|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() pediatry nie pytałam, bo on zapisał mi ten Delicol i myślałam, że będzie ok, ale wczoraj z położną rozmawiałam i ona powiedział, że już mogę podać jej Bobotic albo Infacol ![]() tylko, że chciałam dać szanse temu Delicol-owi, bo przecież nie wszystko działa od zaraz, ale nie mogę patrzeć jak się męczy ![]() jeszcze jutro ją poobserwuję czy jest jakaś poprawa a jak nie to dostanie któreś z kropli chociaż dzisiaj dostała kropelkę Espumicton ![]() sama nie wiem czy dobrze robię ![]() właśnie dzisiaj pożyczyłam chustę od siostry ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
to nie mocz ja tez na początku myślałam, że to brązowe to jeszcze nie zagojony pępek jest ale położna mi powiedziała, że jest ok, a to trzeba wymyć, i faktycznie przy myciu wszystko wyleciało i pępek jest czysty
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-14 o 19:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1472 |
Rozeznanie
|
Mamuśki doradźcie jaki kupić podgrzewacz. Zwykły nie musi być jakiś wypasiony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem co to będzie przy szczepionkach... jej czy waszym dzieciaczkom też się ta ulewa strasznie??? mój dziś zwymiotował dosłownie aż poza łożeczko wyleciało... teraz też mu się ulało 2 razy. odbiło mu się ładnie więc nie wiem czemu... i po mm i po moim mleku tak ma
![]() |
#1474 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wczorja mala plakala od 18 do 21 a dzis dalam jej infacol kolo 18 i jak narzie spi a jest juz u nas 20 ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
Moja mama jutro przylatuje STRACH SIE BAC jakie bedzie miala rady, a juz zaczela przez skypa ![]()
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
dobrze, ze infacol pomaga
![]() moja tez straszliwy głodomorek jest ![]() a co do ulewania, to Nadunia lubi w buzi przetrzymywać jedzenie, wiec oczywiście jej się leje potem. wczoraj jak się przejadła, to strzeliła pawika i taka zadowolona ![]()
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-14 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sobote idziemy na pierwsze wazenie mala urodzila sie 3680g i pewnie juz 4 kilo niezle przekroczyla:P ma drugi podbrodek
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-14 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 |
Zakorzenienie
|
a ile jej dajesz ml na jedno karmienie i co ile karmisz?
#1478 |
Zakorzenienie
|
Karmimy tak co 3-3,5 h od 60ml(jak ma gorszy dzien, ale rzadko, bo zazwyczaj po chwilce odpoczynku dobija do 90ml;p) do 115ml plus herbatki 10-30ml(co ktores karmienie).
#1479 |
Zakorzenienie
|
nasza tak mniej więcej kolo 100 pije na raz, chyba, ze karmie piersią i zaraz potem podaje mieszankę, bo wtedy to więcej. z tym, ze 3 godziny to w jej wypadku za dużo, max 2,5.
#1480 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1481 |
Rozeznanie
|
Ksaweremu się raz tylko ulało, bo ewidentnie wtedy za dużo zjadł. A tak to mu się nie ulewa, nawet za bardzo mu się nie odbija. Mamy tą specjalną butelkę Dr Browns i chyba jednak coś ona daje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1482 |
Zakorzenienie
|
kasia-w dalszym ciągu jesz mało, poza tym tak od razu się laktacja ci nie poprawi, szczególnie,z e widać, jak jesteś zestresowana
![]() u mnie znowu krok w tył, niunia nie chce jeść z piersi, tylko momentalnie przy niej zasypia, jakby ktoś ja zaczarował ![]() robiłam kilka razy te odciąganie 7-5-3 i praktycznie przez większość tego czasu nic ze mnie nie leciało ![]()
#1483 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy będziecie zainteresowane ale tu macie link do watku prowadzonego przez pediatrę gdzie zadaje sie pytania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=503721 |
![]() ![]() |
![]() |
#1484 |
Zadomowienie
|
To nie ważne, że nic nie leciało. Dziecko wyciąga więcej niż laktator. Liczy się samo pobudzanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Zakorzenienie
|
tylko, żeby niunia znowu chciała ciągnąć
![]() dałam jej dziś pierwszy raz herbatkę koperkowa i więcej nie dam, bo bidulkę zagazowało mocno, poza tym ewidentnie jej nie smakowała, tak jak mi. Śmierdzi ta herbatka okrutnie, aż mój mąż poczuł z pokoju i spytał co to.
#1486 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamusie!
W końcu sie dorwałam na wizaż i odchowalnie.Wybaczcie,a z braku czasu nie doczytam ![]() Za nami(mama głęboka nadzieję)kryzys laktacyjny.po powrocie ze szpitala dostałam nawału,lało się po brzuchu a Mała nie chciała w ogóle ssać.Cała noc przeplakała,a ja z nią ![]() ![]() ![]() Wczoraj odpadł nam pępuszek(w 5 dobie!),ale ma w nim ziarnine i musimy bardzo dbać i smarować pępek fioletem.Któres z waszych dzieci ma tą ziarninę? No i chwale sie moim Cudem nad Cudami w załączniku ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-04-14 o 23:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1487 |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() ale macie śliczne maluszki ![]() i jak czytam o tych problemach z laktacją, brzuszkami, wysypkami, to trochę się już boję ![]() ale chciałam zapytać: dziewczynki SKURCZE to są w dole brzucha + takie uczucie jakby się ku.... chciało? bo chyba to mam |
![]() ![]() |
![]() |
#1488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1489 |
Wtajemniczenie
|
ja na @ nie miałam bóli brzucha nigdy, tylko kręgosłup mnie bolał, ale podczas jajeczkowania
![]() na razie zapisuję co ile i czekam ![]() wczoraj na ktg były skurcze słabiutkie, których ja nie czułam, a rozwarcie na opuszek palca i szyjka długa na 2 cm, więc zero objawów, a dzisiaj już mnie nawet do kibelka pogoniło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1490 | ||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem czy widziałyście mamusiowe KWC rusza
![]() https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dzieci/index.php Cytat:
![]() Ego_ego trzymam kciuki ![]() tak bóle są przeważnie w dole brzucha ![]() a jak się akcja rozkręca to powinny albo zacząć obejmować cały brzuch albo iść w stronę kręgosłupa ale ja to chyba cały poród czułam te bóle głównie właśnie w dole brzucha, no i kręgosłup mnie tez potem bolał ![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]() A ty jak się czujesz fizycznie i psychicznie po porodzie?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-15 o 08:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1491 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas to samo obrzydzenie na twarzy i mina wtedy bezcenna aż żałuje że zdjęcia nie zrobiłam ![]() my dziś w nocy też wstawałyśmy co 3godz a nawet raz 4 przespałyśmy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() szymelka ja nie daje nic, zostawiłam u niego kupę kasy i nie potrzebuje ode mnie żadnych dowodów wdzięczności, zresztą uważam że nie powinno się przyzwyczajać lekarzy do takich rzeczy stysia chyba każda z nas miała takie dni ja je miewam do dzisiaj a w szczególności jak jest paskudna pogoda, mała jest marudna a ja nie mogę wyjść z domu ![]() ![]() eirene u nas od razu tak jakby się zwinął i nie było widać środka, potem ciężko mi było go wymyć o wygląda do dziś tak jak wkleiła tajka ale nie ma strupków Cytat:
ło matko ![]() ![]() Iza współczuje, spróbuj kłaść na brzuszku u nas odkąd mała śpi na brzuszku prawie cały dzień nie ma prężenia w ciągu dnia a jak kładę na noc na boku to zaczyna się stękanie, tylko wtedy trzeba cały czas obserwować dziecko Cytat:
Cytat:
czegoś tu nie rozumiem ![]() coralady córeczka śliczna ![]() ego ego ja tak czułam ale dopiero przy partych więc sama końcówka Cytat:
![]() mała śpi to trzeba to wykorzystać i ogarnąć dom ![]() ![]()
![]() |
#1492 |
Wtajemniczenie
|
Hej kochane po długiej nieobecności
![]() U nas wczoraj minął 5-ty tydzień. Niestety ale Natalki do cyca już nie przystawiam bo po paru minutach picia jest bunt i płacz. Mleko wylatuje bokami a ona pociągnie, pociągnie i puszcza i tak w kołko. Nauczyła się pić z butelki i teraz tak ją muszę karmić. Odciągam moje mleko i daje w butli, dodatkowo podaje jej mm bo ściągam co 6h by była wystarczająca ilosć na jedno karmienie bo jak wcześniej ściągałam to nie umiałam tyle nazbierać. Za tydzień idziemy na szczepienia i już się boję ![]() Malutka ma też pełno krostek na buzi, lekarka i położna kazały przemywać wodą przegotowaną i nic więcej bo to ten trądzik niemowlęcy ale mnie to martwi bo to ma w dużej ilości, poprostu wysyp. Powiedzcie mi czym zajmujecie swoje pociechy? Wprowadzacie już jakieś zabawki? Bo Natalka nie zawsze po najedzieniu się chce spać, wtedy leży sobie albo się wierci a ja nie wiem czym ją zająć. Nie chce jej zbytniu uczyć na rękach że jest non stop. Ile Wasze dzieciaczki wypijają i w jakim są tygodniu? Bo Natala wypija mojego mleka 170ml, sztucznego 150ml lekarka była w szoku bo wg rozpiski to w tym wieku powinna 110-130ml pić. No i nie wiem czy za bardzo nie rozciągnie się małej żołądek ![]() Dla mam po cc: Jak Wasze rany? Smarujecie czymś? Bo mi lekarz przepisał Contratubex ale w aptece pani jak usłyszała że byłam 3 tygodnie po cieciu to kazała się wstrzymać ze smarowaniem. No i teraz jest już 5-ty tydzień i nie wiem czy zacząć? Już nie mam miejscowych zaczerwień w miejscy nacięcia. A jak czujecie wewnętrznie operacje? Bo mnie jeszcze pobolewa brzuch w tym miejscu, szczypie, kłuje a pod wieczór mam nacięcie od góry jakby spuchniete. No ale może to dlatego że za dużo pracuje bo wróciliśmy w zeszłym tygodniu od rodziców na mieszkanie i cały tydzień sprzątałam i układałam bo dodatkowo robiliśmy przemeblowanie. Istny koszmar, wieczorami to już byłam padnięta i nawet pojawiało się plamienie ![]() A to mój Skarb z dzisiaj: a jak myslicie czy druga broda z czasem zniknie? Bo mała ma ją wyjątkowo "obfitą" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1493 | |
Zakorzenienie
|
kasiapruszków-mam nadzieje,że szybko dojdziecie do porozumienia z Rafałkiem bo Ty się kobieto wykończysz!!
Trzymam kciuki, żeby to szybko nastapiło!! ![]() Cytat:
eirene, a może za duzo je?? moja je dużo....za duzo i potem połowe ulewa, ale jak nie dam jej cyca to jest krzyk, wrzask i w ogóle pekin :/ raz tak wymiotowała, że mi ciekło po kolanach, mimo, że wczesniej Jej się odbilo. teraz po odbiciu nosze Ją jeszcze kawałek i kłade wyżej. coralady, śliczności ![]() ![]() dziewczyny, których maluchy maja problemy brzuszkowe, czy kolki u was wystepują tylko w godzinach wieczornych, czy w ciągu dnia też? ( znajoma mówiła mi, że kolki wystepują wieczorami, ale nie jestem tego taka pewna....) wczoraj po 18 mała miała atak płaczu, krzyku, prężenia się. Brzuszek był twardy, a ona wymachiwała nózkami , nic nie pomagalo i tak przez 10-15 minut i potem już cisza. Już prawie z nia płakałam. Dziś z rana to samo ![]() Czy bobotic lub espumisan podawałyście same czy po zaleceniu przez pediatrę?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1494 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja czuje sie juz dobrze,choc cięzko przeszłam tą cc,ale tylko ze wzgledu na to,że spojenie łonowe mi sie rozeszło i niestety wciąz boli ![]() ![]() ![]() A psychicznie tez dobrze,oprócz tego poranka po przepłakanaej całej nocy Lilki.Bardzo ja kocham,jest taka cudowna,ze wynagradza wszystko.Nie moge sie nadziwić,że ona MOJA jest! ![]() ![]() Wanilka,Iweczka dziekujemy za komplementy,rzeczywiście to ostatnie zdjęcie jak jechalismy do domu jest super.Taki mały kurczaczek,który topi sie w rozmiarze 50 ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-04-15 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1495 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() eh no sliczny cud ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1496 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak mi powiedział pediatra to co napisałaś (pogrubione wygląda jak typowa kolka) ![]() ale oczywiście są wyjątki, jak mój siostrzeniec, który miał je o każdej porze dnia i nocy ![]() Cytat:
mój odwieczny problem, czy nie daje je za dużo jeść ![]() w tej chwili je 90 ml, ale średnio 8 razy dziennie Cytat:
moja też do 2 tygodni tylko spała i jadła ![]()
![]() |
#1497 |
Rozeznanie
|
blackrose Natalka śliczna
![]() ![]() ![]() Ja kładę Alanka na leżaczku i tam są grzechotki albo na matę no albo karuzela nad łóżeczkiem ![]() ![]() colorady mała piękna ![]() wanilia Alanek też czasami szarpie mi cyckiem a ja nie bardzo wiem o co mu chodzi ![]() iweczka jak mój mały miał ataki kolki to bywały one w różnych godzinach, nawet rano bywało. Naszczęście u nas kolki i bóle brzuszka poszły w niepamięć dzięki Sab Simplex i teraz daję małemu góra dwa razy dziennie ![]() kasiapruszkow musisz zacząć porządnie jeść bo jeszcze się jakiejś anemii nabawisz ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-15 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#1498 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny ja nie daje rady wiecej jesc bo jestem z malym caly czas sama jak tz wieczorem malego pilnuje to dopiero cos wiecej moge skubnac
|
![]() ![]() |
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
Kasiu ale to dlaczego nie dasz małego do leżaczka? ja jak jestem w kuchni to Fabian leży w leżaczku, obserwuje co robię, albo daje go na matę,do łóżeczka pod karuzelę, nawet jak pojęczy 5 minut to nic mu się nie stanie, przecież muszę się umyć, coś zjeść, ogarnąć się
![]()
#1500 | ||
Wtajemniczenie
|
oj to ja chyba partych jeszcze nie mam
![]() teraz trochę bardziej ból przechodzi na kręgosłup, ale nadal regularnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kasiu dzisiaj czytałam, że między 3 a 6 tyg może przyjść załamanie laktacji i napisane było, żeby jak najczęściej sciągać i przystawiać dziecko i się nie załamywać, wiem że łatwo powiedzieć, ale trzymam za Was kciuki, a jak się nie uda, to się nie martw, to co najważniejsze, czyli tą tzw siarę już zjadł, więc odporności trochę ma ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.