skandalicznie się mówi

Co do form "tato" i "tatowi" to nawet jak się zastanowić, to właśnie tak jest stosowana jak mówisz...bo najczęściej osoby tak mówiące mają sprecyzowane którą formą się posługują.
Stary 2012-09-07, 19:17   #129
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
tak samo jak ten temat poświęcania się, już był,
łącznie z podawaniem definicji słowa "poświęcenie"

Czyli rozumiem, że jak dam dziecku lizaka, żeby dało mi chwilę dla siebie to jestem ta zła ...

DariaKom
moja też nie przepada, nie wiem jakim cudem
Jesli tak to ujmujesz
Dla mnie wszelkie dawanie jedzenie (bez względu na to czy słodycze czy nie) na typowe 'zatkaj się' jest złe- dla dziecka.
Jest ci smutno- nie płacz, nie jęcz zjedz czekoladę lub wypij flachę mleka
Chcesz pogadać- bądź cicho zjedz cukierka
Złościsz się, stresujesz- podjedz

to kształtuje złe nawyki zywieniowe. I jasne, można sie wykłócac, ze raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Ja wolę wcale... i dac dziecku llizaka, ot tak po prostu.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 19:25   #130
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Z tego co mnie uczyli na studiach, to celownik zanika na Suwalszczyźnie najbardziej. Okolice Augustowa to podobno miejsce, gdzie się go już prawie nie słyszy

Trafiłam?
Stary 2012-09-07, 19:29   #131
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co mnie uczyli na studiach, to celownik zanika na Suwalszczyźnie najbardziej. Okolice Augustowa to podobno miejsce, gdzie się go już prawie nie słyszy

Trafiłam?
Na 3 litery

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 19:40   #132
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Stokrotka, wpadaj na Mazury...w sezonie pięknie, łódka i inne atrakcje... a jak dasz się miejscowym wygadać to wszystkie błędy, które wymieniłaś zaraz przestaną być irytujące.
Swoją drogą tu też popełniają te błędy a "weź se" to chyba w całej Polsce.
nie "weź se" a "weź śe" , "usiedź śe" "jo śa wziła" - ja wiem,ze to gwara (ponoć)

Stary 2012-09-07, 19:42   #133
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
nie "weź se" a "weź śe" , "usiedź śe" "jo śa wziła" - ja wiem,ze to gwara (ponoć)
hard core...ja wymiękam
Stary 2012-09-07, 19:47   #134
aja1
Zakorzenienie

Cytat:

Ja slyszalam kiedyś na rynku " a za co te jajka??" znaczy za ile - padłam

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 19:57   #135
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dobre...

Czyli Ełk? Znaczy trafiłam praktycznie w dziesiątkę
Stary 2012-09-07, 20:10   #136
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Dobre...

Czyli Ełk? Znaczy trafiłam praktycznie w dziesiątkę
Dac rajt Tu się dopiero mówi!
Właśnie mi się przypomniało, że zawsze wkurzało mnie tutejsze "brzucho" zamiast "brzuch"....a co do świętokrzyskiego to "palcy" zamiast "palców".

Edytowane przez DariaKom
Czas edycji: 2012-09-07 o 20:24
Stary 2012-09-08, 07:55   #137
aja1
Zakorzenienie

Oj "brzucho" to chyba wszędzie :/
a jeszcze wkurza mnie jak teściowa do małej mówi "zobacz jaki misiu" yyyyy a ja myślałam, że miś

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 00:11   #138
Klarissa
Zakorzenienie

Tak sobie czytam ten wątek i się nadziwić nie mogę, że taka ze mnie ofiara losu była, a jakoś się w życiu sama, bez pomocy ustawiłam, no jak to się stało?

Nie chodziłam nigdy do przedszkola. Do 3 klasy włącznie odprowadzała mnie mama lub tato (tzn. odwozili mnie) i odbierali ze szkoły lub szłam zaczekać na nich u babci, która obok tej szkoły mieszkała. Do 6 roku życia spałam z rodzicami bo się bałam sama, a potem jak już miałam swój pokój to "usypiali" mnie do 10 roku życia. Nie umiałam wiązać butów. Nie mogłam za nic zrozumieć techniki czytania i tak na prawdę czytać nauczyłam się dopiero w 4 klasie podstawówki, wcześniej "przerabiałam" z mamą w domu czytanki na następny dzień, a że zawsze miałam doskonałą pamięć to uczyłam się ich właśnie na pamięć i recytowałam potem w szkole na zawołanie. Kilka razy w życiu wybierając się do szkoły zapomniałam zabrać plecaka z książkami Ha, i tyłka sobie nie umiałam podetrzeć mniej więcej aż do pierwszej komunii.

Teraz się zastanawiam czy to ja byłam taka upośledzona, czy to teraz się wymaga od dzieci, żeby wszystko potrafiły? Bo jak sobie przypomnę siebie z dzieciństwa to jakoś palcami nikt mnie nie wytykał i nie czułam nigdy, żebym jakoś odbiegała od rówieśników standardem na kilometry, może poza zajęciami ruchowymi, gdzie bałam się łapać piłkę mniej więcej do połowy podstawówki
Stary 2012-09-16, 06:06   #139
Jaatkaa85
Zadomowienie

Prawda chyba jest taka, ze wielu rodziców serwuje swoim dzieciom tv i gry, komputer, zamiast wziać wycinanki, plastelinę i bobawic sie w to. Nie wszyscy, ale sporo.
Jak moja córka chodziła do pierwszej klasy, to 80% mam i babć w szatni ubierało dzieci - zakłądało kurtki, czapki, wiązało szaliki, wiązało buty. Bo się spieszą.
Większość dzieci w wieku mojej córki nie moze zostac w domu bez rodziców nawet na godzinę (nie mówię o zostawianiu dziecka na cały dzień, ale to - wydaje mi sie - uczy dziecka samodzielności - kilka godzin w domu bez rodziców, jakies 2-3 , trzeba tylko nauczyc podstawowych zasad bezpieczenstwa).
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-16, 19:29   #140
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Tak sobie czytam ten wątek i się nadziwić nie mogę, że taka ze mnie ofiara losu była, a jakoś się w życiu sama, bez pomocy ustawiłam, no jak to się stało?

Nie chodziłam nigdy do przedszkola. Do 3 klasy włącznie odprowadzała mnie mama lub tato (tzn. odwozili mnie) i odbierali ze szkoły lub szłam zaczekać na nich u babci, która obok tej szkoły mieszkała. Do 6 roku życia spałam z rodzicami bo się bałam sama, a potem jak już miałam swój pokój to "usypiali" mnie do 10 roku życia. Nie umiałam wiązać butów. Nie mogłam za nic zrozumieć techniki czytania i tak na prawdę czytać nauczyłam się dopiero w 4 klasie podstawówki, wcześniej "przerabiałam" z mamą w domu czytanki na następny dzień, a że zawsze miałam doskonałą pamięć to uczyłam się ich właśnie na pamięć i recytowałam potem w szkole na zawołanie. Kilka razy w życiu wybierając się do szkoły zapomniałam zabrać plecaka z książkami Ha, i tyłka sobie nie umiałam podetrzeć mniej więcej aż do pierwszej komunii.

Teraz się zastanawiam czy to ja byłam taka upośledzona, czy to teraz się wymaga od dzieci, żeby wszystko potrafiły? Bo jak sobie przypomnę siebie z dzieciństwa to jakoś palcami nikt mnie nie wytykał i nie czułam nigdy, żebym jakoś odbiegała od rówieśników standardem na kilometry, może poza zajęciami ruchowymi, gdzie bałam się łapać piłkę mniej więcej do połowy podstawówki
W koncu jakis glos rozsadku
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 19:48   #141
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze byłaś bardzo niesamodzielna. Ja pomimo traktowania w niektórych sprawach nadopiekunczego to jednak w tym wieku już dawno to wszystko robiłam i nie znałam nikogo, kto nie robił. Łącznie z chłopcem z porażeniem mózgowym. Tak to wyglądało u nas i takiej samodzielności a nawet większej będę oczekiwała od dziecka.
Stary 2012-09-16, 19:54   #142
Ray
Zakorzenienie

Bo teraz jest moda na beztresowe wychowanie wszedzie trabia ze dziecku do wszystkiego musi dojrzec samo i nie mozna go zmuszac a dziecko glupie nie jest po co ma sie meczyc
Stary 2012-09-16, 19:57   #143
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: (nie)Samodzielność dziecka

Cytat:
Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze byłaś bardzo niesamodzielna. Ja pomimo traktowania w niektórych sprawach nadopiekunczego to jednak w tym wieku już dawno to wszystko robiłam i nie znałam nikogo, kto nie robił. Łącznie z chłopcem z porażeniem mózgowym. Tak to wyglądało u nas i takiej samodzielności a nawet większej będę oczekiwała od dziecka.
Pewnie tak. Tylko, że chciałam zauważyć, że brak samodzielności u dziecka w wieku lat 7 nie oznacza, że to dziecko będzie zawsze już niesamodzielne aż do końca życia. Moim zdaniem nie ma się co przejmować tym, dzieci się rozwijają w różnym tempie i to wcale nie znaczy, że coś z nimi jest nie w porządku.
Stary 2012-09-16, 19:57   #144
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Pratchett kiedyś napisał (w Wiedźmikołaju bodajże), ze dziecko wie jak być dzieckiem, my mamy go nauczyć jak być dorosłym. Podoba mi sie takie podejście
Stary 2012-09-16, 20:04   #145
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
Bo teraz jest moda na beztresowe wychowanie wszedzie trabia ze dziecku do wszystkiego musi dojrzec samo i nie mozna go zmuszac a dziecko glupie nie jest po co ma sie meczyc
Z całym szacunkiem,ale trzepie mnie jak słysze o modzie na bestresowe wychowanie ,bo po pierwsze -to oksymoron ,po drugie -nie widzę takiej mody. Za to ludzie przestali uważać,ze dzieci to małe kopie dorosłych i zdają sobie coraz częściej sprawę,ze do pewnych rzeczy dziecko w danym wieku nie jest zdolne. I owszem,do wielu rzeczy dojrzeje samo,wiadomo,ze do nauki francuskiego moze nie ale z pieluch np. wyrosnie.Bez zmuszania.

Stary 2012-09-16, 20:15   #146
Ray
Zakorzenienie

Moze ty nie widzisz ale ja tak..

Niektorzy nie umieja wyczuc gdzie konczy sie granica i albo przeginaja w jedna strone albo w druga..

Takie jest moje zdanie

A druga rzecz ze zyjemy w takich zwariowanych czadach ze czesto oboje rodzicow pracuja od switu do nocy i nieswiadomie (tak sadze) nie zauwazaja ze dziecko trzeba czegos nauczyc bo samo sie nie nauczy...
Stary 2012-09-16, 20:24   #147
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

A druga rzecz ze zyjemy w takich zwariowanych czadach ze czesto oboje rodzicow pracuja od switu do nocy i nieswiadomie (tak sadze) nie zauwazaja ze dziecko trzeba czegos nauczyc bo samo sie nie nauczy...
Nie zauważają,albo nie chcą widzieć.

Serio nie widzę mody na bezstresowe wychownie. Za to sporo rodziców,którzy wychowanie olewają.
Wkurza mnie tylko porównywanie wychowania z szacunkiem,bez przemocy (fizycznej i psychicznej) do wychowania bezstresowego.

Stary 2012-09-16, 20:52   #148
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja to raczej ostatnio zauważam takie "rozdwojenie".

Jak czyjeś dziecko nie korzysta z butli ale nosi jeszcze pampersy to teksty typu trzeba dziecko jak najszybciej oduczyć od picia z butelki ale do odpieluchowania dorośnie

A bezstresowe wychowanie jest chyba coraz mniej popularne.
Stary 2012-09-16, 21:08   #149
Patrilla
Zakorzenienie

Klarisa (to żart) a skąd mamy wiedzieć, że teraz jesteś samodzielna wiesz może było Ci tak wygodnie, ale masz charakter, który nie predysponował Cię do zostania "ciapą"
Ray ale ja mam takie dzieci, których za chiny nie zmuszę same muszą dojrzeć, ale to kwestia całkiem inna niż dobre wychowanie

Cytat:
ze dziecko wie jak być dzieckiem, my mamy go nauczyć jak być dorosłym
Ilona wzruszyłaś mnie tym cytatem chyba sobie go gdzieś zapiszę

czasem łapię się że też żeby było "mniej problemów" i wojowania ubieram Polę, ale też dzięki temu wątkowi staram się tego nie robić poza tym moja córka jest nawet za samodzielna o młodszym nie wspomnę i to chyba kwestia genów
Stary 2012-09-16, 21:08   #150
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ja to raczej ostatnio zauważam takie "rozdwojenie".

Jak czyjeś dziecko nie korzysta z butli ale nosi jeszcze pampersy to teksty typu trzeba dziecko jak najszybciej oduczyć od picia z butelki ale do odpieluchowania dorośnie

A bezstresowe wychowanie jest chyba coraz mniej popularne.
Bezstresowe wychowanie odbije się czkawką w pokoleniu naszych dzieci...ale wtedy w bezstresowości zabrniemy już tak daleko, że matka, która upomni podniesionym głosem swoje dziecko zostanie przez nie zgłoszona na policję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości