Biżuteryjna DG - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-18, 00:42   #1471
ollccia
Zadomowienie

Dot.: Biżuteryjna DG

A ja załatwiłam sobie zakup (na fakturę oczywiście) i fiskalizację kasy w dniu rozpoczęcia DG
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 18:59   #1472
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez marta1977 Pokaż wiadomość
ja ruszyłam 1 kwietnia- ostatniego marca miałam ftskalizacje kasy

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 08:34   #1473
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

odnośnie kasy fiskalnej, rano miałam sprzedaż naszykowałam wysyłkę, zrobiłam raotr dobowy, koło 15stej okazałao sie ze mialam jeszcze jedna sprzedaz i moglabym wysłać ale nie mogłam nabic paragonu bo dobowy poszedł, wczoraj była podobna sytuacja, rano nabiłam na kase ale wstrzymałam się z raportem dobowym na wszelki wypadek i tutaj problem- ZAPOMNIAŁAM ZROBIĆ RAPORT DOBOWY!!! sprzedaż 18-stego a raport zrobiłam dzisiaj, co teraz???? kurde skleroza nie boli pietra mam co teraz, czy to jakies wielkie przewinienie? zaznaczam, ze była tylko wczorajsza sprzedaz a dzis przed raportem nic nie nabijałam- jak cos wiecie w takich sytuacjach dajcie znać, strasznie sie denerwuję
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
marta1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 09:46   #1474
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
odnośnie kasy fiskalnej, rano miałam sprzedaż naszykowałam wysyłkę, zrobiłam raotr dobowy, koło 15stej okazałao sie ze mialam jeszcze jedna sprzedaz i moglabym wysłać ale nie mogłam nabic paragonu bo dobowy poszedł, wczoraj była podobna sytuacja, rano nabiłam na kase ale wstrzymałam się z raportem dobowym na wszelki wypadek i tutaj problem- ZAPOMNIAŁAM ZROBIĆ RAPORT DOBOWY!!! sprzedaż 18-stego a raport zrobiłam dzisiaj, co teraz???? kurde skleroza nie boli pietra mam co teraz, czy to jakies wielkie przewinienie? zaznaczam, ze była tylko wczorajsza sprzedaz a dzis przed raportem nic nie nabijałam- jak cos wiecie w takich sytuacjach dajcie znać, strasznie sie denerwuję
Raport dobowy masz zrobić przed następną sprzedażą, czyli jeśli jeszcze dzisiaj nie miałaś sprzedaży, a raport zrobiłaś za wczoraj, to ok...
Ja robię raporty zawsze późno wieczorem...
Stary 2010-10-19, 10:22   #1475
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Raport dobowy masz zrobić przed następną sprzedażą, czyli jeśli jeszcze dzisiaj nie miałaś sprzedaży, a raport zrobiłaś za wczoraj, to ok...
Ja robię raporty zawsze późno wieczorem...
DZIĘKUJĘ cI kAMYCZKU- USPOKOIŁAŚ MNIE
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
Stary 2010-10-21, 20:20   #1476
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Mój Novitus Bravo znów się popsuł. Ostatnio był naprawiany 2 miesiące temu. Zwariować można z tą kasą.

Poppy, zastanawiam się jak u Ciebie skończyła się historia z rozładowaną baterią? Zrobili w ramach gwarancji czy nie?
Stary 2010-10-22, 20:49   #1477
KTOS151
Raczkowanie

taadaamm!!
Dzisiaj podpisałam umowę z UP!!! Więc oficjalnie mogę się pochwalić - dostałam dotację!
Więc od 02.11 będę oficjalnie "bizneswoman"

Edytowane przez KTOS151
Czas edycji: 2010-11-01 o 21:34
KTOS151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 21:24   #1478
lubomirka
www.dulcedo.pl

Dziewczyny ja nie wiem co z tymi kasami ja mam Elemisa co się o niej nasłuchałam, że awaryjna, że fatalna to chyba fama bo sklepy serwisujące są niezadowolone, że są bezawaryjne.
Stary 2010-10-22, 22:08   #1479
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Mój Novitus Bravo znów się popsuł. Ostatnio był naprawiany 2 miesiące temu. Zwariować można z tą kasą.

