Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-17, 08:01   #1591
justin18061976
Rozeznanie

Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II

Cytat:
Napisane przez pearl4 Pokaż wiadomość
Jakbym siebie słyszała..
Od dwóch tygodni przezywam załamke bo mi dziecko non stop marudzi, nie moge odejsc na krok, problem z zasypianiem (tylko na suszarke sie daje i podczas spacerów) i co najgorsze nie chce mi jesc!! A karmiąc piersią nigdy nie wiem ile wmusilam jedzenia. Pokarm jest, leci mu a on sie prezy, wygina łapie cyca i wypluwa
Takze cieszcie sie dziewczyny ze Wam dzieci chca jesc. Myslalam ze po 2 tygodniach brania zelaza i witaminek cos mu sie polepszy a tu lipa. Idziemy dzisiaj do lekarza znowu i zbada go, zwazy. Daje znowu siuski do badania.
A takto energii ma duzo ale w porownaniu z zachowaniem wczesniejszym to jest roznica. Juz sama nie wiem co to czy cos z uszami, zęby idą, utajona infekcja...
trzymam kciuki, wyobrazam sobie jak sie martwisz, ale jestes super mamusia, dasz rade i wszytsko na pewno skonczy sie dobrze, trzymam kciuki!

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
To był jednorazowy incydent chociaż moja bardzo ruchliwa jest i trzymana za rączki podrywa sie ładnie do siedzenia i główke juz ładnie trzyma - ona uwielbia byc trzymana na rekach w pozycji pionowej i tak ją czesto nosze - przy tym wycwiczyła główke bo bardzo ciekawska jest i rozgląda sie strasznie na wszystkie strony - wszystko musi obejżec - ona od początku miała mocne karczycho juz w szpitalu sie dziwili że taka mocna i teraz jak ją tak trzymam w pionie to każdy - że ona to juz z 4 miechy ma

nasz model tez pieknie trzyma gloweczke, uwielbia patrzec na drzewa za oknem, moze tak pol godziny bez przerwy a mi rece mdleja

Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
Dzień doberek dziewczyny!

Jadę do szpitala na TK głowy, trzymajcie kciuki żeby żadnych zmian nie było w mojej mózgowicy Od ponad 4 miesięcy nie miałam żadnego ataku
trzymam kciuki!!!!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:17   #1592
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Szaja - śniłaś mi się dzisiaj ;] nie opowiem Ci dokładnego przebiegu snu, ale byłyśmy gdzieś na jakimś obozowisku i Ty zaproponowałaś mi że pokażesz swój namiot..hehe..Ciekawe co mi chciałaś pokazać w tym namiocie hehehehe, sen sie skończył na tym ,że użądliła mnie pszczoła w palec wskazujący i nie chciała sie za choelre odczepić i tyle

justin - mój kuzyn z rodzinką mieszka w Stavanger, wiem że tam trochę Polaków przebywa

Jadę do szpitala na TK głowy, trzymajcie kciuki żeby żadnych zmian nie było w mojej mózgowicy Od ponad 4 miesięcy nie miałam żadnego ataku
Trzymam! A ja się dowiedziałam, że chłopak z mojej klasy ma padaczkę, teraz wyszło On ogólnie dziwny jest, w sensie - widać, że ma jakieś neurologiczne zaburzenia, ale ni chu chu go nie potrafią zdiagnozować, a co chwilę coś nowego wychodzi. Straszne to, bo człowiek lata koło własnego tyłka, nie wiedząc jak małemu pomóc.

I moja szwagierka też ma epi, jak w ciąży jeszcze byłam, nagle telefon - dzwoni, sama w domu, jest w trakcie ataku (nie wiem jak jej się udało dzwonić) - i w tym momencie padła jej komórka. Ludzie, jak ja się przeraziłam - po pogotowie nie miałam co dzwonić, bo adresu nie znałam, więc do męża - nie odbiera, do drugiej szwagierki - nie odbiera... W końcu mąż odebrał i pojechał do siostry, już było ok. Tzn przeraziłam się, bo tego adresu nie znałam i nie wiedziałam, jak pomóc...

