![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017
Dziewczyny piszę, żeby się pochwalić
![]() Dziś wysłałam aplikację! Dzięki Bogu wszystko poszło bardzo sprawnie - żadnego problemu z kartą (mam Visa), dostałam przed sekundką mail z potwierdzeniem, że do nich doszło i że wysłali dalej + wszystkie dane jeśli chodzi o ucas track ![]() Moje uniwersytety to: -Szkocja : Queen Margaret Robert Gordon Glasgow Caledonian - Anglia: Northumbria Hertfordshire A jak Wam idzie?? Któraś może ma już pierwsze oferty? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do aplikacji to ja już swoją wysłałam przed świętami żeby mieć to z głowy w końcu;p
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Moja psiapsióla z Finlandii zdała mature z 5 przedmiotów na rozszerzeniu na 100% i się nie dostała. Oni są bardzo dziwni jeżelich chodzi o rekrutacje. Ale trzymam kciuki żebyś się dostała !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() W każdym razie aplikuje do: University of Bristol -Economics and Econometrics City University London -Economics Queen Mary University of London-Economics SOAS -Japanese and Economics UCL- Economics and Statistics Powodzenia wszystkim, to już tak niedaleko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wybrałam Fashion Public Relations & Communication na LCF i sam PR w trzech innych szkołach, więc zobaczymy gdzie ostatecznie mnie przyjmą :P Co do zakwaterowania to co prawda jakoś mocno się jeszcze nim nie interesowałam, ale myślę że na pierwszym roku pewnie zdecyduję się na akademik, bo na samodzielny wynajem mieszkania w Londynie na pewno mnie nie będzie stać. W razie czego jakby obie nasze aplikacje przeszły pomyślnie to możemy się też zgadać, w końcu od czego mamy wizaż, haha ![]() Kurczę, trochę zazdroszczę Wam tych skończonych aplikacji. Ja w swojej już nic właściwie nie muszę robić, ale wciąż czekam na rekomendację i mam z tyłu głowy taką myśl, że nowy rok się zaczął a sprawa jeszcze nie załatwiona :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś z was wie coś więcej niż to co można wyczytać w intrnecie, o
Heriot Watt i University of Dundee? Ktoś z was tam może studiuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A może ktoś poradzić jak napisać referencje nauczyciela? Albo ma jakieś przykłądowe? Bo mi nauczyciela powiedziała, żebym sama sobie napisała i właśnie się z tym trudzę :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Masakra. Nie możesz sobie sama napisać referencji, jesteś trochę niepoważna. Znajdź po prostu innego nauczyciela, albo chociaż niech Ci napisze tamta nauczycielka, a Ty przetłumacz/zapłać za tłumaczenie. Co konkretnie ma być w referencjach znajduje się w poradnikach UCAS na ich stronie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Hej,
Zdawałam maturę w zeszłym roku,ale w tym poprawiam i stąd moje pytanie : gdzie wpisuję się swoje oczekiwane wyniki ? Czy może robi to referent ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Modelinowa - wyniki przewidywane podaje referent
![]() Blaires - spokojnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Rozmawiałam z referentką dzisiaj i powiedziała, że w jedyne możliwe okienko wpisała 96, czyli najwyraźniej mam taki przewidywany overall. Problem w tym, że o ile myślę, że będę miała ten overall około 85%, to w życiu nie będzie to 95%. Nauczycielka powiedziała, że oni tam pewnie i tak na to aż tak nie patrzą i że jest ok, że nie muszę już nic więcej robić. Stąd moje pytanie do was - czy faktycznie to zostawić jak jest czy próbować to prostować? Czy pisać tę maturę, którą miałam pisać z matmy, czy to odwołać? I jak to się w sumie ma do uniwersytetów wymagających różnych procentów z poszczególnych matur rozszerzonych, patrzą na to dopiero po wysłaniu wyników?
Już wszystko rozumiem Edytowane przez kina0 Czas edycji: 2016-01-06 o 18:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Owszem jest, i dziwię się, że tego nie rozumiesz. Rekomendacje do pracy też napisałabyś sobie sama? Zaraz po kłamaniu w CV?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() To jest dodatkowa robota dla nauczyciela, za która nikt im nie płaci, a mają dużo swojej, stąd pewnie wziął się taki nawyk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Nikt nie mówi o kłamaniu... W Personalu kłamałaś? Nie, a opisujesz siebie i swoje cechy... Może przecież to napisać, dać nauczycielce - tamta ewentualnie coś poprawi doda od siebie.. Bez przesady, nikt nie mówi o wymyślaniu Bóg wie jakich historyjek.. Calm down...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
To trochę podobnie jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
A jak tam wasze PS?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać więc pisze i liczę na pomoc ![]() W tym roku w maju zdaję maturę - rozszerzona matematyka, fizyka i angielski. Kończę liceum i początku czerwca wyjeżdżam do Edynburga, tam będę mieszkać i pracować jako sprzątaczka. Ok. grudnia chcę zdawać IELTS w Polsce (troszkę bardziej się oswoję z językiem będąc w Szkocji). Chciałabym aplikować na studia w styczniu 2017r. myślę nad Edinburgh Napier University, Queen Margaret University i Heriot Watt University, a kierunek to ekonomia. I tu zaczynają się moje pytania ![]() -Czy gdy już będę miała wyniki z matury to nadal potrzebne mi będą referencje od byłego nauczyciela? -Kiedy aplikować o sfinansowanie studiów przez SAAS skoro na studia aplikuję dopiero w styczniu 2017? -Czy moje niewielkie zarobki od czerwca mogą wpłynąć na decyzję SAAS, czy muszę je jakoś udowadniać? -Czy po ukończeniu studiów SAAS nie zwróci się o zwrot jakichkolwiek pieniążków? ![]() - Czy gdy już dostanę się na studia będę mogła pracować part-time? - Jeśli nie uzyskam odpowiednich wyników z matury i nie dostanę się na żaden z uniwersytetów to istnieją jakieś studia/kursy pozwalające na lepsze zarobki? ![]() Przepraszam, że tyle tego i mam nadzieję, że osoby przebywające w Szkocji podzielą się ze mną wiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Czyli mam załatwiać referencje z moją nauczycielką na przełomie 2016/2017 jak już nie będę uczęszczała do tego liceum? i co z wpisywaniem przez nauczyciela przewidywanych wyników matur skoro już będę je miała?
Ok, SAAS załatwiam ok. marca/kwietnia 2017 r, to jeszcze będę monitorować na ich stronie ![]() Tak, aplikuję tylko o pokrycie czesnego, tylko prostu żebym poszła na studia i nie musiała się martwić o opłaty z tym związane bo z utrzymaniem nie powinno być problemu ![]() Rozumiem, aczkolwiek będę mogła wyjechać do Szkocji na dłużej tylko i wyłącznie wtedy kiedy będę się uczyć, jeżeli nie pójdę na żadne studia/kurs będę musiała wrócić do Polski i chodzić tutaj na studia a to jest równoznaczne z mniejszymi perspektywami i długą rozłąką z TŻ, a później SAAS nie opłaci mi moich studiów jeśli studiowałam dziennie w Polsce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
A ja się pochwalę, że dostałam właśnie ofertę od Glasgow na ekonomię z geografią. Fajnie ale jednak marzy mi się Edynburg, no i wymagania w Glasgow są moim zdaniem trochę za wysokie. Ja dostałam te standardowe- po 90% we wszystkich przedmiotach. Myślę, że mam na takie szanse z rozszerzeń ale na pewno nie z polskiego ustnego i podstawy raczej też nie XD
![]() |
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ile czasu mniej więcej upłynęło od kiedy wysłałaś aplikację? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Hej,
przepraszam jeśli powtórzę czyjeś pytanie, ale chciałam się zapytać czy ktoś orientuje się jak wygląda aplikacja na 2 rok studiów przez UCAS? Mam wszystko wypełnione oprócz qualifications dla uni. Wie ktoś może co należy wpisać, aby potem dodać moduły? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Polski ustny możesz spokojnie na 90%!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Forgetyou - gratulacje!
![]() ![]() Ja z kolei dzisiaj wysłałam swoją aplikację - fajne uczucie, ale trochę surrealistyczne, bo mimo że pracowałam nad nią od kilku tygodni to dopiero teraz do mnie dociera, że naprawdę ją wysłałam i jeśli pójdzie pomyślnie to gdzieś się wybieram :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Dzięki wszystkim
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
a w kwalifikacjach swoich to po prostu wypisujesz co robiłaś i tu chyba normalnie możesz dodać te moduły itp Ale mogę się mylić, jeśli ktoś wie lepiej to mnie poprawcie ![]()
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do aplikowania na drugi rok studiów - faktycznie tam gdzie się dodaje kursy w "choices" jest taki pkt, który się uzupełnia o cyferkę - dokładnie to co opisała forgetyou |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Polski ustny to jest taka bzdura... Ja dostałam 50% a naprawdę się starałam. Miałam w klasie bliźniaczki, dostały dwie różne "jury". Ich prace byly naprawde dosyc podobne, niewiele rozniace sie tematy - jedna ledwo zdała, druga prawie 100%, bo ta pierwsza miała takiego samego pecha jak ja i wylosowała najbardziej znienawidzoną polonistkę.
A tak btw. moje studia wymagają ode mnie tak minimalnego nakładu pracy, że czasem zapominam, że w ogóle studiuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Sunniva Twój rocznik to jeszcze miał prezentacje.. A my - nowa matura - mamy loterię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Też się boję polskiego ustnego. Mieliśmy próbną w szkole i się poddałam. Temat niby nie taki trudny, ale nie wiedziałam kompletnie jak odpowiedzieć na te pytanie, jaką tezę postawić, a bez tego nie ruszyłabym nawet. Pytanie to "Czemu służą ukazywane w kulturze obrazy idealnego świata?" na podstawie Pieśni świętojańskiej o Sobótce Kochanowskiego. Jeszcze chłopak przede mną dostał temat z Wesela i umiałam odpowiedzieć na każde pytanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.