Poppy, zastanawiam się jak u Ciebie skończyła się historia z rozładowaną baterią? Zrobili w ramach gwarancji czy nie?
No u mnie skończyło się śmiesznie
Nic nie trzeba było naprawiać, nic sie nie zepsuło na szczęście - rozładowałam ją prawie na maxa, ale nie aż tak żeby uszkodzić akumulator ...Jedynie czas mi się zmienił i zniknęło kilka PLU.
Ładowanie, jak się okazało, nie dawało efektów bo..................kasa żeby się naładować musiała być włączona - aktywna (niby działa podobnie jak akumulator w samochodzie )......Panowie posprawdzali, ustawili czas na nowo...kasa się naładowała i jest ok.....
Nie stosuję się do ich zaleceń i nie trzymam jej pod prądem 24/h na dobę bo to idiotyzm - po prostu jak ją wyjmuję żeby nabić paragon, zostawiam ją podłączona na kilka godzin i póki co jest spokój
A co u Ciebie się zepsuło?
Stary 2010-10-22, 22:57   #1480
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Poppy, u mnie to samo co ostatnio, czyli to samo co u Ciebie.

Spróbuję tak, jak napisałaś - zostawić ją włączoną na parę godzin pod prądem - może pomoże, bo u mnie czas się tylko o 4 min przestawił. Oczywiście też nie wiedziałam, że ona ma być włączona poczas ładowania. Co za kretyn instrukcję obsługi pisał do tej kasy:/ Na forum więcej się dowiem...

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2010-10-22 o 23:14
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 23:08   #1481
ollccia
Zadomowienie

Ja to samo ostatnio przechodziłam - znaczy kasa mi zapiszczała, że bateria padła, więc ją do prądu podłączyłam. Wyłączoną oczywiście. Jakież było moje zdziwienie, kiedy ją rano włączyłam, a ta mi piszczy, że bateria nadal rozładowana...
Stary 2010-10-22, 23:46   #1482
poppppy
Zadomowienie

No właśnie ja też się zdziwiłam jak po całonocnym ładowaniu kasy (wyłączonej) nadal piszczała
Spróbujcie - przy włączonej na bank pomoże....
Żeby było śmiesznie - w instrukcji na ten temat nic nie jest napisane....a panowie serwisanci łaskawie mogli by informować jakie "zwyczaje" ma dana kasa...
Stary 2010-10-22, 23:54   #1483
ollccia
Zadomowienie

No ja po tym jednym razie załapałam i zostawiłam kasę dalej pod prądem, tyle, że włączoną Gorzej, że mi to świeci pod biurkiem na zielono przez całą noc Niestety, znając życie, do kolejnego ładowania pewnie zapomnę, że trzeba ją zostawić włączoną i znowu się rano zdziwię
Stary 2010-10-23, 20:07   #1484
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Kasa cudownie ożyła
Dziękuję, Poppy!
Stary 2010-10-26, 12:17   #1485
BeautifulThings87
Raczkowanie

Witam, mam do Was pytanie, mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Otóż:
- prowadzę własną DG, która zajmuje się tworzeniem stron www oraz reklamą,
- sama prowadzę PKPIR (Pit-em zajmuje się księgowa)
- chce dopisać PKD dot. wyrobem sztucznej bizuterii
- kasy fiskalnej nie muszę mieć bo nie będzie to srebro, złoto ani metale szlachetne, ani moje zarobki nie będą wysokie. Nie jestem Vatowcem, wystawiam rachunki.

Teraz mam kilka pytań:
- jak wpisywać wydatki, przychód, zakup towar do KPIR (koraliki, rzemyki, wisiorki itp.)
- czy muszę robić inwentaryzację? jak to się robi?

Czy ktoś mi pomoże? Wiem, że naljepiej jest iść do księgowej ale najpierw chciałabym poznac opienie osób które już w tym "siedzą"

Prosze o pomoc,

Edytowane przez BeautifulThings87
Czas edycji: 2010-10-26 o 12:33
BeautifulThings87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-01, 21:26   #1486
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

A ja mam pytanie innego troszkę typu i mam nadzieję, że w dobrym wątku pytam. Robię biżuterię wyplataną z drobnicy, wisiorki i bransoletki mogę bez problemu zrobić bez dodatków szlachetnych (czyli nie muszę mieć DG), chcę do końca roku wystawić kilka prac tu i ówdzie (spróbuję, może jakaś galeria mnie przyjmie), mój dochód w tej chwili jest zerowy (tak było przez cały rok), więc do końca roku nie przekroczę z pewnością nawet tysiąca... I tu pojawia się moje pytanie... Osoba, która kupuje w galerii liczy na paragon, ja go nie dostarczę, bo jak, a będę działała zgodnie z prawem (chcę tylko kilka prac dosłownie na razie wystwić, jeśli byłoby zainteresowanie, to rozpocząć DG od nowego roku i wprowadzić też srebro i minerały) powinnam zatem zaznaczyć gdzieś, że moje działania są legalne i opisać na jakiej podstawie? Czy po prostu wystawiać i już?
Stary 2010-11-01, 21:38   #1487
KTOS151
Raczkowanie

Kathina - z tego co ja się orientuję to nieważne czy w biżu są dodatki szlachetne czy nie - DG powinnaś mieć zgłoszoną. Różnica polega na tym że jeśli biżu zawiera srebro - to od razu wchodzisz w VAT i kasę fiskalną.
Ale ja początkująca jestem więc nie traktuj mnie jako wyrocznię
Stary 2010-11-01, 21:47   #1488
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

DG, kiedy sprzedaż jest prowadzona w sposób ciągły z tego co ja wiem, a to nie ma być ciągłe i systematyczne, tylko tak na te dwa miesiące kilka/kilkanaście rzeczy.
Stary 2010-11-02, 09:35   #1489
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

DZiewczyny z kasą fikalną- same zmieniałyście godzinę czy udajecie sie do serwisu? ja jeszcze na czasie letnim mam :/
Margit Sandemo
Stary 2010-11-02, 09:43   #1490
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
DZiewczyny z kasą fikalną- same zmieniałyście godzinę czy udajecie sie do serwisu? ja jeszcze na czasie letnim mam :/

Godzinę można zmienić samemu, bez problemu. Tylko po co?

Tak, wiem, US lubi nawet karać za niewłaściwą godzinę, ale śmiem twierdzić, ze w przypadku DG prowadzonej w domu to nieistotne (ba, to jest w ogóle - na logikę - nieistotne...no ale Urząd Skarbowy Wszechmogący tak sobie wymyślił......)
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 09:55   #1491
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Godzinę można zmienić samemu, bez problemu. Tylko po co?

Tak, wiem, US lubi nawet karać za niewłaściwą godzinę, ale śmiem twierdzić, ze w przypadku DG prowadzonej w domu to nieistotne (ba, to jest w ogóle - na logikę - nieistotne...no ale Urząd Skarbowy Wszechmogący tak sobie wymyślił......)
to nie zmieniać? w sumie przy takiej sprzedaz jaką mam sama sie zastanawiam, ale może lepiej zmienić????zawsze jakieś dylematy heh dziękuję Ci kochana za tak szybką odpowiedź
Margit Sandemo
Stary 2010-11-02, 09:56   #1492
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
to nie zmieniać? w sumie przy takiej sprzedaz jaką mam sama sie zastanawiam, ale może lepiej zmienić????zawsze jakieś dylematy heh dziękuję Ci kochana za tak szybką odpowiedź

Możesz zmienić - w ramach samokształcenia i zdobywania nowych doświadczeń
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 05:02   #1493
nutka27
Rozeznanie

GG do nutka27

Mam pytanie do osób, które starały się o dofinansowanie z UP.
Czy stronę internetową robioną przeze mnie ( nie powalającą, ale ważne, że działa ) mogę wliczyć w rzeczy/ urządzenia, które posiadam ? Jeśli tak, to jak mam ją wycenić?
Stary 2010-11-12, 09:25   #1494
KTOS151
Raczkowanie

myślę że wliczyć możesz spokojnie- ale co do wyceny - najlepiej chyba wyliczyć średnią cenę rynkową jaką musiałabyś zapłacić komuś za jej wykonanie.
Ja wpisywałam półfabrykaty i narzędzia podając orientacyjną kwotę - nikt tego nie sprawdzał.
Stary 2010-11-12, 16:20   #1495
gwiaz_deczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kathinna Pokaż wiadomość
DG, kiedy sprzedaż jest prowadzona w sposób ciągły z tego co ja wiem, a to nie ma być ciągłe i systematyczne, tylko tak na te dwa miesiące kilka/kilkanaście rzeczy.
Zastanawiałam się nad tym kiedyś i nawet rozmawiałam z kolegą pracującym w US.
Każdy US może inaczej interpretować ten zapis. W takiej sytuacji (gdy przepis nie jest jasno sprecyzowany), można zwrócić się do swojego US o pisemną interpretację tego zapisu, żeby później mieć podkładkę w razie kontroli.

Poza tym (na podstawie lektury wielu stron WWW, przepisów i rozmowy z tym kolegą).
Twój plan wygląda tak: kupujesz półfabrykaty z myślą, że zrobisz biżu, którą z kolei robisz z myślą aby wystawić w galerii, sprzedać i zarobić na tym więcej niż kosztowały Cię półfabrykaty. czyli takie działanie ma już znamiona zorganizowania.

Swobodnie i bez DG gospodarczej można sprzedawać rzeczy, które kupiło się z myślą o osobistym użytkowaniu, posiadało przez min pół roku i nie przekracza ich wartość 1000 zł. czyli np kupiłaś spodnie, zrobiły się za ciasne bo przytyłaś, albo przestały być modne, przestały Ci się podobać i sprzedajesz je. albo kupiłaś książkę, przeczytałaś i sprzedajesz (i możesz to robić regularnie, wszystkie książki, które kupujesz w ilości kilka na miesiąc, możesz sprzedać), bo kupiłaś z myślą o sobie o czytaniu, a nie z myślą aby dalej sprzedawać.

Czyli wracając do biżu: jeśli np zrobiłaś coś dla siebie, trzymałaś przez pół roku i przestało Ci się podobać, nie masz gdzie w takiej biżu chodzić to wg tych dziwnych przepisów możesz to sprzedać bez DG.
Aha nawet jeśli nie ma się DG to być może trzeba zapłacić podatek od niektórych sprzedaży. w rubrce inne źródła dochodu (czy jakoś tak) wpisuje się właśnie tego rodzaju rzeczy jak sprzedaż czegoś) i kwota ta dolicza się do innych źródeł (tych z pracy np) i jeśli przekracza kwotę wolną to podatek płacimy.

Niestety w Polsce nie ma możliwości zaczęścia DG na próbę i uregulowania składek itp gdy zdecydujemy się prowadzić DG dalej. szkoda. trzeba zaryzyykować.
gwiaz_deczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 19:46   #1496
Lilnut
Rozeznanie

GG do Lilnut

Cytat:
Napisane przez nutka27 Pokaż wiadomość
Czy stronę internetową robioną przeze mnie ( nie powalającą, ale ważne, że działa ) mogę wliczyć w rzeczy/ urządzenia, które posiadam ? Jeśli tak, to jak mam ją wycenić?

z tego co się orientuje...
chyba nie, bo dof jest właśnie na rzeczy/urządzenia, materiały, a str www, podobnie jak wizytówki, ulotki itp. wchodzi w zakres reklamy na którą u nas było tylko 10 % całej sumy dof.
poza tym jeśli ją zrobiłaś sama potraktują ją jak wkład własny, mozesz ją wycenić nawet na 5000 ale jeśli chcesz dostać za nią kasę, musiałabyś zlecić zrobienie www innej firmie, aby okazać w rozliczeniu fakturę, lub rachunek - jeśli ta osoba nie ma vatu.

