![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Brak seksu PO ślubie
Mnie przeraża brak dojrzałych rozmów w małżeństwie...
Autorko wcześniej napisałaś, że nie rozmawialiście o "technicznej" stronie seksu... partner nie interesował się zabezpieczeniem, ani generalnie niczym...? Generalnie z tego co mi wiadomo religia bardzo dużo mówi o seksie, że seks małżeński nie jest "nieczysty", a wręcz piękny, potrzebny i jest darem, którym należy się cieszyć. Kościelny ślub bez konsumpcji również jest nieważny... Dziwi mnie to, że będąc tak wierzącymi nie wiecie/ nie rozmawiacie o tym/ nie uwzględniacie tego. I zdecydowanie umniejszacie rolę seksu w małżeństwie. 1)impotent 2)aseksualny 3)homoseksualista 4)głęboki uraz, trauma
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym mam wrażenie że część osób nie zauważa że autorka chciałaby bardzo, rozumie istotę seksu, wie jak ważną rolę odgrywa, wie jakie jest podejście religii w tym aspekcie tylko że jej partner całkowicie odrzuca tą sferę w jakiejkolwiek formie i zaczyna to wyglądać na to że coś ukrywa przed nią... i jedynym wyjściem zaczyna być przyciśnięcie do muru tak by dowiedzieć się prawdy a nie rozmowy o technicznej stronie seksu bo do tego daleka droga skoro facet odrzuca nawet pocałunek czy jakieś pieszczoty, dotyk, tulenie się.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Bycie religijnym, czy też nieśmiałym nie tłumaczy braku szczerości i otwartości w rozmowie w przeszło 4-letnim związku. I to mnie szokuje nawet bardziej, niż to, że pan nie dąży, nie wyraża chęci - to, że wielkie mi narzeczeństwo, potem małżeństwo, "porozumienie dusz", a tu du... - nawet porządnej rozmowy nie ma. Ale rozmowy nie na zasadzie "będę 27-letniemu chłopu tłumaczyć jak kobiety dotyka", ale rozmowy o tym co się do jasnej ciasnej dzieje. Tu już chyba albo wóz, albo przewóz - albo wyjaśnienie sytuacji (może nawet z czyjąś pomocą), albo szukanie drogi do unieważnienia nieskonsumowanego małżeństwa. Może pan tak naprawdę wolałby być wierny Bogu - jako kapłan?
Gdyby chodziło tylko o brak seksu, to bym obstawiała jakieś wstydliwe schorzenie, o którym pan nie chce mówić, ale skoro nawet prawdziwych pocałunków nie było (pomimo gadania o pożądaniu - sorry, jak jest pożądanie to są porządne całusy i trochę więcej wysiłku trzeba wkładać w powstrzymywanie się), to myślę, że facet nie jest po prostu zainteresowany seksem z własną żoną (lub w ogóle). Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-01-11 o 06:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Też o tym pomyślałam. Tylko jeśli tak rzeczywiście jest, to po co zwodziłby autorkę przez te 4 lata, po co się oświadczał? Skoro jest z religijnej rodziny, nikt nie przeciwstawiłby się decyzji o kapłaństwie.
![]() |
#127 |
wańka wstańka
|
Ja zapytam trochę inaczej. O czym rozmawialiście przed ślubem- w kontekście waszej wspólnej przyszłości? Mieliście jakieś wspólne plany, marzenia, wyobrażenia?
Nie bardzo rozumiem ten układ. Śpicie razem: nie wtulacie się w siebie? Nie kąpiecie się razem od czasu do czasu? Nie sądzę by czekanie do ślubu było główną przyczyną tej sytuacji ![]() Czystość przedślubna niewyklucza udanego życia seksualnego w małżeństwie.
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
pamiętaj o tym, że dopóki nie skonsumujecie związku, to nawet ślub kościelny można unieważnić.
![]() Porozmawiaj z mężem otwarcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
![]()
jesli watek nie jest prowokacją ....
napisze krótko i stanowczo ... postawiłabym na ostrzu noża sprawę, co za egoista też mi chrześcijanin nie liczący sie z potrzebami teraz już współmałżonka najważniejszej osoby w swoim życiu! poradziłabym się zaufanej osoby duchownej ![]() i co chcesz się tak dalej męczyć, nie ma co szukać powodów i marnować sobie życia, wóz albo przewóz jego postawa i relacja z Tobą nie jest normalna i tyle ...
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Ten wątek zszokował mnie do tego stopnia, że nie wiem co mam napisać O.o
Na ogół jestem w stanie wczuć się w sytuacje i zrozumieć działania bohaterów, ale w tym przypadku za licho nie moge... Rozumiem, że mozna czekać do ślubu. Jasne, kwestia zasad. Ale jak to możliwe, ze przez tyle czasu nie dochodziło do normalnych pocałunków?? Nie wierze w to pożądanie o którym pisałaś. Gdzie jest ta intymność?? Chodzicie przy sobie nago? Dotykacie się? intymność jest moim zdaniem niezbędnym elementem budującym związek. Bez niej to może być najwyżej przyjaźń. Ja w zyciu nie weszłabym w związek z meżczyzną, który przez 4 lata związku nie pokazuje mi, ze ma na mnie ochotę (nawet jeśli przyjmujemy, ze seksu nie bedzie). Czerwona lampka by mi sie zapaliła. Aż takie wygaszanie naturalnych popędów jest niezdrowe. No chyba, ze tych popędów nigdy nie było. Dziewczyny wystarczająco dużo propozycji rozwiązan przedstawiły. Autorko, a dlaczego Ty nie próbowałaś rozwinąć sytuacji? Facet musi zaczynac? Ja bym go spróbowała dotykac "inaczej" niż zwykle, moze by sie cos ruszyło... nie wiem ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=646950 tutaj jest bardzo podobny watek z podforum seks.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie widzieć nawet nigdy swojego męża nago ![]()
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Coz, może i bym uznala, ze facet tyle w sobie tlamsil pozadanie, ze teraz po prostu ma jakas blokadę, ale no ludzie, przed slubem byli 4 lata razem i jak całusy, to z zamknieta buzia. Wierzyc mi się nie chce, ze zdrowy chlop potrafil tak się opanować, a jak się jednak mu udawalo, to mysle, ze dla takiego nowicjusza w sprawach mesko-damskich sam pocałunek moglby doprowadzić do erekcji i chyba przez 4 lata autorce udaloby sie to choć raz zaobserwować... Jak dla mnie, to maz bohaterki nie czul i nie czuje pozadania. I tutaj można kombinować dlaczego, czyli wlasnie: aseksualny trauma z dzieciństwa (przemoc, gwałt? jak się jako dziecko udzielal mocno w zyciu kościoła, to mogl pasc ofiara księdza, który sobie celibat baaaardzo wzial do serca) gej, który jest tego swiadom, ale chce się schronić w malzenstwie (okropne swinstwo, wierzyc mi się nie chce, ze można być az tak zakłamanym) gej, który nie dopuszcza do swojej swiadomosci tego, ze jest homoseksualista i może biorac slub, chciał sobie udowodnić, ze potrafi po bozemu, z baba Generalnie nie wytrzymałabym w związku, w którym nie czulalabym, ze jestem pozadana (no chyba, ze już totalnie na starość). Z facetem można gadac, można wysylac to seksuologa, ale skoro jest wierzący, a w sakramencie potrafil sklamac, to nie sadze, ze nagle lekarzowi wszystko wyśpiewa.
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() A tu dwoje młodych ludzi, którzy nawet się nigdy nie pocałowali namiętnie. Nie wyobrażam sobie tego, nie mogłabym żyć z facetem, którego nie pociągam. Przecież on powinien nie móc przy sobie rąk utrzymać ani chwili, jak leżycie obok siebie. Poza tym prze tyle czasu narzeczeństwa to powinnaś wyczuć, że Cię pożąda, nawet jeśli czekacie do ślubu z seksem. Musi mieć jakiś poważny ukryty problem. Wszyscy już dużo pomysłów rzucili, jakie mogą być możliwości. ![]()
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A sex jest na równi z innymi aspektami w związku. Tylko większość z nas oszukuje się, że tak nie jest. Tak jak napisałaś powinni zacząć małymi kroczkami - jak w związku. Przyszła para najpierw poznaje się, są spotkania, trzymanie za ręce, delikatne pocałunki a później odważniejsze całusy, dotykanie się, pieszczoty, sex....Oni powinni zacząć wszystko od nowa, nie zważając na to, że są już małżeństwem. Bali się rozmawiać o sexie żeby nie wzbudzić w sobie pożądania. Chora sytuacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Może to nie będzie pocieszające, ale mi też się zdaje, że on może być homoseksualistą.
Historia, którą usłyszałam od pewnego księdza: przyszedł do niego chłopak, po ślubie i zapytał, czy z nim jest coś nie tak, bo jego świeżo poślubiona żona twierdzi, że on ma za duży temperament i za często mu się chce więc ciągle mu odmawia. Więc jaki jest ten "normalny" poziom? Ksiądz, zgodnie z prawdą, powiedział, ze on nie wie, bo skąd ma wiedzieć. Niestety, historia ma tragiczny finał, bo okazało się, że laska prowadzała się z siostrą tego chłopaka. Chłopak nie wytrzymał i popełnił samobójstwo.
![]() |
#138 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Masakrycznie chora sytuacja. Wiara wiarą,ale nawet pocałunku z języczkiem? Tego chyba Kościół nie zakazuje? Ja bym się nawet nie pchała w związek z facetem,który godzi się na takie coś,bo sam fakt,że facet w sile wieku i zapewne młody nie chce seksu jest dziwny i nienormalny,a co dopiero mówić o małżeństwie z takim.
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to jest 4 lata? Bardzo mało. Kiedyś oglądałam taki dokument, facet miał żonę, dziecko i spotykał się ze swoim kochankiem. Po kilku latach przyznał się że jest gejem, a ożenił się bo wstydził się odrzucenia przez społeczeństwo i łudził się że uda mu się jednak coś do tej kobiety poczuć. A zdanie że "nie jest na pewno gejem, bo mi mówił ze jestem ładna" może zostawię bez komentarza ![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Okropna sytuacja... współczuję.
Nie zauważyłam, żeby ktoś proponował wizytę w poradni rodzinnej. A myślę, że na początek to może być lepsze wyjście, niż seksuolog (facet może się zaperzyć, że taka osoba nie zna się na "katolickim seksie"); z kolei księdza może się krępować, no bo nie jest to specjalista od seksu. Natomiast sensowna osoba z poradni rodzinnej, może przedstawić facetowi jak seks w katolickim może (powinien?) wyglądać i jak bardzo jest on ważny. Autorko, na początek sama możesz wybrać się do jakiejś poradni, żeby zobaczyć jaki stosunek do seksu ma osoba tam pracująca (bo jak już ktoś pisał: czasami można trafić na kogoś, kto ma spaczoną wizję na ten temat i tylko utwierdzi chłopaka w przekonaniu, że seks jest "nieczysty" jeśli nie planujecie dzieci). Na naukach przedmałżeńskich pan z poradni opowiadał nam, że często na początku przychodzi do niego tylko jeden z małżonków. Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli przypadkiem z Warszawy lub okolic, to mogę Ci podać namiar na bardzo sensownego pana z poradni rodzinnej (a jak jesteś z daleka, to możesz poszukać jakiejś dziewczyny ze swoich okolic w wątku "chrześcijański ślub..." - może jakaś doradzi Ci gdzie się udać). Ten nasz pan z poradni niesamowicie wypowiadał się o seksie. Mówił, że to jedno z najpiękniejszych doświadczeń jakie można przeżyć, że nic tak nie buduje intymności, że bardzo silnie łączy ze sobą ludzi... mówił, że o ile obie strony są zdrowe i nie mają innych problemów, to nie powinno się ograniczać w ilości seksu (oczywiście biorąc pod uwagę obserwacje własnego ciała i to czy para stara się o dziecko - bo jak nie, to wiadomo, że parę dni w każdym cyklu wypada ![]() Z taką pasją i tak niesamowicie opowiadał o seksie, że po wyjściu od niego zawsze mieliśmy jeszcze większą ochotę żeby się na siebie rzucić ![]() Jeśli traficie na kogoś takiego, to Twój TŻ będzie miał potwierdzenie, że seks w małżeństwie jest ważną kwestią. Jeśli mimo tego będzie miał opory, to myślę, że wtedy może to oznaczać, że nie wynika to z jego ideologii, ale jakichś innych problemów - i wtedy warto udać się właśnie do seksuologa.
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Ale mi chodzi o kościelną poradnię rodzinną (z lekarzem to nie ma nic wspólnego
![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2013-01-11 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Są katolickie poradnie, jak taka znajdziesz, to może dostaniecie namiar na jakiegoś kompetentnego księdza, jeśli mąż nie będzie chciał rozmawiać ze 'zwykłym' pracownikiem. A właśnie, przecież chodziliście na nauki, jak Twój mąż się do tego ustosunkowywał? Komentował jakoś to, co usłyszeliście, wspominał? Czy po prostu szliście i potem zero rozmowy na ten temat?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie będzie to lepsze niż zwykła poradnia.oby tylko go jeszcze tam zaciągnąć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Serio wierzycie, że w tak krańcowym przypadku jakakolwiek poradnia coś pomoże? Próbuję sobie wyobrazić ten seks gdyby już doszło do tej terapii, poprawy itp..dla mnie do końca pozostałby już czymś, co zostało jakoś wywalczone, niespontaniczne i nienaturalne. Gdyby już w ogóle po wszystkim do niego doszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Celibat w imię religii to największa dewiacja seksualna.
Jak widać, powodująca wiele problemów ![]() Też stawiam na to, że facet jest gejem i tyle. Albo ukrywa coś innego, tak czy inaczej nie chce Ci o tym mówić- co dla mnie przekreśla związek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Nie będę nic doradzać, bo nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła, współczuję bardzo.
Chcę tylko wtrącić małą uwagę- w KK nie ma czegoś takiego jak unieważnienie małżeństwa, tylko stwierdzenie nieważności, a to różnica. http://prawokanoniczne.org/stwierdze...alzenstwa-854/
![]() |
![]() |
#149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
A wyobrażasz sobie, że Autorka np. dzisiaj siądzie z mężem i mu powie, że skoro sytuacja wygląda tak,a nie inaczej, to chce unieważnienia małżeństwa? Bo ja nie. Skoro go kocha, to będzie walczyła, stety bądź niestety. Torturami go nie zmusi do wyjawienia, dlaczego tak to wygląda.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.