Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-18, 19:34   #1471
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

Cytat:
Napisane przez marciab Pokaż wiadomość
... z kiszonej kapisty? ja to mam codziennie straszna ochote na sliwki i zawsze mam przy sobie zapas
z kiszonej kapusty. Zawsze lubiłam spijać ten sok, a odkąd pojawił się w sklepach sok w butelkach, kupuję go od czas do czasu. Ogólnie nadal króluje u mnie kwaśne lub słodko-kwaśne jedzenie.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:38   #1472
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tery i suzy Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie wiem jakie bedzie drugie imie, jeszcze sie zastanawiemy Ja tez tak sprzatam jak bym chciala a nie mogla. Kiedys to raz dwa i posprzatane a teraz spie do 12 i juz pozniej mi sie wogole nie chce sprzatac, ale dzisiaj sie zebrlam i wszystko wysprzatalam
No cóż u nas drugie imię dla chłopca było przesądzone zanim ewentualne dziecko się w planach znalazło-Andrzej, bo tak miał na imię mój nieżyjący tato i tak ma na imię teść. A jeśli będzie córka to będzie mieć imię po mnie bo ani mamy ani teściowej imiona mi się nie podobają.
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:39   #1473
klaudiaaa86
Zadomowienie

Tery i Suzi no wiec Twoj bedzie juz 3 Alankiem na forum

Ja plci nie znam,ale dzis znow male zakupy byly Jak widac robione pod chlopca, jak bedzie girl to sie komus najwyzej cos tam podaruje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CIMG3146.jpg (42,9 KB, 25 załadowań)

http://www.suwaczek.pl/cache/fd6c8075da.png

Kocham Mojego Misia
23.09.2009r - Alanek
03.12.2009r. - Together forever
klaudiaaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:40   #1474
aniago25
Zadomowienie

marciab witam kolejną mamusię na watku i widzę że mamy podoby termin porodu a ja uciekam coś zjeść bo głodzik mnie dopadł.

klaudia co kupiłaś fajnego?
Stary 2009-05-18, 19:45   #1475
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sorejna Pokaż wiadomość
poszłam na zakupy do pobliskiego sklepu i trochę przesadziłam z zakupami. myślałam, że zaraz zemdleje z przedźwigania, i słabo mi się zrobiło. Pewnie dlatego, że porządnego śniadania nie zjadłam z winy pustej lodówki. Poza tym nagle pochmurno się zrobiło, ciśnienie spało i głowa zaczęła boleć.
teraz leżę i dochodzę do siebie. bałagan mam niesamowity, pranie nie rozwieszone, obiadu brak, a ja kompletnie nie mogę się pozbierać

odkąd pamiętam mam bardzo niskie ciśnienie. kiedyś brałam kropelki na jego podniesienie, bo kawa nie pomagała, zresztą miałam kawowstręt. teraz kawę pić mogę, ale bywa, że i ona niewiele daje.
ze staniem na głowie nie będę ryzykować, nawet przemęczać fizycznie się nie mogę, a to też podnosi ciśnienie.
mimo, iż przez ostatni tydzień ciśnienie mi się poprawiło, to ja nadal czuję się średnio. budzę się o 11 i bez kawy dnia nie zaczynam. Znowu zaczęłam pić mocne kawy (dwie łyżki rozpuszczalnej), a głowa i tak boli
ale nie ma co narzekać, w ciąży gorsze od niskiego jest za wysokie ciśnienie.
Ty się tak nie przemęczaj. Mnie na szczęście mąż w zakupach wyręcza.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez tery i suzy Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie wiem jakie bedzie drugie imie, jeszcze sie zastanawiemy Ja tez tak sprzatam jak bym chciala a nie mogla. Kiedys to raz dwa i posprzatane a teraz spie do 12 i juz pozniej mi sie wogole nie chce sprzatac, ale dzisiaj sie zebrlam i wszystko wysprzatalam
Też tak mam, sprzątam o łebkach czasem dopada mnie dzień sprzątacza i wtedy doprowadzam wszystko do błysku