III faza 8 VII - 10 XI

Lilnut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 20:53   #1497
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez nutka27 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie ma to w ogóle jakiegoś większego znaczenia czy ją wpiszesz czy nie. Ja, żeby nad tym nie główkować za bardzo, zostawiłam pole dotyczące posiadanych maszyn i urządzeń puste.
Stary 2010-11-12, 22:06   #1498
gwiaz_deczka
Raczkowanie

Moim zdaniem nie można tej strony wpisać w biznes plan, w tą tabelkę, gdzie planujemy zakup rzeczy za dotację, na wszystko co tutaj wpiszemy, musimy mieć fakturę czy tam rachunek i rozliczamy się z tego z PUP.
Możemy stronkę wpisać w posiadanych już rzeczach, w poniesionych już kosztach. tutaj chodzi o to, żeby wykazać, że poważnie myślimy o działalności, że coś robiliśmy już wcześniej w tym kierunku.
Można tutaj wpisać właśnie np sprzęt, który się posiada, można adaptację pomieszczenia jeśli zrobiliśmy, można ukończone kursy, studia itp.
ja wpisywałam m.in kurs prawa jazdy (jako, że samochód wykorzystywany do DG), ale podałam orientacyjną cenę, tyle ile teraz kosztowało to mniej więcej, nie pamiętam ile płaciłam za kurs tych parę lat temu, za dodatkowe jazdy itp. cenę samochodu wpisałam taką jak miałam na umowie, chociaż przez te kilka miesięcy samochód pewnie na wartości stracił. wpisywałam też studia, podając cenę czesnego za podyplomowe (nie licząc kosztów dojazdu, książek itp, nie byłabym w stanie tego wszystkiego wyliczyć). wracając do tematu: cenę strony wpisać orientacyjną na podstawie tego ile takie rzeczy kosztują (no bo tyle byś musiała zapłacić, więc Twój wkład jest właśnie taki). jeśli już masz wykupioną domenę (jeśli płatna) to to też możesz podać jako wkład własny. generalnie chodzi tutaj o to aby wykazać, ile już zrobiłaś w kierunku firmy.
gwiaz_deczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 05:40   #1499
nutka27
Rozeznanie

GG do nutka27

Dzięki dziewczyny za odpowiedz
Stary 2010-11-13, 19:26   #1500
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Cytat:
Napisane przez gwiaz_deczka Pokaż wiadomość
Poza tym (na podstawie lektury wielu stron WWW, przepisów i rozmowy z tym kolegą).
Twój plan wygląda tak: kupujesz półfabrykaty z myślą, że zrobisz biżu, którą z kolei robisz z myślą aby wystawić w galerii, sprzedać i zarobić na tym więcej niż kosztowały Cię półfabrykaty. czyli takie działanie ma już znamiona zorganizowania.

Swobodnie i bez DG gospodarczej można sprzedawać rzeczy, które kupiło się z myślą o osobistym użytkowaniu, posiadało przez min pół roku i nie przekracza ich wartość 1000 zł. czyli np kupiłaś spodnie, zrobiły się za ciasne bo przytyłaś, albo przestały być modne, przestały Ci się podobać i sprzedajesz je. albo kupiłaś książkę, przeczytałaś i sprzedajesz (i możesz to robić regularnie, wszystkie książki, które kupujesz w ilości kilka na miesiąc, możesz sprzedać), bo kupiłaś z myślą o sobie o czytaniu, a nie z myślą aby dalej sprzedawać.

Czyli wracając do biżu: jeśli np zrobiłaś coś dla siebie, trzymałaś przez pół roku i przestało Ci się podobać, nie masz gdzie w takiej biżu chodzić to wg tych dziwnych przepisów możesz to sprzedać bez DG.
Aha nawet jeśli nie ma się DG to być może trzeba zapłacić podatek od niektórych sprzedaży. w rubrce inne źródła dochodu (czy jakoś tak) wpisuje się właśnie tego rodzaju rzeczy jak sprzedaż czegoś) i kwota ta dolicza się do innych źródeł (tych z pracy np) i jeśli przekracza kwotę wolną to podatek płacimy.

Niestety w Polsce nie ma możliwości zaczęścia DG na próbę i uregulowania składek itp gdy zdecydujemy się prowadzić DG dalej. szkoda. trzeba zaryzyykować.
Tylko kto i w jaki sposób jest mi w stanie udowaodnić, że ja tego nie miałam w domu od pół roku i np. leżało nieużywane?

Kurczę nie wiem już co mam robić, a podatku nie zapłacę, bo kwota wolna od podatku to 3ponad 3 tysiące a mój dochód jest w tej chwili zerowy w tym roku, więc tego progu nie przekroczę choćby nie wiem co!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości