Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-10-28, 16:18   #1591
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
a czyta³a¶ etykietê z ty³u...?
tak

btw: |kolacja: komosa ryzowa, 4 ³zyki, len pra¿ony 2 ³yzki, ciecierzyca 1/2 szklanki
oliwa z oliwek 1³yzka, sezam 2 ³yzki, orzeczy pinii 3 ³yzki
==> ma ktos pomysl jak skomponowac podobna kolacje w wersji KANAPKI?
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:22   #1592
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
dezet tez czasami ogladam ten program, w sumie nie wiem czy wszystko co mowi± jest prawda.
Robia troche cyrk z tego programu ze wzgledu na prowadz±c±
Ogólnie program bardzo dobry, w wielu kwestiach dla przeciêtnego kowalsiego mo¿e stanowiæ dobre ¼ród³o informacji ¿ywnieniowych i dobrze ¿e taki istnieje, trzeba naród u¶wiadamiaæ, ale oczywi¶cie zdarzaj± siê im ( a komu siê nie zdarzaj±) niez³e kwiatki jak choæby np to ¿e w jogurcie (ewidentnie widaæ opakowanie jogobelli) nie ma w sk³adzie podanej procentowej zawarto¶ci owoców - a po prostu wtedy jeszcze ta informacja by³a umieszczana z boku opakowania (kto je jogobellê ten wie),
albo (moje ulubione) ¿e jaki¶tam jogurt GRECKI light jest bez sensu bo ma wiêcej t³uszczu (3,5%) od NORMALNEGO JOGURTU (1,5%) - no tak ale je¿eli mowa o jogurcie greckim to czemu go nie porównali do zwyk³ego greckiego (10% t³uszczu)?? Przecie¿ kto¶ kto konkretnie potrzebuje kupiæ gêsty i zwarty jogurt grecki nie kupi jakiej¶ lej±cej paæki

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-28 o 16:26
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:25   #1593
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

dzisiejsza Redukcja, proszê o ocenê

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych górskich, po ³y¿ce otrêbów pszennych, owsianych, siemienia lnianego, wiórków kokosowych i p³atków migda³owych) z serkiem homo naturalnym, kilka orzechów w³oskich, ³y¿eczka miodu
II ¶niadanie- na uczelni: 2 kromki razowca posmarowane cienko jogomajo, z szynk± i warzywami
Obiad: br±zowy ry¿ 50g z kurczakiem i warzywami
Podwieczorek: serek wiejski, ³y¿eczka miodu (mia³ byæ z papryk± i ogórkiem ale musia³am zaspokoiæ straszn± ochotê na s³odkie)
Kolacja: jajecznica z 2 jaj, cebulka, 1 parówka z szynki (siostra przyjecha³a na weekend, przywioz³a sobie parówy i zostawi³a 4 sztuki, a nauczono mnie ¿eby nie wyrzucaæ jedzenia wiêc muszê je zje¶æ )

i jak?

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:28   #1594
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Ogólnie program bardzo dobry, w wielu kwestiach dla przeciêtnego kowalsiego mo¿e stanowiæ dobre ¼ród³o informacji ¿ywnieniowych i dobrze ¿e taki istnieje, trzeba naród u¶wiadamiaæ, ale oczywi¶cie zdarzaj± siê im ( a komu siê nie zdarzaj±) niez³e kwiatki jak choæby np to ¿e w jogurcie (ewidentnie widaæ opakowanie jogobelli) nie ma w sk³adzie podanej procentowej zawarto¶ci owoców - a po prostu wtedy jeszcze ta informacja by³a umieszczana z boku opakowania (kto je jogobellê ten wie),
albo (moje ulubione) ¿e jaki¶tam jogurt GRECKI light jest bez sensu bo ma wiêcej t³uszczu (3,5%) od NORMALNEGO JOGURTU (1,5%) - no tak ale je¿eli mowa o jogurcie greckim to czemu go nie porównali do zwyk³ego greckiego (10% t³uszczu)?? Przecie¿ kto¶ kto konkretnie potrzebuje kupiæ gêsty i zwarty jogurt grecki nie kupi jakiej¶ lej±cej paæki
No w sumie, duzo rzeczy siê mozna dowiedzieæ.
Ale sposob prowadzenia mnie bardzo irytuje i te wstawki przebierane

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 18:07   #1595
Aishinette
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 646

Trochê siê wybi³am z rytmu diet, dlatego te¿ prosi³abym o ocenê, czy taki jad³ospis nadaje siê na redukcjê.

1. 40g "mieszanki" (p³atki owsiane, jêczmienne, ry¿owe), serek wiejski 200g, 40g rodzynek, 10g pestek s³onecznika, 20g miodu lipowego

w miêdzyczasie jab³ko

50 min. æwiczeñ modeluj±cych z Mel B

2. 60g bia³ej kie³abasy, 250g ¿urku, 200g gotowanych ziemniaków

w miêdzyczasie 4 kostki gorzkiej czekolady

3. bu³ka w³oska posmarowana cienk± warstw± serka ¶mietankowego, pomidorem i skrojonymi kilkoma oliwkami zielonymi, szklanka kefiru

I za jaki¶ czas, jak zg³odniejê planujê serek wiejski/naturalny/jajka z jakimi¶ warzywami.

4. I wpad³a a'la sa³atka: 2 jajka, 6 zielonych oliwek, pomidor, sa³ata zmieszane z serkiem homo nat. z bazyli± i tymiankiem. Ca³kiem ¶mieszny smak.

Edytowane przez Aishinette
Czas edycji: 2013-10-28 o 20:53
Aishinette jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 19:52   #1596
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Unex, ja nie polecam oleju z pestek winogron z jednej przyczyny - kiepski stosunek kwasów omega 3 do 6.

Wstawiam mój wczorajszy jad³ospis na U - wyszed³ dziwaczny, ze wzglêdu na to, ¿e ca³y dzieñ by³am poza domem na do¶wiadczeniu. Trochê ma³o z³o¿onych wêgli w stosunku do wysi³ku, jaki mia³am tego dnia, no ale có¿... I tak ca³kiem spoko jad³am jak na moje oko, w takich niesprzyjaj±cych warunkach

I 4 kromki ziarnistego chleba graham z mas³em orzechowym crunchy, serkiem kozim i konfitur± czere¶niow±
II Mix: ma³a puszka szprotek w sosie pomidorowym + puszka czerwonej fasoli + resztka paprykarza szczeciñskiego z ³ososiem + pomidor + kromka ziarnistego chleba graham (ale dziki posi³ek )
III Miseczka sa³atki z piersi± kurczaka, brukselk±, fasolk± szparagow±, groszkiem, marchwi±, selerem i cebul± (kumpela siê podzieli³a)
IV Kisiel jab³kowo-pomarañczowo-marakujowy + ma³e jab³ko
V Sa³atka z 2 jaj na twardo, ogórka kiszonego i 2 startych marchwi, pospana pieprzem zio³owym i polana olejem lnianym

No i dzisiejsze U - mam mega gastrofazê i si³± powstrzyma³am siê przez zakupem drugiej dro¿d¿ówki, a potem jakiego¶ batona (chyba okres siê zbli¿a )

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: granatem, orzechami w³oskimi, serkiem kozim i chipsami bananowymi
II Dro¿d¿ówka z truskawkami, kruszonk± i lukrem; ma³e jab³ko
Przek±ska: gar¶æ ¶liwek wêgierek
III Kawa³ek szynki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu, ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej, kalafior z mas³em i koperkiem
IV Jogurt naturalny 150g z ma³ym jab³kiem, cynamonem, miodem wielokwiatowym, 2 ¶liwkami wêgierkami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni i s³onecznika
V 3 kromki ziarnistego chleba graham z serami lazur z³ocisty i orzechowy brie; pomidor i sa³ata

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-10-28 o 19:57
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 20:06   #1597
Rule Britannia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 537

R

¦niadanie: szklanka mleka sojowego z niebotyczn± ilo¶ci± p³atków fitness z czekolad±
II ¶niadanie: bu³ka z wêdlin± i papryk± + banan
Obiad: z 200 ponad gram ³ososia przyrz±dzonego z imbirem + dwa ziemniaczki z mundurkach + sporo szparagowej
Kolacja: 5 ³ych p³atków górskich + dwa kiwi

2x zielona herbata i woda ca³y dzieñ

Chyba brakuje mi 5 posi³ku... ale to ten banan w szkole robi za niego.
Rule Britannia jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-28, 20:08   #1598
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Pee:

