|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
#1472 |
Wredny kotecek
|
Ktos wspominam, ale wklejam xD
Sylwia S. pyta: jak znaleść takich darczyńców jak Anna Mucha? Rodziny z Pińczowa czekają... |
![]() ![]() |
![]() |
#1473 |
Zadomowienie
|
Pani Anna (37 l.) jest matką samotnie wychowującą sześcioro dzieci: Karolinę (14 l.), Karolka (8 l.), Oskarka (7 l.), Szymonka (6 l.), Krystianka (3 l.) i Maję (2 l.).
Trzy lata temu rodzinę opuścił partner pani Anny (ojciec Krystiana i Mai) i od tamtego czasu sytuacja rodziny znacząco się pogorszyła. Pani Anna pozostała sama z sześciorgiem dzieci, dodatkowo nie może podjąć zatrudnienia z uwagi na konieczność opieki nad najmłodszymi dziećmi. Rodzina mieszka w małym socjalnym mieszkaniu, w którym brakuje mebli. Przychód rodziny stanowią alimenty na czwórkę dzieci - Karola, Krystiana, Maję i Szymona, zasiłek rodzinny wraz z dodatkami oraz dopłata do mieszkania. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania, na osobę przypada 314 zł. Niestety pani Anna spłaca także kredyty, które była zmuszona zaciągnąć na zakup lodówki, wyprawek dla dzieci i spłatę wcześniejszego kredytu na meble i wózek. Do spłaty pozostało ponad 7000 zł. Od czasu odejścia partnera, pani Anna zmuszona jest radzić sobie z samotną opieką nad tyloma dziećmi. Jednak nie poddaje się, walczy o jak najlepsze warunki dla swoich pociech. Kilka miesięcy temu udało się jej uzyskać tańsze w utrzymaniu mieszkanie socjalne, dzięki czemu może przeznaczyć więcej pieniędzy na rodzinę. Mimo trudności, stara się, aby w domu panowała ciepła, rodzinna atmosfera. Za najważniejszą potrzebę pani Anna uznała pralkę automatyczną. Pralka może być używana. Stara się zepsuła, a przy tylu dzieciach trudno jest prać ręcznie. Oprócz tego rodzina potrzebuje odzieży i materiałów szkolnych. |
![]() ![]() |
![]() |
#1474 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chcieliśmy kiedyś kupić takie, bo czasami miasto ma śmieszne ceny za metr, jedynie trzeba sobie wyremontować. no ale okazało się, że jednak haczyk jest w postaci sąsiadów, a na to szkoda nerwów. nie chcę być świadkiem tego jak pan Stefan zabija swoją żonę Aldonę, bo mu nie dała na wódkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Powinno być odwrotnie: niech rodziny wybierają darczyńców! Otworzyć bazę darczyńców! Podać zarobki i możliwości i niech biedne rodziny se przebierają ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1478 |
Zadomowienie
|
Pani Anna (37 l.) i pan Bogumił (43 l.) wychowują piątkę dzieci: Lidię (15 l.), Bartka (11 l.), Natalię (7 l.), Magdalenę (3 l.) i Wiktorię (2 l.).
Na co dzień pani Anna zajmuje się dziećmi, w szczególności dwójką najmłodszych. Pracę zawodową podejmuje tylko pan Bogumił, który pracuje na budowie i zarabia ok. 2000 zł. Dodatkowym źródłem dochodu rodziny jest zasiłek rodzinny i okresowy. Po odjęciu kosztów utrzymania na życie pozostaje 418 zł na jednego członka rodziny. Dochodzą do tego jeszcze dojazdy pana Bogumiła do miejsca pracy i wydatki szkolne. Wpływ na trudną sytuację rodziny ma również kredyt zaciągnięty na zakup mieszkania, który rodzina spłaca co miesiąc w kwocie 200 zł., oraz kredyt na narzędzia do remontu mieszkań, którego rodzina nie jest w stanie spłacić. Pan Bogumił zdaje sobie sprawę, że jego zarobki nie są wystarczające, by utrzymać tak liczną rodzinę. Wie, że musi dbać o rodzinę i jak sam stwierdził: tyle Bóg dał i o tyle on z żoną musi się troszczyć. Siedmioosobowa rodzina mieszka w domu, w którym znajduje się jeden pokój i kuchnia. Nie stać ich na przystosowanie drugiego pokoju ze względu na potrzebę jego gruntownego remontu. Rodzina stara się żyć oszczędnie. Pan Bogumił sam wyłożył płytki w łazience, na które zbierali przez długi okres czasu. Rodzina cieszy się, że dzieci są zdrowe, że są dla siebie wsparciem i pomimo trudności nie załamują się. Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości. Wśród potrzeb pani Anna wymienia również lodówkę, bo stara rozmraża się, cieknie z niej woda i obawia się, by nie doszło któregoś dnia do przebicia czy zwarcia. Pytam serio: Co do za kredyt na mieszkanie który spłaca się po 200 zł miesięcznie? Chcę taki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1479 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ten watek jest od pomagania czy od hejtowania rodzin z Szlachetnej Paczki:P?
Pytam calkiem powaznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1480 |
Konto usunięte
|
Ggocha - tak. To jest wymazywanh dlugopis albo wymazywane pioro kulkowe. Dzieci przy nauce pisania sie nim posluguja bo ladnie modeluja litery (wygodniegsze troche od piora). Pisza tym na sprawdzianach na kserach itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1481 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1482 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Konto usunięte
|
Zuken niedawno zalozono watek wlasciwy gdzie dziewczyny organizuja faktyczna pomoc. Poszukaj, ma max piec dni
|
![]() ![]() |
![]() |
#1484 | |
O RLY?
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=788647
![]() |
#1485 |
Zakorzenienie
|
A dzieki hehe
![]() ![]() Ciezko mi to ogarnac na telefonie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z fb: XYZ A nie mozecie cos zrobic, zeby ta pomoc faktycznie trafiała do POTRZEBUJACYCH, a nie do leni, którzy do pracy nie pojda, bo zasiłek im się bardziej opłaca i wolą go przepić? Bo roszczenia typu laptop, smartfon są smieszne! Zwłaszcza, ze obok są na przyklad opisy starszego malzenstwa schorowanego bez ogrzewania... Nie da sie tego jakos mocniej selekcjonowac? Bo w wiekszosci przypadków wychodzi na to, ze szlachetna paczka to wspieranie patologii i utwierdzanie w przekonaniu, ze pomoc sie NALEZY 3 min. temu ABC Okazało się, że część tych rodzin ma się lepiej niż ja, mi nie przyszłaby do głowy nawet myśl jako dziecko wspomnieć o laptopie czy smarfonie. Ba do dziś nie mogę sobie pozwolić na takie rzeczy bez wcześniejszego długiego planowania. Jako dziecko również marzyłam o butach na święta bo moi rodzice pracowali po 17h żebyśmy mieli dach nad głową. Tak naprawdę z koleżankami od kilku dni przeglądamy rodziny które potrzebują pomocy i większość to po prostu ludzie, którzy chcą coś za darmo, bo nie chce im się iść do pracy lub użyć gumek przy seksie, na 30 rodzin przypadała 1, gdzie ze znajomymi myśleliśmy nad pomocą. Rozumiem że wolontariusze mają dużo pracy, ale wydaje mi się, że powinni lepiej wybierać rodziny.
![]() |
#1487 |
Zadomowienie
|
Z fejsa:
"Nie trudno zrozumieć, że od dawna nie da się uczyć w szkole/uczelni bez posiadania komputera i to z netem i drukarką ? A to trzeba zrobić prasówkę (a gazety nie wszyscy kupują), a to coś sprawdzić, bo w encyklopedii nie ma, a biblioteka daleko, a to obejrzeć jakieś video, a to sprawdzić aktualności na stronie szkoły, a to napisać jakiś test (żądanie wydruku) itd..." No biblioteki po prostu chyba pozamykali. Internet jest potrzebny do zrobienia prasówki, LITOŚCI! A ni, sory, doczytałam, jest ale daleko. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
ma zielone pojęcie
|
Jasne, że można i jeśli nie ma się komputera, to tak należy robić. Mimo wszystko prośba o jakikolwiek komputer nie jest według mnie przesadzona, jeśli faktycznie ma on służyć do wysyłania CV. Koszt używanego komputera stacjonarnego nie musi być wysoki, a system można mieć już za darmo, tak samo, jak dostęp do internetu.
#1489 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1490 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1491 |
Konto usunięte
|
dostałam 5 za hejt na SzP
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1492 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Inna sprawa, że jak rodzina jest naprawdę biedna, to raczej nie kupuje dziecku wszystkich podręczników, ćwiczeń, encyklopedii itp. Wtedy dziecku może być trudno zrobić pracę domową.
![]() |
#1493 |
Zakorzenienie
|
Właśnie się dziwiłam, jak pisałyście, że ktoś tam narzeka, że nie dostał, bo ja ostatnio takich wpisów nie widziałam. A teraz mogłam obserwować działania cenzury
![]()
#1494 |
jestę wieszczę
|
no bez jaj, to ja też powinnam się zgłosić do paczki
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#1495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1496 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak wiem, zaraz padnie argument że prowadzący się nie zgadzają. U mnie też się niektórzy nie zgadzali, do każdego z nich poszłam osobiscie, powiedziałam jaka jest sytuacja i poprosiłam żeby oceniali mnie za wiedzę a nie środki jakimi dysponuję. O dziwo zadziałało. ) ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:58 ---------- Ja go nie widzę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1497 |
Zakorzenienie
|
#1498 |
Zadomowienie
|
A tak, jest. Poszli spać w nieświadomości.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1499 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1500 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.