|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
generalnie sam owoc traktuje sie jako przekaske, dodatek do posilku. tak samo garsc orzechow to tez nie posilek.
|
|
#1502 |
|
Zakorzenienie
|
tynusia, bez obrazy, ale popracuj nad ortografia, gramatyka, czytaniem ze zrozumieniem i pisaniem ze zrozumieniem, bo egzaminow to ty naprawde nie zdasz
|
#1503 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
To może za jednym zamachem wstawię swoje: U I Śniadanie gryczanko-owsianka(5ł. kaszy gryczanej, 2ł.górskich, 1ł. otrębów - gotowane na szklance mleka + łyżeczka inki i gałki muszkatołowej); trochę później: 2 pierniczki korzenne Marsz do szkoły II Śniadanie Sałatka (sałata, papryka, ogórek świeży, rzodkiewka, jajko na twardo, 2ł. ryżu brązowego, tymianek, pieprz - skropione oliwą); kromka chleba z masłem, sałatą, wędliną i pomidorem Marsz ze szkoły w międzyczasie: Herbata czarna z łyżeczką miodu III Śniadanie Omlet (2 jajka, kapka mleka, kapka wody gaz.) na wierzchu z pokruszonym twarogiem i 3 łyżeczkami czarnej porzeczki (z domowych zapraw) Obiad 1) zupa z botwiny (zwykła niezabielana etc.) 2) kurczak (udka?) duszony w jakimś sosie z ananasami (sos domowej produkcji, nie ze słoika), surówka z kapusty pekińskiej (z oliwą) Kolacja 2 kromki razowca z masłem i: 1) sałatą, tuńczykiem, plastrem pomidora 2) sałatą, wędliną, plastrem pomidora i cebulą trochę później: kilka rzodkiewek (podjedzonych podczas nauki) Z prośba o ocenę ![]()
|
|
#1504 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), zdrowe i wcale nie tak niskokaloryczne (nie wszystkie oczywiście ) zawierają energię łatwo przyswajalną, a po to chyba jemy, żeby dostarczyś sobie energi? więc o co chodzi z tymi owocami na posiłko-przekąski ??---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
) tylko o porządnej porcji owoców np. takie ogromniaste jabłko mające około 350g, czemu nie może byś traktowane jako posiłek, jest zdrowe, ma energię i szczerze powiem najadam się nim więc o co właśnie z tym chodzi. Przecież nie należy przeginać z białkiem, bo ono zakwasza organizm w piramidzie zdrowego żywienia produkty białkowe to mięso-ryby (0-2 porcje dziennie) nabiał i jajka (0-2) razy dziennie i strączkowe i orzechy (1-3 razy dziennie). Białko jest na górze piramidy, ma stanowić ok. 25-30% dziennego jadłospisu, podczas gdy węglowodany są wraz z owocami i warzywami podstawą piramidy i stanowią aż (około 40-50%)
|
|||
|
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze, chaotyczne :/...........R
-I- owsianka (płatki owsiane, otręby żytnie i pszenne, siemię lniane, starte jabłko, łyżeczka pestek dyni, sześć orzechów laskowych) -II- 2 kanapki z chlebem żytnim, serkiem wiejskim -III- batonik musli orzechowy -IV- pół makreli wędzonej, pół ogromnego pomidora, potem niestety garść rodzynek ![]() -V- twarożek ze szczypiorkiem I jak? bardzo proszę o ocenę!![]()
|
#1506 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i dzisiejsze RRRR ś: owsianka(5łych owsianych pół saszetki granoli orzechowej 3łychy twarogu z orzechami słonecznik) 2 małe jabłuszka pt: jajo godzina siłowo 2ś: 2 kromki razowca z polędwicą i jogurtem w roli majonezu jabłkook 3h spacerek o: kasza gryczana (nagotowałam dużo i teraz sie z nią mecze) 2 jaja sadzone surówka z pora p: bedzie albo jogo z ogórkiem i koperkiem albo 1 kromka razowca z poledwicą i ogórem 20-30min twister k: wieśniak i pomidor ślicznie prosze o ocenke
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1508 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
3mam kciukacze za dzisiejszy egzamin![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|||
|
|
|
#1509 |
|
Raczkowanie
|
Kikuś Kochanie pisalam do ciebie Pw ale chyba nie doszlo
wiec jak mozesz odezwij sie do mnie ;*A to moje wczorajsze chorobowe P ( mam taki katar ze szok , nawet nie czuje smaku tego co jem ;(( ) Sn: 100g chałki z kruszonka z masełkiem i serkiem wiejskim z szczypiorkiem , mleczka z miodkiem , pomaranczka 2sn: grahamka z masełkiem : salata , serkiem zoltym , pomidorkiem , szczypiorkiem i ogorkiem , jogo naturalny 150g z garscia nerkowcow O: dwa duze i megaaa grube nalesniki P: sałatka owocowa ( zrobiona przez mamusie , witaminki dla chorej dziewczynki ) dwa duze jabłuszka , pomaranczka , 2 kiwi , banan zalane gratka truskawkowa , lyzeczka miodku , dwie garscie nerkowcow K: jajecznica z 3 jajek na szyneczce i maselku , dwie kromki chlebka jakiegos z ziarnami z maselkiem i almette smietankowym , kakao na noc mleczko z miodkiem i jak ?
|
|
#1510 |
|
BAN stały
|
Moje dzisiejsze pyszne R jak redukcja odrobinkę za dużej wagi
![]() śniadanko: pyszna owsianeczka: 5 łyżek płatków, 1 łyżka otrębów pszennych, wkrojone kiwi, pół szklanki mleczka z odrobiną cynamonu II śniadanko: serek homo naturalny z wkrojonym kiwi + spora garść orzechów laskowych (coś mnie dziś na kiwi wzięło )obiadek: pierś z kurczaka z bazylią i pieprzem + 200 g brokuły na parze w pysznym sosie (jogurt naturalny + czosnek + przyprawy) podwieczorek: 2 roladki (sałata, szynka, nadzienie z jajka i łyżeczki majonezu) kolacja: sałatka ala grecka (pomidor, pół ogórka, kilka listków sałaty, pół papryki czerwonej, plaster fety, kilka zielonych oliwek, sos grecki z knorra) Tradycyjnie proszę o ocenę, bardzo się ostatnio staram ![]() Edytowane przez malutka243 Czas edycji: 2010-04-28 o 11:24 |
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wczorajsze R proszę o ocenkę!!!!
1śn owsianka moja ukochana (płatki owsiane słonecznik żurawina otręby siemię jogurt pól wieskiego) 2śn serek naturalny z otrębami śliwkowymi Ob 4 placuszki otrębowe z soczewicą ,jabłko pieczone z orzechami i miodem Podw 3 łyżki duże serka nat,kakao gorzkie trochę otrąb śliwkowych kol soczewica co została z obiadu mała kanapeczka z serkiem nat ogórek |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1512 |
|
Rozeznanie
|
Dobiłam już do 55 (przy 170 cm) więc wczorajsze U i czekam na okres
![]() I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem; pół z masłem, wędliną, pomidorem ,ogórkiem, rzodkiewką, chrzanem, pieprzem i solą; pół z masłem, twarogiem i dżemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem i cukrem; jabłko (jakieś 250g) II śniadanie: serek wiejski 200g z łyżką masła orzechowego, łyżką musli, miodem; herbata owocowa Obiad: pół woreczka ryżu brązowego z curry; pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek później duszona w cebuli; sałatka z ogórków z czosnkiem (ze słoika, ale domowa) Deser: 4 kostki gorzkiej, kawa z mlekiem i cukrem; garść włoskich Podwieczorek: pół woreczka ryżu; szklanka maślanki truskawkowej, 2 łyżki mieszanki (pestki dyni, słonecznika, włoskie), cynamon; inka z mlekiem Kolacja: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem; wędliną i warzywami; pół z masłem twarogiem i miodem; herbata po (przy nauce): szklanka maślanki truskawkowej I jak??
|
#1513 |
|
Rozeznanie
|
R:
Śniadanie przed 10: jagody 50 g, activia naturalna 110 g, musli 25 g, banan 30 g. II Śniadanie 11:30 (pokusa, zero głodu ale świeży chleb przyszedł ) 44 g chleba wieloziarnstego 55 g wiejskiego, 5 rzodkiewek, szczypiorek. Obiad 14:30: 4 kotlety sojowe, garść brązowego ryżu po 60 g czerwonej kapusty, i surówki z białej kapusty. 18:00 2 jajka, pomidor, szczypiorek. 2 h przed snem 50 g chudego białego sera. Staram się... ostatnie 4 dni diety skończyły się kilogramem na plusie. ![]() Proszę o ocene, cały dzień głównie siedzę.
|
#1514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O tej 18 dodałabym jeszcze orzechów i byłoby ładnie.
|
|
#1515 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakoś postaram się odezwać niedługo![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
kiciakasia
Akurat nie mam się oco bać bo testy mi świetnie poszły w necie są już odpowiedzi hehePo prostu nie pisałam szczegółowo jadłospisów I już się wytłumaczyłam
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2010-04-28 o 12:13 |
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesz smacznie, kolorowo i urozmaicasz posiłki. Jednak brakuje mi tu węgli złożonych, bo z tego co widzę to są tylko w jednym posiłku (owsianka). Ale mimo wszystko podoba mi się Twój jadłospis. |
|
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
Abigal
Ja osobiście jem od czasu do czasu owoce + jogurt naturalny albo jakieś sałatki na 2 śniadanie ale dużo osób się do tego czepia ![]()
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
a co z moim menu?
dodam ze z tymi owsianymi dałam 5 łyż. z tym cynamonem jabłkiem łyżeczką cukru ale nie zjadłam tego dużo bo było bleeeeeeeeeeee.;/ dołożyłam sobie kanapkę z chlebem żytnim serkiem i ogórkiem kiszonym i sie zapchałam do tego jedno duuuuze jabłko !! jakiego tego tuńczyka kupić? w sosie własnym? i z czym zjeść;(?
|
|
#1520 |
|
Raczkowanie
|
Pouczona konstruktywnymi uwagami dzisiaj starałam się poprawić
![]() Moje dzisiejsze R 1 śniadanie 2 kanapki chleba żytniego pełnoziarnistego z chudym twarogiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką 2 śniadanie serek homo naturalny, 3 łyżeczki pestek słonecznika , pół pomarańczy ( chyba nie powinnam łączyć orzechów/pestek z owocami na redukcji ? ) 3 obiad grillowana pierś z kurczaka z pieczonym bakłażanem skropionym oliwą z oliwek, czosnkiem i rucolą 4 podwieczorek 3 zawijasy z sałaty masłowej z szynką z piersi indyka i papryką 5 kolacja wieśniak z makrelą wędzoną, czerwoną cebulą, jajkiem i pieprzem kolorowym
|
#1521 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Węgli złożonych nie bardzo lubię. Ryż czy kasza - nie. Ale często na 2 śniadanie jem 2 kanapeczki z chlebka pełnoziarnistego - to już jakieś węgle złożone ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() Wg mnie bardzo ładnie, na redukcji nie powinno się łączyć tłuszczy (orzechy) z węglowodanami (owoce) - choć ja tak czasem robię i chudnę Chyba na każdego działa to w inny sposób.---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Tuńczyka trzeba lubić ![]() Ja kiedyś zajadałam się, teraz nie mogę na niego patrzeć ![]() Polecam w sosie własnym, można dodać ogórka, papryczkę, pomidorka. |
||
|
|
|
#1522 |
|
Raczkowanie
|
ciekawa kolacja, chyba odpatrzę jeśli nie masz nic przeciwko ![]() Wg mnie bardzo ładnie, na redukcji nie powinno się łączyć tłuszczy (orzechy) z węglowodanami (owoce) - choć ja tak czasem robię i chudnę Chyba na każdego działa to w inny sposób.Ależ bardzo proszę Jest pyszne ![]()
|
#1523 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U (na wadze ok.50 kg
)przytyłam na słodyczach aahhhh , wiem że niezdrowo i nie jestem z siebie zadowolona Nie przejmuje się tym....śn;jogurt naturalny 150g,łyżeczka miodu, 6 łyżek bran flakes, 2 ciastka lu go musli EGZAMIN GIMNAZJALNY 2śn;2 duże kromki chleba żyt-raz z awiteksu świeżutkiego i ciepłego jeszcze z masłem, 1 z nich z szynką, herbata z cukrem, ciastko małe kruche ob; 3 chochelki zupy, ok.100 g frytek (może) deser;może 2 ciastka przek;jabłko pod; lód koktajlowy z korala 220 ml,croissant z czekoladą z cukierni i kawa z mlekiem kol; pomidor, ogórek, rzodkiewka i cebulka zielona z serkiem homo nat. 2 kromki chleba.herbata z cukrem deser,przek i pod mogą się zmienić w kolejności ale nie składniki. Hehe Ocenicie???PLis!!!! |
