|
|
#1681 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Dziewczyny nie wiem czy wam coś pomogę ale na mój chłopski rozum osoby która wieki temu prowadziła w Polsce działalność handlową jako VATowiec wygląda to tak, ze każdy produkt w razie wyrywkowej kontroli powinien mieć metkę z oznaczeniem. Ja co prawda w Polsce prowadziłam duzy sklep z odzieżą ale...przed inwentaryzają było zawsze wielkie sprawdzanie każdej sztuki na sklepie i magazynie i uzupełnianie metek- nazwa, cena,rozmiar, kod kreskowy itd itp. W razie kontroli nikogo nie interesowało że obok wisi taki sam artykuł jak ten który się bez metki trafił. Z magazynem to samo a przecież w naszym przypadku dom to nasz magazyn i skoro zliczamy towar gotowy to wg jego oznaczeń czyli informacji na metce a nie naszych widzimisię. Działalnością biżuteryjną zajełam się już bedąc za granicą ale jako osoba z natury dociekliwa molestowałam swego czasu o wszelkie tego typu informacje pewną przemiłą pania, która bizuterię w sklepach sieciowych i przez internet sprzedaje już od wielu lat w Polsce. Wg jej informacji prawidłowo oznaczony bizutek na metce musi miec prócz informacji o cenie istotnej dla klienta i danych firmy,w przypadku wyrobów srebrnych wagę Ag wyrobu (to w razie kontroli z probierczego- jesli takiej informacji nie ma to wyrobik w razie kontroli jest zabierany do ekspertyzy) I tego się trzymam mimo ze tutaj tak naprawdę nikt ode mnie aż tak szczegółowej ewidencji nie wymaga a normy odnosnie znakowania próbą są znacznie wyższe niż w Polsce- wole dmuchać na zimne nawet jeśli mnie to kosztuje troszkę więcej zachodu po "wyprodukowaniu" biżutka.
Moje próby z drucikami Moje decoupage blog ,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz Edytowane przez Reverie1 Czas edycji: 2011-01-03 o 02:08 |
|
|
|
|
#1682 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wrócę jeszcze do tematu zmiany stawek vat. Czy któraś z Was ma kasę Posnet Mobile i przeprowadziła całą operację samodzielnie?
|
|
#1683 |
|
Zadomowienie
|
Karmazynowy Kamyku - pisałaś kiedyś, że już miałaś kontrolę z US, o ile mnie pamięć nie myli... Czy mogłabyś nas oświecić co Ci sprawdzali i jak dokładnie musiałaś mieć opisane biżutki i materiały w magazynie?
|
|
|
|
|
#1684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panie obejrzały kasę, książkę serwisową, poprosiły o wydruk pozycji jakie mam, kazały zaprogramować więcej i donieść do nich w terminie iluśtam dni i poszły... Doniosłam, zrobiły protokół i wsio...
|
|
|
#1685 |
|
Zadomowienie
|
To ja trochę zamieszam....
![]() Do tej pory tu na forum pojawiały się informacje, że wyceniamy wartość produktów w inwentaryzacji wg cen rzeczywistych...tzn jeśli produkty są z 2 różnych zamówień - z 2 różnymi cenami - to tak należy je wycenić. Przed chwilą znalazłam taką wypowiedź w necie (http://www.grupy.egospodarka.pl/Inwe...t,72579,8.html): "Zastanawia mnie jedna rzecz. > Jeżeli mam 3 szt. tego samego towaru a każda zakupiona po innej cenie to: > - mam 3 różne pozycje - kazda po 1szt i w innej cenie > - wpisuje ostatnia cene zakupu > - wpisuje srednia cene zakupu > - dowolna cene zakupu (z 3)? > to zależy jak prowadzisz wycenę magazynu. Trzeba ją przyjąć raz i konsekwentnie stosować. Możliwości w pewnym uproszczeniu są takie jak podałeś/aś, tzn. jeżeli wiesz, że konkretna sztuka była zakupiona za konkretną cenę (co nieczęsto się zdarza), to możesz wycenić stan wg rzeczywistych cen. Możesz użyć cenę przeciętną lub zastosować metodę FIFO (czyli do remanentu końcowego w pewnym uproszczeniu weźmiesz ostatnią cenę) lub LIFO (~wcześniejszą cenę). Najlepiej poczytać książki do rachunkowości, tam są przykłady jak to robić." hm hm hm więc wychodzi na to że różnie można....... I jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia.... W remanencie wpisujemy ceny netto. A co z tym co mam jeszcze sprzed rozpoczęcia dg - tzn to co zostało ujęte w bilansie otwarcia po cenach brutto? Te rzeczy wpisać z ceną brutto jak w bilansie otwarcia....czy w netto? Już mi się wszystko pomieszało....
|
|
|
|
|
#1686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i jak przy okazji wycenić biżuty, które są zrobione częściowo ze starych materiałów wg wyceny brutto, a częściowo z nowych o cenach netto?Mój księgowy na gorąco przez tel mi powiedział, że mam przyjmować ceny takie, jak miałam wg jednego i drugiego remanentu, czyli to co miałam brutto, liczyć brutto, ale musi się jeszcze nad tym zastanowić
|
|
|
|
|
|
#1687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś miałam na rachunkowości na studiach, ale nic nie pamiętam Za to mnie to rozbawiło jak kiedyś...Ja starocie przepisuję jak były na bilansie otwarcia...
|
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie też mi cosik zaczyna dzwonić z tym FIFO i LIFO.....
![]() Czyli co....to co po otwarcu dg netto....to co przed brutto zgodnie z bilansem otwarcia? Bo tak troche chyba by było dziwnie gdyby coś w bilansie otwarcia było w innej cenie niż w bilansie rocznym....
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2011-01-03 o 15:22 |
|
|
|
|
#1689 |
|
Zadomowienie
|
A co w sytuacji, kiedy na remanencie początkowym miałam 2 kulki ametystu 10mm brutto, które sprzedały mi się razem z kolczykami, a potem kupiłam dwie takie same kulki na fakturę i jeszcze ich nie zużyłam? To, że mam je na fakturze będzie chyba logicznym wyjaśnieniem, dlaczego ten sam element mam w 2 różnych cenach w każdym zestawieniu? Czy US jest również w stanie przyczepić się do czegoś takiego?
|
|
|
|
|
#1690 |
|
Zadomowienie
|
No dla mnie to jest logiczne że w takim przypadku mają być 2 różne ceny
![]() W końcu mówisz o 2 różnych produktach...a nie o tym samym.... Mnie chodzi o to, żeby ten sam produkt nie był w innych cenach - ten sam w sensie rzeczywistym a nie z nazewnictwa
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2011-01-03 o 16:09 |
|
|
|
|
#1691 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, ja w ogóle wymiękam przy tych inwentaryzacjach
Założę się, że jak będę miała kontrolę to mi karę przywalą. Przerastają mnie napadające na mnie koraliczki, kamyczki sreberka...A do dziewczyn, które robią też kursy - wiecie może czy się zmieniło coś z vatem na szkolenia? |
|
|
|
|
#1692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie napisałam do księgowego z pytaniem o to, ale Poppy, przerażasz mnie... Jeśli tak, to kurcze nie wiem co, chyba będę się musiała upić na smutno, czy coś
. Tragedia.
|
|
|
|
|
#1694 |
|
Przyczajenie
|
Zgadza się, teraz vat na szkolenia wynosi 23% o zgrozo....
|
|
|
|
|
#1695 |
|
Raczkowanie
|
Siedzę właśnie nad inwentaryzacją i przewracam oczami nad nazwami półfabrykatów. Ten sam element u jednego sprzedawcy nazywa się kółko, u drugiego kółeczko, u trzeciego ogniwko, u czwartego ogniwko otwarte, u piątego "element srebrny K505".
No i teraz jak mam w woreczku kilka takich "elementów", to czy mam ogniwka, czy kółeczka? Czy zużyłam do bransoletki "ogniwka otwarte" czy "elementy srebrne K505"? ![]() Znacie to, nie? Gdybym traktowała to wszystko bardzo serio, załamałabym się przy trzeciej fakturze ![]() Dziewczyny, więcej luzu. Nie handlujemy cegłami Wiele rzeczy robi się intuicyjnie. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje między tym, co kupione, co wykorzystane, co sprzedane i co jest. A jakie to proporcje, to Wam podpowie Wasza księgowa. Ja do mojej jeszcze nie dotarłam, na razie podliczam księgi ![]() A tak w ogóle to niedawno miałam telefon od klientki, która kupiła ode mnie przed świętami wisior twist 28 Swarovskiego i dziś zadzwoniła niezadowolona, że chyba wywierciłam w krysztale dziurkę nie w tym miejscu co trzeba (!!!) , bo jej się ten wisior trochę przekręca... Cóż... dla świętego spokoju przyjmę go z powrotem, ale mam wrażenie, że nie powinnam... i czuję się wykorzystana, bo "widziały gały co brały", to nie była sprzedaż netowa. Ale niech no będzie na nim chociaż jedna ryska... ![]() Sorry za offtop, ale tak mi jakoś ulżyło jak się trochę pożaliłam... Co do szkoleń - tak, VAT 23% od 1 stycznia. |
|
|
|
|
#1696 |
|
Rozeznanie
|
Ja dla odmiany mam na fakturach wszystkie półfabrykaty (różnego rodzaju zapięcia, baranki itp) jako "Półfabrykaty Ag"
![]() Tak, że zgaduj zgadula
|
|
|
|
|
#1697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pol biedy, ze wszystko sie tak samo nazywa, gorzej ze ma rozne ceny i tego US nie przepusci |
|
|
|
|
|
#1699 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ps. ceny półfabrykatów to pół biedy ale wycena gotowej biżu to dla mnie masakra! robicie ją mniej więcej, czy grosz do grosza składacie?
Edytowane przez gapcio22 Czas edycji: 2011-01-03 o 19:20 |
|
|
|
|
|
#1700 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do LIFO i FIFO - ja myślę, że nie ma takiego kontrolera, który nam udowodni, że ten akurat kamyczek to nie z tej faktury jest. Także ja planuję wyceniać po ostatniej fakturze. A z VATem na szkolenia - wszystkie bez akredytacji MENu, poza językowymi dostały takiego pięknego gratisa od państwa... Gapcio22 - ja mniej więcej na oko. Przecież dokładnie to zwariować można!
|
|
|
#1701 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1702 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się z tymi szkoleniami potnę
.A najlepsze jest to, że nie wiadomo co z tutorialami. Bo tak - sprzedaż licencji czyli tutoriale będą opodatkowane stawką 8 % albo będą zwolnione. Są w dwóch miejscach wymienione... :/. Sami nie wiedzą co robią .
|
|
|
|
|
#1703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale zagwozdkę to mam z tzw. złomem, bo mam jakieś 170g z czego połowa to drobne ścinki blachy, rurek i drutów, a reszta srebrny pył... detektyw na spółkę z kopciuszkiem nie doszliby, który kawałeczek z jakiej partii zakupów i w jakiej cenie
|
|
|
|
|
|
#1704 |
|
Rozeznanie
|
Znajoma ma sklep, który przy okazji prowadzi szkolenia. Biorą połowę VATu na siebie.
Ale tak na chłopski rozum - może nie będzie tak źle? Pewno część ludzi, którzy do Ciebie przychodzą, to firmy, prawda? I pewno jak już firmy to w większości VATowcy. To oni to sobie odliczą. Marne pocieszenie, ale może zawsze jakieś, co?
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie akurat szkoleń biżuteryjnych jakoś nigdy do tej pory nie robiłam żadnej firmie. A jeśli chodzi o inne szkolenia to robię też biznesowe, i to faktycznie są zwykle dla firm, ale jestem początkującym trenerem i na razie jest tego bardzo niewiele. No ale nic. Ogólnie mam dziś doła, więc pewnie faktycznie za bardzo się przejmuję.
|
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sobie miałam zamiar zrobić tak w przypadku kulek srebrnych, że po cenie z ostatniej faktury.....Aaaaale.... Jak się okazało z ostatniej faktury na której były kulki srebrne inne rzeczy też są jeszcze nie zużyte....I gdybym wszystkie kulki srebrne dała po cenie z ostatniej faktury to cena produktów (z tej konkretnej faktury) w bilansie byłaby wyższa od kwoty która faktycznie jest na fakturze....Więc po prostu trzeba uważać ![]() Ja teraz właśnie wyceniam to co spisałam i wpisuje na każdej fakturze nr pozycji z bilansu...W razie kontroli nie będę musiała się zastanawiać co jest z której faktury....i mam pewność że będzie się zgadzać kwotowo ![]() Wiem, wiem mam obsesję....
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2011-01-03 o 20:30 |
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Zadomowienie
|
To ja robię w drugą stronę
Wklepuję właśnie wszystkie faktury do Excela jako zamówienia z oznaczeniem sklepu i daty zakupu, a potem w bilansie będę sobie w uwagach pisać, z której faktury jaki element Mam nadzieję, że nie zwariuję przy tym ale łatwiej mi potem będzie przeklejać pozycje
Edytowane przez ollccia Czas edycji: 2011-01-03 o 20:33 |
|
|
|
|
#1708 |
|
Rozeznanie
|
No troszeczkę popppy
Ale tylko troszeczkę ![]() A z FIFO i LIFO to właśnie tak jest, że musisz przyjąć jakąś jedną metodologię i się jej trzymać. Więc nie ma znaczenia ile tych kulek masz, jak długo do wszystkiego stosujesz jedną zasadę. A nie działasz wg "co mi się bardziej opłaca". Tak na mój rozumek ![]() Smoczek - a do swojego urzędu już dzwoniłaś? Nic Ci nie potrafią powiedzieć jak masz teraz działać?
Edytowane przez skidblandir Czas edycji: 2011-01-03 o 20:40 |
|
|
|
|
#1709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jeśli bym tego nie usunęła w ten sposób a zaprogramowała to na paragonie będzie wybijać tylko 23%? bo przecież do każdego kodu w kasie serwisant kiedyś przypisał stawkę A mam rację?
|
|
|
|
#1710 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Chyba nie: A - 23% B - 8 % C - 0% D - 5% E i reszta ... jako rezerwowa i u mnie G - zw
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.

Coś miałam na rachunkowości na studiach, ale nic nie pamiętam 

Założę się, że jak będę miała kontrolę to mi karę przywalą. Przerastają mnie napadające na mnie koraliczki, kamyczki sreberka...

Wiele rzeczy robi się intuicyjnie. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje między tym, co kupione, co wykorzystane, co sprzedane i co jest. A jakie to proporcje, to Wam podpowie Wasza księgowa. Ja do mojej jeszcze nie dotarłam, na razie podliczam księgi