![]() |
#1561 |
Zadomowienie
|
Dot.: Hopea - zamówienie
Zamówienie mogę pomóc rozdzielać po świętach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1562 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1563 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak znam Edytę to będzie chciała siedzieć po nocach i to rozdzielać (albo już to robi) ale gdyby jednak Hopea się nie wyrobiła to ja się tylko zgłosiłam do pomocy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1564 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczęta, Hopea już podzielona (no prawie, została blacha do uzgodnienia
![]() Paczka przyszła w Wigilię, wiec wcześniej się nie dało niestety ![]() Ceny jeszcze muszę przeliczyć z fakturą, ale nie oczekiwałabym jakichś drastycznych zmian. Jeśli idzie o niespodzianki - były pewne różnice w stosunku do zamówienia - tych rzeczy, które mają jasne (żółte? brzoskwiniowe?) tło nie ma - facet z Hopei dzwonił do mnie i pytał co robić, ale z racji ich urlopu czekanie na braki raczej w grę nie wchodziło, więc kazałam słać bez tego. ZAW-925-ZA/3 - tu chciałyśmy (Iwogg i Lianna jeśli pamietam) 14 par, ale było tylko 2 pary. Dajcie znać dziewczyny, kto je bierze. Na razie wrzuciłam je do Iwogg, żeby wiedzieć, gdzie są ![]() Niektórych rzeczy przyszło minimalnie mniej, np. B/4826. Wtedy odejmowałam tym osobom, które brały najwięcej, żeby był jakiś system, ale mogę przełożyć, jeśli się dogadacie inaczej/dojdziecie, kto był pierwszy ![]() ![]() Baranki dla Iwogg przyszły nieparzyście - 9,5 pary. Tyle wpakowałam, bo tylko Iwogg je brała, a nie wiedziałam co innego począć. Bigle angielskie, te klasyczne, przyszły też nieparzyście - 28,5 pary. Najwięcej brała Eilo, więc ma 9 par zamiast 10 i jeden bigiel został. Co z nim zrobić? ![]() I to tyle z tego co pamiętam, ale jak coś w tabelce Wam się nie widzi, to dajcie znać, będę się tłumaczyć ![]() ![]() Aha, blacha! Mamy blachę 0,4 mm 999 8x10 cm do podziału na 4 osoby. Chcecie, żeby Wam ją podzielić w jakiś nieszablonowy sposób, czy ciąć po długości? Ja bym moje 20 cm2 chciała po długości, bo potrzebuję 84 mm x 10 mm, ale pozostałym trzem osobom mogę uciąć resztę jakoś inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1565 |
Rozeznanie
|
Biorę co jest
![]() Zwłaszcza, że kiedyś trafił mi się jakiś niedziałający bigiel, zostaje tylko kwestia jego znalezienia (znaczy, tego działającego bez pary ) ![]() Edytowane przez Eilo Czas edycji: 2012-12-26 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1566 |
Zakorzenienie
|
W Hopeowych zamówieniach mamy taki system, że ten kto pierwszy wpisuje daną rzecz do tabeli, pod siebie - zaznacza to w swojej kolumnie, w tym wierszu, kolorowym tłem [właśnie tak, jak ja przy B/4826]. Ale to tak dla orientacji piszę.
Akurat w tym przypadku nie mam mega ciśnienia na ilość, więc spokojnie może tak zostać, jak jest [czyli pomniejszona ilość u mnie wygląda wystarczająco ok].
![]() |
#1567 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
ZAW-925-ZA/3 wpisz mnie, Iwogg nie powinna mieć nic przeciwko, bo ja je wpisywałam do tabelki i w sumie na nich zależało mi najbardziej z całego zamówienia ( dobre i dwie pary ![]() Cytat:
Jeśli by się dało fakturę, to bardzo , bardzo bym prosiła z grudnia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1568 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1569 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czyli u Ciebie zostawiam te miseczko-kwiatuszki tak jak jest, ok? Cytat:
![]() Eilo Cię ubiegła ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1570 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przeżyję bez tych 3 par. Baranki niech też będą tak jak przyszły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1571 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mi pasowałby kawałek blachy też po długości jeśli można prosić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1572 |
Zakorzenienie
|
Marisella tak tak, moze zostac. Przy okazji: czy moj przelew dotarl? Robilam go juz dosc dawno, tj 18.12 [za Hopee i Rudorfera] i troche sie niepokoje, bo chyba jedyna widnieje w tabeli bez wplaty...
![]()
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2012-12-27 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1573 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przy okazji, mini offtop zrobię...Dziewczyny, czy do tej blachy potrzeba mi jeszcze jakichś specyfików alchemicznych, żeby to polutować np. z drutem 0,8mm pr.999 lub 925? Mam lutówkę i lut srebrny w paście. Będzie cacy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1574 |
Rozeznanie
|
Przyda Ci się jeszcze coś do wykwaszenia po samym lutowaniu. Nie wiem jak to profesjonalnie nazwać, ale po lutówce zostają czarnobrunatne smarki, które bardzo elegancko po wykwaszaniu schodzą. Sprawdza się roztwór kwasu siarkowego, gipastrip (sama właśnie z niego obecnie korzystam), radial.
Edit: Niech mnie ktos poprawi, jeśli jestem w błędzie, ale chyba lut w paście już jest wymieszany z lutówką tak w ogóle ![]() Edytowane przez Eilo Czas edycji: 2012-12-27 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1575 |
Zakorzenienie
|
Niech Cię ręka zeusowska broni przed stosowaniem lutu w paście do wszystkiego. Wierz na słowo - to zajęcie dla masochistów, i to takich fest perwersyjnych pod tym względem.
Pasta jest świetna do detali, do których ciężko dotrzeć ale całość pracy lutowana pastą to rzeźnia [tak, jestem po 2 tygodniach lutowania pastą, bo skończył mi się lut w drucie]. Cargę i drucik dolutujesz za x razem, bez dociskania ani rusz i w ogóle zakujesz kamień a tu Ci nagle cała carga odpadnie. Lut w paście jest opcją mega awaryjną. A poza tym: tak, lut w paście używa się bez dodatków typu lutówka. Kup sobie, Almien, lut w drucie lub w taśmie [w taśmie drogo, opłaci się drut rozmłotkować ale jeśli nie masz jak, to zacznij od taśmy]. Jestem gotowa od zaraz odstąpić Ci metr hopeowego lutu, tak mi Cię żal na samą myśl, że będziesz pastą lutować wszystko.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2012-12-27 o 22:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1576 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak masz z metr wolnego lutu, to ja chętnie odkupię i popróbuję czegoś nowego. Od razu bym prosiła o symbol lutu, żebym na przyszłość wiedziała jaki mam kupić. Ten lut w paście polecił mi lokalny złotnik. Ewidentnie nie wziął pod uwagę tego, że dla domorosłego rękodzielnika obsługa pasty może nie być taka łatwa. ![]() Eilo, co do wykwaszania, to ktoś kiedyś pisał na forum o kwasku cytrynowym. Myślę, że w warunkach domowych, w kuchni 2,5 na 2,5 metry ta metoda będzie dla mnie najbezpieczniejsza. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1577 |
Zakorzenienie
|
Nawet doświadczeni złotnicy doradzą Ci lut w drucie a pastę do detali [albo filigranów] i też tę pastę robią własnoręcznie, na świeżo, ze sproszkowanego srebra, miedzi i boraksu. Te kupne pasty są jakieś dziwne. Nie wiem co to za złotnik doradził kupną pastę - i to do wszystkiego, ale chyba miał zły dzień - albo Cię nie zrozumiał i doradził ją z myślą o detalach. Może pytał co chcesz lutować i mówiłaś, np, że jakieś detale / wzory na blasze? Wtedy bywa ok. Ale nie z cargą i nie z doltowywaniem elementów o cienkich krawędziach, czy po prostu o wąskim polu stycznym.
Ls-70 w drucie 0,5; najwygodniej spłaszczyć ten 0,5 właśnie, bo spłaszczasz albo płaskimi szczypcami zaciskającymi, albo młotkujesz - przed ucięciem i położeniem na pracę; ew trzymasz lut w drucie w dłoni i przykładasz na ułamek sekundy, gdy wszystkie elementy są rozżarzone. Ja wykwaszam w kwasku. Na ok pół szklanki wody - cała torebka kwasku. Doprowadzam do wrzenia, wrzucam pracę i na delikatnym bulgotaniu od 5 do 15 minut trzymam [zależnie od stopnia utlenienia]. Czasem muszę dolać wody, bo szybko wyparowuje. Trzymam w garnuszku do wielokrotnego podgrzewania, szkoda mi każdorazowo wylewać. Tylko pamiętaj każdorazowo o timerze, opary są silnie toksyczne i jak wyparuje całkiem, to się zaczadzisz [już mam za sobą niesienie niemowlaka jak szczeniaka - w zębach, za ubranie, na czworaka z jednego pokoju - zapełnionego dymem - do drugiego, wolnego od dymu i tygodniowe wietrzenie chaty ze smrodu]. Mogę odstąpić 1m ls-70, spoko, tylko Mari musiałaby mi odpisać od zamówienia i przepisać Tobie - bo tabela zamknięta.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2012-12-28 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1578 |
Rozeznanie
|
Ja mu nie tłumaczyłam z detalami, ale pewnie nastąpił jakiś dysonans. No nie ważne, fajnie że jest światełko w tunelu. Może tym razem się uda trochę z sensem polutować.
![]()
![]() |
![]() |
#1579 |
Wtajemniczenie
|
Mnie blachę ciąć po długości. Mari- jak zrobisz tak dobrze będzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1580 |
Zadomowienie
|
dzięki Mari za organizację
![]() ps. jak ktoś mega potrzebuje ozdobnej cargi w serduszka to robię mikrozamówienie - niestety ilość osób którą mogę się zająć ograniczona przez sesję ![]()
![]() |
#1581 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja jestem w W-wie w związku z akcją wośpową i korzystam cichaczem z kompa lubomirki, ale mi kazała korzystać z IE i chodzi ociężale :/ Mam ze sobą waszą hopeę, bo wiem, z juz długo czekacie, więc mogę w każdej chwili nadać, prześlijcie mi tylko adresy mailem, ja postaram się gdzieś sprawdzić i puścić paczki, a rozliczymy się dokladnie jak już wrocę (Eilo i Nagaly - Wasze tylko mam w domu, bo to duze paczki)
Justyna Sz. - napisz mi proszę mailem swój nick wizazowy, bo nie chcę zrobić bledu a spoza chałupki nie mam jak sprawdzić sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1582 |
Rozeznanie
|
Mari, to jak tak jeszcze dla pewności - razem z moim srebrem i pudełkami czeka też zamówienie lwicy83, tak? W takim wypadku mi wpisz całkowity koszt wysyłki, a my się tu już między sobą z Agą rozliczymy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1583 |
Wtajemniczenie
|
Mari, to Ty miałaś przy sobie moją Hopeę i nic nie mówiłaś?? Odciążyłabym Cie wczoraj! A chciałam zapytać, tylko w tym zamieszaniu w końcu mi to z głowy wyleciało...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1584 |
Rozeznanie
|
Mari, mam nadzieję, że nie zapomniałaś o tym 1m lutu, transferowanego od NagaLy do mnie? Pytam bo prosiłam o informację, ile mam za niego dopłacić, a jak nie piszesz to znaczy, że w tym wośpowym rozgardiaszu Ci to mogło umknąć.
![]() |
![]() |
#1585 |
Zakorzenienie
|
Mari, błagam o wysyłkę bo jeszcze kilka dni i będę musiała nowe zamówienie robić - już teraz muszę rozmontowywać i przerabiać długości łańcuszków gotowych, z wystawionych produktów, gdy klient kupuje - bo nie mam łańcuszka.
No i rozliczenie tabeli też by się przydało, ale to może poczekać, natomiast na towar ju nie mogę dłużej czekać.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2013-01-17 o 07:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1587 |
Wtajemniczenie
|
OJ - a do mnie dotarło wczoraj.
Mari dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1588 |
Zadomowienie
|
Potrzebuje ktoś coś pilnie z Hopei?Zamawiać będę w niedzielę prawdopodobnie więc to takie błyskawiczne zamówienie będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1589 |
Zakorzenienie
|
Do mnie powinno dziś dotrzeć od Mari
![]()
![]() |
#1590 |
Rozeznanie
|
Ja bym kilka rzeczy wzięła
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:03.