|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1591 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
tak
![]() btw: |kolacja: komosa ryzowa, 4 ³zyki, len pra¿ony 2 ³yzki, ciecierzyca 1/2 szklanki oliwa z oliwek 1³yzka, sezam 2 ³yzki, orzeczy pinii 3 ³yzki ==> ma ktos pomysl jak skomponowac podobna kolacje w wersji KANAPKI? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() albo (moje ulubione) ¿e jaki¶tam jogurt GRECKI light jest bez sensu bo ma wiêcej t³uszczu (3,5%) od NORMALNEGO JOGURTU (1,5%) - no tak ale je¿eli mowa o jogurcie greckim to czemu go nie porównali do zwyk³ego greckiego (10% t³uszczu)?? ![]() ![]() Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-28 o 16:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
dzisiejsza Redukcja, proszê o ocenê
![]() ¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych górskich, po ³y¿ce otrêbów pszennych, owsianych, siemienia lnianego, wiórków kokosowych i p³atków migda³owych) z serkiem homo naturalnym, kilka orzechów w³oskich, ³y¿eczka miodu II ¶niadanie- na uczelni: 2 kromki razowca posmarowane cienko jogomajo, z szynk± i warzywami Obiad: br±zowy ry¿ 50g z kurczakiem i warzywami Podwieczorek: serek wiejski, ³y¿eczka miodu (mia³ byæ z papryk± i ogórkiem ale musia³am zaspokoiæ straszn± ochotê na s³odkie) Kolacja: jajecznica z 2 jaj, cebulka, 1 parówka z szynki (siostra przyjecha³a na weekend, przywioz³a sobie parówy i zostawi³a 4 sztuki, a nauczono mnie ¿eby nie wyrzucaæ jedzenia wiêc muszê je zje¶æ ![]() i jak?
#1594 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
Ale sposob prowadzenia mnie bardzo irytuje i te wstawki przebierane ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#1595 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 646
|
Trochê siê wybi³am z rytmu diet, dlatego te¿ prosi³abym o ocenê, czy taki jad³ospis nadaje siê na redukcjê.
1. 40g "mieszanki" (p³atki owsiane, jêczmienne, ry¿owe), serek wiejski 200g, 40g rodzynek, 10g pestek s³onecznika, 20g miodu lipowego w miêdzyczasie jab³ko 50 min. æwiczeñ modeluj±cych z Mel B 2. 60g bia³ej kie³abasy, 250g ¿urku, 200g gotowanych ziemniaków w miêdzyczasie 4 kostki gorzkiej czekolady 3. bu³ka w³oska posmarowana cienk± warstw± serka ¶mietankowego, pomidorem i skrojonymi kilkoma oliwkami zielonymi, szklanka kefiru I za jaki¶ czas, jak zg³odniejê planujê serek wiejski/naturalny/jajka z jakimi¶ warzywami. 4. I wpad³a a'la sa³atka: 2 jajka, 6 zielonych oliwek, pomidor, sa³ata zmieszane z serkiem homo nat. z bazyli± i tymiankiem. Ca³kiem ¶mieszny smak. ![]()
Edytowane przez Aishinette Czas edycji: 2013-10-28 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Unex, ja nie polecam oleju z pestek winogron z jednej przyczyny - kiepski stosunek kwasów omega 3 do 6.
Wstawiam mój wczorajszy jad³ospis na U - wyszed³ dziwaczny, ze wzglêdu na to, ¿e ca³y dzieñ by³am poza domem na do¶wiadczeniu. Trochê ma³o z³o¿onych wêgli w stosunku do wysi³ku, jaki mia³am tego dnia, no ale có¿... I tak ca³kiem spoko jad³am jak na moje oko, w takich niesprzyjaj±cych warunkach ![]() I 4 kromki ziarnistego chleba graham z mas³em orzechowym crunchy, serkiem kozim i konfitur± czere¶niow± II Mix: ma³a puszka szprotek w sosie pomidorowym + puszka czerwonej fasoli + resztka paprykarza szczeciñskiego z ³ososiem + pomidor + kromka ziarnistego chleba graham (ale dziki posi³ek ![]() III Miseczka sa³atki z piersi± kurczaka, brukselk±, fasolk± szparagow±, groszkiem, marchwi±, selerem i cebul± (kumpela siê podzieli³a ![]() IV Kisiel jab³kowo-pomarañczowo-marakujowy + ma³e jab³ko V Sa³atka z 2 jaj na twardo, ogórka kiszonego i 2 startych marchwi, pospana pieprzem zio³owym i polana olejem lnianym No i dzisiejsze U - mam mega gastrofazê i si³± powstrzyma³am siê przez zakupem drugiej dro¿d¿ówki, a potem jakiego¶ batona (chyba okres siê zbli¿a ![]() ![]() I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: granatem, orzechami w³oskimi, serkiem kozim i chipsami bananowymi II Dro¿d¿ówka z truskawkami, kruszonk± i lukrem; ma³e jab³ko Przek±ska: gar¶æ ¶liwek wêgierek III Kawa³ek szynki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu, ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej, kalafior z mas³em i koperkiem IV Jogurt naturalny 150g z ma³ym jab³kiem, cynamonem, miodem wielokwiatowym, 2 ¶liwkami wêgierkami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni i s³onecznika V 3 kromki ziarnistego chleba graham z serami lazur z³ocisty i orzechowy brie; pomidor i sa³ata
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-10-28 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1597 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 537
|
R
¦niadanie: szklanka mleka sojowego z niebotyczn± ilo¶ci± p³atków fitness z czekolad± II ¶niadanie: bu³ka z wêdlin± i papryk± + banan Obiad: z 200 ponad gram ³ososia przyrz±dzonego z imbirem + dwa ziemniaczki z mundurkach + sporo szparagowej Kolacja: 5 ³ych p³atków górskich + dwa kiwi 2x zielona herbata i woda ca³y dzieñ Chyba brakuje mi 5 posi³ku... ale to ten banan w szkole robi za niego. |
![]() ![]() |
![]() |
#1598 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
Pee:
Sniadanie -jajecznica z 3 jaj XL z dymk±, szalotk± - 3 kromki chleba mieszanego - ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± + du¿o miodu - z³ozona z 2 kromek z pieczarkami duszonymi, ogórkiem kiszonym, pomidorem i serem cammembert jakos tost + ketchup 2 sniadnie -kefir -kanapka z³o¿ona z 2 kromek chleba z sa³at±,szynk±, ogórkiem kiszonym i pomidorem Obiad: - 2 miski znów haha 0,5 l ³azanek z pieczarkami i kie³bask± ![]() Podwieczorek - 2 nalesniki odsma¿ane z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietan± i cukrem ![]() Kolacja: -jajecznica z 2 jaj xl z szalotk± - tost z 2 kromek z pieczarkami, ogórkiem kiszonym, pomidorem i du¿o cammemberta + ketchup - wyjadanie miodu ze s³oika xd po : ok 21 haha 2 jab³ka mniammmmmm |
![]() ![]() |
![]() |
#1599 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 671
|
Dzisiejsza redukcja:
I: jajecznica z 3 jaj sma¿ona na ma¶le klarowanym z wêdzonym ³ososiem + 2 pomidory. II: du¿y jogurt grecki z malinami i p³atkami kokosowymi. III: dynia, pier¶ z kurczaka, papryka i marchew sma¿one na oleju kokosowym w sosie pomidorowym; surówka z pekiñskiej i ogórka z oliw±; du¿a kostka gorzkiej (90%) czekolady IV: surówka z obiadu z mozarell± i tuñczykiem. I wczorajsza: I: omlet z 3 jaj i m±ki kokosowej z bananem i orzechami pecan; dwie mandarynki. II: 2 ziemniaki, pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±. III: sa³atka z obiadu z wêdzonym ³ososiem. IV: serek wiejski z kilkoma truskawkami i wiórkami kokosowymi. Zapodzia³ siê na poprzedniej stronie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1600 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 973
|
Redukcja
1. talerz gêstej zupy-krem z czerwonej soczewicy, serek wiejski z ogórkiem ¶wie¿ym i marynowanymi pieczarkami, szklanka soku jab³kowego 100%; ¶rednia latte, cukierek lodowy; 2. bu³ka z mas³em, wêdlin± drobiow±, mozarell± i ¶wie¿ym ogórkiem; 3. sushi z krewetk±; 4. kotlet mielony z plastrem sera, sa³atka (por, jajko, kukurydza konserwowa); |
![]() ![]() |
![]() |
#1601 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 121
|
Nie, nigdy nie bylam na P. Juz ktos mnie kiedys o to pytal, najwidoczniej jestem mylona z kims innym
![]() Dzisiejszy r/u: Sniadanie ok 10:00: Owsianka z czterech lyzek platkow, z lyzka jogurtu naturalnego, lyzka masla orzechowego i wkrojonym kiwi + kawa z mlekiem Cwiczenia : 20 min pilates + mel b abs Sniadanie2: kromka chleba pszennego z plastrem twarogu poltlustego i ogorkiem Obiad: Dwa nalesniki nadziewane szpinakiem z ciecierzyca i niewielka iloscia twarogu Podwieczorek: maly kawalek ciasta cytrynowego z makiem + kawa z mlekiem Kolacja: Zupa szczawiowa z kleksem jogurtu naturalnego i jajkiem
#1602 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
Dziewczyny, a czym zastêpujecie nabia³? Zauwa¿y³am, ¿e mi szkodzi i staram siê je¶æ go jak najmniej... na razie mam tofu, du¿o orzechów (bia³ko)... i ju¿ brakuje mi pomys³ów...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1603 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Orzechy s± ¼ród³em t³uszczu, a nie bia³ka.
![]() |
#1604 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 914
|
Cytat:
g³ównie tak siê dzieje po wychodzeniu z anoreksji w³±¶nie bo organizm ma ogromne braki ---------- Dopisano o 07:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cytat:
ja mam ten i jestem zadowolona ![]() http://go4bio.pl/index.php?route=pro...rice&order=ASC
![]() |
#1605 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 85
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1606 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1607 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Moje wczoraajsze P
¦ I owsianka 4-5 ³y¿ek p³atków + kilka ³y¿ek jab³ek sma¿onych domowych ze s³oika + pestki s³onecznika, ma³a bu³eczka dro¿d¿owa orkiszowa domowa z mas³em, pyycha ![]() ¦ II dro¿d¿ówka z serem, z kruszonk±, lukrem, niebo O ¶rednia miska pomidorowej na przecierze domowym, ry¿ br±zowy (no, mniej ni¿ pó³ woreczka ale by³o ![]() P jab³ko (nie by³am g³odna jako¶ bardzo, mam problemy z jelitami jako¶, nie nad±¿aj± mi chyba ale by³am ju¿ w aptece) K 1/2 makreli jakie¶ ma³ej niestety, 3 kromki chleba ¿ytniego z ziarnami z mas³em, w tym dwie z twarozkiem granulowanym i ogórkiem zielonym + jedna z mas³em i z pomidorem /wiem, ¿e jestem na P, ale powiedzcie mi, czy dro¿d¿ówka codziennie, taka nie-domowa, a kupna, wiêc na biaaa³ej m±ce, z odrobin± lukru i innymi s³odkimi syfkami to nie jest zbyt niew³a¶ciwe dla organizmu? tzn. czy to nie s± same puste kalorie jakie¶? no i jeszcze jedno - mam ogromn± ochotê na czekoladê, kiedy¶ potrafi³am zje¶æ ca³± tabliczkê naraz, teraz siê powstrzymujê jak zacznê je¶æ, ¿eby zje¶æ jeden czy tam dwa paski, bo bym w koñcu mój jad³ospis zmieni³a na dro¿d¿ówka/czekolada i tak ca³y czas, ale jak zjem wiêcej to wiadomo - okropnie siê czujê. i jeszcze jedno - jak czêsto wg was mo¿na je¶æ czekoladê z takimi raczej syfiastymi sk³adnikami jak np. Milka, tak, ¿eby nie szkodzi³o organizmowi? ju¿ nie tyle o tycie chodzi, co o przesadê po prostu, nie wiem jakie s± "zdrowe" normy Z góry dziêki!!!
#1608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wspomnia³a¶ o wyrzutach, wiêc domy¶lam siê ¿e wychodzisz z ED. Je¶li tak to wazne jest ¿eby¶ nauczy³a siê "normalnie je¶c". Normalnie czyli nie wyliczaj±c sobie co do grama, jedz±c nawet te mniej zdrowe produkty jak masz ochotê itp. ![]()
![]() |
#1609 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1610 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1611 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Bialka to one maj± najmniej akurat http://www.ilewazy.pl/orzech-wloski
z btw
|
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale juz kupi³am makrele wedzone i bedzie biba naca³ego hahah ![]() CO DO ,, Spróbuj raz w tyg. zjesc cos, czego sie boisz" to super pomys³! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1614 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To w takim razie czym zastêpowaæ nabia³? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1615 |
Raczkowanie
|
A wiêc moje dzisiejsze P
![]() ![]() ¦niadanie -jajecznica na mase³ku z dymk±, szalotk± z 3 jaj XL -3 kromki chleba mieszanego - bia³y ser pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± na to du¿o miodku - podwojna (tost ) ser ¿ó³ty, pieczarki duszone, ogórek kiszony, pomidor + ketchup 2 ¶niadanie (szko³a) - kanapka (z 2 kromek ¿ytniego ) sa³ata rzymska, 2 plastry wêdlinki, pomidor, ogóek kiszony -du¿e jab³ko jonagold <3 -kefir 250 ml ROBICO <3 Obiad -2 du¿e miski 0,5 l ³azanek z pieczarkami i kie³bask± (pychota again) Podwieczorek -2 odsma¿ane nalesniki z serem na s³odko pe³not³ustym - du¿e jab³ko Kolacja -pó³ makreli takiej 300 g - 2 kromki ¿ytniego - twaróg z czosnkiem pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± - 2 plastry szynki, pomidor, ogórek kiszony i teraz : kubek mleka z miodem i du¿e jab³ko <33 |
![]() ![]() |
![]() |
#1616 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
U
I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II Grahamka z jajem na twardo, mas³em, rzodkiewkami i zio³ami prowansalskimi; jab³ko III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i patisonami konserwowymi IV 2 kromki ziarnistego chleba graham z serami ple¶niowymi, pomidorem i sa³at± Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, 3x zielona herbata
#1617 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
U
I bu³ka z dyni±, posmarowana serkiem zio³owym, z sa³at± (sypniête z miksu sa³at),kie³kami cebuli, serem morskim, pomidorem; serek wiejski lekki z pestkami dyni, kie³kami, pietruszk±, rzodkiewkami; kawa zbo¿owa z kostk± cukru na mleku 1.5% II gruszka, sok wieloowocowy III grahamka z serkiem zio³owym, pomidorem, kie³kami, sa³at±, polêdwic± sopock± IV rolada drobiowa z serem i pieczarkami w jakim¶ sosie; kasza; surówka z ogórków kiszonych i cebulki; sok pomidorowy V pó³ banana z jogurtem czekoladowym VI 2 kanapki z chleba z siemieniem lnianym z szynk± z indyka, tofu i kie³kami cebuli; sa³atka z miksu sa³at z rukol±, pomidorków, pestek dyni, musztardy; melisa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1618 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 973
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1619 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
R
I ¶niadanie - 200 ml mleka 2%, 4 ³y¿ki musli z p³atkami zbo¿owymi i rodzynkami kawa z mlekiem II ¶niadanie - trzy ma³e kromki (ok 30 g.) chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem posmarowane serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, dwa plasterki szynki, z sa³at±, po³ow± pomidora, dwoma rzodkiewkami i niewielk± ilo¶ci± cebulki herbata z cytryn± Po treningu: Obiad - kawa³ek rybki (ok 50 g), z sosem z pomidorów, cebuli i czosnku, 1/3 torebki kaszy gryczanej, jeden pomidor z ³y¿k± jogurtu naturalnego i sa³at± herbata z cytryn± Podwieczorek - baton musli (90 kcal), pomarañcza Kolacja - 500 ml zupy z warzywami gotowanej na kostce warzywnej z ok 1/4 torebki ry¿u (wiem nie powinnam zupy na kolacjê je¶æ, tylko co¶ z bia³kiem, ale musia³am doje¶æ ![]() Do tego du¿o wody. Napoje s³odzê jedn± ³y¿eczk± cukru, bo na razie nie mogê tak nagle odzwyczaiæ siê i piæ bez cukru, ale bêdê do tego d±¿y³a zmniejszaj±c po trochê ilo¶æ. Mam te¿ problem bo nie wiem, czy mam ca³kiem wywaliæ olej i oliwê? Nie sma¿yæ na nich wcale? Czy niewielka ilo¶æ nie zaszkodzi? W sumie sporo kalorii w takiej ³y¿ce oleju jest:/
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-10-29 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
³y¿eczka cukru do herbaty czy kawy w I. po³owie dnia nie powinna zahamowaæ chudniêcia ![]() absolutnie nie eliminuj t³uszczy, to te¿ wa¿ny sk³adnik diety. staraj siê poprostu co¶ ugotowaæ i polaæ surow± oliw± z oliwek zamiast na niej sma¿yæ, dorzuæ orzechy, awokado etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.