|
|
|
#1524 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
)Węglowodanów prostych (rodzynki) staraj się nie jeść w w późniejszych porach. Batonik nie ma w składzie dużo cukru? Tu raczej widziałabym jogurt naturalny/serek homo naturalny z jakimś owockiem lub z tymi rodzynkami, które zjadłaś później
|
|
|
|
|
#1525 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze RRR :
1) owsiana : 4 kopiaste łyżki owsianych, duża garść żurawiny suszonej, 5 suszonych moreli, 2 średnie tarte jabłka prażone z cyna i piernikową, wieśniak 200g kawa z mlekiem, potem jeszcze podwójne cappucino waniliowe (ahhh, nie mogłam się oprzeć )2) pyszne placki owsiano-marchewkowe : 2 jajka, łyżka owsianych, 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych, jedna pszennych, 2 średnie tarte marchewki, cynamon 3) 150 g gotowanych sznycli z indyka, 3 łyżki na sucho kaszy jaglanej, sałatka z pół pęczka rzodkiewek, 2 pomidorów z pietruchą i łyżką oliwy 4) wieśniak 200g z łyżką mielonych migdałów, łyżką płatków migdałowych, cynamonem 5) pół kostki twarogu półtłustego wymieszane z duużą ilością sałaty lodowej, pomidorów, rzodkiewek plus szczypior jak zwykle przeginam z nabiałem ale nie potrafię sie opanować, kocham ![]() |
|
|
|
#1526 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Chyba spróbuję owsianki z twarożkiem zamiast mlekiem, bo już u Was to widziałam ![]() ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
![]() Ja tak nie przepadam i żałuję Bardzo ciekawy i dobrze skomponowany jadłospis, od Ciebie śniadanko i kolację też odpatrzę
|
||
|
|
|
#1527 |
|
Zakorzenienie
|
Zostałam pominięta Moje wczorajsze R proszę o ocenkę!!!! 1śn owsianka moja ukochana (płatki owsiane słonecznik żurawina otręby siemię jogurt pól wieskiego) 2śn serek naturalny z otrębami śliwkowymi Ob 4 placuszki otrębowe z soczewicą ,jabłko pieczone z orzechami i miodem Podw 3 łyżki duże serka nat,kakao gorzkie trochę otrąb śliwkowych kol soczewica co została z obiadu mała kanapeczka z serkiem nat ogórek
|
|
|
|
#1528 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Na obiadek polecam jednak jakieś mięsko + warzywka. Tak w porządku.
|
|
|
|
|
#1529 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Przepraszam i dziękuję za ocenę
|
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
moje dzisiejsze P
może ktoś rzuci okiem, powie co jest dobrze a co powinnam zmienić ![]() bede wdzieczna. ![]() śniadanie: 2 kromki razowca; jedna z masłem,żółtym serem i pomidorem, druga z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; serek wiejski 200g z wkrojonym szczypiorkiem; herbata z sokiem malinowym 2śniadanie: bułka z masłem, szynką pieczoną i ogórkiem; banan; jabłko; 2 kostki czekolady Ritter Sport z migdałami; Kubuś (marchew-truskawka) obiad: 2 pyzy, 3 kawałki mięsa (udziec ;d ), sos +surówka z selera, brzoskwiń i ananasa; 2 szklanki soku pomarańczowego przekąska: 2 marchewki do przegryzki podwieczorek: pączek z ajerkoniakiem; kakao na mleku 3,2%; garść nerkowców (ok 30) kolacja: 2 kromki razowca, jedna z masłem, camembertem i sałatą, druga z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; sałatka warzywna z majonezem; herbata z sokiem malinowym po: ogromne jabłko (ok 300g); garść nerkowców; może coś słodkiego wpadnie (jakaś czekolada, ciastka )
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:35.

. Skoro przy śniadanie nie było jogurtu to może teraz wpadnie - ładnie tu pasuje 
Raczej się nie mylę, czyż nie? Dla mnie to bardzo przeciętne(z naciskiem na bardzo) jadło na utrzymanie, nie mówiąc już o przytyciu, niestety

może jakieś orzeszki?aaa już doczytałam, że uczulenie masz...ale na pistacje/migdały też?
)