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
U nas piekna pogoda, az sie nic nie chce robic i sprzatam na raty, pewnie jutro po poludniu skoncze.
Zakupy zrobione, kupilam nowe niebieskie przescieradlo i pies mi ukradl, wyniosl do ogrodka i wybrudzil trawa. Juz nie mam sily do tego lobuza, ale widzialam, ze sprawdzal siatki i pewnie pomyslal sobie, ze to dla niego. Faktem jest, ze ostatnio dostaje malo zabawek, bo ja jestem zajeta kupowaniem dla dzidzi

a nalzey sie nalezy prosze sie nie przemeczac

My tak samo czekalismy, az sie plci dowiemy i imie juz chyba raczej zostanie Patrick, bo na to TZ sie zgadza i na nic innego (chyba, ze sie dziewczynka urodzi)
Na drugie chce mu dac (TZ ) Dexterjak jego ukochany bohater filmowy z serii pod tym samym tytulem.
Co do butelek i smokow to tez chyba kupie z Aventa tzn jestem raczej pewna...
Mój kot zawsze do reklamówek zagląda i sprawdza co tam ciekawego przynieśliśmy. Swego czasu wygryzł mi dziurę w szynce-łobuz jeden Za to suńka na legowisko znosi skarpetki męża...
Stary 2009-05-18, 19:46   #1476
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

a ja nawet nie wiedzialam, ze jest ten sok w sprzedazy :P nie doinformowana jakas jestem. Bede musiala rowniez sprobowac pewnie pyyycha
marciab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 19:48   #1477
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Ja dzis kupilam swieze brzoskwinki, pewnie tez byly gazowane, chcialam kupic banany, ale byly jeszcze zielone, pewnie gazu zalowali.
Dziewczyny farbujecie wlosy? Bo ja na razie nie, ale na sobote potrzebuje miec piekny fryz i kolor, bo na razie nie ciekawie wygladam. Myslam o szamponie koloryzujacym, ale nie wiem czy bez mozna nim farbowac pod prysznicem, czy nie zabarwi mi ciala, bo nadal nie wiem czy schylanie sie do wanny to teraz taki dobry pomysl
Ja w piątek farbowałam włosy. W czwartek do lekarza i pewnie otrzymam opr od niego, bo wiem, że jest przeciwnikiem, ale już nie mogłam patrzeć na tą moją czuprynę
Stary 2009-05-18, 19:48   #1478
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

Cytat:
Napisane przez aniago25 Pokaż wiadomość
marciab witam kolejną mamusię na watku i widzę że mamy podoby termin porodu a ja uciekam coś zjeść bo głodzik mnie dopadł.

klaudia co kupiłaś fajnego?
aniago25 - tak? a Ty na kiedy masz date porodu? bedziesz rodzic w Lublinie?
Stary 2009-05-18, 19:51   #1479
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
witam! jestem nowa osba na forum. dzidziusia spodziewamy sie ok.19 pazdziernika 2009. milo poczytac Wasze wypowiedzi. i chcialabym dolaczyc do Was mamusie wrzesniowo - pazdziernikowe
Witam nową mamusię!!!
Stary 2009-05-18, 19:53   #1480
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Witam nową mamusię!!!
Witam rowniez
Stary 2009-05-18, 19:57   #1481
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudiaaa86 Pokaż wiadomość
Tery i Suzi no wiec Twoj bedzie juz 3 Alankiem na forum

Ja plci nie znam,ale dzis znow male zakupy byly Jak widac robione pod chlopca, jak bedzie girl to sie komus najwyzej cos tam podaruje
Widzę, że szalejesz o sklepach Wszystko super ! Ja mam nadzieje, że u mnie jednak Lenka będzie Może w czwartek się ten mój tajniak ujawni

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Tysiak7 Pokaż wiadomość
to ludzki wymysł jesi niemowlak ma silny odruch ssania to rodzaj odpoczynku dla matki i wygody ktora zamienia sie poźniej w klopot z oduczaniem, a nic mnie tak nie razi jak jakies 3 latki ze smokem
Ja dla mojej pierwszej corki tez kupilam jak każda przezorna matka NUKa 1 i dodatkowo w szpitalnych "paczka" dostalismy drugiego. Niemowlak na początku żywce dławi sie smoczkiem z moja tak bylo wiadmo jak namietnie go nim uszczęsliwiasz to potem lapie bakcyla. Moja na początku nie chcial z uwagi ze bylam przy niej caly czas smoczek pojawił nam sie dopiero w okresie... ząbkowania jak mala wyżywala sie na gumie zamiast na mnie ale szybko z tego wrosąl na rzecz innych rzeczy. Same w swoje praktyce ocenicie czy potrzebujecie czy nie, ile nas tu jest tyle opini, ja smoczek zganiamy wszelkie wady zgryzu a maja je i ci ktorzy go nie uzywali, i wiesz tu ortodoncie

Kobiety ale macie śliczne brzusie
karamari ja jako maniak fotografii stwierdzam okiem fotografa amatora ze twoja fotka boska, świetne ujęcie

Miło powitać to prawie jak ja bo ja na 18 stego

Foka29 mnie sie podoba Nadia ale jest cos takiego wogole formanie? Orientujecie sie
Mojej siostry dzieci ze smoczków nie korzystały i generalnie wolałabym, żeby moje maleństwo też nie korzystało. Wszystko okaże się w praniu
Stary 2009-05-18, 19:58   #1482
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
witam! jestem nowa osba na forum. dzidziusia spodziewamy sie ok.19 pazdziernika 2009. milo poczytac Wasze wypowiedzi. i chcialabym dolaczyc do Was mamusie wrzesniowo - pazdziernikowe
witamy

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
z kiszonej kapusty. Zawsze lubiłam spijać ten sok, a odkąd pojawił się w sklepach sok w butelkach, kupuję go od czas do czasu. Ogólnie nadal króluje u mnie kwaśne lub słodko-kwaśne jedzenie.
też uwielbiam ten sok. zawsze tata go mi wyciskał, gdy robił surówki i mówił, że dobry na robaki
parę razy piłam ten kupny. grunt to trafić na dobry soczek, bo niektóre, to rozwodnione i zalatują sztucznością.
ja kapustkę kiszoną dostaję od mojej koleżanki, której rodzice sami kiszą, tam soczku jest tyle, że spływa po brodzie, mniam mniam. jest tylko jeden minus - pić się potem chce, jak nie wiem co
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:01   #1483
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

ja tez kupilam juz kilka ubranek pod dziewczynke - byly takie slodkie ze nie moglam oderwac od nich wzroku. u nas moze 2 czerwca bedzie wiadomo kto tam nam rosnie w brzuszku jak bedzie chlopczyk to wiadomo ubranka poleza troszke i poczekaja na drugiego dzidziusia (moze dziewczynke) a jak nie to tez komus oddam
Stary 2009-05-18, 20:01   #1484
aniago25
Zadomowienie

marciab ja dopiero teraz zobaczyłam że ty jesteś z Lublina ja mam termin na 20 października, a rodzić będe na Jaczewskiego a ty??
Stary 2009-05-18, 20:01   #1485
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
Mojej siostry dzieci ze smoczków nie korzystały i generalnie wolałabym, żeby moje maleństwo też nie korzystało. Wszystko okaże się w praniu
Też tak myśle Martuś jak nie potrzeba lepiej nie uzywać zreszta jak ze wsztystkim
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:01   #1486
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karamari Pokaż wiadomość

Wiktor popularne? Hmmm.
Eee, Wiktoria owszem jest bardzo popularnym imieniem, ale Wiktor chyba nie
Śliczny brzusio i fotka śliczna!!!

Cytat:
Ja w końcu zrezygnowałam z pasemek, bo i tak przez lato włosy mi się rozjaśnią od słońca. Może we wrześniu skuszę się na nie, żeby jako elegancka mama przywitać na świecie naszego brzdąca Ale z henny na brwi i rzęsy nie rezygnuję, w czwartek idę kolejny raz w czasie ciąży.
ja się po raz kolejny zastanawiam nad zmianą fryzury. TZ mnie uprasza, bym nie ścinała włosów, ale ostatnio mi się znudziły długie i blond. Z drugiej strony z długimi mniej kłopotu, gdybym miała krótkie, musiałabym je myć codziennie i modelować a ostatnio mi się nie chce..

Co do Brzyduli- czasami zdarza mi się obejrzeć odcinek chociaż niesystematycznie i fanką nie jestem... ale bardzo lubię tego szurniętego projektanta. Świetnie zagrana rola, padam ze śmiechu gdy tylko go widzę
Stary 2009-05-18, 20:07   #1487
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
też uwielbiam ten sok. zawsze tata go mi wyciskał, gdy robił surówki i mówił, że dobry na robaki
parę razy piłam ten kupny. grunt to trafić na dobry soczek, bo niektóre, to rozwodnione i zalatują sztucznością.
ja kapustkę kiszoną dostaję od mojej koleżanki, której rodzice sami kiszą, tam soczku jest tyle, że spływa po brodzie, mniam mniam. jest tylko jeden minus - pić się potem chce, jak nie wiem co
Oj, zazdroszczę. Taki jest najlepszy. Moja babcia kiedyś robiła pyszną kapustę. Muszę spróbować ukisić ją kiedyś sama. A pić się chce i właśnie idę do kuchni po wodę z lodem i cytrynką

Ale mi się spać zachciało...

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
ja się po raz kolejny zastanawiam nad zmianą fryzury. TZ mnie uprasza, bym nie ścinała włosów, ale ostatnio mi się znudziły długie i blond. Z drugiej strony z długimi mniej kłopotu, gdybym miała krótkie, musiałabym je myć codziennie i modelować a ostatnio mi się nie chce..
Ja w środę idę do fryzjerki wycieniować nieco włosy. Przede wszystkim grzywkę mam już za długą i moja fryzura jest taka nijaka.

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Co do Brzyduli- czasami zdarza mi się obejrzeć odcinek chociaż niesystematycznie i fanką nie jestem... ale bardzo lubię tego szurniętego projektanta. Świetnie zagrana rola, padam ze śmiechu gdy tylko go widzę
Ja tak samo. Przemko jest the best!
Stary 2009-05-18, 20:09   #1488
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny farbujecie wlosy? Bo ja na razie nie, ale na sobote potrzebuje miec piekny fryz i kolor, bo na razie nie ciekawie wygladam. Myslam o szamponie koloryzujacym, ale nie wiem czy bez mozna nim farbowac pod prysznicem, czy nie zabarwi mi ciala, bo nadal nie wiem czy schylanie sie do wanny to teraz taki dobry pomysl
ja odczekam do konca I trymestru i potem pofarbowalam wlosy. zanim zdecydowalam sie pofarowac to zrobilam wywiad u fryzjerki i powiedziala ze nie zaszkodze dzidziusiowi.
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:10   #1489
sorejna
Zadomowienie

GG do sorejna

Cytat:
Ja w piątek farbowałam włosy. W czwartek do lekarza i pewnie otrzymam opr od niego, bo wiem, że jest przeciwnikiem, ale już nie mogłam patrzeć na tą moją czuprynę
Żadne badania nie wykazały, że farbowanie jest szkodliwe dla płodu. Co prawda wiele lat temu niektóre farby zawierały formaldehyd i inne potencjalnie niebezpieczne substancje. Jednak nowe farby nie mają już takich związków.

więc ja uważam to za kolejny mit dot. ciąży, tak jak depilacja (poza laserową), robienie sobie manicure, pedicure itp.
niektórzy to chcieliby byśmy wyglądały jak potwory, a my mamy prawo czuć się ładne, zadbane, mieć dobry nastrój i ładny wygląd.
sorejna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:12   #1490
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

Cytat:
marciab ja dopiero teraz zobaczyłam że ty jesteś z Lublina ja mam termin na 20 października, a rodzić będe na Jaczewskiego a ty??
a ja wlasnie nic jeszcze nie wiem. jeszcze chwilowo jestem w szkocji ale zjezdzamy juz na stale ok 10 czerwca. bylam w klinice na zana w top-medical u dr Mazurka na usg. bede musiala sie rozejrzec. moze mi podpowiesz to i owo
Stary 2009-05-18, 20:21   #1491
aniago25
Zadomowienie

marciab jeśli będziesz coś chciała wiedzieć to smiało pytaj, ja do top-medical idę na usg 3d ale gdzieś pod koniec czerwca
Ja też byłam w Szkocji, oj pieknie tam jest tylko pogoda mnie czasami dobijała
Stary 2009-05-18, 20:32   #1492
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

masz racje pogoda nie bardzo - nawet teraz w maju jest podobnie jak u nas jesienia ;/
to Twoje pierwsze dzieciatko? u mnie na usg wykryli, ze mam pepowine dwunaczyniowa a powinna byc trzynaczyniowa i w polowie czerwca czeka mnie wazne badanie wiec znow odwiedze dr Mazurka (oby wszystko bylo dobrze)
Stary 2009-05-18, 20:33   #1493
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
masz racje pogoda nie bardzo - nawet teraz w maju jest podobnie jak u nas jesienia ;/
to Twoje pierwsze dzieciatko? u mnie na usg wykryli, ze mam pepowine dwunaczyniowa a powinna byc trzynaczyniowa i w polowie czerwca czeka mnie wazne badanie wiec znow odwiedze dr Mazurka (oby wszystko bylo dobrze)
A co to znaczy?
Stary 2009-05-18, 20:38   #1494
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudiaaa86 Pokaż wiadomość
Sliczne bluzeczki, az mam ochote jutro znowu cos kupic

Cytat:
Żadne badania nie wykazały, że farbowanie jest szkodliwe dla płodu. Co prawda wiele lat temu niektóre farby zawierały formaldehyd i inne potencjalnie niebezpieczne substancje. Jednak nowe farby nie mają już takich związków.

więc ja uważam to za kolejny mit dot. ciąży, tak jak depilacja (poza laserową), robienie sobie manicure, pedicure itp.
niektórzy to chcieliby byśmy wyglądały jak potwory, a my mamy prawo czuć się ładne, zadbane, mieć dobry nastrój i ładny wygląd.
Ja nie farbuje, ale to nie ze wzgledu na przesady, ale gdzies wyczytalam, ze nie powinno sie tego wdychac i farbowanie jak najbardziej, ale w dobrze wietrzonych pomieszczeniach. U nas w lazience jest duze okno i moge ja dobrze wywietrzyc, ale nie wiem jak mam sie zgiac. Natomiast u fryzjera bede musiala to wdychac i z tego wzgledu sie oszczedzam, choc wygladam juz jak upior
Mi wystarczy jak raz w tyg (tez sie oszczedzam, a poza tym obydwoje bierzemy prysznic) myje wanne i nawdycham sie srodkow czystosci, az mi sie slabo robi i myje na raty

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-05-18 o 20:39
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:38   #1495
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

sama dokladnie nie wiem ale to ma zwiazek z powiklaniami genetycznimi. robilam badania prenatalne i wykazalo ze jestem w najnizszej grupie ryzyka (wiec chociaz to) a poza tym dzieciatko moze sie urodzic z wada serca ale tez nic nie jest pewne - wszystko na moze. poprostu moja pepowina dostarcza mniej wszystkiego niz normalna. Czytalam juz na roznych forach o tym i sa rozne opinie. ja bede pewna dopiero w polowie czerwca. po badaniu echa serca dzieciatka
Stary 2009-05-18, 20:47   #1496
aniago25
Zadomowienie

marciab tak to moje pierwsze dziecko
Nie martw się na zapas, pójdziesz do lekarza zrobi ci badania wszystko bedziesz wiedziała a czujesz już ruchy maluszka ?
Stary 2009-05-18, 20:48   #1497
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
sama dokladnie nie wiem ale to ma zwiazek z powiklaniami genetycznimi. robilam badania prenatalne i wykazalo ze jestem w najnizszej grupie ryzyka (wiec chociaz to) a poza tym dzieciatko moze sie urodzic z wada serca ale tez nic nie jest pewne - wszystko na moze. poprostu moja pepowina dostarcza mniej wszystkiego niz normalna. Czytalam juz na roznych forach o tym i sa rozne opinie. ja bede pewna dopiero w polowie czerwca. po badaniu echa serca dzieciatka
Strasznie to brzmi, ale życzę Ci, żeby tylko na tym "brzmieniu" się skończyło.
Stary 2009-05-18, 20:53   #1498
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

Cytat:
marciab tak to moje pierwsze dziecko
Nie martw się na zapas, pójdziesz do lekarza zrobi ci badania wszystko bedziesz wiedziała a czujesz już ruchy maluszka ?
Masz racje dlatego wszystkie czarne mysli odciagam na bok i razem z moim partnerem wierzymy, ze bedzie dobrze
Jeszcze nie czuje ale pewnie juz wkrotce... nie moge sie doczekac
a TY? juz czujesz? duzy masz juz brzusio?
Stary 2009-05-18, 20:53   #1499
aniago25
Zadomowienie

Uciekam do łóżka bo mój kręgosłup woła o pomoc, dobrej nocki życzę

marciab wejdz sobie na post 1391 to chyba strona 47 tam jestem na zdjęciu z mężem i taki mam teraz brzuszek a ja sama nie wiem czy czuję, bo mi sie wydaje że tak ale takie delikatniutkie

Edytowane przez aniago25
Czas edycji: 2009-05-18 o 20:57
aniago25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-18, 20:55   #1500
marciab
Raczkowanie

GG do marciab

Cytat:
Strasznie to brzmi, ale życzę Ci, żeby tylko na tym "brzmieniu" się skończyło.
ja rowniez mam taka nadzieje wiec bedzie dobrze..

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

ja tez powoli uciekam

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości