![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk?
jeszcze mnie taka refleksja naszła, że skoro młodzi piszą na zaproszeniach, że chcą kasy, bo potrzebują pieniędzy na start, to po cholerkę urządzają wielkie weselicho? zrezygnować z wesela i proszę, od razu mamy pieniążki na starcik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja lubię prezenty i nie każę nikomu niczego mi nie kupować, ale nie zależy mi na tym, by kosztowały fortunę. W tym roku na urodziny przyjaciele podarowali mi kolarz z naszych zdjęć i ładną lampę pasującą do pokoju. Zrobiło mi się bardzo miło i to nie dlatego, że zależy mi na posiadaniu mnóstwa rzeczy (staram się być minimalistką ![]()
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No faktycznie, dzieki że mi o tym wspomniałaś, że na naszym ślubie chcemy po prostu zarobić. Fajnie wiedzieć ![]() Cytat:
Wiesz, ale to też jest tak, że np. ja to, co mi do domu potrzeba, to mam (tzn - dla mnie nawet 1 opiekacz, 1 ekspres do kawy i 1 komplet garów to jest za duzo). Ciekawe, czy potem cioci Wiesi czy wujkowi Frankowi będzie miło, jak zapytają gdzie jest toster, który mi kupili - a jego nie będzie, bo go po slubie sprzedałam (bo 2 tosterów nie potrzebuję). Dlatego moim zdaniem - najbezpieczniejszym prezentem (i ja taki daję) są pieniądze i tyle (pomijam kwiatki czy co tam młodzi zamiast nich wolą).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Droga ciotko, Podejrzewamy, że jesteś idiotką, więc podpowiedzą Ci młodzi, że bez prezentu się nie przychodzi. Powiemy Ci też bez ściemy, że jedynie kasę od Ciebie przyjmiemy. Z innym prezentem w dłoni wściekły pies Cię pogoni. Cytat:
Bo wesele to rodzinny festyn połączony ze zbiórką pieniążków. ![]() Koperta to przecież jest mało, jeszcze zbieramy na wózek i na wyprawkę. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
Droga młoda paro
goście ci przywalą za te durne wierszyki o pinionszkach przytyki bawić się nie musimy wcale wasze talerzyki mamy w kakale jak nie zmienicie postawy nie dacie za darmo kawy to duście się w chciwym sosie bo my nie jesteśmy łosie takie tam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
droga panno młoda
i ty panie młody widzę że chciwość nie wychodzi z mody już zanoszę wam grosiki w zębusiach kopertusia by nikt na mym talerzeńku tracić pieniążków nie musiał drabineczka, nada się? ![]()
![]() |
#127 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36834244]Akurat to wyjątkowa głupota. Dzieciaki nie potrzebują kolejnych łapaczy kurzu.[/QUOTE] artykuły szkolne np? ![]() Cytat:
![]() to chyba za czasów naszych rodziców tak było ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wierszyki, te wcześniejsze, straszne i bezczelne ![]() My dajemy tyle ile możemy, ale jednak bez dziadowania ![]() ![]() nie wiem jakich ludzi trzeba zapraszać, żeby wesele się zwróciło. W restauracji nierealne. My jednak mieliśmy trochę tańsze wesele bo w sali OSP, na restauracje nei byłoby nas stać a weselicho się chciało ![]() i, o zgrozo, rodzice częściowo się dołożyli ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesteś boska! Hmm a czy osobom, które w sposób żenujący domagają się kopertusi nie jest wstyd przyjmować kasę od biednej części rodziny? Czy plebsu waćpanny nie zapraszają, bo talerzyk sie nie zwróci? Edytowane przez 201703061232 Czas edycji: 2012-09-30 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat w tej kwestii, to wg mnie pieniadze sa najwygodniejsze i najbardziej praktyczne. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36819005]Ja miałam wzmiankę na zaproszeniu, aczkolwiek nie o kasę chodziło ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Bo taki palac nie musi byc duzo drozszy od innych sal ![]() To zalezy, czy 1 dniowe, czy poprawiny i noclegi do tego dochodza, jakie opcje, jaka sala, fotograf, zespol, sukienka. Mozna i za polowe tego zrobic wesele na 200 osob, a i mozna wydac tyle i na 100 osob.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||||
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Ok, rozumiem, że ktoś może woleć pieniądze, szczególnie jak się urządza, ale można chyba zapraszając na wesele jakoś kulturalnie powiedzieć- wolimy gotówkę, a my za nią kupimy najpotrzebniejsze rzeczy. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36819005]Ja miałam wzmiankę na zaproszeniu, aczkolwiek nie o kasę chodziło ![]() ![]() ![]() takie coś rozumiem, bo dobrana książka z dedykacją i po latach będzie pamiątką ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
Kuzynka np zamiast kwiatów chciała maskotki, które zawiezie do domu dziecka(akurat jakiś czas miała tam jakieś praktyki przez studia i wolała coś takiego od kwiatków, które postoją parę dni), ale i tak niektórzy dali kwiaty ![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- chciałabym widzieć minę osoby otwierającej kopertę ![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
![]() Można napisać, żeby przygotowali drobne i wrzucili do przygotowanej skarbonki czy dali w osobnej kopercie. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Chociaż szczere ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
biegam dla Zabawy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Młoda paro droga Dzięks za zaproszenie lecz w naszych sercach nie radość a trwoga! Talerzyczek wasz drogi za wysokie progi na nasze nogi i grzecznie pytamy czy jeśli za mało damy to zamiast kawioru przyzdobionego z trufli gwiazdkami dostaniemy najtańsze ziemniaki ze skwarkami
![]() |
![]() |
#133 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
panno młoda, młody panie
nie mam kasy już na stanie gdy wyliczasz mnie za zupę ja ci powiem - 3 ci w 4 ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
państwo młodzi chcą zaprosić
na wesele gości bez liku niech zaproszeni okażą miłość w zgrabnym pieniążków pliku mówią daj daj daj za talerzyczek daj daj daj na urządzenie chałupy daj bo na wakacjach przecież byłaś jestem snobem, wolę Francję, więc uj wam w upy.
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
![]() W takich momentach brakuje mi Bananalamy i jej wierszowej kreatywności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
jesteście boskie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i też uważam tak jak wy
![]() ![]() Ale po pierwsze, zdziwiłam się, że ktoś uważa, że wesele się może zwrócic. Dla mnie to jest nierealne i tyle. Nigdy bym nie pomyślała, ze na weselu można zarobic. A poza tym, skoro ktoś wyprawia urodziny, to trzeba kupic mu prezent, by pokrył on koszty sałatek, alkoholu? Bo według mnie wesele można porównac do takiej imprezy. Wyprawiają ją państwo młodzi i to jest ICH impreza, nie nasza WSPÓLNA na którą musimy się dokładac. ![]()
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Kilka lat temu miałam przyjemność być na weselu, gdzie parka od razu sprawdzała ile dostali i podliczali razem ze świadkami. Kiedy okazało się,że się nie zwróciło nastrój był jak na pogrzebie
![]() ![]() Po takim weselu miałam chwilowy zastój ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I zgadzam się z wieloma osobami, które pisały tutaj, że gości zaprasza się nie po to, by zarobić na weselu, ale po to, by wspólnie weselić się z najbliższymi nam osobami ![]()
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Mnie jeszcze jedna rzecz denerwuje: to, że trzeba potwierdzić obecność przykładowo miesiąc wcześniej, bo młodzi muszą zapłacić za konkretną liczbę osób. Niby to rozsądne, ale widzę, ze też często wynikają z tego konflikty, bo ktoś w ostatniej chwili nie przyjedzie( i nie mówię o sytuacji gdy ktoś zrobi to celowo, czy o jakiś poważnych powodach, ale co jak np. kogoś dopadnie paskudne przeziębienie,a wesele na 2 końcu Polski i już talerzyk zapłacony?).
Niestety nie mam pojęcia jak to inaczej rozwiązać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Gorzej jeśli ta dopraszana osoba może potraktować to jako obrazę, że została zaproszona w drugim rzucie. Ale jeśli liczba gości miałaby być ograniczona... ja bym się nie czuła obrażona ![]() Dawniej, wydaje mi się, że w większości przypadków nie było płacone 'za talerz'. Ciotki i sąsiadki gotowały, a wesele było w remizie, a nie w wypasionym zamku.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Beczko soli, no właśnie, z tym dopraszaniem to zależy od sytuacji i wzajemnych relacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi chodzilo o to, ze ludzie nieraz olewaja potwierdzanie i tyle ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiałam się tylko, czy nie można by zmienić systemu płacenia za salę , żeby nie było płacenia za osobę, wtedy nie byłoby tych wszystkich problemów ![]() Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2012-10-01 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
spaliłabym się ze wstydu pisząc takie wiersze
my zaprosiliśmy 30 super najbliższych osób, które same z siebie podpytały naszych rodziców, czy np. kwiaty przynieść czy alkohol było mi obojętne, ile dostaniemy, bo najważniejsze było, żeby spędzić ten dzień z naprawdę ważnymi dla nas ludźmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.