Cytat:
Napisane przez jamaicaP Pokaż wiadomość
a nie zauważyłas zaleznosci ze odkad podajesz mu zelazo on sie zrobil marudny??????????
Poważnie? Agu od pewnego czasu jest marudna cholernie, nie wiem czemu - obstawiałam zęby, ale gówienko widzę...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:28   #1593
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:

Szaja - śniłaś mi się dzisiaj ;] nie opowiem Ci dokładnego przebiegu snu, ale byłyśmy gdzieś na jakimś obozowisku i Ty zaproponowałaś mi że pokażesz swój namiot..hehe..Ciekawe co mi chciałaś pokazać w tym namiocie hehehehe, sen sie skończył na tym ,że użądliła mnie pszczoła w palec wskazujący i nie chciała sie za choelre odczepić i tyle

justin - mój kuzyn z rodzinką mieszka w Stavanger, wiem że tam trochę Polaków przebywa

Kciuki trzymam

Która to mi zaklęła dziecko?! Kropka... ?
Tak zawsze przesypiał ładnie całą nockę, już od dłuższego czasu, nawet 12h wytrzymał bez jedzonka (to był rekord) a dziś? Jedzenie 18:40, 1:00, 6:10 ... i już o 8:20 pobudka, napił się herbatki bo nie czas na mleko pobawił troszkę i teraz drzemka
A ja się wyszykowałam bo miałam plan go zababulić w chustę i ruszyć tak na spacer.. dziewiczy

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:34   #1594
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość

Matko, jak ten mój dziec piszczy. Od samego rana, ciagle piszczy i sie cieszy. Decybele dają po uszach.

Wczoraj młody wział girki już do buzi ( czy pzredwczoraj? już mi sie dni pierdzielą), ale sie ucieszyc, ze moze sobie palucha polizać.

O pzrepraszam bardzo, ja codziennie punktualnie wstaję o 5:55, aby córkę wyrychtować do szkoły i młodego oporządzić. Chodzę spać o 21.
He he... Ja to się z mojego śmieję, że w ultradźwięki przechodzi czasem, aż mi w uchu zaskrzypi.

Ale super.
Danio nie zrobił postępu w tym względzie, nadal 2-3cm przerwy do buzi ma. Za bardzo zafascynowało go odwracanie. Co go zostawię chwilę to zaraz na bok i kombinuje jak tu się odwrócić na brzuch.

No to mnie pocieszyłaś.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:36   #1595
Silpe
Zadomowienie

Pokaże wam jeszcze wczorajsze cwiczena na macie

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:46   #1596
Konto usunięte

Buuu to tylko moja córa taki leniuch? Ona położona na plecach ew. na bok się walnie, a tak to dziamga tylko swoje pięści i dziamga...

Dzisiaj 4 miesiące kończymy.
Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:57   #1597
kasiaaX
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22113144]Nie, u mnie w domu :d Tak, na pleckach.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość

Tak jak Szaja pisała.
Dziecko na plecach, nóżki zgięte w kolankach, kciuka wkładasz pod zgięte kolanko a resztą palców łapiesz łapki dziecka by dłonie miało na swoich kolanach (wygląda trochę tak jakby siedziało na krzesełku opierając ręce na kolanach - na leżąco xD ) no i kulkasz je raz w prawo, raz w lewo

Szaja.. ile czasu można tak ćwiczyć? I czy Ty Agutkę kulkasz wolno czy szybko bo ja jakoś nie umiem rytmu wyrobić ma być prawo, lewo, prawo, lewo czy raczej prawo, stop, lewo, stop, prawo stop.. ?
Dzięki dziewczyny
jak macie jeszcze cosik ciekawego co bratka zapodała na spotakanku to podzielcie się, bo ona na wyjeździe to wpadnie pewno za pare dni

Cytat:
Owszem
ostatnio nawet pisałam, że chodzę spać najwcześniej o 2.00, trzecia to standard no i pobudka jak mały zawoła.. czasem 7:00, czasem 5:30
Idę seriala obejrzeć i wąchać pachę małża w sensie przytulic się.. tyle mi dobrego zostało
o matko i tobie kobieto wystarcza te 3-4 godziny snu? ja bym padała na ryjek...