Sniadanie

-jajecznica z 3 jaj XL z dymk±, szalotk±
- 3 kromki chleba mieszanego
- ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± + du¿o miodu
- z³ozona z 2 kromek z pieczarkami duszonymi, ogórkiem kiszonym, pomidorem i serem cammembert jakos tost + ketchup

2 sniadnie
-kefir
-kanapka z³o¿ona z 2 kromek chleba z sa³at±,szynk±, ogórkiem kiszonym i pomidorem

Obiad:
- 2 miski znów haha 0,5 l ³azanek z pieczarkami i kie³bask± )))

Podwieczorek
- 2 nalesniki odsma¿ane z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietan± i cukrem

Kolacja:
-jajecznica z 2 jaj xl z szalotk±
- tost z 2 kromek z pieczarkami, ogórkiem kiszonym, pomidorem i du¿o cammemberta + ketchup
- wyjadanie miodu ze s³oika xd

po : ok 21 haha 2 jab³ka mniammmmmm
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 20:38   #1599
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Dzisiejsza redukcja:

I: jajecznica z 3 jaj sma¿ona na ma¶le klarowanym z wêdzonym ³ososiem + 2 pomidory.
II: du¿y jogurt grecki z malinami i p³atkami kokosowymi.
III: dynia, pier¶ z kurczaka, papryka i marchew sma¿one na oleju kokosowym w sosie pomidorowym; surówka z pekiñskiej i ogórka z oliw±; du¿a kostka gorzkiej (90%) czekolady
IV: surówka z obiadu z mozarell± i tuñczykiem.

I wczorajsza:

I: omlet z 3 jaj i m±ki kokosowej z bananem i orzechami pecan; dwie mandarynki.
II: 2 ziemniaki, pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±.
III: sa³atka z obiadu z wêdzonym ³ososiem.
IV: serek wiejski z kilkoma truskawkami i wiórkami kokosowymi.

Zapodzia³ siê na poprzedniej stronie
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 21:20   #1600
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

Redukcja

1. talerz gêstej zupy-krem z czerwonej soczewicy, serek wiejski z ogórkiem ¶wie¿ym i marynowanymi pieczarkami, szklanka soku jab³kowego 100%;
¶rednia latte, cukierek lodowy;
2. bu³ka z mas³em, wêdlin± drobiow±, mozarell± i ¶wie¿ym ogórkiem;
3. sushi z krewetk±;
4. kotlet mielony z plastrem sera, sa³atka (por, jajko, kukurydza konserwowa);
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 21:41   #1601
G0si3k
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 121

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
A Ty nie by³a¶ kiedy¶ na P?
Nie, nigdy nie bylam na P. Juz ktos mnie kiedys o to pytal, najwidoczniej jestem mylona z kims innym

Dzisiejszy r/u:

Sniadanie ok 10:00: Owsianka z czterech lyzek platkow, z lyzka jogurtu naturalnego, lyzka masla orzechowego i wkrojonym kiwi + kawa z mlekiem

Cwiczenia : 20 min pilates + mel b abs

Sniadanie2: kromka chleba pszennego z plastrem twarogu poltlustego i ogorkiem

Obiad: Dwa nalesniki nadziewane szpinakiem z ciecierzyca i niewielka iloscia twarogu

Podwieczorek: maly kawalek ciasta cytrynowego z makiem + kawa z mlekiem

Kolacja: Zupa szczawiowa z kleksem jogurtu naturalnego i jajkiem

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-28, 22:25   #1602
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

Dziewczyny, a czym zastêpujecie nabia³? Zauwa¿y³am, ¿e mi szkodzi i staram siê je¶æ go jak najmniej... na razie mam tofu, du¿o orzechów (bia³ko)... i ju¿ brakuje mi pomys³ów...

eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 22:44   #1603
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny, a czym zastêpujecie nabia³? Zauwa¿y³am, ¿e mi szkodzi i staram siê je¶æ go jak najmniej... na razie mam tofu, du¿o orzechów (bia³ko)... i ju¿ brakuje mi pomys³ów...

Orzechy s± ¼ród³em t³uszczu, a nie bia³ka.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 06:03   #1604
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Czy taka zale¿no¶æ jest tylko na P w przypadk naturalnej chudo¶ci, czy przy wychodzeniu z "nabytej" na skutek ED (anoreksja-bulimiczna) równiez tak sie dzieje? Zastanawiam siê do ilu d±¿yæ na moim P. mniej wiecej.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Fakt, smaczna i delikatna -tylko, ¿e to nie jest oliwa z oliwek (olive olil) niestety tylko "mieszanina olejów" Po obejrzeniu jakiego¶ starego odcinka "Wiem co jem" na temat oliw nie kupuje ju¿ tej z Lidla.

Ale bardzo polecam ta: http://ekosfera24.pl/media/products/...?lm=1381517147

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

dzieki za przepis, wypróbuje

g³ównie tak siê dzieje po wychodzeniu z anoreksji w³±¶nie bo organizm ma ogromne braki

---------- Dopisano o 07:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ----------

Cytat:
dezet tez czasami ogladam ten program, w sumie nie wiem czy wszystko co mowi± jest prawda.
Robia troche cyrk z tego programu ze wzgledu na prowadz±c±

A jaki olej kokosowy polecacie ?
bo jak narazie uzywalam tylko oliwy z oliwek..

ja mam ten i jestem zadowolona
http://go4bio.pl/index.php?route=pro...rice&order=ASC
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 07:13   #1605
aguseq
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 85

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
Pee:

Sniadanie

-jajecznica z 3 jaj XL z dymk±, szalotk±
- 3 kromki chleba mieszanego
- ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± + du¿o miodu
- z³ozona z 2 kromek z pieczarkami duszonymi, ogórkiem kiszonym, pomidorem i serem cammembert jakos tost + ketchup , super, wszystko, czego potrzeba

2 sniadnie
-kefir
-kanapka z³o¿ona z 2 kromek chleba z sa³at±,szynk±, ogórkiem kiszonym i pomidorem, b. ³adnie, je¶li mia³a¶ wiêcej czasu, mog³a¶ zrobiæ sobie koktail - kefir zmiksowaæ z bananem lub jakimi¶ mro¿onymi owockami

Obiad:
- 2 miski znów haha 0,5 l ³azanek z pieczarkami i kie³bask± ))) pycha

Podwieczorek
- 2 nalesniki odsma¿ane z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietan± i cukrem mniam, kakao ? pasuje tutaj.

Kolacja:
-jajecznica z 2 jaj xl z szalotk±
- tost z 2 kromek z pieczarkami, ogórkiem kiszonym, pomidorem i du¿o cammemberta + ketchup
- wyjadanie miodu ze s³oika xd

po : ok 21 haha 2 jab³ka mniammmmmm i piêkne zakoñczenie dnia,
¦licznie, smacznie, jest wszystko, czego potrzeba, ale widzê schematy. Ju¿ pisa³a¶, ¿e smakuje Ci ta jajecznica, a mo¿e mimo to spróbuj czego¶ innego ? Pasta jajeczna jest równie¿ pyszna, twaróg z mas³em orzechowym albo d¿emem - pycha Spróbuj np. raz w tygodniu zje¶æ co¶, czego siê boisz/dawno nie jad³a¶/etc... Hmm ?
aguseq jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 08:52   #1606
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez G0si3k Poka¿ wiadomo¶æ
Nie, nigdy nie bylam na P. Juz ktos mnie kiedys o to pytal, najwidoczniej jestem mylona z kims innym

Dzisiejszy r/u:

Sniadanie ok 10:00: Owsianka z czterech lyzek platkow, z lyzka jogurtu naturalnego, lyzka masla orzechowego i wkrojonym kiwi + kawa z mlekiem

Cwiczenia : 20 min pilates + mel b abs

Sniadanie2: kromka chleba pszennego z plastrem twarogu poltlustego i ogorkiem

Obiad: Dwa nalesniki nadziewane szpinakiem z ciecierzyca i niewielka iloscia twarogu

Podwieczorek: maly kawalek ciasta cytrynowego z makiem + kawa z mlekiem

Kolacja: Zupa szczawiowa z kleksem jogurtu naturalnego i jajkiem
Mo¿liwe bo niektórzy maja podobne nicki

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 12:34   #1607
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Moje wczoraajsze P

¦ I owsianka 4-5 ³y¿ek p³atków + kilka ³y¿ek jab³ek sma¿onych domowych ze s³oika + pestki s³onecznika, ma³a bu³eczka dro¿d¿owa orkiszowa domowa z mas³em, pyycha

¦ II dro¿d¿ówka z serem, z kruszonk±, lukrem, niebo

O ¶rednia miska pomidorowej na przecierze domowym, ry¿ br±zowy (no, mniej ni¿ pó³ woreczka ale by³o , plaster schabu w zupie

P jab³ko (nie by³am g³odna jako¶ bardzo, mam problemy z jelitami jako¶, nie nad±¿aj± mi chyba ale by³am ju¿ w aptece)

K 1/2 makreli jakie¶ ma³ej niestety, 3 kromki chleba ¿ytniego z ziarnami z mas³em, w tym dwie z twarozkiem granulowanym i ogórkiem zielonym + jedna z mas³em i z pomidorem

/wiem, ¿e jestem na P, ale powiedzcie mi, czy dro¿d¿ówka codziennie, taka nie-domowa, a kupna, wiêc na biaaa³ej m±ce, z odrobin± lukru i innymi s³odkimi syfkami to nie jest zbyt niew³a¶ciwe dla organizmu? tzn. czy to nie s± same puste kalorie jakie¶? no i jeszcze jedno - mam ogromn± ochotê na czekoladê, kiedy¶ potrafi³am zje¶æ ca³± tabliczkê naraz, teraz siê powstrzymujê jak zacznê je¶æ, ¿eby zje¶æ jeden czy tam dwa paski, bo bym w koñcu mój jad³ospis zmieni³a na dro¿d¿ówka/czekolada i tak ca³y czas, ale jak zjem wiêcej to wiadomo - okropnie siê czujê. i jeszcze jedno - jak czêsto wg was mo¿na je¶æ czekoladê z takimi raczej syfiastymi sk³adnikami jak np. Milka, tak, ¿eby nie szkodzi³o organizmowi? ju¿ nie tyle o tycie chodzi, co o przesadê po prostu, nie wiem jakie s± "zdrowe" normy

Z góry dziêki!!!

buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 13:41   #1608
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ

/wiem, ¿e jestem na P, ale powiedzcie mi, czy dro¿d¿ówka codziennie, taka nie-domowa, a kupna, wiêc na biaaa³ej m±ce, z odrobin± lukru i innymi s³odkimi syfkami to nie jest zbyt niew³a¶ciwe dla organizmu? tzn. czy to nie s± same puste kalorie jakie¶?

Z góry dziêki!!!
Wiadomo, ¿e domowe dro¿d¿ówki s± zdrowsze, ale nie popadajmy w paranojê. Je¶li masz ochotê na dro¿d¿ówkê to j± zjedz Dobrze by jednak by³o, gdyby to by³a dro¿d¿ówka ze sprawdzonej piekarni

Cytat:
no i jeszcze jedno - mam ogromn± ochotê na czekoladê, kiedy¶ potrafi³am zje¶æ ca³± tabliczkê naraz, teraz siê powstrzymujê jak zacznê je¶æ, ¿eby zje¶æ jeden czy tam dwa paski, bo bym w koñcu mój jad³ospis zmieni³a na dro¿d¿ówka/czekolada i tak ca³y czas, ale jak zjem wiêcej to wiadomo - okropnie siê czujê. i jeszcze jedno - jak czêsto wg was mo¿na je¶æ czekoladê z takimi raczej syfiastymi sk³adnikami jak np. Milka, tak, ¿eby nie szkodzi³o organizmowi? ju¿ nie tyle o tycie chodzi, co o przesadê po prostu, nie wiem jakie s± "zdrowe" normy
"Zdrowe normy" to jest jak jesz jak masz ochotê Skoro masz ochotê to oznacza, ¿e organizm tego potrzebuje Je¶li np. nie lubisz czekolady gorzkiej, spróbuj deserowej. Je¶li ta Ci nie podpasuje do mo¿esz je¶æ mleczna np. z orzechami. Pamiêtaj te¿, ¿ê wszystko jest dla ludzi.
Wspomnia³a¶ o wyrzutach, wiêc domy¶lam siê ¿e wychodzisz z ED. Je¶li tak to wazne jest ¿eby¶ nauczy³a siê "normalnie je¶c". Normalnie czyli nie wyliczaj±c sobie co do grama, jedz±c nawet te mniej zdrowe produkty jak masz ochotê itp. Wiadomo, ¿e zdrowa dieta jest wa¿na, ale obsesyjne my¶lenie o jedzeniu nie pomo¿e Ci wyzdrowieæ.

Stary 2013-10-29, 15:33   #1609
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ

"Zdrowe normy" to jest jak jesz jak masz ochotê Skoro masz ochotê to oznacza, ¿e organizm tego potrzebuje Je¶li np. nie lubisz czekolady gorzkiej, spróbuj deserowej. Je¶li ta Ci nie podpasuje do mo¿esz je¶æ mleczna np. z orzechami. Pamiêtaj te¿, ¿ê wszystko jest dla ludzi.
Wspomnia³a¶ o wyrzutach, wiêc domy¶lam siê ¿e wychodzisz z ED. Je¶li tak to wazne jest ¿eby¶ nauczy³a siê "normalnie je¶c". Normalnie czyli nie wyliczaj±c sobie co do grama, jedz±c nawet te mniej zdrowe produkty jak masz ochotê itp. Wiadomo, ¿e zdrowa dieta jest wa¿na, ale obsesyjne my¶lenie o jedzeniu nie pomo¿e Ci wyzdrowieæ.
Lubiê gorzk± czekoladê, luuubiê, szczególnie tak± mocno gorzk± 85-90% ; ). Ale w szafce oprócz 85% mam dwie Milki z Oreo, które kupi³am jak by³am w Pary¿u i czekaj± na mnie i czekaj± i tak mnie kusz±, ale nie zjem jednego kawa³ka, znam siebie. Chcia³abym wyj¶æ z my¶lenia czy mogê zje¶æ to i to (szczególnie "niezdrowe" rzeczy") ale nie chcia³abym wpa¶æ w stare nawyki (jedzenie czekolady po nocy, bo to mnie jako¶ trzyma³o przy nie-spaniu; niestety bardzo ciê¿kie studia i wiele, wiele zarwanych nocy na czekoladzie, coli z lodówki bo tylko ona mnie budzi³a ;/), które doprowadzi³y do tego, ¿e zaczê³am siê odchudzaæ... Wiêc nie pamiêtam ju¿, jak to by³o "przed", kiedy jad³am Milkê jak mia³am ochotê, ale ani ty³am, ani chud³am i wygl±da³am normalnie. Dlatego szukam jakiego¶ odniesienia. Przepraszam za spam, kurczê, nie objed¼cie mnie ; ) mi³ego popo³udnia tak w ogóle, we Wroc³awiu ¶wietnie jesiennie
buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 15:37   #1610
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Orzechy s± ¼ród³em t³uszczu, a nie bia³ka.
To, ¿e maj± t³uszcz nie znaczy, ¿e nie zawieraj± sporych ilo¶ci bia³ka
Stary 2013-10-29, 15:40   #1611
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
To, ¿e maj± t³uszcz nie znaczy, ¿e nie zawieraj± sporych ilo¶ci bia³ka
Bialka to one maj± najmniej akurat http://www.ilewazy.pl/orzech-wloski
z btw

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 16:15   #1612
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Lubiê gorzk± czekoladê, luuubiê, szczególnie tak± mocno gorzk± 85-90% ; ). Ale w szafce oprócz 85% mam dwie Milki z Oreo, które kupi³am jak by³am w Pary¿u i czekaj± na mnie i czekaj± i tak mnie kusz±, ale nie zjem jednego kawa³ka, znam siebie. Chcia³abym wyj¶æ z my¶lenia czy mogê zje¶æ to i to (szczególnie "niezdrowe" rzeczy") ale nie chcia³abym wpa¶æ w stare nawyki (jedzenie czekolady po nocy, bo to mnie jako¶ trzyma³o przy nie-spaniu; niestety bardzo ciê¿kie studia i wiele, wiele zarwanych nocy na czekoladzie, coli z lodówki bo tylko ona mnie budzi³a ;/), które doprowadzi³y do tego, ¿e zaczê³am siê odchudzaæ... Wiêc nie pamiêtam ju¿, jak to by³o "przed", kiedy jad³am Milkê jak mia³am ochotê, ale ani ty³am, ani chud³am i wygl±da³am normalnie. Dlatego szukam jakiego¶ odniesienia. Przepraszam za spam, kurczê, nie objed¼cie mnie ; ) mi³ego popo³udnia tak w ogóle, we Wroc³awiu ¶wietnie jesiennie
Wiesz nie wydaje mi siê by¶ ponownie w to wpad³a.. wystarczy zmieniæ nawyki ¿ywieniowe a wejdzie Ci to w nawyk. Co do Milki to mo¿esz dodawaæ j± po kostce lub dwie do owsianki, musli wkomponowac j± w posi³ki je¶li na razie boisz siê podjadaæ pomiêdzy posi³kami... A co do podjadania w nocy to bardzo dobrze sprawdzaj± siê orzechy, które bardzo dobrze wplywaj± na mózg

Stary 2013-10-29, 18:32   #1613
essero
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aguseq Poka¿ wiadomo¶æ
¦licznie, smacznie, jest wszystko, czego potrzeba, ale widzê schematy. Ju¿ pisa³a¶, ¿e smakuje Ci ta jajecznica, a mo¿e mimo to spróbuj czego¶ innego ? Pasta jajeczna jest równie¿ pyszna, twaróg z mas³em orzechowym albo d¿emem - pycha Spróbuj np. raz w tygodniu zje¶æ co¶, czego siê boisz/dawno nie jad³a¶/etc... Hmm ?
dzisaj by³o jab³ko do kefiru i kanapki (szko³a) hehe i jab³ko do nalesnikow reszta ta sama + na kolacje mleko wpadnie
Ale juz kupi³am makrele wedzone i bedzie biba naca³ego hahah
CO DO ,, Spróbuj raz w tyg. zjesc cos, czego sie boisz" to super pomys³!
Stary 2013-10-29, 20:10   #1614
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Bialka to one maj± najmniej akurat http://www.ilewazy.pl/orzech-wloski
z btw
O rany, faktycznie.

To w takim razie czym zastêpowaæ nabia³?
Stary 2013-10-29, 20:11   #1615
essero
Raczkowanie

A wiêc moje dzisiejsze P Jestem z siebie zadowolona hahha ,¿e wygrywam z ED

¦niadanie

-jajecznica na mase³ku z dymk±, szalotk± z 3 jaj XL
-3 kromki chleba mieszanego
- bia³y ser pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± na to du¿o miodku
- podwojna (tost ) ser ¿ó³ty, pieczarki duszone, ogórek kiszony, pomidor + ketchup

2 ¶niadanie (szko³a)

- kanapka (z 2 kromek ¿ytniego ) sa³ata rzymska, 2 plastry wêdlinki, pomidor, ogóek kiszony
-du¿e jab³ko jonagold <3
-kefir 250 ml ROBICO <3

Obiad

-2 du¿e miski 0,5 l ³azanek z pieczarkami i kie³bask± (pychota again)

Podwieczorek

-2 odsma¿ane nalesniki z serem na s³odko pe³not³ustym
- du¿e jab³ko

Kolacja

-pó³ makreli takiej 300 g
- 2 kromki ¿ytniego
- twaróg z czosnkiem pe³not³usty z mas³em i ¶mietan±
- 2 plastry szynki, pomidor, ogórek kiszony

i teraz : kubek mleka z miodem i du¿e jab³ko <33
Stary 2013-10-29, 20:36   #1616
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z jajem na twardo, mas³em, rzodkiewkami i zio³ami prowansalskimi; jab³ko
III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i patisonami konserwowymi
IV 2 kromki ziarnistego chleba graham z serami ple¶niowymi, pomidorem i sa³at±

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, 3x zielona herbata

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:58   #1617
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U

I bu³ka z dyni±, posmarowana serkiem zio³owym, z sa³at± (sypniête z miksu sa³at),kie³kami cebuli, serem morskim, pomidorem; serek wiejski lekki z pestkami dyni, kie³kami, pietruszk±, rzodkiewkami; kawa zbo¿owa z kostk± cukru na mleku 1.5%
II gruszka, sok wieloowocowy
III grahamka z serkiem zio³owym, pomidorem, kie³kami, sa³at±, polêdwic± sopock±
IV rolada drobiowa z serem i pieczarkami w jakim¶ sosie; kasza; surówka z ogórków kiszonych i cebulki; sok pomidorowy
V pó³ banana z jogurtem czekoladowym
VI 2 kanapki z chleba z siemieniem lnianym z szynk± z indyka, tofu i kie³kami cebuli; sa³atka z miksu sa³at z rukol±, pomidorków, pestek dyni, musztardy; melisa.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:10   #1618
cpp
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 973

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z jajem na twardo, mas³em, rzodkiewkami i zio³ami prowansalskimi; jab³ko
III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i patisonami konserwowymi
IV 2 kromki ziarnistego chleba graham z serami ple¶niowymi, pomidorem i sa³at±

Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, 3x zielona herbata
Otrêby bym wywali³a (KLIK), ale poza tym brzmi syc±co, mimo ¿e raczej nie moje smaki
cpp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:44   #1619
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

R

I ¶niadanie - 200 ml mleka 2%, 4 ³y¿ki musli z p³atkami zbo¿owymi i rodzynkami
kawa z mlekiem

II ¶niadanie - trzy ma³e kromki (ok 30 g.) chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem posmarowane serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, dwa plasterki szynki, z sa³at±, po³ow± pomidora, dwoma rzodkiewkami i niewielk± ilo¶ci± cebulki
herbata z cytryn±

Po treningu:

Obiad - kawa³ek rybki (ok 50 g), z sosem z pomidorów, cebuli i czosnku, 1/3 torebki kaszy gryczanej, jeden pomidor z ³y¿k± jogurtu naturalnego i sa³at±

herbata z cytryn±

Podwieczorek - baton musli (90 kcal), pomarañcza

Kolacja - 500 ml zupy z warzywami gotowanej na kostce warzywnej z ok 1/4 torebki ry¿u (wiem nie powinnam zupy na kolacjê je¶æ, tylko co¶ z bia³kiem, ale musia³am doje¶æ)

Do tego du¿o wody.

Napoje s³odzê jedn± ³y¿eczk± cukru, bo na razie nie mogê tak nagle odzwyczaiæ siê i piæ bez cukru, ale bêdê do tego d±¿y³a zmniejszaj±c po trochê ilo¶æ.

Mam te¿ problem bo nie wiem, czy mam ca³kiem wywaliæ olej i oliwê? Nie sma¿yæ na nich wcale? Czy niewielka ilo¶æ nie zaszkodzi? W sumie sporo kalorii w takiej ³y¿ce oleju jest:/

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-10-29 o 22:55
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:56   #1620
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
R

I ¶niadanie - 200 ml mleka 2%, 4 ³y¿ki musli z p³atkami zbo¿owymi i rodzynkami
kawa z mlekiem przyda³oby siê jakie¶ bia³ko

II ¶niadanie - trzy ma³e kromki (ok 30 g.) chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem posmarowane serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, z sa³at±, po³ow± pomidora, dwoma rzodkiewkami i niewielk± ilo¶ci± cebulki
herbata z cytryn± dorzuci³abym jakie¶ miêso na te kanapki

Po treningu:

Obiad - kawa³ek rybki (ok 50 g), z sosem z pomidorów, cebuli i czosnku, 1/3 torebki kaszy gryczanej, jeden pomidor z ³y¿k± jogurtu naturalnego i sa³at± ok, ale zjedz ze 120-150g ryby

herbata z cytryn±

Podwieczorek - baton musli (90 kcal), pomarañcza to nie posi³ek

Kolacja - 500 ml zupy z warzywami gotowanej na kostce warzywnej z ok 1/4 torebki ry¿u (wiem nie powinnam zupy na kolacjê je¶æ, tylko co¶ z bia³kiem, ale musia³am doje¶æ) zamiast/oprócz ry¿u miêso albo jajka i bêdzie ok, o ile kostka ma przyzwoity sk³ad

Do tego du¿o wody.

Napoje s³odzê jedn± ³y¿eczk± cukru, bo na razie nie mogê tak nagle odzwyczaiæ siê i piæ bez cukru, ale bêdê do tego d±¿y³a zmniejszaj±c po trochê ilo¶æ.

Mam te¿ problem bo nie wiem, czy mam ca³kiem wywaliæ olej i oliwê? Nie sma¿yæ na nich wcale? Czy niewielka ilo¶æ nie zaszkodzi?
j.w., rzuca siê w oczy ma³a ilo¶æ bia³ka

³y¿eczka cukru do herbaty czy kawy w I. po³owie dnia nie powinna zahamowaæ chudniêcia .

absolutnie nie eliminuj t³uszczy, to te¿ wa¿ny sk³adnik diety. staraj siê poprostu co¶ ugotowaæ i polaæ surow± oliw± z oliwek zamiast na niej sma¿yæ, dorzuæ orzechy, awokado etc.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.