Bycie mamą, żoną w sposób idealny jak na blogach. Zaczynam panikować. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-15, 20:25   #121
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Bycie mamą, żoną w sposób idealny jak na blogach. Zaczynam panikować.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Podziwiam nawet chęci, ja na motorze to bym chyba się nie utrzymała nawet Ostatnio mnie brat przewiózł (ma takie sportowe kawasaki, nie znam sie), wolno i krótko, a ja pelna pieluchę miałam
My nie na sportowym tylko chopperach (to są te co mają dużo skóry, frędzelków i chromowane co tylko się da ). Na takim sprzęcie nie jeździ się szybko chociaż i tak łatwo się zabić, nawet przy niedużej prędkości. Fajne hobby, ja bardzo lubiłam, ba nadal lubię ten klimat, po prostu teraz mam więcej obaw, wcześniej miałam w życiu do stracenia co najwyżej siebie, teraz jakby bardziej mi żal Mam tak dopiero odkąd urodziła się moja córka, wcześniej nawet w ciąży jeździliśmy z mężem i było ok.
Stary 2014-05-15, 20:31   #122
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Bycie mamą, żoną w sposób idealny jak na blogach. Zaczynam panikować.

TŻ podchodzi do sprawy powiedzmy rozsądnie, kupił sobie dobry strój, buty, kask nie po taniości za 200 zł, więc mam nadzieję, że będzie ok, bo jednak jestem zdania, że marzenia warto realizować, a zabić się można też przechodząc przez pasy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 21:19   #123
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ podchodzi do sprawy powiedzmy rozsądnie, kupił sobie dobry strój, buty, kask nie po taniości za 200 zł, więc mam nadzieję, że będzie ok, bo jednak jestem zdania, że marzenia warto realizować, a zabić się można też przechodząc przez pasy.
Dobra odzież jest bardzo ważna tak na prawdę przy drobnych upadkach decyduje o tym czy człowiek wstanie cały i się otrzepie czy zabierze go karetka. A przy dużych prędkościach to decyduje wyłącznie szczęście... My nigdy nie zaliczyliśmy wywrotki, ale paru znajomych tak, w tym 2 razy na naszych oczach i dopiero to uświadamia człowiekowi co się z nim dzieje podczas wypadku, nawet takiego przy malutkiej prędkości.
Z tym ostatnim się zgadzam, nie można się bać wszystkiego bo się człowiek zestarzeje na kanapie przed tv z żalem do życia, że nic ciekawego nigdy nie robił.
Stary 2014-05-15, 21:33   #124
_vixen_
Zakorzenienie

Fakt, na rowerze można nieźle wyrżnąć, a co dopiero przy prędkości, którą osiągnie motor. Mnie się parę osób (w tym TŻta mamusia ofkors, która nie zauważyła, że od dobrych 10 lat ma synusia pełnoletniego ) pytało czemu pozwoliłam TŻtowi na ten kurs na prawko... Nie wiem, jakim cudem mogłabym zabronić czegoś dorosłemu człowiekowi.
Stary 2014-05-15, 22:00   #125
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Fakt, na rowerze można nieźle wyrżnąć, a co dopiero przy prędkości, którą osiągnie motor. Mnie się parę osób (w tym TŻta mamusia ofkors, która nie zauważyła, że od dobrych 10 lat ma synusia pełnoletniego ) pytało czemu pozwoliłam TŻtowi na ten kurs na prawko... Nie wiem, jakim cudem mogłabym zabronić czegoś dorosłemu człowiekowi.
Normalnie. Mówisz: masz dziecko chłopie, motory wybij sobie z głowy

Miałam znajomego, który po ślubie i narodzinach dziecka marzenia o motorze porzuił, po mniej więcej takim postawieniu sprawy przez zonę i teściową.
Znam też takich, co porzucali zainteresowania np. chodzenie po górach, bo jak jest rodzina to nic tylko spacerki po łace.

Zawsze mnie zastanawiało skąd taka pokrętna logika- jakby po narodzinach dziecka człowiek był za stary na spełnianie swoich marzeń (nawet tych niezbyt ekstrawaganckich).
Stary 2014-05-15, 22:30   #126
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Znam też takich, co porzucali zainteresowania np. chodzenie po górach, bo jak jest rodzina to nic tylko spacerki po łace.
Uwielbiam moich rodziców za to, że dopiero z nami zaczęli maksymalnie zwiedzać Polskę, a przede wszystkim jeździć co roku w góry. Zaczęliśmy kiedy miałam 3 lata, a siostra 2, pierwszy szczyt na własnych nogach zdobyłyśmy właśnie wtedy (Stóg Izerski), co prawda z noclegiem na szczycie, ale jednak.
Jak sobie pomyślę, jaka to będzie frajda pokazywać dziecku ukochane miejsca to cieszę się już na samą myśl. Pierwszy wypad w góry z synem zaliczymy zapewne za rok.
Stary 2014-05-16, 10:51   #127
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie było podobnie tzn. cała rodzina tż-ta najeżdżała na mnie jak ja mogę mu na to pozwolić, tak jakbym miała jakieś prawo do zabraniania mu czegokolwiek, pamiętam nawet jak teściowa w tej sprawie dzwoniła na skargę do mojej mamy Niestety z tym ostatnim źle trafiła, bo moi rodzice całą młodość przejeździli na dwóch kółkach
Stary 2014-05-16, 11:36   #128
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
U mnie było podobnie tzn. cała rodzina tż-ta najeżdżała na mnie jak ja mogę mu na to pozwolić, tak jakbym miała jakieś prawo do zabraniania mu czegokolwiek, pamiętam nawet jak teściowa w tej sprawie dzwoniła na skargę do mojej mamy Niestety z tym ostatnim źle trafiła, bo moi rodzice całą młodość przejeździli na dwóch kółkach
Urocze.
Stary 2014-05-16, 11:50   #129
Luba
Zakorzenienie

Ale tak z drugiej strony uważacie, że musi Wam się podobac wszystko w postępowaniu partnera i nie mozecie wyrazić sprzeciwu?
nie mówię o zabranianiu, ale konkretnie, mnie by się pomysł z motorem wcale nie podobał i nie omieszkałabym mężowi o tym powiedzieć. I owszem, nalegałabym na to, żeby jeszcze raz czy sto razy przemyslał sprawę.
Oczywiście w drugą stronęto tez działa, jemu mże się coś nie podobać i może mi to powiedzieć i nalegać na zmianę decyzji.

On nie jest dla mnie jakąś tam dorosłą osobą, którejdecyzje mnie nie obchodzą i która może robić cokolwiek sama sobie postanowi, bo wiele, większość decyzji, wpływa na nasze życie a nie tylko na jego.
Powiedzmy taki motor. Pomijając niebezpieczenstwa.
To są koszty, które ponosi cała rodzina.
A co naważniejsze czas. Kiedy on będzie na tym motorze jezdził? W weekendy, w czasie, który mógłby spędzić z rodziną. Do tego dochodzi pewnie czas spędzony w garażu , tez bez nas. Uważam, że motor jako taki pochłonąłby za dużo jego czasu tzw rodzinnego i dlatego by mi ten pomysł nie podobał i usiłowałabym mu to przetłumaczyć.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 11:58   #130
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale tak z drugiej strony uważacie, że musi Wam się podobac wszystko w postępowaniu partnera i nie mozecie wyrazić sprzeciwu?
nie mówię o zabranianiu, ale konkretnie, mnie by się pomysł z motorem wcale nie podobał i nie omieszkałabym mężowi o tym powiedzieć. I owszem, nalegałabym na to, żeby jeszcze raz czy sto razy przemyslał sprawę.
Oczywiście w drugą stronęto tez działa, jemu mże się coś nie podobać i może mi to powiedzieć i nalegać na zmianę decyzji.

On nie jest dla mnie jakąś tam dorosłą osobą, którejdecyzje mnie nie obchodzą i która może robić cokolwiek sama sobie postanowi, bo wiele, większość decyzji, wpływa na nasze życie a nie tylko na jego.
Powiedzmy taki motor. Pomijając niebezpieczenstwa.
To są koszty, które ponosi cała rodzina.
A co naważniejsze czas. Kiedy on będzie na tym motorze jezdził? W weekendy, w czasie, który mógłby spędzić z rodziną. Do tego dochodzi pewnie czas spędzony w garażu , tez bez nas. Uważam, że motor jako taki pochłonąłby za dużo jego czasu tzw rodzinnego i dlatego by mi ten pomysł nie podobał i usiłowałabym mu to przetłumaczyć.
Nie no, oczywiście, że nie. Jeśli jakiś pomysł uznałabym za nieodpowiadający mi to naturalnie, że optowałabym za zmianą decyzji. Ale co innego prosić czy sugerować a co innego "nie, nie pozwalam ci i koniec", mąż nie jest dzieckiem, któremu można coś zabraniać. Ja tak samo nie życzę sobie aby mąż zabraniał cokolwiek mnie. My mamy taki układ, że robimy co chcemy, ale każde z nas wie, których rzeczy się nie robi bo nie spodobają się drugiej stronie. Trochę się już znamy, wiemy czego oczekujemy od siebie i od związku, więc wiemy kiedy jakiś pomysł byłby zbyt ekstremalny i nie do przyjęcia dla drugiej strony.

Co do motocykla - gdy mąż robił prawo jazdy dzieci nie było na świecie, ani nawet w planach za bardzo, bo żyliśmy w przekonaniu wtedy, że pozostaniemy bezdzietni (tak nam wysokiej klasy specjalista orzekł w klinice leczenia niepłodności ). W związku z tym nie zastanawialiśmy się nad tym "co będzie jak będą dzieci". Na wypady motocyklowe jeździliśmy razem, więc był to czas spędzany wspólnie. Gdy się pojawiła na świecie córeczka naturalnie tych wypraw zrobiło się zdecydowanie mniej bo chyba pierwszy raz gdzieś pojechaliśmy jak miała 8 miesięcy i to był dla mnie mega stres, że coś się stanie i w ogóle

Dlatego jak pisałam mnie zapał trochę oklapł, szczególnie po urodzeniu drugiego dziecka. Z jednej strony mi trochę żal, bo lubiłam to, poznaliśmy wielu fajnych ludzi dzięki temu hobby, same wyjazdy też były super, z drugiej strony po prostu obawiam się, że ktoś nas skrzywdzi (mąż jest ostrożnym kierowcą i jemu ufam w 100%, ale przecież sam jeden po drogach nie jeździ i różnie się może zdarzyć).
Stary 2014-05-16, 12:10   #131
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Normalnie. Mówisz: masz dziecko chłopie, motory wybij sobie z głowy

Miałam znajomego, który po ślubie i narodzinach dziecka marzenia o motorze porzuił, po mniej więcej takim postawieniu sprawy przez zonę i teściową.

Zawsze mnie zastanawiało skąd taka pokrętna logika- jakby po narodzinach dziecka człowiek był za stary na spełnianie swoich marzeń (nawet tych niezbyt ekstrawaganckich).
Ja się nie dziwię. Nie wyobrażam sobie biegania po szczytach z trojgiem dzieci, pięcioosobowym namiotem na plecach i nocnikiem.

Motor. Nie sprzeciwiam się.
Łatwiej na miasto pojechać po jakąś pierdołę pojechać motorem niż samochodem. Tym bardziej, że mamy jeden samochód. Jak ja pojadę do mamy samochodem, to mąż nie może jechać na łódki. ...
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 12:25   #132
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no, oczywiście, że nie. Jeśli jakiś pomysł uznałabym za nieodpowiadający mi to naturalnie, że optowałabym za zmianą decyzji. Ale co innego prosić czy sugerować a co innego "nie, nie pozwalam ci i koniec", mąż nie jest dzieckiem, któremu można coś zabraniać. Ja tak samo nie życzę sobie aby mąż zabraniał cokolwiek mnie. My mamy taki układ, że robimy co chcemy, ale każde z nas wie, których rzeczy się nie robi bo nie spodobają się drugiej stronie. Trochę się już znamy, wiemy czego oczekujemy od siebie i od związku, więc wiemy kiedy jakiś pomysł byłby zbyt ekstremalny i nie do przyjęcia dla drugiej strony.
Ja uważam, że jesli mimo wszystko, mimo dobrych układów, wiedzy o tym co może się nie spodobać drugiej strone itd. (w koncu zycie jest długie i różne rzeczy człowiekowi mogą przyjść do głowy) ktoś wpadnie na "głupi" zdaniem partnera pomysł, to nie jest wykluczone by ten partner postawił stanowcze veto.
Oczywiście powinno to dotyczć spraw istotnych i być związane z rozmowami, tłumaczeniami itp ale tak, można się czemus sprzeciwić i "zabronić". To znaczy uważam, że do słow "zabraniam ci" nie powinno dojść, ponieważ partner pomysłodawca powinien wcześniej zrezygnować z pomysłu, jesli widziałby jak bardzo temu drugiemu zależy na tym, żeby czegos nie robił.
Mnie cały czas chodzi konkretnie nie o duperelki ale o coś ważnego, co moze miec wpływ długofalowy na życie całej rodziny.
Zdarzyło mi się z czegos zrezygnować, kiedy mąż stwirdził, że mój pomysł nie jest dobry, mój mąż ustępował mnie. nie było zabraniania ale owszem, w sumie to tylko tych słów brakło, bo czymże to wszytsko było te rozmowy, tłumaczenia, przekonywania, jak nie "zabranianiem na okretkę"?

Uważam, że partnerstwo oznacza też mozliwość takiego wpłyniecia na partnera, by czegoś nie robił a nie tylko przytakiwanie, bo "przecież dorosłemu nie zabronię".

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-05-16 o 12:27
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 16:10   #133
żurawinka
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46482151]Ja się nie dziwię. Nie wyobrażam sobie biegania po szczytach z trojgiem dzieci, pięcioosobowym namiotem na plecach i nocnikiem.

[/QUOTE]

Z dwójką nic trudnego, z trójką nie próbowałam ( nie licząc jednego w brzuchu)
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 16:17   #134
Klarissa
Zakorzenienie

Luba ja chyba nie miałam jeszcze takiej sytuacji, nie potrafię sobie przypomnieć by małżonek wymyślił kiedykolwiek coś takiego, co by było dla mnie niemożliwe do zaakceptowania. I nie oznacza to, że zawsze na wszystko się zgadzam, niektóre rzeczy były modyfikowane, ale nigdy nie było nic takiego, żebym po małych poprawkach nie mogła zaakceptować pomysłu.
Stary 2014-05-16, 16:23   #135
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Z dwójką nic trudnego, z trójką nie próbowałam ( nie licząc jednego w brzuchu)
W ciąży jesteś, że tak bezceremonialnie zapytam ?

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-05-16 o 16:29

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-16, 16:47   #136
iizabelaa
Zakorzenienie

A ja bym sie na motor nie zgodziła
Stary 2014-05-16, 16:50   #137
Klarissa
Zakorzenienie

Ja bym miała obiekcje na wspinaczkę wysokogórską czy licencję na helikoptery czy tam inne latające maszyny I sporty ekstremalne też mi nie leżą jakoś I trójkąty albo inne kąty
Stary 2014-05-16, 16:51   #138
_vixen_
Zakorzenienie

Iizabelaa pantoflarza hodujesz
Stary 2014-05-16, 17:57   #139
iizabelaa
Zakorzenienie

_vixen_ spoko, mój ma mocny charakter, musi bo inaczej bym go zjadła
Zresztą my już starzy jesteśmy więc raczej ciężko na zmiany charakteru

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Ja bym miała obiekcje na wspinaczkę wysokogórską czy licencję na helikoptery czy tam inne latające maszyny I sporty ekstremalne też mi nie leżą jakoś I trójkąty albo inne kąty
hmm pilot .. to by było nawet podniecające

alpinista czy marynarz raczej nie dla mnie
Stary 2014-05-16, 17:57   #140
ajah
wańka wstańka

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46482151]Ja się nie dziwię. Nie wyobrażam sobie biegania po szczytach z trojgiem dzieci, pięcioosobowym namiotem na plecach i nocnikiem.

Motor. Nie sprzeciwiam się.
Łatwiej na miasto pojechać po jakąś pierdołę pojechać motorem niż samochodem. Tym bardziej, że mamy jeden samochód. Jak ja pojadę do mamy samochodem, to mąż nie może jechać na łódki. ...[/QUOTE]

Niby dlaczego chodzenie pogórach to od razu bieganie po szczytach ?

Luba o ile jestem w stanie sobie wyobrazić, ze ktoś w związku mówi, ze coś mu nie leży, omawia kwestie to nie ma we mnie zgody na kwestie typu: nie zgadzam się i basta. Może dlatego, ze nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja.
Stary 2014-05-16, 19:50   #141
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
W ciąży jesteś, że tak bezceremonialnie zapytam ?
Co to to nie tylko sobie sytuację z zeszłego roku przypominam

A odnośnie tematu o idealnych mamożonach to nie wiem jak by to urządzić żeby coś nie było kosztem czegoś. Dom, praca, dzieci, mąż, znajomi, hobby itd. a przecież trzeba jeszcze o siebie zadbać - malowanie, depilacja sama się nie zrobi, a to czas zajmuje...

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:
Niby dlaczego chodzenie pogórach to od razu bieganie po szczytach ?

Na taki 1200m 2latek już wejdzie , mniejsze w nosidło .
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 20:17   #142
_vixen_
Zakorzenienie

Zawsze jest coś za coś, ja też nie bardzo wierze w te idealne mamy, na które kreują się niektóre kobiety w magazynach typu Twój Styl, ktore robią karierę w prawdziwym znaczeniu tego słowa, pracując po kilkanaście godzin dziennie.
Stary 2014-05-16, 20:45   #143
Jawa_82
Raczkowanie

Przepraszam, że wtrącę tu parę słówale przejrzałam ten wątek
i tak mi się skojarzył z wierszem Zbigniewa Herberta pt.
"Pudełko zwane wyobraźnią
Zastukaj palcem w ścianę z dębowego klocka wyskoczy kukułka wywoła drzewa jedno i drugie aż stanie las (...)"

Sam tytuł może nie bardzo ale tekst tej strofy moim zdaniem
idealnie pasuje do rozwoju niniejszego wątku.
Ja też nie mam przyjaciół ale jestem typem wiecznie marudzącego
i niewierzącego w siebie odludka, ciężko do mnie dotrzeć.
Nie wiem, czy ktoś w ogóle chciałby takiego przyjaciela, bo
od takich ludzi zwykle większość ucieka, dlatego nie nalegam.
Miłego dnia i życzę byście już nigdy więcej,
nie poczujecie się samotne.
Jawa_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-16, 21:11   #144
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
A ja bym sie na motor nie zgodziła
Ja tez nie

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 20:05   #145
ajah
wańka wstańka

Tak w temacie (polski transkrypt i napisy dostępne)
http://www.ted.com/talks/rufus_grisc...aboos#t-139147

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2014-05-18 o 20:29
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 08:20   #146
MamaKtosia
Zadomowienie

Zaczynam podejrzewać, że moja rodzina potajemnie podczytuje wizaż. Mój TŻ mi wczoraj oznajmił, że chce zrobić prawo jazdy na motor, a moje dziecko wzięło przykład z córki vixen i bije mi brawo za sikanie...
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 08:54   #147
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Zaczynam podejrzewać, że moja rodzina potajemnie podczytuje wizaż. Mój TŻ mi wczoraj oznajmił, że chce zrobić prawo jazdy na motor, a moje dziecko wzięło przykład z córki vixen i bije mi brawo za sikanie...
Padłam.
A synek już przyszedł na świat..??
Stary 2014-05-19, 09:31   #148
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
A synek już przyszedł na świat..??
A skąd. Uparte to to po tacie jak mniemam . Tydzień temu i położna i lekarz stwierdzili, ze w ciągu tygodnia urodzę, a do terminu to na milion procent nie dotrwam. Tydzień minął i nie urodziłam. Termin mam na piątek mam nadzieję, że moje dziecko nie chce za wszelką cenę udowodnić służbie zdrowia, że nie ma racji i jednak wyjdzie przed czasem
Stary 2014-05-19, 09:36   #149
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość

I co, udzielisz mu dyspensy na prawo jazdy?

Mój TŻ niedługo kończy kurs i będzie musiał zapisać się na egzamin, mam nadzieję, że na teorii nie polegnie, bo to teraz wyzwanie niczym obrona doktoratu

Faceci na motorze wyglądają seksi
Stary 2014-05-19, 09:45   #150
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:

I co, udzielisz mu dyspensy na prawo jazdy?

Faceci na motorze wyglądają seksi
Haha ma całkiem logiczne wytłumaczenie - dzięki temu nie będzie stał w korkach starając się dostać do centrum miasta. Nie wiem gdzie on planuje te swoje teczki i akta pochować na motorze, ale niech mu będzie . My akurat mamy podejście zbliżone do Twojego - nie ma u nas opcji - nie pozwalam Ci na coś. Z nas jest dość dziwna para .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości