![]() |
#121 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Potrzebne spojrzenie kobiet na sprawę - związek z dziewczyną z rodziny alkoholi
Cytat:
Cytat:
I dlaczego słowo "patologia" rozumiecie jako obrażanie DDA? Przecież "patologia", "patologiczny" to nie ubliżenie, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. Tak, rodziny alkoholików są rodzinami patologicznymi.
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Potrzebne spojrzenie kobiet na sprawę - związek z dziewczyną z rodziny alkoholi
Cytat:
Pytanie do Ciebie: czy nie miałabyś nic przeciwko temu, żeby Twoim partnerem był np. Muzułmanin mieszkający w Europie? Bo wie, że Europa bardziej cywilizowana, bo chce się odciąć od swojej kultury, ale całe życie mieszkał w swoim kraju. Nie ma wpływu na to, gdzie się urodził, ale nie zmienia to faktu, że tam żył. Wiążąc się z partnerem wiążę się z jego rodziną. Dla mnie jest ważne pochodzenie partnera i jego rodzina. My również wyrażamy swoje zdanie. green_witch, pełna zgoda, co do słowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
odpowiadasz tak gornolotnie a w swoim topiku widac ze chyba sama nie stosujesz sie do swoich rozsadnych rad https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post55517306 przepracowalas swoje problemy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie to nie ma zadnego problemu z tym zeby kazdy mial okreslone kryteria dla swojego teoretycznego partnera. Np. z dziecmi xfridy tez nie kazdy bedzie chcial byc, skoro wychowuja sie bez ojca. Dla niektorych niepelne rodziny to tez patologia i brak dobrych wzorow do nasladowania. Xfrida na pewno sie ze mna zgodzi w tym temacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Nie, za wszelką cenę stawiacie znak równości między patologią a DDA, co jest błędne (a dodatkowo obraźliwe). Cytat:
PS: Na prawdę uważasz, że określenie "patologiczny" nie jest obraźliwe? Jaki według Ciebie ma wydźwięk jeśli nie pogardliwy? Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-20 o 20:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Jeśli dla kogoś partner, to jest on+jego środowisko, jego rodzina, jego "korzenie", to to są dla niego synonimy. Nie chce wchodzić w patologię, a świat, z którego pochodzi dany człowiek, patologią jest. Patologia to nieprawidłowe zjawisko występujące w życiu społecznym i tyle, co tu obraźliwego?
Ogromna ilość DDA ma problemy, które mają źródło w takim a nie innym środowisku, w jakim dorastały, temu się nie da zaprzeczyć, tego się nie przeskoczy.
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
green witch, ale to tak jakby mowic, ze czlowiek z katolickiej rodziny jest na sto procent katolikiem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
A jaki ma wydźwięk skrót "DDA"? Co określa zwrot "Dorosłe Dzieci Alkoholików", jeśli nie zjawisko patologiczne, nieprawidłowe, niewłaściwe, jakim są rodziny alkoholików, krzywdzące dzieci?
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Nie, to tak jakby napisać rozważając kandydaturę osoby pochodzącej z konserwatywnie katolickiej rodziny, że się w środowisko konserwatywnie katolickie wżeniać nie zamierza.
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
rodziny alkoholików są patologiczne, DDA nie musi być patologiczne. DDA to osoba która posiada problemy natury psychologicznej (postawiłabym to na poziomie introwertyzmu lub depresji - DDA mają problemy takie jak i ludzie ze szczęśliwych domów, tylko jest ich mniej więcej określony zestaw).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam wrażenie, że to raczej Ty mylisz pojęcia i z góry zakładasz, że określenie "patologia" jest obraźliwe i wulgarne. A ono sobie spokojnie funkcjonuje w polszczyźnie i wcale obraźliwe nie jest.
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Czy uważasz, że określenie "patologia" jest komplementem? To słowo o negatywnym ładunku bez względu na to co będziesz wmawiać.
Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-20 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
moje dzieci wychowywały się z ojcem w dzieciństwie a od 9 lat wychowują się z moim mężem więc nie mają żadnej traumy typu życie bez mężczyzny w domu
ale oczywiście zgadzam się jeśli komuś to nie odpowiada nie będą z moimi dziećmi i mi to nie przeszkadza moim zdaniem porównywanie nie mieszkania z ojcem(normalnym bez nalogiw) do życia w rodzinie alkoholików jest dosyć marne ale każdy wybiera sobie takiego partnera jaki mu pasuje i nie obraza mnie fakt że ktoś preferuje kogoś kto mieszka z biologicznym alkoholikiem niż kogoś z normalnym ojczymem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
green witch, gdzies Ci te dzwony bija, ale jeszcze musisz doczytac
![]() Nazywanie srodowiska lub zachowania patologicznym jest okej bo nie niesie ze soba negatywnego nacechowania w stosunku do jednostki, mowienie Tomek, to patola, bo jego tata pil, jest nie okej, bo jest nacechowane negatywnie w stosunku do Tomka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Nie muszę, pisałam wyżej, że dla kogoś, kto uważa że wchodzi w związek nie tylko z daną osobą tu i teraz, ale też z jego środowiskiem, z jego wychowaniem, z jego przeszłością, to są synonimy. Jeśli ktoś nie chce mieć nic wspólnego z alkoholizmem i całym syfem jaki alkoholizm ze sobą niesie, to możliwe że będzie spierniczał od dziecka alkoholika, bo nie chce w tym siedzieć i już. W alkoholizmie, w skutkach, jakie odczuwają dzieci alkoholików. I ma do tego prawo.
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co Ty za farmazony gadasz ? Okreslasz patologią wszystko co jest "be", co nie mieści się w Twoim cudownym,kolorowym,popraw nym świecie. Zaznajom się z definicja patologia, dowiedz się konkretnie co to jest DDA,DDD, depresja itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Patologia, jako zjawisko, występuje w
różnych grupach ludzkich i jest ściśle związana z rozwojem społeczeństw. Proszę bardzo. Gdzie Ty widzisz depresję jako patologie? Patogia to zjawisko społeczne, nie oparte na zaburzeniach emocjonalnych i psychicznych jednostki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Ech.
Służę, słownik PWN: patologia 1. nauka o chorobach 2. stan chorobowy organizmu 3. oddział w szpitalu ginekologicznym przeznaczony dla kobiet z powikłaniami w przebiegu ciąży 4. nieprawidłowe zjawiska występujące w życiu społecznym Depresja to stan patologiczny, czytaj CHOROBOWY. Dziękuję, dobranoc.
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
Chorobowy ORGANIZMU.
czytaj ze zrozumieniem. Depresja na podłoże psychiczne,nie fizyczne. Patologia o której mowa w tym wątku, jest punkt 4. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Coś tam kminisz i kminisz, ale móżdż dalej, może dojdziesz do jakichś bardziej sensownych wniosków. Już pomijając to, że w społeczeństwie słowo "patologia" jest traktowane jako obelżywe, nie mówimy o nazewnictwie stricte medycznym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znam rudych ludzi i są bardo sympatyczni, jednak nie mogłabym z nimi tworzyć związku, ponieważ nie pociągają mnie fizycznie. Dla mnie nie jest obraźliwe. Wg mnie (specjalnie podkreśliłam) opisuje jakiś stan, jakąś sytuację. Tak samo jak możesz powiedzieć o mnie, że jestem wieśniara, bo pochodzę ze wsi, albo że jestem psychicznie chora, bo zamknęli mnie w zakładzie. Pijak będzie pijakiem, jak przestał pić to i tak BYŁ kiedyś pijakiem, nie wymaże to jego przeszłości. Powtórzę kolejny raz, że ja nie mam nic przeciwko DDA jako kumplom, ale jako partnerom. Nie chcę i już i nikt mnie nie przekona. I nie twierdzę, że DDA jest patologią, ale z patologii pochodzi. ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Ale green_witch napisała, ze jednostka jako rodzina, a nie jedna osoba. Widzisz, ja wchodząc w związek z partnerem, wchodzę w związek z jego rodziną. Bo rodzina jest dla mnie ważna, bo chcę. Spędzamy razem święta, uroczystości. Rodzina jest w moim życiu obecna. I nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Więc tym samym nie chcę wchodzić do rodziny patologicznej. ALE jeżeli dla kogoś rodzina nie jest ważna, wchodzi w związek TYLKO z partnerem, to kieruje się zupełnie innymi kryteriami doboru. Wydaje mi się, że niektóre tutaj wyolbrzymiają. Każdy ma wolną wolę, możliwość wyboru, z którego korzysta. Jeden uważa i robi tak, drugi inaczej. Nie wiem, o co tu się oburzać. Ja robię w życiu tak, żeby mi było jak najlepiej, żebym żyła w zgodzie z sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
O ile po opisie nie mam żadnych zastrzeżeń do dziewczyny, to uważam, że autor ma beznadziejny charakter. Jest strasznie pazerny na kase (nie mógł przeżyć, że jego eks nie dostała domu w spadku i doprowadziło to do rozstania, boi się żeby czasem jego obecna kobieta nie wspierała finansowo swojej rodziny i z tego powodu też chce się z nią rozstać ) i w dodatku ma jakąś paranoje, boi się wszystkiego. Autorze każdy poważny związek niesie ze sobą jakieś problemy, z którymi trzeba się uporać, życie w ogóle nie jest bezproblemowe. Boisz się wyjść ze szklanej kuli w której trzymała Cie matka i nie jesteś w stanie sprostać żadnym problemom, uciekasz od problemów, bo popadłbyś w depresje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Przepompownia Ścieków
|
Ledwo chłopie dziewczynę poznajesz, jesteście na etapie randek, a już rozkminiasz nad tym czy Ci rodziny na łeb nie ściągnie i czy będzie miała zdolność kredytową
![]() Zgłaszam się również - DDA bez psychoterapii ![]() ![]() Sama miałabym pewnie dystans do faceta, który pochodzi z domu alkoholowego, bo wiem jak trudno jest zacząć zdrowo patrzeć na siebie i innych, zwłaszcza że mężczyźni z takich domów mogą mieć spore problemy z agresją. Ale wiem też, że życie w takiej rodzinie może nauczyć wielu rzeczy, w tym akceptacji swoich własnych niedoskonałości (nie chodzi o bycie niebezpiecznym, chorobliwe zazdrosnym itp., ale o takie ludzkie wady jak bałaganiarstwo, zdrowe lenistwo, lekkie roztargnienie itd. itp.). Ogólnie zgadzam się w pełni z Venin i sztojabudu. I jakby ktoś mi powiedział, że pochodzę z patologii to podziękowałabym za szczerość i przestała się z taką osobą zadawać. Bo to nie jest konstruktywna szczerość, ale chęć przyp***dolenia drugiej osobie, pokazania jej, że jest gorsza. Wiem, jaka jest moja rodzina i nikomu nic do tego. Z takiej rodziny pochodzę, innej nie mam i mieć nie będę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 2) A, no to ok. Jeśli ktoś ma nadzieję ma rodzinne obiadki z familią DDA i dziwi się, że wujek Staszek już w połowie imprezy spadł pod stół, no to rzeczywiście powinien przemyśleć sprawę ![]() Edytowane przez 2011607111034 Czas edycji: 2016-05-21 o 12:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.