Cytat:

powodzenia czekamy na dobre wieści

Cytat:
To był jednorazowy incydent chociaż moja bardzo ruchliwa jest i trzymana za rączki podrywa sie ładnie do siedzenia i główke juz ładnie trzyma - ona uwielbia byc trzymana na rekach w pozycji pionowej i tak ją czesto nosze - przy tym wycwiczyła główke bo bardzo ciekawska jest i rozgląda sie strasznie na wszystkie strony - wszystko musi obejżec - ona od początku miała mocne karczycho juz w szpitalu sie dziwili że taka mocna i teraz jak ją tak trzymam w pionie to każdy - że ona to juz z 4 miechy ma

uwielbia też leżec na macie na brzuszku - co prawda nie za długo bo sie meczy dziewcze ale pieknie trzyma głowe wysoko i całą klate i chichra sie przy tym strasznie i dyskutuje oczywiście

zresztą jest też dośc duża jak na swój wiek - wyciąga dziewczyna ładnie

zapodaje fotke jak cwiczyła ostatnio z tatusiem
duża z niej lula ale włoski ma marne , jak patrze na wasze dzieciaczki i ich czuprynki to zazdroszcze - ale moja nie bedzie miała czuprynki bo ja do roczku tez miałam marne włoski - pózniej mi zgestniały i teraz nie jedna mi zazdrości
Cytat:
To w końcu można pionizować czy nie? bo ja tez nosze czasem w pionie ale nie ma większych efektów tzn. żeby sobie głowe cwiczyła czy coś...a ostatnio dziewczyny napisały,że tak można osłabic kręgosłup to jak w końcu?

nie no, załamka jak patrze na te zdjęcia...tzn twoja cócia świetna, ale moja to noworodek normalnie w porównaiu do Gabrysi...

od dziś zaczynam tulanie ma sie wziąść dziewczyna do roboty

u nas nocka spoczko : lulu o 20.00,spanko do 2.30, potem pobudki 5.30, i o 8.00, teraz tez poszla w kime, także jestem wyspana
Stary 2010-09-17, 09:06   #1598
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Która to mi zaklęła dziecko?! Kropka... ?
Tak zawsze przesypiał ładnie całą nockę, już od dłuższego czasu, nawet 12h wytrzymał bez jedzonka (to był rekord) a dziś? Jedzenie 18:40, 1:00, 6:10 ... i już o 8:20 pobudka, napił się herbatki bo nie czas na mleko pobawił troszkę i teraz drzemka
A ja się wyszykowałam bo miałam plan go zababulić w chustę i ruszyć tak na spacer.. dziewiczy
A co to Kropka, czarownica jakaś?

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość

To w końcu można pionizować czy nie? bo ja tez nosze czasem w pionie ale nie ma większych efektów tzn. żeby sobie głowe cwiczyła czy coś...a ostatnio dziewczyny napisały,że tak można osłabic kręgosłup to jak w końcu?
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,3884941.html

Może to wyjaśni Twoje dylematy.

Stary 2010-09-17, 09:20   #1599
Silpe
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115958]Buuu to tylko moja córa taki leniuch? Ona położona na plecach ew. na bok się walnie, a tak to dziamga tylko swoje pięści i dziamga...

Dzisiaj 4 miesiące kończymy.
Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno [/QUOTE]

gratki dla Agatki

Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość

nie no, załamka jak patrze na te zdjęcia...tzn twoja cócia świetna, ale moja to noworodek normalnie w porównaiu do Gabrysi...

od dziś zaczynam tulanie ma sie wziąść dziewczyna do roboty

u nas nocka spoczko : lulu o 20.00,spanko do 2.30, potem pobudki 5.30, i o 8.00, teraz tez poszla w kime, także jestem wyspana
kochana jaka załamka - każde dziecie rozwija sie inaczej i w innym tepie i ty sie doczekasz efektów
Moja Gabryśka juz dawno domagała sie noszenia w pionie - jak pisałam ciekawska jest i w tej pozycji najlepiej jej było ale nie brałam jej za czesto bo nie trzymała sie prosto - co z tego że lubiła jak jej kregosłup wyginał sie w litere S- dopiero od jakiegoś półtora tyg. trzyma plecki prosto to ją ponosze ale nie jest to oczywiście noszenie godzinami, ot po 10-15 min kilka razy w ciągu dnia .
a na brzuszku , żeczywiście mocno sie trzyma no i pierwsze przewracanki z brzucha na plecy lub bok były - co prawda jeszcze strasznie nieporadne ale czego można oczekiwac po tak małym dziecku

Stary 2010-09-17, 09:23   #1600
jamaicaP
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115457]

Poważnie? Agu od pewnego czasu jest marudna cholernie, nie wiem czemu - obstawiałam zęby, ale gówienko widzę...[/QUOTE]

niewiem, jakos od razu mi sie skojarzylo, skoro teki sam czas jest...

gratulacje za 4 miesiace!!!!!!!!
i pięknyyyy ten szal.... cudo, rozumiem ze kolejny dla mnie hehehehhee

Cytat:

ale się siłuje
Stary 2010-09-17, 10:21   #1601
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
Pokaże wam jak moje dziecie organizuje sobie czas podczas mojej nieobecności
skutki zostawienia małej z tatusiem
, ale fajne zajecie...cóz ci tatusiowie nie próbuja, eh

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]ha... no wlaśnie... jak wasze dzieciaki reagują na tv? bo moja to świra dostaje, łeb się obraca o 360 stopni, byle tylko tv widzieć. ja cały dzień nawet nie włączam, żeby się nie patrzyła. a i tak przyuważyła siłą rzeczy. a najlepsze jest to, że ona jak leży na naszym wyrku (a mamy telewizor na ścianie nad łóżkiem) to potrafi do WYŁĄCZONEGO telewizora zacząć gadać

drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie
jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam [/QUOTE]
Moja niunia zwraca uwage na Tv jak jest wlaczony, rano wlaczam bajke , bo przyuwazylam , ze interesuje ja ale tylko jedna "In the nicht garden" z Upsy-Daisy Igglepiggle i reszta...to chyba ze wzgledu na powtarzane zdania i slowa...jest po prostu prosta.http://www.inthenightgarden.co.uk/en/default.asp

Z pazurkami to mniej wiecej to samo, u raczek co drugi dzien obcinane a u nózek raz na dwa...jak jest co obcinac.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
I kaszki po 6 miesiącu, bezmleczne, bez cukru:

1. kaszka 3 zboża, bezglutenowa;
2. kaszka jaglana z jabłkiem i gruszką, bezglutenowa;
3. kaszka musli, z glutenem;

Wszystko to są produkty rolnictwa ekologicznego. Dobra jakość i dobra firma.
Ile kosztuja w Polsce? U mnie sa po 4€-12 zl mniej wiecej.

Edytowane przez marhalczar
Czas edycji: 2010-09-17 o 10:23
marhalczar jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 10:31   #1602
marhalczar
Zadomowienie

.. a tak ogólnie po nadrobieniu zaleglosci...dzieciaczki na fotkach slicznusie...jak szybko rosna!!!
Ja za chwile zmykam z mala na spacer, bo przestalo padac , bo nie moglysmy wyjsc rano jak zwykle .

A oto Meli dzisiaj na przwijaku..
Stary 2010-09-17, 10:55   #1603
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marhalczar Pokaż wiadomość
Ile kosztuja w Polsce? U mnie sa po 4€-12 zl mniej wiecej.[/COLOR][/I]
13 - 15 złotych

Stary 2010-09-17, 11:09   #1604
Silpe
Zadomowienie

Doopa ze spaceru
ubrałyśmy sie - najpierw wziełam małą w fotelik samochodowy żeby ją miec przy sobie a miałam pare rzeczy do zrobienia na działce- z wózkiem za dużo zachodu zrobiłam co miałam zrobic , wsadziłam małą do wózka , oczywiście maruda sie włączyła - bo ona nie chce
wychodzimy a tam juz kropi deszcz...
i znów rozbieranie , maruda itp - jest strasznie zirytowana jak trzeba sie ubierac lub rozbierac
może po południu pogoda sie poprawi bo nie chce mi sie w domu kisic , ja nie wiem kiedy sie przyzwyczaje do siedzenia samej z dzieckiem 24 na dobe - może kiedyś ... o ile wcześniej nie zwariuje
chociaż mała ostatnio robi sobie w miare normalne drzemki w ciągu dnia i mam wiecej luzu tzn od 2 dni
dziś wypucowałam juz łazienke

Stary 2010-09-17, 11:10   #1605
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
.. a tak ogólnie po nadrobieniu zaleglosci...dzieciaczki na fotkach slicznusie...jak szybko rosna!!!
Ja za chwile zmykam z mala na spacer, bo przestalo padac , bo nie moglysmy wyjsc rano jak zwykle .

Już nie są takimi niemowlaczkami.
Łepki trzymają już bez takiego wysiłku, na fotkach to wygląda jakby tak robiły od zawsze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 11:16   #1606
Konto usunięte

SIlpe, a folię do wózka masz? Co ci kropienie przeszkadza? Jakbym tak miała na to uwagę zwracać, to od 2 tygodni nie wyszłabym z domu Za każdym razem prawie kropi gdy wychodzę, po czym zaczyna lać porządnie A mała śpi pod folią i tyle.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Mar, świetnie ta Amelka twoja trzyma główkę
Stary 2010-09-17, 11:52   #1607
jamaicaP
Rozeznanie

Cytat:

fajoska łysolka

ja tam tez sie deszczu nie boje wczoraj zlapal mnie taka ulewa ze spodnie mialam do kolan mokre , do butów tez się nalało, po prostu nie bylo gdzie wiac nawet bo tak nagle zlało, a Róża nawet nei zauwazyla ze pada... tylko chrapała pod folią,
szaja ostatnio to samo mezowi powiedzialam jak sie zdziwiwl ze ja w deszcz wychodze,

mala jakis lekki sen ma dzis.. najpierw obudzilo ja skrzypniecie krzesla teraz stuk lyzki o plastikowa miskę-robię gołąbki......jak ktoras chętna to zapraszam, zawinęłam ok 20 sztuk....

no nic czas karmienia, potem od razu mialysmy wyjsc a ja że tak powiem nie zrobiona, włosy masakra po prostu......
Stary 2010-09-17, 11:55   #1608
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
mala jakis lekki sen ma dzis.. najpierw obudzilo ja skrzypniecie krzesla teraz stuk lyzki o plastikowa miskę-robię gołąbki......jak ktoras chętna to zapraszam, zawinęłam ok 20 sztuk....
Ja też mam dzisiaj dziecko marudne.. kij wie o co kaman... niby śpi ale nie bo jęczy, kwęka, stęka i co tylko mu tą paszczą wyłazi to takie dźwięki wydaje. Zabawa była ładna a ze spaniem dupa.

A gołąbki

Lea - przepraszam bardzo ale czy na głównej liście mój Sebastian musi być na różowo ? Nie żeby mi to jakoś bardzo przeszkadzało ale zaraz mi się kojarzy z tym, że miał być moją upragnioną córeczką i takie mam dziwne uczucie już wystarczy mu, że śpi pod baldachimem z różowymi falbankami, oszczędźmy mu xD

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg

Edytowane przez Siala_Bala
Czas edycji: 2010-09-17 o 12:19
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 11:56   #1609
Silpe
Zadomowienie

szaja - mam folie i chyba zaczne jej w koncu używac bo pogoda juz sie raczej nie zmieni , na teraz już zrezygnowałam ze spaceru - mała sie bawiła to dokonczyłam sprzątanie po południu sie wybierzemy .
u nas jest jeszcze ten problem że młoda nie uśnie od tak sobie w wózku , marudzi strasznie bo nic nie widzi leząc i najpierw musiałabym zrobic ze dwie rundki od domu do bramy - rozejrzy sie złapie śpiucha i moge ją odłożyc - wtedy śpi godz. lub wiecej . czasem jak jest bardzo śpiąca to włoze ją do wózka dam smoka i odlatuje - wtedy możemy spacerowac .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 12:14   #1610
justin18061976
Rozeznanie

ale nas deszczysko zlapalo!!!!! nawet majtasy mialam mokre, maluch pod folia, wiec spoko
dziewczyny dajcie jakies fajne pomysly, mam trzyjablonki w ogrodku i mnostwo smacznych jablek, jak je 'zakisic' najlepiej? zamrozic pokrojone w czastki??

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 12:35   #1611
jamaicaP
Rozeznanie

justin moja mama tez ma jablonki i ona jabca w słoiki robi
obierasz jablka i kroisz byle jak, na male kawalki, wrzucasz do gara, sypiesz cukier zwykly ile tam lubisz, i smazysz to na nieduzym ogniu jakis czas, tak zeby jablka puscily soku i zrobily sie miękkie, jak są bardzo gorace nakladasz do słoików, zakrecasz i stawiasz do góry dnem, jak kazdy wek
tak samo mozna robic kazde owoce, super do ciasta nalesnikow...itd

tylko uwaga!!!!!!!!!!!!!!!!! absolutnie nie wolno mieszac jablek i tą samą lyzka probowac!!!!!!!!!!!!
nawet ciupka śliny spowoduej ze sie zepsują wszystkie
wiec nakladasz i mieszasz jedna lyzką a do sprobowania odkladaj na spodeczek nieco dzemu i z niego próbuj inna lyzka
Stary 2010-09-17, 12:42   #1612
margo80
Zakorzenienie

Kropka - pytanko do Ciebie, bo Ty chyba w przepisach najlepiej obeznana:
czy te 2 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego może zamiast matki wziąć ojciec, nawet jeśli to matka była na macierzyńskim??

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:20   #1613
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Kropka - pytanko do Ciebie, bo Ty chyba w przepisach najlepiej obeznana:
czy te 2 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego może zamiast matki wziąć ojciec, nawet jeśli to matka była na macierzyńskim??
Jeśli chodzi o tatusiów przepisy nie dzielą urlopu na podstawowy i dodatkowy. Mówią tylko, że mamusia musi wziąć 14 tygodni, wtedy do reszty ma prawo tatuś. Mamusia oczywiście rezygnuje pisemnie na rzecz ojca dziecka.

W praktyce robi się to tak:
a) mamusia bierze 14 tygodni, a tatuś pozostałe 6 plus te 2;
b) mamusia bierze 20 tygodni, a pozostałe 2 tatuś;

Wszystko na papierku.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

A ja dziś miałam niespodziankę. Wróciliśmy ze spaceru, położyłam smrodka na plecach, na środku kanapy i poszłam odkurzać.
Przeleciałam przedpokój, wpadam do pokoju, a dzieć na brzuchu. I nawet ręce obie ma przed sobą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 14:26   #1614
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o tatusiów przepisy nie dzielą urlopu na podstawowy i dodatkowy. Mówią tylko, że mamusia musi wziąć 14 tygodni, wtedy do reszty ma prawo tatuś. Mamusia oczywiście rezygnuje pisemnie na rzecz ojca dziecka.

Wszystko na papierku.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

A ja dziś miałam niespodziankę. Wróciliśmy ze spaceru, położyłam smrodka na plecach, na środku kanapy i poszłam odkurzać.
Przeleciałam przedpokój, wpadam do pokoju, a dzieć na brzuchu. I nawet ręce obie ma przed sobą.
dzięki
czyli jeśli się okaże, że uda się uratować mój staż dzięki niebraniu tych 2 tygodni, to z nich zrezygnuję, a weźmie małż.
on musi złożyć podanie u siebie, a ja rezygnację z brania u siebie?

brawo dla Danielka!!

my się uczymy przekręcać na boczki. główka w pionie już całkiem całkiem, troszkę się tylko chwieje. na brzuszku super, choć nie zawsze łapki są z przodu. ale jak leży na moich kolanach, to nijak nie chce się podnosić do siadu, głowy za sobą nie ciągnie... nie musi jeszcze, prawda?

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 14:48   #1615
kropka75
Zakorzenienie

Tak, Ty rezygnujesz u siebie składając pismo i oświadczenie, że resztę wybierze mąż (bo macierzyński jest obowiązkowy w całości, tzn. musi być wybrany tak czy siak przez któreś z rodziców lub oboje), a on oświadcza, że Ty zrezygnowałaś u siebie i tam wnioskuje. Druku nie ma, trzeba po prostu na logikę pisać. I pewnie kadry też będą miały swoje widzimisię.

Stary 2010-09-17, 17:54   #1616
kropka75
Zakorzenienie

Ratunku, nie mogę zapanować nad dzieckiem.
Poszłam przygotować kąpiel, wracam, a ten na brzuchu. Zaraz po jedzeniu notabene. Ja po mleko do kuchni, a ten na brzuch. I tak całe popołudnie. W końcu położyłam na macie, bo nie do opanowania jest. Jak odkrył odwracanie to już nie ma siły na niego...

Stary 2010-09-17, 18:03   #1617
Konto usunięte

Cytat:

Wszystko na papierku.

Oooooooooo gratulejszyn A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:
Stary 2010-09-17, 18:04   #1618
Konto usunięte

Kropka ciesz się, też bym tak chciała
Stary 2010-09-17, 18:42   #1619
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128043]Oooooooooo gratulejszyn A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:[/QUOTE]

Daniel też najpierw stópki, potem na brzuch.

Piknie chwyta.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128067]Kropka ciesz się, też bym tak chciała [/QUOTE]

Poczekaj, jeszcze Ci się znudzi. Ja już żałuję, że tak szybko załapał.

Mógłby powoli, po trochę. Na boki odwraca się od miesiąca, ale nie tak że leży na nich non stop. Czasem się odwróci, potem znowu na plecki przejdzie i git. Nie mógłby tak teraz, raz na dzień, albo dwa na brzuch się odwracać?
Ciągle go wracam na plecy, bo się męczy i marudzi. A mimo to pięć minut i znowu na brzuchu leży.

Stary 2010-09-17, 18:51   #1620
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Ratunku, nie mogę zapanować nad dzieckiem.
Poszłam przygotować kąpiel, wracam, a ten na brzuchu. Zaraz po jedzeniu notabene. Ja po mleko do kuchni, a ten na brzuch. I tak całe popołudnie. W końcu położyłam na macie, bo nie do opanowania jest. Jak odkrył odwracanie to już nie ma siły na niego...
u nas to samo, tylko mój Wojtek woli na odwyrtkę - z brzucha na plecy. Odwrotnie też umie, ale woli tak.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22128043]Oooooooooo gratulejszyn A Agu zaczęła sobie pomalutku stópki chwytać! Ja nie wiem, to dziecko chce ominąć etap przewracania się na boki i brzuch, czy co? Dowód poniżej:[/QUOTE]

Nie martw się, moja córa też zaczęła troszkę później niż inne dzieci. To o niczym nie świadczy.

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
justin moja mama tez ma jablonki i ona jabca w słoiki robi
obierasz jablka i kroisz byle jak, na male kawalki, wrzucasz do gara, sypiesz cukier zwykly ile tam lubisz, i smazysz to na nieduzym ogniu jakis czas, tak zeby jablka puscily soku i zrobily sie miękkie, jak są bardzo gorace nakladasz do słoików, zakrecasz i stawiasz do góry dnem, jak kazdy wek
tak samo mozna robic kazde owoce, super do ciasta nalesnikow...itd
ale mi smaka narobiłas na takie jabłka
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości